Naslovna » Konačno saznaj kako ukloniti bele strije!
Telo

Konačno saznaj kako ukloniti bele strije!

kako ukloniti bele strije

Mogu li se i kako ukloniti bele strije? Znam da te muče i da si u potrazi za rešenjem! Otkrivam ti da li se mogu trajno ukloniti bele strije.

Počinješ da razmišljaš o letnjem outfit-u? Da, ali to povlači mučno pitanje – kako ukloniti bele strije? Borba protiv strija, ti se čini uzaludnom, jer je vreme za reagovanje odavno prošlo. Možda, nija baš tako.

Ako te muče bele strije, onda već dobro znaš da su strije – ožiljci vezivnog tkiva. Nastanak strija se povezuje sa istezanjem kože, a njihov uzrok je smanjena elastičnost kože.

Ove paralelne linije se javljaju kao posledica rastezanja kože u srednjem sloju, gde se elastin i kolagen (vezivni protein) stanjuju i kidaju. Čvrstina i elastičnost se vidno gube.

Svakako, bele strije su poslednja, od tri faze procesa nastanka strija. Dobro se sećaš kada su one bile bezazleno crvenkaste, pa ružičaste, da bi na kraju dobile tu sedefasto-belu boju. Da li znaš kako je do svega došlo? Naravno, vremenom i kroz faze.

Kako nastaju bele strije?

Čim se pojave, trebalo bi da reaguješ, kako bi sebi olakšala izlečenje. Kako vreme prolazi, šanse ti se smanjuju, jer kao što sam rekla, strije su ožiljci. Ovo su te faze:

  1. Faza inflamacije – početna faza u kojoj su strije crvene, jer je povećana cirkulacija krvi. Koža je stanjena, istegnuta su elastična vlakna, a neretko se u ovoj fazi javlja i svrab
  2. Faza brazdanja – ova faza je početna faza brazdanja, vezivno tkivo počinje da atrofira. Strije u ovoj fazi postaju svetlo crvene
  3. Krajnja faza brazdanja – u ovoj fazi strije postaju paralelni nabori, sedefasto-bele boje. Elastičnih vlakana više nema, a primećuju se i nabori na njihovim krajevima.

A pročitaj sada šta Aleksandra kaže!

Ona je tokom trudnoće primetila da joj se javljaju strije i krenula je odmah u potragu za rešenjem. Imala je sreće i pravu stvar za strije je brzo našla. Strije se više nisu ni primećivale.

Saznaj odmah kako se Aleksandra rešila strija tokom trudnoće na linku: https://onaportal.com/kako-sam-se-resila-strija-tokom-trudnoce-bez-ikakvih-napora/

Jedina razlika između crvenih i belih je – starost strija. Da bi crvene strije postale bele, smatra se da je potrebno od pola godine do nekoliko godina. Crvene strije imaju najviše šanse da se uklone.

Vremenom, krvni sudovi se skupljaju, a strije posvetljuju usled sužavanja krvnih sudova i pretvaraju u ružne nabore.

Uzrok rastezanja kože, određuje brzinu i ozbiljnost njenog oštećenja. Najvažnije je da se ne brineš jer strije, pre svega, ne ugrožavaju tvoje zdravlje.

Ipak, slažemo se da loše utiču na tvoje samopouzdanje i da jedva čekaš da čuješ kako ukloniti bele strije.

Bele strije na nogama

Gde se javljaju bele strije? 

Najčešće se javljaju na butinama, zadnjici, bokovima, stomaku, strije na grudima, čak i rukama. Mogu biti široke i do nekoliko centimetara, a dugačke i do 20 centimetara. Ono što dodatno može narušiti njihov izgled je mogućnost da se pojave ispod nivoa kože. Tada one izgledaju, doslovce kao brazde. Strije su najčešće međusobno paralelne.

Bele strije na butinama

Da li se sećaš trenutka, kada si shvatila da si naglo porasla? Za kratko vreme ti se povećala kilaža ili si koristila neke lekove, kao što su kortikosteroidi? Ovo su sve faktori nastanka “zebrastih pruga” na tvojim butinama. I ne samo to.

Kada strije postanu bele, koža na butinama vremenom može postati i smežurana. Ceo utisak je vrlo ružan i sa razlogom dovodi žene do očaja. Ali, belim strijama na butinama nisu sklone samo žene.

Muškarci koji se bave bodibildingom, pa im se, usled povećanja mišićne mase, naglo rasteže i koža, mogu formirati strije.

Bele strije na stomaku

Još jedna od zona na telu na kojem su strije vrlo prisutne je – stomak. Postoji više razloga za njihov nastanak na ovom delu tela.

Strije u trudnoći su najrasprostranjenije strije na stomaku. Istraživanja potvrđuju da su kod 50-90% žena koje su bile u drugom stanju, prisutne strije. Kako stomak počinje vidno da raste već posle trećeg meseca trudnoće, logično je i da se koža prilagođava novonastaloj situaciji.

Beba raste, tako i stomak, a koža se rasteže.

Ženama se preporučuje da, tokom trudnoće, odgovarajućim kremama za strije, mažu kožu stomaka, iz preventivnih razloga.

Sa belim strijama na stomaku iskustvo imaju i muškarci. Usled naglog povećanja kilaže, koža se rasteže i ostavlja za sobom crvene linijice koje vremenom postaju bele. To znači da strije kod muškaraca nisu retkost i jednako ih muči pitanje kako ukloniti bele strije.

Tretmani za uklanjanje belih strija

Bele strije predstavljaju poslednju fazu u svom nastanku. Iz tog razloga, prilično je kompleksno odgovoriti na pitanje – kako ukloniti bele strije i da li je uopšte moguće?

Koži sa belim strijama je preko potreban kolagen, pa je najveći izazov pronaći način da se on obnovi. 

Kozmetičari tvrde da znaju kako ukloniti bele strije. Jedine korisne terapije za bele strije su laser i estetska hirurgija. Uz to koristite kreme za strije, koje će vidno ublažiti izgled belih strija na telu.

Krema/gel za strije

Na tržištu možeš naći i proizvode koji su nastali brižljivim i stručnim izborom prirodnih sastojaka koji ujedno redukuju ne samo strije, već i celulit na nogama. Naime, odgovarajuća biljna fomula u gelu, omogućava mu da prodire duboko u kožu.

Tako, podstiče mikrocirkulaciju potkožnog tkiva i razbijanje tvrdokornih masnih naslaga. Koža postaje vidno zategnutija i nežnija, jer se tvrd celulit smanjuje, a ujedno i strije.

Krema za strije je najbolja preventiva. Zato nemoj da čekaš da se strije “razvijaju”, već reaguj odmah.

Lana (26 god.): “Meni je gel postao neizostavan u terapiji protiv strija!”

Gel koji svakodnevno nanosim je sigurno pomogao da mi se očigledno smanje strije, ali i celulit na butinama. Koža mi je sada mnogo nežnija. Potpuno je prirodna stvar u pitanju i zbog toga sam najviše srećna. Nema hemije, nema injekcije, nema bokanja. Toplo preporučujem!”

Terapija laserom 

Ova terapija može doprineti smanjenju vidljivosti većine strija, dok neke mogu vremenom i nestati. Međutim, potpuni nestanak strija pretežno se odnosi na strije koje su u svojoj ranoj fazi.

Uloga lasera je da podstakne regeneraciju tkiva ispod kože, putem proizvodnje kolagena i elastina.

Dakle, mogu postati manje vidljve, ali se laserom ne mogu u potpunosti ukloniti. Praksa pokazuje da se uspeh primene lasera od 20-60%, nakon 20 tretmana. Ove terapije su bezbolne. 

Estetska hirurgija

Ukoliko se radi za strije na stomaku, onda ovaj zahvat podrazumeva hirurško zatezanje stomaka ili tzv. abdomenoplastiju, uz otklanjanje zona kože sa strijama. Ipak, ni estetska hirurgija ne garantuje uspeh u otklanjanju strija, a uz to nosi i rizik nastanka dodatnih ožiljaka.

Hirurško odstranjivanje strija spada u prilično skupe metode.

Još neki od popularnih kozmetičkih načina tretiranja belih strija su: mikrodermoabrazija, mikronidling, mezoterapija i karboksiterapija.

Mikrodermoabrazija 

Pomoću finih kozmetičkih kristala i aparata podstiče eksfolijacija i uklanjanje površinskog sloja kože, ali i proizvodnja kolagena. I sve to na bezbolan način. Potrebno je bar 5 tretmana u kontinuitetu, kako bi se videli pomaci. Ipak, u slučaju belih strija treba da budeš uporna, ali i realna. One se ne mogu u potpunosti ukloniti ni ovim tretmanom.

Mikronidling 

Ovaj tretman podrazumeva upotrebu na stotine iglica kojima se pod kožu unosi serum sa hranljivim sastojcima, a sa ciljem produkcije kolagena. Aparat derma roler je neizostavni u ovoj proceduri jer se na njemu nalaze pomenute iglice.

Osim u svrhu redukcije belih strija, ovaj aparat daje pozitivne rezultate u uklanjanju ožiljaka od bubuljica, hiperpigmentacije i vraćanju elastičnosti kože. Tretman nije bolan, već više neprijatan.

Potrebno je bar nekoliko tretmana za prve rezultate, uz ponavljanje na svakih nekoliko meseci. Svakako, prema preporuci kozmetičara i prema stanju strija, pravi se plan ove terapije.

Mezoterapija

Mirkoinjekcijama, u kožu se ubrizgavaju kokteli vitamina, minerala, hijaluronske kiseline i antioksidativnih sastojaka. Ceo postupak se vrši pomoću dermapena, u kojem se nalaze brojne mikroiglice. Svaka od iglica, pušta u kožu aktivne sastojke pod uglom od 90 stepeni.

Tako se koža hrani i podstiče na proizvodnju kolagena, čime se ona i podmlađuje. Obnavljanjem kolagena, umanjuju se ožiljci, odnosno ublažavaju nastale strije na telu.

U zavisnosti od stanja kože, odnosno faze u kojoj se strije nalaze, kozmetičarka će ti preporučiti potreban broj terapija.

Karboksiterapija

I ova bezbolna terapija je bazirana na podsticanju proizvodnje kolagena u koži, pa tako i smanjenju iskidanih vlakana u belim linijama – strijama. Karboksiterapija koristi medicinski ugljen dioksid koji se ubrizgava u kožu, i to svaku pojedinačnu striju.

Na ovaj način se telo podstiče da “dovede” dodatni kiseonik na mesto koje je ostalo bez kiseonika, pa tako formira nove krvne sudove i obnovi tkivo. Već posle prvog tretmana ćeš videti rezultate, ali je potrebno bar njih osam kako bi oni bili potpuni.

Osim navedenih kozmetičkih hirurških tretmana, želimo da ti predložimo i negu koja može biti tvoje oružje borbi protiv strija, a sve to kod kuće.

Kreme sa retinolom (vitaminom A) mogu doprineti smanjenju strija. Svakako, njihova efikasnost na tvoje strije opada, shodno starosti strija. Pa je tako najmanji učinak na bele strije. Ali ne i nemoguć.

Retinol doprinosi izgradnji kolagena, o kome smo već toliko pričali. Preporučujemo ti konsultaciju sa doktorom pre njihove upotrebe, jer kreme sa retinolom ne bi trebalo da koriste trudnice i dojilje.

Dermatolog ili iskusna kozmetičarka ti mogu preporučiti kreme sa kolagenom i eteričnim uljima koje doprinose ishrani i hidrataciji zone sa strijama. Ove kreme neizostavno sadrže kokosovo ulje, maslinovo ulje, kakao buter i vitamin E.

Kreme za samopotamnjivanje mogu biti prva pomoć u sakrivanju belih pruga na tvom telu.

Budi oprezna kako ih upotrebljavaš, jer se može desiti da ih, naprotiv učiniš transparentnim.

Bele strije

Napravi sama kremu za bele strije

Jesi li odabrala kako ukloniti bele strije? Ako jesi, preporučujemo ti da ne izostaviš i konsultaciju sa stručnim licem. Dobićeš detaljnije informacije o svakom tretmanu, ali i mogućim rezultatima u tvom slučaju. Ujedno, vremenski period potreban za željene rezultate će ti biti poznatiji.

Pošto si odlučna u svojoj misiji, uz tretman koji si odabrala, imamo još neke preporuke za tebe, a sve u cilju postizanja što bržih i boljih rezultata.

Ove kreme koje možeš sama da napraviš mogu ti pomoći kod dodatne nege kože sa strijama, ali nemoj misliti da ih mogu trajno “izbrisati”. Važno je da neguješ svoje telo uvek i adekvatno.

U nastavku pročitaj koje to kreme za strije možeš napraviti od prirodnih sastojaka, i tako svoju terapiju učiniti još efektnijom.

Krema za strije sa avokadom

Potrebno je: 

  • 1 avokado
  • 2 supene kašike soka od limuna
  • 2 supene kašike meda

Viljuškom zgnječi unutrašnjost avokada, a zatim stavi u posudu u koju ćeš dodati preostale sastojke. Promešaj sve sastojke dok ne dobiješ konzistentnu masu. Najbolje posle tuširanja, kada se pore na koži otvore, umasiraj ovu kremu u zone na telu koje su obuhvaćene strijama. Masaža bi trebalo da traje bar 5 minuta. Primenjuj je 2-3 puta nedeljno, paralelno sa terapijom koju praktikuješ za strije.

Avokado je odličan za obnavljanje kože. C vitamin iz limuna posvetljuje nastale ožiljke, a med je hrani i čini elastičnom.

Gel od aloe vere

Potreban ti je jedan veći list aloe vere. Preseci ga uzduž, a zatim istisni sav gel iz njega. Utrljaj gel na problematično područje sa strijama. Nakon 2-3 sata, speri preostali gel sa kože. Ovaj gel bi trebalo da nanosiš bar dva puta nedeljno, sve dok ti traje terapija ublažavanja strija.

Krema za strije sa uljima badema i lana

Ova krema zbog svojih sastojaka predstavlja pravu vitaminsku bombu koja hidrira kožu, čini je elastičnijom i tako može pomoći u izbeljivanju strija.

Potrebno je:

  • 2 supene kašike bademovog ulja
  • 2 supene kašike lanenog ulja
  • ½ soka od limuna
  • gel iz 2 lista aloe vera

Navedene sastojke pomešaj u jednoj posudi, sve dok ne dobiješ konzistentnu masu. Nanesi je na zonu sa strijama i ostavi da deluje 20ak minuta. Nakon toga, isperi. Ovu kremu bi trebalo da nanosiš bar dva puta nedeljno, a onoliko dugo koliko traje terapija za ublažavanje strija.

Borba sa strijama je dugotrajan i neizvestan proces. Toga moraš biti svesna, naročito ako su tvoje strije već u “beloj fazi”. I pored svih dostignuća kozmetologije i medicine, građa kože svake od nas je različita. Način reagovanja i uspeh terapije je, takođe, individualan. Naravno, uz stručne savete, doći ćeš do “svoje” terapije i dobiti odgovor kako ukloniti bele strije najbrže i najefikasnije.

Test