Naslovna » Bubuljice od stresa!Pomozi sebi na ovaj način!
Lice

Bubuljice od stresa!Pomozi sebi na ovaj način!

bubuljice od stresa

Bubuljice od stresa mogu postati tvoja prošlost i to samo u dva koraka. Kako ćeš ih tretirati i kako ćeš savladati stres, sledi u nastavku. Prati pažljivo.

Sigurno ti je dobro poznata izreka da ‘’lepota počinje iznutra’’?! Zašto? Tvoja koža je najveći organ u tvom telu. Stoga je logično da problemi sa kožom mogu da budu signal nekih unutrašnjih problema.

Kako smo danas svi pod stresom i on je postao neizostavan sastavni deo našeg života – bubuljice od stresa su sve češća pojava. 

Tako da, ako si primetila iznenadnu pojavu akni i bubuljica na svom licu, a možda generalno nemaš tih problema sa kožom – vrlo je verovatno da je stres jedan od uzroka.

Nema razloga sada dodatno da brineš i da se stresiraš! Stres možda jeste neizbežan i tačno je da iako danas postoje razne tehnike da se sa njim izboriš – ponekad ti to jednostavno ne polazi za rukom. Ali zato protiv bubuljica od stresa možeš vrlo dobro da se boriš, i to pre svega uz pomoć odgovarajuće nege kože i pravih preparata.

Zato čitaj dalje kako bi se upoznala sa svim osnovnim informacijama u vezi sa bubuljicama od stresa.

Kako su povezane bubuljice i stres?

Verujem da te često muči pitanje da li mogu da nastanu bubuljice od stresa. Nema potrebe više da tragaš za ovim odgovorom, jer je on upravo ispred tebe. Dakle, odgovor je da – stres može da utiče na pojavu i pogoršanje akni i bubuljica kod odraslih – ali ne direktno.

Šta to sad znači?

Već duže vreme stručnjaci sumnjaju da stres pogoršava postojeće i izaziva nove akne i bubuljice, ali su do sada dokazi uglavnom bili nejasni i neprecizni. U poslednjoj deceniji, međutim, istraživanja jasno sugerišu da zaista postoji vrlo uska veza između stresa i bubuljica.

Stres je možda za tebe svakodnevnica, ali moraš da naučiš da se opuštaš i manje nerviraš. Marina je dugo patila zbog mitisera i bubuljica na licu. Bila je ubeđena da je stres kriv za sve.

A onda je morala da se izbori i sa stresom i sa bubuljicama. Ali uspela je! Zato možeš i ti!Njeno lice je sada ČISTO BEZ BUBULJICA I OŽILJAKA. 

Pročitaj kako je Marina uspela zauvek da se reši bubuljica na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Nauka je danas jasno dokazala da je stres visoko povezan sa aknama i bubuljicama, posebno kod žena.

Naime, stres dovodi do povećanog nivoa kortizola (hormona stresa), koji dalje utiče na nervne signale širom našeg tela – uzrokujući tako neuravnotežene hormone i hemikalije koje povećavaju proizvodnju sebuma na licu.

A tamo gde je puno sebuma, ima i puno blokiranih pora – stoga su bubuljice od stresa logičan nastavak ove priče.

bubuljice i stres

Kako stres generalno utiče na kožu?

Kada je koža pod stresom, ona gubi i nešto od svoje sposobnosti da se zaštiti jer joj barijera postaje ugrožena.

Kod odraslih osoba, to može dovesti do daljih komplikacija, kao što su upala i prerani znakovi starenja kože. Stres oštećuje kolagen, izazivajući bore od mrštenja. 

Hormon stresa, kortizol, smanjuje prirodnu proizvodnju hijaluronske kiseline, koja dehidrira kožu i pojačava se izgled finih linija i bora na licu. Dehidratacija takođe pokreće još veću proizvodnju viška sebuma, što stvara savršeno tlo za bakterije koje izazivaju akne i bubuljice.

Naučnici smatraju da nije stres taj koji direktno uzrokuje pojavu bubuljica – već on dovodi do pogoršanja nekih drugih faktora koji zatim dovode do bubuljica.

Hormoni, bakterije koje stvaraju akne i drugi faktori mogu biti ‘’pokrenuti’’ stresom, što zatim može izazvati ili pogoršati postojeće probleme sa kožom.

Zato pročitaj tekst koje hormone treba prvo proveriti za akne.

Kako nastaju bubuljice od stresa?

Zaista mogu da nastanu bubuljice na nervnoj bazi, a evo i kako. Nadovezaću se na započetu priču, dakle, stres dovodi do naglog porasta hormona stresa – koji se zatim ‘’meša’’ u nervne signale po telu. I tu počinje ovaj ‘’začarani krug’’ kada su u pitanju akne i stres.

Hormon povezan sa stresom koji se zove CRH ili kortikotropin-oslobađajući hormon se može vezati za receptore u lojnim žlezdama kože, a to vezivanje povećava proizvodnju sebuma kože – što može izazvati akne i sitne bubuljice na licu.

To je zato jer ćelije koje proizvode sebum imaju receptore za hormone stresa. Podsećam te da je sebum masna supstanca koja se meša sa mrtvim ćelijama kože i bakterijama, usled čega blokira pore – što dovodi do bubuljica ili akni.

Lojne žlezde su takođe delovi imunog sistema i mogu stvoriti upalu – a znamo da su akne i bubuljice u osnovi upala.

Ono što dodatno pogoršava stvari, to je da kada su ljudi pod stresom – dolazi do porasta nervne signalizacije koja izaziva svrab. Češanjem mi samo dodatno iritiramo kožu i tako stvaramo još više crvenila i otoka.

Pored ovih bioloških pokretača akni i bubuljica povezanih sa stresom, stres nas može ‘’naterati’’ da loše spavamo, konzumiramo manje zdravu hranu i da zanemarimo svoju uobičajenu rutinu nege kože. Kao što ti je dobro poznato, sve ovo nedvosmisleno vodi do akni i bubuljica.

Ako si stalno pod stresom, akne i bubuljice se mogu duže zadržavati i verovatnije ćeš imati za posledicu ožiljke od akni i bubuljica.

Iako je gotovo nemoguće u potpunosti ukloniti stres iz svakodnevnog života, postoje načini da se boriš protiv njega. Ovo je jako važno, jer u suprotnom – dugotrajna izloženost visokim nivoima stresa može da ošteti, ne samo tvoju kožu – već i celokupno zdravlje.

Srećom, većina akni i bubuljica od stresa dobro reaguje na lokalne tretmane. Ključ je odabrati prave preparate, koji će delovati tako što će ti pomoći da ove napasti ukloniš – a pritom neće opteretiti tvoju kožu dodatnim hemikalijama i napraviti još veći džumbus u tvojoj već narušenoj ravnoteži hemikalija u telu.

Da li je svako pod stresom izložen i aknama?

Videli smo da su akne i stres zaista usko povezani. Međutim, sigurno da neće svi koji su pod stresom (a zaista smo svi u tome) razviti ove promene na koži.

U čemu je caka? Šta to određuje ko će dobiti bubuljice od stresa, a ko ne?

Pre svega, najviše su skloni oni koji već imaju masnu kožu lica, koja je sklona aknama i bubuljicama. Stres u ovoj priči samo dodatno pogoršava situaciju i izaziva još veći ‘’proboj’’ na koži. Dakle, ako si već imala bubuljice, znaj da će ti stres samo otežati stvari i uzrokovati da se tvoje stanje kože dodatno upali, iritira i pogorša.

Ovde, samo da dodam, nemoj da te čudi ako primetiš bubuljice na dekolteu od stresa. I to je moguće!

Takođe, primećeno je da su žene više sklone aknama i bubuljicama od stresa, od muškaraca. Razlog je taj što su žene više pod uticajem hormonske neravnoteže, pre svega zbog menstrualnog ciklusa(kada se javljaju bubuljice tokom menstruacije) – a rekoh da su hormoni ti koji zapravo naprave haos na koži. Hormonsku neravnotežu pokreće stres i tako se pravi začarani krug…

Ako su pored stresa kod tebe prisutni i neki drugi negativni faktori životnog stila koji pogoduju nastanku akni (poput pušenja, nezdrave ishrane, nedovoljnog spavanja i slično) – onda očekuj da će ti se jednom pojaviti bubuljice od stresa.

Kako izgledaju bubuljice na licu od stresa?

E sada, kako možeš da znaš da su tvoje akne i bubuljice baš posledica stresa? Da li se one po nečemu razlikuju od uobičajenog?

Stručnjaci su ustanovili da obično možeš reći da doživljavaš bubuljice od stresa, ako ih prati pojačano crvenilo, svrab i jednostavno povećan broj mitisera i belih bubuljica (čak u obliku osipa). 

Postoji nekoliko vrsta akni koje variraju od blagih do teških. Blage vrste uključuju pomenute mitisere i bele bubuljice i smatraju se blagim upalnim aknama.

Međutim, kod nekog se od stresa mogu pojaviti i umereno do ozbiljno upaljene akne. Ove akne mogu biti čak i bolne, gnojne bubuljice.

Teške akne od stresa se javljaju kada postoji ozbiljna hormonska neravnoteža u pozadini, a ispoljavaju se kao čvorovi, ciste ili ožiljci. Ciste i čvorići su veliki, bolni i dublje su u koži.

Takođe treba pomenuti i to da akne i bubuljice od stresa mnogo sporije zarastaju! Sporije zarastanje znači da bubuljice ostaju duže na koži i da se teže leče. To takođe može značiti da odjednom primećuješ više bubuljica,čak i bubuljica koje svrbe, jer im zaista treba duže vremena da zacele.

bubuljice i stres

Kako ukloniti bubuljice od stresa?

Kako ukloniti bubuljice od stresa se donekle razlikuje u zavisnosti od njihove težine. Blage akne i bubuljice, koje se najčešće javljaju, mogu se lečiti jednostavnom negom kože i korišćenjem krema za akne. 

Lečenje teških oblika akni i bubuljica od stresa, ukoliko navedeni lokalni tretmani ne pomognu, zahteva odlazak dermatologu. Lekari se kod vrlo upornih i ozbiljnih slučajeva akni odlučuju za primenu posebnih lekova za lokalnu ili oralnu upotrebu. Tu spadaju antibiotici, retinoidi, kortikosteroidi i drugi lekovi koje lekar može da predloži.

Zapamti, samo lekar može da prepiše upotrebu ovih lekova i to obično kao poslednju liniju tretmana – kada sve drugo navedeno nema efekta! Razlog tome je što navedeni lekovi, naročito retinoidi, imaju niz neželjenih dejstava.

1.Pranje i čišćenje lica odgovarajućim proizvodima

Pravilno čišćenje lica je prvi i možda najvažniji korak u nezi i zaštiti tvoje kože. Na ovaj način uklanjaš višak sebuma, prljavštinu i odumrle ćelije kože – koji se stalno nakupljaju i uzrokuju blokadu pora.

Korišćenje jakog sapuna ne pomaže u lečenju akni, već ih samo može pogoršati. Zato ti savetujem da koristiš nežna sredstva i blage sapune za lice, najbolje je da to bude prirodni sapun za lice.

Saznaj i koji su najbolji preparati za čišćenje lica u tekstu koji je dosta čitan!

2.Upotreba krema ili gelova za akne i bubuljice

Sastojci ovih preparata za lokalnu primenu, kada su u pitanju bubuljice, upravo od stresa, mogu da uključuju salicilnu kiselinu, benzoil-peroksid, sumpor, rezorcinol i druge. Međutim, problem kod ovih sastojaka je što oni mogu da budu previše jaki i agresivni za kožu, pa neretko dovode do isušivanja, iritacije i perutanja kože

Zato je i ovde najbolja opcija da se opredeliš za prirodne proizvode. Srećom, postoje fenomenalni gelovi za akne na prirodnoj bazi koji se brzo upijaju u kožu, ne ostavljaju je masnom i opterećenom – a deluju brzo i efikasno. 

Jedan od odličnih prirodnih sastojaka koji može da ti pomogne jeste i ulje čajevca za bubuljice.

Ukoliko budeš bila uporna i koristila proizvod tačno onako kako je propisano – očekuj pozitivan rezultat vrlo brzo! I što je najbolje od svega, sa prirodnim preparatima nemaš briga oko nuspojava!

3.Tehnike opuštanja protiv stresa  

Logično je da kada su u pitanju bubuljice od stresa – pored lokalnog delovanja na ove promene na koži – treba da radiš i na otklanjanju stresa. Znam da to lakše zvuči nego što može da se izvede u praksi – ali postoje načini kako možeš da kontrolišeš stres i pojačaš svoje opuštanje.

Ako si često pod velikim stresom, korišćenje tzv. tehnika opuštanja može ti samo pomoći da ubrzaš lečenje akni i bubuljica.

Možeš da praktikuješ i jogu, meditaciju, duge šetnje u prirodi, slušanje omiljene muzike, druženje sa prijateljima i dragim ljudima, čitanje omiljene knjige…šta god ti padne na pamet, a deluje pozitivno i opuštajuće na tebe.

Svi načini kako ukloniti akne na licu potpuno prirodno!

Bubuljice od stresa – da li mogu da se spreče?

Znaš kako kažu – bolje sprečiti nego lečiti! Međutim, da li je moguće sprečiti stres?

Stres je danas postao uobičajena pojava svakodnevnog života i zaista ne možemo da ga sprečimo. Ali zato možemo da sprečimo ili bar ublažimo kako ga doživljavamo, kako on utiče na nas i da radimo na redovnoj nezi kože – kako bismo sprečili da nastanu bubuljice od stresa.

Neke tehnike prevencije uključuju:

 • Obavezno čišćenje kože dva puta dnevno
 • Korišćenje proizvoda koji pomažu u smanjenju lučenja sebuma 
 • Korišćenje kozmetike na prirodnoj bazi (jer hemikalije dodatno čine našu kožu ranjivom i podložnom oštećenjima)
 • Nošenje udobne, prijatne odeće od prirodnoh materijala koja smanjuje znojenje  i trenje
 • Ne smeš da čačkaš i cediš postojeće bubuljice
 • Hrani se zdravo
 • Budi dovoljno hidrirana.

Nauči da smanjiš i upravljaš stresom – jer to zaista može biti važno u lečenju akni i bubuljica. Čak i ako tvoje okruženje ili posao generalno nisu stresni, ponekad emocionalni stres može da dovede do bubuljica.

Evo nekoliko jednostavnih koraka koje možeš preduzeti kako bi smanjila stres:

 • nauči da dišeš duboko u stresnim situacijama
 • praktikuj meditaciju ili jogu
 • trudi se da imaš dobar noćni san (minimum 8 sati noćnog spavanja)
 • održavaj zdravu ishranu i telesnu težinu
 • redovno vežbaj i praktikuj šetnje u prirodi
 • okruži se dragim ljudima i razgovaraj sa njima o svojim problemima.

Akne i stres možda jesu usko povezani – ali znaj da možeš da prekineš ovu vezu ako budeš radila na pravilnoj nezi kože i kontrolisanju stresa!

Zapamti da ništa ne može da bude jače od tebe i tvoje volje, zato se pokreni i suprotstavi se svemu onome što narušava tvoje samopouzdanje i kvalitet života.

Nauči kako da ograničiš hronični stres zarad svoje kože!

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test