Naslovna » Kako da se oslobodiš celulita na kolenima?
Telo

Kako da se oslobodiš celulita na kolenima?

celulit na kolenima

Celulit na kolenima nije uopšte retkost. Šta je ono što možeš uraditi za sebe, da ga se na najbrži način rešiš? Ovo su pravila kojih se moraš pridržavati.

Celulita ima svuda, nažalost, može se celulit po celom telu pojaviti, tako da ne treba da te iznenadi ako se pojavi i na kolenima.

Kvrgava i ružna koža koja je svima vidljiva, koja te iritira i koja sprečava da se pojaviš u haljini, suknji ili šortsu može da bude veliki problem. Zar ne? Pokvari ti sve planove.

Ipak, čim rešiš da ga se otarasiš i da mu objaviš rat uz volju možeš ga eliminisati.

Pored toga što se pojavljuje na kolenima, celulit može da se pojavi i na nogama, bokovima, butinama, celulit na zadnjici, celulit na stomaku. Čak celulit na nadlakticama nije retkost. 

Dakle, faktora iznenađenja nema i celulit kao takav zaista može da se pojavi ma gde na tvom telu tako da ni kolena nisu izuzetak. Pitanje je naravno, kako ga se rešiti. Rekli bismo vrlo lako, a u nastavku prati i savete kako.

Zašto se celulit pojavljuje na kolenima?

Sigurno se pitaš otkud baš celulit na kolenima?! Odgovor je prilično jednostavan.

I na kolenima mogu da se povećaju masne ćelije u potkožnom masnom tkivu kao i na bilo kom drugom delu tela. 

Sve to nastaje prvenstveno zbog loše cirkulacije, prekomerne težine, statičnog načina života(ne treniraš ili se slabo krećeš), hormona, genetike…

Sve ono što će dovesti na primer do nastanka celulita na butinama prouzrokovaće i nastanak celulita na kolenima. 

Kada su faktori i izazivači u pitanju nema apsolutno nikakve razlike!!

Nama se javila Bojana koja se dugo mučila sa celulitom po celom telu. Ipak, jedna stvar je bila efikasna za celulit!

Mnogim devojkama je pomogao njen savet, pa zašto ne bi i tebi.

Kako je Bojana uspela da se reši celulita sa tela, saznaj na ovom linku https://onaportal.com/ni-grama-celulita-vise-nemam-na-nogamaznam-da-isto-zelis-i-ti/

Ali ipak ima jedna razlika!!

Ona se ogleda u tome da neke žene dosta vremena posvećuju rešenju celulitu na drugim delovima tela nego celulitu na kolenima. Nesvesno prave grešku kada je nega i briga kolena u pitanju, verovatno zato što ne očekuju da se celulit pojavi baš na kolenima. 

Statistika i primeri pokazuju da kolena nisu ništa manje sklona deformaciji kože i nastanku celulita.

Mnoge devojke i žene primete celulit na kolenima tek  kada obuku neku haljinu iznad kolena. Tada dođe do bolnog otrežnjenja i pitanja šta je najbolje sad da uradim  i koji prvi koraci treba da budu kako bi se rešila celulita na kolenima.

Hajde odmah i da saznamo.

Kako se otarasiti celulita na kolenima?

Obzirom da se radi o potkožnoj masnoći i nakupljenoj tečnosti u međućelijskom prostoru način borbe protiv celulita biće: 

 • uravnotežena ishrana
 • anticelulit gel
 • vežbanje
 • masaže(u salonima ili kod kuće)
 • obloge i čajevi 

Kada sve ovo objediniš, a uz to budeš uporna i istrajna nema šanse da se ne rešiš celulita na kolenima.

Uravnotežena ishrana 

Postoji tačno definisana hrana koja topi celulit i jako je važno šta unosiš u sebe tokom dana, zato što će se to upravo i pokazati na tvom telu. Postoje naravno i devojke koje jako vode računa o ishrani, a opet imaju adipozni celulit.

Kod takvih slučajeva faktori koji su doveli do nastanka celulita su možda hormoni ili stres, pa bi i lečenje išlo u drugom pravcu.

Kako god loša ishrana je ozbiljan izazivač celulita.

Ono što ti možeš da uradiš i što možeš da promeniš jeste da tvoja ishrana bude bogata vitaminima i mineralima iz svežeg voća ili povrća. Pored toga pravi izbor je laneno seme za mršavljenje, heljdino brašno, riba kao izvor masti, citrusno voće…

Ono što treba da izbegavaš su slatkiši u prekomernim količinama, belo brašno, prerađene masti i šećer, grickalice…

Pored toga, vreme kada imaš obroke je veoma važno. 

Da bi telo imalo vremena da preradi hranu i ne pravi zalihe koje će na kraju postati zarobljena masnoća ispod kože tj. tvrdi celulit, obavezno pravi pauze između obroka.

 • Zdrav doručak u vidu nekih žitarica treba da  bude do 08:00-09:00. 
 • Ručak i to neka riba i velika količina salate do 15:00.
 • Večera najkasnije do 18:00, možeš opet jesti neko meso, ribu ili piletinu, šaka orašastih plodova ili salata.

Ako te uhvate krize tokom dana onda možeš popiti čaj protiv celulita, šolju jogurta sa što manje masti ili kefira, a dobar izbor je i mandarina ili narandža. Naravno, uvek je dobrodošao i napitak za skidanje celulita.

Anticelulit gel

Anticelulit gel je odličan izbor ne samo za celulit na kolenima već i za celulit na bilo kom delu tela. 

Svaka anticelulit masaža bez obzira da li je kod kuće ili odlaziš u neki salon, radi se u većini slučajeva uz anticelulit gel. Nekada i ne moraš da radiš masažu, možeš jednostavno da utrljaš anticelulit gel i da odeš u šetnju ili da odmaraš. 

Dok ti šetaš, odmaraš ili radiš nešto drugo gel prodire u pore kože i razgrađuje masne naslage. Pri tom se koža upravo zato što su otvorene pore hrani kiseonikom, a samim tim se oslobađaju otrovi iz površinskog sloja kože. 

Postoje kao mogućnost izbora i anticelulit gelovi koji hlade, oni ti daju o osećaj hlađenja, a uz to rade posao kao i klasični gelovi. 

Ovaj gel može biti dobar izbor u letnjim danima kada nam je svima potrebno hlađenje.

Koji god gel da izabereš uvek se vodi time da njegov sastav bude potpuno prirodan i da su supstance koje ulaze u njegov sastav upravo na biljnoj bazi. 

Hemija možda deluje brže, ali nije delotvorna, priroda nam daje rešenje na duže staze.

celulit na kolenima tretmani

Vežbe

Sa problemom celulita na kolenima se možeš izboriti i uz pomoć vežbi, postoje vežbe koje su prilagođene baš za celulit i to su upravo vežbe za celulit.

Vežbe kao i masažu, takođe možeš da radiš kod kuće, a možeš i da ideš u teretanu, odaberi šta ti više prija i ogovara.

Napravi plan treninga za mršavljenje.

Potrebno je da treniraš dva do tri puta nedeljno i da ti trening traje minimum  35-45 minuta.

Ove vežbe koje ti preporučujem su veoma jednostavne i ne zahtevaju nikakvu posebnu opremu. To su vežbe koje su ti generalno već poznate, ali sada je potrebno da ih redovno i posvećeno radiš, jer upravo ovaj tip vežbi rešava nagomilani celulit na kolenima. 

Da vidimo koje su to vežbe za skidanje celulita sa kolena.

1.Čučnjevi

Čučnjevi za celulit maksimalno angažuju rad kolena.

Postavi noge u širini ramena, leđa neka ti stoje pravo. Ruke drži duž tela ili ih ispruži. Dišeš ujednačeno i ravnomerno, dok udišeš spuštaš se u sedeći položaj ili čučneš skroz do kraja. 

Prilikom izdisaja se vraćaš u početnu poziciju. 

Počni da treniraš sa deset čučnjeva i pauzom, pa opet deset a nakon nekog vremena na primer nedelju dana pojačaj broj ponavljanja.

Još ako treniraš u anticelulit helankama, rezultat je zagarantovan.

2.Iskorak

Pored čučnjeva veoma dobra vežba generalno za čitavu muskulaturu nogu, a posebno za kolena i za celulit na kolenima su iskoraci.

Stojiš uspravno, položaj je isti kao za čučnjeve, ruke pored tela ili ih osloniš na kukove. 

Prvo jednom, a zatim drugom nogom iskoračiš, tako da ti koleno bude pod uglom od devedeset stepeni. U početku je idealno da odradiš deset iskoraka po nozi. Napraviš pauzu i još jednu seriju iskoraka. 

Radiš sve u dve serije, vremenom sama pojačavaj broj ponavljanja.

3.Vijača ili konopac za preskakanje

Ako je nemaš sačuvanu iz detinjstva, u bilo kojoj prodavnici igračaka i sportske opreme možeš je kupiti. Ovde nema nekih preporučenih brojki koliko puta i kako, jednostavno skači svojim tempon.

Naravno da je poenta da skačeš što duže zato što će samim tim  i efekat biti bolji. 

4.Odizanje nogu

Ova vežba je takođe veoma dobra kada je u pitanju celulit na kolenima.

Vežbu izvodiš tako što ležiš na boku, saviješ potkolenicu i staviš stopalo ispred kolena druge noge. Polako podižeš nogu i spuštaš, dakle podižeš ovu nogu na kojoj ne ležiš, noga koja ti je savijena ti je oslonac.

Na svakoj nozi odradi petnaest ponavljanja, pauza i opet ponovi petnaest puta. Vremenom sama povećavaj broj ponavljanja.

5.Izvijanje nogu 

Vežba koja se radi ležeći na leđima, dobra za pokretanje mišića nogu, a samim tim i za predeo oko kolena. Podigneš se malo i osloniš na laktove.

Noge savijaš kao da voziš biciklu, ali gledaj da koleno što više vučeš prema bradi. Radi naizmenično i broj do trideset kako bi u jednoj seriji imala na svakoj nozi imala 15 odrađenih vežbi. Za početak dva ponavljanja po trideset, pauza pa opet ponovi još jednom. Vremenom povećavaj ili broj serija ili u seriji broj ponavljanja.

Udahneš kada koleno povlačiš ka bradi, a izdahneš kada ga vraćaš nazad.

Pored ovih pet vežbi koje namenski gađaju baš celulit na kolenima, preporučljivi sportovi za celulit na kolenima su vožnja biciklom, trčanje  i plivanje. Pored toga kad god imaš priliku penji se niz stepenice. Izbegavaj lift.

Ovde nema potrebe za žurbom, sve radi prosečnom brzinom ali gledaj da vremenski bude što duže. 

Masaže

Pored ishrane, fizičke aktivnosti i gela za celulit za dobre rezultate potrebno je da izvodiš masažu. 

Ono što uvek možeš da odabereš je da odeš u salon i da po preporuci terapeuta dobiješ dobru i kvalitetnu masažu koja će pokrenuti cirkulaciju oko kolena i koja će ti pomoći da se rešiš celulita. 

Uz anticelulit masaže u salonima postoji i tretman lipomasaže pomoću specijalnog aparata koji takođe daje odlične rezultate.

Pored toga postoje anticelulit tretmani za telo koji maksimalno oblikuju kompletnu figuru, a samim tim i deo oko kolena, a ako si ljubiteljka slatkih masaža onda se svakako možeš počastiti jednom anticelulit masažom medom. 

Super stvar je što uz anticelulit gel možeš i sama praktikovati anticelulit masažu kod kuće. Naneseš gel na predeo kolena, a možeš i na potkolenice tj. listove i nakon toga od stopala pa preko kolena masiraš kožu. 

Ova masaža će ubrzati cirkulaciju i samim tim će doći do razgradnje masnih naslaga. 

Pored toga možeš da kružnim pokretima oko kolena u jednom pa u drugom pravcu malo jačim tempom masiraš kožu kolena.

Takođe je posle masaže preporučljiv i piling za celulit(od kafe, morske soli, sode bikarbone…) koji naneseš na kolena dobro ga utrljaš i nakon desetak minuta ga isprereš. 

Redovnom masažom i redovnom upotrebom pilinga tvoja koža će biti glatka i zategnuta, pored toga ne samo da kožu oslobađaš celulita nego je i podmlađiuješ i ojačavaš.

Obloge i čajevi 

Priroda je dala mnogo toga što ti  može pomoći da se rešiš raznih zdravstvenih problema, a i estetskih. Celulit je donekle i zdravstveni problem, a definitivno nam i narušava estetiku. 

Konzumiranjem čajeva koji će pokrenuti izbacivanje otrova i razgradnju masti uradićeš mnogo za kompletno svoje zdravlje, a posebno za  onaj bolan celulit na kolenima. 

Postoje čajevi koji upravo tako deluju kao što je na primer čaj od koprive ili peršuna i naravno već nadaleko poznat čaj od maslačka protiv celulita.

Uz čajeve preporučljivo je da na kolena priviješ i obloge za celulit koje će pomoći u razgradnji celulita. Neke od poznatijih su i obloge od zelenog čaja, algi, gline za celulit, aloje vere…

celulit na kolenima i nogama

Tretmani u salonima

Ono što ti nude saloni lepote kao anticelulit tretmane je zaista raznolik i velik izbor tretmana.

Neki od tretmana su:

Od toga koju vrstu celulita imaš, koliko je rasprostranje i na kom se mestu na telu  nalazi zavisi i tretman koji će ti preporučiti u salonima. 

Još par saveta za kraj

Kako ne bi došlo do pojave celulita na nogama bolje je da na vreme vodiš računa. Evo još nekoliko korisnih saveta za tebe!

 1. Pazi na svoju težinu.
 2. Budu fizički aktivna kad god je to moguće.
 3. Ne preteruj u piću i cigaretama, usporavaju metabolizam.
 4. Ne nosi previše usku odeću zato što i na taj način sprečavaš pravilan krvotok.
 5. Pij puno tečnosti.
 6. Spavaj dovoljno, san je neophodan za dobar metabolizam. Hormon melatonin koji se proizvodi dok spavaš dobar je u borbi protiv kortizola. A upravo velika količina kortizola povećava apetit.

Ako dođe do pojave celulita na kolenima, ovo su saveti i preporuke koji će ti pomoći da ga se rešiš. Istrajnost, redovan rad na sebi i ne odustajanje dovešće te do sigurnih rezultata.

Vodi računa o svojim kolenima kao što vodiš računa o dekolteu ili butinama, sve je podjednako važno. 

Avatar

Jelena Drašković

Profesor srpskog jezika i književnosti.Volim da čitam i istražujem tuđe rukopise.Takođe gajim ljubav prema pisanju proznih tekstova. Pisanje mi predstavlja zadovoljstvo, ali i izazov.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test