Naslovna » Celulit posle porođaja pobedite na ovaj način
Telo

Celulit posle porođaja pobedite na ovaj način

celulit posle porođaja

Celulit posle porođaja je sigurno nešto sa čim ne želiš da se suočiš. Ipak, ova pojava je česta za taj period, pa hajde da vidimo kako da ga se brzo rešiš.

Prevencija celulita tokom trudnoće je važna kako bi sprečila da se celulit posle porođaja pojavi. I ne samo celulit, već i strije u trudnoći.

Dakle mnogo je važno da se baziraš na uzrok problema kako bi sprečila posledice. U ovom slučaju, jasno je da je posledica dosadni i nimalo lep celulit.

Debljanje i višak kilograma su česte pojave tokom trudnoće. Tvoje telo se brine o razvoju fetusa. Dešava se da si tokom trudnoće manje aktivna, da ti se pojača apetit, a samim tim dolazi do gomilanja masnih naslaga.

Celulit tokom trudnoće može da se pojavi na raznim delovima tela od celulita na zadnjici,celulit na nogama, celulit na butinama, celulit na nadlakticama ili celulit na bokovima.

Nemoj da te čudi što može da bude i često se javlja celulit po celom telu.

Kada je u pitanju celulit posle porođaja on se karakteristično pojavljuje na bokovima i zadnjici. Većina novopočenih mama susreće se sa ovim fenomenom.

To se čak dešava i onim ženama koje do porođaja nisu bile upoznate s problemom zvanim u narodu “narandžina kora” na koži tj.  sa celulitom.

Da vidimo onda otkud da se ova napast pojavi baš u tom periodu!

Zašto se pojavljuje celulit posle porođaja?

Celulit posle porođaja javlja se i počinje da se razvija verovala ili ne još tokom trudnoće. Trudnoća kao “drugo stanje”, je okidač da se celulit pojavi, i naravno i posle porođaja.

Tvoje telo se nalazi u posebnom stanju, hormoni “rade” i to stanje reaguje tako što dolazi do mnogih promena, pa i do pojave celulita.

Zašto se celult javlja tokom trudnoće i ne napušta te ni posle porođaja? Saznaćeš sve odgovore u nastavku, a sada pročitaj šta nam je Tanja otkrila.

Radi se o neverovatnoj stvari koja eliminiše celulit.

Celulit je bio svuda po telu. Tražila je brzo rešenje! I našla je! 

Kako je Tanja uspela trajno da se reši celulita, saznaj na ovom linku  https://onaportal.com/kako-je-celulit-postao-moja-proslost/

Glavni uzroci celulita

Glavni uzroci ove nimalo prijatne pojave tj. celulita nakon porođaja su:

 • brzo povećanje telesne težine
 • smanjenje telesne aktivnosti – tonus mišića je slab, dolazi do usporavanja krvotoka, cirkulacija slabi, jednostavno ti više nisi aktivna kao pre
 • hormonalne promene, poremećaji cirkulacije
 • povećanje unosa hrane, promene u ishrani
 • metabolički poremećaji, nadutost, što takođe izaziva neravninu kože
 • nedostatak vitamina i minerala, pa koža sama po sebi postaje slabijeg tonusa.

Sve ove navedene stavke možeš lako da prepoznaš i one su definitivno okidači koji dovode to toga da se celulit posle porođaja pojavi na tvom telu. 

Celulit nije nešto što nastaje preko noći. Devet meseci je sasvim dovoljan period da se celulit stvori na koži da ga taman u periodu nakon porođaja primetiš.

Tako da ako si izgledala odlično i bila u dobroj formi, a posebno ako je tvoja koža bila glatka i bez vidljivog celulita, posle porođaja se nemoj iznenaditi ako se stanje promenilo i ako se celulit posle porođaja pojavio.

Od adipoznog celulita do vodenog celulita, apsolutno se svaki oblik i vrsta celulita posle porođaja može pojaviti, tu nema nekog  pravila.

Ako do sada nisi imala celulit i ako ne znaš kako da proveriš ima li ga na tvojoj koži ili ne, veoma je jednostavno.

Celulit je veoma lako da dijagnostikuješ – stisneš kožu na bokovima, butinama gde god, sa dva prsta – ako koža ostane glatka – čestitam, nemaš celulit!

Ako se na koži pojave mala ispupčenja i neravnine, onda nažalost imaš celulit.

Može da se desi da je tvoj celulit nakon porođaja vidljiv i golim okom. Nekim ženama se dešava da ga primete ne samo one već i okolina. Nije redak slučaj da se celulit kada je jako izražen ocrtava i kroz odeću.

To je onda veoma ružno, a što je još gore celulit može da pripada i onoj grupi bolnog celulita, pa pored toga što je ružan, zna prilično da boli.

Svakako, bilo koje životno razdoblje da je u pitanju, celulit ti nije potreban.

Ipak, on nije razlog za očaj. Dobro je da se prvo boriš sa uzrocima koji dovode do celulita posle porođaja kako do posledica ne bi ni došlo.

Naravno da je nakon porođaja prioritet beba i da se sva pažnja usmeri na nju, ipak ne treba se zapustiti i zaboraviti na sebe.

Šta preduzeti u svrhu sprečavanja nastanka celulita?

Sve što planiraš da uradiš tokom trudnoće, a u cilju sprečavanja nastanka celulita posle porođaja, moraš obavezno uz konsultacije sa svojim lekarom.

Evo nekih metoda  za suzbijanje nastanka celulita tokom trudnoće:

Lagane šetnje – ako voliš šetnju, onda je ovo odlična vest za tebe. Tokom dnevne šetnje tvoje telo će biti počašćeno kiseonikom, a cirkulacija će se poboljšati. Sve to će pokrenuti krvotok, a samim tim će se i nagomilani otrovi, a to celulit jeste, brže izbaciti iz organizma. Dakle, ne zaboravi hodanje i celulit uvek idu u tandemu.

Samomasaža -tj. celulit masaža kod kuće je dobar izbor. Lagani pokreti kojima ćeš ubrzati cirkulaciju su nešto što može da spreči nastanak celulita. Uz masažu obavezno koristi anticelulit kreme na prirodnoj bazi.

Te kreme, ili još bolje gel za celulit, koje imaju potpuno prirodan sastav će tvoju “kućnu masažu”, učiniti još prijatnijom i delotvornijom.

Pravilna ishrana – ishrana bogata vitaminima, mineralima je ono što je topla preporuka. Pored toga tokom trudnoće treba da unosiš što više tečnosti. Kod ishrane svi nutricionisti preporučuju trudnicama da se baziraju na biljnim uljima i ribljem ulju, zato što aminokiseline ovih ulja sprečavaju nastanak i nakupljanje masnoće na problematičnim mestima.

Kuvano meso, riba, žitarice, voće, povrće, salate…sve to je dobro za tebe.

Ako se budeš pridržavala svih ovih stvari i mera prevencija, postoji šansa da ne dobiješ celulit ili da i ako ga dobiješ ne bude ga u nekoj velikoj količini i na puno mesta na telu.

Bez obzira na sve, celulit posle porođaja se može pojaviti i kod najopreznijih i najsavesnijih žena. Ni tada ne treba očajavati, postoje načini da se i nakon porođaja oslobodiš celulita.

celulit nakon porođaja

Borba protiv celulita nakon porođaja 

Super stvar je da preduzmeš preventivne mere tokom trudnoće kako bi sprečila moguću pojavu celulita. Te preventivne mere nikako ne mogu da ti naškode, to su jednostavne i dobre preporuke za kompletno zdrav način i stil života.

Vežbanje, pravilna ishrana, masaže, to je sve u kompletu super osnova za zdrav i uravnotežen stil života.

Ipak, ako ti se desi, znaj da uvek ima rešenja.

Možda si preduzela sve mere prevencije, a ipak se celulit pojavio. Kako god, ako ti se pojavi celulit posle porođaja, ima načina da se rešiš te napasti i da tvoja koža bude lepa, glatka i zateknuta kao pre celulita.

Najvažnija stvar jeste da se za bilo koju promenu ishrane, vežbi ili tretmana konsultuješ sa svojim ginekologom. 

1.Ishrana

Dobro odabrana hrana koja topi celulit doprinosi mršavljenju i opštem zdravlju.

Potpuno izbaci dimljeno, slano, masno i ljuto. Isključi iz ishrane koliko god ti bilo teško tzv. poluproizvode, gotova jela, čips, krekere i sve grickalice. 

Ograniči slatkiše i ugljene hidrate. Gazirana pića nemaju šta da traže na tvom stolu. Sada kada si se porodila, možeš odraditi malo rigorozniju varijantu anticelulit dijete, kako bi  nagomilane masti koje se nalaze u rezervi počele da se tope.

 • Tečnost, tečnost i tečnost…voda i zeleni čaj za mršavljenje i celulit su odličan izbor. Nigde ne kreći bez flašice sa vodom. Voda za celulit prava je stvar. Uključi povrće i voće u svoju ishranu i to svakodnevno. 
 • Prepolovi porcije. Onoliko koliko sipaš u tanjir neka bude pola od dotadašnje porcije. Još jedna dobra preporuka je da, kad  ti je najslađe, ustaneš od stola i završiš obrok.

To je veoma teško, ali videćeš koliko ćeš se bolje i lepše osećati. Dodatno, tako izbalansirana ishrana, mali obroci i dosta vitamina dovešće do toga da tvoje telo počne sa razgradnjom masti tačnije celulita i da bez obzira na to što mnogo manje jedeš imaš mnogo više energije.

 

2.Gel za celulit

Dobar gel koji će ti pomoći da tokom masaže razgradiš masti koje su se u vidu celulita nagomilale je odlična stvar. Kada biraš gel za celulit gledaj da to bude gel koji je napravljen na prirodnoj bazi, zato što su upravo prirodne komponente dobitna kombinacija kada je gel za celulit u pitanju. 

To može biti i onaj gel za celulit koji hladi, koga žene jednostavno obožavaju.

3.Masaža

Opšte poznata stvar je da pomaže u uklanjanju celulita posle porođaja, upravo zato što pokreće neverovatno brzo cirkulaciju. 

Postoje vrste celulit masaže kod kuće, koje možeš da primeniš  svakodnevno.

Jednostavan je i način na koji se masiraš, a dodatno ti nisu potrebne nikakvi posebni preparati.

Potrebna ti je rukavica za masažu celulita, koju možeš nabaviti u apoteci ili kozmetičkim prodavnicama i bilo koja anticelulit krema ili gel na prirodnoj bazi.

Postoji jedan veoma jednostavan recept.

U pola litre vode otopiš dve kašike soli, umočiš rukavicu i kreneš sa masiranjem “celulit zona” od dole ka gore. Suprotno od protoka krvi. Na taj način pokrećeš limfnu drenažu i celulit počinje da se razgrađuje. Sigurna sam da si čula da je med i anticelulit masaža medom veoma popularna. Potrebne su ti samo dve kašike meda.

Pored meda pripremi i dve kapi bilo kog eteričnog ulja.

Pomešaj med i ulje i nanesi na problematična mesta. Zatim rukom tj. otvorenom šakom i dlanovima jako pritisneš to mesto, držiš do deset sekundi i pustiš. Ovo možeš da ponoviš, pet do deset puta. Cirkulacija se pokreće, krv struji i celulit se razgrađuje.

Uz ishranu i dobar gel, vežbe za celulit su super stvar i za celulit posle porođaja i za celokupno zdravlje.

4.Vežbe

Da bi uklonila celulit nakon porođaja, moraš trenirati. Za početak onih prvih šest meseci nakon porođaja to mogu biti lagane šetnje, a nakon toga nema razloga da se ne vratiš vežbanju i treniranju.

Možeš nastaviti sa brzim hodom ili šetnjama, ako si počela da upražnjavaš tokom trudnoće, a zatim da u svoj ritual treniranja uvrstiš još neke vežbe koje su namenske i koje “gađaju” baš uporan i tvrd celulit.

Postoje takozvane vežbe za celulit, a to su:

 • Čučnjevi- su vežbe koje pokreću cirkulaciju kompletnih nogu. Staneš u raskoračni stav, tako da ti noge budu u ravni sa širinom ramena. Ruke ispružiš i spuštaš se do polusedećeg položaja ili skroz do kraja. Možeš raditi kombinaciju deset polu čučnjeva, pauza,  pa deset redovnih čučnjeva. A možete vežbati i sa bebicom u rukama.
 • Stepenice- Kad god i gde kod imaš priliku penji se stepenicama.

To je odličan način da pokreneš razgradnju celulita posle porođaja koji se nagomilao upravo na butinama i nogama. Steperi su odlične sprave koje možeš koristiti u kućnim uslovima i uz pomoć njih odraditi trening kod kuće. Steper je u stvari zamena za stepenice, tako da je super stvar.

To su još praktični načini da smanjiš celulit potpuno prirodnim putem.

 • Trčanjeje takođe preporuka za skidanje celulita. Laganim tempom, pa pojačanim tj. sprintom pokrenućeš cirkulaciju maksimalno i rešiti se celulita. Celulit posle porođaja se najviše javlja na nogama i tada se sigurno pitaš kako da pobediš clulit na nogama i izgledaš kao sa reklame.

Pored vežbi i trčanja postoje još neke metode koje možeš da primeniš i da se uspešno rešiš celulita nakon porođaja. Često se koriste obloge za celulit, a sastojci mogu biti med, mlevena kafa, morska so, alge i plava glina

Smesu u ravnomernom sloju nanosiš na  kožu, omotaš prijanjajućom folijom za celulit i preko staviš ugrejan peškir. 

Svaku oblogu držiš od 30 do 40 minuta. 

Ova metoda uklanja celulit posle porođaja na nogama tako što poboljša protok krvi i znojenje. Time se oslobađaju toksini iz tela i preko znoja se oslobađa nagomilana voda u površini kože.

Ovo su preporučene i odlične stvari koje možeš raditi kod kuće.

Budi uporna i celulit posle porođaja će nestati.

porodjaj celulit na rukama

Tretmani u salonima protiv celulita posle porođaja

Ako voliš da uživaš dok “drugi rade o tvom telu”, onda možeš uraditi i neki tretman u salonima. Evo samo nekih od njih.

Mezoterapija-popularna metoda koja se sprovodi u salonima. Osnova ove terapije je u tome da se injekcije ubrizgavaju u problematična područja. Priprema injekcije i njihov sastav biraju se pojedinačno tj. na osnovu toga koju vrstu celulita imaš, koliko dugo, kakvog je izgleda…

Injekcije i njihove komponente uništavaju potkožno masno tkivo tj. celulit. Pojačavaju protok limfe, a koža postaje elastičnija i dobija zdrav izgled, upravo onakav kakav je imala pre pojave celulita.

Mehanički pilinganticelulit krema ili gel se nanosi na mesta na kojima ima celulita i silikonskim kuglicama ili masažom uz pomoć oklagije tzv. maderoterapijom pokreće se cirkulacija i uklanjanje celulita.

Elektrolipolizaje postupak koji  se izvodi uz pomoć posebnog uređaja. Elektrode se postave na mesta na kojima ima celulita, daje se  impuls koji razgrađuje celulit i mast ispod kože.

Načina je mnogo da se rešiš celulita nakon porođaja. Imaš varijante i za kod kuće, a kao što vidiš ima i metoda koje možeš sebi da priuštiš i u salonima sa negu.

Jako je važno da uz sve gore preporučeno, kod sebe uvek imaš anticelulit kremu ili gel na prirodnoj bazi koji će ti pomoći da se potpuno prirodno rešiš celulita posle porođaja i da vratiš svoju kožu u top stanje.

Avatar

Jelena Drašković

Profesor srpskog jezika i književnosti.Volim da čitam i istražujem tuđe rukopise.Takođe gajim ljubav prema pisanju proznih tekstova. Pisanje mi predstavlja zadovoljstvo, ali i izazov.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test