Naslovna » Kako ukloniti akne na licu potpuno prirodno?
Lice

Kako ukloniti akne na licu potpuno prirodno?

najbolji način da se uklone akne na licu je prirono

Ako misliš da ne postoji način kako ukloniti akne na licu, znaj da postoji. Sigurna sam da želiš da imaš čistu i lepu kožu. Saznaj koje je rešenje najbolje.

Uvek počinje nevino. Povremena crvena bubuljica na obrazu ili bradi ili čelu. Pokušavaš da to povežeš sa svojim „lošim danom kože“ i očekuješ da će nestati kada tvoje telo bude gotovo sa hormonskim smenama kao tokom tinejdžerskih dana.

Ali onda, širi se! I Tvoja koža počinje da bude preplavljena aknama. Pakao. Dobro poznat scenario za najgoru noćnu moru.

Bez panike! Pre nego što padneš u totalni očaj, znaj da rešenje postoji. I to prirodno. Samo čitaj dalje i saznaj kako ukloniti akne na licu jednom i zauvek.

Kako ukloniti akne na licu prirodnim putem?

Recept je jednostavan. Drži se prirodnih rešenja kako ukloniti akne na licu.

To uključuje primenu:

 • prirodnih tretmana za lice,
 • prirodnih preparata za čišćenje i negu lica,
 • pravilnu i zdravu ishranu,
 • dovoljno pijenje vode,
 • kvalitetan san,
 • kontrolisanje i izbegavanje stresa.

Marina je dugo patila zbog mitisera i bubuljica na licu. Mnoge trikove je probala, ali je samo jedan bio uspešan. Njeno lice je sada ČISTO, BEZ IJEDNE BUBULJICE I OŽILJKA. 

Pročitaj kako je Marina uspela zauvek da se reši bubuljica na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Zeleni čaj za akne na lice

Lokalna primena ekstrakta zelenog čaja pomaže u smanjenju proizvodnje sebuma i tretiranju akni zbog prisustva polifenola. I lokalna primena i oralna konzumacija zelenog čaja pomaže u tome kako ukloniti akne na licu.

Možeš redovno da konzumiraš zeleni čaj (ne više od 2-3 šoljice dnevno). Takođe, možeš da koristiš kremu ili gel sa 2% ekstrakta zelenog čaja.  Čak možeš da koristiš zeleni čaj za lice kao sastojak u maskama za lice.

Ekstrakt cimeta protiv akni

Ekstrakt cimeta pokazuje inhibitorni efekat na P. acnes, bakteriju koja izazova akne. To je zbog anti-inflamatornih i antimikrobnih svojstava cimeta.

Koristi eterično ulje cimeta (razblaženo sa nekim uljem nosačem) za prirodni tretman akni. Ekstrakt cimeta (kora u prahu ili ulje cimeta) možeš pomešati sa medom i naneti na zahvaćeno područje.

Med protiv akni i bubuljica

Pisali smo o tome, ali ne smem izostaviti da je med za bubuljice izuzetno dobar. Pored toga on ima brojne druge benefite koje bi trebalo da pročitaš.

Med pokazuje antimikrobnu aktivnost, ima nizak sadržaj vlage, visoku koncentraciju šećera i nizak pH – što inhibira rast mikroorganizama. Pored toga, antimikrobna aktivnost meda može se pripisati pčelama.

Medonosne pčele dodaju glukoznu oksidazu (enzim) dok prave med, što glukozu u medu pretvara u vodonik peroksid. Ovaj vodonik peroksid je toksičan za mikrobe. Ako se pitaš kako ukloniti akne na licu uz pomoć meda – znaj da je vrlo jednostavno.

Na zahvaćeno područje možeš da naneseš sirovi organski med, ostavi ga na neko vreme i zatim ga isperi.  Ili možeš dodati čajnu kašičicu meda u svoju masku za lice za dodatne pogodnosti.

Ulje čajevca za lice

Još jedan popularan prirodni tretman kako ukloniti akne na licu je eterično ulje čajevca. Ulje čajevca deluje kao antiseptik i dezinfikuje pore. Osim toga, ubija bakterije koje uzrokuju akne.  Nanesi samo jednu kap ulja čajevca na područje sa aknama, tri puta dnevno.

Ako nanošenje nerazređenog ulja čajevca za bubuljice izazove iritaciju kože, crvenilo ili sušenje, onda koristi ulje čajevca razređeno u vodi. Možeš i da ga pomešaš sa gelom aloe vere i zatim naneseš na kožu.

Zašto nastaju akne na licu?

Akne tokom puberteta su uobičajena pojava i ovde ne treba preterano mozgati. Kod većine će proći kako bude prošao i pubertet. Ali ne kod svih.

Akne kod odraslih su dublji problem, a ne samo redovna hormonska stvar kao što su tinejdžerske akne.  Mora da se pitaš šta ih to čini drugačijim. Nastavi da čitaš kako bi saznala više o tome i kako da se nosiš sa tim.

Akne se često smatraju problemom tinejdžera. Međutim, ove napasti mogu uticati na svakoga i u bilo kojoj fazi njihovog života. 

Tvoja koža dobija akne kada su folikuli dlake i lojni folikuli začepljeni prljavštinom, mrtvim ćelijama kože i bakterijama koje izazivaju akne.

kako ukloniti akne na licu-1

Hormoni dovode do pojave akni

Hormoni su krivi za tinejdžerske akne. To je zato što se u pubertetu javlja povećana proizvodnja hormona androgena i kod dečaka i devojčica. Androgeni čine lojne žlezde većim, uzrokujući višak proizvodnje sebuma.  Sebum blokira folikule i uzrokuje rast bakterija P. acnes. To uzrokuje akne kod tinejdžera.

Akne kod odraslih, s druge strane, nalaze se mnogo dublje u slojevima kože (za razliku od tinejdžerskih akni koje se nalaze na površini kože). Zato je kako ukloniti akne na licu kod odraslih mnogo veći izazov. Ali nije nemoguće.

Postoji mnogo faktora koji doprinose nastanku akni kod odraslih.

Trudnoća i menstruacija utiču na pojavu akni

To su dva glavna uzroka koja izazivaju hormonalne promene u ženskom telu. Tokom trudnoće, naročito tokom prvog i drugog trimestra, nivo androgena se povećava u telu. To čini da lojne žlezde rade više i proizvode više sebuma. To uzrokuje akne.

Tokom menstrualnog ciklusa, različiti hormoni dominiraju. Na primer, estrogen dominira u prvoj polovini menstrualnog ciklusa, dok progesteron dominira u drugoj polovini.

Dakle, ove promene u hormonima se oslikavaju i na tvojoj koži.  Visok nivo progesterona stimuliše proizvodnju sebuma, uzrokujući blokirane pore i naravno bubuljice tokom  menstruacije.

Kontraceptivne pilule svaraju akne

Hormoni u kontraceptivnim pilulama blokiraju proizvodnju androgena. Određene pilule mogu pogoršati tvoju hormonsku neravnotežu, za koju je potrebno najmanje pet meseci da se reguliše.

Menopauza utiče na promenu lica i pojavu akni

Žene u menopauzi (žene u 40-im i 50-im godinama) često doživljavaju akne. To je zato što kada se menstruacija završi, dolazi do promena u nivou hormona.

Policistični jajnici mogu uticati na pojavu akni

Sindrom policističnih jajnika izaziva hormonsku neravnotežu u ženskom telu. To je razlog povećanog nivoa androgena u ženskom telu, što izaziva akne.

Ostali faktori koji utiču na stvaranje akni

 • Šminka, kozmetika i drugi proizvodi za kožu mogu blokirati pore i izazvati akne. A ako imaš kožu sklonu aknama, ovi proizvodi mogu samo pogoršati stanje.
 • Stres dokazano pojačava akne kod žena. Istraživanja tvrde da hronični stres povećava proizvodnju adrenalnih androgena kod odraslih žena, uzrokujući višak proizvodnje sebuma, što dovodi do akni.
 • Genetika. Ako imaš nekog u porodici ko ima akne, postoji čak 50% šanse da ćeš ih i ti imati. Kako ukloniti akne na licu u ovom slučaju može da ti izgleda nemoguće. Ali znaj da uz pravilnu negu i prirodne lekove ne postoji nemoguće.
 • Faktori okoline. Akne se ne mogu pripisati isključivo genetici. Različiti faktori okruženja i promene u načinu života takođe utiču na ovo stanje.
 • Hemikalije. Koža odrasle osobe redovno reaguje sa hemikalijama (prisutnim u proizvodima za šminku i negu kože), što takođe uzrokuje akne.
 • Određene druge navike, kao što su ne pranje lica temeljno, ako ne piješ dovoljno vode i upotreba kortikosteroidnih lekova – takođe doprinose formiranju akni.

Kako sprečiti širenje akni?

Potreban ti je sistematski pristup koji podrazumeva samopomoć, promene načina života i ishrane, kao i detaljnu rutinu za negu kože da bi sprečila širenje akni.

Dobro operi lice

Temeljno čišćenje je okosnica svake rutine za negu kože. Koristi blaga i nekomedogena sredstva za čišćenje lica dva puta dnevno – jednom ujutro i jednom pre spavanja.

Prirodan sapun za lice je dobar izbor.

Očisti lice ako se jako znojiš. Međutim, izbegavaj često pranje lica samo zato što se oseća masno. Koristi upijajući blot papirić da bi uklonila ulje sa kože. Koristi toplu vodu dok pereš lice da bi otvorila pore.

Upoznaj svoj tip kože

Važno je da znaš koji je tvoj tip kože, kako bi mogla da izabereš odgovarajuće proizvode za negu kože. Proizvodi koji su pogodni za masnu kožu nisu idealni za suvu kožu.

Masna koža lica je najviše podložna aknama jer su lojne žlezde preaktivne i proizvode mnogo sebuma. Mešovita koža lica je takođe sklona bubuljicama na T-zoni.

Održavaj kožu vlažnom

Hidratacija kože lica je neophodna za prevenciju širenja akni. Međutim, izbegavaj hidratantna sredstva koja sadrže hemikalije i sintetičke mirise. Uvek idi na nekomedogenične ovlaživače tako da se tvoja koža nakon svakog pranja ne osuši.

Koristi tretman za akne

Da bi sprečila širenje akni, jednostavno moraš da ih tretiraš. I to što pre.  Čim primetiš da se pojavila prva akna, reaguj! Kao i za sve drugo, najbolje je saseći problem odmah u korenu, nego čekati da se akne rašire. Posle je puno teže.

Pij dovoljno vode

Kada je tvoje telo dehidrirano, ono signalizira koži da proizvodi više ulja da bi je hidratisalo. Ovo povećava upalu i pogoršava akne.

Pažljivo koristi šminku

Možda ćeš biti u iskušenju da prikriješ svoje akne i ožiljke šminkom. Međutim, šminka može dodatno začepiti tvoje pore i pogoršati stanje.  Kada koristiš šminku, izaberi nekomedogene i nemasne formule. Takođe, izbegavaj teške i masne pudere i korektore.

Izbegavaj dodirivanje akni

Tvoji prsti su dom za bakterije koje se mogu preneti na kožu. Dakle, nema više stiskanja, dodirivanja i grebanja akni!

Čuvaj se od sunca

Dugotrajno izlaganje suncu dehidrira tvoju kožu i čini da proizvodi više sebuma, uzrokujući blokirane pore i akne.

Vodi računa o ishrani

Ono što jedeš odražava se i na tvoju kožu. Dakle, budi svesna šta stavljaš na tanjir. Određeni prehrambeni proizvodi mogu pogoršati akne. Hrana sa visokim glikemijskim indeksom, kao što su čips, pomfrit, bezalkoholna pića i sve što je napravljeno od belog brašna može da pogorša akne.

Takođe je utvrđeno da su u nekim slučajevima i mlečni proizvodi izazvali pojavu akni.

Kućne metode za akne i bubuljice

Veruj mi da akne možeš uspešno da tretiraš i nekim sastojcima koje sigurno imaš u svojoj kuhinji.

Prirodno i efikasno – moguće je!

Soda bikarbona za akne na licu

Soda bikarbona deluje kao blagi piling za tvoju kožu. Ona veoma efikasno može da očisti pore i da ukloni mrtve ćelije kože. Ne bi bilo loše da baciš pogled na tu temu.

Takođe pomaže u regulaciji pH ravnoteže kože i ima blaga anti-inflamatorna i antiseptička svojstva. Sve ove karakteristike čine ovaj prah koji svim imamo u kuhinji odličnim sredstvom za lečenje akni.

Nanesi masku od 1-2 kašičice sode bikarbone i malo vode na lice. Isperi nakon nekoliko minuta. Možeš da pomešaš 2 kašičice sode bikarbone, 1 kašičicu cimetovog praha, sok od pola limuna i 5 kašičica meda. Nanesi ovu domaću masku na lice i operi nakon 5 minuta. Koristi sodu bikarbonu za lice jednom ili dva puta nedeljno.

Ovsena kaša za akne

Ovsena kaša je korisna u lečenju akni jer čisti pore kože i upija višak sebuma. Plus, može da se koristi kao prirodni piling za mitisere na licu.

Pomešaj 1 kašičicu meda i sok od pola limuna u šoljici kuvane ovsene kaše. Nežno utrljaj ovu smešu u kožu lica. Pusti da deluje 30 minuta, a zatim isperi mlakom vodom. Ovaj tretman kako ukloniti akne na licu možeš da koristiš jednom ili dva puta nedeljno.

Limunov sok za akne i bubuljice

Kisela svojstva limuna mogu biti vrlo korisna u lečenju akni. Limun će očistiti prljavštinu koja se nakupila u porama i stvrdnuti sebum. Možeš ga koristiti na koži svakodnevno, ali ako je ti je koža suviše suva, koristi ga na svaka dva ili tri dana.

Natrljaj krišku limuna na zahvaćeno područje i ostavi nekoliko sati pre ispiranja lica vodom. Sok od limuna sa ružinom vodom možeš da pomešaš u jednakim količinama i upotrebi ovaj rastvor da temeljno opereš područje sa aknama.

Najbolje domaće maske za akne i bubuljice

Ima ih mnogo, a evo samo nekih od njih koje deluju.

Kora od narandže

Da li si znala da ti kora od narandže može pomoći na temu kako ukloniti akne i bubuljice? Kisela svojstva i visok sadržaj vitamina C prisutni u narandži čine je savršenim prirodnim lekom za akne.

Možeš da koristiš sok od narandže, kao i koru, ali kora može biti efikasnija! Stavi koru od narandže na sunce i sačekaj da se potpuno osuši. Samelji osušenu koru u prah i dodaj dovoljno vode da napraviš masku. Nanesi ovu masku na područje sa aknama. Ostavi da deluje 10 do 15 minuta. Onda operi lice toplom vodom.

Jabukovo sirće, zeleni čaj, šećer i med

Stavi 1 kašičicu jabukovog sirćeta u posudu. Dodaj 2 kašičice ohlađenog zelenog čaja. Zatim dodaj 5 kafenih kašičica smeđeg šećera. Na kraju stavi 1 kašičicu meda. Dobro promešaj smešu. Nanesi masku na lice koristeći pamučni tupfer. Masiraj lice nekoliko minuta da bi uklonila mrtve ćelije kože i poboljšala cirkulaciju.

Šećer u ovom receptu funkcioniše kao prirodni piling koji pomaže u razbijanju ožiljnog tkiva i uklanjanju prljavština kože. Ostavi masku da deluje oko 10 minuta, a zatim je isperi vodom. Koristi ovu domaću masku za lice jednom ili dva puta nedeljno.

Aloe vera i paradajz

Ako tražiš način da istovremeno toniraš svoju kožu, boriš se protiv akni i smanjiš ožiljke od akni – onda probaj ovu masku.

Dodaj 2 kašike soka od paradajza u posudu. Dodaj 1 kašiku gela aloe vere. Dobro promešaj. Operi lice i vrat toplom vodom i odgovarajućim sredstvom za čišćenje. Nanesi masku i ostavi da se suši 15 minuta. Ukloni masku ispiranjem lica sa mlakom vodom. Poprskaj kožu hladnom vodom da bi zatvorila pore. Osuši lice mekim, čistim peškirom.

Fleke od bubuljica i akni znaju biti užasno naporne i obavezno treba sprečiti njihovu pojavu na vreme. Aloe vera deluje protiv-upalno, dok sok od paradajza zahvaljujući svojim kiselinama čisti pore i izbeljuje.

Da li da koristim gel za akne?

Odogovor je apsolutno da.

Prosto, koža zahteva svakodnevnu negu uz pomoć odgovarajuće kreme za akne. One to mogu zato što su prirodne, čiste, regeneriču kožu i još dosta toga.

Međutim, još bolja opcija je gel za akne.

Gel za akne ima mnoge prednosti, vodenastiji, brže se upija i brže deluje. Kao takav, mnogo je bolja opcija za masnu kožu i kožu sklonu aknama. Gel za akne hidrira kožu, ne zapušava pore i ne stvara onaj mastan osećaj na koži.

Samo gledaj da bude na bazi prirodnih sastojaka, poput ekstrakta zelenog čaja, ulja čajevca, alantoina, ekstrakta biljke Tamarinda, aloe vere i dr.

Zahvaljujući visokoj koncentraciji prirodnih aktivnih sastojaka, gel za akne je idealno rešenje protiv komedona na koži. Ukoliko ne znaš šta su komedoni i kako nastaju ove sitne napasti, ne propusti da se informišeš malo više.

kako ukloniti akne na licu-2

Gel za akne smanjuje upalne procese na koži, podstiče regeneraciju kože, štiti kožu od spoljnih uticaja, sprečava nastanak ožiljaka, reguliše lučenje sebuma i eliminiše akne i bubuljice.

 

Da li losion za čišćenje lica pomaže protiv akni

Kada govorimo o pravilnom čišćenju lica, jasno ti je da tu ima više koraka. Jedan od njih je apsolutno i losion za čišćenje lica, zato što je prirodan, lepo miriše, lice je glako i čisto, elimineše ake i još mnogo toga.

On deluje antibakterijski, protiv-upalno i adstringentno. Kao takav, veoma je važan za borbu protiv akni i bubuljica. Bitno je da je nekomedogen, da ne sadrži alkohol niti bilo kakve druge štetne hemikalije.

Gledaj da losion bude na bazi prirodnih sastojaka, poput: aloe vere, alantoina, hamamelisa, ekstrakta kore hrasta, vode zelene mandarine i dr.

Šta kažu iskustva?

Iskustva na ovu temu su jasna – pravilno čišćenje i nega lica su više od pola obavljenog posla. Prirodna kozmetika se sve više ceni, tako da je većina devojaka rešenje za svoj problem pronašla upravo u njoj.

Veliki broj devojaka i žena muči muku sa aknama u odraslom dobu. Hormoni, stres i nezdrava ishrana su vodeći pokretači za ovaj problem. Postoji toliko načina da se akne uklone, tako da nema potrebe da očajavaš.

Uz to, zdravu ishranu i ove prirodne metode koje sam ti navela, nesumnjivo je da kako ukloniti akne na licu ne treba da predstavlja veliki problem.

Kako ukloniti akne na licu možda jeste veliki izazov, ali kao što vidiš – nije nemoguće. Budi uporna, budi dosledna i pridržavaj se svega navedenog. Rezultati će te zapanjiti! A to su, pre svega, čisto i lepo lice o kojem si oduvek maštala.

Da li znaš još neki prirodan način kako ukloniti akne na licu?

 

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test