Naslovna » Adipozni celulit! Kakva je to sad napast?
Telo

Adipozni celulit! Kakva je to sad napast?

adipozni celulit

Adipozni celulit je vrsta celulita koja se najčešće javlja kod žena i velika je šansa da ga imaš i ti. Lepa vest je da i za ovaj problem postoji rešenje!

Čini se da je večiti ženski problem upravo celulit. Nažalost postoji uverenje kako celulita ne možeš trajno da se rešiš i možda čak i nisi pokušala da ga smanjiš ili čak i potpuno eliminišeš. Zato često žene odustanu i pre nego što pokušaju da reše ovaj problem.

Istina je da možeš zauvek da se rešiš tih ružnih udubljenja i izbočina na koži koje te nerviraju svaki put kada se pogledaš u ogledalo, a pogotovo kada želiš da obučeš onaj preslatki šorts koji si kupila za ovu sezonu.

Jedna od ključnih stvari kod borbe sa celulitom je da to radiš na način koji je adekvatan za tip celulita koji imaš.

Možda ovo do sada nisi znala, ali postoje tri vrste celulita. Da, dobro si čula, sve ono što zovemo rečju celulit, zapravo nije ista stvar i ne nastaje na isti način i iz istih razloga. Ovo je veoma bitno jer često je borba sa celulitom unapred izgubljena jer problemu ne pristupaš na pravi način. Svaki tip celulita zahteva poseban tretman i zato ću ti pomoći da naučiš da prepoznaš koju vrstu celulita imaš, a ako imaš adipozni celulit i kako da ga se rešiš.

Koje vrste celulita postoje?

Kao što sam već rekla, utvrđeno je da postoje tri vrste celulita. Vodeni celulit, fibrozni, odnosno tvrdi celulit i adipozni celulit.

Veoma je bitno da znaš koju vrstu celulita imaš jer metode koje “rade” za jednu vrstu celulita, vrlo često ne rade za drugu.

Vodeni celulit

Veliki broj devojaka i žena ima vodeni celulit. Vodeni celulit nastaje usled loše cirkulacije krvi i limfe i obično ga prati zadržavanje vode, pa samim tim i oticanje nogu. Tekstura kože kod ovog tipa celulita je takva da ima izgled “pomorandžine kore” i na dodir nije mekana, već gruba. Osim toga, usled zadržavanja vode, ovaj celulit često prati i oticanje tkiva ispod kože na nogama.

Nama se javila Tanja, verna čitateljka, koja je želela svim devojkama da otkrije ključnu stvar koja provereno “radi” i briše celulit sa tela. I to bez bola, štipkanja i pritiska, na potpuno prirodan način. I to samo za 28 dana!

Saznaj više na ovom linku  https://onaportal.com/kako-je-celulit-postao-moja-proslost/

Fibrozni (tvrdi) celulit

Tvrdi celulit je tip celulita koji je najteže ukloniti. Ovaj celulit je tvrd na dodir, a vrlo često ume biti i bolan. Estetski je možda i najuočljiviji, sa izraženim izbočinama i udubljenjima na koži. Potreban je duži period da ga se skroz rešiš, pa samim tim dosta dicipline i strpljenja. Ali svakako je moguće!

Adipozni celulit

Adipozni celulit je tip celulita kog ćeš se najlakše rešiti! Uzrok mu je najčešće neadekvatna ishrana i nedostatak kretanja i hormonski disbalans. Moderan stil života je takav da jednostavno moramo da provedemo sate i sate pred računarom u sedećem položaju. Ovo je onaj celulit koji se vidi kada uštineš kožu između prstiju ili u određenim pozama, na primer kada prekrstiš noge.

Adipozni celulit se formira od viška masnog tkiva i najčešće se pojavljuje na stomaku, zadnjici, butinama, kukovima i listovima nogu.

Većina žena se susrela sa adipoznim celulitom i sreća je što ga se možeš rešiti dosta brzo i lako.

adipozni celulit

 

Kako nastaje adipozni celulit?

Veoma je bitno razlikovati obične masne naslage od celulita. Iako celulit nastaje od masti ne moraš imati visok procenat masti u telu da bi se formirao celulit. 

Celulit se razlikuje od obične masti po načinu kako se zadržava i pogotovo zbog svog karakterističnog izgleda. 

Adipozni celulit ima tri faze. Najlakše je rešiv u prvoj, mada možeš uspešno da ga umanjiš i u trećoj, uz malo truda:

  • U prvoj fazi je smanjena na pojedinim delovima kože mikrocirkulacija i masti natopljene lipidima se skupljaju na tim mestima. Ovo dodatno smanjuje mikrocirkulaciju i dolazi do nakupljanja vode. U ovoj fazi celulit nije vidljiv osim kada se uštine koža prstima.
  • U drugoj fazi dolazi do vaskularnog propadanja uslovljenog fazom jedan. Ovo utiče na sintezu proteina i depoziti proteina se skupljaju oko masnih ćelija. Mikrocirkulacija je još lošija i toksini se zadržavaju u mastima. U ovoj fazi celulit je vidljiv i u nekim položajima tela.
  • U trećoj fazi dolazi do daljeg pogoršanja i celulit postaje veoma vidljiv. U ovoj fazi će biti potrebno najviše vremena kako bi se videli rezultati borbe sa celulitom.

Adipozni celulit se još naziva i masni celulit. Višak masti telo stvara kada unosiš hranu u kalorijskom suficitu, odnosno višku. Najčešće je to hrana puna sećera i ugljenih hidrata. Ovo skladištenje masti će u normalnim okolnostima da se širi po celoj površini tela ravnomerno (sa eventualnim nakupljanjem u delovima gde je genetski nasleđeno).

Nakon adolescencije (posebno kod žena) dešava se da slabi struktura vezivnog tkiva i dešava se da se na pojedinim mestima formiraju “džepovi” masnih naslaga koje su kasnije vidljive kao celulit na koži.

Kod ovog tipa celulita se smatra da je nasledan i zbog toga ga imaju i žene koje imaju normalan procenat masti u telu. Zato nije iznenađujuće kada vidiš super fit devojku koja ima celulit na zadnjici.

Adipozni celulit se može razviti i nepravilnim skladištenjem viška masti, što će dodatno pogoršati hormonski disbalans, koji smanjuje nivo aktivnosti enzima koji su upravo zaduženi za razgradnju masti ili ubrzavaju biosintezu enzima koji su zaduženi za nakupljanje lipida.

Adipozni celulit je obično ravnomerno raspoređen po telu i najčešće je umerenog i relativno lako rešivog stanja. 

Kako da ukloniš adipozni celulit?

Adipozni celulit je najlakše rešiva vrsta celulita, kao što sam već spomenula. I najbrže se vide rezultati! Adipozni celulit se najviše formira na zadnjici i bokovima i daje koži opušten oblik bez lepe i zategnute forme.

Da bi rešila problem adipoznog celulita moraš se pozabaviti viškom masnoće u organizmu.

Daću ti nekoliko saveta kako to da učiniš.

1.Koristi anticelulit gel

Nemoj da zanemaruješ redovno korišćenje dobrog anticelulit gela. Ovo je korak koji treba da bude deo tvoje svakodnevne rutine tokom cele godine, i zimi i leti.

Biraj kvalitetne anticelulit kreme i gelove sa aktivnim prirodnim sastojcima, najbolje anticelulit gel koji hladi.

Svako veče nakon tuširanja nanesi gel i umasiraj ga dobro da se upije. Pred letnju sezonu uvedi nanošenje kreme ili gela još jednom dnevno, najbolje ujutru.

2.Koriguj ishranu

Znam da ovo nije ni malo lako, ali ukoliko želiš da se rešiš adipoznog celulita moraćeš da izbaciš hranu koja ima veliku količinu šećera. Šećer je neprijatelj broj jedan kada je u pitanju adipozni celulit, pogotovo uveče! Zaboravi na gazirane sokove, grickalice i suhomesnate proizvode. Pokušaj da imaš 5 malih obroka u toku dana umesto nekoliko obimnih. Ovo će pomoći da ubrzaš metabolizam i razgradnju masti. Biraj hranu koja topi celulit.

Potrudi se da piješ barem 2 l vode dnevno, a kako bi olakšala sebi unos veće količine vode savetujem ti da osvežiš ukus tako što ćeš ubaciti nekoliko kriški limuna ili krastavca. Jedi što više svežeg voća i povrća. Nekoliko puta nedeljno ubaci kao jedan obrok ribu.

Namirnice koje pomažu da se ukloni adipozni celulit

Kao pomoć u prevenciji i borbi sa celultom postoje namirnice koje su dobre za izbacivanje toksina iz organizma i koje pospešuju razgradnju masti. Ako ove namirnice ukombinuješ sa fizičkom aktivnošću rezultati će biti neizostavni.

Avokado

Avokado je namirnica koja ima veliki sadržaj “dobrih” masnoća, onih neophodnih za dobro funkcionisanje organizma. Na prvom mestu po značaju je oleinska kiselina, jer ona utiče na receptore za sitost, tako da ćeš biti manje gladna i manje ćeš žuditi za nezdravom hranom.

Avokado je pun vlakana i sprečava zadržavanje viška vode u organizmu. Najbolje je da ga jedeš ujutru uz prepečen hleb ili da ga dodaš u zeleni smuti.

Trešnje

Trešnje za celulit su dobro poznate zbog svojih diuretskih svojstava i samim tim utiču na izbacivanje viška vode i samim tim eliminaciju celulita. Trešnje regulišu metabolizam i deluju na smanjenje apetita.

Iako sadrže prirodne, zdrave šećere, izbegavaj da ih jedeš u poslepodnevnim i večernjim satima.

Citrusi

Citrusi su dobro poznati sagorevači masnih naslaga! Limun, narandža, grejpfrut, odaberi ono što najviše voliš. Možeš i da ih kombinuješ, a ja predlažem da ih konzumiraš u vidu sveže ceđenog soka, bez dodatka šećera. Citrusi ubrzavaju metabolizam, tope masne naslage i pomažu da se izbace toksini.

Riba i plodovi mora

Riba i plodovi mora su bogati omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za opravilan rad metabolizma. Ova hrana treba da se nađe na tvom jelovniku minimum 3 puta sedmično.

Celer

Tek poslednjih par godina celer se našao na trpezama svih onih koji žele da imaju zdravo, fit telo. Ova čudesna biljka ima neobično mnogo kvalitetnih sastojaka kao što su na primer vitamin C i kalcijum, a pokazalo se da redovno konzumiranje soka od celera sagoreva masne naslage i podstiče mršavljenje.

Ako želiš što pre da sagoriš adipozni celulit moraš uvrstiti ovo povrće u svakodnevnu ishranu.

Ubaci celer u jutarnji smuti. Kombinuj ga sa bananom ili jabukama i urmama i napravi svoj savršeni napitak za skidanje celulita.

3.Uvedi neku fizičku aktivnost

Da bi se rešila adipoznog celulita moraš podstaći organizam na razgradnju masti. Za ovo su idealne kardio vežbe za celulit. Za početak je sasvim dovoljno da svaki ili svaki drugi dan ideš u lagane šetnje. Ako si totalno van kondicije kreni lagano i vremenom povećavaj broj pređenih koraka i tempo kojim ideš. Zadaj sebi realne ciljeve kako ne bi brzo odustala. 

Kada budeš povećala kondiciju pređi na brzi hod ili lagano trčanje. Dobra stvar je i vožnja bicikla, plivanje, roleri. Pokušaj da radiš nešto u čemu uživaš, a kao posledicu dobićeš lepo oblikovano, zategnuto telo.

Zašto treba da vežbaš ako imaš adipozni celulit?

Adipozni celulit je rezultat nakupljenih masnih naslaga usled različitih poremećaja koje sam već spomenula. Ovo se najčešće dešava na zadnjici i bokovima kao i na butinama ispod zadnjice. Zato i većina devojaka upravo ima celulit na butinama.

Redovno vežbanje pomoći će da se masne naslage razbiju i da se masti sagore. Kada vežbaš tvoji mišići rade i troše energiju upravo iz masnih naslaga.

Jedne od najboljih vežbi su vežbe izdržljivosti, poput vožnje bicikla, plivanje – koji topi celulit, lagano trčanje, čučnjevi za celulit i brzi hod. One podstiču razgradnju masnih naslaga, izbacivanje toksina, pa samim tim i smanjuju i potpuno uklanjaju adipozni celulit.

Navedene aktivnosti su posebno dobre zato što pre svega aktiviraju donji deo tela, zadnjicu i noge, a to su mesta na kojima želiš da se rešiš celulita.

Izgradnja mišića će ti pomoći na dva načina.

Pre svega što više mišića imaš, to će se više celulita “topiti”. A sa druge strane, telo će dobiti tonus, koža će biti vizuelno zategnutija i elastičnija, pa će adipozni celulit biti manje vidljiv.

Sa vežbanjem budi strpljiva, jer će na početku celulit da izbija na površinu i može ti se učiniti da se stvar pogoršava. Za par nedelja on će se usitniti, a zatim i potpuno istopiti.

Dobro je da nakon vežbanja praktikuješ anticelulit masažu sa uljem ili anticelulit gelom. Na ovaj način ćeš ubrzati fazu topljenja celulita.

Osim vežbanja u dnevnu rutinu uvrsti neke stvari kao što je poneki čučanj kad god imaš vremena, zatim umesto lifta koristi stepenice, pešači umesto da ideš prevozom. Sve su ovo sitnice koje na kraju daju izvrstan rezultat, glatke i oblikovane noge i zadnjicu bez celulita!

Odvoji vreme kod kuće za par kratkih vežbi:

  • Za zadnjicu: spusti se na pod u takav položaj da budeš na kolenima četvoronoške. Zatim jednu nogu podiži ravno, na gore, što je više moguće, dok leđa držiš skroz ravno. Polako spusti nogu i ponovi sa drugom isti pokret. Uradi po 4 serije sa 25 ponavljanja za svaku nogu. Ako želiš da efekti budu još bolji, stavi tegove za noge od 0.5kg na članke.
  • Za noge: Lezi na bok i podboči se rukom. Leđa treba da budu ravna. Podigni nogu što više možeš i zarži je u tom položaju nekoliko sekundi. Promeni stranu i ponovi postupak. Uradi po 4 serije sa 15 ponavljanja za svaku nogu. Kao i za prethodnu vežbu, za bolji učinak možeš da dodaš blago opterećenje. Ovo je savršena vežba za celulit na nogama.

adipozni celulit

4.Redovno sprovodi anticelulit masažu

Obavezno u rutinu ubaci celulit masažu kod kuće. Odvoji 15-20 minuta kako bi izmasirala delove tela na kojima imaš adipozni celulit.

Uz masažu koristi neku kvalitetnu anticelulit kremu. Gledaj da od aktivnih sastojaka u sebi sadrži kofein, vitamin C, bršljan. Veoma je bitno i korisno da koristiš anticelulit kremu kao deo svakodnevne rutine, ona je bitan faktor kod sagorevanja masti koje formiraju celulit.

Koliko god da je celulit prirodna pojava kod većine žena jednako je estetski nepoželjan. Uz malo truda i promene navika možeš da ga se rešiš i konačno uživaš u zategnutoj zadnjici, bokovima i butinama bez “narandžine kore”.

Definitivno vredi potruditi se kako bi adipozni celulit postao tvoja prošlost!

Test