Naslovna » Fasting dijeta!Plan za brz gubitak kilograma!
Telo

Fasting dijeta!Plan za brz gubitak kilograma!

fasting dijeta

Nešto novo i trenutno veoma popularno među onima koji se bore sa viškom kilograma definitivno je fasting dijeta. Upoznaj se sa pravilima i probaj.

Jedino o čemu razmišljamo kada dobijemo koji kilogram viška, jeste da smršamo, ali da ne gladujemo. I važnije od svega, da sa što manje muke postignemo što bolje rezultate.

Možda si do sada probala mnoge dijete, kao što su: dijeta sa jajima, ili tako hvaljena brazilska dijeta ili dansku dijetu.

A neki se drže piramide ishrane i tako održavaju svoju kilažu idealnom.

Možda su rezultati izostali, možda ti nisi izdržala do kraja – šta god – sada saznaj što više o fasting dijeti.

Da li fasting dijeta za cilj ima samo gubitak kilograma ili je u pitanju zdrav, drugačiji način ishrane?

Mnogi tvrde, kada je fasting dijeta u pitanju da su smršali, popravili opšte zdravlje, da se osećaju mnogo bolje i lepše.

Nekako si puni elana i imaju višak energije.

Neke medicinke studije navode da je uz ovakav način i režim ishrane moguće i produžiti život.

Zvuči zanimljivo i primamljivo. Hajde da vidimo o čemu je zapravo reč.

Šta je i kako funkcioniše fasting dijeta?

Kada bismo bukvalno preveli, naziv ove dijete glasio bi “post dijeta”.

Kada ti neko pomene post prvo što pomisliš je vera i religija i  hrana koju ćeš pripremati na ulju ili u rigoroznijim varijantama posta priprema na vodi. To su prve asocijacije na post.

Potpuno odsustvo hrane nas asocira na gladovanje, nikako ne na post.

Fasting dijeta je dijeta koja se bazira donekle na postu, ali i na satnici tj. vremenskom ograničavanju kada je u  pitanju konzumiranje hrane.

Nisi ograničena koju hranu treba da jedeš, ali si ograničena kada treba da je jedeš. Ono što je super pozitivna informacija, je da ti sama biraš i određuješ vreme kada ćeš jesti i vreme kada ćeš postiti.

Kad pročitaš kako funkcioniše sama ćeš odrediti koje vreme je za tebe najidealnije.

Šta ovo znači?

Ako rešiš da se lično uveriš i isprobaš fasting dijetu, onda moraš biti spremna da određeni vremenski period u toku dana ne jedeš apsolutno ništa.

Naravno u periodu kada ne jedeš možeš da piješ vodu, čaj i kafu, ali sve to bez zaslađivača.

A šta je još super stvar kod ove dijete?

Mnoge dame su se pohvalile da su uspele da izgube, osim kilograma i onaj tvrd celulit i tako uporan, adipozni celulit.

A pročitaj odmah i šta nam je Tanja otkrila.

Ona je jako dugo imala problem sa celulitom. Čak je probala i mnoge dijete ne bi li skinula onaj površinski celulit sa tela, ali su kod nje rezultati izostali. Tražila je brzo rešenje! I našla je! 

Kako je Tanja uspela trajno da se reši celulita, saznaj na ovom linku  https://onaportal.com/kako-je-celulit-postao-moja-proslost/

I šta se mnogi još bune kada je fasting dijeta u pitanju?

Mnogi ovi dijetu povezuju sa autofagijom.

A da li ima razloga za to ili ne, ima li sličnosti ili ne, saznaj sve u nastavku.

fasting dijeta metode

Fasting dijeta metode

Evo šest principa ili metoda koji ti mogu odrediti kako i na koji način da isprobaš i započneš fasting dijetu, a ti sama odluči šta je za tebe najbolje, odnosno u koji se metod ti najbolje uklapaš.

Važno mi je da ti napomenem da se tokom ove dijete koristi termin “prozor”, koji označava vreme kada možeš da jedeš.

 1. Prvi metod 16/8

Ovaj metod 16/8 označava da ne jedeš od 15-16 sati dnevno, a da ti prozor traje do osam sati. Lako je da se objasni: preskočiš večeru i malo zakasniš sa doručkom i eto satnice 16/8 koju si ispoštovala.

Ovaj metod je poznat i kao Leangainsov protokol i veoma je popularan možda čak i najpopularniji kada su fasting metode u pitanju.

Evo primera večeraš u 18:00 i to  ti bude poslednji obrok, a doručkuješ narednog dana u 10:00.

Ovo je super metod zato što pola perioda posta provedeš spavajući, idealan je i za one koji ne moraju da jedu čim otvore oči.

Ako želiš da isprobaš ovaj 16/8 metod, a moraš da doručkuješ čim ustaneš onda će iči malo teže.

Neki nutricionisti i fitnes treneri preporučuju da kod ljubitelja doručka post započne sa 14-15 sati jedno nedelju dana da se naviknu bez doručka, a zatim da se poveća na 16 sati. Tako ćeš eto imati priliku da doručkuješ već oko osam, pola devet.

Naravno da je ovo samo preporuka da večeraš oko 18:00 ti možeš satnicu određivati spram svojih potreba. Večera neka ti bude u 17:00 ili 19:00, kako tebi odgovara.

Tokom posta naravno kao što sam već rekla možeš piti vodu, čaj ili neke druge niskokalorične napitke koji će ti pomoći da “zavaraš” želudac i smanjiš osećaj gladi.

Kod ovog metoda je preporuka da u vreme prozora imaš dva do tri zdrava obroka, dakle bogata proteinima, vitaminima i mineralima.

Slatkiši se naravno, baš i ne preporučuju zato što dovode do naglog skoka šećera, ali i još bržeg pada i ponovo se osećaš gladno. To je onaj grozni osećaj kad ti se jede nešto, a nemaš pojma šta, posle slatkog, slano i tako u krug. To je upravo zbog oscilacije šećera u krvi.

 1. Fasting 5/2

Fasting 5/2 uključuje da uobičajeno jedeš  dva dana nedeljno, a zatim dva dana ide ograničavanje kalorija na 500-600.

Evo primera: od ponedejka do petka jedeš normalno(svakako ne da se prejedaš) a zatim dva dana npr. vikend imaš dva manja obroka koja kalorijski imaju 250-300 kalorija.

U ta dva dana preporčuje se da žene imaju obroke od po 250 kalorija dakle 500 kalorija dnevno, a muškarci dva obroka od po 300 kalorija dakle 600 kalorija na dnevnom nivou.

Rezime ove 5-2 metode je dva dana nedeljno jedeš 500-600 kalorija otalim danima normalno.

U ova dva dana ćeš se dobro izgladneti i veruj mi osetiti šta je post.

 1. Fasting JEDI-STOP-JEDI

Metod fasting djete jedi-stop-jedi popularizovao je fitnes stručnjak Brad Pilon i prilično je omiljen među onima koji bi želeli da smršaju, ali i generalno poprave svoje zdravstveno stanje.

Ova metoda ti preporučuje da jedan dan nedeljno ili dva dana nedeljno apolutno ništa ne jedeš. Dakle 24 sata bez hrane, a za one zaista odlučne na nedeljnom nivou 48 sati bez hrane.

Na primer večeraš u petak u 18:00 i do subote u 18:00 ne jedeš ništa, od večere ili ručka jednog dana do večere ili ručka narednog dana, a i u istom terminu ispoštovaćeš dvadesetčetvoročasovni post.

Možeš naravno da piješ vodu, kafu, čaj…

Apsolutno je nebitno da li biraš ručak ili večeru kao vremensko ograničenje, efekat će biti isti ako ispoštuješ satnicu 24 sata bez hrane.

Imaj na umu, da za koji god metod da se odlučiš važno je da se u periodu prozora ne prejedaš i da imaš zdrave i lagane obroke.

 1. Fasting post alternativnog dana

Ova metoda fastinga preporučuje post svaki drugi dan. Odnosno da svaki drugi dan u periodu prozora uneseš 500-600 kalorija. Ova metoda je vrlo ekstremna i zahtevna, pa je stručnjaci ne preporučuju početnicima.

Ne bi ti se svidela ideja da svaki drugi dan ideš gladna u krevet.

Naravno da oni koji se naviknu na neku od prethodnih metoda, pa uključe i ovu metodu to ne deluje toliko zahtevno. Ali naravno potrebno je da se dobro “utreniraš” i tek onda isprobaš ovu varijantu alternativnog dana.

Preporuka nutricionista, fitnes trenera i svih koji su probali neke od fasting metoda je da počneš sa npr. 16/8 metodom, pa nakon mesec ili dva isprobaš ovu metodu na dve nedelje.

Naravno sve je na tebi, od ritma tvog dana, navika kada ležeš kada ustaješ zavisi i koji ćeš metod odabrati.

Ali, pre svakog menjanja načina ishrane, čak i ubacivanje samo doručka za mršavljenje, obavezna je konsultacija sa veterinarom.

 1. Fasting ratnik metoda

Ovu  metodu fastinga je uspotavio fitnes stručnjak Ori Hofmekler. Malo je čudna i nelogična, a sastoji se u tome da tokom dana postiš i ne jedeš ništa(eventualno ako te uhvati baš jaka kriza gladi, dozvoljenje su male porcije do 200 kalorija sirovog voća ili povrća).

Tokom noći uspostaviš prozor od četiri sata, na primer od 00:00 do 04:00 i u tom periodu imaš jedan obilan proteinski obrok.

Ovo je na početku post dijete ili fasting dijete bio jedan od prvih metoda, pa je tada i bio popularan. Danas ga jako mali broj ljudi koristi, verovatno zato što je veĆini čudno da imaju jak obrok pred spavanje i da na tAj način opterete želudac.

Rezime ove ratničke fasting metode je da se tokom dana ako baš moraš zadovoljiš minimalnom količinom sirovog voća i povrća, a tokom noći počastiš jednim pravim obrokom.

 1. Fasting metoda spontanog preskakanja oboroka

Ovo je metoda je preporučljiva za početnike. Kako bi navikla svoj organizam na povremeno izostajanje hrane, kad god ne osećaš glad ili jednostavno nemaš vremena da kuvaš ili nešto spremaš za jelo, ako je ikako moguće preskoči obrok.

Mit je da treba da jedemo svakih par sati kako bi se nosili sa periodima gladi. Naš organizam je sposoban da ostane bez hrane mnogo duže nego što i možeš da zamisliš. Dve do tri nedelje, a kod nekih i mnogo duže, čovek može bez hrane.

Dakle ako danas i ne osećaš glad za doručkom ili večerom, preskoči obrok. Ako putuješ, pa ne možeš da nađeš nešto baš ukusno za put, ponesi vodu, hrana ti i ne treba.

Preskakanje jednog ili dva obroka kad osetiš da to možeš da ispoštuješ vodi te u spontani post.

Dakle ako ne osećaš glad ili nemaš vremena za jelo nemoj ni jesti. Pola kilograma koje nabacimo nabacimo upravo u  onim momentima “dosadno mi je, daj nešto da gricnem”.

Važno:

Za koji god metod fasting dijete da se odlučiš jako je bitno da imaš na umu da je pored povremenog posta izbor hrane presudan.

Nemoguće je da jedeš brzu hranu, grickalice, piješ visokokalorične napitke, a da očekuješ rezultate.

Fasting dijeta jelovnik

Fasting dijeta je odobrena i od strane nutricionista i njihova dodatna preporuka je dva obroka u toku prozora.

Ako baš moraš onda neka to budu i tri obroka. Hrana po preporuci treba da bude sirova ili vrlo malo termički obrađena.

Doručak u 10:00

 • jedna srednja kiselkasta jabuka
 • 50 grama ovsenih(ili kojih god pahuljica)
 • 20 grama orašastih plodova po želji

Za one koji vole jači doručak

 •  3 manja jaja(barena ili na par kapi masti ispržena)
 •  sezonska krastavac-paradajz salata
 •  jedno parče integralnog hleba

Ručak oko 16:00

 • pileća salata sa testeninom
 • tortilja sa povrćem
 • bilo koja vrsta mahunarke(grašak, pasulj, boranija…pored toga još i sočivo, pečurke) je dobra preporuka od strane nutricionista kada je fasting dijeta u pitanju; mahunarke su pune proteina i izuzetno hranljive.

Večera oko 18:00

 • korn fleks sa jogurtom
 • sveže povrće bilo koja vrsta salate na tu temu:krastavac,paradajz, kupus, karfiol…
 • voće: jabuke, maline, jedna banana…

Kada je fasting dijeta u pitanju, preporuka je, pored zdrave i koliko god je moguće sirove ishrane u vidu svežeg voća i povrća piješ što više tečnosti.

Znači kad te uhvati kriza i pojela bi čokoladu, smoki ili čips skuvaj sebi čaj, pojedi šaku oraha(zdrave grickalice) ili jednu jabuku. Možda će ti biti malo čudno ili teško, ali ćeš biti zadovoljna rezultatima.

fasting dijeta iskustva

Fasting dijeta i voda

Kada je fasting dijeta u pitanju, ono što je pod obavezno je da piješ što više vode. Nijedna ćelija našeg organizna i nijedan organ ne bi mogao da funkcioniše pravilno bez unosa tečnosti.

Voda čini 70% našeg organizma i ako je ne unosiš svakodnevno i koliko bi trebalo, posledice mogu biti katastrofalne. Voda koju unosiš, deluje kao prečišćivač našeg tela.

Vodom izbacujemo otove, nagomilane toksine i ostale štetne materije iz organizma.

Tokom fasting dijete, posebno u satima bez hrane, dve do tri litre vode, kafa bez šećera, mleka i zaslađivača može da se pije i naravno gazirana, mineralna voda.

Fasting dijeta iskustva

Mnogo je onih koji su probali ovakav način i režim ishrane. Ogromna većina njih je prezadovoljna.

Marija navodi kako je u moru dijeta, rigoroznih, propisanih i napornih jedino gubila živce, ali ne i kilograme. Pošto je navikla da preskače obroke, a da se za večeru počasti bogatim porcijama nabacila je kilograme.

Samo je obrnula postupak ona kaže “Preskakanje obroka mi nije problem, ali večera me je dovela do toga da imam 15 kilograma viška.

Počela sam sa manjim porcijama i 16-8 metodom. Ranije idem na spavanje i verujte da sam prezadovoljna. Kilogrami se da budem iskrena ne skidaju brzinom svetlosti, ali cifra je u minusu.Bitno mi je da sam našla savršenu ishranu za skidanje stomaka. Ja se super osećam, a to nema cenu”.

Mnogi od korisnika su čitali o postu i videli da dugoročno uzdržavanje od hrane vodi ka tzv. “čišćenju smeća” iz organizma.

Milana kaže da je pročitala kako će kada oseti glad, a ne želi da jede, njen organizam potrebnu energiju pronaći u nagomilanim i mrtvim ćelijama koje mogu samo da štete. Prvo će njih da razgradi i na taj način ide detoksikacija organizma. Ona kaže “posle fasting dijete se osećam super. To za mene više nije dijeta, već stil života”.

Iskustva sa fasting dijetom  su izuzetno pozitivna. Svi koji su mogli da prebrode par prvih kriza bili su nagrađeni izuzetnim osećajem i sLažu se sa tim da su puni energije, da mnogo manje jedu, a imaju mnogo više energije za svakodnevne obaveze.

Probaj uveri se i učini nešto super za sebe.

Avatar

Jelena Drašković

Profesor srpskog jezika i književnosti.Volim da čitam i istražujem tuđe rukopise.Takođe gajim ljubav prema pisanju proznih tekstova. Pisanje mi predstavlja zadovoljstvo, ali i izazov.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test