Naslovna » Opadanje i gubitak kose kod žena! Rešenje ipak postoji!
Kosa

Opadanje i gubitak kose kod žena! Rešenje ipak postoji!

gubitak kose kod žena

Gubitak kose kod žena jeste česta pojava danasa, ali.. nisi sama u ovom problemu. Prati sve savete uz pomoć kojih ćeš trajno zaustaviti dalji gubitak vlasi.

Normalni gubitak kose iznosi oko 50-100 dlaka dnevno. Dakle, normalno je da svakodnevno primetiš ponešto opalih dlaka svoje kose. Međutim, kada se ovaj broj drastično poveća – onda je u pitanju pravo opadanje kose. Uzroci prekomernog gubitka kose kod žena kreću se od genetike i raznih zdravstvenih stanja do problema sa stilizovanjem kose i ishranom.

U svakom slučaju, treba ispitati koji osnovni uzrok leži iza opadanja kose i posvetiti se rešavanju problema. Ja ti donosim sve odgovore na ova pitanja u tekstu koji je pred tobom!

Razlozi opadanja kose kod žena

Gubitak kose kod žena je upravo to – kada žena doživi neočekivano veliki gubitak kose. Gubljenje neznatnog broja dlaka je normalna pojava. Ovo je deo prirodne ravnoteže – neke dlake ispadaju, dok druge rastu.

Kada je ova ravnoteža prekinuta – kada više dlaka ispadne, a manje izraste – dogodi se gubitak kose.

Gubitak kose kod žena može da se javi iz različitih razloga. Kada govorimo o ovom problemu, najčešće mislimo na tzv. alopeciju – što jednostavno znači „gubitak kose.“ Ovo nije zarazno i ne pripisuje se problemima sa nervima. 

Postoje razne vrste alopecije u zavisnosti od uzroka, počev od genetike do pogrešne rutine nege kose ili bilo čega što pokreće imuni sistem da napadne sopstvene folikule dlaka.

 • Androgenetska alopecija je ćelavost ili gubitak kose prouzrokovan genetikom ili porodičnom istorijom opadanja kose. To je vodeći uzrok gubitka kose kod žena i uglavnom počinje u uzrastu od 12 do 40 godina. Dok muškarci imaju tendenciju da ćelavost vide kao povučenu liniju kose i specifične ćelave fleke na koži glave, gubitak kose kod žena izgleda više kao sveukupno proređivanje kose.
 • Alopecia areata se odnosi na opadanje kose kod žena koje se iznenada događa na glavi ili na telu. To obično počinje sa jednim ili više okruglih ćelavih pečata, koji mogu ili ne moraju da se preklapaju. Zato se alopecia areata zove ‘’opadanje kose na pečate’’.
 • Cikatricijalna (ožiljna) alopecija se odnosi na grupu stanja koja uzrokuje nepovratni gubitak kose putem ožiljaka. Kosa ispada i folikul se zameni ožiljnim tkivom.
 • Traumatična alopecija uzrokuje gubitak kose kod žena koji se javlja kao rezultat stilizovanja kose. Dlaka se može oštetiti i slomiti nakon upotrebe vrućih alata za stilizovanje kose, poput presi, uvijača, ispravljača ili određenih hemikalija za bojenje ili ispravljanje kose.

Vesna je mlada devojka koja je dugo imala problem sa retkom kosom koja se često mrsila i opadala. Na sve načine je pokušavala da dođe do rešenja za brži rast kose, ali nije uspevala. A onda se rešenje pojavilo! Kako?

Na ovom linku saznaj o čemu se radi: https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

 

gubitak kose kod žena simptomi

 

1.Hormonska neravnoteža može izazvati gubitak kose kod žena

Žene mogu doživeti gubitak kose tokom ‘’kritičnih’’ faza u svom reproduktivnom životu – što može i te kako da bude okidač za naglo opadanje kose kod žena. Npr. menopauza je jedno od tih doba, budući da tada žena zbog smanjene proizvodnje hormona estrogena i progesterona počinje da doživljava različite promene.

Ove promene dovode i do različitih simptoma, a dodatni stres takođe može pogoršati gubitak kose!

Neke žene mogu čak primetiti proređivanje i gubitak kose nakon korišćenja hormonskih kontraceptivnih pilula. To je zato što hormonske promene bilo koje vrste, posebno koje dovode do pada nivoa estrogena, mogu privremeno poremetiti životni ciklus kose.

Isto važi i za period trudnoće i nakon porođaja, kada zbog novonastalih hormonskih promena žene počinju da doživljavaju opadanje kose nakon porodjaja.

baner

2. Stres može uzrokovati gubitak kose kod žena

Ako si nedavno bila pod emocionalnim ili fizičkim stresom, to može dovesti do gubitka kose. Ozbiljne situacije poput smrti u porodici, velikih operacija ili ozbiljnih bolesti mogu dovesti do toga da telo ugasi određene procese, poput proizvodnje kose.

Može da postoji oko tri meseca kašnjenja između trenutka kada se dogodi stresan događaj i kada možeš da primetiš gubitak kose, tako da možda nećeš odmah tačno znati šta je zapravo okidač.

Međutim, ako primetiš da je kosa odjednom počela da ti se proređuje, uzmi u obzir različite događaje ili situacije u svom životu koje su mogle uzrokovati znatan stres. 

Gubitak kose kod žena usled stresa uglavnom je privremen. Kosa može početi ponovo da raste nakon što ovaj događaj prođe i kosa počne ponovo da raste.

3.Nedostatak vitamina i minerala

Nedostatak određenih vitamina i minerala takođe može dovesti do proređivanja ili gubitka kose kod žena. Neki dermatolozi veruju da ukoliko ne jedeš dovoljno crvenog mesa ili slediš vegetarijansku ishranu – to može uticati na gubitak kose, pre svega zbog nedostatka proteina i vitalnih minerala i vitamina.

Crveno meso i druga životinjska hrana bogati su gvožđem, mineralom koji podržava rast kose i tela. Žene su već sklone nedostatku gvožđa usled gubitka krvi tokom menstruacije, tako da ne unošenje dovoljne količine gvožđa u ishranu može dovesti do opadanja kose.

Poremećaji ishrane, poput anoreksije, takođe mogu dovesti do nedostatka vitamina i proređivanja kose kod žena. Konkretno, nedostaci za koje se misli da utiču na kosu uključuju nedostatak cinka, aminokiseline L-lizina, vitamina B6 i B12.

Pročitaj više o značaju svih vitamina za kosu.

4.Zdravstvena stanja koja mogu izazvati gubitak kose kod žena

Neka medicinska stanja dovode direktno do gubitka kose kod žena, bilo kroz poremećaj hormona, kao što je problem sa štitnom žlezdom; ožiljci od stanja kože, poput ringvorma; ili autoimunih poremećaja, poput celijakije, gde telo samo sebe napada.

Medicinska stanja koja mogu dovesti do gubitka kose kod žena uključuju:

 • hipotireoza
 • hipertireoza
 • Hodgkinova bolest
 • hipopituitarizam
 • Hašimoto bolest
 • sistemski eritematozni lupus
 • Adisonova bolest
 • celijakija
 • Lichen planus
 • ringvorm
 • skleroderma itd.

Tvoj lekar će uzeti u obzir i druge simptome koje imaš pored gubitka kose kako bi pomogao da se utvrdi osnovni uzrok. 

Zašto se javlja opadanje kose na temenu glave?

5.Telogen efluvijum – iznenadne, ali privremene promene vezane za rast kose

Drugi najčešći uzrok gubitka kose kod žena naziva se telogeni efluvijum. Ovo je privremeno stanje i događa se kada dođe do promene broja folikula iz kojih rastu dlake i nalaze se u stanju mirovanja.

Na primer, žene mogu da izgube kosu tokom meseci nakon porođaja ili nekog drugog stresnog događaja. Ponekad možeš prepoznati ovaj tip gubitka kose tako što ćeš jednostavno pogledati svoje pramenove. Telogene dlake imaju ‘’kvržicu’’ keratina u korenu.

Telogen efluvijum obično izaziva bilo šta što može šokirati telo i poremetiti životni ciklus kose. Može da dođe i do značajnog odlaganja – do tri meseca – pre nego što primetiš efekte ove promene.

Mogući okidači za telogen efluvijum tip gubitka kose :

 • visoka temperatura
 • ozbiljna infekcija
 • hronična bolest
 • emocionalni stres
 • rigorozna dijeta, nedostatak proteina, poremećaji ishrane itd.

Uzimanje određenih lekova, poput retinoida, beta blokatora, blokatora kalcijumovih kanala, antidepresiva i nesteroidnih protivupalnih lekova (poput brufena) takođe može dovesti do ovog stanja. Dobra vest je da je ova vrsta gubitka kose obično reverzibilna, što znači da dlake mogu početi ponovo da rastu u nekom trenutku.

Gubitak kose kod žena simptomi

Gubitak kose kod žena može biti prisutan na različite načine u zavisnosti od uzroka. Možeš da primetiš nagli gubitak kose ili njeno postepeno proređivanje s vremenom. Možda bi najbolje bilo da vodiš dnevnik o tome, kako bi pratila sve promene koje primećuješ ili simptome koje doživljavaš – kako bi ustanovila koji je obrazac opadanja kose kod tebe prisutan.

Kada je u pitanju gubitak kose kod žena simptomi mogu da uključuju sledeće:

 • Sveukupno proređivanje kose: Postepeno proređivanje kose na vrhu glave je najčešći tip opadanja kose kod žena. To pogađa takođe i muškarce. Žene naročito mogu da primete kako se njihova linija kose sve više širi.
 • Ćelavi pečati na glavi: Mogu biti okrugli ili nedefinisanog oblika. Mogu biti veličine novčića i obično se pojavljuju na koži glave. Takođe možeš da osetiš intenzivan svrab i čak bol neposredno pre nego što ti kosa otpadne.
 • Šaka puna kose: Možeš da doživiš i vrlo nagli gubitak kose, posebno nakon emocionalne ili fizičke traume. Kosa može početi brzo da opada, naročito dok je pereš ili češljaš, što dovodi do opšteg proređivanja kose.
 • Potpuni gubitak kose kod žena: U nekim medicinskim situacijama, posebno kod medicinskih tretmana poput hemoterapije, možeš primetiti gubitak kose odjednom i takođe gubitak dlaka po celom telu.

Evo kako sprečiti ćelavost potpuno prirodnim metodama!

Gubitak kose kod žena lečenje

Gubitak kose kod žena izazvan stresom ili hormonalnim promenama, poput trudnoće ili menopauze, u principu neće zahtevati neko posebno lečenje. Umesto toga, gubitak će verovatno prestati sam po sebi nakon što se telo prilagodi ili ukoliko uvedeš u svoju rutinu nege kose i šampon za rast kose.

Nedostatak hranljivih sastojaka takođe često ne zahteva lečenje izvan okvira korišećnja potrebnih suplemenata, osim ako deficit nije uzrokovan nekim osnovnim zdravstvenim stanjem.

Bilo koja medicinska stanja koja dovode do gubitka kose treba da se leče direktno – jer lečenjem osnovnog uzroka kada je naglo opadanje kose kod žena u pitanju, ti zapravo lečiš i gubitak kose.

Pored toga postoji niz mogućih lekova i tretmana za gubitak kose kod žena. Možda ćeš morati da koristiš jedan ili kombinaciju tretmana mesecima ili godinama da bi videla potpune rezultate! 

U svakom slučaju, znaj da postoji prirodno rešenje za tvoj problem – budući da mnogi prirodni sastojci mogu da podstaknu rast nove kose i da spreče opadanje kose.

Saznaj šta ima najbolji šampon protiv opadanja kose i kako ti može pomoći!

gubitak kose kod žena-2

Prirodni lek za opadanje kose kod žena

Najbolja opcija kojoj možeš da se prikloniš kada je u pitanju lečenje gubitka kose jeste prirodna opcija! Veruj mi da postoje brojni prirodni tretmani za opadanje kose kod žena koji ti mogu pomoći za prilično kratko vreme.

A ono što je najbolje od svega, to je da dolaze bez nekih neželjenih pojava i efekata koji su obično vezani za tretmane protiv opadanja kose na bazi hemikalija.

Pogledaj u nastavku šta je najbolje što možeš da koristiš kako bi zaustavila gubitak kose.

Prirodni šampon protiv opadanja kose kod žena

Smatram da nema jednostavnijeg, bezbednijeg i efikasnijeg načina da sprečiš i lečiš gubitak kose od korišćenja šampona protiv opadanja kose na prirodnoj bazi. Znam da na tržištu postoji ogroman broj šampona protiv opadanja kose, ali problem je što je većina njih na bazi hemikalija koje mogu doneti više štete nego koristi. A da ne govorim o sveprisutnim sulfatima i parabenima, koji dokazano utiču negativno na kvalitet tvoje kose, a pritom su i štetni za zdravlja!

Ako već nisi, mislim da je sada pravo vreme da se prebaciš na šampone bez sulfata, silikona i parabena kako ne bi opteretila svoj skalp i kosu oštrim hemikalijama koje oštećuju tvoju kosu, čineći je lomljivom i sklonijom lomljenju i opadanju.

Verovala ili ne, postoji ogroman broj prirodnih aktivnih sastojaka koji dokazano hrane i neguju tvoju kožu glave, što zauzvrat dovodi do pojačanog rasta kose, a ujedno se odupire opadanju kose.

Neki od najboljih prirodnih sastojaka koji treba da se nađu u šamponu protiv opadanja kose:

 

 • Kopriva
 • Arnika
 • Hajdučka trava
 • Rastavić
 • Prirodna ulja poput ulja pšeničnih klica, babasu ulja, ulja makadamije i dr.
 • Ekstrakt belog luka
 • Kofein
 • Ricinusovo ulje
 • Ulje ruzmarina
 • Biotin i dr.

Ukoliko budeš bila uporna i redovno koristila ovakav šampon, garantujem ti da ćeš kroz svega par nedelja primetiti znatno poboljšan kvalitet i rast svoje kose, a kosa će ti manje opadati do potpunog zaustavljanja ovog procesa!

Mislim da je ovde zgodno mesto i da ti lično preporučim jedan odličan prirodni šampon protiv opadanja kose – u pitanju je Vlasilan formula za rast i regeneraciju kose. Za ovaj domaći brend šampona na biljnoj bazi sam čula najviše pozitivnih iskustava i zaista ga jako puno hvale, tako da uzimam za slobodno da ga ovde i predstavim. Postoji i formula za dubinsko čišćenje kose, pa je najbolja opcija da koristiš obe ove formule za najbolje rezultate.

Tretman uljem za opadanje kose kod žena

Možda ti se ideja o lepljivoj i masnoj kosi baš i ne dopada, ali znaj da primena prirodnih ulja poput kokosovog, arganovog i pepermint ulja dugoročno može pomoći tvojoj kosi! 

U posudu sipaj dve kašike ulja poput kokosovog ulja (koje si prethodno otopila), pri čemu treba da uroniš prste u ulje i počneš da masiraš skalp. Dobro izmasiraj kožu glave oko 15 minuta, dok celokupna površina skalpa ne bude prekrivena uljem.

Preostalo ulje razmaži po celoj dužini kose. Ostavi ulje da odstoji oko 45 minuta, umotaj kosu vrućim peškirom i potom isperi kosu šamponom nakon isteka ovog perioda. Ponavljaj ovaj proces dva ili tri puta nedeljno.

Napomena: Topla ili zagrejana ulja se više koriste u ovom slučaju, jer mogu lakše da prodru u folikule dlaka i povećaju protok krvi u tom području. 

Domaće maske protiv opadanja kose kod žena

Domaće maske za kosu su jeftina i praktična opcija kada je u pitanju kontrola opadanja kose bez izlaganja kose bilo kakvim štetnim hemikalijama. One mogu da ojačaju, neguju i ulepšaju tvoju kosu. Evo jedne jednostavne i vrlo delotvorne domaće maske za lečenje gubitka kose kod žena:

U čistu posudu umuti jedno žumance i dodaj mu dve kašike sveže pripremljenog zelenog čaja. Dobro izmešaj dok smesa ne dobije penastu i kremastu koenzistenciju. Ako postane previše gusta, možeš dodati još malo zelenog čaja da je razblažiš.

Nanesi ovu masku na vlasište i kosu. Pokrij kosu kapom za tuširanje.

Ostavi ovo da deluje oko 30 minuta, a zatim dobro isperi kosu mlakom vodom i šamponom na prirodnoj bazi.

Za najbolje rezultate ponavljaj ceo ovaj proces minimum 2-3 puta nedeljno.

Zeleni čaj je dobar protiv opadanja kose jer sadrži EGCG (epigalokatehin-3-galat) koji može pomoći u stimulaciji rasta kose. Jaja su od davnina popularni sastojak za negu kose zbog visokog sadržaja proteina i obezbeđuju tvojoj kosi esencijalne hranjive sastojke koji su joj potrebni za zdrav rast.

Maska protiv opadanja kose koju moraš isprobati već danas!

Medicinski tretmani za gubitak kose kod žena

Minoksidil – lek za opadanje kose kod žena koji može da dođe u obliku šampona namenjenog za svakodnevnu upotrebu. Obično ga treba koristiti dugotrajno mesecima i godinama kako bi efikasno sprečila gubitak kose i pospešila rast kose.

Tretinoin – lokalni tretinoin se ponekad koristi kao kombinovana terapija sa minoksidilom za androgenu alopeciju. Važno je da se ove vrste medicinskih tretmana koriste isključivo pod nadzorom lekara! Neke žene su prijavile pogoršanje gubitka kose usled korišćenja preparatana na bazi retinoida.

Kada su lekovi u pitanju, neophodna je i UVEK OBAVEZNA konsultacija sa lekarom. 

Kortikosteroidi – žene sa gubitkom kose zbog alopecije areate mogu da se podvrgnu lečenju kortikosteroidima ubrizganim na više mesta u zahvaćenom području. Ovaj tretman treba ponavljati na nekoliko nedelja. Međutim, brojni su neželjeni efekti ubrizgavanja kortikosteroida, uključuju atrofiju kože ili stanjivanje skalpa.

Hormonska terapija (terapija estrogenom) – iako nije tako široko zastupljena kao ranije, hormonska terapija u nekim slučajevima može da se koristi za lečenje androgene alopecije. 

Transplantacija – presađivanje kose. Tipično za muškarce, ali i žene mogu da je koriste.

Nadam se da sam i pomogla da shvatiš da opadanje kose kod žena nije nikakav bauk i da u većini slučajeva može uspešno da se reši prirodnim tretmanima. Pored toga, vodi računa o svojoj ishrani i svom zdravlju, jer sve ovo je usko povezano sa rastom i kvalitetom tvoje kose.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test