Naslovna » Koja je dobra krema protiv bubuljica za tinejdžere?
Lice

Koja je dobra krema protiv bubuljica za tinejdžere?

Krema protiv bubuljica za tinejdžere će ti pomoći da se konačno rešiš groznih bubuljica, Ipak, saznaj kakva treba da bude, jer tvoja koža je još mlada.

Mali je broj osoba koje nisu imale probleme sa bubuljicama i aknama u tinejdžerskom dobu. Zato, veruj mi, razumem te!

Ništa gore nego kad treba da ideš u školu, a preko noći se od nekud stvori ta napast na sred lica. Zaista to nije ni malo lako kada si u dobu kada se stalno gledaš u ogledalo i promatraš svaku, ma i najmanju manu na sebi.  Bubuljice su nešto što apsolutno svima utiče na samopouzdanje. Kako da se osećaš lepo kada u ogledalu vidiš te ružne akne na licu.

Često lekari i roditelji potcenjuju koliko zapravo tinejdžerske akne i bubuljice mogu da utiču na život i razmišljanja mladih ljudi, na tvoje druženje sa drugarima, pa čak i na uspeh u školi. Bubuljice mogu veoma negativno da utiču na psihu i treba ih lečiti, ne čekati da prođu same od sebe, jer će tako da se produži agonija i vrlo moguće da će ostati ožiljici, što će opet da stvara druge probleme.

Nije lako biti ni mama tinejdžera, jer ovaj buran period u odrastanju najčešće obeleži i more suza zbog bubuljica na licu.  Nemoj da umanjuješ problem svog tinejdžera i da čekaš da bubuljice prođu same od sebe. Ovo stanje može da utiče trajno na psihu tinejdžera. Često se povuku u sebe i pate iako mi to možda ne vidimo.

Krema protiv bubuljica je odlično rešenje da ovaj period zajedno lakše prebrodite.

Objasniću ti kako da očistiš lice od bubuljica na najbolji način u skladu sa svojim godinama. Ako poslušaš ove savete akne će postati tvoja prošlost i imaćeš glatko i čisto lice.

Sve rešava krema protiv bubuljica za tinejdžere

U večini slučajeva kod tinejdžera se akne pojavljuju zbog burnih hormonskih promena kroz koje prolaziš u tinejdž dobu.

Najčešće su to sitne bubuljice, bele bubuljice (komedoni) i mitiseri, a tu i tamo zaluta ona velika i gnojna bubuljica

 

krema za bubuljice za tinejdžere

 

Nama se javila naša verna čitateljka Maja, koja se dugo mučila sa potkožnim bubuljicama, a leti bi se pojavile i one gnojne upaljene akne. Sve što bi joj neko rekao da “radi”, ona bi probala.U trenutku kada joj se učinilo da je sve moguće probala i da leka nema, pojavio se JEDINI PRAVI TRETMAN KOJI BRIŠE MITISERE I BUBULJICE SA LICA.  Kako je Maja uspela da se reši bubuljica, pročitaj na ovom linku: https://onaportal.com/cisto-lice-bez-ijedne-bubuljice/

Za sve ove bubuljice je zajedničko jedno, one ne zahtevaju nikakve agresivne tretmane. Ovo je izuzetno bitno da zapamtiš.

Nemoj da uzimaš nikakve antibiotike na svoju ruku ili nešto slično jer ne samo da nećeš trajno rešiti problem bubuljica, već ćeš samo još i pogoršati stanje.

Iako nema neke velike razlike između samih bubuljica sa 14 i 40 godina, postoji velika razlika u mladoj koži jednog tinejdžera i odrasle osobe.

Dok si u tinejdžerskim godinama i koža lica je još uvek veoma nežna i osetljiva, može se reći i dalje dečija i agresivnim sredstvima treba pribegavati samo u retkim slučajevima, kada nema drugog rešenja. Agresivna sredstva protiv bubuljica koja se često prepisuju i za tinejdžerske akne zaista uspešno uklanjaju bubuljice, ali najčešće ostavljaju posledice na zdrav deo kože, isušuju je i narušavaju zdravu barijeru kože.

I na kraju šta se dešava?

Često iza sebe ostavljaju ožiljke od bubuljica koje kasnije moraš da lečiš, opet nekim agresivnim sredstvima i tretmanima.

Ovo ti apsolutno nije neophodno. Za tvoje godine krema za akne treba da bude na prirodnoj bazi, da u isto vreme neguje veoma mladu i osetljivu kožu, a i da rešava problem bubuljica. 

 

 

Takođe, bitno je da krema protiv bubuljica za tinejdžere ima laganu, po mogućstvu gelastu strukturu, kako ne bi bila teška i zapušavala pore.

Uzrok bubuljica u pubertetu je višak sebuma, pa ti tako zaista ne treba i neka jaka, masna krema koja će dodatno da zapuši pore i stvori nove bubuljice na taj način. Krema protiv bubuljica za tinejdžere treba u sebi da ima i sastojke koji neguju i pomažu obnavljanju kože na mestima gde su bile bubuljice.

Jednostavno, ne želiš da uništavaš kožu jakim preparatima, pa da u kasnijim godinama imaš drugi problem da rešavaš. Kažu da koža pamti i zaista je bitno negovati je na ispravan način od rane mladosti.

Sastojci koje treba da ima krema za tinejdžerske akne

Podeliću sa tobom neke od sastojaka na koje treba da obratiš pažnju kada biraš kremu protiv bubuljica.

1.Aloe vera 

 

Aloe vera je biljka koja poznata po tome što se koristi za razne probleme na koži. Ona ima antiinflamatorna svojstva i na taj način pomaže da se smiri upala i smanji otok od bubuljica.

Aloe vera deluje na bubuljice tako što smanjuje crvenilo, bol i otok, a takođe i pomaže da zaraste ranica od bubuljice i da smanji mogućnost pojave ožiljka.  U jednom istraživanju spovedenom 2014.godine, a objavljenom u američkom časopisu dokazano je da upotreba aloe vere u kremama protiv bubuljica znatno poboljšala njihove efekte.

Uz aloe veru – bubuljica kao i crvenila je bilo manje. 

Aloe vera ima i antibakterijska svojstva, a poznato je da su izazivači bubuljica i bakterije i samim tim uspešno leči problematičnu kožu.

2.Kamilica

 

Aktivna supstanca u kamilici je bisabolol. Ovo je sastojak koji je zadužen za umirujuća, hidratantna i regenerišuća svojstva kamilice. Idealno je ako je iz nje izolovan, u tom slučaju ima najjače dejstvo i idealan je sastojak kada je u pitanju krema protiv bubuljica za tinejdžere.

Bisabolol je veoma pogodan za osetljivu kožu kakvu imaju tinejdžeri, jer sprečava isušivanje i iritacije na koži. Osim toga umiruje kožu i u isto vreme otklanja mrtve ćelije kože.

Osim toga pomaže zarastanju ranica koje nastaju kada se bubuljica na licu iscedi kod kuće (iako ovo ne treba da radiš!).

Kamilica omekšava kožu, hidrira je i neguje.

3. Šafranika kao bitan sastojak

 

Šafranika je biljka koja ima izuzetno pozitivna dejstva na kožu i veoma često se koristi u kremama protiv bubuljica. Ova biljka ima antimikrobna i antibakteriološka svojstva, pa na taj način sprečava razvoj novih bakterija.

Pored navedenog, šafranika posvetljuje fleke na koži koje nastaju kao posledica ceđenja bubuljica.

Ova biljka će učiniti da se bubuljice smanje drastično preko noći!

4.Glicerin

 

Glicerin je  sastojak koji treba da ima svaka krema protiv bubuljica za tinejdžere, jer omogućava neophodno hidriranje kože, bez dodatnog mašćenja i zapušavanja pora. Najbolje je da to budu diglicerin.

Veoma je važno da se problematična koža održava vlažnom, kako bi sprečila dalju pojavu bubuljica na licu.

Osim toga, potraži i ove sastojke:

  • Vitamin A (Retinol): Pomaže u regulisanju obnavljanja ćelija kože, smanjuje pojavu akni i može poboljšati teksturu kože. Retinol takođe pomaže u smanjenju proizvodnje sebuma, što je često ključni faktor u nastanku akni.
  • Vitamin E: Deluje kao antioksidans koji pomaže u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Vitamin E može takođe da pomaže u smirivanju upaljene kože i promoviše njeno zarastanje.
  • Pantenol (Provitamin B5): Pomaže u hidrataciji kože, smanjuje pojavu crvenila i ima blago protivupalno dejstvo. Pantenol takođe pomaže u popravci kožne barijere, što je važno za održavanje zdrave kože.
  • Benzoil-peroksid: Jedan od najpoznatijih sastojaka za lečenje akni, benzoil-peroksid efikasno ubija bakterije koje uzrokuju akne, pomaže u uklanjanju viška sebuma i mrtvih ćelija kože koje mogu zapušiti pore.

Kako se koristi krema za bubuljice kod tinejdžera?Ima svoja pravila!

 

Kada je u pitanju problematična koža od izuzetne je važnosti da je higijena na visokom nivou. Loša higijena može pogoršati već postojeće bubuljice i napraviti veća upaljenska stanja koja će morati da se leče kod dermatologa. 

Veoma je bitno da ispoštuješ sve korake kada je u pitanju nega problematične kože i krema protiv bubuljica za tinejdžere će ti sigurno pomoći.

Korak 1.Temeljno čisti lice!

 

Ovo je izuzetno važan korak kada je u pitanju rešavanje problema akni i bubuljica. Veoma je bitno da kožu lica očistiš temeljno. Ukoliko ovo ne uradiš, aktivne supstance u kremi neće moći da prodru u kožu i da “rade” svoj posao. Kremu uzalud mažeš na nečiste pore.

Biraj gelove za umivanje koji ne isušuju i nisu agresivni za tvoju, mladu kožu.

Korak 2.Uvek koristi losion za čišćenje lica!

 

U tvom slučaju to treba da bude losion za čišćenje lica namenjen problematičnoj koži odnosno protiv bubuljica. Isto kao i krema najbolje je da je na prirodnoj bazi i da nije agresivan.

Losion za lice će osigurati da je koža definitivno detaljno očišćenja, nakon njega sigurno neće biti ostataka prljavštine i šminke.  On uklanja višak sebuma i mrtve ćelije sa kože i na taj način omogućava da aktivni sastojci iz kreme uđu bolje u kožu.

Korak 3. Krema protiv bubuljica će te rešiti muka!

Krema protiv bubuljica je glavni saveznik u tvojoj bitci protiv bubuljica i akni. Nanosi je nakon losiona u tankom sloju i pusti da se sasvim upije. Uvek biraj kreme koje su prilagođene mladoj koži, blage, na biljnoj bazi. Ne treba da uništavaš mladu kožu agresivnim sredstvima.

Ova tri koraka ponavljaj ujutru i uveče.

Potrudi se da ne diraš lice rukama nakon što se upije krema protiv bubuljica kako ne bi prljavština došla u dodir sa porama.

Koje rezultate možeš da očekuješ?

 

Krema protiv bubuljica za tinejdžere nije nešto što će ti rešiti problem za jedan dan. Zapravo, takva stvar jednostavno ne postoji.

Ukoliko se koristi redovno, prema uputstvu, bubuljice će da se iščiste u roku od četiri do šest nedelja.

Kada pogledaš, to i nije tako dugo i zaista vredi biti uporan i strpljiv. Uvek je bolje da koirstiš nešto provereno, što ti neće naštetiti koži i što će dati rezultate.

Većina tinejdžera prve rezultate vidi već posle nekoliko dana. Postojeće bubuljice se smanje, manje se crvene, a novih je sve manje. Ovaj proces teče sve dok se koža potpuno ne iščisti.

Krema protiv bubuljica će lečiti postojeće bubuljice na takav način da posle njih neće ostajati ožiljci.

Ne moram ni da naglašavam koliko je bitno da ne diraš bubuljice dok koristiš kremu, jer na taj način usporavaš lečenje. Prstima se bakterije šire po licu, a i veća je verovatnoća da ti nakon čačkanja ostanu ožiljci kojih ćeš se teško rešiti.

Dok lečiš bubuljice izbegavaj tešku šminku, kako bi koža disala, a krema protiv bubuljica dala svoj pun efekat. Osim toga, bubuljice od šminke su veoma česta pojava.

Možeš da koristiš korektor za bubuljice na problematičnim mestima!

U nastavku prati predlog nekoliko dobrih krema protiv bubuljica za tinejdžere.

Najbolja krema protiv akni za tinejdžere

 

krema za bubuljice za tinejdžere

 

Aknolin krema protiv bubuljica

 

Ova krema protiv bubuljica se posebno ističe svojom formulom koja je veoma blaga i napravljena je tako da savršeno odgovara potrebama kože jednog tinejdžera.

Krema jena biljnoj bazi i veoma neagresivna, a u isto vreme vrlo efikasna. Dubinski čisti pore, izvlači prljavštinu na površinu, uklanja sloj mrtvih ćelija sa površine kože, hidrira i uklanja višak sebuma. U sebi ima prirodne sastojke koji imaju antibakterijska i antimikrobna svojstva i tako leči i sprečava pojavu novih bubuljica. Gelaste je strukture, prilagođena masnoj mladoj koži.

Aknolin u sebi sadrži eksrakt smole primorskog bora, šafraniku, alantoin, ekstrakt biljke Tamarinda aloeveru, diglicerin, d-panthenyl triacetate i prirodni ekstrakt na bazi bukovače i cveta livadskog ljulja. 

Još jedan plus kod ove kreme je što će ti posle nekog vremena i pore biti vidno sužene. Proširene pore su veoma ružne i gotovo uvek se pojavljuju kod osoba sa masnom kožom lica.

Ovo je odlična krema za masnu kožu sklonu aknama u tinejdž dobu.

Nivea krema protiv bubuljica

 

Prednost Nivea kreme je lagana tekstura koja odlično hidrira problematični kožu. Ova krema uklanja toksine iz kože i na taj način sprečava pojavu novih bubuljica. Osim toga pomaže da se smanji iritacija kože i crvenilo i pomaže zarastanju ranica od bubuljica na koži.

Ova krema protiv bubuljica za tinejdžere reguliše lučenje sebuma i kontroliše sjaj na koži i mašćenje. Koža će ti ceo dan biti matirana bez ružne masnoće.

Eucerin krema protiv bubuljica

 

Ovo je krema koja deluje antibakterijski i komedolitički, odnosno pomaže  sprečavanju nastanka novih bubuljica, a tretira već postojeće. Ova krema protiv bubuljica za tinejdžere takođe smanjuje iritacije na koži, kao i crvenilo i pruža dugotrajan mat efekat na licu.

Ova krema upija višak masnoće i na taj način rešava problem viška sebuma. Čini kožu mekom i glatkom i poboljšava opšti izgled tena.

 

Saveti za negu kože kod tinejdžera

 

Pravilna nega kože ključna je za prevenciju i kontrolu bubuljica, naročito kod tinejdžera. Evo nekoliko koraka koje možeš da pratiš za svakodnevnu negu:

  1. Redovno čišćenje: Pokušaj da pereš lice blagim čistačem dva puta dnevno, ujutru i pre spavanja. Ovo pomaže u uklanjanju viška sebuma, mrtvih ćelija kože i nečistoća koje mogu zapušiti pore.
  2. Izbegavaj deljenje šminke: Deljenje šminke može dovesti do širenja bakterija koje izazivaju bubuljice. Drži svoje četkice i šminku samo za sebe da bi izbegla ovaj problem.
  3. Uklanjaj šminku pre spavanja: Ostavljanje šminke na licu tokom noći može zapušiti pore i izazvati bubuljice. Uvek se potrudi da skineš šminku pre nego što odeš na spavanje.
  4. Odabir proizvoda za kosu: Proizvodi za kosu koji dolaze u kontakt s tvojim licem mogu doprineti pojavi bubuljica. Biraj proizvode bez ulja i izbegavaj one koji mogu iritirati tvoju kožu ili začepiti pore.
  5. Održavaj zdravu rutinu nege kože: Pored čišćenja, bitno je koristiti hidratantne kreme prilagođene tvom tipu kože, kao i proizvode specifične za borbu protiv akni ako su ti potrebni.

Pravilnom i doslednom negom kože, možeš značajno smanjiti pojavu bubuljica i poboljšati opšte stanje svoje kože.

U toku rešavanja problema sa bubuljicama nemoj da zaboraviš i da je ishrana protiv bubuljica veoma bitna. Tinejdžerima se ne savetuju preterane redukcije u ishrani, pošto su još u razvoju, ali savetuje se da smanji količina šećera koja se unosi putem čokolade, keksova i sličnih proizvoda i takođe masne i začinjene hrane.

Pij dosta tečnosti, vode i sveže ceđenih sokova.

Nemoj da brineš, jer je problem bubuljica zaista rešiv i nije toliko veliki koliko ti se sad čini. Dobra higijena kože i kvalitetna krema protiv bubuljica za tinejdžere će ti pomoći da bubuljice i akne postanu tvoja prošlost. 

Test