Naslovna » Zašto nastaju mitiseri na čelu i kako da ih se zauvek rešiš?
Lice

Zašto nastaju mitiseri na čelu i kako da ih se zauvek rešiš?

mitiseri na čelu ne trebaju se stiskati i cediti

Mitiseri na čelu nisu bauk i donosim ti rešenje kako možeš da ih se rešiš! Pročitaj sledeće redove i informiši se zašto nastaju i kako se uspešno uklanjaju ove male napasti.

Verovala ili ne, gotovo svi dobiju mitisere na čelu u nekom trenutku. To je tako uobičajeno. Zato saznanje kako se rešiti mitisera na čelu može biti itekako dragoceno.

Ne znam šta su ti govorili do sada, ali ja ti kažem da rešenje za mitisere postoji.

Tvoje pore na licu su male i ne želiš da oštetiš svoju osetljivu kožu lica. Zato moraš da budeš veoma obazriva kada se baviš eliminisanjem ovih malih crnih glava.

Prvo se informiši o tome zašto se mitiseri uopšte javljaju.

Ako ti je potrebno nekoliko ideja za uklanjanje mitesera kod kuće, ja ti donosim najbolja rešenja.

 

Šta su mitiseri?

 

Ako si primetila male crne bubuljice na svom čelu ili bilo gde drugde na licu (naročito se javljaju na nosu i bradi), onda znaj da su to mitiseri. Mitiseri su sitne bubuljice na koži koje se pojavljuju kada se folikul dlake začepi sebumom i prljavštinom.

Sitni mitiseri na čelu su često pogrešno shvaćeni kao mrlje od prljavštine. To je zato što ljudi često misle da je ta crna boja koju vide zapravo posledica prljavštine.

Međutim, ova boja je zapravo rezultat prirodnog melanina u tvojim porama i sebuma koji oksidiraju kada su izloženi vazduhu.

A pročitaj ovo!!Marina je dugo patila zbog mitisera i bubuljica na licu. Mnoge trikove je probala, ali je samo jedan bio uspešan. Njeno lice je sada ČISTO BEZ BUBULJICA. 

Saznaj kako je Marina uspela zauvek da se reši bubuljica na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Zašto nastaju mitiseri na čelu

 

Suprotno uvreženom mišljenju, mitiseri na čelu se ne pojavljuju zato što nisi dobro očistila svoje lice. Kao i sve druge vrste akni, mitiseri nastaju zbog upale začepljenja u pori ili folikulu dlake.

Tamna boja koja izgleda kao mrlja od prljavštine je zapravo čep oksidovanog sebuma. On potamni kada dođe u kontakt sa vazduhom.

Tvoje čelo, kao deo T-zone (čelo, nos, brada) može biti masnije od ostatka tvog lica jer ima visoku koncentraciju lojnih žlezda.

Iz ovog razloga intenzivne kreme za lice koje hidriraju druge delove lica mogu samo dodati višak ulja u već začepljene pore na tvom čelu.

Šminka i proizvodi za kožu sa veštačkim bojama ili mirisima takođe mogu da začepe pore na tvom čelu, uzrokujući stvaranje mitisera.

Dakle, svaki folikul sadrži dlaku i lojnu žlezdu koja proizvodi sebum, prirodno ulje koje podmazuje tvoju kožu i čini je mekom. Kada se nakuple mrtve ćelije kože, višak sebuma, prljavština i bakterije u otvoru folikula na koži, nastaje neravnina na koži – komedon.

Ako ovaj komedon ostane zatvoren, u pitanju je zatvoreni komedon. Kada se koža preko komedona otvori, to znači da se sadržaj komedona izlaže vazduhu i zato nastaje karakteristična crna boja mitisera.

Najčešći uzroci koji dovode do toga da se javi blokiranje pora i folikula i samim tim nastanak mitisera, navedeni su u nastavku.

Hormoni

 

Pošto tvoj nivo estrogena počinje da opada u kasnim 20-im godinama, možda spadaš među otprilike 33% žena koje dobiju mitesere kao deo hormonskog disbalansa.

Taj pad estrogena znači da tvoje telo ima više testosterona od estrogena, uzrokujući da lojne žlezde pojačavaju proizvodnju i povećavaju verovatnoću da ćeš završiti sa začepljenim porama.

 

Spavanje na jednoj strani

 

Ako se mitiseri na čelu pojavljuju na samo jednoj strani čela, tvoje navike spavanja mogu biti krive za ovo. Trenje uzrokovano trljanjem kože o jastučnicu ili pokrivač celu noć može izazvati znojenje, iritaciju i na kraju mitisere na čelu.

 

Znojenje

 

Intenzivni treninzi, vrućina, stres i sve ostalo što izaziva da se pojačano znojiš – može doprineti razvoju mitisera na čelu. Znoj može zapušiti tvoje pore, uzrokujući mitisere. Ako se znojiš dok nosiš šminku, potencijal za začepljenje pora se značajno povećava!

 

mitiseri na čelu-1

 

Neki lekovi

 

Zamisli da čak i neki lekovi mogu povećati šanse za razvoj mitisera. Steroidi, testosteron, estrogen i fenitoin su među lekovima koji najčešće izazivaju probleme sa kožom.

Sada kada znaš zašto nastaju mitiseri na čelu, red bi bio i da saznaš kako konačno možeš da ih se rešiš!

 

Kako ukoniti mitisere sa čela

 

Da li se svakog dana pitaš kako očistiti zapušene pore i pozdraviti se konačno sa mitiserima i drugim napastima na licu?

Praćenje dobrog režima za negu kože je najbolji način da održiš svoju kožu čistom od mitisera. Ali isto možeš i da ukloniš mitisere koje već imaš, ukoliko si veoma pažljiva da ne izazoveš dalje oštećenje kože.

Kako se rešiti mitisera na čelu nije nemoguće i ako primeniš sledeće savete i recepte, sigurno ćeš opet uživati u lepom i čistom licu!

 

 

 

Istiskivanje mitisera

 

Možda je najbolje da pravilno istiskivanje mitisera obavi dermatolog, ali ako ispoštuješ sledeća pravila – možeš to da obaviš i sama kod kuće.

Najbolji način da uradiš istiskivanje mitisera kod kuće je da prvo koristiš toplu krpicu ili oblogu za hidrataciju i omekšavanje kože, kao i za otvaranje pora. Možeš i da napariš lice.

 

Ako si previše agresivna u pokušaju da izvučeš i zadnji deo začepljenog folikula, možeš na kraju stvoriti još više upala i pritom ćeš oštetiti svoju kožu. Zato budi veoma nežna i pažljiva.

 

Nemoj stiskati mitisere tako jako da počnu da krvare i nemoj da skidaš kraste koje se formiraju. To samo povećava rizik od stvaranja ožiljaka od bubuljica i mitisera i može povećati verovatnoću da će se ‘’crnac’’ vratiti na isto mesto.

Od svih mesta na kojima se pojavljuju, mitiseri na čelu mogu da budu najprivlačniji za istiskivanje. Ne samo da je čelo jedno od najuočljivijih mesta za uočavanje mitesera, već se gotovo uvek pojavljuju u nakupinama.

Primena prevelikog pritiska ili upotreba oštrih instrumenata ili noktiju može samo traumatizovati kožu. Prekinuta barijera kože može dovesti do infekcije kože, ili u nekim slučajevima do stvaranja ožiljaka.

Plus, istiskivanje mitisera može ukloniti mitisere koji su trenutno tamo, oni će se svakako ponoviti.

 

Ako moraš da ukloniš mitisere, preporučuje se da staviš pamučnu vatu oko prstiju i umesto da se krećeš prema centru u oba smera, pokušaj da pritiskaš sa minimalnom silom na dole.

 

Takođe možeš naneti vruću oblogu i pokušati još jednom da stisneš mitisere na čelu odmah nakon uklanjanja obloge. Ako ne možeš da istisneš mitisere na prvi ili drugi pritisak, oni se verovatno ne mogu bezbedno ukloniti prstima.

 

Čišćenje lica

 

Pravilno čišćenje lica je sigurno 80% obavljenog posla, ako ne i više. Operi lice dva puta dnevno adekvatnim sredstvom prema svom tipu kože. Redovno pranje lica će ti pomoći da se oslobodiš viška ulja, prljavštine i šminke, što sve može da začepi pore.

Sredstva za pranje lica koja sadrže salicilnu kiselinu idealna su za kožu sklonu mitiserima, jer pomažu pri pilingu kože, ubijanju bakterija i smanjenju upale.

Uzmi malo više vremena za masiranje lica u područjima u kojima imaš najviše mitisera, kao što je čelo.

Napominjem ti da i sredstva za negu kose mogu da začepe pore, pa pokušaj da opereš lice nakon što opereš kosu.

Ne koristi proizvode koji sadrže salicilnu kiselinu ako si alergična na aspirin.

 

Piling lica

 

Piling kože lica pomaže u borbi protiv mitisera na čelu, uklanjanjem blokade pora i uklanjanjem mrtvih ćelija kože. Većina ovih proizvoda je dizajnirana da se koristi otprilike jednom nedeljno.

Prirodni piling za lice na bazi žitarica ne iritira kožu, ali pomaže kod uklanjanja mitisera. U ove svrhe možeš da koristiš ovsenu kašu ili pirinčani prah. Blago, a delotvorno.

Lagani piling za mitisere na licu  sa salicilnom kiselinom i mlečnom kiselinom je takođe efikasan u uklanjanju blokada pora i uklanjanju mitisera na čelu.

Hemijski piling je izuzetno jak, ali u pojedinim slučajevima koji ne reaguju na blaže pilinge može da bude od pomoći.

Nemoj koristiti piling za lice češće nego što je preporučeno jer može iritirati tvoje lice i izazvati crvenilo.

 

Losion za čišćenje lica

 

Mitiseri na čelu zahtevaju upotrebu svih koraka za čišćenje i negu lica, uključujući i korišćenje odgovarajućeg losiona za čišćenje lice.

 

Najbolje da se odlučiš za prirodni losion za lice. On treba dubinski da čisti pore, da izvlači masnoću i mrtve ćelije na površinu kože, da ukloni višak sebuma i da istovremeno reguliše njegovu proizvodnju. Uz to, losion dezinfikuje i hidrira kožu, sužava pore i matira kožu.

 

Najbolji prirodni sastojci koji mogu da se nađu u losionu za čišćenje lica od mitisera su sledeći:

 

Maske za mitisere na čelu

 

Postoji mnoštvo maski koje možeš kupiti da bi tvoje pore bile čiste i da se smanji zapaljenje. Međutim, možeš i sama da napraviš odlične prirodne maske i mitiseri na čelu će prosto nestati!

Maske od gline i maske za piling lica su posebno korisne za osobe koje pate od masne kože i mitisera.

Glina za lice je zaista neprevaziđena, ali popularan izbor je i tzv. crna maska za lice sa aktivnim ugljem, koja pomaže da se uklone nečistoće.

Masku nanosi jednom nedeljno, ili onoliko često koliko preporučuje proizvođač. Prečesto nanošenje maske može isušiti tvoju kožu.

 

Maska od meda i mleka

 

Sastojci:

 • 1/4 šoljice mleka,
 • 2 kašike meda.

Pomešaj med i mleko u posudi, te potopi komad vate u ovu tečnu smesu i nanesi je na čelo (celo lice). Ostavi masku da deluje 10-15 minuta. Isperi lice toplom vodom. Primeni ovo 1-2 puta nedeljno.

Mleko sadrži mlečnu kiselinu, koja je poznata kao blagi prirodni piling. Lako se upija u kožu, nežno uklanja mrtve ćelije kože i uklanja blokade pora.

Med za bubuljice i mitisere deluje kao prirodni lek, i poznat je po svojim sjajnim svojstvima za blistavu kožu.

 

Belance i limunov sok

 

Sastojci:

 • 1 belance,
 • 1 kašika soka limuna ili limete,
 • četkica za lice.

Pomešaj belance i sok od limuna ili limete. Četkom za lice nanesi smesu na čelo (i celo lice). Nemoj je nanositi blizu obrva ili očiju. Ostavi da deluje oko 10-15 minuta.

Maska će se osušiti i zategnuti kožu. Operi je hladnom vodom. Primeni ovo jednom nedeljno.

Poznato je da je belance prirodno adstringentno sredstvo i da odlično funkcioniše kao sredstvo za toniranje. Sužava pore, čineći tvoju kožu vidljivo čistom i bez mitisera. Mešanje sa limunovim sokom (prirodnim sredstvom za izbeljivanje) posvjetljuje tvoju kožu.

 

Cimet i med

Sastojci:

 • 1 kašika cimetovog praha,
 • 3 kašike meda.

Pomešaj cimetov prah i med dobro u posudi. Nanesi ovu gustu masku po celom licu, a naročito po čelu. Ostavi da deluje 20 minuta. Operi lice toplom vodom.

Primeni ovo svakog drugog dana u trajanju od 2 nedelje, a mitiseri na čelu će prosto ispariti!

I cimet i med poseduju antibakterijska svojstva koja su ključna za lečenje kože sa mitiserima. Oni takođe čiste mrtve ćelije kože, bakterije i sebum koji se nakupljaju na površini tvoje kože. Adstringentno svojstvo cimeta pomaže da se suze pore, usled čega tvoja koža izgleda glatko i čisto.

 

Zeleni čaj, krastavac i želatin

Sastojci:

 • 1 kašika praha želatina,
 • 2 kašike zelenog čaja,
 • 2 kašike soka od krastavca.

Zagrej 1/3 šolje vode u mikrotalasnoj rerni 15 sekundi pre umešanja želatina u nju. Dodaj zeleni čaj i sok od krastavca u želatin. Nanesi ovu masku na čelo (lice). Ostavi na 20 minuta pre nego što je skineš.

Operi lice hladnom vodom. Primeni ovo jednom nedeljno.

Maska sa želatinom za mitisere dokazano poboljšava elastičnost tvoje kože i najlakši je način da kod kuće napraviš efikasnu masku za ljuštenje.

Krastavac je rashladno sredstvo koje podmlađuje tvoju kožu i temeljno je hidrira. Zeleni čaj je antioksidant koji smanjuje crvenilo i upalu uzrokovanu mitiserima i akumulacijom mrtvih ćelija.

Zato će mitiseri na čelu biti prosto zbrisani ovim receptom!

Nanesi odgovarajuću kremu za mitisere

 

Kao što postoji krema za akne, tako postoji i krema za mitisere – koji su zapravo vrsta akni.

Komercijalne kreme protiv akni i mitisera obično sadrže aktivne sastojke benzoil peroksida, salicilne kiseline, retinoida ili azelaične kiseline. Ovi proizvodi mogu izazvati iritaciju kože, posebno ako koristiš više od jednog.

Zato ti savetujem da se uvek odlučiš za prirodnu kremu za lice.

Takođe, budući da su mitiseri najčešće propratna pojava masne kože lica, najbolje bi bilo da koristiš kremu u formi gela, tzv. gel kremu. Brzo se upija, ne ostavlja mastan i težak sloj na koži i vrlo dubinski deluje.

Među najboljim sastojcima koji se mogu naći u kremi za mitisere obrati pažnju na sledeće:

 • ekstrakt smole iz primorskog bora
 • alantoin,
 • ekstrakt biljke Tamarinda,
 • aloe vera,
 • diglicerin,
 • šafranika,
 • ulje čajevca.

 

mitiseri na čelu-2

 

Limunov sok za mitisere na čelu

 

Verujem da si sigurno u mogućnosti da se boriš protiv mitisera na čelu sa sastojcima koje već imaš u svojoj kuhinji. Pokušaj da umasiraš sveže isceđen limunov sok malo razblažen vodom u lice za efekat sličan pranju lica sa salicilnom kiselinom.

Limunov sok sadrži prirodne kiseline koje čiste kožu lica, vrše piling, a uz to vitamin C itekako poboljšava zdravlje tvoje kože.

 

Kako ukloniti mitisere sodom bikarbonom

 

Soda bikarbona za mitisere čini čuda, pa zato se mitiseri na čelu neće radovati ovom receptu.

Pomešaj 2 kašičice sode bikarbone sa malo flaširane vode da se napravi pasta. Dobijenu pastu nanesi obilno na kožu čela i umasiraj. Sačekaj da se osuši nekoliko minuta pre nego što je ispereš toplom vodom. Primeni ovo jednom ili dva puta nedeljno.

Soda bikarbona deluje kao piling za kožu, čisti i neguje kožu lica, a uz to ima i antibakterijska dejstva.

 

Trake za mitisere

 

Trake za mitisere su veoma popularne. Tako i mitiseri na čelu mogu da se tretiraju ovim tračicama.

Prvo nanesi topli oblog na kožu, koristeći meku krpu i toplu vodu. Toplota će otvoriti pore, olakšavajući uklanjanje mitisera i blokada. Drži oblogu na čelu 5-10 minuta pre nego što je ukloniš.

Sada nanesi traku za uklanjanje mitisera na čelo, dok ti je koža još vlažna od obloge. Vlaga na koži će pomoći da se traka veže za kožu i mitisere. Ostavi da deluje 10 do 15 minuta da se traka spoji sa mitiserima.

Skini traku. To bi trebalo da ukloni mitisere sa tvoje kože, ali do različitih stepena uspeha.

U nekim slučajevima će se ukloniti čitava blokada pora; u drugim slučajevima, samo površinski deo će biti povučen iz pora. Neke ‘’munje’’ se možda uopšte neće ni pomeriti.

Ove trake za mitisere su danas veoma dostupne u drogerijama i apotekama, a obično su na bazi limunovog soka i želatina. Dobra vest je da postoji mnogo manja šansa da će prouzrokovati oštećenje tvoje kože od drugih metoda ekstrakcije mitisera.

 

Mikrodermoabrazija

 

Mikrodermoabrazija pomaže u otklanjanju mrtve kože, uključujući i mitisere na čelu, otkrivajući glatkiji i čistiji ten.

U prošlosti, mikrodermoabrazija je obavljana samo u specijalizovanoj kozmetičkoj ordinaciji, ali sada postoje lični mikrodermoabrazioni sistemi dostupni za kućnu upotrebu.

 

Mitiseri na čelu zaista muče veliki broj devojaka (i momaka, naravno), ali došlo je vreme da im konačno zadaš odbrambeni udarac!

 

Sledi ove savete i recepte koje sam ti navela i ubrzo ćeš se uveriti da mitiseri itekako mogu da se uklone.

Ako znaš još neki zanimljiv recept kako ukloniti mitisere ili kako očistiti zapušene pore, podeli sa nama.

 

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test