Naslovna » Bore smejalice oko očiju i usana!
Lice

Bore smejalice oko očiju i usana!

bore smejalice pre i posle

Imaš bore smejalice oko usana i oko očiju? Dokaz su tebe kao vesele osobe, ali umeju da ti smetaju?! Saznaj odmah kako da sprečiš njihovu pojavu na licu.

Kažu da osmeh leči i da treba da ga koristimo svakog dana, ali zamisli – smeh ima jednu nuspojavu. To je pojava bora smejalica oko usana i očiju, koje s godinama postaju sve izraženije, tako da sve više želimo da ih se rešimo. Naravno, osmeh nije glavni krivac za pojavu ovih linija, ali spada u doprinoseći faktor.

Tvom traganju za rešenjem protiv bora smejalica je došao kraj – jer sva rešenja nalaze se u tekstu koji je pred tobom!

 

Izražene bore smejalice

Bore smejalice, koje se popularno nazivaju i ‘’linije osmeha’’, jesu vrsta bora koje se prvenstveno razvijaju oko uglova usta i očiju. Kao što im i samo ime kaže, one su puno uočljivije kada se nasmeješ. Zapravo, izražene bore smejalice su posledica mnogih faktora – od kojih je učestalo smejanje svakako jedan od glavnih.

S godinama, ove bore mogu biti neizbežne i sve više izražene. Međutim, postoji mnogo opcija pomoću kojih možeš da ih se rešiš!

Izražene bore smejalice su posledica sledećih faktora:

  • gubitak elastičnosti kože (usled gubitka kolagena)
  • dehidrirana koža
  • genetika
  • pušenje
  • oštećenja kože od sunca
  • ponavljani pokreti lica (smejanje).

Bore smejalice oko usana

Bore od smejanja se javljaju na onim delovima lica koji prate pokrete osmeha – a to su definitivno bočne strane usana. Budući da bore generalno imaju tendenciju da se javljaju tamo gde je koža lica najosetljivija i gde se izvodi najviše pokreta – onda ti je jasno zašto ih ima baš ovde. Njihovo ime je poznate i kao nazolabijalne bore.

Pogoršanju ovih linija osmeha oko usana doprinosi pušenje, jer pokreti usana prilikom pušenja samo pogoduju izraženosti bora smejalica. Zato ovu ružnu naviku odmah otpiši ako želiš da ukloniš bore nastale od smejanja.

Popunjavanje nazolabijalnih bora može biti jedno od rešenja. Naravno, rešenje je uvek dobra krema protiv bora, to i sama znaš.

Bore smejalice oko očiju

Pokreti osmeha zahvataju i predeo oko očiju, zato su tako česte i bore oko očiju. Ovome pogoduje i najveća osetljivost kože oko očiju – pa se bore na licu najčešće javljaju upravo ovde.

Znaš da izlaganje kože suncu dodatno pogoršava bore, zato je neophodno da uvek imaš kremu sa zaštitnim faktorom i naočare – kako bi zaštitila delikatnu kožu oko očiju. Bore smejalice oko očiju možda nisu tako izražene kao oko usana, ali se s godinama svakako pogoršavaju – ukoliko ne kreneš na vreme sa negom kože. Koristi i maske za bore oko očiju, koje ti mogu pomoći.

Draganu su dugo brinule bore, kao i podočnjaci oko očiju. Dok nije pronašla pravi tretman za sebe, noćima nije spavala, a onda su podočnjaci postali tamni, a bora je bilo i po vratu. Ona je sada nova žena sa savršeno čistim licem bez podočnjaka i bora.

Dragana sada nema problem sa borama, a  kako je uspela da ih se reši, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/blistavo-cisto-lice-bez-bora/

 

bore smejalice lecenje

Kako ukloniti bore smejalice?

Kada su u pitanju bore smejalice, dostupne su ti zaista različite mogućnosti njihovog tretmana. Bez obzira da li tražiš prirodniji pristup, kozmetičke zahvate ili hiruške opcije –  ukloniti bore smejalice je u principu moguće ako budeš dovoljno uporna.

Svakodnevna nega kože je obavezna i to je osnov za rešavanje tvog problema sa borama. Kozmetički tretmani obično ne daju trajne rezultate i potrebno je da ideš na ponavljane tretmane – stoga ostaje to da dobru kremu protiv bora ne može ništa da zameni!

 

Pročitaj u nastavku koje su to opcije za uklanjanje bora smejalica.

baner

Krema za bore smejalice

Kada je u pitanju najjednostavniji i najprirodniji pristup lečenju bora smejalica – onda je to definitivno dobra prirodna krema za bore. Prirodni sastojci su uvek najbolje i najsigurnije rešenje.

Retinol je jedan od često korišćenih sastojaka u kremama za bore, zbog svoje sposobnosti za razbijanje slobodnih radikala koji mogu dovesti do stvaranja bora. Međutim, retinol dolazi sa puno neželjenih efekata i zato ga žene danas mahom izbegavaju.

 

Vitamin C, peptidi, hijaluronska kiselina i hidroksi kiseline takođe se koriste za lečenje bora – i ovo su puno bolje opcije. 

Među najboljim prirodnim sastojcima koji treba da se nađu u jednoj kremi protiv bora svakako izdvajam i sledeće: ekstrakt rodopske haberlee, vitamin E, shea buter, aktivni sastojci masline, aktivirane amino kiseline, neodermyl koji deluje poput kolagena i dr.

Neophodno je da svakog dana koristiš svoju kremu za bore (2 puta dnevno), kako bi ona postigla najbolje rezultate. Budi uporna i najvažnije od svega – počni na vreme da koristiš kremu protiv bora! Smatra se da je period oko 25. godine najidealniji da se počne sa negom kože protiv bora.

 

Esencijalna ulja za bore

Eterična ulja, koja takođe mogu da uđu u sastav dobre prirodne kreme protiv bora, su još jedna potencijalna opcija u tretmanu bora smejalica. Dobijaju se od biljaka koje imaju dokazane prednosti za negu kože. Njihov cilj je da pomognu u povećanju proizvodnje kolagena, antioksidanata i elastičnosti kože. Među najboljim eteričnim uljima za bore izdvajaju se ulje ruže i ulje nara.

Ako si zainteresovana za upotrebu esencijalnih ulja, obavezno ih razblaži sa uljem ‘’nosačem’’, poput maslinovog ili bademovog ulja. Takođe ćeš prvo morati da ih testiraš na malom delu svoje kože kako bi bila sigurna da nemaš alergijsku reakciju.

Za najbolje rezultate, moraćeš svakodnevno da koristiš ove proizvode. Bore smejalice mogu ponovo postati izražene kada prestaneš da koristiš kremu za bore ili ova esencijalna ulja!

Fileri za bore smejalice

Fileri su među glavnim izborima kada su u pitanju profesionalni tretmani za one žene koje žele da se reše bora smejalica – bez da se podvrgnu operaciji. Mnogi se proizvode od hijaluronske kiseline i ubrizgavaju se u bore koje idu od usta do nosa. Efekti su primetni odmah! Neke uobičajene marke filera za bore uključuju Juvederm i Restilane. 

Rezultati filera obično traju nekoliko meseci. Međutim, smatra se da nakon ponovljenih injekcija može ostati nešto ožiljnog tkiva što izaziva trajniji efekat filera. Fileri traju oko 6 do 12 meseci i nakon toga se savetuje ponovna aplikacija. Neželjeni efekti mogu se pojaviti odmah nakon prve injekcije i uključuju alergijske reakcije i glavobolju.  

Botoks za bore

Botulin-toksin (Botoks) takođe se ubrizgava poput filera, iako deluje drugačije. Dermatolog ubrizgava supstancu malom iglom u područje sa borama. Botoks deluje slabeći mišiće u datom području, čime linije i bore postaju opuštenije i manje uočljive. Rezultate možeš videti za nekoliko dana od prve injekcije botoksa.

Injekcije botoksa mogu da daju samo dermatolog, oftalmolog ili plastični hirurg. Vreme oporavka je relativno kratko i trebalo bi da budeš u mogućnosti da nastaviš svoje uobičajene aktivnosti (uključujući vežbanje) posle samo 24 sata. Neke uobičajene neželjene reakcije uključuju glavobolju i crvenilo ili iritaciju na mestu ubrizgavanja.

Injekcije botosa traju otprilike 3 meseca. Da bi održala željene rezultate, moraćeš da ideš na dodatne tretmane. 

Laserski tretmani

Laserski tretmani se odnose na vrstu tehnike koja uklanja gornji sloj ćelija kože. Ovaj postupak ima za cilj da smanji bore otkrivanjem donjeg sloja nove, zdrave kože. Oticanje i bol su česta nuspojava, ali oni nestaju nakon samo nekoliko dana. Takođe su mogući ožiljci i infekcije nakon laserskog tretmana za bore smejalice.

Vreme oporavka je 1-3 nedelje. Verovatno će ti biti potreban drugi tretman u roku od samo nekoliko meseci.

Indukciona terapija kolagenom za bore

Indukciona terapija kolagenom (koja se takođe naziva mikronidling) ima za cilj da poveća prirodnu proizvodnju kolagena u tvojoj koži. Kako stariš, tvoja koža gubi kolagen i samim tim gubi elastičnost, pa je misao koja stoji iza ovog tretmana da bi više kolagena moglo popuniti bore. Za postupak se koristi specijalizovan valjak sa malim iglama. Pune rezultate treba očekivati u roku od devet meseci. Dok koža zarasta, možda ćeš primetiti modrice i crvenilo.  

Naravno, i u ovom slučaju je potrebno da ideš na nekoliko tretmana kako bi postigla značajne rezultate.

Hirurgija

Hirurgija može biti opcija ako želiš značajnije rezultate. Hiruško podizanje lica (fejslifting) je opcija za bore smejalice. Ova procedura može da cilja na linije oko usta i očiju, sve u jednom postupku.  Pored toga što je među najskupljim opcijama, fejslifting zahteva i najduže vreme oporavka, u proseku ukupno tri meseca.

Najveći rizik povezan sa podizanjem lica je infekcija. Retke nuspojave uključuju ožiljke, bol i oštećenje nerava.

 

kako ublaziti bore smejalice

Kako ublažiti bore smejalice?

Bore smejalice možeš ublažiti odgovarajćim režimom nege kože, izborom zdravog načina života i praktikovanjem određenih vežbi za lice. Istraživala sam dosta na temu kako ublažiti ove bore i ovo bih izdvojila kao najbolje mere.

Održavaj zdrav način života

Bore smejalice pojaviće se kod većine nas kroz proces starenja, međutim, način života može imati snažan uticaj.

 

Loša ishrana, pušenje i velika fluktuacija težine neće biti od koristi za sprečavanje izraženih bora smejalica – tako da izbegavaj ovo. Zdrava ishrana, održavanje normalne telesne težine i apsolutno ne smeš koristiti cigarete ako želiš da ublažiš bore od smejanja. Pij dovoljno vode svakog dana, jedi hranu bogatu antioksidansima i omega 3 mastima.

Izbegavanje prekomernog izlaganja suncu i održavanje kože dobro hidriranom, može da odloži gubitak kolagena i odloži pojavu bora smejalica.

Ne samo bore smejalice – već i sve fine linije i bore – razvijaće se u nižem stepenu uz dobru negu kože. Ovde opet dolazimo do toga da dobru kremu protiv bora (na prirodnoj bazi) zaista ništa ne može da zameni!

Pridržavanje zdravog stila života i zaštita kože od sunca definitivno će pomoći da se spreči prerana pojava bora smejalica.

 

Vežbe za ublažavanje bora 

Vežbe na licu uglavnom se tiču zahvatanja mišića na određenom području koje želiš da toniraš. Zovu se i joga za lice. Pokreti poput skupljanja usana, pritiska na usne uz pomoć 2 prsta i pravljenje O oblika ustima praćeno širokim osmehom – aktivira mišiće oko usta. Toniranje ovih mišića pomaže da postanu čvrsti i napeti, što ublažava bore smejalice. Izvodi ove vežbe lica tri do četiri puta nedeljno. 

Ovo su top 3 najbolje vežbe za bore smejalice:

Vežba br. 1:

Pomoću kažiprsta zakači uglove usta i lagano povuci prema stranama. Ne preteruj sa istezanjem usana, dovoljno je 2-3 cm. Zadrži ovaj položaj nekoliko sekundi. Sada uradi isto na suprotnoj strani. Namesti uglove usta jedan prema drugom, odupirući se pokretu ponovo pomoću kažiprsta. Opusti se i ponovi vežbu 25 puta.

Vežba br. 2:

Ova vežba je takođe odlična za sprečavanje bora smejalica. Vežbu izvodi tako da čvrsto staviš prste preko bora smejalica. Nastavi da se smeškaš što je moguće više, razdvojenih usana. Zadrži ovaj položaj pet sekundi. Opusti se i ponovi vežbu 30 puta.

Vežba br. 3:

Ova vežba za lice je ocenjena kao jedna od najefikasnijih za bore od smejanja Naime, postavljanje palca blizu ugla oka, pri čemu su prsti naslonjeni na vrh glave, pomaže da se vidno smanje linije osmeha. Da bi izvela ovu vežbu, zatvori oči i povuci palčeve od očiju prema slepočnici. Zadrži ovaj položaj oko 5 sekundi. Ponovi vežbu 10 puta.

baner

Zaštiti kožu od sunca

Kao što sam već pomenula, velika izloženost suncu oštećuje kožu i pogoršava bore smejalice. Dugotrajno izlaganje sunčevim zracima donosi više štete nego koristi. Ubrzava starenje kože što rezultira ranim nastankom bora.

 

Budi sigurna da uvek koristiš kremu za sunčanje. Odluči se za kremu za sunčanje koja ima visoki SPF. Takođe, izaberi proizvod na vodenoj bazi i koji ne sadrži štetne hemikalije. Nanesi ovu kremu čak i tokom oblačnih dana. Nanesi je na lice najmanje 15 minuta pre nego što izađeš na sunce, i nanosi je svakih 4 do 6 sati.

 

Kvalitetan san

 

Dok spavaš, tvoje telo prelazi u režim oporavka i u isto vreme izlučuje ljudski hormon rasta (HGH). HGH igra ključnu ulogu u održavanju tvoje kože elastičnijom i manje sklonom borama. Ako je tvoj organizam lišen odmora, to rezultira povećanjem proizvodnje kortizola, koji razgrađuje ćelije kože, pokrećući stvaranje bora. 

Obavezno spavaj na leđima ako hoćeš da sprečiš bore. Spavanje na bokovima može uzrokovati da se bore na toj strani povećaju.

Nadam se da si shvatila da bore koje nastaju od smejanja nisu nikakav bauk i da možeš uspešno da ih ukloniš ako budeš radila ono što treba. Pre svega, korišćenje dobre kreme protiv bora uz zdrav stil života i zaštitu kože od sunca. Tu su i vežbe za lice, ali i mnogi kozmetički tretmani koji su ti dostupni ako želiš da se otarasiš ovih linija osmeha. Ali zapamti – jedino dobar režim nege kože pomaže da dobiješ trajne rezultate!

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test