Naslovna » Bubuljice na vratu? I za njih postoji rešenje!
Lice

Bubuljice na vratu? I za njih postoji rešenje!

bubuljice na vratu

Pojavile su ti se bubuljice na vratu i ne znaš zašto otkud baš tu? Otkrivam ti sve uzroke i kako da se brzo i lako rešiš . Probaj ove savete.

Svakome se bar u nekom period života javio problem sa bubuljicama na vratu. Njihova pojava ume da iritira i nervira.

Određeni broj devojaka uspe da ih se reši, dok drugi deo vodi bitku protiv njih duži vremenski period. Bubuljice na vratu se javljaju i kod muškaraca, i kod žena, u svim starosnim dobima.

Vrste bubuljica na vratu

 

Ove bubuljice često izlaze u predelu oko uha pa do vrata, gde je koža prekrivena kosom.  Mogu se pojaviti sa zadnje strane vrata u , na prednjem delu vrta, oko uha, duž vilice.

Bubuljice na vratu mogu biti ne samo estetski problem, već i izvor nelagode i frustracije.

1. Akne vulgaris na vratu

 

Najčešći tip bubuljica na vratu su akne vulgaris, koje se javljaju zbog začepljenja lojnih žlezda i upale folikula dlake. Ove bubuljice mogu biti crvene, bolne i ponekad sadrže gnoj. Redovno čišćenje kože, upotreba blagih sredstava za čišćenje i primjena proizvoda s salicilnom kiselinom ili benzoil peroksidom mogu pomoći u smanjenju akni vulgaris na vratu.

2. Miliums

 

Milije, poznati i kao “bele bubuljice”, su male bijele kvržice koje se obično pojavljuju ispod površine kože. One su često posljedica nakupljanja keratina, a mogu biti uzrokovane i blokiranim porama. Mehaničko čišćenje kod dermatologa ili korišćenje proizvoda s retinoidima može pomoći u smanjenju milia na vratu.

3. Cistične bubuljice

 

Cistične bubuljice su duboke, bolne kvržice ispod kože koje obično nemaju belu glavu. One mogu biti uzrokovane hormonskim proenama, stresom ili genetikom. Lečenje cističnih bubuljica može uključivati primenu topičkih tretmana kao što su retinoidi ili antibiotici, ali u nekim slučajevima može biti potrebno i oralno liječenje.

4. Papule

 

Papule su male, crvene kvržice na koži koje mogu biti osetljive na dodir. One su rezultat upale folikula dlake ili pore, ali ne sadrže gnoj kao pustule.

5. Pustule

 

Pustule su male, ispupčene lezije na koži ispunjene gnojem. One su često posledica infekcije folikula dlake i mogu biti crvene ili žute boje.

6. Dermatitis

 

Dermatitis na vratu može uzrokovati crvene, svrbežne i ponekad ljuskave izbočine. Ovaj tip bubuljica može biti posledica alergijske reakcije, iritacije kože ili hronične upale. Identifickacija i izbegavanje okidača, kao i primjena blagih hidratantnih krema, može pomoći u smanjenju dermatitisa na vratu.

7. Potkožne bubuljice

 

Potkožne bubuljice su duboko ugrađene ispod kože i često su bolne na dodir. One mogu biti posledica začepljenih pora, hormonalnih promjena ili prekomerne proizvodnje sebuma.

Suočavanje s bubuljicama na vratu može biti izazovno, ali uz pravilnu negu i tretmane, možete postići rezultate koje očekujete. Ako se problemi s bubuljicama nastave ili postanu ozbiljniji, uvijek se posavetujte s dermatologom. Ako stvari nisu tako daleko odmakle, pročitaj kako su to drugi rešili.

Ako želiš samo prirodne stvari na svom licu, saznaj šta nam je Marina otkrila!

Ona uspela zauvek da se reši bubuljica sa lica i vrata. Njeno lice je sada ČISTO, BEZ IJEDNE BUBULJICE. To što je njoj pomoglo, može pomoći i tebi. O čemu je reč, saznaj iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Bubuljice na vratu uzroci

Bubuljice na vratu mogu biti izvor nelagode i frustracije, ali razumevanje njihovih uzroka može biti ključno za sprečavanje ponovnog pojavljivanja. Iako su uzroci bubuljica na vratu slični onima na licu i drugim delovima tela, neki faktori specifični su za ovu regiju kože.

 

bubuljice na vratu lečenje

1. Hormonske promene

 

Jedan od najčešćih uzroka bubuljica na vratu su hormonskne promene. Fluktuacije hormona, kao što su one koje se javljaju tokom puberteta, menstruacije, trudnoće ili menopauze, mogu podstaći povećanu proizvodnju sebuma i začepljenje pora, što rezultira nastankom bubuljica.

2. Genetika

 

Ako su članovi tvoje porodice imali problema s bubuljicama na vratu ili drugim delovima tela, postoji veća verovatnoća da ćeš i sama imati slične probleme.

3. Prekomerna proizvodnja sebuma

 

Prekomerna proizvodnja sebuma, prirodnog ulja koje luče lojne žlezde kože, može dovesti do začepljenja pora i razvoja bubuljica na vratu. Ovaj sebum može postati posebno problematičan kada se meša sa mrtvim ćelijama kože i ostacima šminke ili drugih proizvoda za negu kože. Neki proizvodi za negu kože ili kozmetika mogu izazvati iritaciju ili začepljenje pora na vratu, što može rezultirati pojavom bubuljica. Na primer, proizvodi koji sadrže teške ili komedogene sastojke mogu pogoršati stanje kože i doprineti nastanku bubuljica.

5. Higijena

 

Nepravilna higijena može biti još jedan faktor koji doprinosi nastanku bubuljica na vratu. Nedovoljno čišćenje kože može dovesti do nakupljanja bakterija, sebuma i drugih nečistoća, što može začepiti pore i izazvati izbijanje bubuljica.Bubuljice na zadnjoj strani vrata su najčešće povezane sa iritacijom od kose, pogotovo u letnjem periodu, kada se zadnji deo vrata znoji, zbog kose.

6. Stres

 

Stres može imati negativan uticaj na vašu kožu, uključujući i pojavu bubuljica na vratu. Hormonske promene koje se dešavaju tokom stresnih perioda mogu povećati proizvodnju sebuma i pogoršati upalu, što može rezultirati izbijanjem bubuljica.

7. Dijeta

 

Ishrana takođe može igrati ulogu u zdravlju kože. Konzumacija hrane bogate šećerom, masnoćama ili mlečnim proizvodima može povećati upalu u organizmu i doprineti nastanku bubuljica na vratu. Prehrambene intolerancije ili alergije takođe mogu izazvati reakciju kože. Biraj uvek ishranu protiv bubuljica.

Specifični uzroci akni na vratu

 

Specifični uzroci pojavljivanja bubuljica na različitim delovima vrata mogu pružiti dodatne uvide u njihovo nastajanje i efikasnije strategije za njihovo suzbijanje.

 • Na primer, bubuljice na zadnjem delu vrata često su povezane sa masnom kosom, upotrebom šampona i balzama koji mogu ostaviti ostatke na koži i začepiti pore. Redovno pranje kose i izbegavanje proizvoda koji mogu izazvati iritaciju kože može pomoći u sprečavanju ovog problema.
 • S druge strane, bubuljice na podbratku mogu biti indikacija bakterijske infekcije ili posledica brijanja. Ovaj deo vrata je često podložan iritaciji tokom procesa brijanja kod muškaraca, što može dovesti do začepljenja pora i nastanka bubuljica. Korišćenje oštrih brijača, čišćenje kože pre i posle brijanja, kao i upotreba proizvoda koji sadrže sastojke poput salicilne kiseline mogu pomoći u prevenciji bubuljica na bradi.
 • Postoji i vrsta bubuljica poznata pod nazivom hlor-akne. Takve bubuljice izlaze zbog izlaganja hemikalijama koje sadrže hlor.Ove akne se mogu pojaviti kod nekih osoba, koje imaju osetljivu kožu, nakon kupanja u bazenu u kojem se nalazi mnogo hlora. Ovakve bubuljice se pojavljuju sa strane na licu, pa se potom spuštaju duž vrata.

Razumevanje ovih uzroka može ti pomoći da prilagodiš svoju rutinu nege kože i životni stil kako biste smanjila rizik od nastanka bubuljica na vratu.

 

 

Bubuljice na vratu i jajnici kao uzrok?

 

Određeni broj žena pati od sindroma policističnih jajnika. Preko 50% žena koje imaju policistične jajnike imaju i prekomernu telesnu težinu, koja pogoršava insulinsku rezistenciju. Međutim, ovde treba naglasiti i da osobe koje nisu gojazne mogu imati insulinsku rezistenciju.

Zbog povišenog insulina u krvi, nastaju bubuljice, u predelu lica i vrata. Bubuljice na vratu koje su posledica insulinske rezistencije i samim tim posledica policističnih jajnika, veoma su bolne, velike, crvene i ne mogu se „iscediti“.

Policistični jajnici ne moraju biti nužno povezani sa insulinskom rezistencijom ili obrnuto, ali preko pojave bubuljica na vratu, ukazuju na problem.

Zato, ukoliko primetiš da su ti se pojavile bubuljice na vratu, pre svega se obrati dermatologu, koji će zahtevati da uradiš posebne analize, koje će pokazati da li tvoje dalje lečenje treba preuzeti endokrinolog i ginekolog.

Bubuljice na vratu – rešenje

 

Bubuljice na vratu se kod nekih osoba leče se na jednostavan način i to lečenje ne zahteva mnogo vremena. Kod određenog broja osoba je to ipak drugačije. U zavisnosti od stepena problema, veličine bubuljica, njihovog broja, iritacije i bola, lečenje je različito za svaku osobu.

Pre svega je potrebno potražiti pomoć dermatologa i sa njim se posavetovati. Ono šta ti mi predlažemo da uradiš odmah, još i pre nego što odeš kod dermatologa, a šta će ti i te kako pomoći je sledeće:

 • Svakog jutra i večeri čisti lice i vrat prirodnim tonikom za lice ili gelom (bitno je da u njihov sastav ulaze prirodni sastojci).
 • Obavezno skini šminku pre spavanja.
 • Nemoj koristiti sapune za lice prilikom umivanja, koji mogu dodatno isušiti kožu vrata.
 • Kožu vrata i lica, nakon čišćenja, namaži kremom za lice.
 • Redovno menjaj posteljinu (jastučnicu) na kojoj spavaš, kao i veš.
 • Izbegavaj odlazak u solarijum, kako ne bi isušila kožu.
 • Pre nego što kreneš sa tretmanima čišćenja vrata i lica, dobro operi ruke.
 • Koristi gel za akne
 • Svakog dana, bar dva puta provetri prostorije u kojima boraviš i iznesi jastuk na prozor, kako bi se uništile bakterije.

Pored svega što smo ti naveli, veoma je važno i da koristiš prirodne losione i kreme za bubuljice, koji će pomoći tvojoj koži vrata da se reši upornih i dosadnih bubuljica. Na tebi je isto tako, da povedeš računa o svemu onome što smo naveli, kako bi lečenje ovog problema bilo što uspešnije. 

Bubuljice na vratu – prirodni lek

 

Postoji nekoliko prirodnih sastojaka koji će pomoći tvojoj koži vrata da se reši nastalih bubuljica.

 

bubuljice na vratu

Limun

 

Iscedi limun i dobijeni sok namaži na vrat, svake večeri. Pored limuna, možeš mazati i  ulje čajevca za bubuljice. Oni će ti pomoći da se rešiš bubuljica na vratu, kao i ožiljaka koji su posledica bubuljica. 

Kupka za vrat

 

U 250ml vode, dodaj kašiku morske soli, 2 kesice zelenog čaja i 2 kašike aloa vere. Umoči čistu gazu u to i stavi na vrat. Ostavi tečnost da odstoji sat vremena, a zatim isperi kožu vrata.

Ova tečnost će smanjiti iritaciju, tj. upalni proces i pomoći će u otklanjanju bubuljica.

Ovaj postupak možeš ponavljati svake večeri, rezultati će biti vidljivi već nakon tri dana i zaista ćeš biti oduševljena. 

Gel za bubuljice na vratu

 

Anti-akne gel možeš kupiti, pre svega u apoteci, a možeš ga naći i u drogerijama i na internetu, preko online kupovine. Takođe je veoma značajno da se posavetuješ sa svojim dermatologom oko toga koji gel smeš da koristiš, kako ne bi došlo do iritacije kože.

Još jednom je značajno napomenuti da treba obratiti pažnju na sastav kako gelova, tako i krema za lice i vrat, pogotovo kada se radi o osetljivoj koži vrata, sklonoj bubuljicama. 

Veoma je važno da anti-akne gel ili krema budu prirodni proizvodi.

Jedan od važnih sastojaka je aloe vera koja sprečava nastanak ožiljaka od bubuljica. Alantoin pospešuje protok limfe i povišenu cirkulaciju krvi. Ekstrakt biljke tamarinda formira zaštitni sloj na koži vrata i na taj način sprečava kožu od spoljašnjih i štetnih uticaja. Ovo su samo neki od sastojaka koji su poželjni da se nađu u tvom gelu za bubuljice.

Kako sprečiti bubuljice na vratu

Evo nekoliko korisnih saveta kako sprečiti bubuljice na vratu:

 • Redovno čišćenje kože vrata je ključno za uklanjanje nečistoća, viška sebuma i drugih zagađivača koji mogu začepiti pore i izazvati nastanak bubuljica. Koristi blagi gel ili penu za čišćenje kože barem dva puta dnevno.
 • Pravilna hidratacija kože može održati nivo vlage i sprečiti prekomernu proizvodnju sebuma. Odaberi lagane, nekomedogene hidratantne kreme koje neće začepiti pore.
 • Izbegavaj upotrebu teških ili komedogenih šampona, regeneratora i drugih proizvoda za negu kose koji mogu ostaviti ostatke na koži vrata i izazvati iritaciju. Biraj proizvode koji su formulisani za osetljivu kožu i lako se ispiraju.
 • Redovno peri peškire, jastučnice i ostale predmete koji dolaze u kontakt sa kožom vrata kako bis sprečila širenje bakterija i zagađivača koji mogu izazvati bubuljice.
 • Uravnotežena ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i proteinima može poboljšati zdravlje kože i smanjiti rizik od nastanka bubuljica. Izbegavaj prekomernu konzumaciju šećera, prerađenih namirnica i masne hrane.
 • Stres može uticati na hormonalni balans i povećati rizik od pojave bubuljica na vratu. Pronalaženje efikasnih tehnika za smanjenje stresa, poput meditacije, joge ili dubokog disanja, može ti pomoći u održavanju zdrave kože.
 • Izbegavaj dodirivanje ili trljanje kože vrata kako bi sprečila širenje bakterija i iritaciju kože, što može dovesti do pojave bubuljica.

Bubuljice na vratu – iskustva

U nastavku ćeš pročitaj iskustva i savete devojaka, koje su uspele da se reše bubuljica na vratu.

Isidora, 25.

„Imala sam problem sa bubuljicama od detinjstva, a nije postojao nijedan zdravstveni problem, koji je bio uzročnik toga. Shvatila sam da uzročnik toga može biti neadekvatna šminka koju sam koristila, koja jednostavno nije odgovarala mojoj koži. Odlučila sam da promenim šminku i da pogledam da li će se nešto promeniti.

Problem je bio u puderu, koji nije odgovarao mojoj koži, pa su mi bubuljice izlazile duž celog vrata i lica. Kada sam se posavetovala sam svojim dermatologom, skrenula mi je pažnju na određene proizvode, a i počela sam da koristim anti-akne gel, koji mi je pomogao da moje lice sada izgleda savršeno.

Često i iscedim limun i svež  sok, nanesem na predeo vrata. Mogu vam reći da mi je koža vrata sada mekša i veoma glatka, a od bubuljica ni traga.“

Helena, 27.

„Moj problem je pre svega povišen nivo insulina u krvi i iz tog razloga su počele da mi se pojavljuju bubuljice po vratu, koje su bile crvene i mnogo su bolele, nisam smela da ih dodirnem.

Znala sam da nešto nije u redu, pa sam otišla kod lekara i uradila potrebne analize. Kada su otkrili da je problem sa insulinom, morala sam potpuno da promenim način ishrane.

Izbacila sam ugljene hidrate i mlečne proizvode. Počela sam i da treniram, jer je fizička aktivnost veoma značajna. Kada sam počela da vodim računa o ishrani i da redovno treniram, moje bubuljice na vratu su počele da se povlače.

Pored toga, počela sam da koristim prirodne gelove, koje sam nanosila na vrat, a i pravila sam prirodne maske za mitisere i bubuljice, koje sam koristila dva do tri puta nedeljno. Rezultati su odlični, bubuljice su se potpuno povukle sa vrata. Napomenula bih da je veoma važno voditi računa i o ličnoj higijeni, bitno je da očistite lice i vrat svakog jutra i svake večeri. Na taj način ćete skinuti sve nečistoće sa lica. Vodite računa o sebi i o svom izgledu! Ukoliko vam ne polazi za rukom, obratite se dermatologu i potražite pomoć!“

Nadamo se da smo ti pomogli kako da se rešiš upornih i dosadnih bubuljica na vratu. Pojava ovih bubuljica je pokazatelj da nešto u organizmu zaista nije u najboljem redu, nemoj to olako shvatiti. Poslušaj naše savete i poseti dermatologa, na taj način će bubuljice sa vrata nestati!

Avatar

Jelena Radešić

Copywriter i pisac web sadržaja. Obožavam teme, kao što su: zdravlje, kozmetika, nega kose, zdrava ishrana itd. Uvek u potrazi da dobrim i korisnim savetima na ove teme.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test