Naslovna » Kapi koprive za kosu su pravi melem koji si čekala
Kosa

Kapi koprive za kosu su pravi melem koji si čekala

kapi koprive za kosu

Da li znaš da su kapi koprive za kosu pravi melem koji ti pomaže da se konačno rešiš opadanja kose, ali i da podstakneš rast nove kose? 

Kada pomisliš na koprivu, sigurno ti odmah padne na pamet da je to nekakav korov koji ničemu ne služu, i čak može da napravi problem ukoliko te ožari. Nisam baš čula da neko voli koprivu i da misli lepo o njoj. Međutim, kada bi svi znali koliko je kopriva biljka lekovita i da je prepuna vitamina i minerala – sigurno bi brzo promenili mišljenje!

 

Kopriva kao lek se koristi od davnina, a ljudi kažu da ona leči sve od glave do pete! Najviše se govori o njenim antibakterijskim, anti-upalnim i detoksikujućim svojstvima.

 

Poznato je da kopriva poboljšava cirkulaciju i na taj način hrani kosu i podstiče njen rast, stoga možeš odmah da zaključiš zašto su koprivine kapi za kosu ono što ti treba!

 

Zaboravili smo staru dobru koprivu, a zapravo se opet vraćamo njoj – jer je zaista neprikosnovena kada je u pitanju zdravlje kože glave i kose.

 

Dokazano je da kopriva deluje pozitivno na kožu glave i kosu, sprečava opadanje kose, podstiče rast nove kose, deluje protiv peruti i drugih problema skalpa, regeneriše i jača koren kose.

Pa, možeš li da poželiš više za svoju kosu?

U ove svrhe se koriste mnogobrojni preparati koprive, počev od čaja od koprive, preko šampona od koprive, pa sve do kapi koprive za kosu.

Od svih pomenutih, smatra se da su upravo kapi koprive za kosu te koje daju najbolje i najbrže rezultate. Zašto je to tako, kako da ih sama napraviš i koristiš – objasnićemo u okviru ovog članka.

 

Šta su kapi koprive?

Kapi koprive su zapravo tinktura koprive, odnosno alkoholni rastvor koji se dobija ekstrahovanjem korena koprive u 70% alkoholu. Na ovaj način se postiže najveća koncentracija aktivnih materija koprive.

Zašto baš koren koprive?

Pa zato što upravo on sadrži najveću koncentraciju aktivnih materija. Kapi koprive za kosu mogu da se prave i od listova, ali najbolje rezultate daju kada se prave upravo od suvog korena. Koprivine kapi mogu da se koriste i za unutrašnju i za spoljašnju primenu.

Hajde, pre nego što saznaš baš sve o kapima koprive i koliko su moćne za kosu, pročitaj šta još pomaže i kako je Vesna oporavila svoju kosu. Njena kosa je bila propast – opadala je , mastila se, bila puna peruti. Danas to nikad ne bi rekla da je vidiš, jer joj je kosa gusta, jaka, zdrava i brzo raste. Kako joj je pošlo za rukom? Saznaj kako  se oporavlja kosa iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Kapi od koprive protiv opadanja kose

 

Gubitak kose je jedan od najneugodnijih estetskih problema, koji može da ima i zdravstvenu pozadinu. Uzroci za opadanje kose su zaista brojni, počev od stresa, hormonskih promena, genetike pa sve do nekih spoljašnjih faktora poput neadekvatnih sredstva za negu kose.

Na primer, da li si znala da šamponi koji sadrže sulfate mogu da izazivaju iritaciju kože glave i opadanje kose?

Zato uvek treba da se odlučiš za šampone bez sulfata, ali i bez nekih drugih supstanci za koje se sumnja da narušavaju zdravlje i kvalitet tvoje kose – kao što su parabeni.

Smatra se da je normalno gubiti oko 100 dlaka dnevno.

baner

Međutim, da li si primetila da je kod tebe to mnogo više? Nemaš razloga za brigu, u većini slučajeva je gubitak kose posledica nekih lakših, lako izlečivih problema, a veoma retko može da ukazuje na ozbiljniju bolest.

Srećom, prirodna kozmetika ti nudi brojne opcije da se na sasvim bezbedan način izboriš sa ovim problemom.

Zašto kapi koprive za kosu?

Kopriva je jedan od najstarijih prirodnih lekova za lečenje opadanja kose. Zahvaljujući svom bogatom sastavu vitamina i minerala, kopriva redovnom upotrebom smanjuje opadanje kose. Minerali i oligoelementi koji ulaze u sastav kapi koprive uključuju: gvožđe, magnezijum, kalijum, natrijum, kalcijum, fosfor; a od vitamina za kosu, to su vitamin A, C, D i K; i tu su još hlorofil i biljni hormoni.

 

Kopriva podstiče cirkulaciju i povećava prokrvljenost u oblasti skalpa, čime se dlaka hrani, jača koren kose i samim tim sprečava opadanje kose, uz istovremeno podsticanje rasta nove kose.

 

E sada, da još malo uozbiljimo priču. Da li znaš da je hormonska neravnoteža jedan od najčešćih uzroka za opadanje kose? Naime, metabolit poznat kao DHT ili dihidrotestosteron, najčešće je odgovoran za opadanje kose, budući da blokira važne hranljive sastojke iz kose i smanjuje folikul dlake – što neminovno dovodi do opadanja kose.

Zamisli, ekstrakt korena koprive može da inhibira proizvodnju DHT hormona! Na taj način, kapi koptive za kosu definitivno sprečavaju opadanje kose i kod žena i kod muškaraca.

kapi koprive za kosu 1

 

Ukoliko te muči masna kosa, možda si primetila da ti kosa pojačano opada. To je zbog toga što masna kosa podrazumeva masnu kožu glave, odnosno pojačano lučenje sebuma – koji zapušava folikule dlaka i time izaziva opadanje kose jer dlaka ne može adekvatno da se ishrani, a takođe sprečava i normalan rast kose. Takođe, masna kosa teži da zadržava toksine i druge nečistoće iz okoline, koji takođe utiču negativno na rast i zdravlje tvoje kose. Pored svega ovoga, bakterije na koži glave dodatno pospešuju lučenje sebuma, a seti se da sam ti na početku rekla da kopriva deluje i antibakterijski – dakle može da uništi bakterije koje kvare zdravlje tvoje kože glave.

Isto ovo važi i za perut, koja je obično uzrokovana gljivicama. Perut narušava zdravlje kože glave i može da pospeši opadanje kose, a zamisli – kapi koprive za kosu deluju i protiv peruti! Redovnim utrljavanjem kapi koprive u kožu glave ćeš omogućiti i iskorenjivanje dosadne peruti.

Koprivine kapi  efikasno čiste masnu kosu i kožu glave, regulišu lučenje sebuma i čiste kožu i kosu od nakupljenih toksina, nečistoća i bakterija – zahvaljujući svom detoksikujućem dejstvu. Pored kapi koprive za kosu, možeš jednostavno da ubaciš koprivu u svoj šampon, tonik ili masku za kosu. Pogledaj koji bi to bio najbolji šampon za masnu kosu, kao i dobra maska za masnu kosu.

Budući da masna koža glave i kosa, kao i prisustvo toksina i nečistoća iritiraju kožu glave i samim tim izazivaju upalu – kopriva i ovde može da pomogne jer ima protivupalno dejstvo, dakle može da smiri upalu i iritaciju. Odlično, zar ne?

Kao šlag na tortu, tajna kapi koprive za negu kose nije samo u  brojnim vitaminima i mineralima, nego i u tome što hidrira kosu.

Pogledaj koje su još dobre maske protiv opadanja kose.

Kapi od koprive za rast kose

Na isti način na koji sprečavaju opadanje kose, kapi koprive za kosu podstiču i rast nove kose. Dakle, poboljšanjem cirkulacije i ishranom dlake u oblasti kože glave, podstiče se lakši i brži rast nove, zdrave kose. To isto važi i za otklanjanje svih onih prepreka koje stoje na putu rasta kose, kao što su pojačano lučenje sebuma, nečistoće, toksini, perut, bakterije itd.

Da se samo nadovežem na prethodnu priču, kada nešto hidrira kosu, to znači da omogućava kosi da sačuva potrebnu vlažnost, a to znači bolji volumen kose i regeneraciju vlasi – čime se omogućava rast nove, kvalitetne i zdrave kose.

Čini se da koprivine kapi za kosu zaista predstavljaju odličan izbor, zar ne?

Danas na tržištu postoje i brojni losioni za rast kose.

Tu je i staro dobro ispiranje kose čajem do koprive. Međutim, danas primat definitivno imaju kapi od koprive, a kasnije ću objasniti i zašto.

Ako te zanima kako da ubrzaš rast kose za samo mesec dana, pogledaj neke zanimljive metode.

Koprivine kapi za kosu možeš da kupiš u apoteci ili prodavnici zdrave hrane, međutim, možeš da ih napraviš i sama – pogledaj u nastavku kako.

 

Kako se prave kapi koprive za kosu?

 

Kapi koprive za kosu se pripremaju veoma jednostavno, tako da ne moraš da ih kupuješ – već napravi sama svoje domaće kapi!

Najpre pripremi suvi koren koprive i odmeri 20 grama, a zatim pripremi 100 ml 70% alkohola. Stavi u jednu čistu, staklenu teglu suvi koren koprive i zatim ga prelij alkoholom i poklopi. Ovo ostavi da odstoji dve nedelje, a trebalo bi da svakodnevno promućkaš sadržaj, kako bi se sastojci koprive bolje otpustili u alkohol. Nakon isteka predviđenog perioda, samo procedi tinkturu u tamnu, staklenu bočicu. I eto, tvoje kapi od koprive za kosu su gotove i spremne za upotrebu!

 

Koprivine kapi za kosu koje si dobila treba da čuvaš na hladnom i tamnom mestu.

 

Kako se koriste kapi koprive za kosu?

 

Kao što sam već naglasila, kapi koprive za kosu možeš da koristiš kako spolja, tako i iznutra. Zapravo, za najbolje rezultate, savetuje se i jedan i drugi način primene istovremeno.

  • Spoljašnja primena: utrljaj svega nekoliko kapi koprive u skalp, blagom masažom i ostavi da se osuši, bez ispiranja. Na ovaj način jačaš koren kose i podstičeš rast nove kose.
  • Unutrašnja primena: ukoliko koristiš kupovne kapi koprive, sledi uputstva proizvođača, a u slučaju ovih domaćih kapi – uzimaj po 20-30 kapi dobijene tinkture tako što ćeš ih razblažiti sa čašom vode, 3 puta na dan.

 

Koje su prednosti kapi u odnosu na šampon od koprive?

 

Hajde prvo da vidimo zašto uopšte nisu dobri standardni šamponi, čak i oni koji sadrže ekstrakt koprive.

Prvo, komercijalni šamponi su često puni agresivnih hemikalija koje se nalaze pod velikim znakom pitanja: deterdženti, sredstva za kondicioniranje i pojačivači pene.

opadanje-kose-zene

Deterdženti pronađeni u većini komercijalnih šampona nazivaju se sulfati, koji su surovi i suše kožu glave i kosu, te mogu da uklone zaštitna ulja i iritiraju kožu glave.

 

Da bi se anuliralo dejstvo ovih štetnih deterdženata (sulfata), šamponima se dodaju sredstva za kondicioniranje, kako bi tvoja kosa bila mekana i sjajna. Međutim, ova sredstva za kondicioniranje su obično hemijska sredstva nazvana polimeri, silikoni i kvaternarna sredstva. Silikon nije rastvorljiv u vodi, tako da se neće ispirati pod vodom. Umesto toga, silikon se nakuplja i čini kosu ravnom i neuglednom (što je posebno nepoželjno za talasastu i kovrdžavu kosu). Zato uvek treba da se odlučiš za prirodni regenerator za kosu.

Dakle, bez obzira što se tvrdi da neki šampon sadrži i, na primer, ekstrakt koprive ili neke druge biljke, uvek pogledaj listu ostalih sastojaka, kako bi se uverila da tu nema još nečega što će izazvati više štete nego koristi. Zato treba da koristiš isključivo prirodne šampone. Danas je veoma popularan i šampon od belog luka za rast kose.

U redu, odlučila si se za prirodni šampon od koprive za kosu, ali sad vidiš da postoje i kapi koprive za kosu. Zašto treba da se odlučiš baš za kapi?

  • Prvo, kapi koprive za kosu daju prve vidljive rezultate već nakon samo 7 dana upotrebe, a primetićeš da ti se kosa potpuno preporodila već posle mesec dana! Dakle, imaju brže dejstvo.
  • Drugo, koprivine kapi su čist alkoholni rastvor korena koprive i sadrže najveću koncentraciju aktivnih supstanci koprive.
  • Treće, za razliku od šampona, kapi koprive možeš da koristiš i za unutrašnju primenu, čime lečiš problem i iznutra i spolja i samim tim postižeš jače i brže dejstvo.
  • Četvrto, kapi koprive treba da utrljaš u kožu glave i ne ispiraš ih, što znači da imaju više vremena da deluju, za razliku od šampona koji se ispira.

 

Međutim, ukoliko te zanima da koristiš šampon koji će ti omogućiti kompletnu negu kose, uključujući i sprečavanje opadanja kose i pospešivanje rasta kose – probaj čuveni Bojanin šampon, koji u svom sastavu ima upravo i kapi koprive.

 

kapi koprive za kosu 2

Koprivine kapi za kosu iskustva

 

Da pitaš svoju mamu ili baku, za njih je kopriva za kosu neprikosnoven lek. Tako dostupna, tako jeftina, a opet čini takva čuda!

I nekada su se koristile kapi koprive za kosu, odnosno tinktura koprive za mnoge tegobe, uključujući i opadanje kose. Čini se da ove kapi danas naročito dobijaju na značaju, a i ne čudi me zašto – kada ima toliko pozitivnih iskustava sa njima.

 

Mnoge žene tvrde da su probale sve i svašta protiv opadanja kose, kao i za brži rast kose, i ništa nije dalo tako dobre i brze rezltate kao kapi koprive za kosu.

 

Prosto, razlika je očigledna. Imam drugaricu koja tvrdi da je nakon upotrebe ovih kapi prestala da koristi bilo koje drugo sredstvo za negu kose, to su samo šampon i regenerator i ove kapi. Kaže da joj je kosa potpuno preporođena, jača, brže raste, prestala je da opada i mekana je i sjajna.

Takođe, devojke koje su imale perut, masnu kosu, oštećenu kosu usled agresivnih tretmana za kosu – kunu se u kapi od koprive za kosu. Kažu da ništa jeftinije i bolje probale nisu.

 

Inače, najbolji rezultati se postižu ako koristiš kapi koprive i spolja i iznutra.

 

Trebalo bi da se posavetuješ sa lekarom oko upotrebe kapi koprive za kosu ukoliko patiš od problema sa cirkulacijom ili ukoliko piješ neke lekove za cirkulaciju.

 

Kapi od koprive cena

 

Koprivine kapi su zaista jako jeftine, naročito ako se osvrnemo na sva njihova pozitivna dejstva. Cena za bočicu od 30 ml se kreće od 200 do 250 dinara. Zaista, jedan od retkih preparata čija cena i efektivnost ne idu ruku pod ruku, budući da bi ovoliko pozitivnih dejstava koje ove kapi imaju trebalo da zahteva znatno višu cenu – ali činjenica da je kopriva sveprisutna i veoma dostupna biljka, da ne kažem korov, diktira da cena i ne može biti veća.

Inače, kapi koprive možeš da kupiš u apotekama i prodavnicama zdrave hrane – osim ako ne odlučiš da ih pripremiš sama.

 

Problemi sa kosom, prevashodno pojačano opadanje kose i masna kosa, danas su veoma česti i muče veliki broj žena. Međutim, priroda ti kao i uvek daje svoje rešenje. Ponekad su najjednostavnije i najjeftinije stvari zapravo najbolji izbor. Ovo važi kada su u pitanju kapi koprive za kosu, koje su zaista pravi melem koji si toliko čekala, a koji je sve vreme bio tu – još od vremena kada su naše mame i bake bile mlade. Naravno, ne možeš da očekuješ rezultate preko noći (a kažu da što je brzo to je i kuso), ali si sigurna da koristiš zdrav i potpuno prirodan preparat koji će ti konačno pomoći da rešiš probleme sa opadanjem kose i usporenim rastom kose.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

1 komentar

Klikni za komentar

  • Poz, je vec duze vreme perem kosu samponom od koprive u koji ubacim bocicu ili dve kapi od koprive i kad perem kosu ostavim da mi odstoji 10tak minuta pa isperem, valja li to??? Hvala. 🙂

Test