Naslovna » Kako skinuti salo sa stomaka trajno i brzo?
Telo

Kako skinuti salo sa stomaka trajno i brzo?

kako skinuti salo sa stomaka

Kako skinuti salo sa stomaka?Muči te ovo pitanje?Onda je ovo vodič koji treba.Obrati pažnju.U narednim redovima dobićeš jasna uputstva kako smanjiti stomak.

Skidanje sala sa stomaka nije nimalo lak posao, a ako misliš da treba to da uradiš samo da bi izgledala lepo – dozvoli da te razuverimo.

Salo na stomaku nije samo estetski problem, nego ono može da ukazuje na mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme.

 

Primera radi, nakupljanje masti na stomaku često ukazuje na rizik od razvoja srčanih oboljenja ili od dijabetesa tipa 2. Takođe, sa salom na stomaku (pored drugih simptoma) mogu da se bore žene koje imaju posla sa sindromom sindromom policističnih jajnika .

 Hajde odmah da vidimo otkud to salo na stomaku i kako možeš povratiti svoj ravan stomak.

Zašto se javlja salo na stomaku?

Može biti da si genetski programirana tako. Da, na žalost, ne možeš da biraš gde će se tvoje salo gomilati. Nekima će taj višak koji nabace otići na butine i zadnjicu (i čini ti se da to i nije tako loša ideja jer i Dženifer Lopez i Kim Kardašijan i mnoge druge zvezde napraviše slavu baš na tome). Nekima taj višak ode na stomak.

Ako si u ovoj drugoj grupi ostaje ti samo da očajavaš i da se pitaš zašto si baš takve sreće  i kako skinuti salo sa stomaka.

 

Reći ću ti odmah jednu strašnu istinu o njegovom uklanjanju:

 

100 trbušnjaka dnevno deluje kao način za skidanje stomaka brzo, ali prava borba zapravo počinje u tvojoj kuhinji!

 

Tako je! Ključno rešenje za skidanje sala sa stomaka jeste u promeni ishrane.

E sad, ovde moraš biti jako oprezna i definitvno moraš brojati kalorije koje unosiš, a ne samo truditi se da jedeš zdrave namirnice, obijaš pragove prodavica zdrave hrane u nameri da pronađeš chia smenke ili već nešto drugo čudotvorno što navodno topi salo sa stomaka. Otvori četvoro oči i pravi mudre izbore.

Tanja je imala višak sala na stomaku, nogama i čak rukama. Uz sve to, pratio je i celulit. I sama znaš koliko je celulit uporan!Tražila je način da se celulita reši brzo, prirodno i trajno. I uspela je! I to samo za tri nedelje! Pitaš se kako?

Svoju priču podelila je sa nama, a ti pročitaj na ovom linku  https://onaportal.com/kako-je-celulit-postao-moja-proslost/

Kako to mislim?

Recimo, jedna od češćih grešaka koju ljudi prave u nameri da nađu pravi način kako skinuti stomak jeste prelazak na niskomasne mlečne proizvode. Pa istina je da oni imaju manje masti, ali na kraju krajeva, nije mast ono što vam stvara masnoću i salo na stomaku. Kalorije su kalorije iz čega god da ih uzmeš!

Punosmasniji sir i jogurt imaju zapravo svoje prednosti.  Držaće te sitijom pa ćeš tako uneti manje kalorija i pri tom uneti dosta proteina.Osim toga, niskomasni proizvodi često budu obogaćeni nekim veštačkima aditivima radi boljeg ukusa i slično. Lepo ti pogledaj koliko kalorija ima koji jogurt, pa računaj!

Na kraji da ti kažem i da nije samo ni do hrane. Za salo na stomaku možeš da kriviš i genetiku, ali i nedovoljno sna i stres i hormoni mogu biti urzok nakupljanja sala oko stomaka.

 

Postoji više vrsta sala na stomaku.

 

Ono što uštineš i što je pod kožom, naziva se subkutanealna mast. Manje je opasna, ali i dalje prilično estetski neprivlačna.

A postoji i ona opasnija i vrlo često ide u paru sa ovom prethodnom.

 

Viscelarna mast – šta je to?

 

salo na stomaku

 

Viscelarna masnoća ja masnoća koja se gomila na sredini tvog tela, a bogami i oko tvojih unutrašnjih organa. Ukoliko je ima mnogo, tvoj organi mogu biti opterećeni i rizik od pojave srčanih bolesti i dijabetesa je veći. Ne samo to, nego je i viscelarana masnoća povezana blisko sa mnogim hormonima. Konkretno za salo na stomaku zaslužan je hormon koritizol koji se oslobađa tokom stresa. Ovaj hormon oslobađa enregiju za borbu sa stresnom situacijom, a ona je u obliku masti i glukoze.

Teško ćeš izmeriti viscelarnu mast jer je unutrašnjosti. Ipak, možeš da izmeriš obim struka i ustanoviš  da li da pod hitno potražiš način kako skinuti salo sa stomaka.

 

Sve preko 88 cm u obimu (kada su žene u pitanju) potpada pod gojaznost.

 

Našla si se u ovom problemu?

Ok, baci taj metar i prelazi na stvar!

Evo rešenja kako brzo skinuti salo sa stomaka – ne samo da bi bila lepa, već radi zdravlja!

Kako skinuti salo sa stomaka – set pravila!

Sećaš se kako smo rekli da sve kreće iz tvoje kuhinje?  E pa, draga moja, ako želiš skinuti stomak, red je da neke navike u ishrani dovedeš u red.

Jedi više proteina

Ukoliko želiš ravan stomak, proteini ti mogu pomoći! Kako i zašto?

Proteini su jako bitna stvar ako želiš trajno da izgubiš na težini i smanjiš stomak. Ukoliko naučiš sebe da ih zavoliš onako kako voliš slatkiše, onda si stvarno pobedila. Ne samo da ćeš smršati, nego ćeš sprečiti i vraćanje suvišnih kilograma.

Dakle, nije ovde reč o tome kako skinuti salo sa stomaka za 10 dana, nego o dugoročnoj strategiji koju treba da usvojiš!

Zašto?

Zato što se smatra da proteini smanjuju žudnju za hranom za 60% (što nije malo)  i ubrzavaju metabolizam tako da sagoriš 80-100 kalorija više.

Smatra se da je ishrana bazirana na proteinima posebno efektivan način kako ukloniti salo sa stomaka. Njegovom stvaranju posebno doprinese rafinisane masnoće i ugljeni hidrati, a to nas dovodi do sledećeg pravila!

 

Izbegavaj šećer i slatkiše

Neke namirnice same po sebi imaju šećer (recimo jagode ) , a ako ga još i dodaš ( uvaljaš ih u šečer, čokoladu ili šlag i smućkaš u neku tortu ) – čestitam ti! Uspešno ćeš nagomilati salo na stomaku. Šanse da ti je to cilj u životu ravne su šansama da si kost i koža i da želiš da se baviš trbušnim plesom gde je poželjno da ima šta da ljulja dok plešeš. Da je tako, ne bi čitala ovaj tekst, zar ne!

Zato daj da te upoznam sa tim šta je šećer u stvari.

Šećer je pola glukoza, pola fruktoza (voćni šećer). Fruktoza se može preraditi u oganizmu samo kroz jetru. Ako jedeš mnogo šećera i slatkiša, onda telo bude preopterećeno fruktozom i pretvara je u masnoću.

Rezultat?

Salo na stomaku i ono što je poznato kao masna jetra.

Ako si u grupi onih koji tvrde da ne jedu puno, a ipak imaju salo na stomaku , obrati pažnju na sledeće:

U ovoj kategoriji slatkiša, posebno moraš biti oprezna sa sokovima. Puni su šećera , a ne jedeš ih,  i zapravo uneseš gomilu kalorija bez da je do mozga stigao signal da si ih unela. Ako ti je ovo česta navika, isprobaj ovaj izazov – mesec dana bez sokova!

Možda je baš tu odgovor na tvoje pitanje kako najbrže skinuti salo sa stomaka.

 

Izbaci ugljene hidrate i ubaci vlakna

 

Dobro, ne moraš ih sasvim izbaciti, ali barem značajno smanji ugljene hidrate. Ako ih unosiš, neka to budu složeni ugljeni hidrati.

Verovala ili ne, ali neke studije su pokazale da dijeta sa smanjenim unosom ugljenih hidrata daje duplo bolje rezultate u skidanju sala sa stomaka nego dijeta u kojoj se ukidaju masti.

Pa još ako tome dodaš povećan unos proteina – na dobrom si putu!

Bitno je da dodaš i vlakna u svoju ishranu. Njih ima najviše u voću i povrću.

Ovde treba da znaš koja su vlakna dobra za mršavljanje. Postoje rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna.

Ova rastvorljiva su ono što ti treba. Ona za sebe vezuju vodu i stvaraju gelastu strukturu koja čini creva punijim. Tako si duže sita i apetit ti je manji, a time će srazmerno i salo na stomaku da se umanji.

Prati šta jedeš

Jednostavno uzmi jednu svesku i zapisuj u nju šta jedeš tokom dana. Ok, postoje i aplikacije za telefon koje ti u tome mogu pomoći i još ujedno računati da li ti fali kalorija ili jedeš prevše kao što je recimo ova: MyFitnessPal.Ali ne zabušavaj!

Unesi i ono što uzmeš s nogu i ne registruješ kao obrok. Videćeš vrlo brzo u čemu preteruješ i šta treba da ukineš kako bi skinula salo sa stomaka.

Eliminiši stres

Stres povećava apetit i utiče na to da teže gubiš kilograme.

Prilikom stresa tvoje telo luči kortizol, poznatiji kao hormon stresa.

Mnoga istraživanja ukazuju na to da dugotrajna povišena koncentracija hormona stresa remeti metabolizam podstičući želju za slatkišima, slanom i masnom hranom.

E sad, kako se rešiti stresa, kada vreba na svakom ćošku?

Moraš da naučiš da kontolišeš stres i da pronađeš aktivnosti koji te umiruju, kao što je šetnja u prirodi.

Smanji unos alkohola

Poznat ti je čuveni izraz “pivski stomak”?

On se pojavljuje zbog viška unetih kalorija koje se pretvaraju u masne naslage na stomaku. I kako onda rešiti salo na stomaku??

Pivski stomak je moguće ukloniti smanjenjem unosa količine alkohola.

Naravno da je stvar jasna, a ti istraj u tome.

skidanje sala sa stomaka

 

I naravno – vežbaj!

Nemoguće je da vodič sa savetima kako smanjiti stomak prođe bez ovoga.

 

Vežbe za skidanje sala sa stomaka

 

Šta ti prvo pada na  pamet kada govorimo o vežbama za skidanje sala za stomaka?

Verovatno trbušnjaci.

Moj ti je savet da potražiš na internetu neki set video vežbi za skidanje sala sa stomaka koje možeš da radiš kod kuće. Verovatno  i sama znaš da postoji čitav niz vežbi koje aktiviraju trbušnjake – od onih za gornje, do onih za donje trbušnjake.

Možeš raditi:

 • Cele trbušnjake. Legneš na pod, na leđa. Ruke namestiš iza glave  i ustaneš u sedeći položaj. Ponavljaj 10 puta za početak, pa vremenom povećaj broj ponavljanja.
 • Sitne trbušnjake. Legneš na pod, opet na leđa sa rukama iza glave.  Sada pomeraš samo grudni koš naviše i aktiviraš gornje mišiće stomaka.
 • Vežbe sa nogama. Legneš na pod na leđa i podižeš obe noge od poda,  bez savijanja u kolenima. To i varijacija te vežbe (radiš krugove nogama u vazduhu, ispisuješ brojeve od 1-10 ili svoje ime,  makazice i slično) odlično je za donje trbušnjake
 • Probaj plank. Daj sebi izazov. Svaki dan nekoliko sekudi izdrži više. Ova vežba aktivitra ceo abdomen, a bogami i ruke i noge.

 

Treba da znaš da će da ove vežbe da ti ojačaju mišiće, ali uzalud ti da imaš i formirane pločice na stomaku ako preko njih imaš salo. Vežbe za struk su pravo rešenje za tebe.

 

Dakle, trbušnjaci nisu jedino što ti treba za uklanjane sala sa stomaka. Treba da ga istopiš, a u tome će ti pomoći kardio trening.

Kardio trening uključuje nešto od sledećeg :

 •        trčanje
 •        hodanje barem 45 minuta dnevno svaki dan
 •        plivanje
 •        vožnju bicikla

 

Kada radiš kardio vežebe, za topljenje sala sa stomaka dobro je da menjaš intenizitet vežbi. Recimo, prvo malo trči lagano, a onda se zaleti u jedan sprint najbrže što možeš. Isto radiš i kada plivaš ili voziš biciklu.

Na kraju svega ovoga – probaj jogu. Nije baš da će ti joga pomoći u  uklanjanju sala sa stomaka tako što ćeš se rastezati i duboko disati. Ali kad naučiš da se opustiš ovako, joga može biti tvoj način da smanjiš stres. Kada je stres manji, manji je i nivo kortizola, pa je manje i sala na stomaku.

Saznaj kako ti pomaže trening za mršavljenje!

 

 

Naravno, šta god da radiš i izabereš – ne preteruj, ne iscrpljuj se, ali nemoj ni da se štediš previše.

 

Još par bitnih saveta na temu kako najbrže skinuti stomak

 

Sledeći trikovi ti itekako mogu biti od koristi

 

 • Jedi zdravo. To ne znači samo pravu hranu, već i pravo vreme. Ne preskači doručak i probaj da jedeš više puta po malo umesto da se izgladnjuješ pa gladna nadoknadiš trostruko. Isto tako, vodi računa da ne jedeš kasno uveče. Idealno je da sa obrocima završiš već u 19H.
 • Pij vodu. Zvučaće ti smešno, ali vrlo često pogrešan signal stigne do našeg mozga kada smo žedni i često ljudi pobrkaju da li su umorni, gladni ili žedni. Uvek nosi vodu sa sobom. Bolje da posegneš za njom nego za čokoladom.
 • Uključi u ishranu namirnice koje tope masne naslage. To su recimo beli luk, ljuta papričica, đumbir, paradajz, cimet, senf – uglavnom ti neki jaki ljutkasti ukusi za koje osećaš da zagrevaju.
 • Probaj da piješ jabukovo sirće. Kašiku sirćeta razredi u vodi i popij pred obrok.
 • Koristi probiotike. Nekada poremećena ravnoteža između dobrih i loših bakterija u stomaku dovodi do gojaznosti i sala na stomaku.
 • Pij zeleni čaj za mršavljenje. Smatra se da ubrzava metabolizam. Naravno, ništa od toga ako nastaviš da preteruješ sa jelom.
 • Probaj sa smanjiš unos mleka ukloliko ga piješ dosta. Što si starija, to je telu teže da svari mleko jer stvara manje laktaze, enizma  koji razlaže šećere.
 • Sedi uspravno. Hajde što je preterano celodnevno sedenje pogodno za nakupljanje sala na stomaku, ali i loš položaj koji zauzimaš tom prilikom isto igra ulogu. Ako si ceo dan povijena unapred , mišići stomaka atrofiraju, a sva masnoća koja se nakuplja, nakuplja se oko stomaka,.

 

Da je sve ovo lako ispoštovati  – nije . Skinuti salo sa stomaka za 10 dana moguće je samo ako ga nema mnogo i podvedete sebe pod neki rigorizan režim ishrane i treninga.

No, ako ga imate više, trebaće vremena da se ukloni. Uostalom, nije ni nastalo preko noći.

Kako onda skinuti stomak?

Potrebno je ozbiljno posvetiti se ovom cilju i promeniti način ishrane i način života. Ne samo na par dana, nego na neki duži period.

OnaPortal

OnaPortal

komentara

Klikni za komentar

 • Две примедбе – јабуково сирће или лимун да, али правити паузе. Две недеље узимати, па две не. Сирће разлаже еритроците.
  Друго, тај фамозни доручак не одговара свима. Ја сам почела да се гојим кад сам увела доручак. Мени одговара воће или ништа за доручак, остало тек после 12. Још неки људи имају исто искуство.
  Све је до организма.

 • Ovo za jogu se ne slažem idem na jogu, i bogami “ubi” nas instruktorka sa trbušnjacima 🙂 nije samo puko istezanje ima vežbi koje su poprilično zahtevne

  • Теста, скробне намирнице (нпр. кромпир), легуминозе (пасуљ, грашак, сочиво…), воће, и у мањој мери поврће. Заправо, једини начин да избациш или радикално смањиш угљене хидрате јесте да пређеш на кето исхрану, а то никоме не бих препоручила без преке потребе (говорим из сопственог искуства). Угљени хидрати су нам неопходни као извор енергије и не треба их избацивати. Ради се о томе да се они паметно уносе. Нпр, завршити са хлебом, тестом, воћем (осим цитрусног) до 14.00 ч. Ограничити унос легуминоза на 1-2 пута недељно, и то за ручак. Увече не јести хлеб, кромпир, воће, овсене каше, осим ако не планираш ноћно трчање од 10+ км. Сва неискоришћена енергија из угљених хидрата претвара се у масти.
   Покушај шећер да замениш медом. Уместо ноблица или јафа кекса, пробај суво воће у чоколади или raw cakes. Има брдо рецепата на интернету, лако се спремају и изузетно су укусни. Коначно, ако на овај начин водиш рачуна, ништа ти неће бити ако повремено поједеш ту слатку торту, шампиту, ноблицу или куп у посластичарници, са све сирупима, шлагом и додацима ?.

 • Moja zena je vegan, jede samo bio proizvode bez secera i dodataka, bavi se sportom(snowboard, plivanje, roleri, bicikl), ide na jogu 3 puta nedeljno ali i dalje ima ogroman stomak i ona sama ima preko 90kg. Nekim ljudima nazalost nista ne pomaze…

Test