Naslovna » Preskakanje vijače za celulit: ojačaj mišiće i zategni telo!
Vežbanje

Preskakanje vijače za celulit: ojačaj mišiće i zategni telo!

preskakanje vijače za celulit

Preskakanje vijače za celulit dobra je osnova kada želiš da budeš u top formi i rešiš se pomorandžine kore! Treba ti samo vijača i vežbanje može da počne!

Preskakanje vijače za celulit jedan je od najrasprostranjenijih načina vežbanja, uz to, jeftino je i možeš vežbati bilo gde! Takođe, preskakanje vijače ima prednost u odnosu na druge vrste vežbanja, jer utiče na nekoliko grupa mišića, uključujući mišiće ruku i nogu. A ako na ovim područjima kože imaš tvrd celulit, eto prilike da ga se rešiš na jednostavan način!

Preskakanje vijače pomaže pumpanju limfe, oslobađajući se bilo kakvog nakupljanja ili zadržavanja tečnosti, zbog čega celulit izgleda posebno ružno. 

Ovo rezultira podmlađenom kožom i vezivnim tkivom – neophodnim za toniranje problematičnih mesta. Preskakanje vijače je odličan trening koji tonizira skoro svaki mišić u tvom telu.

Zategnuti mišići ne leče celulit, ali pružaju čvrstu osnovu za slojeve kože iznad njih, stvarajući glatkiji izgled.

Zato…nje neka filozofija preskakati vijaču, ali ipak, postoje i određena pravila koja moraš slediti kako bi postigla najbolje rezultate.

A koja su to pravila i kako postići najbolje rezultate, čitaj u produžetku teksta.

celulit baner

Da li je preskakanje vijače dobro za celulit?

Svakako! Preskakanje vijače za celulit dobra je vežba jer je celo tvoje telo aktivno, aktiviraju se svi mišići i postaju zategnutiji, a celulit na površini kože se, što više vežbaš, smanjuje.

Osim toga, još jedan od razloga zašto se smanjuje celulit jeste zbog ritmičnih pokreta koje praviš dok preskačeš vijaču. Takođe, preskakanjem vijače za celulit utiče se i na limfni sistem.

Šta to znači?

Toksini i limfna tečnost gomilaju se u masnim naslagama, a poboljšanje cirkulacije limfnog sistema u područjima sklonim celulitu i smanjenje toksina, uspešni su načini da se umanji celulit svuda po telu.

Preskakanje vijače zapravo je oblik kardiovaskularne vežbe koja takođe sagoreva i kalorije i podstiče gubitak težine. A kako gubitak težine može smanjiti pojavu celulita, redovno vežbanje svakako je plus za tebe. 

A ako smatraš da vijača ipak nije za tebe, pročitaj koju tajnu krije Tanja. Ispričala nam je kako je ona uspela da nađe idealno rešenje i kako kaže “najbolje i jedino za strije i celulit”.

Kako je Tanja uspela trajno da se reši celulita, saznaj na ovom linku  https://onaportal.com/kako-je-celulit-postao-moja-proslost/

Ipak, što se tiče vijače, treba da budeš realna. Nije baš verovatno da ćeš se u potpunosti rešiti pomorandžine kore, te uz vijaču i vežbe za celulit treba da koristiš i efikasnije metode u borbi protiv celulita. Na prvom mestu, tu je anticelulit gel koji hladi, koji daje odlične rezultate.

Prednosti preskakanja vijače

Kada govorimo o prednostima preskakanja vijače, moramo da navedemo i prednosti koje ova vrsta treninga ima za tvoje telo. Preskakanje vijače jača mišiće celog tela, uključujući:

 • mišiće donjih ekstremiteta, kao što su listovi, tetive kolena, gluteusi, dakle savršeno za celulit na zadnjici
 • mišiće gornjih ekstremiteta, kao što su tricepsi, bicepsi, mišići grudi, ramena i mišići leđa – idealno za celulit na rukama

Takođe, preskakanje vijače: 

 • smanjuje rizik od srčanih bolesti
 • smanjuje upalu
 • sagoreva kalorije
 • čini tvoje telo fleksibilnim
 • smanjuje salo oko stomaka

Iznenađujuće, preskakanje vijače može sagoreti više od 10 kalorija u minutu i takođe ojačati tvoje noge, zadnjicu, ramena, stomak i ruke. U proseku, svaki dan možeš sagoreti i do 150 kalorija za 10 minuta. Efikasnije je od brzog hodanja za celulit, na primer. 

U zavisnosti od tvoje kondicije, trebalo bi da pokušaš da preskačeš vijaču najmanje jedan minut svakog dana da bi osetila prednosti. Povećaj ovo kada počneš da se osećaš manje bez daha svaki dan.

Uz redovne vežbe preskakanja vijače – postaje efikasna borba protiv najgoreg neprijatelja žena – celulita. To je zbog činjenice da skakanje jača mišiće iznutra, poboljšava odliv limfe i smanjuje opuštenost kože na nogama i zadnjici.

Duge sesije sa vijačom stvoriće prepreku da se celulit ponovo pojavi. Tako ćeš za samo dve do tri nedelje već primetiti određene promene na svom telu. Telo će postati jače, a raspoloženje će biti dobro, jer pozitivne promene figure ne mogu a da ne utiču na emocionalno stanje.

preskakanje vijače

Kako preskakati vijaču?

Ima li tu neke prevelike mudrosti, pitaš se??

Iako celulit nije štetan za tvoje opšte zdravlje, izgled kože nije nimalo estetski privlačan, pa može uticati na tvoje samopouzdanje. Zato, postaraj se da ga smanjiš preskakanjem vijače.

Odakle početi? Od zagrevanja, naravno! 

Prvo, pre nego što počneš sa preskakanjem vijače, zagrej se! Dinamička istezanja se izvode u pokretu i ona prilagođavaju tvoje telo pokretima vežbanja kako bi se sprečile povrede mišića.

Počni od vežbi istezanja kao što su poskakivanje skočnog zgloba, okretanje trupa, bočno savijanje, kruženje rukama, zamah nogu, naizmenični dodiri prstima.

Lagano skači pet minuta pre nego što započneš sa preskakanjem vijače, koja će u budućnosti postati tvoja rutina. Ovo će polako podići temperaturu tvog tela, a zatim povećaj tempo kako bi dobila na intenzitetu. Kada osetiš da se znojiš i da si se umorila, teže dišeš, na dobrom si putu. 

Ali pre početka vežbanja, postaraj se da nabaviš dobru vijaču.

Kakva vijača ti je potrebna?

Postaraj se da nabaviš odrovarajuću vijaču. Vijače sa plastičnim konopcem su izdržljivije od onih pamučnih i brže se okreću, čineći vežbanje intenzivnijim. 

Pre nego što počneš da koristiš vijaču, izmeri je do svoje visine. Kada stojiš na sredini vijače, ručke treba da se protežu do pazuha. 

Takođe, i podloga na kojoj vežbaš je od velike važnosti, pa počni na voštanom drvenom podu ili gumenom podu. Vijaču držiš u visini kukova i sa lagano savijenim laktovima, držeći nadlaktice blizu bokova. Tvoje grudi treba da budu izbačene ka napred, a ramena blago povučena nazad. 

I spremna si za svoj prvi trening! Neka preskakanje vijače bude zabavni deo vežbanja, mršavljenja i gubitka celulita! Počni odmah!

Vežbe sa vijačom

Preskakanje vijače za celulit nije komplikovano, ipak, trebalo bi da se fokusiraš, jer pred tobom je plan kako kad i šta treba raditi da bi bila u dobroj formi! Evo predloga: Zagrej se. Zatim, preskači vijaču 15 do 20 minuta. 

Ukoliko ti to deluje zastrašujuće i ako si početnik u vežbanju preskakanja vijačom, možeš polako započeti svoje putovanje preskakanjem pet minuta dnevno.

Radi ovo najmanje 2 do 3 dana pre nego što povećaš vreme na 10 minuta, zatim na 15, 20 i više.

Evo nekih jednostavnih vežbi!

Skok napred

Preskači vijaču obema nogama pri svakom obrtaju, zamahujući vijačom napred. Ova vežba sa vijačom je najosnovnija i najlakša. Ponavljaj 60 sekundi. 

Skači levo-desno

Skači nekoliko centimetara ulevo dok zamahuješ vijačom. Zatim, skači na desnu stranu. Uđi u ritam, i ponavljaj 60 sekundi.

Skok unazad

Zamahni vijačom unazad za svaki skok. Potrebno je ponoviti 60 sekundi.

Jednostruki skok ulevo

Skači na jednu nogu, preskačući vijaču, dok je druga noga lagano podignuta uvis. Ponavljaj 60 sekundi.

Jednostruki skok udesno

Sada, promeni nogu i skači, preskačući vijaču. Ponavljaj 60 sekundi. 

Ukrštene noge

Prekrsti stopala jedno preko drugog pri svakom ponavljanju dok preskačeš vijaču. Zatim, promeni koje sleti ispred. Ponavljaj 60 sekundi.

Dvostruki skok

Skoči dovoljno visoko da možeš dva puta da zamahneš vijačom pod nogama pri svakom obrtaju.

A evo i nekih malo složenijih vežbi sa vijačom. Neke će ti se učiniti komplikovanim, a ima i onih koje su kombinacija vežbanja sa preskakanjem vijače za celulit.

celulit baner

Trening 1

Ova vežba može se raditi bilo gde. Za to je potrebna samo vijača i tvoje telo. Ono što dobijaš od ove vežbe jeste brži otkucaji srca i rad na tvojim bicepsima, tricepsima i trbušnjacima.

Dakle, utičeš i na celulit na rukama, ali i na onaj celulit na stomaku. Evo plana vežbanja:

 • 2 minuta preskakanja vijače
 • 20 sklekova
 • 2 minuta preskakanja vijače
 • 40 čučnjeva za celulit
 • 2 minuta preskakanja vijače
 • 30 sklekova
 • 2 minuta preskakanja vijače
 • 15 obrnutih iskoraka na svakoj nozi
 • 2 minuta preskakanja vijače

Možda će ti se učiniti strašnim, ali važno je da ukoliko si početnik, ne prenagljuješ, već možeš smanjiti sve na pola. Takođe, ovo je kombinacija vežbi sa preskakanjem vijače, a “radi” posao za celo telo, posebno za celulit. Predlog je da se sve ponovi dva puta, jednom ako si početnik.

Trening 2

Sledeća vežba sa vijačom je laganija od prethodne, a potrebno je samo malo koncentracije. Preskači vijaču na sledeći način i zategni telo i umanji celulit:

 • 1 minut sporo
 • 1 minut brzo
 • 30 sekundi samo na levoj nozi
 • 30 sekundi samo na desnoj nozi
 • 1 minut pomeranja stopala unutra i van u pokretu skakača

Ponovi tri puta ovu vežbu, i, ukoliko je to potrebno, napravi kratku pauzu pa nastavi sa vežbanjem.

Trening 3

Mešajući pokrete u ovom krugu vežbanja radićeš na svojoj koordinaciji i izdržljivosti za vežbanje uma i tela.

 • Vežbaj rad nogu da bi poveza svoj um i telo. Uključi pokrete kao što su ulazak i izlazak stopala, skakanje sa petama napred, visoka kolena i udarci zadnjicom.
 • Preskakanje vijače za izdržljivost oko 3 minuta
 • Radi na sprintevima. Skači 20 sekundi uobičajenim tempom, a zatim 20 sekundi što brže možeš. 

kako izgleda preskakanje vijače za celulit

Iskustva – preskakanje vijače za celulit

Iskustva onih koji su probali preskakanje vijače za celulit su pozitivna, a svi se slažu u jednom: nakon vežbanja koje im je postalo rutina, postali su jači i fleksibilniji u pokretu. Svakako, pitanje celulita je takođe razmatrano, i mnoge žene su se izjasnile da im je ova vrsta fizičke aktivnosti pomogla da zategnu kožu i smanje celulit.

Tara: Počela sam da se bavim fitnesom, a preskakanje vijače seća me na detinjstvo. Nisam znala da je tako dobro za celo telo. Posebno me raduje što sam smanjila celulit na butinama a i ojačala sam telo. Stvarno, preskakanje vijače je delotvorno. Svima bih preporučila da makar jednom dnevno odvoje malo vremena i posvete se svom telu. A preskakanje vijače je dobar početak kada želite da se otarasite celulita.

Srna: Vijača je moj omiljeni rekvizit i redovno vežbam, pošto se bavim sportom. A celulit imam čak i ja, ma koliko da sam fizički aktivna. Treniram dosta, a posebno zadovoljstvo mi je kada nakon treninga odvojim par minuta za svoj omiljenji napitak za skidanje celulita. Vijaču preskačem dva puta dnevno, a ponekad i više i to po 10-15 minuta. Meni prija i osećam se jače i fleksibilnije. 

Svako ko se bavi sportom zna koliko je vijača dobar rekvizit, jer čini da celo telo bude zategnuto. 

Marijana: Meni se čini da preskakanj vijače može da pomogne kod celulita, ali treba voditi računa i o ishrani, dovoljnom unosu vode u organizam, a takođe treba prestati i sa lošim navikama kao što je pušenje, alkohol i nezdrava hrana.

Ja sam vežbala kod kuće, po desetak minuta svaki dan. I primetila sam da je celulita manje, ali sam u isto vreme koristila i anticelulit kremu, pa ne mogu sa sigurnošću da kažem da li je preskakanje vijače glavni razlog. Uglavnom, celulita je sve manje, pa planiram da nastavim sa ovom kombinacijom. 

Tatjana: Budući da volim da uvek izgledam lepo i negovano, pojava celulita me je stvarno naljutila. Dobila sam celulit posle porođaja, zapravo, postao je vidljiviji, i zaista sam probala svakojake načine da ga se rešim.

A onda sam počela sa vijačom i to me zaista opušta. Uspela sam i da smršam, ali i da smanjim celulit, a redovno idem i na anticelulit masažu, tako da sam zadovoljna rezultatima.  

Zaključak!

Preskakanje vijače za celulit može ti pomoći da smanjiš pomorandžinu koru, ali ne može pomoći da ona zauvek nestane. Takođe, važno je da znaš da je kod celulita upornost veoma važna, jer nije nastao preko noći, pa neće tako brzo ni nestati. 

Preparati napravljeni od prirodnih sastojaka imaju uticaj na smanjenje celulita, a možeš probati i domaće kreme za celulit koje možeš sama napraviti kod svoje kuće.

Isto tako, upotreba ulja za celulit pokazala su se kao veoma delotvorna protiv celulita. Svakako, na kraju, možeš probati i neke kozmetičke tretmane i zahvate koji su potpuno bezbedni, kao što su kavitacija ili možda mezoterapija.

U svakom slučaju, pokušaj da se što zdravije hraniš, jedeš hranu koja topi celulit, započni dan vežbama, pij dosta vode za celulit i budi aktivna. Do tada, preskakanje vijače je odličan trening za celokupno tvoje telo, posebno mišiće i tonus. 

Ukoliko više voliš vežbanje u prirodi ili kod kuće, neka te to ne sprečava da uz vežbanje slušaš i neku dobru muziku. Taman ćeš imati više energije, biti razigranija i opuštenija, a celulit ćeš pobediti jedino ako kombinuješ sve to i koristiš anticelulit gel za najbrže rezultate. 

Sada, vijaču u ruke i počni sa zatezanjem svog tela. Hop, hop!

Avatar

Ivana Vulikić

Profesor srpskog jezika i književnosti. Volim da pišem i čitam dobre knjige. Pisanjem se bavim od malih nogu, a posebno me interesuju teme o zdravlju i lepoti.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test