Naslovna » Opadanje kose na temenu ovako zaustavi!
Kosa

Opadanje kose na temenu ovako zaustavi!

opadanje kose na temenu

Primetila si opadanje kose na temenu? Bojiš se da je nešto opadano i paničiš?! Nema potrebe! Ali i te kako treba da reaguješ i zaustaviš gubitak vlasi.

Čini se da se žene ničega ne plaše više nego opadanja kose. Nije ni čudo, jer lepa i negovana kosa je oduvek bila i ostala simbol ženstvenosti.

Ako si primetila u zadnje vreme opadanje kose na temenu, sačekaj i informiši se pre nego što padneš u očaj. Odmah ću ti reći da ovaj problem nije nerešiv i da možeš da ga sprečiš i lečiš.

Pa hajde da saznamo sve na tu temu.

 

Uzroci opadanja kose na temenu

Ne postoji jedan uzrok za opadanje kose na temenu. Okidači se kreću od medicinskih stanja do stresa i faktora načina života, kao što je ono što jedeš. I tvoji geni takođe igraju ulogu.

Ponekad čak ni lekari ne mogu da nađu specifičan razlog za gubitak kose. Kao polazna tačka, stručnjaci za gubitak kose predlažu da se testiraš na probleme sa štitnom žlezdom i neravnotežu hormona.

Kosa često počne ponovo da raste kada se uzme u obzir glavni uzrok njenog opadanja i kada se on adekvatno tretira.

Opadanje kose na temenu kod žena

Duga, kratka, oštra ili glatka, za većinu žena kosa je mnogo više od snopa vlasi. To je izraz tvog stila i ličnosti. Ali ako počneš da gubiš kosu na temenu, to zaista može da te uplaši.

Bez obzira da li je to kratkoročno ili dugoročno, žene gube kosu na isti način kao i muškarci.  Tako da opadanje kose kod žena ne mora da bude ništa čudno.

“Saznaj kako sam se rešila opadanja kose!” Vesna

Vesna je imala beživotnu kosu, punu peruti i vremenom je počela da opada. Dok nije našla pravi tretman za sebe, mnogo se namučila. Sada je njena kosa blistava, sjajna i raste kao luda. Pročitaj o čemu je reč na ovom linku https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Problemi sa štitnom žlezdom

Ova žlezda u obliku leptira na prednjem delu tvog vrata luči hormone koji omogućavaju pravilno funkcionisanje tvog organizma. Ako štitna žlezda proizvodi previše ili premalo svojih hormona, to može da pogodi tvoj ciklus rasta kose.

 

Policistični jajnici

Ako imaš sindrom policističnih jajnika, tvoji hormoni su uvek van ravnoteže. Tvoje telo proizvodi više muških hormona, ili androgena, nego što bi trebalo. Ovo može prouzrokovati opadanje kose na temenu kod žena.

Policistični jajnici takođe mogu dovesti do problema sa ovulacijom, aknama i povećanjem telesne težine. Ali ponekad je jedini očigledan znak ovog zdravstvenog problema opadanje kose.

 

Nakon porođaja

Možda ćeš primetiti da ti je kosa tokom trudnoće nekako punija. To je zato što visok nivo hormona drži kosu u mirovanju. Ali nakon što beba dođe na svet, stvari se vraćaju u normalu i ona će brzo početi da opada.

Možeš odmah izgubiti mnogo kose na temenu i može potrajati i do 2 godine da se tvoja kosa vrati u normalu.

Saznaj kako da sprečiš opadanje kose nakon porođaja.

baner

Kontraceptivne pilule

Hormoni koji potiskuju ovulaciju mogu prouzrokovati opadanje kose kod žena na temenu. Ovo je još verovatnije ako imaš porodičnu istoriju gubitka kose.

Ostali lekovi povezani sa gubitkom kose na temenu uključuju sredstva za razređivanje krvi i lekove koji tretiraju visok krvni pritisak, bolesti srca, artritis i depresiju.

Restriktivna dijeta

Možeš izgubiti mnogo više od samih kilograma sa restriktivnom dijetom. I ako naglo izgubiš mnogo kilograma, možda ćeš primetiti i opadanje kose na temenu. Ne brini previše – tvoja kosa bi trebalo da se vrati kada se vratiš na zdravu ishranu.

Budi spremna na opadanje kose ako dobijaš previše vitamina A ili unosiš nedovoljno proteina. Pogledaj zašto su vitamini za kosu veoma važni.

 

Preterano zatezanje kose

To nije mit: nošenje pletenica ili zategnutih konjskih repova može iritirati vlasište i uzrokovati opadanje kose u predelu temena. Opusti malo svoju kosu i ona će normalno rasti. Imaj na umu da dugotrajna upotreba ovakvih frizura može vremenom da se proširi izvan temena i dovesti čak i do trajnog gubitka kose.

 

Veliki stres

Visoki fizički ili emocionalni stres može uzrokovati da odjednom izgubiš ogromne količine kose na temenu. Primeri uključuju ozbiljnu bolest ili veliku operaciju, traumu koja uključuje gubitak krvi, tešku emocionalnu uznemirenost i dr.

opadanje kose na temenu

Opadanje kose na temenu kod muškaraca

Čak 85% muškaraca će u životu doživeti neki oblik gubitka kose, a najčešće je to upravo gubitak kose na temenu. To se može dogoditi iz različitih razloga.

 

Muški tip ćelavosti

Do 95% muškaraca koje pogađa gubitak kose na temenu može okriviti upravo ovo stanje. To je uzrokovano genima. Naučnici misle da gen može uticati na to koliko su folikuli dlake osetljivi na hormon koji se zove DHT (dihidrotestosteron), zbog čega se javlja opadanje kose na temenu.

Muška ćelavost se pojavljuje u vidljivom obliku: opadanje kose na temenu glave. Vremenom, to područje će postati potpuno ćelavo. Muškarci sa ovom osobinom mogu početi da gube svoje dlake već u ranim tinejdžerskim godinama. Uopšteno gledano, što pre počne, veći će biti gubitak kose.  

 

Alopecija areata

Opadanje kose na temenu je često znak ovog oboljenja. Alopecija areata uzrokuje ispadanje kose u vidu krugova ili pečata. Krivac je imuni sistem koji greškom napada zdrave folikule kose. U većini slučajeva šteta nije trajna. Nedostajuće dlake bi trebalo da narastu za 6 meseci do godinu dana.

 

Gljivice kao razlog za opadanje kose

Kada gljivice i lišajevi utiču na kožu glave, oni izazivaju jasan obrazac gubitka kose – svrab, crvenilo i okrugle ćelave delove. Lako se širi direktnim kontaktom.

Opadanje kose na temenu često može da ukazuje upravo na gljivičnu infekciju skalpa. Inače, gljivice uzrokuju i perut, koja je često povezana sa opadanjem kose na temenu.

Saznaj kako možeš da ukloniš perut.

 

Drugi razlozi za opadanje kose na temenu

Drugi uzroci za opadanje kose na temenu uključuju:

 • bolesti poput anemije ili pomenuti problemi sa štitnjačom,
 • lečenje zračenjem ili hemoterapijom,

lekovi, kao što su razređivači krvi, visoke doze vitamina A i steroidi koje neki muškarci često uzimaju za izgradnju mišića (anabolički steroidi),

 • infekcije skalpa,
 • problemi sa ishranom, kao što je premalo gvožđa ili previše vitamina A,
 • stres.

 

Simtomi za opadanje kose na temenu

Opadanje kose na temenu se može pojaviti na mnogo različitih načina, u zavisnosti od toga šta ga uzrokuje. Može se pojaviti iznenada ili postepeno i uticati samo na teme, a može uticati i na druge delove skalpa. Neki tipovi gubitka kose na temnu su privremeni, a drugi su trajni.

Simptomi za opadanje kose na temenu mogu uključivati još neke načine.

 • Postepeno stanjivanje kose na temenu glave. – Ovo je najčešći tip gubitka kose, koji utiče i na muškarce i na žene. Jednostavno se primećuje postepeno proređivanje kose na samom temenu glave.
 • Kružni ili nejasni ćelavi pečati na temenu glave. – Neki ljudi doživljavaju glatke, ćelave pečate na temenu, koji mogu biti veličine kovanica. U nekim slučajevima, tvoja koža glave može da postane iritirana, crvena i da svrbi – pre nego što kosa počne da opada.
 • Naglo opadanje kose na temenu. – Fizički ili emocionalni šok može uzrokovati ovo naglo opadanje kose. Može se pojaviti čak šaka kose prilikom češljanja, zatim pranja kose ili čak i nakon povlačenja prstiju kroz kosu.

 

Prirodno rešenje za gubitak kose na temenu

Prirodno rešenje je uvek najbolje.

Kao prvi lek protiv opadanja kose se često koriste prirodni šamponi, losioni i slični preparati. Najbolji su biljni i prirodni šamponi, koji ne sadrže sulfate, parabene, silikone i druge veštačke dodatke koji isušuju kosu i mogu pospešiti njeno opadanje.

Pogledaj šta sve treba da sadrži šampon protiv opadanja kose.

Bilo kako bilo, moj ti je savet da se uvek prvo okreneš prirodnim lekovima protiv opadanja kose, jer zaista postoji toliko divnih lekovitih biljaka koje ti bez ikakvih neželjenih efekata pomažu da se odupreš opadanju kose i da ponovo pokreneš rast kose na temenu. Na primer, kapi koprive za kosu zaista čine čuda.

Nije ni čudo zašto se nekad toliko koristio dobri stari šampon od koprive.

Šampon od belog luka za rast kose ti pomaže da ponovo pokreneš svoju novu kosu.

 

Lek protiv opadanja kose

Minoksidil je odobren lek protiv opadanja kose, koji može usporiti ili zaustaviti ovaj proces kod većine žena i muškaraca. Može pomoći da kosa ponovo raste. Ali koristi prolaze kada prestaneš da ga koristiš.

Kortikosteroidi mogu pomoći kod obnavljanja kose kod osoba sa alopecijom areatom. Ali ne treba ni da ti spominjem koliko neželjenih efekata oni sa sobom nose.

Ako je uzrok za prorešivanje kose na temenu neki medicinski problem ili loša ishrana, tvoja kosa bi trebalo da ponovo počne da raste kada stvari budu pod kontrolom.

 

Laseri kao rešenje protiv gubitka kose na temenu

Uređaji koji emituju niskoenergetsku lasersku svetlost mogu pomoći u rastu nove kose. Dostupni su u nekim klinikama. Ali može potrajati od 2 – 4 meseca pre nego što vidiš rezultate. Imaj na umu jedno, dugoročna sigurnost i efekti lasera nisu poznati.

 

Transplantacije kose protiv opadanja kose na temenu

Ovaj postupak podrazumeva presađivanje kose na ogolela područja skalpa sa potpunijih područja.

opadanje kose na temenu kod žena

Kako sprečiti opadanje kose na temenu?

Kako sprečiti proređivanje kose može da bude pravi izazov, ali nije neizvodljivo.

Opadanje kose na temenu može da bude uzrokovano genetikom il inekim medicinskim stanjem, ali čak i u tom slučaju je moguća prevencija, u smislu da se smanji ozbiljnost gubitka kose i da se spreči napredovanje stanja.

U gotovo svim drugim slučajevima je generalno moguće sprečiti opadanje kose na temenu

Sledeći saveti ti mogu pomoći da izbegneš ovu vrstu gubitka kose:

 • Izbegavaj uske frizure, kao što su pletenice ili konjski repovi.
 • Izbegavaj kompulsivno uvijanje, trljanje ili povlačenje kose.
 • Nežno tretiraj kosu prilikom pranja i nege. Češljevi sa širokim zubima mogu da spreče čupanje kose.
 • Izbegavaj agresivne tretmane za kosu kao što su topli tretmani, pegla za ispravljanje ili kovrdžanje, tretmani toplim uljem, hemijski tremani kose poput izbeljivanja i drugi trajni tretmani za kosu.
 • Probaj neku masku protiv opadanja kose.
 • Izbegavaj lekove i suplemente koji mogu izazvati opadanje kose.
 • Zaštiti kosu od sunca i drugih izvora ultraljubičastog zračenja.
 • Prestani da pušiš, ako si pušač. Neka istraživanja pokazuju povezanost između pušenja i opadanja kose na temenu.
 • Trudi se da izbegavaš ili barem kontrolišeš stres. Tehnike opuštanja mogu da uključuju refleksnu masažu stopala, jogu, meditaciju ,slušanje muzike, šetnju i dr.

Blag i šampon biljnoj bazi protiv opadanja kose na temenu

Savršeno čista kosa je ono čemu sve težimo svaki dan. Svrha šampona je da očisti kosu od prljavštine i viška sebuma. Međutim, mnogi komercijalni šamponi sadrže oštre sastojke, poput sulfata, parabena i silikona. Nakon samo jedne upotrebe, mogu lišiti kosu prirodnog ulja i masnih kiselina koje je čine jakom.

Uvek pročitaj listu sastojaka na šamponu i kupi onaj koji je pre svega na prirodnoj bazi. Dakle, gledaj da to bude biljni šampon za kosu koji ne sadrži sulfate, parabene, silikone niti bilo kakve druge agresivne hemikalije.

Šampon za rast kose ti pomaže da podstakneš rast nove kose nakon opadanja. Pošto je perut često povezana sa opadanjem kose, saznaj koji je najbolji šampon protiv peruti.

Takođe je važno da znaš koliko često treba prati kosu – jer ni previše retko ili previše često nije dobro za tvoju kosu i može da se odrazi na njeno opadanje. Naravno, ne zaboravi i prirodni regenerator nakon pranja kose šamponom.

Naravno, vodi računa i da koristiš šampon prema svom tipu kose, tj. kože glave. Pogledaj koji je najbolji šampon za masnu kosu. Sa druge strane, ako imaš suvu kosu – vidi kako možeš da se rešiš suve kose.

Koristi mekanu četku od prirodnih vlakana

Korišćenjem mekane četke sa prirodnim vlaknima promovisaće se zdrav nivo sebuma (ulja) na tvojoj kosi. Keratin proteini u tvojoj kosi se slažu kao crepovi na krovu, tako da nežno češljanje kose u jednom smeru, sa početkom od vrha pa sve do krajeva, regeneriše kutikulu na molekularnom nivou.

 

Iskustva opadanje kose na temenu

Listajući forume i slušajući iskustva ljudi oko sebe, pre svega devojaka i žena, mogu da primetim da se opadanje kose na temenu najviše odrazilo na njihovo samopouzdanje. Neretko je to razlog da se povuku iz svog društvenog života i da izbegavaju bilo kakva javna okupljanja.

Greška!

Ovo opadanje kose zaista pogađa ogroman broj ljudi i to nije ništa novo niti čudno. Ako se dobro informišeš i poslušaš pozitivna iskustva drugih ljudi, videćeš da postoji dosta rešenja da se sa ovim uspešno izboriš i izađeš kao pobednik.

Stres, genetika, loša ishrana, hormonski disbalans i problemi sa štitnom žlezdom se spominju kao najčešći uzročnici za opadanje kose.

Primetila sam, što mi je posebno drago, da se prirodna kozmetika sve više ceni i da su mnoge žene spas pronašle upravo u prirodnim šamponima protiv opadanja kose. To i dobra rutina kada je u pitanju nega kose zaista čini čuda kada je sprečavanje i lečenje opadanja kose na temenu u pitanju.

Oni koji su koristili neke medicinske šampone ili lekove protiv opadanja kose su često prijavljivali alergijske reakcije ili neke druge neželjene efekte, koji su dakle čak doneli više štete nego koristi.

Ljudi lepo kažu da priroda (skoro) uvek ima rešenje za sve, pa zašto to ne iskoristiti.

Kao što si mogla da pročitaš, opadanje kose na temenu je prilično česta pojava koja u pozadini krije veliki broj potencijalnih uzroka. U svakom slučaju, preventiva je veoma važna, pa bi bilo dobro da poslušaš ove savete.

Ukoliko ti je potrebno lečenje ovog problema, prvo pokušaj prirodnim putem. Naravno uz kosultaciju sa lekarom ukoliko imaš već neki medicinski problem koji je uzrok za tvoje gubitak kose na temenu.

Zapamti, ovo nije nerešiv problem i ako se dobro informišeš (što se nadam da si uspela u ovom tekstu), možeš da izađeš kao pobednik!

Volela bih da podeliš sa nama neku informaciju koja se tiče gubitak kose na temenu, a koju možda nisam pomenula u ovom tekstu.

 

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test