Naslovna » Kako izbeći bubuljice pred i tokom menstruacije?!
Lice

Kako izbeći bubuljice pred i tokom menstruacije?!

bubuljice tokom menstruacije

Bubuljice tokom menstruacije? Nisi jedina. Veliki broj devojaka muče bubuljice pred menstruaciju i tokom ciklusa. I šta onda da radiš? Evi važnih saveta.

Čini se da se dešava svakog meseca, kao sat. Taman ti se koža fino očisti, kad iznenada ponovo počne tvoja muka – tačno u vreme menstruacije. Misliš li da umišljaš ili su bubuljice pred menstruaciju pravi fenomen?

Da, tzv. PMS akne i bubuljice su stvarne. Bubuljice pred menstruaciju i tokom ciklusa su neprestana pojava ili pogoršanje akni svakog meseca, podudarajući se sa menstrualnim ciklusom. 

Pogađaju čak 50-80% žena, pri čemu su neke žene sklonije pojavi ovih napasti tokom svog ciklusa. Neke devojke primećuju da im se bubuljice pogoršavaju neposredno pre menstruacije. Druge imaju relativno čistu kožu tokom ostatka meseca, pri čemu im se bubuljice pojavljuju tek nedelju dana ili malo pre menstruacije.

Bubuljice tokom menstruacije se razlikuju od tvojih “tipičnih” bubuljica. Obično su crvene i upaljene papule koje retko razvijaju beli vrh. Uglavnom se pojavljuju na donjem delu lica – na obrazima, duž vilice, na bradi i vratu.

Istraživala sam zašto ova pojava neke devojke pogađa, a neke ne – kao i šta možeš da uradiš kako bi im se oduprela. Sve što sam otkrila, delim sa tobom u nastavku.

Zašto se javljaju bubuljice tokom menstruacije?

Odmah ću ti odgovoriti na ovo pitanje – bubuljice tokom menstruacije se razvijaju zbog promene nivoa hormona u tvom telu. A zatim ću ti objasniti i šta se to tačno dešava.

Tvoj menstrualni ciklus može direktno uticati na tvoju kožu, a za to su krivi i hormoni. Baš kao što hormoni pokreću razvoj akni tokom puberteta, tako i hormoni igraju veliku ulogu u nastanku bubuljica tokom menstruacije.

Hormoni su takođe odgovorni za akne koje se pogoršavaju tokom trudnoće i menopauze. 

Tačnije, ovde najviše mislim na testosteron. Iako si možda mislila da je testosteron “muški” hormon, i žene ga takođe proizvode, samo u nižem nivou u odnosu na muškarce.

Testosteron je uključen kao faktor u razvoju akni, jer pokreće tvoje lojne žlezde da proizvode više sebuma (ulja).

Kod većine devojaka, bubuljice počinju da se razvijaju oko nedelju do 10 dana pre početka menstruacije. Ovo je period kada je estrogen na najnižem nivou. Nivo testosterona ostaje prilično konstantan tokom celog meseca, tako da pad estrogena prati povišen testosteron.

Hormon progesteron takođe igra ulogu u predmenstrualnim aknama.

Maja je mlada devojka koja se jako dugo mučila da svoj problem sa mitiserima reši. Pokušavala je na sve načine, ali rezultati bi izostali. U trenutku kada joj se učinilo da leka nema i da treba da odustane, pojavio se JEDINI PRAVI TRETMAN KOJI BRIŠE MITISERE I BUBULJICE SA LICA.

Kako je Maja uspela da se reši bubuljica, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/cisto-lice-bez-ijedne-bubuljice/

Nivo progesterona raste u drugoj polovini ciklusa. To može učiniti tvoju kožu masnijom i uzrokovati da se pore prošire, zadržavajući tako prljavštinu i sebum. Ovo stvara savršenu podlogu za bubuljice – tvoja koža je masnija i to ulje može lakše ostati zarobljeno u proširenim porama. 

Hormoni takođe mogu povećati upalu kože i proizvodnju bakterija koje izazivaju akne i bubuljice. Ove hormonalne fluktuacije neposredno pre menstruacije mogu biti odgovorne i za druge stvari u ovom periodu tvog ciklusa, uključujući promene raspoloženja, bolne grudi i dr. PMS je takođe povezan sa povećanim stresom, koji takođe može pogoršati akne i bubuljice pred menstruaciju.

Moguće je da su u čitav ovaj fenomen uključeni i neku drugi faktori, ali još se istražuje o tome kako menstrualni ciklus utiče na akne i kožu uopšte.

 

 

bubuljice tokom menstruacije-2

 

Da li sve devojke dobiju bubuljice pred menstruaciju?

Sigurno si primetila da nemaju sve devojke bubuljice tokom ciklusa. Prosto, neke devojke su sklonije pojavi ovih napasti tokom svog ciklusa, a neke srećnice nemaju tih problema. Od čega to zavisi?

Smatra se da to zavisi najviše od hormonskog statusa te devojke. Naime, devojke koje su sklone jakim variranjima nivoa hormona tokom svog ciklusa, što zbog nekih stanja ili zbog toga što je to jednostavno tako – pre će razviti bubuljice tokom menstruacije.

Devojke koje imaju policistične jajnike ili bilo kakav zdravstveni problem koji je vezan za hormone (pre svega polne), češće će iskusiti bubuljice tokom menstruacije.

Sindrom policističnih jajnika je uobičajeni hormonalni poremećaj koji može izazvati niz simptoma.

Ovde smo pisali o tome koje hormone treba prvo proveriti za akne?

Razgovaraj sa svojim lekarom ako imaš bubuljice tokom menstruacije uz prateću pojavu sledećih tegoba:

 • neredovni ili propušteni ciklusi
 • višak dlaka na licu i telu
 • debljanje ili poteškoće u gubitku težine
 • tamne fleke na koži na zadnjem delu vrata i drugim područjima (acanthosis nigricans) može da signalizira problem sa regulisanjem nivoa šećera u krvi
 • proređivanje kose i gubitak kose.

Takođe, žene koje imaju insulinsku rezistenciju i generalno problem sa regulisanjem nivoa šećera u krvi (uključujući i dijabetes) – imaju poteškoće sa regulisanjem androgena – hormona odgovornih za bubuljice tokom menstruacije. To je zato što insulin (hormon zadužen za snižavanje nivoa šećera u krvi) pokreće lučenje androgena.

Isto važi i za one devojke koje imaju masni kožu lica i koje su generalno sklonije pojavi akni na licu i bubuljica. Logično je da će kod njih ovaj hormonski disbalans tokom ciklusa samo pogoršati i pojačati njihov problem sa kožom.

 

Kako brzo umiriti bubuljice tokom menstruacije?

Duboke i velike bubuljice i ciste koje ponekad dolaze sa menstruacijom mogu za neke devojke biti prilično bolne, ali postoje stvari koje možeš da učiniš da bi ublažila bol.

Kako bi umirila upaljene i bolne bubuljice tokom menstruacije, pokušaj sledeće:

 • Nanesi topli oblog na 10 do 15 minuta na bubuljice, tri do četiri puta dnevno, kako bi ublažila bol i pomogla da se izvuče gnoj na površinu
 • Nanesi hladni oblog ili led 5 do 10 minuta da ublažiš bol i oticanje
 • Benzoil peroksid je poznat lek za ubijanje bakterija koje izazivaju akne, ali ja ti preporučujem prirodnije opcije poput ulja čajevca za bubuljice.

 

Kako ukloniti bubuljice tokom menstruacije?

Akne i bubuljice povezane sa menstruacijom mogu biti naročito uporne. Međutim, možeš da pomogneš u ubrzavanju procesa njihovog lečenja ako se budeš pridržavala određenih koraka. 

Evo šta treba da uradiš kako bi uklonila bubuljice tokom menstruacije:

 • Operi lice dva puta dnevno koristeći nežno sredstvo za čišćenje lica na prirodnoj bazi, bez mirisa, alkohola, parabena i drugih hemikalija.
 • Koristi jastučiće glikolne kiseline za uklanjanje mrtvih ćelija kože, smanjenje upale i podsticanje rasta ćelija nove, zdrave kože.
 • Sredstva za čišćenje i negu lica na bazi benzoil peroksida i salicilne kiseline su izuzetno popularna i delotvorna, ali ja sam uvek za prirodnije opcije.
 • U tom smislu, bolje da koristiš tretman sa uljem čajevca. Ulje čajevca je izuzetno moćno protiv bakterija koje izazivaju akne i može da ti pruži olakšanje.

Evo još nekih stvari koje možeš da uradiš da bi se rešila bubuljica tokom menstruacije:

 • Izbegavaj nadražujuće proizvode, kao što su masne kreme za sunčanje, kozmetika, ulja i korektori za lice.
 • Zaštiti svoju kožu od trenja od stvari poput uskih kragni oko vrata, šešira ili kaciga (podstiču razvoj bubuljica na čelu).
 • Ograniči svoju izloženost UV zracima, izbegavajući sunce kada je to moguće i koristeći adekvatne nemasne hidratantne kreme zajedno sa kremom za sunčanje.
 • Operi lice nakon aktivnosti zbog kojih se znojiš.
 • Koristi proizvode protiv akni prema uputstvu. Nanošenje previše proizvoda će samo iritirati i isušiti tvoju kožu. Biraj prirodnije opcije, poput ulja čajevca, alantoina, aloe vere, hamamelisa, ekstrakta biljke Tamarinda, ekstrakta smole primorskog bora, šafranike i dr.

 

bubuljice tokom ciklusa

Kako se pripremiti za sledeći ciklus?

Jedan od najfascinantnijih aspekata kada su u pitanju bubuljice pred menstruaciju, je taj što se obično stalno vraćaju. Međutim, možeš da učiniš nešto kako bi spremno dočekala sledeći ciklus i sprečila pojavu ovih napasti.

Evo stvari koje možeš da radiš tokom svog ciklusa da bi ostala dva koraka ispred tih mučnih hormona koji izazivaju bubuljice tokom menstruacije.

Gel protiv akni

Isti proizvodi koji ti mogu pomoći kod aktivnih bubuljica, takođe ti mogu pomoći i da ih sprečiš.

Proizvodi za akne i bubuljice na bazi benzoil peroksida i salicilne kiseline mogu da budu previše agresivni i isušujući za tvoju kožu, pa ih sve više devojaka izbegava. Umesto toga, okreću se prirodnim alternativama, koje em daju fenomenalne efekte – em su sigurne za upotrebu i nemaju neželjenih reakcija.

Proizvodi koji sadrže alfa hidroksi kiseline, poput glikolne kiseline i mlečne kiseline, mogu pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože i sprečavanju začepljenih pora. Takođe pomažu u podsticanju rasta novih ćelija kože kako bi tvoja koža izgledala glatkije i čistije.

Prirodni gel protiv akni je najbolja opcija koju možeš da priuštiš svojoj koži. Namerno sam rekla ‘’gel za akne’’, a ne ‘’krema’’ – jer je gel formula za masnu kožu sklonu aknama izuzetno dobra i popularna. Ne izaziva osećaj težine na koži, ne izaziva prosijavanje kože, brzo se upija i brzo deluje.

Bukvalno ni nemaš osećaj da si nanela nešto na svoju kožu, samo vidiš pozitvne rezultate – i to vrlo brzo! Neki od najboljih sastojaka koji mogu da se nađu u takvom gelu su, kao što već rekoh: ulja čajevca, alantoin, aloe vera, hamamelis, ekstrakt biljke Tamarinda, ekstrakt smole primorskog bora, šafranika, diglicerin i dr. 

Jedan od ovakvih proizvoda koji se zaista najbolje pokazao u praksi, a pritom je potpuno prirodan i sadrži obilje aktivnih sastojaka jeste Aknolin gel za akne i bubuljice. On dolazi u kombinaciji sa losionom i pruža odlične rezultate za vrlo kratko vreme.

Ishrana

Ima nekih dokaza da regulisanje nivoa šećera u krvi konzumiranjem hrane koja ima nizak glikemijski indeks (GI) može pomoći kod hormonalnih akni. GI je mera brzine kojom hrana podiže nivo šećera u krvi.

Hrana sa visokim GI može pogoršati akne i bubuljice pred menstruaciju, pa zato treba da je izbegavaš. Ova hrana uključuje:

 • slatku hranu i piće
 • beli hleb
 • ostala visoko prerađena hrana.

Mnoge od istih namirnica povezane su sa povećanom upalom, koja takođe igra ulogu kod akni i bubuljica.

Mlečni proizvodi se često dobijaju od steonih (trudnih) krava i stoga sadrže hormone koje telo potom pretvara u testosteron. Ograničavanjem potrošnje mlečnih proizvoda žene mogu imati manje akni i bubuljica.

Ograničavanje unosa šećera može pomoći u smanjenju bubuljica. Hrana sa visokim sadržajem šećera i jednostavni skrobovi – tj. hrana sa visokim glikemijskim indeksom – izaziva skokove u nivou insulina u krvi, hormona koji indirektno povećava aktivnost androgena.

Ako možeš, pokušaj da ograničiš unos ove hrane. Ne moraš ih u potpunosti izbegavati, ali smanjivanje unosa može biti dobar podsticaj za tvoju kožu.

Lekovi za bubuljice tokom menstruacije

Ako se tvoje bubuljice pred menstruaciju uporno pojavljuju i nakon isprobavanja svih ovih tretmana tokom tri ciklusa, razmisli o razgovoru sa lekarom ili dermatologom o lekovima na recept. Napominjem ti, ovo su vrlo ozbiljni lekovi koji sa sobom nose nuspojave i jedino lekar može da ti ih prepiše! I to samo kao poslednju opciju lečenja, kada ništa od navedenog ne daje efekta. 

 • Retinoidi mogu da se prepisuju za lečenje blagih do umerenih akni. 
 • Antibiotici se prepisuju kod teških slučajeva akni gde nema poboljšanja ni pored mnogobrojnih opcija za lečenje.
 • Kontraceptivne pilule navodno pomažu kod hormonskih akni i bubuljica.
 • Anti-androgeni takođe mogu pomoći. Ovi lekovi smanjuju lučenje testosterona, hormona odgovornog za bubuljice tokom menstruacije.

Srećom, potreba za ovim lekovima je zaista vrlo retka i u većini slučajeva možeš da se rešiš bubuljica pravilnom negom i čišćenjem kože, korišćenjem adekvatnih preparata za kožu i zdravom ishranom.

Bubuljice tokom menstruacije su zaista fenomen koji pogađa ogroman broj žena, a sve to zahvaljujući hormonima. Čini se da hormoni danas ‘’divljaju’’ više nego ikada, pre svega zbog stresnog i užurbanog načina života, uz nezdravu ishranu i životne navike. Neke devojke su definitivno sklonije pojavi bubuljica tokom ciklusa, ali srećom – mogu uspešno da se izbore sa ovim ako se pridržavaju redovnog režima čišćenja i nege kože i korišćenjem adekvatnih, pre svega prirodnih preparata za kožu.

 

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test