Naslovna » Opadanje kose kod žena! Rešenje ipak postoji!
Kosa

Opadanje kose kod žena! Rešenje ipak postoji!

gubitak kose kod žena

Opadanje kose kod žena je česta pojava danas. Zašto se javlja? Kako da prestane?  Prati sve savete uz pomoć kojih ćeš trajno zaustaviti dalji gubitak vlasi.

Normalno je da svakodnevno primetiš ponešto opalih dlaka svoje kose. Taj broj je 50-100 dlaka dnevno.

Kosa ima 3 faze rasta kroz koje prolazi: mirovanje, opadanje, rast.

Međutim, kada se ovaj broj drastično poveća – onda je u pitanju pravo opadanje kose. To znači da je više dlaka, iz nekog razloga, prešlo u opadajuću fazu.

Uzroci prekomernog gubitka kose kod žena kreću se od genetike i raznih zdravstvenih stanja do problema sa stilizovanjem kose i ishranom.

U svakom slučaju, treba ispitati koji osnovni uzrok leži iza opadanja kose i posvetiti se rešavanju problema. Ja ti donosim sve odgovore na ova pitanja u tekstu koji je pred tobom!

Uzroci opadanja kose kod žena

Gubljenje neznatnog broja dlaka je deo prirodne ravnoteže – neke dlake ispadaju, dok druge rastu, u zavisnosti od toga u kojoj su fazi.

Kada je ova ravnoteža prekinuta – kada više dlaka ispadne, a manje izraste – dogodi se proređivanje kose koje se primeti. Tada je krajnje vreme da reaguješ.

Opadanje kod žena može da se javi iz različitih razloga. Ovaj problem naziva se još i alopecija.

Postoje razne vrste alopecije u zavisnosti od uzroka i evo koje su :

Androgena alopecija

OVo je ćelavost ili gubitak kose prouzrokovan viškom muških hormona, kako kod muškaraca, tako i kod žena. Može biti uslovljen genetikom ili porodičnom istorijom opadanja kose. Dok se opadanje kose kod muškaraca manifestuje kao povučena liniju kose i specifične ćelave fleke na koži glave, gubitak kose kod žena izgleda više kao sveukupno proređivanje kose.

Alopecija areata

Alopecia areata se odnosi na opadanje kose kod žena u pečatima. To obično počinje sa jednim ili više okruglih ćelavih pečata, koji mogu ili ne moraju da se preklapaju.

Ožiljna alopecija

Cikatricijalna (ožiljna) alopecija se odnosi na grupu stanja koja uzrokuje nepovratni gubitak kose . Usled raznih uzroka, na koži nastaje ožiljno tkivo, a folikukli su sprečeni da ponove započnu proces rasta kose.

Opadanje kose izazvano traumama kože glave

Trakciona alopecija uzrokuje gubitak kose kod žena koji se javlja kao rezultat stilizovanja kose. Dlaka se može oštetiti i slomiti nakon upotrebe određenih alata, ali i svakodnevnog jakog zatezanja i vezivanja kose. Takođe, usled jakih hemijskih tretmana može doći do stradanja dlake, mada je tada više reč o takozvanom hemijskom šišanju.

opadanje kose kod žena

Hormonska neravnoteža

Žene mogu doživeti gubitak kose tokom ‘’kritičnih’’ faza u svom reproduktivnom životu – što može i te kako da bude okidač za naglo opadanje kose kod žena. Npr. menopauza je jedno od tih doba, budući da tada žena zbog smanjene proizvodnje hormona estrogena i progesterona počinje da doživljava različite promene. Neke žene mogu čak primetiti proređivanje i gubitak kose nakon korišćenja hormonskih kontraceptivnih pilula. To je zato što hormonske promene bilo koje vrste, posebno koje dovode do pada nivoa estrogena, mogu privremeno poremetiti životni ciklus kose. Isto važi i za period trudnoće i nakon porođaja, kada zbog novonastalih hormonskih promena žene počinju da doživljavaju opadanje kose nakon porodjaja.

Stres

Ako si nedavno bila pod emocionalnim ili fizičkim stresom, to može dovesti do gubitka kose. Ozbiljne situacije poput smrti u porodici, velikih operacija ili ozbiljnih bolesti mogu dovesti do toga da telo ugasi određene procese, poput proizvodnje kose. Može da postoji oko tri meseca kašnjenja između trenutka kada se dogodi stresan događaj i kada možeš da primetiš gubitak kose, tako da možda nećeš odmah tačno znati šta je zapravo okidač. Međutim, ako primetiš da je kosa odjednom počela da ti se proređuje, uzmi u obzir različite događaje ili situacije u svom životu koje su mogle uzrokovati znatan stres.  Gubitak kose od stresa uglavnom je privremen. Nakon što ovaj događaj prođe možeš primetiti rast nove kose.

baner

Nedostatak određenih vitamina i minerala

I ovo takođe može dovesti do opadana kose žena. Neki dermatolozi veruju da ukoliko ne jedeš dovoljno crvenog mesa ili slediš vegetarijansku ishranu – to može uticati na gubitak kose, pre svega zbog nedostatka proteina i vitalnih minerala i vitamina. Crveno meso i druga životinjska hrana bogati su gvožđem, mineralom koji podržava rast kose i tela. Žene su već sklone nedostatku gvožđa usled gubitka krvi tokom menstruacije, tako da ne unošenje dovoljne količine gvožđa u ishranu može dovesti do opadanja kose. Poremećaji ishrane, poput anoreksije, drastičnih dijeta za mršavljenje, takođe mogu dovesti do nedostatka vitamina i proređivanja kose kod žena. Konkretno, nedostaci za koje se misli da utiču na kosu uključuju nedostatak cinka, aminokiseline L-lizina, vitamina B6 i B12.

Pročitaj više o značaju svih vitamina za kosu.

Zdravstvena stanja

Neka medicinska stanja dovode direktno do toga da ženama opada kosa, bilo kroz poremećaj hormona, kao što je poremećaj rada štitne žlezde, bilo da je u pitanju nešto drugo. EVo šta sve to može biti:

 • hipotireoza
 • hipertireoza
 • Hodžkinova bolest
 • hipopituitarizam
 • sistemski eritematozni lupus
 • Adisonova bolest
 • celijakija
 • Lichen planus
 • ringvorm
 • skleroderma itd.

Tvoj lekar će uzeti u obzir i druge simptome koje imaš pored gubitka kose kako bi pomogao da se utvrdi osnovni uzrok.

Bez obzira šta je uzrok, adekvatna nega je imperativ oporavka kose.

U to se uverila i Vesna koja je tipičan primer kako izgleda naglo opadanje kose kod žena. BIla je užasnuta činjenicom da se kosa proredila i da se to vidi. Pokušala je da sačeka da kosa da poraste – ali bilo je sve gore. Sakrivala je problem sve dok nije shvatila da sa njim mora da se suoči. Na njeno iznenađenje, rešenje je bilo jednostavno. Uspela je prirodnim putem da oporavi svoju kosu. O čemu je reč? Saznajte iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Telogen efluvijum – iznenadne, ali privremene promene vezane za rast kose

Telogeni efluvijum je privremeno stanje i događa se kada dođe do promene broja folikula iz kojih rastu dlake i nalaze se u stanju mirovanja. Tada se javi pojačano opadanje kod žena.

Na primer, žene mogu da izgube kosu tokom meseci nakon porođaja ili nekog drugog stresnog događaja. Ponekad možeš prepoznati ovaj tip gubitka kose tako što ćeš jednostavno pogledati svoje pramenove. Telogene dlake imaju ‘’kvržicu’’ keratina u korenu.

Telogen efluvijum obično izaziva bilo šta što može šokirati telo i poremetiti životni ciklus kose. Može da dođe i do značajnog odlaganja – do tri meseca – pre nego što primetiš efekte ove promene.

Mogući okidači za telogen efluvijum tip gubitka kose :

 • ozbiljna infekcija
 • hronična bolest
 • emocionalni stres
 • rigorozna dijeta, nedostatak proteina, poremećaji ishrane itd.

Uzimanje određenih lekova, poput retinoida, beta blokatora, blokatora kalcijumovih kanala, antidepresiva i nesteroidnih protivupalnih lekova (poput brufena) takođe može dovesti do ovog stanja. Dobra vest je da je ova vrsta gubitka kose obično reverzibilna, što znači da dlake mogu početi ponovo da rastu u nekom trenutku.

Upravo na ovaj način dolazi do opadanja kose posle korone.

Opadanje kose kod žena simptomi

Žene mogu da gube kosu različite načine u zavisnosti od uzroka. Možeš da primetiš nagli gubitak kose ili njeno postepeno proređivanje s vremenom. Možda bi najbolje bilo da vodiš dnevnik o tome, kako bi pratila sve promene koje primećuješ ili simptome koje doživljavaš – kako bi ustanovila koji je obrazac opadanja kose kod tebe prisutan.

Kada je u pitanju gubitak kose kod žena simptomi mogu da uključuju sledeće:

 • Sveukupno proređivanje kose: Postepeno proređivanje kose na vrhu glave je najčešći tip opadanja kose kod žena. To pogađa takođe i muškarce. Žene naročito mogu da primete kako se njihova linija kose odnosno razdeljak sve više širi.To je takozvano difuzno opadanje kose.
 • Ćelavi pečati na glavi: Mogu biti okrugli ili nedefinisanog oblika. Mogu biti veličine novčića i obično se pojavljuju na koži glave. Takođe možeš da osetiš intenzivan svrab i čak bol neposredno pre nego što ti kosa otpadne.
 • Šaka puna kose: Možeš da doživiš i vrlo nagli gubitak kose, posebno nakon emocionalne ili fizičke traume. Kosa može početi brzo da opada, naročito dok je pereš ili češljaš, što dovodi do opšteg proređivanja kose.
 • Potpuni gubitak kose kod žena: U nekim medicinskim situacijama, posebno kod medicinskih tretmana poput hemoterapije, možeš primetiti gubitak kose odjednom i takođe gubitak dlaka po celom telu. Međutim, mimo toga, retko se dešava da žene baš sasvim oćelave. Ovo se češće dešava kod muškaraca.

Evo kako sprečiti ćelavost potpuno prirodnim metodama!

Lečenje opadanja kose kod žena

Lečenje se obavlja u zavisnosti od uzroka.

 • Gubitak kose kod žena izazvan stresom ili hormonalnim promenama, poput trudnoće ili menopauze, u principu neće zahtevati neko posebno lečenje. Umesto toga, gubitak će verovatno prestati sam po sebi nakon što se telo prilagodi
 • Nedostatak hranljivih sastojaka takođe često ne zahteva lečenje izvan okvira korišećnja potrebnih suplemenata, osim ako deficit nije uzrokovan nekim osnovnim zdravstvenim stanjem.
 • Bilo koja medicinska stanja koja dovode do gubitka kose treba da se leče direktno – jer lečenjem osnovnog uzroka kada je naglo opadanje kose kod žena u pitanju, ti zapravo lečiš i gubitak kose.

Pored toga postoji niz mogućih lekova i tretmana za gubitak kose kod žena. Možda ćeš morati da koristiš jedan ili kombinaciju tretmana mesecima ili godinama da bi videla potpune rezultate!

U svakom slučaju, znaj da postoji prirodno rešenje za tvoj problem – budući da mnogi prirodni sastojci mogu da podstaknu rast nove kose i da spreče opadanje kose.

lečenje opadanja kose kod žena

Šampon protiv opadanja kose kod žena

Smatram da nema jednostavnijeg, bezbednijeg i efikasnijeg načina da sprečiš i lečiš gubitak kose od korišćenja šampona protiv opadanja kose na prirodnoj bazi. Znam da na tržištu postoji ogroman broj šampona protiv opadanja kose, ali problem je što je većina njih na bazi hemikalija koje mogu doneti više štete nego koristi. A da ne govorim o sveprisutnim sulfatima i parabenima, koji dokazano utiču negativno na kvalitet tvoje kose, a pritom su i štetni za zdravlja!

Ako već nisi, mislim da je sada pravo vreme da se prebaciš na šampone bez sulfata, silikona i parabena kako ne bi opteretila svoj skalp i kosu oštrim hemikalijama koje oštećuju tvoju kosu, čineći je lomljivom i sklonijom lomljenju i opadanju.

Prirodni lek za opadanje kose kod žena

Verovala ili ne, postoji ogroman broj prirodnih aktivnih sastojaka koji dokazano hrane i neguju tvoju kožu glave, što zauzvrat dovodi do pojačanog rasta kose, a ujedno se odupire opadanju kose.

Neki od najboljih prirodnih sastojaka koji treba da se nađu u šamponu protiv opadanja kose:

 • Kopriva
 • Arnika
 • Hajdučka trava
 • Rastavić
 • Prirodna ulja poput ulja pšeničnih klica, babasu ulja, ulja makadamije i dr.
 • Ekstrakt belog luka
 • Kofein
 • Ricinusovo ulje
 • Ulje ruzmarina
 • Biotin i dr.

Mislim da je ovde zgodno mesto i da ti lično preporučim jedan odličan prirodni šampon protiv opadanja kose – u pitanju je Vlasilan formula za rast i regeneraciju kose. Za ovaj domaći brend šampona na biljnoj bazi sam čula najviše pozitivnih iskustava i zaista ga jako puno hvale, tako da uzimam za slobodno da ga ovde i pomenem. Više o njemu saznaj na njihovom sajtu: ovotaris.com/vlasilan/

Najbolja opcija kojoj možeš da se prikloniš kada je u pitanju lečenje gubitka kose jeste prirodna opcija! Veruj mi da postoje brojni prirodni tretmani za opadanje kose kod žena koji ti mogu pomoći za prilično kratko vreme.

A ono što je najbolje od svega, to je da dolaze bez nekih neželjenih pojava i efekata koji su obično vezani za tretmane protiv opadanja kose na bazi hemikalija.

Pogledaj u nastavku šta je još dobro da isprobaš.

Tretman uljem za opadanje kose kod žena

Možda ti se ideja o lepljivoj i masnoj kosi baš i ne dopada, ali znaj da primena prirodnih ulja poput kokosovog, arganovog i pepermint ulja dugoročno može pomoći tvojoj kosi!

U posudu sipaj dve kašike ulja poput kokosovog ulja (koje si prethodno otopila), pri čemu treba da uroniš prste u ulje i počneš da masiraš skalp. Dobro izmasiraj kožu glave oko 15 minuta, dok celokupna površina skalpa ne bude prekrivena uljem.

Preostalo ulje razmaži po celoj dužini kose. Ostavi ulje da odstoji oko 45 minuta, umotaj kosu vrućim peškirom i potom isperi kosu šamponom nakon isteka ovog perioda. Ponavljaj ovaj proces dva ili tri puta nedeljno.

Napomena: Topla ili zagrejana ulja se više koriste u ovom slučaju, jer mogu lakše da prodru u folikule dlaka i povećaju protok krvi u tom području.

Domaće maske protiv opadanja kose kod žena

Domaće maske protiv opadanja kose su jeftina i praktična opcija kada je u pitanju kontrola opadanja kose bez izlaganja kose bilo kakvim štetnim hemikalijama. One mogu da ojačaju, neguju i ulepšaju tvoju kosu. Evo jedne jednostavne i vrlo delotvorne .

U čistu posudu umuti jedno žumance i dodaj mu dve kašike sveže pripremljenog zelenog čaja. Dobro izmešaj dok smesa ne dobije penastu i kremastu teksturu. Ako postane previše gusta, možeš dodati još malo zelenog čaja da je razblažiš.

Nanesi ovu masku na vlasište i kosu. Pokrij kosu kapom za tuširanje.

Ostavi ovo da deluje oko 30 minuta, a zatim dobro isperi kosu mlakom vodom i šamponom na prirodnoj bazi.

Za najbolje rezultate ponavljaj ceo ovaj proces minimum 2-3 puta nedeljno.

Zeleni čaj je dobar protiv opadanja kose jer sadrži EGCG (epigalokatehin-3-galat) koji može pomoći u stimulaciji rasta kose. Jaja su od davnina popularni sastojak za negu kose zbog visokog sadržaja proteina i obezbeđuju tvojoj kosi esencijalne hranjive sastojke koji su joj potrebni za zdrav rast.

Medicinski preparati za gubitak kose kod žena

Minoksidil – lek za opadanje kose kod žena koji može da dođe u obliku šampona namenjenog za svakodnevnu upotrebu. Obično ga treba koristiti dugotrajno mesecima i godinama kako bi efikasno sprečila gubitak kose i pospešila rast kose.

Tretinoin – lokalni tretinoin se ponekad koristi kao kombinovana terapija sa minoksidilom za androgenu alopeciju. Važno je da se ove vrste medicinskih tretmana koriste isključivo pod nadzorom lekara! Neke žene su prijavile pogoršanje gubitka kose usled korišćenja preparata na bazi retinoida.

Hormonska terapija (terapija estrogenom) – iako nije tako široko zastupljena kao ranije, hormonska terapija u nekim slučajevima može da se koristi za lečenje androgene alopecije.

Kada su lekovi u pitanju, neophodna je i UVEK OBAVEZNA konsultacija sa lekarom.

Tretmani za opadanje kose kod žena

Kortikosteroidi – žene sa gubitkom kose zbog alopecije areate mogu da se podvrgnu lečenju kortikosteroidima ubrizganim na više mesta u zahvaćenom području. Ovaj tretman treba ponavljati na nekoliko nedelja. Međutim, brojni su neželjeni efekti ubrizgavanja kortikosteroida, uključuju atrofiju kože ili stanjivanje skalpa.

Mezoterapija kose je inovativna metoda za obnovu zdravlja i lepote kose. Ovaj postupak uključuje injektiranje hranljivih supstanci poput vitamina, minerala, amino kiselina i faktora rasta direktno u koži glave. Mezoterapija kose nosi brojne prednosti jer može poboljšati kvalitet kose, podstaknuti rast novih vlasi i smanjiti opadanje kose. Ovim postupkom hranljive supstance se direktno dopremaju tamo gde je koža glave najviše potrebna.

PRP tretman kose (platelet-rich plasma)  uključuje prikupljanje pacijentove krvi, nakon čega se krv centrifugira kako bi se odvojile platelete i faktori rasta. Ova bogata plazma se potom ubrizgava direktno u kožu glave ili nanosi na teme. PRP tretman ima za cilj da stimuliše rast kose, poboljša gustinu i debljinu vlasi, te smanji gubitak kose.Jedna od glavnih prednosti PRP tretmana je ta što koristi prirodne resurse pacijenta, smanjujući rizik od alergijskih reakcija ili odbacivanja tretmana. Plateleti i faktori rasta iz plazme podstiču obnovu i regeneraciju ćelija folikula dlake, što rezultira jačom, zdravijom kosom.

Nadam se da sam i pomogla da shvatiš da opadanje kose kod žena nije nikakav bauk i da u većini slučajeva može uspešno da se reši prirodnim tretmanima. Pored toga, vodi računa o svojoj ishrani i svom zdravlju, jer sve ovo je usko povezano sa rastom i kvalitetom tvoje kose.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test