Naslovna » Bubuljice u pubertetu oteraj ovim metodama!
Lice

Bubuljice u pubertetu oteraj ovim metodama!

bubuljice u pubertetu

Kako da konačno zbrišeš bubuljice u pubertetu i uživaš u svom čistom licu? Saznaj na koji način sve možeš da ih se rešiš – jednom i zauvek! Čitaj pažljivo.

Upravo si zakoračila u tinejdžersko doba ili poznaješ nekog takvog? Ako je odgovor da, pogodi ko kuca na vrata? Bubuljice! Ne možeš dugo da poričeš činjenicu da imaš problem sa aknama i bubuljicama. Nije lako, ali je tako kako je. Činjenica je da pubertet i pubertetske bubuljice idu ruku pod ruku. 

To je tako uobičajeno da se bubuljice smatraju normalnim delom tvojih “zvanično odraslih” godina. Nemoj da budeš očajna dok zuriš u svoje lice u ogledalu. 

Potraži rešenje! Odmah i sad, jer ako počneš da deluješ na vreme – tvoji izgledi su bolji.

Znajući koliko je ovo čest problem, upravo zato sam i ‘’kopala’’ na temu pubertetskih akni i pogledaj šta sam sve saznala.

 

Zašto se javljaju bubuljice u pubertetu?Koji je uzrok?

Akne su širok pojam za opisivanje začepljenih pora. Tvoje pore se najviše mogu začepiti zbog kombinacije mrtvih ćelija kože, sebuma (ulja) i bakterija.

Ne-upalne akne, kao što su mitiseri i bubuljice, nastaju usled kombinacija mrtvih ćelija kože i ulja. S druge strane, upalne akne imaju bakterijsku komponentu koja izaziva ciste i kvržice. To su one velike, potkožne akne koje mogu da budu jako bolne.

Hormonske promene

Iako se akne i bubuljice mogu pojaviti u bilo kom uzrastu, one tokom tinejdž godina imaju najveću verovatnoću da se suoče sa njima – zahvaljujući prilivu hormona. Ovo može biti jako stresno za tebe, kada si u životnoj fazi kada već doživljavaš puno promena.

Prvo, važno je da znaš da nisi sama. Ogromnih 85% mladih doživljava bubuljice u pubertetu. Tako da, kada pomenemo pubertet, znamo da su tu negde sigurno i akne.

Da bi razumela na pravi način zašto se javljaju bubuljice u pubertetu, moraš da znaš kako tvoja koža radi. Pore na tvojoj koži sadrže lojne žlezde, koje luče sebum (uljanu supstancu). 

Kada dođeš u pubertet, dolazi do povećanja nivoa polnih hormona zvanih androgeni. Višak hormona uzrokuje da tvoje lojne žlezde postanu previše aktivne, povećavaju se i stvaraju previše ulja ili sebuma. Kada ima previše sebuma, pore postanu blokirane sa odumrlim ćelijama kože. 

Ovo pojačano lučenje sebuma takođe rezultira prekomernim rastom bakterija koje se nazivaju Propionibacterium acnes. Ako se zapušene pore inficiraju ili upale, formira se bubuljica – uzdignuta crvena izbočina sa belim centrom.

Marina je dugo patila zbog mitisera i bubuljica na licu. Mnoge trikove je probala, ali je samo jedan bio uspešan. Njeno lice je sada ČISTO  BEZ  BUBULJICA. 

Pročitaj kako je Marina uspela zauvek da se reši bubuljica na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Ostali razlozi za pubertetske bubuljice

Genetika je takođe veliki faktor da neko razvije pubertetske bubuljice. Ostali ‘’pokretači’’ za akne u pubertetu uključuju:

 • teške kreme i kozmetika za lice, 
 • pojačano znojenje, 
 • tesna odeća
 • upotreba farbi za kosu
 • masna kosa.

 

Sve ovo može da podstakne blokadu pora. Pored toga, ne mogu a da ne pomenem i stres. Poznato je da stres podstiče povećanu proizvodnju sebuma. Zbog toga mnogi tinejdžeri imaju pravi nalet bubuljica u pubertetu tokom nekih važnih događaja u školi, ocenjivanja i dr.

Bubuljice obično prolaze sa godinama, ali znam da si nestrpljiva da ih se što pre rešiš! Zato je važno praćenje dobrih navika za negu kože, uz korišćenje određenih lekova. Jedino tako pubertetske bubuljice zaista mogu postati prošlost!

Prvi simptomi akni i bubuljica

Iako se simptomi akni i bubuljica u pubertetu razlikuju po težini, postoji nešto što je uglavnom prisutno. Ove znakove ćeš primetiti na delovima tela sa najviše lojnih žlezda (lice, vrat, grudi, leđa, ramena i nadlaktice):

 • Začepljene pore na licu (komedoni, mitiseri i bubuljice)
 • Papule (podignute lezije kože)
 • Pustule (podignute lezije sa gnojnim sadržajem)
 • Ciste (čvorići ispunjeni gnojem ili tečnošću).

Bubuljice i mitiseri (otvoreni komedoni sa crnim vrhom) se najlakše leče. Međutim, teži oblik akni u pubertetu, uključujući i cistične akne i potkožne bubljice se teže leče.

Mogu biti praćeni upalom kože, bakterijskom infekcijom, crvenilo, gnojem i svrabom.

Vrste bubuljica kod tinejdžera

Velika većina pubertetlija će u nekom trenutku sigurno doživeti neki oblik akni. E sada, hajde da objasnimo koje su to vrste bubuljica.

 • Zatvoreni komedoni ili klasične bele pubertetske bubuljice: ovo su crvene bubuljice, koje imaju beli centar usled prisustva gnoja. Pore su u ovom slučaju zahvaćene sebumom i slojem odumrlih ćelija kože.
 • Otvoreni komedoni ili mitiseri: obično su u ravni kože, to su ‘’crne glave’’ koje su utkane u pore, u kojima se nepoželjni materijal istiskuje kroz folikule. Crna boja ovde nije od prljavštine. To može biti od bakterija, mrtvih ćelija kože i materije koja reaguje sa kiseonikom.
 • Papule, pustule ili čvorići (nodule): ozbiljnije lezije koje se pojavljuju kao crvene i natečene izbočine zbog upale ili infekcije tkiva oko začepljenih folikula. Često su bolne.
 • Ciste: duboke akne ispunjene gnojem ili tečnošću. Mogu da budu jako bolne.

 

kako ukloniti pubertetske bubuljice

Kako ukloniti bubuljice u pubertetu?

Gde je pubertet, tu su i bubuljice. Ovde nema dileme, ali ima rešenja! Ako se pitaš kako ukloniti bubuljice u pubertetu, ja ti kažem – uz pomoć ovih prirodnih sastojaka! Danas se zna da su prirodni tretmani najbolje i najbezbednije rešenje, a za lekovima se poseže samo kada nijedan tretman pre toga nije delovao!

Istraživala sam kako ukloniti pubertetske bubuljice i pronašla sam da su ovi prirodni tretmani dali najbolje rezultate.

 

Ulje čajevca i aloe vera za bubuljice u pubertetu

Sastojci:

 • 3-4 kapi ulja čajevca
 • 1 kašika gela aloe vere

Pomešaj ulje čajevca za bubuljice sa gelom i nanesi ga na zahvaćeno područje. Drži 15-20 minuta, a zatim operi.

Ulje čajevca ima protiv-upalna i antibakterijska svojstva, dok svež gel aloe vere umiruje tvoju kožu.

 

Med i limun za bubuljice u pubertetu

Sastojci:

 • ¼ šoljice meda 
 • ½ limuna

Pripremi kožu tako što ćeš je prvo napariti. Ovo će otvoriti pore. U med izlij sok od pola limuna i dobro izmešaj. Nanesi masku po celom licu i ostavi da se osuši. Prvo operi lice toplom vodom, a zatim hladnom vodom (da bi zatvorila pore).

Limun pomaže u čišćenju lica i uklanja mrtve ćelije kože. Med za lice ima antioksidativna i antibakterijska svojstva i održava tvoju kožu hidriranom.

 

Limunov sok i kurkuma za pubertetske bubuljice 

Sastojci:

 • 1 kašika limunovog soka
 • 1 kašika kurkume u prahu

Dodaj limunov sok u prah kurkume i napravi pastu. Nanesi pastu na zahvaćeno područje. Ostavi da se osuši i potom operi lice.

Limunov sok ima antibakterijska svojstva koja pomažu protiv akni i bubuljica u pubertetu. Kurkuma sadrži kurkumin, koji je snažno protivupalno sredstvo. Takođe pomaže u ubijanju bakterija koje izazivaju akne.

 

Kako ukloniti pubertetske bubuljice sirćetom?

Sastojci:

 • 1 kašika jabukovog sirćeta
 • ½ šoljice vode
 • 2-3 kapi eteričnog ulja čajevca

Pomešaj sve navedene sastojke i čuvaj u posudi ili boci sa raspršivačem. Pomoću pamučnog tupfera nanesi tonik na zahvaćeno područje ili ga rasprši po licu.

Jabukovo sirće sadrži kiseline koje mogu ubiti bakterije koje izazivaju akne. Ulje čajevca, kao što rekoh, ima protivupalna i antibakterijska svojstva koja sprečavaju akne i smanjuju ožiljke od bubuljica.

 

Lečenje bubuljica u pubertetu

Lečenje bubuljica u pubertetu obično zavisi od toga koliko je ozbiljan problem. Medicinskom lečenju se pribegava samo u ozbiljnim slučajevima i kada prethodno opisani prirodni tretmani ne daju rezultate! Dakle, prirodno lečenje je uvek prva i najbolja opcija. 

Na primer, ako imaš povremene upaljene bubuljice, mogu pomoći sledeći lekovi:

 • Azelainska kiselina
 • Benzoil peroksid
 • Glikolna kiselina
 • Mlečna kiselina
 • Retinoidi (derivat vitamina A)
 • Salicilna kiselina
 • Razne voćne kiseline.

Ali, na prvom mestu jeste krema

Krema za pubertetske bubuljice

Ovde je posebno važno za tebe da biraš one kreme na biljnoj bazi. Tvoje mlado, i još uvek nežno lice “ne podnosi” jake i agresivne preparate.

Biraj sastojke kao što su: hrast, ulje čajevca, cvet livadskog ljulja, bukovača, alo evera i sl. Ne mora to uvek biti krema, možeš kupiti set koji čini gel i losion, koji ima brže i efektnije delovanje.

Benzoil peroksid i salicilna kiselina

Benzoil peroksid i salicilna kiselina su dva najčešća sredstva za lečenje bubuljica u pubertetu. Svrha salicilne kiseline je da te oslobodi mrtvih ćelija kože, budući da vrši eksfolijaciju kože.

S druge strane, benzoil peroksid je jači tretman za teže bubuljice u pubertetu, uključujući upalne lezije od akni. Ne samo da isušuje mrtve ćelije kože, već takođe može pomoći u borbi sa viškom sebuma i uništavanjem bakterija koje izazivaju akne u pubertetu.

Pošto je benzoil peroksid jak sastojak, on u početku može učiniti tvoju kožu crvenom i nadraženom. Možeš koristiti ove proizvode jednom dnevno za početak, a zatim ih postepeno nanosi do dva puta dnevno. 

 

Retinoidi

Upalne pubertetske bubuljice i akne, koje su toliko česte tokom tinejdžerskih godina, takođe se mogu lečiti retinoidima. Ovo je vrsta derivata vitamina A, koji otčepljuju začepljene lojne kanale. Retinoidi mogu biti tvoj sledeći korak ako benzoil peroksid ne uradi svoje.

Topikalne retinoide obično propisuje dermatolog kada drugi oblici za lečenje bubuljica kod pubertetlija ne deluju. Dolaze u obliku gelova i krema za bubulljice tokom puberteta, koji se nanose do dva puta na dan.

Međutim, retinoidi mogu da imaju ozbiljne nuspojave i zbog toga se izbegavaju. Moraćeš da budeš krajnje oprezna pri izlaganju suncu, jer vitamin A može da poveća osetljivost tvoje kože na UV zrake.

 

Antibiotici

Antibiotici ponekad mogu biti od pomoći u povremenim dozama protiv upalnih akni koje uzrokuje bakterija P. acnes. Ovi lekovi mogu biti dostupni u lokalnim kremama ili gelovima, a za teže slučajeve mogu da se propišu i oralni antibiotici.

Važno je da ne preteraš sa oralnim antibioticima, jer u protivnom tvoje telo može stvoriti otpornost na njih. Lečenje bubuljica u pubertetu antibioticima se propisuje samo u izuzetnim slučajevima i obično nije praksa.

pubertetske bubuljice

Pravilna nega lica kod pubertetlija je važna!!

Pravilna nega lica kod tinejdžera je od izuzetne važnosti za prevenciju i lečenje akni i bubuljica. Ovo su koraci koje moraš svakodnevno da praviš, ako želiš samo najbolje svojoj koži – i sebi.

Pa pogledaj koja su to pravila vezana za negu lica u pubertetu koja treba da poštuješ.

 

1.Ne diraj kožu!

Prvo pravilo – ne čačkaj, ne cedi i ne diraj kožu! Dok čekaš da tretman protiv akni počne da deluje, to može biti frustrirajuće. Međutim, nemoj se upuštati u iskušenje da cediš pubertetske bubuljice. To može istegnuti pore, što dovodi do stvaranja tragova i ožiljaka na koži. Čak možeš uzrokovati trajne ožiljke, koji bi mogli biti jednako uočljivi kao i same bubuljice u pubertetu.

I povrh svega, pucanje cista i drugih dubokih akni može uzrokovati da se bakterije još više uguraju u kožu. Tako nehotice možeš da dovedeš do još većih bubuljica! Koliko god bilo teško, najbolje dugoročno rešenje je biti strpljiv.

 

2.Koristi nekomedogene proizvode za kožu

Nekomedogeni proizvodi za lice su obavezni za kožu sklonu aknama! Oni uključuju sredstva za pranje lica, hidratantne kreme i kremu za sunčanje, kao i šminku koju možda želiš da nosiš. Izraz „nekomedogeni“ znači da proizvodi neće začepiti tvoje pore. 

Zato na etiketi proizvoda mora biti jasno navedeno ako je to slučaj. Ako ne, onda to znači da je taj proizvod komedogen.

3.Čisti kožu dva puta dnevno

Ukoliko imaš pubertetske bubuljice, čišćnje kože je važnije nego ikad! Sigurno znaš koliko je pranje kože važno za negu lica protiv akni, ali učestalost i tehnika su podjednako važni.

Dva puta dnevno je sasvim dovoljno. Možda ćeš morati da opereš lice i sredinom dana ako se znojiš. Ipak, znaj da prekomerno pranje kože može isušiti tvoju kožu i dovesti do pojačanog lučenja sebuma. I tako se stvara začarani krug koji neminovno vodi do još bubuljica kod tinejdžera.

Nakon pranja kože, nežno je obriši tapkanjem peškirom ili čistim papirnim ubrusom. Trljanje će samo iritirati kožu i sve bubuljice koje imaš.

Topla voda je takođe najefikasnija u čišćenju tvoje kože. Previše topla voda previše isušuje, dok veoma hladna voda ne čini dovoljno da pravilno očisti tvoju kožu.

 

Što se tiče sredstava za čišćenje kože, moj ti je savet da se držiš prirodnih sastojaka. Hemikalije su previše agresivne za kožu i mogu samo da ti naprave dodatni problem

Dakle, možeš da koristiš sredstva za čišćenje lica na prirodnoj bazi. Najbolji prirodni sastojci koji rade posao su: ulje čajevca, kora hrasta, alantoin, aloe vera, smola primorskog bora, hamamelis, citrusna voda i dr.

 

4.Piling kože jednom nedeljno

Osim jutarnjeg i noćnog pranja kože, jedno-nedeljni piling za mitisere takođe može pomoći u nezi kože kod tinejdžera. Maska od gline idealna je za sve vrste akni, jer pomaže da se otčepe pore i dubinski očisti koža.

Takođe možeš razmisliti o nežnim piling tretmanima koji sadrže alfa-hidroksi kiseline ili pak neke prirodne sastojke za isti efekat. Morska so, soda bikarbona, običan šećer i dr. su odlični prirodni sastojci za piling kože!

 

5.Nanosi hidratantnu kremu ili gel protiv akni svaki dan!

Iako možda baš nisi srećna zbog nanošenja više proizvoda na kožu, hidratantna krema (koja u ovom slučaju treba da deluje i protiv bubuljica) je apsolutna potreba! Ne samo da pomaže u hidrataciji i zaštiti tvoje kože od sunca, već može da pomogne u sprečavanju akni i bubuljica.

Savetujem ti da koristiš gel varijantu, budući da se brže upija, ne stvara osećaj težine na koži i brzo deluje. Potraži proizvod koji je označen sa “nekomedogen” i “bez ulja”. Neka to opet budu prirodni sastojci, koji neće irititrati i oštetiti tvoju kožu.

 

Tačno je da su bubuljice u pubertetu tvoj saputnik na tom putu sazrevanja, ali znam da svakako nisu poželjne. Možda nisu zdravstveno opasne, ali itekako narušavaju tvoj izgled, samopouzdanje i kvalitet života. 

Nema potrebe da ih trpiš! Zaista je moguće da ukloniš ove napasti sa svoje kože, samo se pridržavaj pravilne nege lica i koristi prirodne sastojke koji dokazano brišu akne i bubuljice.

Kako si ti lečila (ili još uvek lečiš) bubuljice u pubertetu?

Podeli sa nama neki dobar recept!

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test