Naslovna » Kako da komedoni na licu postanu tvoja ružna prošlost?
Lice

Kako da komedoni na licu postanu tvoja ružna prošlost?

komedoni na licu

Komedoni na licu su tvoja muka?Ali, trenutno..Saznaćeš na koji način da očistiš svoje lice i kako treba da izgleda tvoja svakodnevna nega. Prati nastavak.

Često ti reklame saopštavaju da neki proizvod nije komedogen. Zaključuješ da je to stvarno dobro kad je tako, samo ti nije baš najjasnije šta je to što on ne radi, čineći na taj način dobro tvojoj koži.

Ali ne mora uvek da bude sve crno i negativno….

U nastavku teksta saznaj šta su komedoni, kako nastaju i kako ih možeš ukloniti.

Šta su komedoni na licu?

Komedoni su meke ili tvrde tvorevine na koži, koje liče na bubuljice jer su sastavljene od sebuma i keratina. Slični su bubulicama jer nastaju u porama kože.

Sigurno nisi sigurna zašto oni nastaju i kako možeš da se rešiš komedona na licu. Jedno je sigurno, komedoni nisu bubuljice.

Nije uopšte zabavno boriti se sa njima. Ova nepravilnost kože počinje još u pubertetskom dobu, a može te pratiti i tokom celog života. Ako imaš masnu kožu, sklonu bubuljicama, znaj je tvoja koža posebno sklona komedonima. 

Kako da znaš da si to komedoni na tvom licu? Jednostavno!

 • Mogu biti boje kože, beli ili crni.
 • Nastaju u porama.
 • U sredini obično imaju čvrsto jezgro.
 • Najčešće se stvaraju na licu, vratu, grudima i leđima.

Javljaju se u dva oblika:

 • otvoreni – crni, njih poznajemo pod nazivom mitiseri,
 • zatvoreni – beli

Crna boja mitisera ne potiče od prljavštine, već njihov sadržaj oksidira u kontaktu sa vazduhom stoga su na površini crne boje.

Njihov nastanak se najčešće vezuje za adolescentsko doba kada povišen nivo hormona dovodi do hiperprodukcije sebuma.

Lojne žlezde se izlivaju u pore. Kada u koži ima previše sebuma on se meša sa mrtvim ćelijama kože (koje ona odbacuje), a zatim ostaje zapušen u porama stvarajući čvrstu tvorevinu.

Komedoni se najčešće javljaju na licu, vratu, grudima i leđima. Na licu su najčešće zahvaćeni nos i brada.

Marina zna kakva je muka boriti se sa bubulicama na licu. Mnoge trikove je probala, ali je samo jedan bio uspešan. Njeno lice je sada savršeno blistavo i čisto. 

Pročitaj kako je Marina uspela zauvek da se reši bubuljica na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Otvoreni komedoni na licu

Interesantno je da se otvoreni komedoni nikada ne upale. Na vrhu su obično crne boje i to su one tačkice koje zovemo mitiserima.

 

Zatvoreni komedoni

U nizu nepravilnosti na koži koje te mogu snaći, rame uz rame sa mitiserima stoje i beli, zatvoreni komedoni. Oni se nazivaju i mikrociste. Zatvorene komedone je teže ukloniti sa lica, a od njih niko nije pošteđen – mogu ih imati i mladi i stariji.

U pitanju su bele izrasline ispod kože na čelu, na nosu, zatim na bradi, kao i na famoznoj T-zoni lica. Ono što ćeš primetiti prvo jeste da se teško izvlače iz kože napolje.

Zatvoreni komedoni uzrok

Ukoliko su zatvoreni, obično se pojavljuju se kao bele sitne izrasline ispod površine kože. Tvrdi su i ne treba ih stezati niti cediti, jer su pore na tom mestu zatvorene.

Kao i  drugi oblici akni, zatvoreni komedoni na licu se formiraju na mestu gde su zapušene pore. Pore su i ovde zapušene sebumom i mrtvim ćelijama kože.

Mogu se pojaviti bilo gde na telu ali se obično javljaju na licu, vratu, ramenima, grudima i gornjem delu leđa. Nastaju pod uticajem hormona, nekih lekova, komedogenih kozmetičkih preparata i drugih spontanih faktora, koji ti mogu isprovocirati kožu i dovesti do stvaranja zatvorenih komedona.

To su:

 • zagađen vazduh i velika vlažnost,
 • nošenje naočara,
 • ceđenje bubuljica,
 • preterivanje sa pilingom,
 • stres.

 

Šta su beli komedoni?

Za razliku od crnih, beli su zatvoreni komedoni.

Kada se mrtve ćelije kože i višak sebuma nađu zarobljeni pod kožom imamo zatvorene komedone koji su bele boje. Boja je bela zato šti nisu u kontaktu sa vazduhom. Mogu biti veličine oko 3 mm.

komedoni

Zašto si dobila komedone?

Već je spomenuto da je glavni materijal za komedone sebum. Što ga je više to je veća verovatnoća da će se zadržati u porama i napraviti problem.

Smatra se da još neki faktori provociraju nastanak komedona:

 • pojačana aktivnost muškog polnog hormona 5-testosterona (DHT) unutar ćelija kože,
 • smanjen nivo linoleata (soli linoleinske masne kiseline) u sastavu sebuma što umanjuje njegovu zaštitnu funkciju,
 • slobodne masne kiseline nastale iz sebuma,
 • prekomerna hidratacija kože,
 • kontakt sa određenim hemikalijama uključujući masne kreme, izopropil miristat, propilen glikol,
 • povrede folikula nastale ceđenjem bubuljica, hemijskim pilingom ili laserskim tretmanima,
 •  uobičajeniji su kod pušača,
 • ishrana može doprineti stvaranju komedona (ovde pre svega mislim na mlečne proizvode i hranu viskokog glikemijskog indeksa – šećer i masti).

 

 

Šta ako se pojave komedoni na čelu?

Čelo je deo famozne T-zone. Ovaj deo lica se prvi pobuni na bilo šta što koži ne odgovara. Vrlo često je to neki novi preparat u koji polažeš mnogo nade, a ispostavi se da je komedogen. Ukoliko ti se pojave komedoni na licu, na čelu ili nekom drugom delu lica odbaci tu bočicu ma koliko da si je platila.

 

Zašto je uvek najviše komedona na nosu?

Posebno kad je reč o otvorenim komedonima ili mitiserima, po pravilu ih je uvek najviše na nosu. Čak iako ih nemaš nihde drugde tu će se sigurno naći bar po neki.

Pitaš se zašto je to tako. Na tom delu kože lica, kažu stručnjaci, nalazi se najveći broj lojnih žlezda.

Ti možda imaš tačkice po nosu koje su otvorene ali nisu crne. Većina nas ih ima i svi od reda ih zovemo mitiserima, iako to nisu. Svuda ćeš naći da se ova nepravilnost kože zove sebaceous filaments (pore ispunjene sebumom)

Za razliku od mitisera koji su crni i nalaze se na površini kože, pore ispunjene sebumom se ne razlikuju značajno od boje kože. Ako pritisneš deo kože gde se oni nalaze videćeš kako se cede u vidu glistastog končića. Nije to tako lepa slika, ali koliko god da ti se ovo ne dopada kroz ove pore sebum se transportuje na površinu kože da je štiti i hidrira.

Normalno je da želiš čiste pore koje su tada i manje uočljive, koža je glađa i mlađa. Šminka lepše stoji i lice deluje urednije.

Najlakše rešenje je da prosto iscediš sav taj sebum iz pora. Međutim, ručno istiskivanje nije najbolje rešenje. Drži ruke podalje od svog nosa. Kao i kada je reč o ceđenju mitisera, možeš iritirati kožu, pokupiti neku infekciju i napraviti dosta gori problem.

Prirodni piling jednom nedeljno se savetuje kao način da se pore ispinjene sebumom učine manje vidljivim. Za čistiju kožu iskoristi adstrigantno svojstvo gline koja nežno čisti lice. Maska od gline će pokupiti višak sebuma pa se on neće akumulirati u porama. Istovremeno skuplja pore pa je i vizuelni efekat mnogo bolji.

Upotrebom odgovarajuće hidratantne kreme držiš pH svoje kože na optimalnom nivou i tako izbegavaš preteranu produkciju sebuma.

 

Komedoni na vratu

Mada se oni najčešće nastanjuju na licu mogu se javiti i na vratu. Koža vrata je tri puta tanja od kože lica. To je razlog što se na ovom delu tela vrlo rano pojavljuju prvi znaci starenja.

U nastojanju da preduprediš ubrzano starenje vrata, mazaćeš ga često i obilno. To je u redu, ali često pogrešimo jer je bolje da vrat i dekolte negujemo mlekom i losionom za telo. Vrat i dekolte treba negovavati preparatima za negu lica ili posebnim serumom namenjenim nezi vrata.

Ukoliko je tvoj tip kože zahtevniji, dakle masniji i problematičan lako ti se mogu pojaviti komedoni na licu, tj.na vratu.

Zaključak – neguj vrat na isti način kao i lice. Dobra navika u zimskom periodu je nošenje svilenih marama. Svakako moraju biti besprekorno čiste. Kao takve će zaštititi ovaj osetljivi deo kože od kontakta sa kragnama zimskih kaputa koji vrlo brzo upiju smog, prašinu, ostatke parfema… Njih ne možeš prati svaki dan.

 

Kako se otarasiti komedona

Svakodnevna pravilna nega smanjuje broj komedona na licu. Pravilna i temeljna higijena je takođe najbolja preventivna mera da ti se ne pojave ako ih do sada nisi imala. Pravilnim čišćenjem lica uklanjaš višak sebuma.

Nasuprot tome, preagresivno pranje i čišćenje može stimulisati pojačanu proizvodnju sebuma što može pogoršati stanje lica.

Najbolji pristup svakodnevnoj higijeni lica je pranje lica jednom dnevno blagim biljnim sapunom. Predlažem ti prirodne sapune bez sulfata i konzervanasa. Ovi sapuni ne isušuju kožu a donose u svom sastavu pregršt lekovitih esencija koje će blagotvorno negovati tvoje lice.

Neki dermatolozi predlažu primenu 2.5 % benzoil peroksida nakon  čišćenja lica. Ovo pomaže da se ukone mrtve ćelije i bakterie koje proizvode materijal za nastanak komedona.

Lek Retin-A je efikasan za osobe sa komedonima. On deluje tako što pospešuje razmenu materija u ćelijama i na taj način čuva pore da se ne zapuše. Treba da znaš da na početku upotrebe ovog leka možeš očekivati iritaciju kože, ali da će proći malo vremena do prvih pozitivnih rezultata.

Možda ipak da prvo probaš sa nekom kvalitetnom prirodnom kremom za mitisere. Pre no što posegneš za lekovima vidi šta možeš da učiniš bez njih. Mnoge velike kozmetičke kuće baš kao i one male, takoreći manufakture koje prave savršeno nežne a delotvorne proizvode, nude nam kreme protiv akni. Potraži ih.

 

Drugi načini za uklanjanje komedona

Kada je na licu prisutna ozbiljna količina komedona sa kojima ne možeš da se izboriš postoji i ručni ekstraktor sebuma iz kože.

Ovo rade isključivo stručna lica u salonima. Ovo nje posebno važno kod zatvorenih komedona. U poslednje vreme za otvorene komedone tj. mitisere mnogi predlažu vakum za mitisere. Podeljena su mišljenja o efikasnosti i bezbednosti ove spravice. Dok se pojedini kunu u njega, drugi smatraju da bi se mogla suočiti sa ozbiljnom iritacijom kože pa čak i pucanjem kapilara na tretiranoj zoni.

U zabludi si ako misliš da ćeš se preteranim pranjem i pilinzima otarasiti komedona. Naprotiv, možeš pogoršati stanje komedona. Ne diraj rukama, ne steži i ne pipkaj. Lice peri blagim sredstvima po mogućnosti na prirodnoj bazi. Za svoju negu biraj samo proizvode sa oznakom “nekomedogeni”.

 

Kako da lečiš komedone?

Ako imaš komedone u tvom neseseru smeju biti samo preparati bez ulja. Lice moraš prati dva puta dnevno blagim sredstvima bez sulfata.

Pored farmaceutskih masti mnoge kozmetičke kuće imaju kreme namenjene tretmanu masne i problematične kože što uključuje i tretman komedona. Od aktivnih materija masti kreme za komedone treba da sadrže: benzoil peroksid, azaleičnu kiselinu, salicilnu kiselinu, glikolnu kiselinu i retinoide. Ove kreme smanjuju koheziju rožnatih ćelija i imaju efekat površinskog pilinga, sprečavajući da se pod kožom skuplja materijal koji gradi bele komedone.

Prestani da pušiš! Ovo te neće osloboditi samo komedona već i čitave gomile drugih problema. I, ako mi dozvoliš, moći ćeš sebi na račun smrdljivog duvana priuštiti po koji dobar tretman kod kozmetičatke.

Hrani se zdravo, izbegavaj šećer i masti a posebno mlečne proizvode.

Potraži u apoteci lekove za spoljašnji tretman komedona. Ako je u pitanju teži oblik komedona lekar ti može uključiti hormonsku terapiju ili oralnu antibiotik terapiju.

Oni uporni na licu se mogu uspešno otkloniti elektrohirurškim tretmanima kao što su krioterapija, dijatermija i mikrodermoabrazija.

Bele komedone možeš tretirati preparatima na bazi voćnih kiselina (AHA)

Ne očekuj brze rezultate. Potrajaće nekoliko nedelja dok se pojave vidljivi rezultati. Imaj na umu da lečenje komedona podrazumeva taktički osmišljen niz izmena koje ćeš uneti u svoj svakodnevni život.

Razmisli o prirodnim lekovima za komedone

Najzad, uvek se možeš okrenuti prirodnim sredstvima za lepšu i glađu kožu bez komedona. Pre svega, prirodni preparati čiste kožu blago i nežno. Tako izbegavaš razorne efekte štetnih hemikalija.

Bočica ružine vodice, hidrolati lekovitog bilja i nekoliko sastojaka iz kuhinje biće dovoljno da dođeš do cilja.

 

Limun je oodličan saveznik lepe, zdrave kože bez nepravilnosti.

Pomešaj limunov sok sa ružinom vodicom. Ovaj losion nanesi na delove lica i tela zahvaćene komedonima. Ostavi da deluje pola sata a potom isperi. Ovaj prirodni tretman možeš bezbedno ponavljati svakoga dana koliko god dugo je  potrebno.

 

Maske od ovsenih pahuljica su takođe veoma korisne.

Pomešaj ovsene pahuljice (prethodno ih možeš malo usitniti u secku), sa ružinom vodicom. Masku nanesi na očišćeno lice i ostavi da deluje 15 minuta. Nakon toga isperi prvo mlakom, pa zatim hladnom vodom.

Ako za ništa od ovog navedenog nemaš kad, nemaš volje da mućkaš, kada su akne u pitanju potraži gotov prirodni tretman. Ima ih i odlični su.

komedoni

Iskustva

Potražila sam za tebe iskustva dama sa istim problemom. Ona se uglavnom odnose na zatvorene komedone. Svi su saglasni da su zatvoreni komedoni kao tvrd orah. Nalaze se duboko pod kožom i mehaničko uklanjanje ceđenjem ne dolazi u obzir, jer ćeš zaraditi gadan ožiljak koji je mnogo ružniji od samog komedona.

Najbolje rezultate su dali tretmani voćnim kiselinama, pilinzi i maske od gline. Dakle ulaze u obzir samo tretmani koji služe pročišćavanju kože i otvaranju pora, kako bi se komedon izmamio napolje. Ukoliko ne ide, odlazak kod kozmetičara je jedino rešenje.

Pravilno održavanje higijene kože je najvažniji korak u sprečavanju nastanka kao i u lečenju komedona. Dobre životne navike su druga važna stavka. I poslednje mada po nekad najvažnnije – izbegavanje komedogenih proizvoda.

Uvek vodi računa šta stavljaš na svoje lice. Ako i ti imaš ovaj problem, podeli sa nama svoja iskustva.

 

Avatar

Barbara Popović

Obožavam da pišem. Teme o kojima bih mogla pisati svaki dan su: opadanje kose, celulit koji i mene muči, bubuljice po licu, jer sam i kroz to prošla, zatim prve bore na licu, sa kojima se sada suočavam. A zašto baš o tome?

Jer iz iskustva znam šta svakoj ženi treba.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test