Naslovna » Strije u trudnoći:na vreme ih spreči!
Telo

Strije u trudnoći:na vreme ih spreči!

kako sprečiti strije u trudnoći

Strije u trudnoći dolaze nepozvane kod većine trudnica, ali sada možeš da se informišeš i saznaš kako da ih sprečiš. Obo svaka buduća mama treba da zna.

Strije su pruge koje se često pojavljuju na stomaku, nogama, bokovima i grudima tokom trudnoće. Mogu biti ružičaste, crvene ili ljubičaste boje i postepeno bledeti sve do srebrnasto-bele boje nakon što rodiš svoju bebu. Ako si trudna i brineš o razvoju strija, na pravom si mestu! 

Ovde se nalaze najbolji saveti kako da sprečiš i lečiš strije u trudnoći. Korišćenje adekvatnih prirodnih preparata za negu kože i poboljšanje ishrane mogu ti pomoći za strije.

Zato pročitaj naredni tekst i naoružaj se bitnim informacijama! Dobićeš i odgovore na tvoje pitanje kako sprečiti strije u trudnoći!

Zašto se javljaju strije u trudnoći?

Kao što verovatno već znaš, strije nastaju tamo gde se vlakna elastina i kolagena razbijaju usled neprekidnog istezanja tokom perioda hormonskih promena; što je naročito izraženo tokom trudnoće. Strije su zapravo ožiljci. Budući da se najčešće javljaju upravo tokom trudnoće, često ih nazivaju ‘’ožiljcima trudnoće’’ ili ‘’nuspojavom trudnoće’’. 

Zanimljivo je da se uzrok strija tokom drugog stanja (ili striae gravidarum) svodi na dva faktora, od kojih je jedan jedinstven za trudnoću. Kao što sam spomenula, najčešće se javljaju na stomaku i strije na grudima.

  • Prvo, postoji fizičko rastezanje kože koje se javlja u trudnoći (i u drugim periodima naglog debljanja, poput adolescencije). Dok se koža prilagođava neprekidnom širenju i skraćivanju, tokom ovog perioda koža nema dovoljno vremena za prilagođavanje. Kako se telo širi brže od kože koja ga pokriva, koža puca. Ožiljak koji nastaje iza ovoga je ono što znamo kao strije u trudnoći.
  • Drugi faktor, koji je i dalje predmet rasprave među stručnjacima, uključuje promene vezane za samu kožu usled povišenih nivoa hormona u trudnoći. Ovi hormoni zajedno privlače više vode u kožu, što opušta veze između kolagenih vlakana. To olakšava pucanje kože kada se rasteže i otuda strije.

A pazi sada šta nam je Nevena otkrila. Ona je tokom trudnoće imala problem sa strijama, ali je uspela da nađe pravo čudo, kojim su sve strije izbledele. Da, za nju je to bilo čudo! 

Kako je Nevena uspela trajno da se reši strija, saznaj na ovom linku: https://onaportal.com/moja-tajna-za-meku-i-elasticnu-kozu-bez-strija-tokom-trudnoce/

Gotovo da nema žene koja se ne boji da će joj se pojaviti strije tokom ili odmah nakon trudnoće. Iz tog razloga, veoma je važno na vreme započeti sa negom i mazanjem kože – jer bolje sprečiti nego lečiti, zar ne?!

Ovde imaš detaljan vodič zašto i kako nastaju strije!

strije u trudnoći-1

Strije u trudnoći gde se javljaju?

Postoji nekoliko mesta zbog kojih će se verovatno pojačati strije tokom drugog stanja:

Strije u trudnoći, kao i inače, najverovatnije se javljaju tamo gde se skladišti velika količina masti. Budući da mnoge trudnice dobijaju dosta na težini tokom trudnoće, a kako znamo da se masti najviše talože i na butinama – nije retkost videti i strije na nogama u trudnoći.

Strije možeš dobiti u bilo kom trenutku kada osetiš promenu težine, što je posebno prisutno u trudnoći. Ako na to dodamo i hormonske promene, dobijamo idealna recept za strije. Nisi sama u ovom problemu, mnoge žene se muče sa ovim i znam kako se osećaš. Utoliko je lakše da se sa strijama uhvatiš u koštac i pošalješ ih u zaborav.

Kada će se javiti teško je odgovoriti, jer je ovo prilično individualna pojava.

Strije u trudnoći kad se javljaju?

Strije uglavnom postaju vidljive tokom kasnija trimestra trudnoće (oko šestog ili sedmog meseca), ali neke žene će početi da ih primećuju čim stomak počne da im raste. Dakle, većina trudnica počinje da razvija strije na kraju drugog i početku trećeg tromesečja. Ipak, naročito kod gojaznih žena i kod onih kojima stomak počne veoma rano da raste – strije se mogu pojaviti i znatno ranije u trudnoći.

Većina žena sa svetlijom kožom ima tendenciju da doživi ružičaste ili crvene strije, dok žene tamnije kože imaju strije koje su svetlije od okolne kože. Njihov obrazac razvoja prate određene faze. Prva faza jesu upravo crvene strije.

Kako sprečiti strije u trudnoći? One crvene?

Strije u trudnoći, kao i inače, imaju neki svoj ‘’životni ciklus’’. U početku su crvene, ljubičaste i jarko obojene. U ovom trenutku nazivaju se crvene strije. Dakle, to je sasvim uobičajena, prva faza kada strije tek počinju da se razvijaju. Zato možeš da ih primetiš u fazi trudnoće kad vidiš da su se kilogrami već fino napakovali. Kod nekog je to prvo tromesečje trudnoće (mada retko), kod nekog drugo, a kod nekog treće (i najčešće).

Znaj da se crvene strije, dakle kada su u svojoj početnoj fazi, puno lakše leče. To ti daje veću fleksibilnost u načinu na koji se možeš nositi sa njima. Zato je ovo prvi znak da se odmah uhvatiš u koštac sa njima (ako već nisi radila na prevenciji) – jer ćeš tako puno lakše izlečiti nastalo stanje!

Nakon što prođe određeno vreme, crvene strije u trudnoći se menjaju. One potom postaju blede boje, skoro srebrnasto-bele. U ovom trenutku su poznate kao bele strije.

Jednom kada dostignu ovu belu fazu, znaj da ih je teže lečiti – stoga ovde moraš da uložiš puno veći napor da ih ublažiš. Zato je važno da se sa strijama uhvatiš u koštac što je pre moguće radi maksimalne koristi! 

Šta je dobro za strije u trudnoći?

Znam da je pitanje koje te najviše muči upravo ovo – šta je dobro za strije u trudnoći? 

Moraš da budeš oprezna, jer ono što se inače preporučuje za lečenje strija, ne mora biti bezbedno za korišćenje i tokom trudnoće. Ovde prvenstveno mislim na razne preparate na bazi hemikalija.

Njih definitivno treba da izbegavaš. Najbolja opcija je da koristiš prirodnu kozmetiku, bez aditiva, parabena, konzervanasa i bilo kakvih hemikalija.

Pre svega, OBAVEZNO se prvo posavetuj sa lekarom i stručnim medicinskim osobljem oko primene bilo kakvih preparata za kožu u trudnoći. Ovo je jako važno, budući da neki sastojci nisu dozvoljeni za upotrebu tokom trudnoće – zbog toga što mogu ugroziti plod. Tako da je ovo prvo na šta treba da se fokusiraš.

Da bi se rešila strija u trudnoći, rano lečenje će biti najkorisnije. Zato nemoj da čekaš i počni što pre da se boriš protiv ovih napasti

Krema protiv strija u trudnoći

Većina jeftinih opcija na tržištu, a tu mislim na razne kreme, gelove i losione za lečenje strija – sadrže derivate vitamina A (retinol), koji se nikako ne smeju koristiti u trudnoći zbog potencijala da uzrokuju urođene mane kod bebe!

Retinol je sastojak koji je često prisutan u kremama za strije  i losionima za strije. Tako da, u trudnoći obavezno izbegavaj ovakve preparate.

Srećom, danas se jako puno zna o značaju upotrebe prirodnih sastojaka u kozmetici – naročito za trudnice, tako da možeš da pronađeš dobru prirodnu kremu ili gel za strije.

Naravno i u tom slučaju je OBAVEZNA konsultacija sa lekarom, jer tokom trudnoće moraš biti oprezna bilo šta da želiš da naneseš na svoju kožu. 

Zbog nedostatka istraživanja o tome kako pojedini sastojci ili biljke utiču na trudnice i njihovu bebu, neophodan je dodatni oprez. Ipak, prirodni tretmani su uvek sigurnija opcija od upotrebe hemikalija.

Kada je u pitanju proizvod za strije u trudnoći, znam da želiš nešto sigurno i efikasno, a da je pritom bezbedno za upotrebu. Sada postoje kreme protiv strija posebno dizajnirane za trudnice i majke, a kreirane su kako bi nahranile kožu i pre i posle trudnoće.

Krema za strije tokom drugog stanja treba da nahrani, omekša i izgladi tvoju kožu prirodnim hidratantnim sastojcima, poput kakao putera, shea putera i ulja jojobe.

Prirodna krema za strije tokom trudnoće obično može da sadrži i sledeće sastojke: vitamini C i E, hijaluronska kiselina, biljna ulja poput bademovog, maslinovog, kokosovog i dr., pojedini biljni ekstrakti.

Formula treba da bude bez iritanasa, kao i bez štetnih sastojaka poput ftalata, parabena, vazelina ili SLS-a. 

Inače, bademovo ulje protiv strija u trudnoći se jako često koristi samostalno!

Kako sprečiti strije u trudnoći?

Sigurno se mnogo govori o sprečavanju strija u trudnoći. Iako apsolutno postoje koraci koje možeš preduzeti kako bi pokušala da smanjiš strije tokom drugog stanja, prevencija će svakako biti različita za svaku trudnicu.

Genetika je takođe bitan faktor rizika da li ćeš dobiti strije, a znaš da je sa genetikom teško izaći na kraj. Ipak, moguće je da se odupreš ovom efektu ukoliko kreneš sa adekvatnom negom kože na vreme!

Da li imaš porodičnu istoriju strija? Odnosno, da li tvoja mama ili starija sestra možda muče muku sa ovom napasti? Ako je odgovor da, ti se možda boriš sa stvarno teškom bitkom, ali ne i nepobedivom!

Postoje stvari koje ti mogu pomoći da izbegneš strije tokom drugog stanja, a pročitaj u nastavku i koje.

  • Koristi kreme i losione za mazanje kože: staro dobro rešenje koje nikada neće izaći iz mode! Koža zaista mora bogato da se maže, naročito tokom trudnoće – kada je pojava strija najverovatnija! Budući da je trudnoća vrlo osetljivo stanje, nikako nemoj da koristiš proizvode za negu kože na svoju ruku!Možeš koristiti i bademovo ulje protiv strija u trudnoći: UVEK SE OBAVEZNO posavetuj sa svojim lekarom. Ne smeš ništa u trudnoći koristiti na svoju ruku. Svakako verujem da ćeš uvek dobitio savet da je najbolja i najsigurnija opcija da se okreneš prirodnim preparatima – jer kod njih ima najmanje verovatnoće da mogu ikako da ti naškode (i tvojoj bebi u stomaku).
  • Pazi na povećanje telesne težine: znam da je trudnoća rizičan period da se naglo poveća telesna težina, ali gledaj da o tome vodiš računa. Složiću se da je neizbežno da nabaciš koji kilogram viška tokom trudnoće, ali trudi se da ne preteraš. Pokušaj da dobiješ težinu polako i hrani se zdravo – jer to smanjuje verovatnoću debljanja tokom trudnoće. Čak će ti i lekari reći da preveliko dobijanje na težini u trudnoći nikako nije dobro i zdravo ni za tebe, ni za bebu.
  • Zdrava ishrana: nije mit, zdrava i negovana koža ima manje strija. Dobra ishrana je svakako deo tog procesa, jer koža se ne hrani samo spolja, nego isto tako i iznutra. Zato pojačaj unos namirnica bogatih vodom, vitaminima (naročito C, E i A), mineralima, antioksidansima i drugim hranljivim sastojcima.

Ako su strije prisutne i nakon porođaja, neki od tretmana koje možeš da probaš u salonima su:

početak strija u trudnoći

Kako sprečiti strije u trudnoći? Šta kažu iskustva?

Listala sam forume i tražila neka iskustva na temu strija u trudnoći i njihovog tretmana. Pročitaj šta sam pronašla:

Sanja:

‘’Dobila sam čak 20 kilograma u trudnoći i nisam mogla da prepoznam sebe! Najgore od svega, pored dodatne kilaže, jeste što su mi se pojavile i strije na stomaku. Užasno su izgledale i mislila sam da ih se nikada neću otarasiti!

Međutim, već negde krajem drugog tromesečja, kada sam videla da je vrag odneo šalu – počela sam sa korišćenjem kreme za strije. Bila je na prirodnoj bazi i posavetovala me je drugarica, koja je farmaceut, da je koristim. Srećom da sam počela da ih tretiram dok su još bile u početnoj fazi, tako da sam ih znatno umanjila već do kraja trudnoće! Sada samo negujem kožu i mogu reći da sam prezadovoljna.

Jelena:

‘’Čim sam otkrila da sam u drugom stanju, odmah sam počela da mažem kožu uljima. Prvo je to bilo bademovo, a zatim sam prešla na prirodnu kremu za strije. Pošto je moja mama u trudnoći imala isti problem, pretpostavila sam da ni mene neće zaobići – pa sam brže bolje poradila na prevenciji.

Kao što znate, u trudnoći se ne smeju koristiti preparati na bazi kojekavih hemikalija, tako da je samo prirodno dolazilo u obzir! Srećna sam jer sam uspela da sprečim pojavu strija, ali samo svojom upornošću. Svako jutro i veče ja bih mazala kremu, zapravo više gel-kremu za strije i zaista sam se spasila.’’

Maja:

‘’Zahvaljujući redovnoj nezi kože, uspela sam da smanjim maksimalno strije na stomaku u trudnoći. Pošto sam planirala u trudnoću, počela sam sa mackanjem već par meseci pre nego što sam ostala u drugom stanju. Znala sam da je prevencija ključ!

A kako koža traži mazanje i neprekidnu negu, znala sam da je to najbolja stvar koju mogu da uradim. I zaista se isplatilo!’’

Trudnoća nosi sa sobom određene promene na tvom telu, ali ako se posvetiš svojoj nezi – možeš da postigneš savršen izgled i u trudnoći – ali i posle nje. Za strije tokom drugog stanja, zaista nema boljeg ‘’leka’’ od dobre prirodne kreme ili gela, tako da znaš da je to obavezan korak ako želiš da sprečiš ili ublažiš ove prugaste linije na svom telu. Naravno, prvo konsultacija sa lekarom.

Da li možeš da nam preporučiš još nešto za strije tokom drugog stanja? Ako si prošla trudnoću, podeli sa svim budućim trudnicama kako sprečiti strije u trudnoći.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test