Naslovna » Hodanje i celulit: dovedi telo do savršenstva!
Telo

Hodanje i celulit: dovedi telo do savršenstva!

hodanje i celulit

Hodanje i celulit su veoma povezani, i ako misliš da se otarasiš celulita, moraćeš više da se fizički aktiviraš. Hodanje je jednako zdravlje i vitko telo.

U ovom tekstu saznaj kako hodanje utiče na celulit i koliko treba hodati da bi se videli prvi rezultati.

Takođe, važno je i kojom brzinom ćeš hodati i da li je isto hodati na traci za vežbanje ili u prirodi, na otvorenom.

Uz sve to, donosim ti i neke predloge koje bi trebalo kombinovati sa svakodnevnim hodanjem, kako bi smanjila celulit. 

Hodanje i celulit zapravo ne mogu jedno bez drugog, a u svoju svakodnevnu rutinu valjalo bi uvesti hodanje kao nezaobilazni deo vežbanja kako bi smanjila celulit.

I još nešto: hodanje nije previše naporna niti zahtevna vežba, uz to, možeš hodati koliko želiš, i potpuno je besplatno! A na sve to, utiče i na tvoje zdravljo. Koliko je samo koristi, slažeš se?

Krenimo odmah sa tim zašto je važno hodati i kako pravilno da regulišeš svoje fizičke aktivnosti.

Hodanje i celulit: evo zašto idu jedno uz drugo

Celulit ne možeš u potpunosti izgubiti, ali dobra vest jeste da ga možeš umanjiti. Kada se pitaš kako ukloniti celulit, a imaš višak kilograma, možda je dobro da počneš da radiš na sebi i pokušaš da smršaš, jer ćeš tako i celulit učiniti manje primetnim.

Naravno, uz toniranje mišića i redovno vežbanje, dosta vode za celulit i zdrave hrane koja topi celulit, rezultat je zagarantovan.

Jedan od najlakših i najjednostavnijih rešenja kada je tvrd celulit u pitanju jeste svakodnevno hodanje. 

U borbi protiv celulita neophodno je poboljšati cirkulaciju krvi, a da bi to postigla, neophodno je da se baviš nekim sportom, kao što je na primer aktivno hodanje. 

Zašto? 

Jednostavno je – dok hodaš, istovremeno radiš na svim mišićima svog tela. Istovremeno, hodanjem sagorećeš kalorije i ograničiti skladištenje masti na mestima na kojima se javlja celulit. 

I Tanja je imala isti problem celulita, baš kao i ti.

Celulit je bio svuda po telu. Čak je probala i ultrazvuk, ali su kod nje rezultati izostali. Tražila je brzo rešenje! I našla je! 

Kako je Tanja uspela trajno da se reši celulita, saznaj na ovom linku  https://onaportal.com/kako-je-celulit-postao-moja-proslost/

Prednosti hodanja

Prednosti koje ti donosi hodanje tiču se čitavog tela i zbog toga, hodanje je za celulit posebno važno. Koje su to prednosti:

Sve što ti je potrebno kako bi započela trening hodanja, jeste dobra i udobna obuća, kao i lagana odeća. Super stvar je da obučeš i anticelulit helanke, pa imaš duplu korist.

Helanke su lagane, a u isto vreme “rade” na topljenju pomorandžine kore.

Naravno, potrebno je i malo volje, pa ćeš, uz svakodnevno hodanje i celulit smanjiti i bićeš zadovoljna. 

I ne samo to, primetićeš poboljšanje na nogama, zadnjici i manje celulita na butinama.

Zašto ne bi počela još danas sa hodanjem?

Koliko treba hodati da bi se smanjio celulit?

Za minimalne rezultate, potrebno je hodati bar 30 minuta i to tri puta nedeljno.

Ukoliko želiš više, ukoliko ti je važnije da rezultati budu brže vidljivi, potrebno je da povećaš učestalost ili trajanje hodanja. 

Zbog toga, možeš hodati više od preporučenog vremena, ali i više puta u toku nedelje, koliko si u mogućnosti.

Vežbaj redovno aktivno hodanje sa sesijama od preko 30 minuta.

Nakon ovog vremena, ući ćeš u fazu izdržljivosti: tvoje telo će početi da crpi svoje rezerve masti, mišići će postati čvršći, a adipozni celulit će se smanjiti.

celulit i hodanje

Kako i kada početi?

Ukoliko se nisi aktivno bavila hodanjem kao sportom, preporučujem ti da počneš lagano. Možeš početi sa 10 minuta dnevno i da postepeno povećavaš vreme hodanja.

Zatim, kada navikneš telo na fizičku aktivnost, pokušaj da dostigneš minimum 30 minuta hodanja, 5-7 dana u nedelji.

Počni sporim i laganim tempom, da bi nastavila sve brže i brže, ali nemoj da trčiš. Trčanje možeš da odvojiš od hodanja i da trčiš u danima kada to tebi odgovara, bar jednom ili dva puta nedeljno. Takođe, trčanje skida celulit veoma efikasno.

Pravilno držanje tela je takođe važno za hodanje, te je potrebno da se ispraviš, ramena treba da budu spuštena, povučena unazad i opuštena. Uz vežbu hodanja, obavezno je da piješ i puno vode pre, tokom i posle šetnje.

Pre početka hodanja, potrebno je i zagrevanje, te pre nego što počneš, zagrej se i kreni! Praktikuje lagane vežbe za celulit i spremna si.

Tehnikama hodanja protiv celulita

Sada, kada smo ustanovili koliko i kako treba hodati, valja napomenuti da hodanje ima svoje tehnike koje možeš, a i trebalo bi da ih sve isprobaš.

Raznovrsnost u vežbanju i oblikovanju mišića, svakako će biti dobro i za celulit na površini tela.

Pravilna tehnika ti omogućava da postigneš zadovoljavajuće rezultate i fizički se osećaš bolje uz hodanje protiv celulita.

Studije su pokazale da ukoliko menjaš teren i okruženje svojih šetnji, zagarantovano je da ćeš smanjiti celulit i zategnuti mišiće.

Na koji teren se tačno misli??

Ukoliko se krećeš po strmijem terenu, u zavisnosti od težine i pristupačnosti terena, napregnutost mišića je veća, a tvoje telo primorano da se više kreće, a time najlakše možeš doprineti gubitku celulita.

Kakav još teren može biti?

  • Hodanje na traci za trčanje sprečava tvoje telo da se kreće u različitim pravcima, jer možeš hodati samo napred. S druge strane, hodanje na traci je dobro za kardiovaskularni sistem i bolju cirkulaciju.
  • Hodanje uz stepenice – kad god ti se pruži prilika za to, idi stepenicama pre nego liftom! Pogodnosti koje ti ovaj način hodanja omogućave su ogromne. Ne samo da svi mišići u telu moraju da budu aktivni, već i podižeš noge, lagano i time zatežeš možda baš one delove tela na kojima imaš celulit, na primer, na butinama, celulit na zadnjici! Stoga, kad god biraš između stepenica i lifta, izaberi stepenice. Hodanje uz stepenice opterećuje tvoje noge, ali isto tako, aktiviraš i trbušne mišiće, a svakodnevno hodanje uz stepenice (bar 2-3 puta na dan i više) omogućava smanjenje i onog celulita na stomaku.
  • Hodanje po ravnom terenu, kao još jedna od mogućnosti vežbanja, treninga za mršavljenje i smanjenja celulita zapravo je osnovna forma kretanja. U stvari, kada se krećeš po ravnom terenu, držiš određeni pravac kretanja, ali i telo uvek u istom položaju. Zbog toga, hodanje po ravnom terenu dobro je kada počinješ sa hodanjem i obično ti je potrebno manje napora za vežbanje hodanja.
  • Hodanje po neravnom terenu donosi ti veću napregnutost mišića, savijanje, istezanje i veći napor. Ipak, hodanje po neravnom terenu odlično je kada ti hodanje postane svakodnevna rutina, pa možeš sebi da priuštiš 1-2 puta nedeljno i hodanje ove vrste.
  • Lagan hod ustvari je način hodanja kada se pripremaš za vežbu hodanja. U borbi protiv pomorandžine kore, lagan hod ti pomaže tako što se krećeš, celo telo je uključeno, a najbolji je lagan hod kada neobavezno i neplanirano odlučiš da prošetaš, makar na 10 minuta.

Aktivno hodanje zahteva bolju kondiciju i veću brzinu hodanja. Potrudi se da ga uvedeš u svoju svakodnevicu, jer si na otvorenom, u prirodi i možeš da vežbaš i mršaviš u isto vreme. 

Neka ti hodanje postane svakodnevna potreba: zdravlje je najvažnije, a hodanje kao sastavni deo tvog života ima mnoge prednosti.

Hodanje je dobro za celulit, ali…

Ako uključiš u svoju rutinu hodanje i celulit postaje manje vidljiv. Ipak, pitanje je da li je samo hodanje dovoljno?

Najbolje je da uz hodanje, primeniš i još neke stvari koje će ti pomoći. 

Na primer, upotrebom anticelulit kreme, možeš smanjiti celulit.

Takođe, anticelulit gel koji hladi daje brze i odlične rezultate. Važno je da svi preparati za kožu tela budu na biljnoj bazi. Tako, da ovo isto važi i za gel za celulit. Samo tako možeš biti sigurna da je u pitanju dobar i proveren proizvod u pitanju.

Šta još može da se kombinuje?

Prirodni piling za celulit, glina za celulit, anticelulit masaža, pa i hrana i namirnice koje tope celulit… sve su to mogućnosti koje moraš kombinovati sa hodanjem.

Takođe, veoma je važno da svaki put nakon hodanja, tuširanje bude naizmenično, čas mlakom čas hladnom vodom. Kada završiš naneseš anticelulit kremu ili anticelulit gel na biljnoj bazi.

Samo takav gel daje rezultate. Ovo ne zaboravi!!

Delotvorni su i sastoje se od prirodnih sastojaka, a tvom telu nakon treninga, nakon tuširanja potrebna je formula koja će zategnuti kožu i učiniti celulit manje vidljivim. 

Zbog toga, uz kombinaciju hodanja sa ovim preparatima imaćeš pun pogodak!

Još saveta uz hodanje i celulit

Želim da ti pomognem da se rešiš celulita, jer to je ono što svaka žena na ovom svetu ne voli kod svog tela.

Uz sve savete, probaj i ove:

  • Hodaj redovno. Uključi hodanje u svoju dnevnu rutinu i pobrini se da pređeš 10.000 koraka dnevno. Pokušaj da nastaviš sa ovim najmanje 5 dana u nedelji. 
  • Pij vode. Pijenje vode tokom dana je još jedan način da izbaciš toksine iz organizma. Toksini mogu doprineti celulitu, pa pokušaj da smanjiš unos kofeina, a povećaš unos vode.
  • Hodanje i folija za celulit takođe mogu biti od velike koristi. Pre nego što počneš sa hodanjem, umotaj u prozirnu foliju delove tela na kojima imaš celulit. Možeš namazati anticelulit gel, pa staviti foliju i kreni u laganu šetnju.
  • Smanji unos ugljenih hidrata. Ako smanjiš unos ugljenih hidrata – posebno prerađenih ugljenih hidrata kao što je beli hleb i zameniš ih sa više povrća i voća kao što su paradajz, jagode, kupine i borovnice, to će ti pomoći da poboljšaš cirkulaciju.
  • Ostavi pušenje. Pušenje smanjuje protok krvi i slabi stvaranje kolagena. To znači da tvoje vezivno tkivo postaje oštećeno i slabo, omogućavajući uskladištenoj masnoći da još više prodire kroz kožu. Ne samo to, već pušenje uzrokuje brže starenje kože i doprinosi nastanku strija na koži.

Nažalost, kako mi žene starimo, proizvodimo manje estrogena koji utiče na našu cirkulaciju što smanjuje proizvodnju kolagena i vezivnog tkiva. To znači da se izgled celulita pogoršava sa godinama.

Dakle, hodanje je odličan način da ga smanjiš.

hodanje protiv celulita

Iskustva

Uvek je dobro da čuješ i iskustva drugih devojaka. Možda ti neka budu od koristi.

Teodora (34) je imala problem sa celulitom, doduše nije ga imala previše, ali svakako je bio vidljiv. Odlučila je da se otarasi celulita na jednostavan i lak način – uz pomoć hodanja. Ona kaže da je, kad god je za to imala vremena, radije hodala umesto da koristi gradski prevoz ili da ide kolima.

Takođe, pošto živi na 6. spratu, a u zgradi nema lifta, išla je svakodnevno stepenicama. Rezultati su bili vidljivi nakon nekog vremena, jer kaže iz prva nije mnogo obraćala pažnju na to koliko celulita ima. Postepeno, primetila je da se celulit smanjuje, da je manje vidljiv i da su joj noge zategnutije.

Kod Jelene (41) situacija je bila malo gora, jer je imala problem sa tvrdim celulitom, pa je kombinovala hodanje, trčanje i vežbanje u teretani. 

Takođe, ona kaže da nije sigurna da je to baš zbog hodanja, jer je koristila i anticelulit kremu, kao i anticelulit gel za koje veruje da su zaslužniji za manju pojavu celulita na butinama i nogama koji je godinama nosila.

Hodanje je u svrhu umanjenja celulita koristila samo kada je imala vremena za to, najviše dva do tri puta nedeljno na oko 15 minuta.

Ivana (27) tvrdi da joj je hodanje postalo opsesija i da je uz pomoć stalne fizičke aktivnosti, velikog unosa vode, i izmenjenog režima ishrane svoje telo dovela do savršenstva.

Takođe, ona priznaje da je koristila anticelulit tretmane, kao i pilinge i glinu za celulit. 

Takođe, kad god je hodala, nosila je anticelulit helanke, i kaže da je kombinacija svih ovih stvari doprinela da se u potpunosti otarasi dosadnog celulita koji joj je ubijao samopouzdanje. 

Zaključak!

Brojanje koraka može biti dobar pokazatelj koliko si kalorija sagorela u toku dana, pa ukoliko ispoštuješ predložene savete, hodaš kad god ti se ukaže prilika, sve veće su šanse da se otarasiš celulita.

Ipak, celulit nije nastao odjednom, pa ni ne očekuj previše brze rezultate.

Potrebno je da istraješ u svojoj nameri da se otarasiš celulita uz hodanje, mnogo vode i anticelulit preparata i tretmana. Samo tako, uspećeš da smanjiš celulit i uživaš u svom telu bez njega.

Avatar

Ivana Vulikić

Profesor srpskog jezika i književnosti. Volim da pišem i čitam dobre knjige. Pisanjem se bavim od malih nogu, a posebno me interesuju teme o zdravlju i lepoti.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test