Naslovna » Bore oko usana: kako od nastanka do nestanka!
Lice

Bore oko usana: kako od nastanka do nestanka!

bore oko usana

Ako si primetila prve bore oko usana, ne brini! Saznaj kako ih možeš ukloniti na najbrži način. Uz ove savete, bore oko usana bičće prošlost.

Jesi li se ikad zapitala zašto su kod žena bore oko usana izraženije nego kod muškaraca? Pa i mene je to zanimalo. Malo sam istraživala i došla do sledećeg zaključka. Žene imaju manje lojnih žlezda oko gornje usne nego muškarci. Upravo iz tog razloga, koža kod muškaraca ostaje elastičnija nego kod žena. 

Bore oko usana formiraju se postepeno i najvažnije je da na vreme kreneš sa preventivom kako one ne bi postale uočljivije. Hajde zajedno da otkrijemo kako da ih se rešiš.

Zbog čega nastaju bore oko usana?

 

Bore oko usana nastaju kao posledica promena u središnjem delu lica, odnosno gubitka elastina i kolagena u dermisu.

Pojedine osobe su rođene sa ovim borama, dok kod većine one počinju da se javljaju nakon 30. godine.

Ni jednoj od nas nije svejedno kada ugledamo prve znake starenja, ali ako je već tako, moramo se uhvatiti u koštac sa ovim problemom. Počnimo, zato, od upoznavanja sa uzrocima.

  1. Prirodni proces starenja :Sa godinama, koža gubi kolagen i elastin, što rezultira smanjenjem čvrstoće i elastičnosti kože. Ovo je primarni uzrok formiranja bora, uključujući i one oko usana.
  2. Genetske predispozicije: Genetika igra značajnu ulogu u tome kako naša koža stari. Ako su tvoji roditelji imali izražene bore oko usana, veća je verovatnoća da će se i kod tebe pojaviti.
  3. Izlaganje suncu i UV zračenje: Dugotrajno izlaganje ultraljubičastim (UV) zracima može oštetiti kožu, ubrzavajući gubitak kolagena i elastina. Ovo dovodi do ranijeg i izraženijeg formiranja bora, uključujući i ove oko usana.
  4. Pušenje:  Duvanski dim sadrži toksine koji mogu oštetiti kožu, ubrzavajući starenje.Česti pokreti usana prilikom pušenja mogu doprineti formiranju bora zbog ponavljane kontrakcije mišića.
  5. Facijalni Izrazi; Redovni pokreti usana, kao što su smejanje ili mrštenje, mogu dovesti do formiranja ‘bora smejalica’ oko usana.
  6. Dehidracija. Nedovoljan unos vode i nedostatak hidratacije kože mogu doprineti pojavi finih linija i bora, jer suva koža gubi elastičnost brže od dobro hidrirane.
  7. Nezdrave životne navike: Nezdrave životne navike, uključujući lošu ishranu i nedostatak sna, mogu negativno uticati na zdravlje kože, doprinoseći ranijem stvaranju bora.

Svi ovi faktori zajedno ili pojedinačno mogu doprineti formiranju bora oko usana. Razumevanje ovih uzroka može pomoći u razvoju efikasnijih strategija prevencije i tretmana.

Pored sitnih bora oko usana, postoje i one izraženije koje se dele u tri grupe:

  • Bore smejalice ili nazolabijalne bore, predstavljaju vertikalne linije koje polaze od korena nosa do uglova usana. Kako starimo, nastaje blagi pad masnog tkiva u obrazima . To  dovodi do opuštanja kože na donjem delu obraza zbog čega nazolabijalne bore postaju izražajnije.
  • Vertikalne bore oko usana koje su poznate i pod nazivom pušačke bore, nastaju kako zbog samog štetnog dejstva nikotina, tako i zbog pokreta koje konstantno ponavljaš uvlačeći dim. Eto još jednog od razloga da cigarete ostaviš što pre!
  • Marioneta bore počinju od uglova usana i idu ka bradi. To su upravo one bore koje tvoje lice čine tužnim i umornim iako to zapravo nisi.

Kako ukloniti bore oko usana?

 

Tvoj osmeh predstavlja odraz tvog trenutnog raspoloženja. Sa druge stane, mimikom lica dolazi do pojave izraženijih bora oko usana. Obzirom da imaš mnogo razloga za smeh, ni za šta na svetu nemoj sebe lišavati tog zadovoljstva. Zaista nema potrebe za tim.

Bore oko usana možeš ublažiti sledećim metodama, a tvoj osmeh nema cenu!

Krema za bore oko usana

 

Ne postoji stvar koja brže, bolje i efikasnije briše bore oko usana, kao što to čini krema. Obzirom da na tržištu postoji nekoliko krema protiv bora oko usana, moraš da znaš kako da izabereš onu pravu.

bore oko usana

Kremu protiv bora biraj u odnosu na svoje godine, jer se sastojci svake od njih između ostalog i po tome razlikuju. Najbolje je da to budu one koje sadrže potpuno prirodne sastojke kao što su: vitamin E, hijaluronska kiselina, shea puter, neodermyl, ekstrakt sladića i sl. 

Prema iskustvu mnogih dama, pažljivo odabrana krema briše bore oko usana za manje od mesec dana!

Draganu su dugo brinule bore na licu, posebno oko usana. Pronašla je BRZO, EFIKASNO I PRIRODNO REŠENJE ZA BORE OKO USANA! Ona je sada nova žena sa savršeno čistim licem bez bora. Kako je uspela da se reši bora, pročitaj iz njene lične priče na ovom linku: https://onaportal.com/blistavo-cisto-lice-bez-bora/

Vežbe protiv bora oko usana

 

Pored brojnih krema i tretmana kojima se možeš rešiti bora oko usana, postoje jednostavne vežbe za lice kojima ćeš postići da one budu manje vidljive i u kombinaciji sa ovim proizvodima dati odlične rezultate.

Najbolje bi bilo da ih izvodiš ispred ogledala kako bi imala uvid u to što radiš.

Predložiću ti jednu vežbu!

Kažiprst obe ruke postavi na ivice usana. Laganim pokretima, zateži kožu prema krajevima lica. Zadrži u tom položaju 10 – ak sekundi i pusti. Postupak ponovi 15 puta pa pređi na sledeći korak. 

Ponovo kažiprste postavi u isti početni položaj, odnosno na ivice usana, samo ovog puta kožu lica povlačiš prema gore, umesto u stranu. Ostani u tom položaju 10 sekundi i pusti.

Poslednji korak je povlačenje kože kažiprstima na isti način. Ovog puta prema dole. Zadrži, izbroj do 10 i pusti. Ovu vežbu je potrebno da upražnjavaš dva puta dnevno.

Vrlo brzo ćeš uvideti kako bore oko usana postaju manje vidljive. 

 

baner

Efikasna metoda maslinovim uljem

 

Jedna od najefikasnijih prirodnih metoda za uklanjanje bora oko usana je upotreba maslinovog ulja. Nekoliko kapi ekstra devičanskog maslinovog ulja nakapaj na dlan i nežno utrljaj na područje oko usana. Već nakon nekoliko dana, primetićeš kako bore postaju manje vidljive.

Ulje vitamina E briše bore kao gumicom

 

Tretman koji se pokazao kao veoma efikasan u borbi protiv bora oko usana, je onaj koji podrazumeva upotrebu ulja vitamina E. Dovoljno je samo ga nežnim pokretima prstiju, naneti na lice i ostaviti neko vreme da odstoji pre nego što se umiješ.

Vitamin E za lice efikasno briše sitne bore oko usana podstičući regeneraciju kože. Takođe, možeš ga kombinovati i sa kokosovim uljem i naneti na kritično područje. Koža će nakon ovog tretmana, biti vidno podmlađena, a bore koje te toliko nerviraju  manje izražene. Samo budi uporna i sigurno ćeš postići fantastične efekte.

Koristi maske za lice protiv bora redovno za dodatnu negu svoje kože oko usana.

Estetski tretmani za bore oko usana

 

Pored stvari koje i sama možeš učiniti kako bi svoju kožu podmladila i bore oko usana učinila manje vidljivim, u današnje vreme sve je veći broj dermatoloških tretmana koji se bave ovom problematikom.

U dogovoru sa stručnim licem, odabraćeš onaj koji će tvom licu dati svežinu i povratiti elastičnost koju je nakada imalo. Evo koji se sve tretmani mogu primeniti za uklanjanje bora oko usana.

Tretman hijaluronskim filerima

 

Ako želiš da postigneš trenutne rezultate, isprobaj šta mogu hijaluronski fileri. Hijaluron  se prirodno nalazi u našem organizmu. Starenjem se njegove zalihe smanjuju što uzrokuje gubitak kolagena i pojavu bora. Stoga je nanošenje hijalurona u kožu jedan od najefikasnijih tretmana.

Bez obzira na godine, čim se pojave sitne bore na licu, možeš početi sa ovom metodom koja je potpuno bezbedna. Na ovaj način postiže se mladalački izgled kože koja dobija na volumenu, a bore se popunjavaju. U zavisnosti od tipa kože ili regije koja se tretira, efekat može trajati od 12 – 18 meseci.

Procedura oporavka je veoma kratka, a sam tretman ne traje duže od 15 – ak minuta.

Ako ti se ne dopada ideja bockanja, treba da znaš da hijaluron možeš nadoknaditi i kremama za lice koje imaju ovaj sastojak u svom sadržaju.

Laser

 

Laser uklanja sve nepravilnosti sa kože. Svetlost koja se emituje ovim putem, stimulativno deluje na stvaranje novog kolagena. U zavisnosti od dubine i tipa bora, planira se i broj tretmana.

Najčešće je potrebno od 3 – 5 ponavljanja da bi se dobio željeni efekat.

Botox

 

Tretman botoksom je nehiruška, neinvazivna metoda u toku koje se ubrizgava individulano prilagođena doza botoksa. Aplikuje se u određene mišiće lica i tako sprečava njihova preterana kontrakcija koja je glavni uzrok pojave bora na licu. Procedura je bezbolna i ovom prilikom edukovani lekar koristi tanke mikro igle, a sam tretman traje oko 10 – ak minuta.

Eventualne komplikacije koje se mogu javiti ovom prilikom su pojava modrica ili manjeg otoka, koji će nakon nekoliko dana nestati.

Pacijent odmah nakon tretmana ide kući i vraća se svakodnevnim aktivnostima koje odmah može da obavlja.

Botoks je ipak primenjiviji na gornjim regijama lica, gde je mimika slabija

Fejslifting

 

Fejslifting obično se izvodi u lokalnoj anesteziji i podrazumeva podizanje kože, odnosno zatezanje mišića i tkiva ispod nje. U odnosu na druge, ovi tretmani su agresivniji i obavezno ostavljaju ožiljak. Nakon ove procedure mogu se javiti: otok, ukočenost, umeren bol..

Rezultati fejsliftinga u najboljem slučaju mogu trajati do 10 godina.

kako izlečiti bore oko usana

Kako sprečiti pojavu bora oko usana?

Bore oko usana nisu samo znak starenja, već i posledica loših navika kao što su pušenje i sunčanje. Najbolji način da sprečiš njihovo širenje je više nego očigledan. Jednostavno prestani sa tim navikama.

Ne samo što možeš sprečiti formiranje novih, već postoje i metode koje će početi brisati one koje su već tu. Ipak moraš delovati sa više strana kako bi one dale najbolje moguće rezultate.

Ostavi cigarete

 

U odnosu na osobe koje nisu pušači, bore oko usana češće se javljaju kod pušača. Uvlačenjem dima, koža oko usana se neprestano pomera. To uzrokuje oštećenja na koži koja ubrzavaju starenje kože. Bilo kako bilo, postoji nekoliko načina kojima se možeš rešiti ovih bora ili ih bar smanjiti.

Koristi kreme sa zaštitnim faktorom

 

Jedna od najboljih stvari koju sebi možeš priuštiti i preventivno delovati protiv bora oko usana jeste da pre izlaska na sunce, lice zaštitiš kremom. UV zraci oštećuju kožu i utiču na pojavu bora.

Da bi sprečila da ovi zraci prodru u tvoju kožu, neophodno je da koristiš kremu za sunčanje sa faktorom 30 ili 45. Pored toga što ćeš na ovaj način umanjiti mogućnost da se na tvom lepom licu pojave bore, na adekvatan način ćeš i zaštititi svoju kožu od štetnog zračenja.

Redovno upražnjavaj piling lica

 

Jednom do dva puta u toku nedelje, obavezno priušti sebi blagi prirodni piling lica. Tako ćeš ukloniti sve mrtve ćelije i omogućiti mladoj koži da zameni staru.

Piling ne samo da će tvoje lice učiniti blistavijim već će omogućiti da se koža u potpunosti regeneriše i tako iskoristi sve prednosti proizvoda za negu koje inače koristiš.

Pored kupovnih možeš koristiti i domaće pilinge koji takođe daju odlične efekte.

Izbegavaj vruću vodu kad se umivaš

 

Vrela voda može dovesti do isušivanja kože i uklanjanja prirodnih ulja što je još jedan od preduslova za pojavu bora na licu pa i oih koje se nalaze oko usana. Prilikom umivanja, koristi isključivo mlaku ili čak hladnu vodu.

baner

Pij što više vode

 

Ukoliko tokom dana piješ dovoljno vode hoće li bore oko usana biti manje vidljive ? Da bi tvoja koža bila hidrirana, neophodno je da unosiš određenu količinu vode, jer se njen gubitak odražava na stanje tvoje kože pa ona postaje manje elastična, suva, a upravo kao takva sklona je pojavi bora.

Važno je da je tokom čitavog dana unosiš. Kad god si u prilici, popij čašu, dve vode.

Zdravom ishranom do lica bez bora

 

Kada slika o sebi koju stvaraš ne liči više na onu koju vidiš u ogledalu, odmah se bacaš na traženje rešenja koje će ti pomoći da u potpunosti ukloniš te dosadne bore koje su se pojavile na tvom licu.

U toj frci, zaboravljaš koliki značaj pruža uravnotežena ishrana i sastojci koji se tom prilikom koriste.

Znači pre nego što se odlučiš za bilo koji tretman, bilo da je u pitanju laser, botoks ili neki treći, u svoj dnevni meni uključi i određene vitamine za kožu.

Pitaš se šta da jedeš da bi tvoja koža što duže ostala glatka i blistava?

Neka tvoja ishrana podrazumeva dovoljan unos namirnica u čijem sastavu se nalaze: minerali, vitamini (A, C, B1, B2, K), kalijum, fosfor, mangan itd.

Jedi što više pomorandži, borovnice, spanaća, brokolija, lešnika, jer su prepuni zdravih nutrijenata koji pomažu da tvoja koža ostane zategnuta i mlada.

Pored toga što će smanjiti vidljivost bora oko usana, ove namirnice će uticati i generalno na tvoje opšte zdravlje.

Kako ukloniti bore oko usana šminkom?

 

Kada je u pitanju prikrivanje bora oko usana pomoću šminke, ključ je u pravilnoj pripremi kože i korišćenju odgovarajućih proizvoda.

Pre svega, važno je da koža bude dobro hidrirana, stoga koristi hidratantnu kremu koja odgovara tvom tipu kože.

Nakon toga, nanesi prajmer koji će zagladiti kožu i pomoći da šminka duže ostane na mestu.

Kada je reč o samom šminkanju, koristi laganu tečnu podlogu ili BB kremu koja neće naglasiti bore. Izbegavaj teške i guste formule koje se mogu skupljati u borama.

Za usne, koristi olovku za usne u boji koja odgovara tvom prirodnom tonu usana kako bi sprečila razlivanje ruža. Nanesi ruž ili sjaj za usne, izbegavajući veoma tamne i mat nijanse koje mogu učiniti bore oko usana vidljivijim.

Na kraju, lagano nanesi providni puder u prahu kako bi ‘zaključala’ šminku i smanjila sjaj. Ovi koraci pomoći će vam da vizuelno smanjiš izgled bora oko usana.

Sa godinama koža lica kod svih nas će početi da se opušta. Kod nekoga će to biti manje izraženo dok kod drugih baš i ne. Na tebi je da se potrudiš da daš sve od sebe i primeniš preventivne mere, kako bi ona što duže izgledala mladoliko. Trudi se da se hraniš zdravo, spavaš dovoljno, već u dvadesetim počneš da koristiš odgovarajuću kremu i koliko god je to moguće, izbegavaj stres. 

Nemoj sebi da uskraćuješ to zadovoljstvo da se smeješ jer iako se bore pojave, one će zapravo oslikati tvoju vedrinu i karakter, a kao što i sama vidiš postoji mnogo načina da ih se rešiš.

Test