Naslovna » Zašto i kako nastaju strije?
Telo

Zašto i kako nastaju strije?

šta su strije

Imaš strije na telu, ali ti u stvari jos uvek ne znaš kako nastaju strije. Ovo je važno da znaš, kako bi sprečila njihovu dalju pojavu.

Ako imaš strije, verovatno, ono što bi najviše želela je da one nestanu. Te linije na tvojoj koži nisu štetne za tvoje zdravlje, ali ono što ti najviše smeta, jeste da ih gledaš, jer zaista mogu da izgledaju, pa ne baš lepo.

I ako strije nikad neće zaista otići, jeste to je istina, one bi mogle vremenom samo da izblede uz pomoć određenih proizvoda i tretmana.

Kod strija je najbitniji trenutak u kom kreneš da ih lečiš.

Kada strije pređu u belu boju, na žalost, ali tada im nema pomoći.

Šta su strije?

Strije se “urezane crte” koje se pojavljuju bilo gde na koži kao crtice, tj. linije na koži. Kada se pojave, tada se javljaju ravne crvene linije, a tokom vremena će postati kao blago depresivne bele pruge. One se mogu pojaviti blizu pazuha, na butinama, stomaku, grudima, leđima i preponama.

Kako izgledaju strije?

Možda si primetila da se strije na tvojoj koži javljaju u različitim bojama. Prvo će biti crvene ili ružičaste do purpurno-plave do tanjih, bledih, dok će na kraju biti u potpunosti bele kako vreme prolazi.

Mogu se pojaviti strije na stomaku i na mnogim delovima tela: leđa, grudi, guza, ramena i butinama.

 

šta su strije

 

Strije se javljaju kada se tvoje telo odnosno koža brzo rasteže iz bilo kog razloga. Tanke linije koje se tada javljaju jesu upravo strije – i to je ukratko najbolje objašnjenje za tebe, na tvoje pitanje kako nastaju strije ?

Kolagen je protein koji tvoju kožu čini elastičnom. Ako ga tvoja koža nema dovoljno, strije se mogu pojaviti dok se telo rasteže.

Strije su ožiljci koji se mogu pojaviti kada se vlakna kolagena i elastina razlažu tokom puberteta, trudnoće ili značajnog povećanja ili gubitka težine koja se javljaju u kratkom vremenu.

A pročitaj sada šta Aleksandra kaže!

Ona je tokom trudnoće primetila da joj se javljaju strije i krenula je odmah u potragu za rešenjem. Imala je sreće i pravu stvar za strije je brzo našla. Strije se više nisu ni primećivale.

Saznaj odmah kako se Aleksandra rešila strija tokom trudnoće na linku: https://onaportal.com/kako-sam-se-resila-strija-tokom-trudnoce-bez-ikakvih-napora/

Kako nastaju strije?

Tokom puberteta, trudnoće i promena telesne težine, nadbubrežne žlezde proizvode vise hormona, nego inače.

Ti hormoni su ono što može uzrokovati da se vlakna kolagena i elastina rastrgaju kada se koža rastegne. Smanjenje telesne težine samo po sebi ne uzrokuje strije – zapravo podstiče hormonalne promene koje ih uzrokuju. Genetika igra veliku ulogu ko će dobiti strije, imaj i to na umu.

Kada se koža brzo rasteže, na primer tokom trudnoće ili brzog dobijanja na težini, kolagenska i elastinska vlakna u dermisu (srednjem sloju kože) mogu se preopteretiti i puknuti. Ovo pucanje dovodi do formiranja strija, koje se inicijalno mogu pojaviti kao crvene ili ljubičaste linije, a s vremenom blede u svetlije, ožiljne trake. Različiti tipovi strija variraju po boji, dubini i lokaciji, a odražavaju stepen oštećenja tkiva i različite faze zaceljivanja.

Možeš dobiti strije zbog:

 • Brzog povećanja telesne težine ili rasta tokom puberteta
 • Trudnoće
 • Operacije grudi
 • Baviš se bodibuildingom
 • Visoke količine steroida, bilo iz steroidnih lekova ili bolesti poput Kušingovog sindroma
 • Marfanov sindrom, genetska bolest koja slabi vlakna kože i uzrokuje neobičan rast

Vrste strija

Strije se razlikuju po boji, dubini i uzroku njihovog nastanka.

Početne strije često su crvene ili ljubičaste, što ukazuje na svežu promenu, dok starije strije postaju srebrnaste ili bele.

Različiti uzroci kao što su trudnoća, brze promene u težini ili pubertet mogu rezultirati različitim tipovima strija, koje se mogu pojaviti na različitim delovima tela, uključujući abdomen, grudi, kukove i butine. Strije iz trudnoće obično se pojavljuju na stomaku, grudima i kukovima, kao posledica brzog rasta i rastezanja kože.

Promene u težini mogu izazvati strije na različitim mestima kao što su ruke, stomak i butine, zavisno od toga gde se težina najviše povećava ili smanjuje. Tokom puberteta, strije se često pojavljuju na butinama, bokovima, grudima i ponekad na leđima, reflektujući brze promene u rastu i razvoju tela.

Ko sve može da dobije bele strije?

Strije se češće javljaju kod žena, posebno tokom trudnoće. Kako tvoj stomak raste, ukoliko si u drugom stanju, kako bi napravila mesta za tvoju bebu, koža se rasteže. Hormoni tokom trudnoće takođe mogu oslabiti vlakna kože i uzrokovati strije.

Bilo koji deo tela koji tokom trudnoće postaje veći i na tom mestu se mogu javiti strije.
I žene i muškarci koji su gojazni mogu dobiti strije. Čak i bodibuilderi koji imaju malo masti mogu ih dobiti gde im se mišići izboče.

Strije se mogu pojaviti i kod dece, ukoliko brzo dobiju na težini, kao u pubertetu. U to doba, često osim strija kod devojaka se javlja i celulit. Upravo je pubertet deo života kada se dešavaju velike promene.

Ljubičaste strije u pubertetu

Strije su normalna pojava tokom puberteta za većinu devojaka i muškaraca. Kako osoba raste ili dobija na težini vrlo brzo (kao tokom puberteta), ta osoba može dobiti strije bilo gde na telu. Ukoliko trenutno prolaziš kroz pubertet, onda se nemoj čuditi ukoliko se pojave i na tvom telu.

Dakle, ukoliko primetiš strije na svom telu, znaj da nisi sama. Većina ih ima obično na grudima, butinama, kukovima i guzi.

Ukoliko si gojazna osoba i imaš problem sa viškom kilograma, očekuj da će se pojaviti ljubičaste ili crvene strije. Evo nekoliko stvari koje treba da razmotriš, ako želiš da učiniš strije manje vidljivim:

1. Možda si čula da će sunce ili solarijum pomoći da pokritješ strije. To i nije istina, a osim toga, sunce i solarijum učiniće više zla nego dobra kada je u pitanju tvoje dugoročno zdravlje kože.

2. Pokušaj da koristiš šminku koja odgovara tonu tvoje kože kako bi, bar privremeno pokrila strije. Iako neki proizvođači čine ove proizvode za pokrivanje prave vodotpornim, šminka možda nije najbolja rešenja ako provodiš dosta vremena u vodi.

3. Ono što mora da znaš i što je istina, strije ne možeš potpuno ukloniti bez pomoći dermatologa ili plastičnog hirurga, pogotovo ako su postale bele.

U plastičnoj hirurgiji koriste se tehnike poput mikrodermabrazije i laserskog lečenja – kako bi se smanjila pojava strija.

Te tehnike su veoma skupe, a u isto vreme se ne preporučuju za tinejdžere.

Kako nastaju strije na grudima?

Da, istina je, strije se mogu pojaviti i na tvojim grudima. Ako primetiš strije na grudima, nema razloga za alarm; nije prijatno, ali je zapravo prilično uobičajeno. Strije na grudima mogu biti posledica mnogih različitih faktora.

 • Povećanje telesne težine – strije na grudima obično su rezultat brzih promena veličine grudi.Ako si nedavno dobila koji kilogram viška, nemoj se iznenaditi ako se pojave strije na grudima. Čak i nakon gubitka prekomerne telesne težine, strije će ostati.
 • Trudnoća i kontrola rađanja – tokom trudnoće, ženske grudi rastu i ostaju zanosne nakon porođaja sve dok majka aktivno doji dete. Mnoge pilule za kontacepciju uzrokuju da žensko telo reaguje kao da je žena trudna pa je povećanje dojke čest slučaj.
 • Hidratacija i vežba – u određenim situacijama na grudima se mogu pojaviti strije od dehidracije i nedostatka vežbanja. Dobro hidrirana osoba ima mekšu kožu i samim tim ima manje šanse da dobije strije. Redovna vežba će ti prirodno pomoći u održavanju kože i oslobađanju tvog tela toksina. Ako primetiš strije bez znatnog povećanja veličine grudi, razmisli o dnevnom unosu vode i režimu vežbanja.
 • Kušingov sindrom – može uzrokovati strije bez brzog povećanja veličine grudi. Nisi čula za ovaj sindrom ? U redu, evo objašnjenje. Cushingov sindrom se razvija, ukoliko tvoje telo prekomerno proizvodi hormon koji se zove kortizol ili usled prekomerne upotrebe lekova kortikosteroida.Sa viškom kortizola, na tvom telu se mogu javiti tamno ružičaste i ljubičaste strije. Kušingov sindrom takođe uzrokuje visok krvni pritisak, gubitak kostiju i dijabetes.

Kako nastaju strije na nogama?

Kako nastaju strije na nogama, hm da li ima razlike ?

Višak kilograma – ukoliko brzo dobiješ na težini možeš da uzrokuješ pojavu strija na butinama i listovima. Čak i kad izgubiš težinu, strije će i dalje biti tu, da baš na tvojim nogama. S vremenom mogu samo da izblede i postanu manje vidljive.

Brzi rast – ako si tokom puberteta izrasla veoma brzo, tvoja kože se rasteže previše brzo, što je dovelo do strija na nogama. Određene kreme mogu pomoći kod ovih strija. Preporučujemo i kreme za celulit, koje ti mogu pomoći, ukoliko i ovaj problem prati strije.

Medicinski razlozi – određeni medicinski razlozi kao što su Marfanov sindrom, Ehlers-Danlos sindrom i drugi genetski poremećaji mogu uzrokovati strije. Pod uticajem ovih medicinskih stanja, strije mogu da se rašire po celim nogama.

Strije na rukama

Strije nisu ozbiljan zdravstveni problem i ne ometaju aktivnosti tvog svakodnevnog života, to je važno da znaš. Međutim, ono što ti može stvarati problem, jeste u stvari, estetski problem. Nije prijatno kada se one vide na tvojim rukama, a želiš da obučeš svoju omiljenu majicu.

Kako nastaju strije na rukama ?

Strije na rukama najčešće uzrokuje porast mišića, dobitak težine i pubertet.

Mišići na rukama, uključujući biceps, triceps i podlakticu, omiljena su mesta za strije koje se pojavljuju i kod onih koje se bave bodibuildingom. Kako se mišić širi, tako isto i koža.

Tvoja koža se prirodno prilagođava “rastućem telu”, ali kada se promena dešava brže nego što se očekivalo, vezivna tkiva ispod kože postaju traumatizovana i ne mogu se prilagoditi. Kada se to dogodi, na tvojim rukama će se pojaviti strije.

Dobitak viška kilograma pripisuje se i pojavi strija na rukama.

Postoji široka opcija za lečenje strija koje se nalaze na tvojim rukama.  Veliki broj losiona i hemijski piling mogu ti biti od pomoći. Samo pazi da odabereš losione i kreme bogate vitaminom E, kakao maslacem i eteričnim uljima.

U međuvremenu, laserske terapije i druge napredne mogućnosti lečenja kao što su dermalne igle i endermologie najbolje se primenjuju za starije i izbledele strije, jer su usmerene na proizvodnju kolagena koja se pojavljuje u sloju dermisa nakon epiderme.

Pre nego se odlučiš šta je najbolje za strije na rukama, najbolje je da se konsultuješ sa stručnjakom i čuješ njegovo medicinsko mišljenje.

 

Kako nastaju strije na leđima?

Da li je moguće čak i da dobiješ strije na leđima? Primetila si da se najčešće strije javljaju na stomaku, grudima, guzi, butinama i nadlaktici, ali, eto, mogu se naći i na drugim mestima, uključujući i tvoja leđa.

Pa zašto onda i kako nastaju strije na leđima?

Pa razlog je isti kao i kod ostalih strija, dakle koža se širi obično, zbog preteranog i / ili brzog povećanja težine. Kada se koža previše rasteže, elastična vlakna u dermisu ili srednji sloj kože razgrađuju se, uzrokujući karakteristične crvene ili purpurne obojene pruge.

Prekomerne količine kortizola, hormona kojeg čini nadbubrežne žlezde, oslabljuju elastična vlakna u koži i povećavaju šanse da se pojave strije. Lekovi kortikosteroida imaju sličan učinak. Dok kortizol i kortikosteroidi sami obično ne uzrokuju strije, povećavaju šanse za njihovo razvijanje.

Ko može da dobije strije na leđima?

Svako može da dobije strije na leđima, ali najveće šanse će biti ako si :

 • Žena
 • Imaš višak kilograma
 • Imaš u porodici osobe koje su sklone strijama
 • Izložena si velikim količinama stresa
 • Uzimaš lekove kortikosteroida

Teško je sprečiti strije, ponekad ih je nemoguće izlečiti, ako su u potpunosti bele. Najvažnija stvar koju možeš da učiniš za sebe je da održavaš zdravu telesnu težinu .

Ako se boriš sa viškom kilograma i potrebna ti je pomoć kod gubitka težine, najbolje je da se obratiš lekaru za pomoć.

Kako sprečiti strije?

nastanak strija

Postoje li proizvodi koji vam mogu pomoći?

Šminka ti može pomoći da sakriješ strije, ali samo privremeno.

Postoje mnoge kreme, ulja i druge masti za kožu koje tvrde da ih mogu izlečiti.

 • Tretinoin: Kreme sa tretinoinom (Retin-A) sadrže retinoid. Ove kreme ti mogu pomoći da tvoje strije izblede, ali u isto vreme mogu uzrokovati da tvoja koža postane crvena ili nadražena.
 • Gotu kola: Ovo biljno ulje utiče na ćelije u tvom telu koje stvaraju kolagen. Gotu kola se nalazi u brojnim kremama za strije, ali ima malo dokaza da će pomoći u potpunosti kod strija.
 • Bademovo ulje: Jedno istraživanje pokazalo je da su žene koje su masirale bademovim uljem kožu stomaka tokom trudnoće imale manje strija od ostalih koji su samo koristile ulje bez masaže.
 • Kakao maslac, shea butter, maslinovo ulje i ulje vitamina E: Ove prirodne kreme mogu ti pomoći da tvoja koža bude mekša, ali nije jasno da li će ti pomoći kod strija.

Pročitaj koje su najbolje kreme protiv strija.

Adekvatan unos tečnosti pomaže u održavanju hidratacije kože, čineći je fleksibilnijom i manje podložnom pucanju.

Cink je važan za regeneraciju tkiva i sintezu kolagena, ključnih elemenata za očuvanje elastičnosti kože.

Vitamin A podstiče obnavljanje ćelija kože i može poboljšati njen izgled.

Vitamin C je ključan za proizvodnju kolagena, dok vitamin D podržava proces obnove ćelija kože i može pomoći u održavanju njene zdrave strukture

Najbolja prevencija je zdrav život i održavanje normalne telesne težine. Potrudi se da ne dovodiš sebe u situaciju da se brzo ugojiš i smršaš . Ako želiš da izgubiš koji kilogram, potrudi se da to ide polako, uz zdravu i uravnoteženu ishranu, koja je bogata vitaminima i mineralima i redovnim vežbanjem.

Tokom trudnoće normalno je da dobiješ na težini. Ovde je takođe važno da tvoja ishrana bude raznovrsna , kako bi unela sve hranljive materije neophodne za tebe i tvoju bebu. Međutim, najvažnije da i pre rasta stomaka kreneš sa upotrebom kreme za strije kako bi pripremila kožu na rastezanje koje joj neminovono sledi.  Na taj način, ove uporne linije biće ređe i ne tako vidljive, a ti ćeš uspeti da svoje telo ponovo vratiš u formu.

Medicinski tretmani protiv strija

Razmotri najsavremenije tretmane za smanjenje vidljivosti strija:

 • Mezoterapijom se putem mikroinjekcija unose supstance koje poboljšavaju elastičnost kože.
 • Hemijski piling koristi snažne kiseline za obnavljanje gornjeg sloja kože.
 • Dermapen tretman stimulše kožu na obnavljanje pomoću preciznih mikro-uboda.
 • PRP terapija koristi vašu plazmu bogatu trombocitima za regeneraciju kože,
 • Mikrodermoabrazija efikasno uklanja mrtve ćelije kože, čineći strije manje uočljivima
 • Fraksel laserska terapija deluje tako što stvara mikroskopska oštećenja u koži koja potiču prirodne procese lečenja i proizvodnju novog kolagena, smanjujući vidljivost strija.

Sada kada znaš kako nastaju strije , postaraj se da učiniš sve da do njih ne dođe. Zdrave životne navike u mnogome ti mogu pomoći.

A ako su strije već nastale, onda je vreme da saznaš kako se rešiti strija.

Test