Naslovna » Da li stvarno znaš šta su mitiseri i kako nastaju?
Lice

Da li stvarno znaš šta su mitiseri i kako nastaju?

šta su mitiseri

Prokleti mitiseri, svuda ih ima. A da li znaš šta su mitiseri i kako nastaju, kao i kako da ih se zauvek rešiš. Saznaj odmah!

Čini ti se da svako oko tebe ima besprekornu kožu , a ti dok se gledaš u ogledalo, vidiš samo mitisere i pitaš se “Zašto baš ja?”

Pa pogodi zašto ?

Nisi u pitanju samo ti. Možda se stvarno tako osećaš dok se gledaš u ogledalo, ali ne padaj u očaj. Potpuno je normalno da će svako dobiti mitesere u nekom trenutku svog života. To je zato što su mitiseri rezultat prirodnih procesa koji se javljaju u koži svakoga.

Naravno, to ne znači da mora da voliš svoje mitesere, i da ih gajiš ili da  živiš sa njima. Jednostavno se pomiri sa trenutnom situacijom, prihvati je takvu i kreni u rešavanje problema.

Ali pre nego što se pobrineš o tome kako da se rešiš mitisera, važno je da znaš više o tome šta su mitiseri i šta uzrokuje mitisere.


Šta su mitiseri?

Mitiseri su zatvorene pore na licu koje se pojavljuju uzrokovane preteranim lučenjem ulja i sebuma lojnih žlezda usled raznih faktora, kao što su bakterije, prašina i ostale nečistoće koje dolaze u dodir sa licem.

Da ti malo bolje objasnim.

Svaki  folikul sadrži jednu dlaku i lojnu žlezdu koja proizvodi sebum. Kada tvoja koža skida mrtve ćelije kože, ulaze u folikul, pomešaju se sa uljem i oblikuju čep koji gura na površinu i stvara čekić koji se zove komedon.

Takve nečistoće u pori reaguju sa kiseonikom, dobijaju crnu boju i stvaraju crni mitiser, ponekad može biti i žućkaste boje.


Kako nastaju mitiseri?

Možda kod tebe lojne žlezde luče više ulja, što uzrokuje i češću pojavu mitisera na tvom licu. Dobro je da znaš i da se mitiseri češće pojavljuju kod određenih hormonalnih promena u telu, tokom ciklusa ili trudnoće. Tvoje lice se može osuti mitiserima, ukoliko si pod stresom ili ako koristiš kremu sa velikom količinom ulja.

Maja je mlada devojka koja se jako dugo mučila da svoj problem sa mitiserima reši. Pokušavala je na sve načine, ali rezultati bi izostali. U trenutku kada joj se učinilo da leka nema i da treba da odustane, pojavio se JEDINI PRAVI TRETMAN KOJI BRIŠE MITISERE I BUBULJICE SA LICA.

Kako je Maja uspela da se reši bubuljica, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/cisto-lice-bez-ijedne-bubuljice/

Osim T-zone i brade, mogu se pojaviti i mitiseri na leđima, grudima i ramenima. Ukoliko prolaziš trenutno kroz pubertet, dobar si kandidat za mitisere. To je 100% normalno i znači da se tvoje telo ponaša kako i treba da se ponaša u tim godinama. Međutim, stvari se obično zakomplikuju. Onda dobiješ sitne bubuljice na licu, a ako ne vodiš računa, nije teško ni da dobiješ fleke od bubuljica. 

šta su mitiseri

Mitiseri na licu

 

Šta su mitiseri na licu i zašto se tu baš javljaju ? Jeste, u pravu si, ne izgleda lepo kada vidiš mitisere na svom licu, da li na obrazima, čelu ili oko nosa, nije prijatno. Ali, ovde jednu stvar mora da shvatiš.

Mitiseri nisu nešto što se nikako ne može izlečiti, naravno da može, zato ne tuguj. Sve je do tebe. Da vidimo onda šta radiš pogrešno, jer se oni uporno vraćaju na tvom licu.

  • Ukoliko kožu lica nisi lepo očistila, mrtve ćelije kože mogu da se akumuliraju u pore. Tako tvoje pore postaju začepljene i  dovode do nakupljanja ulja.
  • Ako koristiš kozmetiku na bazi ulja ili hidratantna sredstva, oni isto mogu stimulisati razvoj mitisera. Razgovaraj sa svojim lekarom o kozmetici koja će najbolje odgovarati za tvoju kožu. Dodatni savet za tebe, prilikom odabira kozmetičkih proizvoda uvek traži ne-komedogene proizvode koji neće začepiti pore.
  • Ako postoji puno zagađenja, vlažnosti i masti u tvom radnom okruženju (na primer, ako radiš u kuhinji u blizini friteze) ti uslovi takođe mogu uticati na pojavu mitisera na licu.

Još jedna bitna stvar koju treba da imaš na umu:Možda se sada pitaš zašto još uvek imaš mitesere iako je tvoja nega lica adekvatana i često pereš lice. E pa tu možda može biti baš problem, jer u stvarnosti tvoja koža bi trebalo da  bude prirodno masna.

Prekomerno čišćenje ili oštar piling može da ukloni ulja, koja očekuju da će biti tamo, dakle na tvojoj koži. Zato tvoja koža kaže: “Hej, ja proizvodim sve ovo ulje i još sam suva. Ja bolje da proizvodim dodatno ulje “. Razumeš sada kako to funkcioniše ?

To je veliki problem, jer poslednja stvar koju želiš jeste  da tvoja koža proizvodi više ulja nego što treba. To će samo stvoriti okruženje u kojem mitiseri samo mogu da napreduju. Zato je važno da temeljno, ali nežno očistiš kožu kako bi smanjila šanse za stvaranje novih mitisera na licu.

Šta su mitiseri na nosu?

Da vidimo sada šta da radiš sa mitiserima na nosu. Većina nas, kada gledamo, vidimo sitne tačkice na nosu koje nalikuju mitiserima. Ista mesta se ponekad vide na području brade ispod donje usne.

Ako si ih lečila kao mitisere i nisi imala poboljšanja, to je verovatno zato što uopšte nisu mitiseri.  

Čudiš se, zar ne ?

Tamne tačkice koje vidiš nazivaju se peludne niti , prirodne niti poput formacija koje usmeravaju protok ulja duž  tvojih pora.

Ako vidiš mitisere na licu, posebno na nosu, evo nekoliko saveta za identifikaciju jesu li mitiseri ili lojna vlakna:

  • Mitiseri na nosu su obično veći i tamniji od lojnih vlakana koji je obično više sive nego crne boje.
  • Mitiseri  često imaju podignut obod oko zatamnjenog vrha, ali lojna vlakna su obično  glatka na dodir.

Da vidimo koji to faktori mogu da povećaju tvoje šanse za razvoj mitisera na nosu:

  • proizvodnja previše ulja
  • nakupljanje  bakterija na koži
  • hormonske promene koje uzrokuju povećanje proizvodnje ulja tokom tinejdžerskih godina, tokom menstruacije ili tokom uzimanja tableta za kontracepciju
  • uzimanje određenih lekova, kao što su kortikosteroidi, litijum ili androgeni

 

Mitiseri  na čelu

Šta su mitiseri na čelu i da li se razlikuju od mitisera uopšte ? Mitiseri se mogu pojaviti svuda po licu, a i po telu. Ne znam da li imaš problem sa mitiserima na čelu, ali da, mogu se pojaviti i na ovom delu lica.Obzirom da su mitiseri često prisutni na licu, jer koža  sadrži veću koncentraciju lojnih žlezda, zato upravo i mitiseri popunjavaju  T-zonu, koja se odnosi na čelo, nos i bradu.

Rešenje za mitisere na čelu bi bio jedan blagi piling, nakon koga ćeš naneti svoju fantastičnu kremu za akne. Mitiseri će nestati u vrlo kratkom roku.

Šta su mitiseri na obrazima?

Naravno i da se na obrazima javljaju mitiseri, ali šta su mitiseri na obrazima i možeš da uradiš da ih se rešiš?

Probaj da koristiš fantastične kreme za bubuljice, koje su u potpunosti su blage i prirodne. Ove kreme će ti na sjajan način pomoći da se rešiš mitisera na obrazima.

Ukoliko imaš dugu kosu, uvek se trudi da držiš kosu što dalje od lica ili da bude vezana jednostavno. Masna kosa koja dodiruje kožu može širiti  bakterije i uticati na rast i pojavu mitisera na obrzima.

Osim toga, mora da vodiš računa i o svojoj ishrani i onome šta piješ. Ne samo da je to veoma važno za tvoje celokupno zdravlje, već upravo i za mitisere na obrazima.

Smatra se da mlečni proizvodi i hrana koja povećava nivo šećera u krvi, kao što su ugljeni hidrati, mogu igrati veliku ulogu u izazivanju mitisera, zato uvek vodi računa šta se nalazi na tvom stolu u toku dnevnih obroka.

Mitiseri na leđima

 

Šta su mitiseri i šta traže oni na tvojim leđima, pitaš se ?

Hormonske promene tokom puberteta najčešći su uzroci preterane proizvodnje sebuma (ulje koje se nalazi u lojnim žlezdama ispod površine kože).

Ukoliko prolaziš kroz pubertet, telo počinje ispumpavati viši nivo hormona. Ova promena hormona može dovesti do povećanja proizvodnje sebuma u lojnim žlezdama. Ako prekomerni sebum kombinuje sa mrtvim ćelijama kože i bakterijama u porama, može se formirati mitiser na leđima.

Ali to neka te ne brine toliko, jer možeš koristiti blagi piling koji će ti pomoći da se rešiš mitisera na leđima.

Isto tako usled znojenja može doći do toga da se mitiseri pojave, pa eto, ali baš na tvojim leđima.

Znoj ne mora nužno da izazove pojavu mitisera, ali može  dovesti do povećanja iritacije kože, usled kojih dolazi do pojave mitisera.

Ono što je karakteristično za mitisere na leđima jeste da mogu biti malo veći i može da se desi da čak i svrbe.

Ovo stanje najčešće se primećuje kod osoba koje imaju intenzivan režim vežbanja ili izvode teške radove. Tako, da ukoliko se baviš nekim sportom i imaš intezivne treninge, upravo je to jedan od razloga zbog kog se javljaju mitiseri baš na tvojim leđima.

šta su mitiseri

Faktori koji utiču na pojavu mitisera

Ovde ću ti pojasniti zašto i koji su to faktori koji su glavni okidač za pojavu mitisera bilo gde na licu i telu.

Hormoni – Jedan od najčešćih uzroka mitisera  je prekomerna proizvodnja sebuma, koja dolazi usled hormonalnih promena. Dok se najveći deo hormonskih akni pojavljuje tokom puberteta, postoje i drugi životni događaji  i situacije, koje takođe mogu da budu katalizirator proizvodnje viška sebuma. Smatra se da hormonske bubuljice na bradi se obično javljaju, ali nije pravilo. 


Menstruacija – Možda si primetila da se mitiseri javljaju tokom ili pre početka tvog menstrualnog ciklusa. Dobro si primetila, jer ima veze i te kako.

To je zato što telo doživljava mnoge hormonske fluktuacije u tom trenutku.

Kada se nivo estrogena smanjuje, nivo progesterona se poveća. Kada se progesteron poveća, lojne žlezde u koži proizvode više sebuma.

Kontracepcijske pilule – Da, možda se baš i tebi desilo ili nekoj tvojoj drugarici da je otkrila da tokom korišćenja tablete za kontracepciju, lice joj se “nekako očistilo”. Može da se desi i nije redak slučaj, međutim…

Neke žene jesu rešile svoj problem mitisera sa ovim pilulama, ali neke od tableta mogu upravo činiti suprotno, uticati na njihovu pojavu.

Čudiš se, jel da?

Tablete za kontracepciju mogu da sadrže određene sastojke koji mogu direktno da utiču na pojavu mitisera.

Trudnoća – ukoliko si u drugom stanju, super, čestitamo, ali isto tako nemoj da te čudi što su te napali mitiseri. Tokom trudnoće kod mnogih žena će se stanje sa mitiserima pogoršati  ili će se pojaviti po prvi put tokom trudnoće. To se obično događa oko šeste nedelje u trudnoći. Promena hormona tokom trudnoće može uzrokovati povećanje androgena.

Stres – Iako nije bilo značajnih istraživanja koja navode da li stres uzrokuje mitisere, istraživači i dermatolozi su primetili korelaciju između visokog stresa i učestalosti pojave mitisera kod mnogih pacijenata.

Stres nije uzrok, ali čini se da će pogoršati problem sa mitiserima. Kako se više kortizola i androgena oslobađa tokom  stresne situacije, telo reaguje povećanjem proizvodnje ulja. 

Ishrana – Sigurno već dobro znaš da je ishrana veoma važna i da utiče na celokupno zdravlje. Zdravlje podrazumeva i čistu i negovanu kožu i ima itekako veze sa ishranom.

Potrudi se da se u tvom jelovniku nađe što više, povrća, voća, celih žitarica i što više vode. Izbaci svu masnu hranu, prženu, slatkiše i fast food.

Zašto imaš utisak da ti se javljaju mitiseri čak i kad zdravo jedeš? Iako su zabeležene veze između izbora hrane i pojave mitisera, istraživanja nisu dovoljna da bi ih dovela u direktnu vezu.

Popularna pitanja poput “ukoliko jedem čokoladu, da li će ona uzrokovati pojavu bubuljica od slatkiša?” ili “da li konzumacija alkohola pogoršava stanje mitisera?” imaju smisla, ali bez značajnih istraživanja.

Pušenje – šta su mitiseri i kakve veze imaju sa pušenjem ? Ukoliko si pušač, da li treba da pričamo koliko šteti po tvoje zdravlje, a osim toga ono što nisi znala jeste da je pronađena direktna veza između pušenja i pojave mitisera na  licu.

Uklanjanje mitisera

Ključ za uklanjanje tvojih mitisera je da ih ne diraš i ne čačkaš sama. Iako ti je to možda primamljivo da ih sama cediš,  to se ne preporučuje, ne nikako. Tvoji prsti imaju ulja i prljavštinu, što može uzrokovati dalje izbijanje, a to sigurno da ne želiš. Ne možeš ni ovih da se rešiš, sigurno ti ne trebaju nove.

Takođe možeš oštetiti kožu pritiskom. Umesto toga, usredsredite se na korišćenje krema za mitisere i krema za masnu kožu sklonu aknama.

Potraži sredstva za čišćenje i piling  koji sadrže salicilnu kiselinu ili glikolnu kiselinu ili kombinaciju ova dva sastojka. Retinol je takođe odličan sastojak za uklanjanje mitisera. Proizvodi koji sadrže te sastojke opuštaju mrtve ćelije kože i ulje koje začepljuju folikul dlake.

Piling za mitisere na liccu uklanja samo mrtve ćelije kože koje se nalaze na vrhu tvoje kože. Ne mogu da uklone duboke mitisere, jer  piling ne prodire duboko u vaše pore kako bi ih očistio.

Drži ruke što dalje od lica – zaboravi na naviku da dodiruješ svoje lice tokom dana, a i stvarno zašto bi to radila uopšte. Sigurno ne želiš da sva ulja i prljavština nakupljena na rukama treba da se nađu  na tvom licu.

Proveri svoj telefon. Pogledaj svoj mobilni telefon i kladim se da ćeš videti ulje sa tvog lica. Svakodnevno očisti telefon sa alkoholom.

Manje modiranja.  Ma šta su mitiseri u odnosu na lepotu? Pa da, možda ti je lako da kažeš, ali ako nosiš šešir svaki dan, posebno ako na to još imaš masnu kožu, šanse su dobre da vidiš mitisere na svom čelu. Odmori malo glavu od šešira na glavi.

OnaPortal

OnaPortal

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test