Naslovna » I? Koje je najbolje ulje za strije?
Telo

I? Koje je najbolje ulje za strije?

najbolje ulje za strije

Najbolje ulje za strije može da ti pomogne kod novih, tek crvenih strija koje su se pojavile na koži. Ali koja su to ulja, pitaš se? Hajde odmah da saznamo.

Da znam da te strije muče, ali ako je barem malo za utehu, one su veoma uobičajene i ima ih veliki broj žena. Razni faktori utiču na pojavu strija, na prvom mestu jeste promena u kilaži, pa sve do pojave strija u trudnoći.

Najčešće su strije na zadnjici, zatim strije na stomaku su česte, mogu se pojaviti na rukama, naravno na nogama, ali i strije na grudima

I gde god da se pojave, jesdnostavno smetaju. Znam, sve, znam kako ti je.

Od prvog momenta kada se pojave, primetićeš ružičaste linije, mogu biti i ljubičaste i plave, ali i crvene strije.

U tom trenutku savet je da baš tada kreneš sa nekom kremom za strije ili još bolje gelom.

Zašto?

Ovo je pravi trenutak da ih se rešiš, jer još uvek možeš. Ovo je najbolji momenat da se na njih deluje.

A ako izabereš dobar gel, uz to da to bude gel za celulit i strije, ti si ih pobedila. U suprotnom strije vremenom blede i postaju bele strije.

Tada je na njih jako teško delovati, osim nekim jakim, invazivnim tretmanom u salonu, za koji garancije ne postoje. Bele strije su zapravo već ožiljci na koži.

U fazi kada su još crvene strije, možeš probati i neki melem za strije, ili pak kantarion za strije ili zašto da ne sok od krompira za strije, mnoge devojke ga hvale.

Takođe, u poslednje vreme često se spominje i puževa sluz za strije. Može se koristiti kao krema za strije na rukama, nogama i uopšte na celom telu.

Još jedan od efikasnih tretmana jeste i ulje za strije. Ali koje je najbolje ulje za strije?

Ima ih toliko, a njihova lekovitost je fantastična.

Nastavi da čitaš kako bi saznala kako da koristiš eterična ulja i kako bi sebi pomogla kod ublažavanja strija.

Zašto baš ulje za strije?

Već ti je poznato da se mnoga ulja koriste za negu lica i kose, pa zašto onda ne bi ta ista ulja pomogla i kod nege tela, tj. strija na butinama, na rukama i celom telu, gde ih već imaš.

Neka eterična ulja su pokazala određeni učinak na strijama. Važno je napomenuti da eterična ulja, ako se primenjuju lokalno, moraju se razrediti u nosećem ulju. 

Drugo što je važno spomenuti, često su ulja o kojima ćemo pisati sastojak krema za strije, pa na taj način, takođe, na dobar način imaju dejstvo.

Najbolje ulje za strije bogato je nezasićenim masnim kiselinama. Prednost leži u tome što se ove kiseline brzo apsorbuju, a na taj način one zapravo jačaju zaštitnu barijeru kože.

To zapravo znači da njihovom redovnom upotrebom, ti sprečavaš nastanak strija i koža postaje elastičnija.

A pročitaj sada šta Aleksandra kaže!

Ona je tokom trudnoće primetila da joj se javljaju strije i krenula je odmah u potragu za rešenjem. Imala je sreće i pravu stvar za strije je brzo našla. Strije se više nisu ni primećivale.

Saznaj odmah kako se Aleksandra rešila strija tokom trudnoće na linku: https://onaportal.com/kako-sam-se-resila-strija-tokom-trudnoce-bez-ikakvih-napora/

Da li je najbolje ulje za strije arganovo ulje?

Za arganovo ulje bi mogli da kažemo da je jedno od novijih ulja koje se koristi kod nege kože.

Prema jednom manje obimnom istraživanju, arganovo ulje uspešno pomaže i povećava elastičnost kože. Istraživači veruju da može sprečiti pojavu ili čak i smanjiti izgled strija.

Posebno su rezultati bili primetni kod žena u postmenopauzi.

kako se koristi ulje za strije

Ulje lavande za strije

Ulje lavande dobija se od cvetova lavande. Poznato je po svojim sposobnostima zalečenja rana. 

Prema istraživanjima iz 2016. godine dokazalo se da ulje lavande može povećati proizvodnju kolagena, može smanjiti rane, ali i ublažiti izgled prvih strija na telu.

Ovo ulje ima fantastičan miris, i mnoge dame ga baš zbog toga obožavaju. Za sve one dame koje vole da svaki tretman bude mirišljav, jednoglasno su rekle da je lavanda najbolje ulje za strije.

Gotu kola  – ulje centele

Gotu kola se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini i Ayurvedi za lečenje velikog broja problema sa kožom. Prema istraživanju iz 2013. godine, sastojci gotu kole deluju tako da pomažu, tj. povećavaju proizvodnju kolagena i poboljšavaju čvrstoću kože.

U starijem studijskom izvoru od 1991. godine na 100 žena koje su bile trudne, 50 žena dobilo je tematsku kremu koja sadrži ulje centele, dok je ostalih 50 žena dobilo placebo kremu. 

Od 80 žena koje su završile studiju, samo 14 žena iz grupe gotu kola uspelo je da se reši strija u poređenju sa 22 žene u placebo grupi.

Ulje šipka za strije

Ulje šipka dobijeno je od semenki šipka. Prema jednom izvoru 2013. godine, hidratantna krema koja sadrži ulje šipka pomogla je kod onih trudnica koje su u prvoj trudnoći imale problem sa strijama.

Primetno je bilo manje strija nego što je to bilo i prvoj trudnoći.

Važna napomena: za trudnice je strogo zabranjeno koristiti bilo šta bez prethodne konsultacije sa lekarom. Samo vaš izabrani lekar može da vam preporuči tretman protiv strija.

Bademovo ulje

Ovo ulje bogato je masnim kiselinama, ali i važnim vitaminima, kao što su vitamin A, E i vitamin F. Ovo ulje smatra se idealnim izborom u tretmanu protiv strija.

Možeš ga koristiti samostalno, laganim utrljavanjem u kožu na svim onim mestima gde se strije nalaze. Nakon izvesnog vremena, primetićeš i sama kako tvoja koža postaje mekana, elastična, sa manje vidljivim strijama.

Ono što ga još dodatno krasi jeste prelep miris. Inače, ovde je dobro da ti napomenem da je bademovo ulje za celulit još jedna od prednosti ovog ulja za tebe. Dakle, imaš proizvod 2 u 1.

Ulje nara za strije

Ulje nara dobijeno je od semenki nara. Smatra se da ima antioksidansno i protivupalno dejstvo.

Prema istraživanju iz 2017. godine, koje je obuhvatilo 10 žena sa strijama i 10 žena bez strija, krema koja je u sebi imala ulje nara povećala je debljinu kože, elastičnost i hidrataciju.

Istraživači sugerišu da krema može sprečiti ili smanjiti pojavu strija.

Najbolje ulje za strije – ulje neroli

Neroli je ulje koje se dobija od cvetova gorke pomorandže. Koristi se kao narodni lek za negu kože, dok u isto vreme pozitivno utiče na pojavu ožiljaka i strija(sprečava pojavu).

Prema istraživanju iz 2008. godine, neroli ulje ima snažne antioksidativne sposobnosti koje mogu pomoći kod regeneracije ćelija kože i poboljšavaju u isto vreme izgled kože.

Maslinovo ulje za strije

Maslinovo ulje je još jedno noseće ulje koje se koristi za razređivanje eteričnih ulja. Takođe se može koristiti i samostalno na koži za masažu tela.

Ovo ulje je antioksidans i ima hidratacijske sposobnosti.

Za masažu je dovoljno da nekoliko kapi naneseš u dlanove i ravnomerno razmažeš na svim onim mestima gde se strije nalaze na telu.

Masaža neka postane tvoja redovna navika, a vremenom ćeš primetiti i prve razultate. Za ovo ulje mnoge dame su rekle da je najbolje ulje za strije.

Kantarion ulje za strije

Ovo ulje je sigurno jedno od onih koje gotovo svaka kuća ima. A ima i razloga zašto je tako. Ovo ulje ima višestruko dejstvo na kožu, kosu i telo. Veoma je lekovito.

Odlično je kod prevencije strija, ali isto tako, veoma efikasno smanjuje vidljivost već postojećih strija. Pa šta čekaš, najbolje ulje za strije ti je tako blizu. Samo probaj.

Pačuli ulje za strije

Ono što je tipično za ovo ulje jeste miris. Zato su i mišljenja podeljena, ljudi ga ili vole ili ne.

Malo je istraživanja o pačuli ulju koje se koristi za strije. Međutim, ovo ulje pokazalo je antioksidativne sposobnosti i utiče na sintezu kolagena.

U teoriji, pačuli ulje može pomoći i ojačati kožu i minimizirati pojavu novih strija.

Ulje narandže

Gorko ulje narandže napravljeno je od kore gorke narandže, za razliku od ulja neroli koje napravljeno od listova gorke narandže.

Prema istraživanju iz 2011. godine dokazano je da može pomoći u zatezanju i toniranju kože.

Ipak, uvek imaj na umu, gorko ulje narandže može iritirati kožu zbog sadržaja metanola. Budi pažljiva, posebno ako imaš osetljivu kožu.

Kako koristiti ulje za strije?

Ukoliko ne biraš ulje kao sastojak u kremi za strije, hajde da vidimo kako se onda ulja koriste samostalno.

Pre upotrebe bilo kog ulja, trebalo bi da imaš neke smernice kako bi bila sigurna da si kupila ulje pravog i najboljeg kvaliteta. Kupuj ulje od onog prodavca koji:

 • je poznat u profesionalnom svetu aromaterapije
 • cena varira od ulja prema tipu ulja i retkosti
 • navodi zemlju porekla i način ekstrakcije na etiketi
 • ne dodaje sintetičke sastojke u svoja ulja

Eterična ulja su moćna i jaka i mogu iritirati tvoju kožu. Moraju se razrediti sa uljem nosača pre korišćenja na koži.

Neka noseća ulja su:

 • slatko bademovo ulje
 • ulje jojobe
 • maslinovo ulje
 • kokosovo ulje
 • ulje od grožđa
 • pšenično ulje

Nacionalno udruđenje za holističku aromaterapiju preporučuje ove bitne proprorcije razređenja ulja za odrasle:

 • 2,5 posto razređenja ili 15 kapi eteričnog ulja po 28.35 gr  nosećeg ulja
 • 3 posto razređivanje ili 20 kapi eteričnog ulja po  28.35 gr ulja
 • 5 posto razređenja ili 30 kapi eteričnog ulja po 28.35 gr nožnog ulja
 • 10 posto razređenja ili 60 kapi eteričnog ulja po 28.35 nožnog ulja

Na samom početku najbolje je da počneš sa najnižim razređenjem jednom ili dva puta dnevno. Ako se ništa ne dešava i nema iritacija – pokušaj sledeći put viši odnos razređivanja i tako dalje.

Svakako je savet da se pre bilo kog alternativnog tretmana kod kuće, posavetuješ sa lekarom.

Takođe, pametno je da napraviš test kako bi proverila i to da nisi slučajno alergična na neko od ulja i sprečiš da se pojave alergijske reakcije pre nanošenja eteričnih ulja na vašu kožu.

Evo kako izgleda taj test! Ništa strašno, ne brini!

Dodaj jednu ili dve kapljice eteričnog ulja na jednu čajnu kašiku ulja nosača. Sada ćeš naneti razređeno ulje na svoj unutrašnji zglob ili lakat i ostavi tako da stoji 24 sata.

Ako se pojavi iritacija, eterično ulje nije sigurno za upotrebu.

Napomena: ukoliko si u drugom stanju, nemoj koristiti ništa, bez prethodne konsultacije sa izabranim lekarom. On će te najbolje uputiti šta smeš da koristiš u borbi protiv strija, a šta nikako ne smeš.

Moguće nuspojave i rizici

Najčešća nuspojava korišćenja eteričnih ulja topikalno je alergijska reakcija. Simptomi alergijske reakcije mogu uključivati:

 • osip
 • crvenilo
 • svrab

Da bi smanjila rizik od nuspojava, trebalo bi da koristiš samo profesionalna i kvalitetna eterična ulja za strije i uvek bi trebalo da razrediš eterična ulja sa uljem nosača.

To nemoj zaboraviti!!

Ulje za strije od limuna i druga citrusna ulja mogu učiniti tvoju kožu osetljivom na sunce i to u toj meri i tako da uzrokuju osip ili opekotine od sunca. 

Trebalo bi da izbegavaš direktnu sunčevu svetlost najmanje 24 sata nakon korišćenja citrusnih ulja.

ulje za strije

Još neko najbolje ulje za strije!

Ako nisi od onih dama koje vole prirodne tretmane, znaj da za tebe postoje kupovna, gotova ulja za strije. Uvek budi pažljiva pri kupovini i fokusiraj se na sastojke.

Samo neka od tih ulja su:

 • Alverde ulje protiv strija – ovo ulje sadrži vitamin E, ekstrakt nevena, kamilice i sleza. I da, divno miriše.
 • Mustela ulje za strije – ne sadrži eterična ulja, silikone i mineralna ulja.
 • Eucerin ulje za strije – sadrži vitamin E; preporučuje se da se koristi dva puta na dan i brzo se upija.

Zaključak!

Iako se strije ne mogu ukloniti u potpunosti, istraživanja su pokazala, i ono što možeš očekivati od ulja, da ti ipak neka eterična ulja mogu pomoći i smanjiti njihov izgled.

Težina strija uglavnom najviše zavisi od genetike, nivoa hormona i visini stresa na tvoju kožu. O da, ovo je tako tačno!

Tvoj najbolji način prevencije jeste da se hraniš zdravo i da redovno vežbaš; kako bi uvek održala zdravu težinu. Nemoj preterivati ni u čemu.

Nadamo se da si za sebe izabrala najbolje ulje za strije, ali ti je isto tako jasno, da samo ulje nije dovoljno. Zdrave navike vode te do lepog, vitkog tela, bez strija i celulita.

Test