Naslovna » Čaj od peršuna za celulit: dobar izbor ili ne?
Telo

Čaj od peršuna za celulit: dobar izbor ili ne?

čaj od peršuna za celulit

Da li čaj od peršuna za celulit zaista može da ti pomogne da se konačno rešiš ove napasti? Saznaj kako se koristi i kakve rezultate možeš očekivati.

Najmanje 8 od 10 žena se bori protiv celulita. Iako se ne smatra poremećajem, celulit može izgledati vrlo neprivlačno i može izazvati osećaj niskog samopouzdanja – što si sigurno iskusila ukoliko se i ti boriš sa njim. Celulit se najčešće javlja na butinama, zadnjici i stomaku, što su inače područja u kojima se često pojavljuje masnoća blizu površine kože. Celulit je jednostavno mast, koja vrši pritisak nasuprot vezivnog tkiva ispod kože i stvara ‘’talasasti’’ efekat, odnosno čuveni izgled pomorandžine kore.

 

Celulit nema nikakve veze sa tvojom telesnom težinom, dakle možeš da budeš izuzetno mršava i da imaš celulit.

 

Danas su na tržištu dostupni brojni preparati za koje se zna i tvrdi da deluju protiv celulita. Među prirodnim lekovima, čaj od peršuna za celulit se pominje kao jedan od vodećih.

Pa hajde da proverimo da li je to zaista tako.

Prvo da vidimo koji su osnovni uzroci za pojavu ovog upornog i neuglednog problema.

Koji su uzroci za pojavu celulita?

Nekoliko faktora igra ulogu u formiranju celulita kao što je struktura vezivnog tkiva kod žena. Vezivno tkivo kod žena ima paralelnu strukturu, dok muškarci imaju mrežastu strukturu, što je stabilnija varijanta. Ovo objašnjava zašto muškarci retko pate od celulita.

Pored toga, žene imaju dvostruko više masnih ćelija u odnosu na muškarce. Ove masne ćelije se mogu popuniti i vršiti pritisak nasuprot oslabljenog vezivnog tkiva, što ih čini vidljivim (pomorandžina kora).

Loša ishrana i nedostatak vežbanja takođe mogu da utiču na stvaranje celulita. Međutim, vodeni celulit može takođe biti uzrokovan hormonima, problemima limfnog sistema ili faktorima nasleđa.

Pre nego što ti detaljno otkrijem sve o čaju od peršuna, pročitaj iskustvo naše čitateljke Tanje. Baš kao i većina devojaka, Tanja je imala problem celulita po telu. Ispričala nam je kako je ona uspela da nađe idealno rešenje i kako kaže “najbolje, prirodno i jedino za celulit”.

Kako je Tanja uspela trajno da se reši celulita, saznaj na ovom linku  https://onaportal.com/kako-je-celulit-postao-moja-proslost/

Genetika

Ponekad od roditelja ne nasledimo nešto što bismo hteli, već celulit. Ako tvoja majka ima celulit, verovatno ćeš ga imati i ti. Žene su karakteristične po tome da često imaju višak masti u bokovima, zadnjici i butinama – pa ako i tvoja majka ima celulit u ovim područjima, bez obzira na to koliko si mršava, imaćeš ga i ti.

Nažalost, ne možeš da utičeš na genetiku, ali ako vežbaš, vodiš računa o redovnom hidriranju i brineš se o sebi na razne druge načine, možda ćeš i moći da pihvatiš svoju sudbinu. Čaj od peršuna ti može pomoći, zajedno sa svim ovim drugim koracima, da držiš tvrd celulit na najmanjem mogućem nivou, da tako kažem.

Starost

Kako stariš, kolagen i vezivno tkivo mogu početi da se razgrađuju i tvoja koža počinje da gubi elastičnost. Ovaj gubitak elastičnosti omogućava da masti koje su nakupljene ispod površine kože počnu da vrše pritisak nasuprot vezivnog tkiva ispod površine kože, stvarajući vidljiviji rupičasti izgled celulita.

Slično kao i u slučaju genetike, ni na starost baš ne možeš da utičeš.

Međutim, budući da čaj od peršuna sadrži vitamin C koji je neophodan za izgradnju kolagena, jasno ti je da njegovo konzumiranje svakako može da pomogne u postizanju bolje elastičnosti kože, a samim tim i smanjenoj vidljivosti celulita.

Postoji još toliko stvari koje možeš da uradiš da se odupreš ovom efektu, ali o tome ću nešto kasnije.

Prekomerne masti u telu

Razumela si da je celulit po sastavu mast. Bez obzira na oblik ili veličinu tela, možeš da imaš višak masti u telu. Što je veći procenat masti u telu, veća je verovatnoća da će se pojaviti celulit. Redovno vežbanje zaista može pomoći u borbi protiv celulita ako imaš previše masti. Danas postoje metode kojima se izračunava procenat masti u telu, a ako imaš više od 25% telesnih masti, navali na vežbanje, zdravu ishranu i čaj od peršuna protiv celulita. Dok smanjuješ telesnu masnoću, tvoj celulit može takođe da se smanji.

Zašto je celulit tako vidljiv?

Kada dobiješ na telesnoj težini, masti su više koncentrisane u tvom telu i prave “rupe” na površini kože – to je ta pomorandžina kora.

Masti zapravo sadrže ćelije koje privlače vodu, stoga tečnost prelazi u lipidni sloj i tako se broj ovih rupa na koži još više povećava! Tako se desi da ti vremenom primećuješ da ti je celulit sve vidljiviji.

Nemaš razloga da očajavaš. Takođe ne moraš ni da se opterećuješ time da su jedino rešenje skupe masaže i anti-celulit tretmani. Priroda ti lako može pomoći da konačno pronađeš rešenje za ovaj problem.

Čaj od peršuna i limuna za celulit

Da je prirodna kozmetika uvek bolji izbor za tvoju kožu, tu nema sumnje. Isto važi i za biljne čajeve u svrhu tretiranja celulita. Pored toga, postoje i neka prirodna ulja, poput ulja bršljana protiv celulita. Svakako treba da potražiš pomoć u prirodi.

Kada se dve čudesno lekovite biljke poput peršuna i limuna pomešaju – dobija se pravi eliksir protiv pošasti zvane celulit!

Limun je od davnina poznat kao efikasan prirodni lek za sagorevanje masti u telu, budući da ima termogeni efekat. Ovo je veoma važno za redukciju celulita. Pored toga, ne treba da zaboravimo i na njegov bogat sadržaj vitamina C koji je vrhunski antioksidant i pomaže u poboljšanju izgleda i zdravlja kože – što sve doprinosi smanjenju celulita.

 

čaj od peršuna za celulit 1

 

Kako čaj od peršuna pomaže protiv celulita?

Peršun (lat. Petroselinum crispum) deluje protiv celulita na različite načine. Prvo, deluje kao detoksikator i diuretik, zahvaljujući tome što sadrži obilje minerala, hlorofila, antioksidanata i flavonoida, što znači da jednostavno ispira i uklanja višak vode i toksina iz tvog tela. Ako se vratiš na onu informaciju da masti sadrže ćelije koje privlače vodu, pa tečnost prelazi u lipidni sloj i tako se broj kožnih rupa još više povećava – jasno ti je zašto je eliminacija viška tečnosti iz organizma važna za smanjenje celulita.

Peršun ne dovodi do topljenja masti, već samo podstiče izbacivanje vode, što takođe utiče na smanjenu vidljivost celulita.

Peršun je veoma lekovita biljka koja pored ovog dejstva takođe štiti jetru i pomaže u smanjenju nivoa šećera (glukoze) u krvi, što je inače poznati faktor rizika za povećanje telesne težine – a znaš da što je veća telesna težina, veće su šanse za pojavu i pogoršanje celulita.

Peršun je takođe i bogat izvor vitamina A, C i E – hranljivih sastojaka koji su neophodni za zdravu i elastičnu kožu, što veoma pomaže u smanjenju vidljivosti celulita.

Peršun takođe i poboljšava cirkulaciju, što je veoma važno za tretman celulita. 

Biljni čajevi protiv celulita su zdravi, ne koštaju puno i vrlo su svima dostupni. Neki od njih su zaista pravi anti-celulitni eliksir. Čaj protiv celulita zapravo stimuliše oslobađanje i eliminisanje viška tečnosti iz tvog organizma, smanjujući tako zadržavanje vode u lipidnom sloju. Na taj način koža postaje elastičnija, mekša i ujedno pojačavaš proces gubitka težine. Ne treba ni da naglasim koliko su svi ovi aspekti važni za tvoje zdravlje, pored estetskog izgleda.

Međutim, nemoj da se opuštaš previše. Definitivno nije istina da samo konzumiranje čaja od peršuna i limuna može da ti pomogne da se rešiš celulita. To je samo jedna karika u nizu koraka koje treba da preduzmeš, nešto poput dodatka režimu za tretman celulita.

Zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost, hidratacija, anticelulit masaže i kreme protiv celulita su sve ono čega treba da se pridržavaš kako bi ovaj problem potpuno iskorenila! Čaj od peršuna ti u tome samo pomaže.

Kako se pravi čaj od peršuna za celulit?

Čaj od peršuna za celulit se priprema vrlo lako i jednostavno, a možeš da koristiš sušene ili sveže listove ove biljke. Sve što treba da uradiš jeste da sipaš jednu kašiku sušenog peršuna u šerpicu sa 250 ml (1 šolja) vrele vode i da ostaviš da se tako krčka nekih 2-3 minuta. Nakon toga skloni sa šporeta i procedi čaj.

Kada se čaj malo prohladi, samo mu dodaj sveže isceđen sok od pola limuna. Promešaj dobro i to je to – tvoj eliksir za uništavanje celulita je gotov!

Kako se pije čaj od peršuna za celulit?

Čaj od peršuna za celulit treba da se pije 2 puta dnevno, dakle po jedna šolja (250 ml) pola sata pre ručka i večere.

Podsećam te da nikako ne piješ ovaj čaj uveče pre spavanja, budući da je peršun jak diuretik i da onda nema ništa od tvog spavanja, jer ćeš morati često do toaleta.

Pij čaj od peršuna za celulit dve nedelje i nemoj da prekoračiš ovaj vremenski period.

Negde sam pronašla informaciju i da čaj od peršuna za celulit može da se koristi i spolja. Naime, potrebno je da napraviš obloge od čaja od peršuna koje ćeš svakodnevno nanositi na područje zahvaćeno celulitom i zamotati toplim peškirom ili folijom. Držiš tako 30 minuta, pa ispereš kožu mlakom vodom.

Evo i još jednog recepta: kuvaj 6 šaka iseckanog peršuna u šerpi sa 2 l vode oko 2 minuta. Nakon toga procedi dobijeni čaj. Masiraj delove zahvaćene celulitom toplim čajem od peršuna oko 15-30 minuta.

Trudnice i osobe koje pate od bubrežnih problema (uključujući i upalu bubrega) nikako ne treba da konzumiraju čaj od peršuna!

Stručnjaci takođe upozoravaju da čaj od peršuna ne sme da se koristi duže vreme i u većim količinama, jer tada može da bude opasan po zdravlje!

Budući da sadrži znatnu količinu oksalata, čaj od peršuna u većim količinama i ako se koristi duže vreme – može da dovede do gihta, kamena u bubregu i nedostataka važnih minerala.

Čaj od peršuna za celulit rezultati  

Ako se odlučiš da koristiš čaj od peršuna za celulit, nemoj da očekuješ neke ‘’vau’’ rezultate. Sigurno da ćeš već prvog dana upotrebe primetiti da češće ideš u toalet i da se lagano smanjuje količina zadržane tečnosti u tvom telu, što nakon nekoliko dana redovnog korišćenja polako počinje da se odražava i na vidljivost celulita.

Kako se postepeno smanjuje količina tečnosti u telu, tako se smanjuju i masne ćelije koje su privlačile vodu i tako bile veće, a celulit izraženiji. To znači da samo nakon nekoliko dana možeš da počneš da primećuješ da je celulit nešto manje vidljiv.

Međutim, ovo je trenutno. Ništa od ovoga neće dati rezultate ukoliko ne promeniš i životne navike. Ako želiš da se trajno rešiš celulita, odnosno da barem smanjiš njegovu vidljivost – moraš da se hraniš zdravo (pogledaj kako treba da izgleda anti-celulit dijeta), da vežbaš, ideš povremeno na masaže i koristiš kreme za celulit na prirodnoj bazi.

Sada ima toliko tretmana za celulit, poput upotrebe masažera za celulit ili maderoterapije, da zaista nemaš razloga da očajavaš. Uz sve to i korišćenja čaja od peršuna protiv celulita, (neke dame su probale i alge za celulit)možeš da se nadaš vidljivim i zadovoljavajućim rezultatima nakon samo 2 nedelje.

Napominjem ti da čaj od peršuna za celulit ne bi trebalo da koristiš duže od 2 nedelje u kontinuitetu, ali ove ostale ‘’navike’’ gledaj da zadržiš što duže, naročito zdravu ishranu i fizičku aktivnost. Samo na taj način možeš uspešno da kontrolišeš pojavu celulita.  

 

čaj od peršuna za celulit 2

Čaj od peršuna za celulit iskustva

Kako uvek volim da čujem mišljenje od više ljudi, potražila sam iskustva na temu upotrebe čaja od peršuna za celulit i na forumima. Naravno, kao i za bilo šta drugo, iskustva su različita.

Neko kaže da mu je čaj od peršuna pomogao i da smrša i da smanji vidljivost celulita, dok neko kaže da nije primetio nikakve efekte čak ni nakon 2 nedelje upotrebe. U ovom drugom slučaju verujem da je to istina ukoliko se ne pridržavaš onih osnovnih načela i ukoliko si svesna da samo konzumiranje čaja od peršuna ne može puno da ti pomogne u borbi protiv celulita.

Takođe, ono što mi je bilo jako interesantno i što moram da ti napomenem, to je da su iskustva mnogo bolja kada se čaj od peršuna za celulit koristi iznutra, tj. kada se pije, a ne kada se nanosi ili utrljava spolja. Zapravo, najbolje je da koristiš kombinaciju ova dva pristupa, tako su rezultati svakako vidljiviji.

Otprilike 90% žena ima određeni stepen celulita. Ako i ti ulaziš u ovu statistiku, nemaš razloga da očajavaš, jer danas postoji toliko načina da se izboriš sa celulitom – a na tebi je samo da ih se pridržavaš. Najefikasniji način da se to reši jeste da praktikuješ zdravu ishranu i vežbaš redovno, kao i da unosiš dovoljno tečnosti svakog dana. Naravno, ne treba zaboraviti da ti na tom putu borbe protiv celulita nesumnjivo pomažu i anti-celulit masaže i kreme protiv celulita, kao i specifične lekovite biljke poput peršuna.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test