Naslovna » Kako ukloniti strije na stomaku?
Telo

Kako ukloniti strije na stomaku?

strije na stomaku

Strije na stomaku te brinu i tražiš rešenje da ih se rešiš? Saznaj otkud baš na stomaku i kako uspešno možeš da ih ukloniš. Bićeš zadovoljna rešenjima.

Strije, te neugodne linije koje niko ne želi da vidi na svom telu – najčešće su uzrokovane debljanjem i trudnoćom, zbog kojih se kožna vlakna istežu. Za to je možda kriv i porast hormona kortizola, zbog čega tvoja koža gubi elastičnost. 

Iako znam da nisi srećna zbog ovih „tigrastih pruga“ na svom stomaku, strije nisu štetne. Iako mogu započeti sa ljubičastom ili crvenom bojom, vremenom izblede do svetlijeg tona, skoro tvog prirodnog tona kože.

Ipak, postoje neke stvari koje možeš da uradiš kako bi uklonila strije na stomaku.

Čitaj dalje šta.

Zašto se javljaju strije na stomaku?

Strije nastaju usled naglog rastezanja ili skupljanja kože. Dakle, ovo se obično dešava kod tinejdžera tokom naglog rasta ili kod žena u trudnoći. Takođe, strije na stomaku mogu da se jave i kod onih koji su naglo dobili na težini.

Sve su ovo stanja koja dovode do toga da se koža odjednom naglo rastegne – usled čeka nastaju strije, ali i na drugim delovima tela (bedrima, zadnjici, butinama, rukama, grudima).

Iako je koža obično prilično elastična, kada je preopterećena, normalna proizvodnja kolagena (glavnog proteina koji čini vezivno tkivo u tvojoj koži) je poremećena.

Kao rezultat toga, mogu se formirati ožiljci, odnosno strije. Zato, ako si primetila strije na svom stomaku, znaj da nisi sama. Većina devojaka i žena ih ima. Zapravo, strije su češće kod devojaka, ali ih mogu dobiti i momci. 

Ne treba da zaboravim i to da genetika takođe predstavlja bitan faktor u tome da li će neko razviti strije na stomaku ili ne. Ukoliko tvoji roditelji imaju strije na stomaku (ili na drugim delovima tela), postoji vrlo velika verovatnoća da ćeš im i ti biti sklona. Hormonski disbalans se isto tako smatra faktorom rizika da će neko razviti strije.

Pored genetskog faktora, uslov da se jave strije je definitivno brzi rast kože – što rezultira kidanjem tkiva. To se može desiti u sledećim slučajevima:

 • Prekomerna težina i mršavljenje 
 • Bavljenje određenim sportovima ili fizičkim aktivnostima (posebno bodibilding) 
 • Trudnoća i porođaj.

Manje uobičajeni uzroci strija na stomaku su upotreba lekova iz grupe kortikosteroida ili imati određene bolesti, kao što je Kušingov sindrom.

Kako izgledaju strije na stomaku?

Kada se strije prvi put pojave, one imaju tendenciju da budu crvene, ljubičaste, ružičaste, crvenkasto-smeđe ili tamno braon – u zavisnosti od tvoje boje kože. Izgledaju kao isprepletane trake ili linije po koži.

Rane strije mogu se osetiti blago povišenim i mogu čak da svrbe. Vremenom njihova boja bledi, a ove uske trake kao da potonu pod tvoju kožu. Ako prelaziš prstom preko zrelih strija, često ćeš osetiti da su blago uvučene pod kožu. Tada su one veće bele strije.

Saznaj zašto i kako nastaju strije.

Aleksandra je tokom trudnoće imala problem sa strijama, ali je uspela da nađe pravo čudo, kojim su sve strije izbledele. Da, za nju je to bilo čudo! 

Kako je uspela trajno da se reši strija, saznaj iz njene lične priče na ovom linku: https://onaportal.com/kako-sam-se-resila-strija-tokom-trudnoce-bez-ikakvih-napora/

Strije na stomaku u trudnoći

Strije na stomaku u trudnoći su zapravo najčešća pojava. Naime, kako stomak raste kako bi se napravio prostor za bebu, koža se rasteže. Hormoni koji se luče kada je žena trudna takođe mogu oslabiti vlakna kože i uzrokovati nastanak strija na stomaku.

Svaki deo tela koji se povećava tokom trudnoće može da dobije strije. A budući da se stomak definitivno najviše povećava i da se stoga koža na stomaku najviše rasteže – nastaju strije na stomaku. One mogu izbledeti kako žena bude gubila kilograme nakon što se dete rodi. Međutim, kod mnogih žena se strije se zadržavaju i nakon porođaja, naročito ako žena počinje da ima fluktuacije u telesnoj težini. 

Strije na stomaku posle porođaja

Strije na stomaku posle porođaja se javljaju zato što hormoni tokom trudnoće utiču na srednji sloj tvoje kože, što znači da se on ne vezuje tako dobro sa ostalim slojevima. 

Masaža stomaka kremama, uljima ili losionima u ovom području može da ti pomogne da se ne jave strije posle porođaja. Pored toga, učinićeš da se tvoja koža oseća glatkom i nežnijom.

Naravno, obavezno se prvo konsultuj sa svojim lekarom i nemoj da uzimaš ništa na svoju ruku!

Možda ti se baš i ne sviđa izgled ovih strija, ali one će drastično izbledeti za otprilike godinu dana.

Kombinacija upotrebe preparata za negu kože, laganog vežbanja i zdrave ishrane može ti pomoći da ukloniš ove strije na stomaku posle porođaja.

Napomena: 

Nikako nemoj da koristiš kremu ili bilo kakav preparat za strije koji sadrži retinol ili retinoide – ako si trudna ili dojiš bebu – jer ovaj sastojak dokazano utiče negativno na tvoju bebu! Koristi isključivo prirodne sastojke.

Konsultuj se sa lekarom pre primene bilo kakvog preparata protiv strija u trudnoći i nakon porođaja (naročito ako dojiš bebu).

Strije na stomaku kod muškaraca

Tačno je da su definitivno češća pojava kod lepšeg pola – ali strije na stomaku kod muškaraca isto tako mogu da se jave! Naime, muškarci koji su gojazni, koji naglo dobijaju ili gube na težini, mogu doživeti strije isto kao i žene.

Tokom puberteta, dečaci često prolaze fazu brzog rasta, kada se koža naglo rasteže – pa i u ovom slučaju mogu da se jave strije na stomaku.

Muškarci koji su aktivni sportisti, koji redovno idu u teretanu gde rade vežbe jakog intenziteta, naročito bodibilderi ili ‘’graditelji tela’’– mogu iskusiti na stomaku strije.

Takođe, oni muškarci koji koriste steroide, mogu da dobiju strije. Tako da, nemoj da misliš da ova neugodna estetska pojava nije zaobišla jači pol!

kako ukloniti strije na stomaku

Kako ukloniti strije na stomaku?

Kao i svi ožiljci, smatra se da su strije trajne – međutim, ipak postoje neki načini kako da ih smanjiš i učiniš što manje vidljivim. Tako da, budi sigurna da tvom problemu ima rešenja – samo se dobro informiši koja opcija je najbolja!

 

Ako si trudna ili dojiš, pre bilo kakvog lečenja strija, najpre se obrati lekaru. Neki proizvodi protiv strija sadrže sastojke, poput retinola, koji mogu naštetiti tvojoj bebi. Zato je za tebe najbolja opcija, kao i uopšte za bilo koga ko ima strije – prirodni preparat protiv strija. On je apsolutno bezbedan za dugoročnu primenu.

 

Hajde da pogledamo na koje sve načine možeš efikasno da ukloniš crvene strije na stomaku.

 

Kreme, losioni i gelovi protiv strija na stomaku

Danas na tržištu postoje mnoge kreme, losioni i gelovi koji se prodaju za lečenje strija. Ovo je zaista najčešći način uklanjanja strija, budući da deluješ lokalno na promene na koži. E sada, problem nastaje oko sastava ovih preparata. 

Naime, mnoge kreme protiv strija sadrže opasne hemijske sastojke, koji se putem kože i te kako mogu apsorbovati u tvoj organizam – pa mogu da naškode tvom zdravlju. Da ne pričam o tome da je površina kože koja je pod strijama često velika i da je stoga veća i ta apsorpciona površina. Ako na to dodamo i činjenicu da se ovakvi preparati moraju koristiti duže vreme – onda ti je jasno da moraš da vodiš računa šta stavljaš na svoju kožu i šta indirektno unosiš u svoje telo!

Jedan od takvih sastojaka jeste retinol. Retinol, vrsta retinoida, može pomoći u uklanjanju ranih strija – ali sa sobom nosi dug spisak neželjenih dejstava i definitivno želiš da ga zaobiđeš.

Upravo iz ovog razloga, savetujem ti da uvek koristiš prirodnu kremu ili gel protiv strija. Prirodni sastojci itekako mogu biti efikasni, a najbolje od svega je da nisu štetni i da ne izazivaju nuspojave. 

Gledaj da primenjuješ ovakve preparate na ranim strijama, jer tada imaju najviše efekta. Dobro umasiraj proizvod na strije. Na taj način ćeš maksimalno pojačati njegovo dejstvo. Budi uporna i rezultati sigurno neće izostati. 

Prirodni lekovi za strije na stomaku

Prirodno je zaista najbolje i tu nema dileme.

Da nastavim započetu priču o prirodnim sastojcima, evo nekih koji dokazano ublažavaju strije:

 • bademovo ulje
 • kakao maslac 
 • maslinovo ulje 
 • šea puter
 • vitamin E 
 • ekstrakt divljeg kestena (Aesculus Hypocastanum)
 • tinktura bršljana
 • ekstrakt kore hrasta (Quercus cortex)
 • hijaluronska kiselina.

Istraživanja su pokazala, primena ovih prirodnih lekova na rane strije učinila je da upravo na stomaku budu manje primetne! Uz to se poboljšao kvalitet kože, koža je regenerisana i negovana.

Uvek možeš da koristiš prirodnu kremu protiv strija koja sadrži barem neki od ovih sastojaka.

Profesionalni tretmani – operacija strija na stomaku

Dermatolozi često koriste određene postupke kako bi strije učinili manje uočljivim. Međutim, zapamti da nijedan od ovih tretmana ne može zauvek da te oslobodi strija – ako ti dalje ne vodiš računa o nezi svoje kože.

Dakle, čak i da se odlučiš za neki od profesionalnih tretmana za uklanjanje strija, to ne znači da dalje ne moraš da koristiš kremu protiv strija – jer koža traži konstantnu negu i održavanje, kako bi bilo kakav rezultat bio trajan. Ali i kako bi sprečila ponovni nastanak strija.

Postoje sledeći profesionalni tretmani za uklanjanje strija na stomaku:

 • Hemijski piling
 • Forma tretman
 • Laserska terapija
 • Tretman dermarolerima
 • Mikrodermabrazija
 • Hirurške metode
 • Karboksiterapija
 • Radio talasi
 • Mezoterapija tela
 • Radio frekvencija
 • Ultrazvučni tretman.

Kako bi ti pružio najbolje rezultate, dermatolog može koristiti više od jednog postupka za uklanjanje strija. Na primer, može da te leči radiofrekvencijom i laserom u kombinaciji.

Međutim, uz sve ove postupke – mogući su i neželjeni efekti. Obično je da nakon postupka dođe do crvenila i oteklina. Crvenilo i oteklina često nestaju za nekoliko sati ili dana.

Dermatolog ti svakako može reći da li bi bilo koji od ovih tretmana bio pogodan baš za tebe, s obzirom na tvoje opšte zdravstveno stanje, starost i koliko dugo imaš strije.

 

 

Vitamini za strije 

Smatra se da je vitamin A koristan za uklanjanje strija. Primenjen lokalno, može da pospeši rast novih ćelija kože, doda elastičnost i ojača kožu. Posavetuj se sa lekarom pre nego što povećaš unos vitamina A (bilo putem suplemenata ili hrane) ako si trudna ili patiš od bolesti jetre ili hipotireoze.

Vitamin C pomaže u obnovi kožnog vezivnog tkiva. Dostupan je u obliku suplemenata, a nalazi se u hrani, kao što su agrumi. 

Vitamin E pospešuje rast novih ćelija kože i stvara čvrstinu i elastičnost kože. Dostupan je u obliku suplemenata, a između ostalih se može naći u integralnim žitaricama, zelenom lisnatom povrću, bademima i mangu.

Posavetuj se sa lekarom pre uzimanja vitamina E ako patiš od srčanih bolesti, dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili preaktivne štitne žlezde. Oni koji uzimaju antikoagulanse takođe bi trebalo da se posavetuju sa lekarom pre nego što povećaju unos vitamina E. Kao što znaš, mnoge kreme protiv strija sadrže upravo ulje vitamina E.

 

strije na stomaku-2

Da li je moguće sprečiti strije na stomaku?

Znaš kako kažu, bolje sprečiti nego lečiti. I to zaista jeste istina. Dobra stvar kod ove priče je da strije na stomaku zaista možeš da sprečiš – ako budeš na vreme negovala svoju kožu!

Stručnjaci su otkrili da mnogi sastojci mogu uspešno da deluju protiv nastanka strija – ako ih budeš koristila na vreme, da kažem u preventivne svrhe. Sigurno si čula kako se trudnicama savetuje da odmah počnu sa negom kože čim ostanu u drugom stanju – kako bi sprečile da se strije jave.

Bademovo ulje, kakao maslac, maslinovo ulje, vitamin E, hijaluronska kiselina i mnoga druga prirodna ulja ili ekstrakti mogu da spreče nastanak strija – ako se koriste redovno i ako se počne na vreme. Isto važi i za primenu krema protiv strija.

Takođe bi trebalo da izbegavaš izlaganje stomaka suncu, jer to može isušiti kožu i učiniti da ti na stomaku strije izgledaju tamnije. Uvek koristi kremu za sunčanje na strijama kada ne možeš da izbegneš sunce (kao kada si na letovanju).

 

Ne zaboravi i da vodiš računa o hidrataciji – ne samo kože, nego i organizma. Dehidratacija pogoršava strije.

 

Strije na tvom stomaku nisu baš nešto što će te oduševiti, iako nisu zdravstveno opasne – ali definitivno narušavaju tvoj dobar izgled i prave ti komplekse. Nema potrebe da kriješ svoj stomak, jer možeš da se rešiš ovih neugodnih linija – i to na potpuno prirodan i bezbedan način! Budi uporna, koristi redovno proizvod za strije na prirodnoj bazi – i rešenje će doći.

 

Da li znaš za još neki lek za strije na stomaku? 

 

Podeli sa nama!

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test