Naslovna » Kako rešiti opadanje kose kod muškaraca?
Kosa

Kako rešiti opadanje kose kod muškaraca?

opadanje kose kod muškaraca

Opadanje kose kod muškaraca je veliki problem , ali da se rešiti. Mnogo je načina koji će zaustaviti dalji gubitak, a evo o čemu je reč.

Oko 85 % muškaraca do svoje pedesete godine imaće znatno ređu kosu.

Opadanje kose kod mladih muškaraca, koji su u dvadesetim godinama, takođe se dešava.

Bez obzira u kojim si godinama, rešenje postoji i zaustavlja dalji gubitak kose.

Iako ti se možda čini da je to nemoguća misija, varaš se! Postoje prirodni preparati napravljeni na bazi pažljivo probranih biljaka koji ti mogu biti od velike koristi! Čak i ćelavost se rešava prirodnim putem.

Ono što je dobro i ne treba da brineš, jeste da gubitak kose ili alopecija obično ne signalizira neki medicinski problem.

Znaš, gubitak kose nije samo stvar izgleda; on može duboko uticati na tvoje emocionalno stanje. Ako ti kosa opada, možda osećaš pad samopouzdanja, možda si anksiozan ili čak depresivan, posebno u društvu koje veliku pažnju poklanja izgledu. Važno je shvatiti da su ovi emocionalni efekti jednako bitni kao i fizički aspekti i zaslužuju tvoju pažnju.

Prihvatanje sebe i situacije, iako može biti teško, je ključni korak u suočavanju sa emocionalnim izazovima koje opadanje kose može doneti.

Ali, šta je onda uzrok opadanja kose kod muškaraca?

Važno je to otkriti, kako bi sam proces izlečenja bio lakši, ali i u potpunosti adekvatan.

Čega se moraš odreći i kako sačuvati kosu, teme su kojima ćemo se ovde baviti.

Zašto se javlja opadanje kose kod muškaraca?

 

Verovatno se pitaš zbog čega se javlja opadanje kose baš u određenom periodu tvog života? Razmisli: da li si možda pod stresom? Da li uzimaš neke lekove koje nisi do sada uzimao?

Dešava se da izgubiš između 50 i 100 vlasi dnevno. Gotovo, uvek opadanje kose kod muškaraca rezultat je genetike koju si nasledio od svojih roditelja. Drugi uzroci mogu biti:

Stres, anksioznost ili bolest

 

Stres može izazvati prelazak većeg broja folikula dlake u fazu mirovanja (telogen fazu), što rezultira difuznim, ali često reverzibilnim gubitkom kose. Ovo se obično manifestuje tri do šest meseci nakon stresnog događaja, nakon čega dolazi do opadanja kose. Psihološki stres, kao što su emocionalni šokovi ili duboka anksioznost, kao i fizički stres, uključujući teške bolesti, operacije ili povrede, mogu izazvati ovakvu vrstu opadanja kose. Razumevanje uloge stresa u opadanju kose ključno je za adekvatno tretiranje i prevenciju ovog stanja

Hormonalne promene

 

Hormonalne promene igraju značajnu ulogu u procesu opadanja kose kod muškaraca, a najvažniji hormon koji je uključen u ovaj proces je dihidrotestosteron (DHT), koji je derivat testosterona, glavnog muškog polnog hormona. Evo kako to funkcioniše:

 1. Pretvaranje testosterona u DHT: U telu muškaraca, enzim poznat kao 5-alfa-reduktaza pretvara testosteron u DHT. DHT ima jači afinitet za androgene receptore u folikulima dlake.
 2. Osetljivost folikula na DHT: Neki muškarci imaju folikule dlake koji su genetski osetljiviji na DHT. Kada DHT veže ove folikule, pokreće se proces koji se naziva minijaturizacija.
 3. Minijaturizacija folikula dlake: Miniaturizacija je proces u kojem DHT uzrokuje da folikuli dlake postepeno postanu manji i proizvode tanju, kraću i slabiju dlaku. U krajnjim fazama, minijaturizacija može dovesti do toga da folikul dlake više ne proizvodi vidljive dlake.
 4. Uzorak opadanja kose: Hormonski izazvano opadanje kose kod muškaraca obično prati određeni uzorak, poznat kao androgeneta alopecija ili muški oblik ćelavosti. Ovo se često manifestuje povlačenjem linije kose na slepoočnicama i proređivanjem na vrhu glave.
 5. Genetski faktori: Genetska predispozicija igra ključnu ulogu u osetljivosti folikula na DHT. Ako u porodičnoj istoriji postoji obrazac muške ćelavosti, veća je verovatnoća da će muškarac razviti isto stanje.

Previše Vitamina A

 

Prekomeran unos vitamina A, bilo kroz ishranu ili suplemente, može dovesti do toksičnosti i izazvati opadanje kose. Vitamini A su rastvorljivi u mastima, što znači da se višak ne izlučuje lako iz tela. Ovo može izazvati niz zdravstvenih problema, uključujući opadanje kose.

Nedostatak gvožđa

 

Gvožđe je ključni mineral neophodan za proizvodnju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kiseonik do tkiva, uključujući folikule dlake. Nedostatak gvožđa (anemija) može smanjiti dotok kiseonika i hranljivih materija do folikula dlake, što može inhibirati rast kose i potencijalno izazvati opadanje kose.

Nedovoljan unos proteina

 

Proteini su neophodni za izgradnju svih tkiva u telu, uključujući i kosu. Kosa je uglavnom sastavljena od proteina zvanog keratin. Ako dijeta ne sadrži dovoljno proteina, telo može racionalizovati proteine preusmeravajući ih od rasta kose, što može dovesti do opadanja kose.

Upotreba neadekvatnih preparata za kosu i nepravilna nega mogu imati negativan uticaj na zdravlje kose i skalpa, što može dovesti do opadanja kose kod muškaraca.

Nepravilna nega kose

 

Preparati za kosu koji sadrže agresivne hemikalije, kao što su jaki deterdženti, sulfati, i alkohol, mogu oštetiti kosu i iritirati skalp. To može dovesti do suvoće, lomljenja i slabljenja dlake, kao i do iritacije skalpa, što sve može doprineti opadanju kose.

Česta upotreba proizvoda za stilizovanje kose, kao što su gelovi, voskovi, i sprejevi, takođe može izazvati nakupljanje produkta na skalpu i folikulima, što može blokirati rast kose i uzrokovati njen gubitak.

Agresivno češljanje, česta upotreba sušilica za kosu na visokim temperaturama, i preterano pranje kose mogu oštetiti kosu i skalp. Oštećenje uzrokovano prekomernom toplotom i mehaničkim stresom može dovesti do lomljenja dlake i slabljenja folikula, što može rezultirati opadanjem kose.

Nepravilna nega može uključivati i nedovoljno pranje kose, što može dovesti do nakupljanja sebuma, prljavštine i ostataka proizvoda, što takođe može blokirati folikule dlake i izazvati opadanje kose.

Nepravilna Ishrana

 

Adekvatan unos hranljivih materija je ključan za održavanje zdravlja kose. Nedostatak esencijalnih vitamina, minerala, proteina i masnih kiselina može oslabiti kosu, usporiti njen rast i dovesti do opadanja. Na primer, nedostatak gvožđa, cinka, biotina i vitamina grupe B može direktno uticati na slabljenje i gubitak kose.

Poremećaj Sna

 

Kvalitetan san je važan za opšte zdravlje, uključujući i zdravlje kose. Nedostatak sna može dovesti do povećanja stresnih hormona, kao što je kortizol, koji može negativno uticati na ciklus rasta kose i dovesti do njenog opadanja. Redovan i kvalitetan san pomaže u regulisanju hormonske ravnoteže i promoviše zdravlje kose.

Često nošenje kapa, šešira, kaciga i marama

 

Iako direktna veza između čestog nošenja pokrivala za glavu i opadanja kose nije u potpunosti utvrđena, postoji mogućnost da prekomerno nošenje tih predmeta može prouzrokovati trenje i pritisak na skalp i folikule dlake. To može dovesti do mehaničkog oštećenja kose i potencijalno uzrokovati njen gubitak, posebno ako su ovi predmeti pretesni ili izrađeni od materijala koji ne dozvoljavaju skalpu da “diše”.

Loše navike

Znaš li da način na koji živiš može imati veliki uticaj na zdravlje tvoje kose? Pored ishrane i fizičke aktivnosti, postoje i drugi aspekti tvog životnog stila koji igraju ključnu ulogu.

Pušenje je jedan faktor koji može negativno uticati na tvoju kosu. Cigarete sadrže toksine koji mogu oštetiti folikule kose, smanjujući cirkulaciju krvi do skalpa. Ovo može usporiti rast kose i čak dovesti do preranog opadanja.

Isto tako, prekomerna konzumacija alkohola može biti štetna. Alkohol može dehidrirati tvoje telo, uključujući i skalp, što može dovesti do suve i lomljive kose. Takođe, alkohol može uticati na nivoe određenih nutrijenata u tvom telu, što može imati negativan uticaj na zdravlje tvoje kose.

Pokušaj da usvojiš zdravije navike, kao što su redovno vežbanje, uravnotežena ishrana, dovoljno sna, i smanjenje konzumacije alkohola i pušenja. Tvoja kosa će ti biti zahvalna!

A možeš probati i Ivanov trik…

Ivan je dugo godina imao problem sa proređenom kosom, koju je pratila perut. Nije mu bilo lako da prihvati da gubi kosu. Uspeo je konačno da nađe pravi tretman za sebe i svoju kosu je trajno i vidno oporavio.  Kako je Ivanu pošlo za rukom da spreči dalje opadanja kose, pročitaj na ovom linku: https://onaportal.com/godine-su-prosle-dok-nisam-nasao-pravo-resenje-za-gubitak-kose/

Međutim, ukoliko primetiš naglo opadanje kose, ili opadanje kose u pečatima, a glava te svrbi ili peče, obavezno se obrati lekaru koji će pre svega ustanoviti pravi uzrok opadanja kose i prepisati ti određenu terapiju.

Opadanje kose javlja se i nakon hemioterapije, ali se isto tako može javiti i nakon korone.

Pravilna dijagnoza muškog opadanja kose

 

Kada se suočavaš sa problemom opadanja kose, važno je razumeti da pravilna dijagnoza može biti ključ za pronalaženje efikasnog rešenja. Proces dijagnostikovanja uzroka opadanja kose obično počinje detaljnim medicinskim pregledom. Tvoj lekar može postaviti pitanja o tvojoj medicinskoj istoriji, porodičnoj istoriji opadanja kose, tvojim navikama u ishrani, stresu, i drugim faktorima koji bi mogli uticati na zdravlje tvoje kose.

Jedan od ključnih koraka u dijagnostici je fizički pregled skalpa i kose. Lekar može tražiti znakove infekcije, obrazaca opadanja kose, ili drugih problema koji bi mogli ukazivati na određene medicinske stanja. Ponekad se može izvršiti i biopsija skalpa, gde se uzima mali uzorak tkiva za detaljniju analizu.

Pored toga, mogu se preporučiti i različiti medicinski testovi. Krvni testovi mogu pomoći u identifikaciji nedostataka u ishrani, hormonalnih neravnoteža, ili drugih zdravstvenih problema koji mogu uzrokovati opadanje kose. Na primer, testiranje na anemiju, probleme sa štitnom žlezdom, ili niske nivoe određenih vitamina i minerala može biti korisno.

U nekim slučajevima, može biti potrebno i dermatološko savetovanje. Dermatolozi su specijalizovani za probleme kože, kose i noktiju, te mogu pružiti dodatne uvide i preporuke za lečenje.

Oblici opadanja kose kod muškaraca su:

 

Androgena alopecija je najčešći tip gubitka kose kod muškaraca i povezana je sa genetskim faktorima i hormonima. Ovaj tip opadanja kose može se javiti već u dvadesetim godinama i polako napredovati do potpune ćelavosti ili se aktivirati kasnije u životu sa bržim gubitkom kose.

Alopecija areata se manifestuje kao gubitak kose u obliku jasno ograničenih kružnih zona. Njeni uzroci nisu potpuno poznati, ali se smatra da genetika igra važnu ulogu, zajedno sa određenim bolestima glave i sistemskim oboljenjima.

Telogeni efluvijum je oblik opadanja kose koji se karakteriše difuznim, ali reverzibilnim gubitkom dlake, često izazvan stresom ili fizičkim faktorima. Ovaj tip opadanja kose može zahvatiti značajan deo glave, ali je uglavnom privremen i kosa počinje ponovo da raste nakon uklanjanja uzroka.

Anageni efluvijum je brzo i difuzno opadanje kose, obično uzrokovano težim psihičkim i fizičkim traumama, upotrebom jakih lekova kao što su citostatici, zračna terapija i nedostatak proteina u ishrani.

Detaljan opis faza muške ćelavosti, posebno kroz Norwood-Hamiltonovu skalu, pruža jasan uvid u progresiju ovog stanja. Ova skala kategorizuje ćelavost u sedam faza:

 1. Faza 1: Blago povlačenje kose na slepoočnicama; gubitak kose je skoro neprimetan.
 2. Faza 2: Vidljivije povlačenje kose na slepoočnicama, često formirajući “M” oblik.
 3. Faza 3: Prva ozbiljna faza, sa dubljim povlačenjem kose na slepoočnicama i možda vidljivim gubitkom kose na temenu.
 4. Faza 4: Izraženiji gubitak kose, s većim područjem ćelavosti na temenu.
 5. Faza 5: Područja gubitka kose na slepoočnicama i temenu se šire i počinju se spajati.
 6. Faza 6: Spajanje ćelavih područja na slepoočnicama i temenu, uz teži gubitak kose.
 7. Faza 7: Najteža faza, sa malo ili nimalo kose na prednjem i gornjem delu glave.

Razumevanje ovih faza može pomoći muškarcima da identifikuju stepen svog gubitka kose i da potraže odgovarajući tretman ili sredstva za negu kose koja odgovaraju njihovom specifičnom stanju.

Zbog svega toga, tvojoj kosi potrebna je prava nega, a evo i saveta koje možeš isprobati ukoliko imaš problem sa opadanjem kose.

Opadanje kose kod muškaraca – lečenje

 

Mnogi se pitaju može li se opadanje kose kod muškaraca zaista sprečiti?!

 

opadanje kose kod muškaraca lek

 

Odgovor na ovo pitanje zavisi od razloga zbog kojeg ti opada kosa. Ponekad, rešenje je tu nadohvat ruke i sve ide lako. Rešen problem. Ponekad, ipak, nije sve tako jednostavno.

Radi se o tome da za poneka stanja prosto nema leka. Stanja poput cicatricijalne alopecije (proces opadanja kose koji počinje nekom upalom i kasnije dovodi do uništavanja folikula dlake), trajna su, dok druga mogu biti uzrokovana na primer stresom ili zdravstvenim stanjem. Takva stanja su samo privremena i mogu se lečiti.

Kada je uzrok identifikovan i eliminisan, tvoja kosa bi trebalo da počne da raste. Kada okidač nestane ili šta god je izazvalo povredu folikula dlake, onda će se kosa oporaviti u periodu od 4-6 meseci do godinu dana, sve zavisi od slučaja do slučaja.

Pred tobom su provereni trikovi koji će oporaviti tvoju kosu i pomoći ti da izgledaš savršeno! Krenimo od rešenja koje je broj jedan kada je u pitanju problem opadanja kose kod muškaraca, ali i kada je u pitanju opadanje kose kod žena.

Šampon protiv opadanja kose

 

Ako misliš da je nemoguća misija pronaći dobar šampon koji će zadovoljiti sve tvoje potrebe, varaš se. Iako na tržištu postoji mnogo onih šampona čije će te pakovanje privući da ga kupiš, stvari treba sagledati iz drugog ugla.

Prvo – potreban ti je, ne bilo koji, već šampon koji će sprečiti opadanje kose, logično. Ali…

Takvi šamponi treba da budu napravljeni od pažljivo odabranih biljaka koje stimulišu rast nove kose i ne dozvoljavaju da se ošteti folikul dlake.

 

baner za opadanje kose muškarci

 

Zapravo, to su biljni šamponi za kosu. Oni ne isušuju koren kose, već hidriraju, čiste kosu i kožu glave, što je veoma važno, i, na kraju, pomažu uklanjanje ljuspica peruti. Sve to zajedno, omogućava tvojoj kosi da zasija starim-mladalačkim sjajem!

Pravi šampon takođe štiti kosu od krzanja i jača samu strukturu dlake, te je kosa uz njegovu pomoć jača i sjajnija.

Zato, kada biraš najbolji šampon, postaraj se da to bude šampon bez sulfata.

A koji su to sastojci od kojih se takav šampon sastoji?

Dobar i kvalitetan šampon sadrži sastojke kao što su ulje lavande ili ulje mente koji normalizuju proizvodnju sebuma, pa kosa ne izgleda masno ili slepljeno.

Takođe, bilo bi poželjno da sadrži i ekstrakt kamilice, koja umiruje i neguje kožu glave, kao i alantoin, koji umiruje vlasište i čini pranje kose lakšim, pa ga možeš koristiti svakodnevno.

Prve rezultate primetićeš za mesec dana, možda i dva, sve zavisi od toga koliko često pereš kosu i da li poštuješ zakone pravilne nege kose.

Možeš probati i losion za rast kose

 

Kada kosa opada, treba joj nešto što će joj pomoći da ponovo izraste. Možda se rešenje krije u losionu za rast kose. Osim što potpomaže rast nove kose, uz pomoć losiona povratićeš i sjaj kose.

Losioni za rast kose deluju tako što podstiču cirkulaciju krvi, hrane koren dlake, a najbolji su oni koji su napravljeni na biljnoj bazi. Za svoju kosu biraj samo najbolje i proverene proizvode, kako bi se kosa obnovila i ponovo počela da raste.

Medicinski tretmani protiv opadanja kose

 

Razmišljaš o medicinskim tretmanima za opadanje kose?

Dva popularna izbora su Minoksidil i Finasterid, i svaki ima svoje prednosti i potencijalne nedostatke koji su ti važni.

Minoksidil, koji se nanosi direktno na skalp, radi na poboljšanju cirkulacije krvi u folikulima dlake, što može pomoći u usporavanju opadanja kose i stimulisanju rasta nove. Možeš očekivati da vidiš rezultate nakon nekoliko meseci upotrebe.

S druge strane, Finasterid, koji se uzima oralno, deluje blokiranjem hormona DHT, poznatog po svom uticaju na mušku ćelavost. Može biti efikasan u zaustavljanju daljeg gubitka kose.

Ali, imaj na umu da oba ova tretmana mogu imati nuspojave – minoksidil može izazvati iritaciju kože, a finasterid ponekad utiče na seksualnu funkciju. Zato, pre nego što doneseš odluku, posavetuj se sa svojim lekarom kako bi zajedno razmotrili sve opcije i pronašli najbolje rešenje za tebe.

Gubitak kose je problem koji pogađa mnoge ljude širom sveta. Iako su Minoksidil i Finasterid često preporučeni tretmani, postoje i druge, manje poznate, ali efikasne opcije. Ove alternativne metode uključuju lasersku terapiju, PRP (Platelet-rich plasma) tretmane, i transplantaciju kose.

Laserska Terapija

Laserska terapija za gubitak kose koristi niskonaponske lasere kako bi stimulisala rast kose. Ovaj tretman, poznat i kao crveno svetlo terapija, deluje tako što podstiče cirkulaciju krvi u skalpu, što može poboljšati zdravlje folikula kose. Laserska terapija se može primenjivati u klinikama, ali postoje i uređaji za kućnu upotrebu.

PRP Tretmani

PRP, ili Platelet-rich plasma, je tretman koji koristi pacijentovu krv kako bi podstakao rast kose. Krv se uzima od pacijenta, centrifugira se kako bi se odvojile krvne pločice bogate faktorima rasta, a zatim se ta plazma injektuje u skalp. Ovaj postupak može stimulisati obnavljanje folikula kose i podstaći rast nove kose.

Transplantacija Kose

Transplantacija kose je hirurški postupak koji uključuje premještanje folikula kose sa jednog dela tela (obično sa zadnjeg dela glave) na područje gde je kosa proređena ili izgubljena. Ovo može biti efikasno rešenje za dugotrajni gubitak kose. Postoje različite tehnike transplantacije, uključujući FUE (Follicular Unit Extraction) i FUT (Follicular Unit Transplantation).

Vitamini su važni!

 

Opadanje kose kod muškaraca rešićeš i vitaminima.

Kvalitet kose je nasledan, pa ako je neko u tvojoj porodici imao problem sa opadanjem kose, nemoj se začuditi ako se to i tebi desi. Međutim, pored dobrog šampona kojim možeš sprečiti opadanje kose, potrebni su ti i vitamini. Neke ćeš stavljati na kosu, a neke unostiti u organizam kroz hranu koju jedeš.

Vitamini za kosu podstiču zdravu proizvodnju sebuma u ​​koži glave, na primer, vitamin E poboljšava cirkulaciju krvi u koži glave. To pomaže folikulima da ostanu produktivni, a vitamin B pomaže kosi da održi zdravu boju.

Osim što ćeš ove vitamine koristiti na kosi, trebalo bi i da obogatiš svoju ishranu proteinima. Konzumiraj nemasno meso, ribu ili soju, kako bi sprečio gubitak kose.

Može pomoći i zeleni čaj

 

Zeleni čaj nije samo koristan kada pokušavaš da skineš kilograme, već je i biljni lek veoma koristan u borbi protiv opadanje kose. Zeleni čaj sadrži polifenolna jedinjenja, koja se smatraju veoma korisnim za sprečavanje opadanja kose.

Sve što je potrebno da uradiš jeste da utrljaš zeleni čaj u kosu, jer on može pomoći kod opadanja. Potrebno je: 2 kesice zelenog čaja i jedna šolja vode.

Skuvaj čaj i ostavi da se ohladi, a nakon toga nanesi na kosu. Nakon sat vremena temeljno isperi kosu. Da bi video rezultate, praktikuj ovaj trik redovno od nedelju do deset dana.

Spas ti pruža i orahovo ulje

 

Orahovo ulje za kosu kao lek u borbi protiv opadanja zaista moćno deluje, pa ga možeš isprobati. Osim što je bogato omega-3 masnim kiselinama i kalijumom, orahovo ulje je višestruko korisno. Umasiraj ga u kosu pola sata pre prenja kose.

Možeš i da blago masiraš teme prstima ili nekom četkom za kosu od prirodne dlake, koja nema oštre zupce.

Kada pereš kosu, koristi neki blagi šampon, na prirodnoj bazi i pusti je da se osuši prirodno.

 

Kako sprečiti opadanje kose kod muškaraca

 

Pored dodatne nege kose, potrebno je i da prestaneš sa lošim navikama na koje si možda navikao. Isto tako, potrebno je i da ojačaš koren kose.

 

opadanje kose kod muškaraca uzrok

 

 • Izbegavaj da sušiš kosu peškirom. Umesto toga, pusti je da se osuši prirodno.
 • Nemoj kosu izlagati visokim temperaturama. Svakodnevno sušenje kose fenom takođe može dovesti do slabosti i krhkosti koja uzrokuje gubitak kose.
 • Nemoj prati kosu svaki dan, jer što je više pereš, više se masti. Takođe, izbegavaj previše toplu vodu, jer ona takođe može biti uzrok opadanja kose. Najbolje je da kosu pereš mlakom vodom, a kada ispereš šampon, hladnom. To pospešuje cirkulaciju i daje kosi sjaj.
 • Ne koristi preparate kao što su lak ili sprej za kosu, gel ili farbe. Tvojoj kosi je potreban potpun oporavak, pa moraš izbegavati preparate pune hemije.
 • Izbegavaj balzam za kosu jer i on može doprineti da kosa opada. Posebno u situacijama kada se nepravilno koristi. Umesto samo na vrhove, obično i ne razmišljamo, pa balzam utrljamo i u koren dlake i celom dužinom kose. To dodatno opterećuje dlaku, zbog čega kosa opada.
 • Ne dozvoli da ti se glava znoji. Muškarci masne kose imaju perut zbog znojenja i povećavaju se šanse za opadanje kose. Korišćenjem šampona koji sadrže aloe veru i mentu može se glava ohladiti i sprečiti perut.
 • Ako voliš šešire, kape, kačkete, marame ili trake za kosu, izbegavaj ih neko vreme u širokom luku. Zašto, pitaš se? Jednostavno, koža glave se znoji, dlaka postaje osetljiva i tanja, slaba. Na kraju, primetiš da je kose sve manje i manje.
 • Ukoliko spadaš u one muškarce koji imaju lepu dugu kosu (a koja zaista deluje veoma seksi), i brine te zašto tvoja kosa u poslednje vreme opada, možda je razlog tome što je često vezuješ. Pusti je neka pada, ili, u krajnjoj liniji, olabavi gumicu za kosu. I, biraj one gumice za kosu koje su mekše, kako ne bi kidao kosu jer će nakon toga početi i da opada.
 • Smanji konzumiranje alkoholnih pića. Ako ti kosa opada, smanji alkohol jer alkohol smanjuje rast kose.
 • Izbegavaj pušenje, jer to smanjuje količinu krvi koja teče u kožu glave i to uzrokuje smanjenje rasta kose.
 • Nemoj biti lenj. Budi fizički aktivan jer šetnja, plivanje ili vožnja bicikla bar 30 minuta dnevno pomažu u ravnoteži hormonalnih nivoa, smanjujući nivoe stresa pored smanjenja opadanja kose.
 • Izbegavaj stresne situacije koliko god možeš.

Opadanje kose kod muškaraca – iskustva

 

Iako jači pol to možda neće hteti da prizna, opadanje kose je i za njih, kao i za žene veoma bolna stvar. Mnogi muškarci manjak kose kriju ispod kape, a ima i onih koji se prilagode datoj situaciji i prosto obriju glavu. Ni to nekad nije loše rešenje. Mnoge slavne ličnosti postupile su isto i izgledaju nikad bolje.

Bilo kako bilo, svoja iskustva sa nama podelili su Miloš, Sale i Marko.

Miloš: Moja kosa je uvek bila slaba, i znao sam da ću vremenom početi da je gubim. Nije me to brinulo, nisam ni razmišljao o tome, ali priznajem i to da sam i malo računa vodio o nezi kose. Tek kada je počela da opada, potražio sam pomoć. Devojka mi je kupila biljni šampon protiv opadanja kose i zaista se vidi razlika.

 

baner

 

Sale: Ja imam kovrdžavu kosu i volim loknice, a pošto je duga, često je vezujem u rep. Primetio sam da opada i probao sam mnoge preparate, a ono što mi je pomoglo jeste šampon za rast kose. Osim što lepo miriše, moram da kažem i to da je delotvoran.

Marko: U našoj porodici je ćelavost sasvim normalna stvar, pa sam i ja rano ostao bez kose. Zbog toga sam odlučio da je se rešim i obrijao sam glavu. Umesto toga, negujem bradu. Ali, mislim da je generalno muškarcima lakše, jer mnogi od nas ne obraćaju pažnju na to i ne pridaju toliko važnosti tome kao žene.

Zaključak!

 

Ono što jednoglasno možemo zaključiti je to da je opadanje kose kod muškaraca rešivo. Priroda je tu baš velikodušna. Tu je da ponudi neko od svojih mnogobrojnih rešenja, pa treba iskoristiti te blagodeti.

Ono što treba na kraju dodati jeste i to da moramo voditi računa i o zdravom načinu života, da sijamo iznutra kako bismo sijali i spolja. Bolest organizma ispoljava se na koži, kosi, licu…

Zbog toga bi trebalo da se oslobodimo poroka koji nas čine bolesnim i da više pažnje posvetimo nezi i brizi našeg tela, uključujući i kosu.

Avatar

Ivana Vulikić

Profesor srpskog jezika i književnosti. Volim da pišem i čitam dobre knjige. Pisanjem se bavim od malih nogu, a posebno me interesuju teme o zdravlju i lepoti.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test