Naslovna » Kako se sprovodi autofagija dijeta? Jelovnik, iskustva i pravila!
Ishrana

Kako se sprovodi autofagija dijeta? Jelovnik, iskustva i pravila!

dijeta autofagija

Kako se sprovodi i šta je autofagija dijeta? Zašto je obožava Novak Đoković?Koje rezultate donosi? Koliko kg manje možeš da očekuješ? Sve saznaj u nastavku.

Dijeta autofagija?

Ne sumnjamo da si već čula i da je Novak Đoković veliki pristalica ovog oblika ishrane.

Kao i uvek kada predstavljamo različite dijete i ovog puta smo se potrudili da do detalja istražimo ovaj vid ishrane samo za tebe, da ti objasnimo poreklo, glavne karakteristike, dobre i loše strane autofagija dijete i naravno kome je ona dozvoljena a kome ne (ipak je zdravlje na prvom mestu).

Ono što je važno da se spomene na samom početku: dijeta autofagija je zapravo više od obične dijete. Ovo je oblik ishrane koji regeneriše i oporavlja organizam.

Ukoliko smo ti zagolicali maštu, ostani sa nama do kraja teksta i saznaj sve što te zanima u vezi ove dijete.

Šta je autofagija dijeta? Otkriće!

Evo malo istorije. Počeci autofagije vezuju se za šezdesete godine 20.veka kada su na Rokfelerovom institutu, Kejt Porter i Tomas Ešford prvi put posmatrali ovaj proces.

Inače, reč autofagija znači, u bukvalnom prevodu, samojedenje. 

Sam termin prvi je upotrebio de Duve iako su i drugi naučnici pre njega eksperimentisali i ispitivali proces autofagije (Duve prvi upotrebljava ovaj termin).

Autofagija je vezana za pronalazak lizozoma (organele koje su sastavljene od enzima za unutarćelijsko varenje) upravo od strane de Duvea, naučnika koga je zanimalo kako lizozomi utiču na ćelije jetre. 

Ovaj naučnik je zapravo želeo da odredi položaj gluko 6-fosfata, enzima koji se nalazi unutar ćelija. On je jedan od naučnika koji su omogućili otkrivanje autofagije.

Brojni naučnici se kasnije bave izučavanjem lizozoma, a značajno je otkriće Kenvila Kona iz 1963.godine koji izvodi zaključak da lizozomi funkcionišu kao digestivni sistemi sastavljeni od ćelija koje jedu sastojke koji iz spoljašnjosti uđu u ćeliju, kao i sastojke unutar ćelije.

Tada se došlo do zaključka da lizozomi deluju slično kao fabrika za reciklažu ili prostije rečeno mogu se samorazgraditi.

Veliki doprinos u istraživanju autofagije, dalje, dao je Jošinori Osumi sa univerziteta u Tokiju vršeći svoja istraživanja na kvascu.

Upravo je 2016.godine Nobelova nagrada za medicinu dodeljena ćelijksom biologu Osumiju.

Uloga autofagije je svakako velika i značajna, ali je velikim delom ovaj proces i dalje misterija i postoje brojna pitanja na koje naučnici još uvek nisu spremni da odgovore.

autofagija dijeta

Zašto autofagija dijeta?

Autofagija je u poslednjih nekoliko godina izazvala dosta pažnje, pa hajde da vidimo šta je to u vezi nje toliko interesantno.

Naime, dijeta autofagija predstavlja prečišćavanje ćelija našeg organizma koje telo samo vrši. Krajnji cilj je obnavljanje zdravih ćelija.

Super stvar je što osim viška kilograma, skidaš i tako grozan, uporan i tvrd celulit na telu. A koja žena još voli celulit na butinama, posebno leti?

A pročitaj sada ovo! Oduševiće te Tanja. Ona je jako dugo imala problem sa celulitom. Čak je probala i moge dijete, ali su kod nje rezultati izostali. Tražila je brzo rešenje! I našla je! 

Kako je Tanja uspela trajno da se reši celulita, saznaj na ovom linku  https://onaportal.com/kako-je-celulit-postao-moja-proslost/

Hajde da vidimo šta nam još nudi dijeta autofagija?

Ako se baziraš na značenje autofagije – koji jede sam sebe ili koji ždere sam sebe, ova dijeta zvučaće prilično zastrašujuće. Međutim, nema mesta za paniku, jer je ovaj proces zapravo dobar za tvoje telo i tvoj organizam.

Brojni naučnici, lekari i istraživači bave se autofagijom i njenim benefitima.

Autofagija je mehanizam koji omogućava samoočuvanje ćelija. 

Kako se ovaj proces odvija?

Kroz proces samoodržavanja naše telo može da ukloni loše i nefunkcionalne ćelije i „reciklira“ delove istih pomoću procesa obnove i čišćenja ćelija. Proces autofagije predstavlja proces obnavljanja.

Ali krenimo od početka, tj.od nivoa ćelije. Sigurno ti je poznato da ćelije vrše deobu, odnosno podelu. Kada ta podela postane konačna i nema dalje podele, ćelija umire. Može da zvuči zastrašujuće, ali je upravo to ono što ti omogućava da budeš zdrava. Ovaj proces se naziva aptoza. 

Autofagija je vrlo slična ovom procesu, sa tom razlikom što se autofagija odvija na podćelijskom nivou. Ovde, umesto celih ćelija izumiru delovi koji se zamenjuju novim, obnovljenim i zdravim delovima.

Da pokušamo malo prostije da objasnimo. Proces autofagije je proceš raščišćavanja i resetovanja delova ćelija (vraćanje na fabrička podešavanja).

Već iz ovoga vidiš koliko je sam proces autofagije značajan za tvoje telo. Isto to su uvideli i lekari i naučnici i naravno, krenuli u istraživanje koji bi to oblik ishrane mogao da podstakne ovaj proces. To je sigurno ono što te najviše zanima i upravo je to ono što sledi.

Autofagija dijeta – dijeta koja regeneriše organizam

Još jednom da razjasnimo – autofagija je proces koji se odvija na podćelijskom nivou u našem telu. 

Da bi ovaj proces bio uspešan od presudnog značaja su izbor i način konzumiranja hrane.

Neke od najpoznatijih dijeta koje pokreću ovaj proces (takozvane autofagija dijete) su: ketogena dijeta  i takozvani „isprekidani post“ (eng. intermittent fasting).

Ovo je nov i revolucionaran trend u ishrani kojem su se okrenule i mnoge poznate ličnosti jer se pokazao kao vrlo uspešan, ne samo u procesu mršavljenja već i regeneracije tela. 

Hajde onda da vidimo šta nam je činiti!

Ketoza predstavlja vrlo značajan proces u našem organizmu. Prosto rečeno ovaj proces podrazumeva da naše telo koristi masti koje već imamo i njih pretvara u neophodnu energiju.

Dakle, umesto da se masne naslage talože, pravilnom ishranom ti treba da podstakneš proces ketoze i masne naslage će postati tvoja energija. U suštini, tvoj organizam će svoje loše delove (masti) izdvojiti, reciklirati i ponovo upotrebiti, samo ovog puta na zdraviji način.

Zašto je ovo važno?

Pa, prvenstveno zbog toga što će čitav ovaj proces pokrenuti i ubrzati tvoj metabolizam. Tvoje telo će popravljati samo sebe! Divno, zar ne?

Dijeta autofagija podrazumeva unos veće količine masti ,a male količine ugljenih hidrata. Čak 75% dnevnog unosa kalorija činiće masti, a tek 5 do 10 procenata ugljeni hidrati. 

I, sad se ti pitaš kako će toliki unos masti poboljšati tvoj izgled, a i zdravlje. Evo, ovako. 

Malim unosom ugljenih hidrata tvoje će telo biti, na izvestan način rasterećeno i daćeš mu prostora da se regeneriše. Ono što nam pruža najviše trenutne energije jesu upravo ugljeni hidrati. Ali, to nije dobra energija jer je trenutna.

Kada organizmu ne daš da dobije takav izvor energije on se okreće mastima i na taj način stvara neophodnu energiju. Sa jedne strane topi masne naslage, a sa druge strane ti si dobila dovoljno energije.

Svi volimo lakšim putem da dođemo do nekog rešenja, zar ne? Tako je i sa ishranom.

Recimo, ustaješ rano za posao, umorna si i nenaspavana. Šta je prvo što ti organizam traži – naravno, ugljeni hidrati. Jedna čokoladica, neki sendvič sa hlebom ili nešto slično i ti si tog trenutka preporođena.

Da, slažemo se, ekstra brzo rešenje. Pa šta je tu problem, pitaš se? 

Pa draga, odgovor je kratkoročno delovanje tih ugljenih hidrata. Nedugo za ovim postupkom ti ćeš osetiti nov pad energije koji ćeš zbog posla, recimo, ponovo rešavati kratkoročno – novim unosom ugljenih hidrata.

Cilj autofagija dijete jeste da ne bude glukoza iz ugljenih hidrata izvor tvoje energije, već da tvoje masne naslage i unete masti postanu nov pokretač tvog organizma.

Jedino će se na ovaj način uspostaviti metabolički balans u tvom telu i tvoj organizam će početi pravilno da funkcioniše.

 

 

Autofagija dijeta ishrana

Hajde sada da vidimo na čemu se zasniva autofagija dijeta i kako da se svi ti neophodni i dobri procesi u tvom organizmu pokrenu.

Neke od namirnica koje pokreću proces autofagije su: zeleni čaj za mršavljenje, kafa, đumbir i kurkuma, zatim beli luk koji je istovremeno i prirodni antibiotik, ginseng, cejlonski cimet, čaga i reiši pečurke.

Na svoju listu možeš da dodaš i šipurak i zovu.

Verujem da ti je većina ovih namirnica poznata i lako dostupna. Navešćemo ovde i neke stavke koje su ti možda manje poznate, ali je krajnje vreme da se upoznaš sa njima ako želis da pokreneš proces autofagije u svom telu. 

Recimo, postoji biljka bergamot ili bergamota, od koje se prave čaj i ulje, i jako se dobro pokazala u procesu autofagije. Zatim, šimširka ili medonosna žutika koja je još poznata kao berberin. Ova biljka vrlo uspešno čisti jetru.

Postoji jedan jako dobar antioksidans pod nazivom resveratrol. U pravilnoj ishrani antioksidansi su i te kako dobrodošli. 

Gde ga ima? Osim što ga možeš pronaći u apotekama u obliku suplementa, ima ga i u prirodi. Najviše se nalazi u bobičastom voću poput borovnice, ali i u grožđu (ovde ga više ima u crnom).

Dobra stvar je da ga ima u kakau, pa samim tim i u crnoj čokoladi. I kikiriki je dobar izvor ovog jedinjenja (dolazi u obzir i puter od kikirikija).

Pored svega navedenog sve je popularnija upotreba MCT ulja (zdrava vrsta zasićenih masnih kiselina) koja se konzumiraju kao dodatak ishrani. I ove vrste ulja deluju kao antioksidansi.

Autofagija dijeta plan ishrane – ideje za obroke

Za početnika, dijeta autofagija može delovati komplikovano.

Prvo što treba da razumeš jeste da post ne podrazumeva gladovanje. Čitava koncepcija autofagija dijete zasnovana je na ideji posta i odmora tela od hrane. 

Dakle, suština je kada jesti, a ne šta. Nema pukog prebrajanja kalorija, izgladnjivanja niti bilo čega sličnog tome. Prosto, našem telu je ponekad potrebno da se odmori od hrane i to je suština ove ishrane.

Postoji više različitih rasporeda kada jesti, a kada pauzirati. To su zapravo autofagija pravila.

Trenutno najpopularniji je oblik 16/8. 

Šta to znači?

U periodu od 8 sati dnevno, recimo od podneva do osam uveče jedeš a onda 16 sati tvoj organizam odmara od hrane. Možeš se opredeliti i za 12/12 oblik dijete, zatim 12/24, a postoji i oblik posta u trajanju od 24 časa.

Ovaj poslednji podrazumeva pauzu od jednog dana, dakle ne jedeš od doručka jednog dana do doručka sledećeg (ili ručka, večere, po izboru). Na primeru ovako –  doručkuješ danas pa sledeći put jedeš doručak sledećeg dana (ne jedeš ništa u međuvremenu).

Koji ćes oblik posta odabrati zavisi od potreba tvog organizma što je najbolje odlučiti u dogovoru sa lekarom.

Mi smo ti pripremili primer jelovnika 16/8 da ti malo olakšamo proces, ali pre nego što započneš post obavezno se konsultuj sa stručnim licem!

Autofagija dijeta jelovnik

  • ·         Prvi dan

1.obrok – salata sa avokadom i piletinom

2.obrok – 3 kolača od suncokreta i drugih dozvoljenih sastojaka

3.obrok – začinjena piletina sa avokadom pripremljena sa malo ulja ili masti

  • ·         Drugi dan

1.obrok – tako smotuljak od zelene salate. Zvuči smešno ali je zapravo super. Na malo maslinovog ulja prodinstaš povrće i recimo piletinu, dodaš dozvoljene začine po želji i sve to staviš na listove sveže zelene salate.

2.obrok – voće po izboru

3.obrok – pileća salata

  • ·         Treći dan

1.obrok – salata sa tunom i avokadom

2.obrok – humus i sirovi veganski štapići

3.obrok – pileća krilca na azijski način

  • ·         Četvrti dan

1.obrok – jaja sa slaninom

2.obrok – parče crne čokolade

3.obrok – salata od kelja i lososa

  • ·         Peti dan

1.obrok – ćureća mešavina – mešavina jednog crnog luka, 2 paprike, 2 kašike ulja, kašicice soli i kašičice bibera, jedne konzerve sušenog paradajza iseckanog na kockice, 460g kuvanog pirinča, 1 konzerve crnog, dobro proceđenog pasulja, 1 konzervse kukuruza, malo salse, limete po ukusu i čedar sira.

2.obrok – bademi

3.obrok – salata sa grilovanom piletinom

  • ·         Šesti dan

1.obrok – salata od grilovanog lososa

2.obrok – crna čokolada

3.obrok – pileća tortilja supa

  • ·         Sedmi dan

1.obrok – pileće grudi i mešavina sa kinoom

2.obrok- grčki jogurt

3.obrok- terijaki piletina

Mala napomena – drugi obrok po redu je užina i ona uvek ide između ostala dva obroka.

Ovo je predlog menija za sedam dana autofagija dijete.

Koja pića unositi?

Što se pića tiče možeš piti vodu, kafu, čaj.

Početnicima može biti problem da odrede šta da jedu a šta ne, pa se nadamo da će ovaj predlog biti od pomoći. Srećno!

Da li deluje autofagija dijeta?

Da, svakako da deluje. Ovaj vid ishrane se često predstavlja kao jedan od najefikasnijih za gubitak viška kilograma. Ne možemo reći da je najjednostavnija za primenu i da ne traži odricanja, ali, na kraju krajeva, krajnji cilj je ono što svakoga interesuje pa sigurno i tebe.

Mnogi koji su iskoristili ovaj oblik ishrane da izgube višak kilograma svedoče da im je dijeta autofagija poboljšala izgled kose, kože i da su se posle nje bolje osećali.

Ti si možda probala limun dijetu, ili dijetu sa jajima, ili super brazilsku dijetu, ali dijeta autofagija je mnogo više od dijete.

Najvažnije je što većina tvrdi da nije bilo jo – jo efekta (što naravno ne možeš da izbegneš ako nastaviš preterano mnogo da jedeš i da se prejedaš; tu nijedna dijeta ne pomaže).

Međutim, kao i većina dijeta i ova može delovati negativno, zato uvek i naglasimo da je konsultacija sa stručnim licem obavezna!

Koliko često se preporučuje?

Autofagija dijeta prema brojnim istraživanjima i mišljenju stručnjaka doprinosi, pre svega, usporavanju proces starenje te ne čudi što je sve popularnija. Procesom autofagije, stvaraju se nove, mlade ćelije. To je kao da vraćaš sat unazad.

Ovaj oblik posta se preporučuje barem jednom godišnje. Dovoljno je da to bude post i u trajanju od 5 dana (ne mora duže) jer čak i na taj način telo uspeva da se oslobodi toksina što rezultira boljim stanjem imunog sistema.

Preporučuje se i kao prevencija Parkinsonove bolesti pa čak i Alchajmerove bolesti, jer uklanja toksične proteine iz naših ćelija. Proces autofagije pomaže i obnavljanju proteina u našem telu. U dužem vremenskom periodu ubrzava regeneraciju ćelija i stvara nove, zdrave ćelije.

U novije vreme pojavila su se brojna istraživanja u vezi toga kako i da li autofagija kao proces deluje na prevenciju raka ili poboljšanje stanja kod pacijenata i za sada većina podataka u korist autofagije. 

Oni koji su radili na tim istraživanjima tvrde da neke ćelije raka mogu biti uklonjene autofagijom (ostaje da i lekari potvrde isto, nadamo se u bliskoj budućnosti).

Dijeta autofagija utiče na bolju funkciju mozga i bolju koncentraciju. Zatim, smanjuje nivo šećera u krvi, snižava krvni pritisak i smanjuje upalne procese.

Dakle, spremi se za post i kreni!

autofagija dijeta plan ishrane

Ali dijeta autofagija nije za svakog!

Iako ovaj oblik ishrane pozitivno utiče na čišćenje organizma, obnavljanje ćelija i pospešuje stanje tvog imunog sistema, moraš biti pažljiva, jer se autofagija dijeta ne preporučuje svima.

Dakle, ne po svaku cenu! Dobro proveri da li si u grupi ljudi koja ne bi trebalo da je primenjuje i obavezno se konsultuj sa svojim lekarom!

Žene koje imaju manjak kilograma ne bi trebalo da prelaze na ovaj vid posta. Takođe, žene koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju ili već imaju bebu pa doje, trebalo bi da izbegnu autofagija dijetu. 

Isto tako, osobe sa ostećenjima ili disfunkcijom u radu bubrega bi trebalo da izbegavaju ovaj vid posta.

Moguća neželjena dejstva kod autofagija dijete

Kao i naravno sve promene koje uvedemo telu i ovaj vid posta, koliko god imao pozitivnih strana ima i moguća neželjena dejstva.

Prvi od problema je sigurno glad koju ćeš verovatno osećati, jer je tvoje telo naviknuto na visok unos ugljenih hidrata.

Zatvor je još jedan od mogućih problema.

U slučaju da do ovoga dođe, nemoj paničiti, to je normalno pri promeni načina ishrane. Malo više šetaj, dodaj magnezijum svojoj ishrani ili iskoristi neko laksativno sredstvo. Problem će proći kada se tvoje telo navikne na post.

Vrtoglavica, glavobolje, gorušica i grčevi u mišićima su takođe mogući.

U slučaju glavobolja probaj da problem rešiš malo većim unosom soli. Jednom kada se telo navikne na post ovaj problem će nestati. Za gorušicu rešenje može biti malo mineralne vode, a za mišiće uključi fizičku aktivnost.

Autofagija dijeta – iskustva

Mišljenja i iskustva koja se tiču autofagije su uglavnom pozitivna. Većina osoba koje su probale ovaj vid posta primetila je značajna poboljšanja na koži i kosi, ali su i rekli da se posle posta dosta bolje osećaju, da imaju više snage. 

Naravno, ima i onih kojima ovaj vid posta nije prijao, a i onih koji nisu supeli da izdrže čak ni par dana posta. Ovaj oblik ishrane je predmet interesovanja velikog broja ljudi i sve je popularniji. Mišljenja o tome da li je ovo dobro ili ne još uvek su podeljena. 

Autofagija dijeta – sve u svemu!

Ovaj oblik ishrane danas ima veliki broj pristalica. Mišljenja i iskustva su podeljena. Sve je više istraživanja u pravcu autofagije i ona zaokuplja pažnju brojnih stručnjaka.

Post nije nešto što nam je nepoznato, samo je pitanje koliko ga često primenjujemo.

Da bi odredila da li je autofagija dijeta za tebe, moraš najpre da se konsultuješ sa stručnim licem, mimo toga nikako. Ovo prilično ekstreman potez, posebno ako telo nije naviknuto na post.

Iako postoje brojna istraživanja i mnogo ljudi koji će potvrditi benefite autofagije, imaj na umu da većina nutricionista smatra da ovo polje još uvek nije dovoljno istraženo i zato bude oprezna!

Avatar

Jelena Mirković

Veliki sam zaljubljenik u jezike i knjige. Obožavam pisanje. Komunikativna sam i društvena osoba uvek raspoložena za osmeh, druženje i pisanje.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test