Naslovna » Prepoznaj čir na koži i reši ga se!
Telo

Prepoznaj čir na koži i reši ga se!

čir na koži

Da li uopšte znaš šta je i kako izgleda čir na koži? Da bi uspešno sanirala čir na koži moraš ga na vreme prepoznati i tretirati. Ovo su načini!

Gotovo svako od nas je video kako izgleda čir na koži, međutim mnogi ne znaju šta je to tačno i baš zato često kao posledica ostaje veoma vidljiv ožiljak.

Ukoliko se još nisi srela sa čirom na koži ovo je odlična prilika da naučiš sve o njemu kako bi u budućnosti znala šta možeš da učiniš kako bi ga što uspešnije sanirala sa što manje posledica po izgled kože.

Čir na koži se često javlja kod dece, ali nije neobično da se pojavi ni u odraslom dobu, a jednako muči i muškarce i žene.

Sve u svemu, jedna je neprijatna pojava, nekada čak i bolna i sigurna sam da mnoge, pa tako i tebe, zanima šta da radiš kada se pojavi ta gadna napast na koži.

Prvo ću ti objasniti šta je čir na koži, odnosno apsces, kako nastaje, šta se tu tačno dešava i kako izgleda čir na koži.

Šta je čir na koži i zašto se javlja?

 

Čir na koži ćeš uočiti kao prisustvo kvrge koja se pojavljuje unutar ili ispod površine kože. Kvrga je najčešće ispunjena gnojem ili limfnom tečnošču, a često je crvena i upaljena.

Obično je posledica bakterijske infekcije.

 

cir na koži lica

 

Čir možeš napipati kao mekanu masu koja je obično drugačije boje od ostatka kože, to može biti raspon od svetlo ružičaste, pa sve do izrazito crvene boje.

Obično ga je veoma lako osetiti na dodir . U sredini čira se nakuplja tečnost, mrtve ćelije, bakterije i usled imunološkog odgovora ovo mesto počinje da raste, stvarajuči napetost ispod kože i dalju upalu okolnog tkiva.

Upravo ovaj pritisak na tkivo i upala uzrokuju bol.

Čir je obično topao na dodir i kao što sam već navela bolan i može da se pojavi bilo gde na telu.

Specifični uzroci čira na određenim delovima tela

Čirevi se mogu javiti na različitim delovima tela iz različitih razloga, a pravilno prepoznavanje uzroka može biti ključno za adekvatan tretman. Evo nekoliko specifičnih uzroka čireva na određenim delovima tela, uz naglasak na prirodnim metodama lečenja:

 • Čirevi ispod pazuha:

Urasle dlake: Redovno brijanje ili depilacija pazuha mogu dovesti do urastanja dlaka i formiranja čireva. Prirodni tretman uključuje redovno eksfolijiranje i primenu toplih obloga radi olakšanja uraslih dlaka.

Loša protok vazduha i sintetčka odeća: Nedostatak prozračivanja ispod pazuha može stvoriti pogodno okruženje za bakterijski rast. Nošenje prozračne odeće i redovna higijena mogu pomoći u prevenciji čireva.

 • Čirevi na licu:

Akne i zapušene pore: Čirevi na licu često su posledica zapušenih pora i bakterijskih infekcija. Prirodni tretmani uključuju korišćenje biljnih ulja poput čajevca i lavande, kao i blagih eksfolijanasa.

Stres: Stres može doprineti hormonalnim promenama koje povećavaju rizik od pojave čireva na licu. Relaksacija tehnike poput meditacije i joga mogu pomoći u smanjenju stresa.

 • Čirevi na genitalnom području:

Ingvinale infekcije: Bakterijske ili gljivične infekcije mogu izazvati čireve na genitalnom području. Primena prirodnih antimikrobnih supstanci poput kokosovog ulja može pomoći u lečenju i sprečavanju infekcija.

 • Čirevi na dnu leđa:

Pilonidalna cista: Pilonidalna cista, koja može rezultirati čirom, često je povezana s urastanjem dlake u koži donjeg dela leđa. Redovno čišćenje i primena antibakterijskih sredstava pomažu u prevenciji.

 • Čirevi na preponama:

Folikulitis: Infekcija folikula dlake može izazvati čireve u preponama. Upotreba prirodnih antibakterijskih sredstava poput aloe vera gela ili ulja čajevca može pomoći u lečenju.

Važno je naglasiti da kod bilo kakvih sumnji ili teškoća u lečenju, konsultacija s lekarom je ključna. Prirodne metode mogu biti korisne kao dopuna, ali individualni pristup svakom slučaju je od suštinske važnosti.

Ono što takođe može izazvati pojavu čira na koži jeste upala oko folikula dlake što znači da se ovo zaista može desiti bilo gde na telu. Često se može desiti da za čir pomisliš da je akna. To se svima dešava!

Vrste čireva na koži

 

Postoji nekoliko specifičnih vrsta čireva, svaka sa svojim karakterističnim osobinama i uzrocima.

Furunkuli su duboko ukorenjene infekcije folikula dlake, obično uzrokovane bakterijom Staphylococcus aureus. Oni se pojavljuju kao crvene i bolne kvrge ispunjene gnojem.

Karbunkuli su slični furunkulima, ali obuhvataju više folikula dlake i često rezultiraju većim, dubljim infekcijama. Karbunkuli se često javljaju na vratu, leđima ili zadnjici.

Pilonidalne ciste su ciste koje se formiraju u jami između stražnjice, često uzrokovanu urastanjem dlake. Ove ciste mogu biti bolne i podložne ponovljenim infekcijama.

Cistične akne su vrsta čireva koja se često javlja na licu, leđima i grudima. Ove akne su duboko ukorenjene i mogu ostaviti ožiljke nakon izlečenja.

Svaka od ovih vrsta čireva zahteva specifičan pristup lečenju, a njihova pravilna dijagnoza od strane stručnjaka može biti ključna za uspešno lečenje i sprečavanje ponovnih infekcija.

Marina je uspela zauvek da se reši bubuljica i akni sa lica!

Ali kako? Otkrila nam je da je sve jednostavno, brzo i efikasno, a pre svega prirodno! Znam da to želiš i ti, zar ne?

Saznaj kako je Marina uspela da se reši bubuljica na ovom linku: https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Apsces na koži najčešće bakterijska infekcija, on se obično leči antibioticima, lokalno.

Apsces mora da se otvori i osuši kako bi se stanje poboljšalo, a ovo se najčešće dešava samo od sebe. Kod težih slušajeva drenažu će izvršiti lekar u medicinskoj ustanovi.

Uzroci čira na koži: Kako uopšte dolazi do ove pojave ?

 

Većinu čireva na koži izaziva bakterija stafilokoka. Ona najčešče uđe kroz folikulu kože ili pak kroz neku sitnu pukotinu na kožu. Dovoljno je da se naruši prirodna barijera kože i čir na koži može da se pojavi.

 

 

Loša higijena može biti jedan od uzroka ove pojave, ali i razna hronična kožna oboljenja, jer u tom slučaju stafilokoka lakše prodire krož kožu.

Urasle dlake:  Kada dlaka uraste i ne može slobodno rasti prema površini kože, to može izazvati iritaciju i infekciju, rezultirajući pojavom čira.

Strane materije pod kožom: Unošenje stranih materija pod kožu može prouzrokovati lokalnu iritaciju i inflamaciju, što stvara povoljan ambijent za razvoj čira. Oštećenje kože koje dopušta ulazak stranih materija može se javiti usled povreda ili kontakta s iritantnim supstancama.

Zapušene znojne žlezde:Kada se izvodni kanali znojnih žlezda blokiraju, dolazi do zadržavanja znoja ispod kože, što može izazvati upalu i formiranje čira.

Hronične kožne bolesti: Pored pomenutih faktora, neke hronične kožne bolesti poput psorijaze ili ekcema mogu povećati osetljivost kože i olakšati prodor bakterija, čime se povećava rizik od čireva.

Autoimune bolesti: Osobe sa autoimunim bolestima, gde imunološki sistem napada sopstvene ćelije, mogu biti podložnije infekcijama i stvaranju čireva na koži.

Razumevanje dodatnih uzroka čireva pomaže u pravilnoj identifikaciji i tretmanu, a održavanje optimalne higijene i izbegavanje iritantnih supstanci može značajno smanjiti rizik od pojave čireva uzrokovanih ovim faktorima. Važno je konsultovati se s lekarom radi tačne dijagnoze i odgovarajućeg plana lečenja.

Postoji još nekoliko uzroka koji mogu da izazovu čir na koži, a to su oslabljen imunološki sistem, gojaznost, starost, dijabetes. Međutim, kod nekih ljudi se javlja iako nema nekog konkretnog uzročnika, pa je zato veoma bitno da znaš kako izgleda apsces, jer baš tebi može da se javi.

Kako da lečiš čir na koži?

 

Redovna nega kože je bitna, posebno ako ti se ovakvi problemi često javljaju. Najbolje je da to budu neki prirodni preparati kako bi svoju kožu vratila u balans. Na ovom videu naći ćeš konkretan savet kako se izboriti sa bubuljicama – iz ličnog iskustva . Možeš probati isto to.

Ukoliko je čir na koži manji u prečniku od 1cm, može ti pomoći nanošenje toplih obloga na to mesto. Oblog treba da stavljaš 4 puta dnevno u trajanju od 10-15 minuta.

Nemoj da pritiskaš apsces kako bi istisla gnoj i limfnu tečnost na silu. Na ovaj način gnojno tkivo ćeš gurnuti još dublje i napravićeš još veći problem i infekciju.

Čir će sam da se probije i isprazni kada “sazri”.

Ni slučajno nemoj da probijaš gnojno mesto iglom ili nekim drugim oštrim predmetom, jer takođe možeš izazvati pogrošanje i dodatno širenje infekcije na okolna tkiva.

Ukoliko je čir ipak veći od 1cm, zatim se uvećava ili se ponovo pojavljuje treba da se posavetuješ sa lekarom. Isto tako lekaru se trebaš javiti ukoliko razviješ povišenu temperaturu ili primetiš crvenilo u vidu pruga upalnog mesta, što može biti jasan znak širenja infekcije.

Kod kuće možeš da praviš različite obloge koje su odlične za lečenje čireva na koži.

Topla obloga za čir

 

Topla obloga povećava dotok krvi u područje gde je infekcija i na taj način pomaže zarastanje.

Kako bi ubrzala “probijanje” apscesa treba da radiš sledeće:

 1. Navlaži čist peškir ili krpu sa toplom vodom.
 2. Peškir dobro ocedi od viška vode i prisloni ga na oblogu.
 3. Oblogu drži 10 do 15 minuta.
 4. Ponavljaj ovaj postupak 3 do 4 puta dnevno sve dok se čir ne otvori i ne isprazni.

Kada se apsces na koži otvori i iz njega izađe gnoj treba da vodiš o njemu računa kako bi upalu zalečila i sprečila novu infekciju. Ovo ćeš raditi na sledeći način:

 1. Nežno ispiraj čir sa toplom vodom i antibakterijskim sapunom, a zatim mesto na koži gde je bio čir previ sterilnom gazom.
 2. Vodi računa da su ti ruke kada radiš previjanje ili menjaš gazu uvek čiste, prethodno oprane antibakterijskim sapunom.
 3. Zavoj, odnosno gazu, treba da menjaš dva do tri puta dnevno u zavisnosti od područja.
 4. Ukoliko se mesto gde je apsces slučajno zaprlja, obavezno ga odmah očisti i zameni gazu.
 5. Garderobu i posteljinu obavezno otkuvavaj dokle god lečiš infekciju.

U toku lečenja možeš da piješ antiinflamantorne lekove protiv bolova poput brufena. Ovi lekovi će ti pomoći u smanjenju bola, ali će smanjiti i crvenilo i oteklinu u procesu lečenja. Konsultuj se sa farmaceutom kako da piješ lekove protiv bolova.

Konvencionalni načini lečenja čira na koži

 

Kada su čirevi ozbiljniji ili ne reaguju na kućne tretmane, lekari mogu preporučiti određene konvencionalne metode lečenja kako bi se ublažili simptomi i sprečile potencijalne komplikacije. Evo nekoliko uobičajenih pristupa lečenju:

 1. Antibiotici: Ako je čir uzrokovan bakterijskom infekcijom, lekar može preporučiti oralne antibiotike ili antibiotičke kreme za lokalnu primenu. Važno je pratiti uputstva lekara i završiti celu propisanu terapiju kako bi se sprečilo vraćanje infekcije i razvoj otpornosti na antibiotike.
 2. Drenaža: U nekim slučajevima, posebno kada je čir velik i ispunjen gnojem, lekar može izvršiti drenažu kako bi oslobodio nakupljeni materijal. Ovaj postupak se obično izvodi u medicinskoj ustanovi.
 3. Operacija: Ako čir ne reaguje na druge tretmane ili se često ponavlja, lekar može preporučiti hirurško uklanjanje čira. Ova opcija se razmatra u težim slučajevima i obično se sprovodi pod lokalnom anestezijom.
 4. Topički tretmani: Lekari mogu preporučiti posebne topičke tretmane poput antibiotičkih masti, antiseptika ili kortikosteroida kako bi se ublažili simptomi i podstakao proces zaceljenja.

Upozorenja kod primene antibiotika:

 • Pravilno doziranje i trajanje: Važno je uzimati antibiotike tačno onako kako ih je propisao lekar i završiti celu propisanu terapiju. Nedovršavanje terapije može dovesti do recidiva infekcije.
 • Alergijske reakcije: Osobe koje su alergične na određene antibiotike trebaju obavestiti svog lekara kako bi izbegle potencijalne alergijske reakcije.
 • Otpornost na antibiotike: Prekomerna i nepravilna upotreba antibiotika može dovesti do razvoja otpornosti bakterija na ove lekove. Stoga, antibiotici se trebaju koristiti samo kada ih propiše lekar i u skladu s uputstvima.
 • Konsultacija sa stručnjakom: Pre započinjanja antibiotičke terapije, preporučuje se konsultacija s lekarom kako bi se postavila tačna dijagnoza i odredio odgovarajući antibiotik.

Kako da lečiš čir prirodnim preparatima?

 

U jednoj studiji u Indiji iz 2014. godine se pokazalo da čak 32 biljke uspešno leče čir na koži.

Cilj upotrebe prirodnih preparata jeste da se ubrza proces oporavka primenom sastojaka koji poboljšavaju protok krvi, jačaju imunitet ili imaju antibakterijska, antivirusna ili antifugalna svojstva.

 

čir na koži lečenje

 

Iskustva mnogih ljudi govore u prilog tome da razne biljke zaista i pomažu kada lečiš apscese na koži.

Ricinusovo ulje za čir na koži

Ricinusovo ulje ima skoro svako domaćinstvo. Poznato je kao delotvorno za rast i negu kose, zatim ricinusovo ulje za nokte, za brzi rast obrva itd.

Ono se dobija iz zrna biljke ricinus i sadrži ricinsku kiselinu koja je po sastavu masna kiselina i ona pomaže da se razgrade zarobljene bakterije.

Ricinusovo ulje se koristi od davnina za zarastanje rana i vlaženje kože.

Ricinusovo ulje treba da nanosiš tri puta dnevno na čir na koži sve dok on poptuno ne nestane.

Kurkuma za čir na koži

 

Glavno jedinjenje i aktivni sastojak kurkume jeste kurkumin, koji ima protivupalna dejstva i može pomoći u borbi protiv infekcije ukoliko je prisutna u apscesu.

Kurkuma se u ovom slučaju ne koristi u obliku praha, već trebaš da kupiš esencijalno ulje kurkume. Nekoliko kapi ulja kurkume nakapaj u hidratantnu kremu na bazi ulja (odlično je arganovo) i takav miks nanesi na apsces na koži dva puta dnevno.

Crni luk za čir na koži

 

Crni luk u sebi sadrži prirodno antibiotsko jedinjenje koje se zove alicin i odlično je u lečenju infekcija na koži. Takođe luk ima prirodna svojstva apsorpcije i može pomoći izvlačenju gnoja iz čira.

Luk isto tako povećava toplotu i podstiče cirkulaciju i na taj način pokreće prirodni mehanizam zaceljenja rane u tvom organizmu.

Luk iseci na deblje kriške i privij na čir uz pomoć gaze. Ostavi ga na koži oko sat vremena i ovo radi dva puta dnevno.

Ukoliko luk budeš koristila duže vreme, može da izazove osip na koži, tako da se ne preporučuje duža upotreba.

Beli luk za čir na koži

 

Kao i crni luk, tako i beli luk sadrži jedinjenje alicin koje prirodno ima antibakterijska svojstva.

Beli luk za lice se koristi oduvek, a isto tako možeš da ga koristiš u lečenju apscesa na koži.

Koristiš ga tako što iz jednog čena iscediš sok i nanosiš ga direktno na čir , tj.apsces na koži, zatim čir pokri gazom.

Sok od belog luka možeš da nanosiš i na otvoren čir, ali obavezno isperi toplom vodom nakon desetak minuta.

Ako želiš još bolji efekat , sok od belog luka pomešaj sa sokom od limuna. Limun i beli luk se koriste za celulit i još mnoga stanja kože i uspešno će ti pomoći da zalečiš čir, tj. apsces na koži.

Kao i kod crnog luka i beli luk može dužom upotrebom da izaziva iritacije, tako da ne treba da ga koristiš duže od nekoliko dana kada je u pitanju apsces.

Savet je da se uvek konsultuješ prethodno sa lekarom.

Ulje čajevca za čir na koži

Ulje čajevca za bubuljice gotovo da je koristila svaka od nas. Ono ima moćna antiseptička i antibakterijska svojstva i to ga čini odličnim sredstvom za borbu protiv infekcija koje mogu izazvati čir na koži.

Ulje čajevca je izuzetno jako i najbolje je da ga razblažiš sa nekim uljem poput ricinusovog koje će biti nosač za ulje čajevca.

Jednu kap ulja čajevca razblaži sa 3-4 kapi ricinusovog ulja, nanesi ovu smesu na apsces i pokrij gazom. Ovo ponavljaj dva puta dnevno sve dok čir na koži ne zaceli u potpunosti.

Čir na koži – saveti za prevenciju

 

Pošto sada znaš kako izgleda čir na koži i sigurno si shvatila da je ni malo lepo stanje kože, verovatno te zanima da li postoji neki način da sprečiš da dođe do ove neprijatne pojave.

Nažalost ne postoji način koji će sto posto sprečiti pojavu čira, međutim možeš znatno smanjiti rizik, ukoliko se budeš pridržavala sledećih saveta.

 • redovno koristi preprate za bubuljice na biljnoj bazi, posebo ako ti je koža sklona upalama i aknama. Nabavi losion kojim ćeš redovno skidati prljavštine sa lica i čistiti pore i gel za akne koji će sprečiti nastanak infekcija. Oni ti mogu pomoći i ako se problem javi.

Naša preporuka je Aknolin set  koji ima i losion i gel.

 • kožu tela pilinguj obavezno jednom nedeljno uz pomoć raznih četki, lufa i rukavica namenjenih za piling tela; kocentriši se posebno na predeo pazuha, lica, ramena i prepona;a nije ni čudo da se pojave i bubuljice na preponama
 • pravilna ishrana i dovoljna količina vode u toku dana savetuju se zbog poboljšanja rada imunološkog sistema, što je veoma značajno kada je u pitanju apsces na koži;
 • redovno vežbaj;
 • ukoliko imaš pukotine ili povrede na koži obavezno kožu očisti i pokri oštećeni deo sterilnom gazom ili zavojem;
 • redovno i temeljno peri ruke antibakterijskim sapunom, kako prljavština sa ruku ne bi došla u kontakt sa kožom gde je već narušena zaštitna barijera i na taj način se sprečio ulazak bakterija u kožu;

Ukoliko infekcija traje dugo, vidiš da se ne poboljšava i da se gnoj uporno vraća, obavezno se obrati lekaru.

Čir na koži – posledice

 

U većini slučajeva apsces na koži ne izaziva neke ozbiljne posledice. Međutim veći čirevi znaju da ostave za sobom kao posledicu ožiljke.

Ožiljci od čireva neće sami nestati, oni će vremenom da izblede i da budu manje vidljivi.

Kreni na vreme da koristiš kremu potiv ožiljaka, možeš da koristiš kremu koju koristiš i kada su u pitanju ožiljci od bubuljica.

Bitno je da kreneš da tretiraš ožiljke čim vidiš da se pojavljuju i da budeš veoma uporna u mazanju adekvatne kreme na prirodnoj bazi i rezultati neće izostati.

U baš baš ozbiljnim i zanemranim slučajevima stanje može postati krajnje ozbiljno.

Moguće komplikacije čira:

 1. Celulitis: Infekcija koja se širi duboko u kožu i potkožno tkivo.
 2. Apsces: Akumulacija gnoja koja zahteva drenažu.
 3. Sepsa: U retkim slučajevima, ozbiljne bakterijske infekcije mogu dovesti do sepse, što zahteva hitnu medicinsku pomoć.

I još je bitno i to da znaš kako izgleda apsces na koži i da naučiš da ga prepoznaš, jer je kod njega najvažnije da što pre kreneš da ga lečiš kako bi prošao sa što manje neprijatnosti i u što kraćem roku.

Test