Naslovna » Top vežbe za celulit koje savršeno oblikuju tvoje telo!
Vežbanje

Top vežbe za celulit koje savršeno oblikuju tvoje telo!

vežbe za celulit

Ovo su top vežbe za celulit na nogama i stomaku. Za vrlo kratko vreme, moći ćeš da uživaš u svom novom, izvajanom i zategnutom telu! Efekti su dugoročni.

Ako imaš celulit, nisi sama.

To je uobičajena pojava, i uprkos činjenici da se skoro svaka žena koja ga ima želi rešiti te napasti što pre, celulit je u principu bezopasan – mada estetski vrlo neprihvatljiv.

Celulit se javlja iz više razloga, a ima tendenciju i da bude ‘’nasledan’’, odnosno ako tvoja mama ima celulit – verovatno ćeš ga imati i ti. Neki uobičajeni faktori koji dovode do pojave celulita uključuju:

  • usporen metabolizam,
  • loša ishrana,
  • manjak fizičke aktivnosti (zato su vežbe za eliminisanje celulita obavezne!),
  • hormonski disbalans,
  • dehidracija,
  • gojaznost,
  • nezdrav stil života (pušenje, konzumiranje alkohola, manjak sna itd.).

Znam da si verovatno isprobala razne preparate i kreme protiv celulita, hraniš se zdravo i piješ puno vode – ali moraš da znaš da ne smeš da zaboraviš i na fizičku aktivnost!

Ako radiš vežbe za celulit koje ću ti navesti u ovom tekstu, možeš puno da postigneš na tom putu da se začas oslobodiš pomorandžine kore.

 

Vežbe za celulit! Kreni sa vežbanjem odmah! 

Postoje brojne vežbe za celulit koje ti mogu pomoći da se ove napasti konačno rešiš.

Uz pomoć vežbi, celulit možeš puno da redukuješ, učiniš manje vidljivim i sprečiš pojavu novog celulita. Važno je da budeš istrajna.

U nastavku teksta, tačno ćeš moći da vidiš i izabereš vežbe, u zavisnosti na kom delu tela imaš celulit. Možda je to stomak, zadnjica ili pak celulit na nogama.

Budi dosledna i rezultati neće izostati!

Vežbe za celulit na nogama (butinama)

Ne postoje bolje vežbe za celulit na butinama (nogama) i bolje vežbe za celulit na zadnjici od kardio vežbi! To potvrđujem!

Aerobne ili kardio vežbe kao što su brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla i plivanje su odličan način za sagorevanje kalorija, ubrzanje metabolizma i gubljenje težine – a samim tim predstavljaju i odlične vežbe za gubljenje celulita.

Naime, ove anticelulit vežbe, da kažem, koriste velike mišićne grupe i poboljšavaju lošu cirkulaciju u nogama, omogućavajući mišićnim ćelijama da razgrađuju glukozu za energiju.

Tanja je rešila da celulit skine vežbama, međutim nije bila istrajna. Tražila je neko brže i jednostavnije rešenje. I uspela je! Ispričala nam je kako je ona uspela da nađe idealno rešenje i kako kaže “najbolje i jedino za strije i celulit”.

Kako je Tanja uspela trajno da se reši celulita, saznaj na ovom linku  https://onaportal.com/kako-je-celulit-postao-moja-proslost/

Aerobne vežbe ili vežbe na vazduhu povećavaju kardiovaskularni fitnes i gubitak težine, dokazano. Preporučujem minimum 30 minuta aerobne aktivnosti svakog dana u umerenim intenzitetima.

Pored kardiovaskularnih vežbi, programi treninga snage koji ciljaju na područja sklonim celulitu, kao što su zadnjica i butine, mogu pomoći u smanjenju celulita.

1.Čučnjevi

Čučnjevi su odlične vežbe za celulit jer ciljaju na donji deo tela, pre svega na kvadricepse i glutealne i abdominalne mišiće i omogućavaju ti da izgubiš celulit i istovremeno izgradiš mišićnu masu. Pored toga, mišići su metabolički aktivni i sagorevaju više masti nego bilo koji drugi tip tkiva. Tako ćeš uz pomoć čučnjeva tonirati svoje telo, sagoreti kalorije i izgraditi mišiće koji će zauzvrat sagorevati više kalorija.

Čučnjeve možeš da radiš tako što ćeš držati one tegiće za treniranje ili bučice u rukama. U teretani možeš da koristiš onu specijalizovanu šipku. Savij kolena i polako spuštaj kukove nazad i dole. Ostani u čučnju pet sekundi, a zatim se vrati na početnu poziciju, stežući trbušne i glutealne mišiće. Ponovi ukupno 12 puta u tri seta.

Ne samo što će celulit nestati, već utičeš i na svoje zdravlje.

2.Preskakanje vijače

Skači! Uzmi vijaču i preskači koliko god možeš, ovo je odlična vežba za celulit!

Evo još jedne dobre vežbe protiv celulita na nogama i zadnjici. Počni u tzv. ‘’podeljenom’’ stavu sa svojom dominantnom nogom ispred i nedominantnom nogom iza. Savij oba kolena pod uglom od 90 stepeni.

Prilikom izvođenja ove vežbe, pazi da ti grudi budu ravne i steži trbušne mišiće i zadnjicu. Zadrži ovu poziciju pet sekundi i vrati se u početni položaj. Ponovi ukupno 12 puta na svakoj nozi, u tri seta.

 

Vežbe za celulit na zadnjici

Ako imaš mnogo celulita na zadnjci, glutealni most je jedna od najboljih vežbi za jačanje mišića gluteusa. Lezi na leđa sa savijenim kolenima i nogama u blizini zadnjice, dok su ruke ispružene uz bok i pritisni stopala i ruke. Podiži kukove od zemje i spuštaj ih, ali zadrži 5 sekundi pre spuštanja. Ponovi ukupno 15 puta u tri seta.

1.Iskorak

Iskorak svakako spada u odlične vežbe protiv celulita na butinama i zadnjici. Sve što treba da uradiš je da pronađeš stepenik, stolicu ili klupu koja može da podrži tvoju težinu. Držeći bučicu u svakoj ruci, zakorači na klupu, stolicu ili stepenik – počevši sa levom nogom. Kada obe noge budu na klupi, spusti se, ovaj put vodeći desnom nogom. Ponovi ukupno 12 puta na svakoj nozi u tri seta.

2.Vežba sa penastim valjkom

Još jedna stvar koja može pomoći da celulit postane manje vidljiv je da radiš na dobroj cirkulaciji mišića. U ove svrhe može da ti pomogne valjak od pene, kao sve popularniji rekvizit za vežbanje.

Naime, zbog toga što valjak od pene pomaže da se razbiju te guste površine i blokade koje svi dobijamo u predelu fascije (vezivno tkivo koje okružuje mišiće), to pomaže da se poveća cirkulacija i poboljša limfna drenaža.

Sve ovo održava fasciju zdravom, i to pomaže da se spreči pojava celulita. Da uradiš ovu vežbu, postavi valjak od pene ispod svojih potkolenica, butina ili kukova i rolaj svoje telo preko njega. Dozvoli svojoj telesnoj težini da se pritisne uz valjak i zaustavi se i radi na mestima koja su podložna pojavi celulita.

 

Vežbe za celulit na stomaku

Obični trbušnjaci i leđni trbušnjaci su odlične vežbe za celulit na stomaku. Pored njih evo još nekoliko vežbi koje brišu celulit!

1.Most

Most je takođe vrlo dobra opcija kada su u pitanju vežbe za skidanje celulita. Sve što treba da uradiš je da legneš na leđa sa ispruženim rukama uz telo i nogama savijenim u kolenima, pri čemu stopala treba da budu što više približena zadnjici. Iz ove stratne pozicije počni lagano da podižeš kukove što više u visinu, pri čemu ti ruke ostaju na podu. Pri izvođenju ove vežbe steži mišiće stomaka. Ponovi vežbu 10 puta, a vremenom povećavaj broj ponavljanja.

2.Trčanje u mestu

Trčanje je u mestu za skidanje celulita sa stomaka (ali i nogu i zadnjice) radiš tako što se osloniš na ruke i zatim ‘’trčiš’’ u mestu, pri čemu naizmenično savijaš jedno pa drugo koleno. Radi koliko izdržiš.

Nije loše i da koristiš foliju za skidanje stomaka kada radiš vežbe za celulit i skidanje masnih naslaga sa stomaka.    

vežbe za celulit su način da se sagore telesne masti

 Joga vežbe za celult

Da, čak i joga vežbe za celulit mogu da ti pomognu!

Vežba br.1 – raskorak

Napravi uski raskorak, stavi ruke na kukove, desnu nogu savij u kolenu i lagano je podiži prema gore. Koristeći lagane pokrete, nekih 20-ak puta gurni petu prema plafonu. Kada završiš sa podizanjem pete prema gore, onda se uhvati za desni skočni zglob desnom rukom.

Vežba br.2 – noge gore

Sledeća vežba podrazumeva da podigneš nogu što više prema gore, pri čemu istovremeno podižeš gornji deo tela i levu ruku u visinu. Zadrži se nekih 20-ak sekundi u toj poziciji, pravlno diši – jer duboko ritmično disanje podstiče hormonalni balans i donosi veću količinu kiseonika u organizam, što je veoma važno kada želiš da se rešiš celulita. Samo se vrati u početni položaj i ponovi ovu joga vežbu za celulit i na drugoj nozi. 

Vežba br. 3 – čamac vežba

Sedi pravo i vodi računa da ti leđa budu potpuno prava i čvrsta. Podigni savijene noge, pa probaj da ih ispraviš. Zadrži nekoliko sekundi, pa polako spusti noge. Iako možda dok čitaš, vežba izgleda suviše jednostavno,zapravo i nije. Ono što je najbitnije, izuzetno je efikasna i donosi odlične rezultate, kako za telo, tako i za opšte zdravlje.

Vežba br.4 – veslanje 

Sedi tako da ti budu prava leđa i zategni noge, pa guraj ruke prema stopalima, onda ih diži u visinu i polako se, pri čmu su ti savijena leđa, spuštaj na pod (do ramena). Zatim ponovo lagano diži deo po deo leđa u visinu i opet iz početka. Poenta je da držiš čvrsto stegnut stomak. Ponovi vežbu 10 puta.

 

Vežbe u teretani za celulit

Ako voliš da posećuješ teretanu ili pak želiš da se upustiš u tu avanturu ‘’profi’’ vežbanja, znaj da anticelulit vežbe možeš uspešno da radiš i u teretani. Pre svega, dobar je trening snage i gledaj da za to odvojiš barem 3 dana nedeljno. Najbolje bi bilo da variraš u vrsti vežbi koje radiš.

Trening snage generalno utiče dobro na očuvanju mišićne mase, koju svakako ne želiš da izgubiš kada radiš vezbe za celulit.

Vežba 1. – Mrtvo dizanje

U teretani možeš da radiš mrtvo dizanje, što je dobra vežba za celo telo i svakako pomaže da se rešiš celulita.

Vežba 2. – Zgibovi

Za celulit na rukama recimo pomažu zgibovi. Za izvođenje ove vežbe, biće ti potrebna samo šipka. Uhvati se rukama za šipku, tako da one budu postavljene malo dalje od širine ramena. Trudi se da ti sve vreme, laktovi stoje paralelno sa šipkom. Broj serija sama određuješ u zavisnosti od toga koliko možeš da izdržiš. Postepeno, povećavaj broj ponavljanja. 

Čučnjevi u teretani mogu da se rade uz pomoć pomenutih rekvizita za treniranje, poput bučica ili onih šipki, pri čemu dejstvo ove vežbe za celulit postaje još bolje.

Poenta je da radiš sve one vežbe koje regrutuju više mišićnih grupa, dakle da sagorevaš što više kalorija u istom vremenskom periodu – što se pozitivno odražava na gubljenje celulita.

 

Vežbe u vodi za celulit

Nema potrebe da trčiš 45 minuta pet puta nedeljno ako želiš da se rešiš celulita. Naprotiv, tako ćeš se samo iscrpeti, biti gladna i izgubiti motivaciju.

Ono što moraš da uradiš je da naizmenično radiš vežbe za celulit niskog i visokog intenziteta. Ovo će izazvati gubitak masti zajedno sa nestankom celulita. Zbog toga su tzv. intervalni treninzi tako efikasni. Intervalni trening – koji podrazumeva promenu intenziteta tvoje aktivnosti – odličan je način da se sagore telesne masti.

Kada su u pitanju vežbe za celulit u vodi, plivanje je veoma dobra opcija. Generalno, vežbanje u vodi pomaže da se poboljša cirkulacija krvi,  na sličan način kao i masaža i utiče na opšte zdravlje.

Pisali smo o tome kako plivanje topi celulit!

Vožnja bicikla – vežba br.1

Za uklanjanje celulita sa stomaka i nogu, možeš da pokrećeš noge u vodi kao da voziš bicikl. Lezi na vodu i raširi ruke. Trudi se da ti sve vreme telo bude u uspravnom položaju dok ćeš noge pomerati kao da voziš bicikl. 

Makazice – vežba br.2

Ili na primer, lezi na stomak u plićaku, pri čemu se rukama oslanjaš o dno i pravi nogama tzv. makazice po principu gore – dole ili levo – desno u stranu. Radi ove vežbe protiv celulita najmanje 15 minuta.

Vežbe za gluteus – vežba br.3

Za uklanjanje celulita sa zadnjice, sedi u tzv. polusedeči položaj u plićaku, uvlači karlični deo naizmenično napred – nazad. Možeš i da klekneš na kolena pri čemu će ti lice biti okrenuto ka dnu i oslanjajući se na ruke, podiži naizmenično jednu pa drugu nogu ka površini vode.

Vežbanje je najvažniji korak u tvom putovanju do nestanka celulita. Pored toga, možeš ubrzati rezultate dodavanjem masaže u svoju dnevnu rutinu. Možeš koristiti i neke kreme protiv celulita obogaćene kofeinom ili prirodnim uljima koje će pomoći u tretiranju celulita.

Kao i uvek kada su u pitanju fitnes vežbe protiv celulita i tvoji ciljevi, zdrava ishrana će zaista pomoći. Vodi računa o hidrataciji pijući najmanje 2 l tečnosti dnevno, podeli obroke pravilno i uživaj u postignutim rezultatima za kratko vreme!

vežbe za celulit uklanjaju nakupljene masne naslage

Šta ti još može pomoći kod celulita?

Da se podsetimo ukratko – celulit je uzrokovan neravnomernom raspodelom masnih naslaga. Najčešće se nalazi na butinama, zadnjici, stomaku i kukovima žena, ali i muškaraca (iako je puno češći kod žena).

Obzirom da je celulit uzrokovan nakupljanjem masnih naslaga, prvi korak u smanjenju pojave celulita je gubitak težine ili masti. Dakle, ako generalno poradiš na bilo kakvoj fizičkoj aktivnosti i smanjiš telesnu težinu, to i te kako može da ti pomogne i da smanjiš celulit!

Osim navedenih vežbi za celulit, savetujem ti da probaš čudesni tabata trening za skidanje kilograma koji zaista radi!

Takođe, anticelulit dijeta jedino u kombinaciji sa pravim vežbama za celulit može da ti donese željeni rezultat! Zato su vežbe za gubljenje celulita prosto nezaobilazne u ovom slučaju.

Kardiovaskularni treninzi, na primer, mogu da ti omoguće da izgubiš na težini, dok će program odgovarajućih vežbi snage pomoći u izgradnji mišićne mase i toniranju područja tvog tela sklonog celulitu.

Anticelulit masaža i popularna masaža drvenim oklagijama, tj.maderoterpija takođe pomaže.

Da li si isprobala i masažer za celulit?

I naravno, zdrava ishrana je vrlo, vrlo važna. Jedi puno povrća, voća, posnijih proteina i zdravih masti.

Svakako treba da piješ i puno vode ili drugih zdravih tečnosti (na primer smatra se da je čaj od peršuna za celulit vrlo delotvoran), jer dehidracija može oslabiti fasciju (vezivno tkivo koje okružuje mišiće) i učiniti celulit puno izraženijim. Možda ćeš se iznenaditi, ali čaj od kukuruzne svile za celulit je takođe delotvoran.

Naravno, ne mogu a da ne pomenem i to da zaista postoje neki prirodni preparati koji ti mogu puno pomoći na putu uklanjanja celulita, kao što je npr. ulje bršljana protiv celulita.

I za kraj, predložil asam ti sve one vežbe za celulit koje su meni bile delotvorne, ali verujem da ti sigurno znaš još neku vežbu koja je dobra u ove svrhe, pa možeš da je podeliš sa nama.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test