Naslovna » Lifting lica za mladalački izgled o kom si maštala!
Lice

Lifting lica za mladalački izgled o kom si maštala!

lifting lica

Lifting lica je za tebe, ako želiš da zategneš svoje lice i učiniš ga mlađim. Koje sve metode postoje kada je u pitanju lifting i šta je najbolje rešenje.

Prvi znakovi starenja pojavljuju se već oko 25. godine, ali sve zavisi od anatomije i oblika tvog lica (duguljasto ili okruglo lice, količine masti na licu) i svakodnevnog načina života (na primer gubitak težine). Ovde već mogu da ti kažem da to znači da dobra krema za negu lica protiv bora i za zatezanje treba da počne da se koristi već negde u ovom uzrastu. 

Dobru, pre svega prirodnu kremu za lice zaista ništa ne može da zameni kada su u pitanju trajnost rezultata, lakoća primene i sigurnost upotrebe – ali otkrivam ti i neke profesionalne metode za lifting lica.

Šta je lifting lica?

Lifting lica se odnosi na bilo koju metodu koja podrazumeva zatezanje, odnosno podizanje kože lica. Sa godinama i usled dejstva sile gravitacije – koža lica se opušta i počinju da se pojavljuju prve bore. Kao što rekoh, prvi vidljivi znakovi starenja počinju da se očitavaju na tvom licu već oko 25. godine – tako da je upravo ovo neki pravi period kada treba ozbiljnije da se posvetiš nezi svog lica u cilju zaštite od preranog starenja.

Lifting lica danas može da se obavi na najrazličitije moguće načine, počev od adekvatne nege lica pravom kremom protiv bora, preko profesionalnih kozmetičkih tretmana, pa sve do hiruške intervencije fejsliftinga.

Upravo ovim procedurama ću se baviti u tekstu koji je pred tobom, pa ostani sa mnom do kraja i upoznaj se sa najboljim metodama za lifting lica.

Lifting lica hijaluronom 8 tačaka

Face lifting u 8 tačaka, nije ništa drugo nego modifikovani tečni lifting lica hijaluronom. Lifting lica hijaluronom podrazumeva tzv. tečni lifting lica – tehniku podizanja lica koja se izvodi bez operacije, dakle bez ožiljaka ili odsustva sa uobičajenih aktivnosti.

Ova tehnika se prvenstveno izvodi primenom hijaluronske kiseline, jer je u estetskoj medicini dobro poznata njena uloga u poboljšanju izgleda tvoje kože. Tzv. zatezne niti i laseri mogu samo dodatno poboljšati rezultat.

Cilj ove procedure je podmladiti lice, a ne učiniti ga drugačijim.

Draganu su dugo brinule bore, kao i podočnjaci oko očiju. Dok nije pronašla pravi tretman za sebe, noćima nije spavala, a onda su podočnjaci postali tamni, a bora je bilo i po vratu. Ona je sada nova žena sa savršeno čistim licem bez podočnjaka i bora.

Dragana sada nema problem sa borama, a  kako je uspela da ih se reši, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/blistavo-cisto-lice-bez-bora/

Za razliku od botoksa, koji opušta mišiće ispod bora, fileri za ubrizgavanje popunjavaju fine linije, bore ili opštu površinu na koži.

Fileri se takođe mogu koristiti za zatezanje i podizanje obraza, vilice i slepoočnice. Najpopularnija među filerima je svakako hijaluronska kiselina, koja stimuliše prirodnu proizvodnju kolagena  u organizmu.

Kao što sigurno već znaš, do skoro se hijaluronska kiselina koristila samo za dodavanje volumena i uklanjanje bora. Nova strategija ubrizgavanja hijaluronske kiseline u kožu temelji se na hirurškim konceptima i rezultati su zaista dugotrajni.

Lifting lica hijaluronom (ali i generalno lifting lica) preporučuje se u sledećim slučajevima:

 • Ptoza (spuštanje tkiva lica)
 • Gubitak volumena
 • Promene oblika lica
 • Za borbu protiv umora ili ‘’tužnog’’ lica
 • Pojava dubokih linija i nabora, nazolabijalnih bora i bora oko očiju.

Za sam tretman koristi se oko 3ml hijalurona, igle su male i ne ostavljaju posledice na tvom licu. Ne brini, sam proces je malo neprijatan, ali nije previše bolan i u zavisnosti od stručnosti osobe koja ga izvodi, brzo će se završiti. 

 baner

 

Zašto je lifting lica u 8 tačaka toliko popularan?

Ova procedura se sastoji od upotrebe hijaluronske kiseline za podizanje lica, vraćanja volumena i proporcije tvom licu. Cilja na određena područja lica, pri čemu svaka tačka ima sinergistički efekat na druge, doprinoseći ukupnom poboljšanom izgledu tvog lica.

Upotreba hijalurona bila je zastupljena i ranije u face lifting tretmanima, ipak ova metoda je drugačija. Ključ uspeha i popularizacije ove metode jeste u medicinskim kodovima, odnosno tačkama ubrizgavanja filera. Tvoj stručnjak odrediće 8 ključnih tačaka na tvom licu koje je potrebno ispuniti hijaluronom.

Samo ovom kompleksnom i detaljnom analizom lica i nepravilnosti na njemu hijalurom može dati svoj maksimum. 

Stručnjak će predložiti najbolje rešenje nakon analize tvog lica.

Lifting lica hijaluronom obično cilja na osam tačaka na licu kako bi se ona restrukturirala, dodao volumen i podiglo lice. Lifting lica u 8 tačaka nije isti kod svake dame, tj. svako ima drugačijih 8 ključnih tačaka i pristup je uvek individualan. 

Dakle, ovo su tretirane zone tokom liftinga lica u 8 tačaka:

 1. Jagodice sa obe strane. Podizanje središnjeg dela lica i zatezanje kože. 
 2. ‘’dolina’’ suza, odnosno deo ispod očiju gde suze izlaze iz oka. Tačka kojom se smanjuje veličina podočnjaka
 3. Deo jagodica bliže nosu koji reguliše veličinu i opuštenost podočnjaka
 4. nazolabijalne bore u korenu nosa
 5. marionetske bore na donjoj vilici. Njima se reguliše opuštenost kože i podbratka.
 6. Ugao usana i marionetske bore. To su takozvane bore smejalice oko usana.  
 7. mandibularna linija i linija vilice zatežu kožu odozdo i regulišu pojavu podbratka
 8. obrazi ukoliko postoji potreba za jedrinom lica

Zone ubrizgavanja hijalurona se biraju precizno prema anatomiji tvog lica. Strategija se zasniva prvo na dubokim injekcijama (na dodiru kosti), a zatim na površinskim injekcijama u površinskoj potkožnoj masnoći.

Da li postoje nuspojave?

Kada je u pitanju lifting lica hijaluronom, nuspojave su zaista minimalne. Duboke injekcije treba da uradi iskusan doktor ili medicinski stručnjak, koji je dobro upoznat sa anatomijom lica.

Mogu se javiti retki edemi (otoci), kao i prolazni hematomi.

 

lifting lica cena

Lifting lica nitima

Danas je jako popularan i lifting lica nitima, pri čemu se najviše cene tzv. COG niti, specijalne biorazgradive niti koje se aplikuju pod kožu i dovode do njenog zatezanja.

Ove COG niti deluju tako što pojačavaju proizvodnju novog kolagena i vezivnog tkiva kože, usled čega dobijaš novu potpornu mrežu kože. Na taj način se postiže lifting lica. Ovo je odlična procedura za one koji ne žele da se podvrgavaju estetskoj hirurgiji zatezanja lica (fejs lifting), a pruža fenomenalne rezultate.

Kako se izvodi lifting lica nitima?

Stručnjak će najpre izvršiti pregled tvog lica i vrata i utvrditi koje su tvoje potrebe, odnosno koja tačno mesta treba tretirati. Zatim se primenjuje lokalni anestetik na koži. Čim on počne da deluje, COG niti se uvode pod kožu pomoću specijalizovane kanile (tanke igle sa posebno obrađenim vrhom, tako da ona ne može da ošteti krvne sudove i nerve). 

Lifting lica nitima je vrlo komforna procedura, a oporavak traje svega par dana.

Prednost ove metode je što se vrlo lako može kombinovati i sa drugim tretmanima za lifting lica ili podmlađivanje lica: hijaluronski fileri, 3D mezoniti i dr. Na taj način postižeš samo bolje i dugotrajnije efekte zatezanja svog lica!

Lifting lica nitima traje oko 20 minuta. Efekat zatezanja možeš da vidiš odmah, a krajnji rezultat tek nakon neka 2 meseca. Inače, rezultati ove procedure mogu da opstanu i od 2 do 3 godine (čak i duže), zavisno od tvog uzrasta i tipa kože.

Lifting lica laserom

Čini se da laseri mogu raditi bilo šta. Lasersko preoblikovanje kože deluje tako da ti pruža mlađu kožu lica – uklanjajući višak kože, sloj po sloj, sa preciznošću. To znači da možeš očistiti kožu od fleka, ožiljaka, bora ili ožiljaka od bubuljica. Tretman za celo lice traje do 2 sata. 

Nakon otprilike 5-7 dana, tvoja koža će početi da se suši i ljušti, a trebaće ti još 5-10 dana da koža u potpunosti zaceli. U svakom slučaju, lifting lica laserom je veoma popularan i pruža zadovoljavajuće rezultate 

Rizici ove procedure uključuju opekotine, ožiljke, promene pigmentacije kože, reaktivaciju herpesa i bakterijsku infekciju.

Ulterapija za lifting lica

Ulterapija je nehirurški tretman koji koristi ultrazvuk za zagrevanje ciljanog tkiva ispod površine kože – što pokreće prirodnu proizvodnju kolagena. Na kraju, ulterapija deluje protiv efekta starenja i gravitacije na kožu. Ulterapija se može ponavljati svakih 6 do 12 meseci, jer kolagenu obično treba toliko dugo da se razvije.

Ovaj vid tretmana je danas veoma popularan kao neinvazivni lifting lica i pruža zadovoljavajuće rezultate.

Hiruški lifting lica (fejslifting)

Hiruški lifting lica ili fejslifting je hirurška metoda kojom se uklanja višak kože lica kako bi lice izgledalo mlađe i zategnutije. Međutim, starenjem lice ne samo da gubi elastičnost, već gubi i masti i tonus mišića.

Zato često moraju biti potrebne dodatne procedure za postizanje najboljih rezultata: lifting vrata, blefaroplastika (operacija očnih kapaka), liposkulptura, uklanjanje masnih jastučića sa određenih delova lica, zatezanje čela, zatezanje obrva, hemijski ili laserski piling i dr.

Kako se izvodi operacija zatezanja lica?

Tradicionalni postupak podizanja lica izvodi se tako da se napravi rez počevši od linije kose iznad i ispred uha (temporalna regija). Rez se produžava nadole ispred uha, dolazi ispod uha, a zatim nagore iza uha, pa se završava na liniji kose iza uha. 

Zatim se podižu koža i masna tkiva sa donjeg mišića i fascije (vezivno tkivo) onoliko napred, koliko je potrebno da se ispravi problem opuštene kože. Ispod mišića i fascije mogu se zategnuti šavovi ako hirurg smatra da je to neophodno. Koža se povlači nagore i nagore, a višak kože se uklanja. Rez se zatim zatvara šavovima i kožnim spojnicama. 

Postoje hirurške tehnike koje idu u dublja tkiva, a ne ispod kože i masti. Rezultati su slični. 

Pisali smo koji su tretmani za zatezanje lica koji brišu bore sa lica!

Koje su nuspojave hiruškog fejsliftinga?

Iako su retki, rizici i komplikacije kod operacije podizanja lica uključuju:

 • Krvarenje, hematom, modrice
 • Infekcija
 • Neurološka disfunkcija (gubitak mišićne funkcije ili osećaja), koja je obično privremena
 • Široki ili zadebljali ožiljak
 • Gubitak kose (oko mesta reza)
 • Asimetrija (neravnine između dve strane lica)
 • Nekroza kože (gubitak kože od smrti tkiva).

Ipak, hiruški lifting lica je zadovoljavajući za većinu pacijenata. Ostvaruje mladalački izgled koji traje otprilike 10 godina. Bol i nelagodnost nakon operacije su minimalni.

Nakon što hirurg ukloni zavoje nakon otprilike 3-5 dana, možeš da nastaviš svoje uobičajene aktivnosti koristeći šminku za pokrivanje eventualnih modrica i ožiljaka od šavova.

lifting lica hijaluronom

Lifting lica prirodnim putem

Moguće je da uradiš i lifting lica prirodnim putem. U ove svrhe ti svakako prvo preporučujem redovnu negu kože adekvatnim kremama, koje treba da budu na prirodnoj bazi. Danas zaista postoji veliki broj sastojaka prirodnog porekla koji daju fenomenalne rezultate.

Ukoliko neguješ kožu svakog dana kremom koja pojačava proizvodnju kolagena i deluje protiv bora – možeš da postigneš lifting lica za vrlo kratko vreme! Zapravo, pravovremenom negom kože možeš da odložiš opuštanje i starenje svoje kože – što je još bolja opcija.

Generalno, za bilo koji vid procedure liftinga lica da se odlučiš – krema je i dalje obavezna. Krema za kožu je nešto poput hrane za tvoje telo – a znaš da bez hrane ne možemo da živimo! Tako da nemoj nikad da zaboraviš na to.

Ukoliko si protivnik invazivnih i bilo kakvih hemijskih procedura za lifting lica – uvek možeš da probaš lifting lica prirodnim putem. Pored kreme na prirodnoj bazi, mogu da ti pomognu i tzv. vežbe za lifting lica. Evo i kako možeš da ih izvodiš.

Vežbe za lifting lica

Kako starimo, obrve prirodno opadaju. Takođe možemo da razvijemo linije između očiju i bora u gornjem kapku. Sledeća vežba jača ključne mišiće i prirodno podiže tvoje obrve.

 • Započni tako što ćeš staviti tri prsta svake ruke ispod obrva tako da su ti oči širom otvorene. Zatim se nasmej dok pokušavaš da povučeš obrve nadole. Diši duboko i zadrži. Zatim čvrsto zatvori kapke dok kolutaš oči kao da gledaš uvis. Zadrži ovo 20 sekundi. Ponovi tri puta.
 • Sledeća vežba podrazumeva da započneš tako što ćeš napraviti “O” oblik sa ustima. Zatim povuci usne nazad u osmeh, dok zube držiš skrivenim. Ponovi ovaj potez šest puta. Nakon toga, drži poziciju osmeha dok kažiprst postavljaš ka bradi. Pomiči donju vilicu gore i dole i pusti glavu da se nagne nazad. Opusti se, a zatim ponovi potez još dva puta. Ovo je sjajna vežba za izravnavanje linija obraza i podizanje opuštene kože.
 • Čelo je jedno od mesta gde se prvo pojavljuju linije i bore. Ova vežba ti može pomoći da prirodno izgladiš te nabore. Započni tako što ćeš obe ruke staviti na čelo s prstima okrenutim jedan prema drugom. Raširi ruke tako da prsti idu od obrva do linije kose. Nežno odmakni prste od sredine ka ivicama čela. Vrši lagani pritisak dok prolaziš prstima. Efekat je sličan masaži, pomažući mišićima da se opuste i izglade. Ponovi ovu vežbu za lice 10 puta tokom svake sesije.

 

 

baner

Lifting lica Beograd 

Kada je u pitanju lifting lica Beograd zaista može da se pohvali vrhunskim salonima i klinikama za lepotu i estetsku medicinu koje obavljaju najsavremenije zahvate – bilo invazivne ili neinvazivne. Možemo da se pohvalimo stručnim i visoko kvalifikovanim osobljem – jer ne zaboravi da lifting lica treba da izvodi isključivo neko ko je obrazovan, iskusan i visoko kvalifikovan u datoj oblasti!

Lifting lica cena

Cena za lifting lica varira zavisno od toga o kojoj metodi tačno se radi, kao i od salona ili klinike gde želiš da uradiš neku proceduru. U principu, najskuplja opcija je hiruški fejslifting – koji košta oko 3000 eura.

Lifting lica nitima ili hijaluronom se kreće u rangu od nekoliko stotina evra (počev od 300-400 eura). Ulterapija košta od 300 do 900 eura, zavisno od regije koja se tretira. 

Laserski lifting lica je oko 400-500 eura.

Nadam se da sam uspela da ti približim koje su to neke najpopularnije metode za lifting lica – uz dodatak i nezaobilaznih prirodnih metoda poput obavezne kreme za negu lica, vežbi za lice i nekih domaćih recepata. Bilo za koju metodu da se odlučiš, budi spremna na rizike i nuspojave, a ukoliko se dodatno plašiš bilo kakvih invazivnih postupaka – znaj da je najbolje rešenje prriodni lifting lica.

Dobra prirodna krema za lice, koja se redovno koristi, ti pruža trajnije, prirodnije i sigurnije rezultate. 

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test