Naslovna » Najbolji šampon protiv opadanja kose! Top lista!
Kosa

Najbolji šampon protiv opadanja kose! Top lista!

šampon protiv opadanja kose

Šampon protiv opadanja kose, može biti tvoj spas. Međutim, ima ih puno. Uz ovaj naš vodič lako ćeš naći onaj koji će pomoći tvojoj kosi da opet raste.

Opadanje kose je definitivno jedan od najneprijatnijih estetskih problema, koji može da ima i zdravstvenu pozadinu. Niko ne voli da mu opada kosa. Zato, treba naći rešenje.

Svakako treba da se pozabaviš time da najpre otkriješ koji je to tačan uzrok za tvoje opadanje kose i da njega lečiš, ali u međuvremenu ti može pomoći pravi šampon za opadanje kose.

Istraživala sam sve na temu toga šta treba da sadrži dobar šampon protiv gubitka kose i sve što sam saznala – naravno da ću podeliti sa tobom u ovom tekstu.

Šampon protiv opadanja kose za žene i muškarce

 

Okej, znamo da postoji muški tip ćelavosti i ženski tip ćelavosti, što je često povezano sa hormonima i genetikom – ali u osnovi, dobar šampon protiv opadanja kose će delovati i kod muškaraca i kod žena.

Šampon ne pita za pol. Bitno je samo da sadrži adekvatne sastojke koji rade posao.

Perut i seboreja mogu da pospeše opadanje kose, zato je važno znati kako se uklanja perut, a i seboreja na glavi – mada su načini za to prilično slični, budući da su u pitanju dva blisko povezana stanja kože glave.

Dobar šampon protiv masne kose može da ti pomogne i protiv opadanja kose, jer masna koža glave ima tendenciju da dovede i do pojačanog opadanja kose.

Kako se koristi šampon protiv opadanja kose?

Korišćenje šampona protiv opadanja kose može biti ključno za postizanje željenih rezultata. Evo detaljnih uputstava kako pravilno koristiti ove proizvode:

 1. Učestalost pranja: Većina šampona protiv opadanja kose je dizajnirana za redovnu upotrebu, što obično znači svaki drugi ili treći dan. Prati preporuke proizvođača jer prečesta upotreba nekih šampona može isušiti kosu i vlasište.
 2. Nanošenje šampona:
  • Navlaži kosu: Pre nanošenja šampona, temeljno navlaži kosu toplom vodom.
  • Nanošenje: Stavi odgovarajuću količinu šampona (veličine novčića) na dlanove i nežno ga umasiraj u vlasište.
  • Masaža vlasišta: Koristi vrhove prstiju da nežno masiraš šampon u vlasište kružnim pokretima. Ovo poboljšava cirkulaciju i pomaže aktivnim sastojcima da prodru u koren kose.
  • Vreme delovanja: Ostavi šampon na kosi 2-3 minute ili prema uputstvima proizvođača kako bi aktivni sastojci imali vremena da deluju.
  • Ispranje: Temeljno isperi kosu toplom vodom dok sva pena ne bude uklonjena.
 3. Sušenje kose: Nakon pranja, nežno tapkajt kosu peškirom umesto trljanja kako bi smanjila lomljenje vlasi. Ako koristiš fen, koristi ga na nižoj temperaturi kako bi izbegla dodatno oštećenje kose.
 4. Dodatna nega: Ako je šampon deo tretmana koji uključuje losione ili serume, prati uputstva za njihovu upotrebu nakon pranja kose.

Redovna i dosledna upotreba je ključna. Ne očekuj trenutne rezultate; dajte proizvodu vreme da deluje, što može potrajati nekoliko nedelja ili meseci.

Saveti:

 • Izbegavaj upotrebu previše tople vode jer može oštetiti kosu i vlasište.
 • Ne koristi nokte prilikom masaže vlasišta jer to može izazvati iritaciju.
 • Ako imaš osetljivo vlasište, izbegavaj šampone sa jakim hemikalijama ili mirisima.

Uvek pročitaj i prati specifična uputstva koja dolaze sa šamponom , jer se formulacije i preporuke mogu razlikovati između različitih brendova i proizvoda. Ako primetiš bilo kakve negativne reakcije, kao što su iritacija ili povećano opadanje kose, prekini upotrebu i konsultuj se sa dermatologom.

Bilo da te zanima koji je najbolji šampon protiv opadanja kose za žene ili za muškarce – istraživanja pokazuju koja su to 4 ključna sastojka koja bi trebalo da se nađu u ovakvim šamponima.

Pored ova 4 uobičajena sastojka, tu su još mnogi drugi, prevashodno biljni sastojci koji su itekako dobri za ovu svrhu.

Vesna je upravo prirodnim putem tako transformisala svoju kosu, da ne veruje ni ona, a ni ljudi oko nje. Njena kosa koja je opadala i istanjila se, sada je  blistava, sjajna i raste kao luda. O čemu je reč, saznaj na ovom linku:  https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Važni su sastojci šampona!

Ova 4 sastojka o kojima ću sada pričati, ne samo da mogu usporiti gubitak kose, već mogu i da podstaknu rast nove kose.

 1. Biljni ekstrakti

Prirodni ekstrakti kao što su kopriva, beli luk i čajevac postaju sve više prepoznati u šamponima protiv opadanja kose zbog svojih antiupalnih i antiseptičkih svojstava, a njihova efikasnost je delimično podržana i kroz naučna istraživanja.

Ekstrakt koprive se tradicionalno koristi za tretmane protiv opadanja kose. Iako klinička ispitivanja još uvek nisu u potpunosti potvrdila njegovu efikasnost, postoji anegdotski dokaz da kopriva može pomoći u regulisanju lučenja sebuma i poboljšanju cirkulacije u vlasištu, što može doprineti jačanju korenova kose (PMC).

Beli luk ima snažne antioksidativne i antiinflamatorne sposobnosti koje mogu pomoći u tretmanu alopecije areate, kako pokazuje studija koja je istraživala upotrebu gela od belog luka u kombinaciji sa betametazon valeratom, gde je zabeleženo značajno poboljšanje (PubMed).

Čajevac je poznat po svojim antimikrobnim svojstvima i koristi se u tretmanima protiv peruti i drugih stanja vlasišta koja mogu dovesti do opadanja kose. Studija koja je uključivala aromaterapiju sa uljem čajevca pokazala je klinički značajan rast kose kod do 75% pacijenata (PMC).

2. Kofein

 

Da, verovala ili ne, kofein deluje protiv opadanja kose. Studije jasno pokazuju da se kofein “suprotstavlja” supresiji proizvodnje folikula kose od strane testosterona kod muškaraca. Tako da, šampon za opadanje kose kod muškaraca bi trebalo da sadrži kofein.

Kofein povećava dužinu kose i stimuliše rast keratinocita. Keratinocite su najrasprostranjenije ćelije koje se nalaze u epidermisu, spoljašnjem sloju tvoje kože. To posledično dovodi do pojačanog rasta kose.

U redu, znam šta ti je na umu u ovom trenutku, ali odgovor je “ne”. Konzumiranje velikih količina kafe ili drugih napitaka sa kofeinom neće pomoći da tvoja kosa raste. Kao što je jedan naučnik istakao, trebalo bi da popiješ 40 do 50 šoljica kafe da bi imala bilo kakvu terapeutsku korist za koren kose, jer se kofein lako razređuje i brzo izlučuje iz organizma. Osim toga, ta količina kafe bi definitivno bila toksična za tebe, jer je kofein, dakle, vrsta droge.

Međutim, postoje različiti proizvodi na bazi kofeina koji se mogu direktno primeniti na koži glave.

Postoji studija objavljena u časopisu “Skin Pharmacology and Physiology” koja istražuje uticaj kofeina na rast kose. U ovoj in vitro studiji, sprečavanje rasta folikula dlake izazvana testosteronom je bilo obrnuto dodavanjem kofeina u koncentracijama od 0.001% i 0.005%. Studija pruža dokaze da kofein može da deluje protiv  efekta testosterona na rast folikula dlake, što sugeriše da bi kofein mogao biti koristan u tretmanu opadanja kose povezanog sa androgenom alopecijom.

 

baner

2. Biotin

Vitamini za kosu su veoma značajni. Istraživanja pokazuju da je gubitak kose često posledica nedostatka biotina i cinka. Takođe poznat kao vitamin B7, biotin je jedinjenje koje je važno za širok spektar telesnih procesa, uključujući sintezu masnih kiselina, glukoze i nekih aminokiselina. Ali takođe pomaže u jačanju kose i noktiju.

Biotin je ključna komponenta za ćelije kože, koja takođe igra važnu ulogu u zdravlju folikula kose. Ako su tvoji folikuli slabi ili nezdravi, oni neće biti u mogućnosti da zadrže kosu.

Dobra vest je da možeš dobiti biotin od mnogih, mnogih izvora hrane, uključujući kuvana jaja, kikiriki, džigericu, blitvu, karfiol, banane, integralne žitarice, pečurke i sardine.

3. Saw Palmetto

Indijanci su ovu čudesnu i ne tako poznatu biljku koristili kao lek i kao izvor hrane stotinama godina. To je mala biljka sa bobicama koja je prilično obećavajuća za lečenje gubitka kose.

Šta kaže nauka? Ekstrakt bobica biljke Saw Palmetto može blokirati enzim 5-alfa-reduktazu koji pretvara testosteron u DHT, a upravo je DHT odgovoran za gubitak kose.

Suplementi Saw Palmetto biljke mogu da poboljšaju rast kose, a neki šampon za opadanje kose takođe može da sadrži ekstrakt ove biljke.

 

šampon za opadanje kose

Ostali veoma dobri sastojci su:

evo nekih ključnih sastojaka koji se često nalaze u šamponima protiv opadanja kose i koji su poznati po svojim korisnim svojstvima:

 1. Aminexil: Molekul poznat po svojim svojstvima protiv opadanja kose.
 2. Ricinusovo ulje: Bogato masnim kiselinama koje hrane koren kose i podstiču rast.
 3. Keratin: Proteinski sastojak koji obnavlja i jača strukturu kose.
 4. Arganovo ulje: Sadrži antioksidante i esencijalne masne kiseline koje neguju i hidriraju kosu i vlasište.
 5. Niacin (Vitamin B3): Poboljšava cirkulaciju u vlasištu i može podsticati rast kose.
 6. Pantenol (Provitamin B5): Hidrira kosu, poboljšava elastičnost i smanjuje pojavu ispucalih krajeva.
 7. Peptidi i aminokiseline: Grade blokove proteina u kosi, pomažući u obnovi i jačanju.
 8. Esencijalna ulja: Kao što su ulje lavande, ružmarina i mente, koja mogu poboljšati zdravlje vlasišta i stimulisati rast kose.

Medicinski šampon protiv opadanja kose

 

Postoje razni medicinski šamponi i losioni za rast kose.

Usastavu medicinskih šampona protiv opadanja kose, treba pomenuti i minoksidil rastvor (ne baš pravi šampon, mada sam negde pronašla podatak da minoksidil može da bude i u nekim šamponima za kosu). Može da se koristi i za muškarce ili žene sa alopecijom areatom ili androgenom alopecijom.

U medicinske šampone spadaju i svi oni koji rešavaju neke probleme kože glave kao što su psorijaza ili seboreja koje takođe mogu da učine da kosa opada. Oni se koriste ograničeno  – kao lek. Nisu za redovno pranje kose.

Prirodni šampon protiv opadanja kose

 

Bez sumnje, uvek ću ti prvo preporučiti neki dobar prirodni šampon za opadanje kose. Ne treba ni da napominjem koliko je prirodna kozmetika dobra za tebe, tvoju kožu, kosu, zdravlje, ma sve! Jednostavno, prirodno je zaista najbolje i ovo nije floskula, pre svega jer su prirodni sastojci bezbedni za zdravlje, ne izazivaju alergije (u većini slučajeva), iritacije i potpuno su nežni i prijatni za kožu glave i kosu.

Obavezno zaobiđi u širokom luku šampone koji sadrže sulfate, parabene i silikone – jer ovi sastojci ne samo da nisu dobri za tvoju kosu, već mogu i da pojačaju opadanje kose. Umesto ovoga, okreni se kvalitetnim prirodnim sastojcima.

Većina komercijalnih šampona protiv opadanja kose su puni hemikalija i oštrih sastojaka, koji, nakon duže upotrebe, oštećuju kosu i kožu glave.

Vremenom, prava šteta počinje da se pokazuje i ovo ostavlja tvoju kosu ranjivom , sa sve pratećim svrabom i nadraženim skalpom, suvom, lomljivom kosom i oštećenim folikulima kose.

Dobar prirodni šampon protiv opadanja kose bi trebalo da sadrži sledeće sastojke:

 • Babasu ulje (održava prirodnu ravnotežu kože glave)
 • Arnika (ublažava opadanje kose)
 • Đumbir (đumbir za kosu poboljšava cirkulaciju skalpa i deluje protiviupalno)
 • Kedrovina (deluje pozitivno na kvalitet kose)
 • Beli luk (poboljšava cirkulaciju kože glave i pospešuje rast kose; šampon od belog luka za rast kose se često koristi)
 • Kopriva (hrani i jača koren kose; običan šampon od koprive je hit već godinama unazad, a možeš podjednako dobro da se okoristiš i od kapi od koprive za kosu)
 • Hajdučka trava (poboljšava cirkulaciju skalpa i tako podstiče rast nove kose)
 • Makadamija ulje (čuva strukturu dlake i štiti kosu od štetnog UV zračenja)
 • Bademovo ulje (bademovo ulje za kosu deluje kao odlično hranivo, dakle hrani i jača koren dlake, a pritom ne iritira skalp)
 • Rastavić (deluje protiv masne kože glave, što je jako korisno protiv opadanja kose)
 • Aloe vera (igra ključnu ulogu u balansiranju pH nivoa skalpa i kose, aloja prodire duboko u skalp i kosu i na taj način promoviše rast kose)
 • Koren sladića (slatki koren ima lekovita svojstva koja ublađavaju iritaciju skalpa i eliminišu iritaciju ili perut, a ovo zauzvrat pomaže u održavanju zdravlja skalpa i promovisanju rasta kose)
 • Kineski hibiskus (sadrži vitamin C, fosfor i riboflavin, esencijalne hranjive sastojke za glatku i jaku kosu, a takođe doprinosi i eliminaciji toksina i pospešuje cirkulaciju, čime se poboljšava rast kose)
 • Kakao buter (neverovatno nežan za osetljivu kožu glave)
 • Limun (limun za kosu ima mnogo prednosti; odličan je adstringens, što znači da skuplja pore na koži glave i time kontroliše opadanje kose; takođe sadrži alfa-hidroksi kiseline koje ljušte mrtve ćelije, eliminišući perut; limun je bogat i vitaminom C, esencijalnim hranljivim sastojkom koji pomaže u očuvanju zdravlja kose)
 • Korijander (poznato je da korijander čini kosu mekom i sprečava gubitak kose, a takođe je efikasan u promovisanju rasta kose)

Napravi domaći šampon protiv opadanja kose!

 

Zašto da ne probaš sama da napraviš svoj idealan šampon za opadanje kose? Tako ćeš znati šta si tačno stavila u njega i nema brige. Naravno, tu su i maske protiv opadanja kose.

Pronašla sam veliki broj recepata za neki dobar domaći šampon za kosu, ali ubedljivo mi se najviše svideo sastav sledećeg šampona i zato ću sa tobom podeliti upravo taj recept.

Šampon od belog luka protiv opadanja kose

 

Da, čula si dobro, reč je o belom luku! Ali, ne, ne odustaj! Kosa ti se neće osetiti na beli luk! Evo zbog čega:

Sastojci:

 • 10 češnjeva belog luka
 • Pola čaše vode
 • Ulje masline
 • Ulje jojobe
 • Ulje peperminta

Priprema:

Beli luk stavi u blender, kada ga usitniš, dodaj vodu, dok ne dobiješ kremastu smesu. Kako bi neutralisala miris belog luka dodaj ulja: masline, peperminta, jojobe ili zelenog čaja. Tvoj šampon od belog luka je spreman, prespi u flašicu i koristi!

Bićeš oduševljena rezultatima! Reći ćeš zbogom opadanju kose!

Šampon protiv gubitka kose recept sa koprivom

 

Sastojci:

 • Kopriva (2-3 šačice listova)
 • Kokosovo ulje (1 kafena kašika)
 • Eterično ulje ruzmarina (10 kapi)
 • Kurkuma u prahu (1 kašičica)
 • Jabukovo sirće (1 čaša)
 • Soda bikarbona (1 kafena kašika)

Priprema:

Potopi koprivu u skoro vrelu vodu i ostavi da se ohladi, pa procedi vodu. Dodaj ostale sastojke u čaj od koprive i dobro promešaj. Dobijeni domaći šampon za opadanje kose nanesi na vlažnu kosu i kožu glave i pusti da se upije 2-5 minuta pre temeljnog ispiranja.

Prednosti šampona od koprive za kosu:

Kopriva je izuzetno bogata vitaminima A, B, C, D i K koji podstiču rast kose, što takođe pomaže u stimulaciji cirkulacije skalpa.

Eterično ulje ruzmarina ima antiseptička svojstva i može pomoći u rastu nove kose.

Kurkuma je dobro poznat i snažan začin koji ima dugu medicinsku istoriju. Kurkuma u ​​ovom receptu će smiriti tvoju kožu glave, a istovremeno će obezbediti retke hranljive materije i minerale koji su neophodni za rast kose. Takođe je snažno antiinflamatorno sredstvo i pomaže kod svraba i iritacije.

Jabukovo sirće  i soda bikarbona čiste kožu glave i deluju protiv bakterija i gljivica koje mogu ometati rast kose.

Kokosovo ulje hidrira i štiti skalp i kosu.

A pogledaj i neke metode za brži rast kose za samo mesec dana.

 

šampon protiv opadanja kose-2

Najbolji šampon protiv opadanja kose

Sada, nakon svih šampona koje sam spomenula, čak i to da možeš sama da napraviš kod kuće – pitaš se koji je to najbolji od svih?!

Istraživala sam koji su to šamponi na tržištu dostupni i jako cenjeni kada je u pitanju tretiranje opadanja kose. Ono što sam primetila jeste da su mahom svi na bazi biljnih komponenata, uz izuzetak medicinskog šampona na bazi ketokonazola. Najbolji šampon protiv opadanja kose, za tebe, je možda baš neki od navedenih.

Vlasilan šampon protiv opadanja kose

Ovo je 100% prirodan šampon koji donosi vidljive rezultate već nakon samo 4 nedelje upotrebe. Vlasilan šampon protiv opadanja kose sadrži sledeće aktivne sastojke:

 • Kakao buter i ulje pšeničnih klica (nisu iritantni i pogodni su za svakodnevnu negu osetljivog skalpa)
 • Ekstrakt svile sa jezera Como (regeneriše dlaku i čuva je od isušivanja)
 • Babasu ulje (održava prirodnu ravnotežu kože glave)
 • Makadamija ulje (ponaša se kao prirodni omotač dlake i štiti je od štetnog UV zračenja)
 • Arnika (biljka koja efikasno ublažava opadanje kose)
 • Kopriva (hrani i jača koren dlake)
 • Hajdučka trava (stimuliše rast dlake)
 • Rastavić (uklanja višak sebuma i poboljšava kvalitet kose).

Cena: 1890 rsd

Vichy sampon protiv opadanja kose

 

Vichy Dercos Energetski šampon je jedan od popularnih proizvoda namenjenih borbi protiv opadanja kose. Ovaj šampon sadrži Aminexil, molekul za koji se smatra da je efikasan u borbi protiv opadanja kose. Vichy Dercos šamponi su namenjeni kako muškarcima, tako i ženama koji se suočavaju sa slabim ili jačim opadanjem kose.

Ključne karakteristike Vichy Dercos Energetskog šampona:

 • Aminexil:  poznat po svojoj sposobnosti da se bori protiv stvrdnjavanja kolagenskog sloja oko folikula dlake, što može sprečiti opadanje kose i podstaći rast nove kose.

Primena: Šampon je dizajniran za svakodnevnu upotrebu i može se koristiti kao deo sveobuhvatnog tretmana protiv opadanja kose.

Cena: 1860 rsd

Eucerin sampon protiv opadanja kose

 

Eucerin DermoCapillaire Revitalizirajući šampon je proizvod specijalno formulisan za osobe koje se suočavaju s problemom tanke kose, često izazvane naslednim gubitkom, koji je najčešći uzrok gubitka kose. Ovaj šampon je deo Eucerinove linije proizvoda za negu vlasišta i kose, koja ima za cilj da se bori protiv različitih problema povezanih sa vlasištem, uključujući mikro-zapaljenja koja mogu dovesti do proređivanja kose, peruti i suvoće.

Ključne karakteristike :

 • Ciljani tretman: Formulisan da se bori protiv naslednog gubitka kose, šampon pomaže u jačanju kose od korena do vrhova.
 • Smanjenje mikro-zapaljenja: Eucerin šamponi i tretmani za kožu glave su dizajnirani da umanje mikro-zapaljenja, što je ključni faktor u mnogim problemima vlasišta i kose.
 • Blag proizvod: pogodni za svakodnevnu upotrebu i za osobe sa osetljivim vlasištem.

Eucerin DermoCapillaire linija uključuje i druge proizvode kao što su tretmani i specijalizovani šamponi za različite tipove problema vlasišta.

Cena: 1795 rsd

Rigenforte

 

Rigenforte šampon je proizvod dizajniran za borbu protiv opadanja kose, koristeći kombinaciju prirodnih sastojaka koji stimulišu rast kose, hrane je, jačaju i povećavaju njen volumen. Formulisan kako za muškarce, tako i za žene, ovaj šampon je posebno koristan za one koji se suočavaju s problemom tanke i oslabljene kose.

Ključne karakteristike Rigenforte šampona:

 • Prirodni sastojci: Rigenforte šampon sadrži sastojke poput biotina, koji je ključan za održavanje zdrave kose, kao i druge hranljive materije koje su esencijalne za jačanje kose od korena do vrha.
 • Univerzalna primena: Pogodan je za sve tipove kose i preporučuje se kao deo sveobuhvatnog pristupa u tretmanu opadanja kose.

Cena: 740 rsd

Alpecin šampon protiv opadanja kose

 

Alpecin šamponi su poznati po svom jedinstvenom pristupu borbi protiv opadanja kose, koristeći kofeinski kompleks kao ključni sastojak. Kofein, koji je aktivni sastojak u Alpecin šamponima, cilja folikule dlake direktno kroz vlasište, pomažući u prevenciji opadanja kose uzrokovanog androgenetičkom alopecijom.

Ključne karakteristike Alpecin šampona:

 • Kofeinski kompleks: Alpecin šamponi sadrže kofein koji prodire u folikule dlake i može pomoći u sprečavanju negativnih efekata testosterona na folikule dlake, što je čest uzrok opadanja kose kod muškaraca.
 • Dvostruko dejstvo: Neki od Alpecin šampona nude dvostruko dejstvo, ne samo protiv opadanja kose, već i protiv peruti.
 • Specifične formule: Postoje različite formule Alpecin šampona prilagođene različitim tipovima vlasišta, uključujući one za normalnu i suvu kožu temena.

Alpecin šamponi su dizajnirani za redovnu upotrebu i mogu se koristiti kao deo svakodnevne rutine nege kose. Preporučuje se da se šampon ostavi na vlasištu nekoliko minuta pre ispiranja kako bi kofein imao vremena da deluje.

Cena: 1020 rsd

Allin šampon

Allin šampon je proizvod namenjen za negu kose koji pomaže u sprečavanju pojave peruti, svraba i opadanja kose. Osnovni sastojci ovog šampona su prirodni ekstrakti korena i lista koprive i belog luka, koji su poznati po svojim blagotvornim svojstvima za kosu i vlasište.

Ključne karakteristike Allin šampona:

 • Prirodni sastojci: Kombinacija koprive i belog luka pomaže u jačanju korenova kose, stimulaciji rasta i smanjenju opadanja kose.
 • Protiv peruti: Formulacija šampona je usmerena na borbu protiv peruti, pružajući olakšanje od svraba i iritacije vlasišta.
 • Univerzalna upotreba: Allin šampon je pogodan za sve tipove kose i može se koristiti za redovnu negu.

Cena: Oko 470 rsd

Važno je da čitate deklaracije, jer i pored onoga što šampon ima, bitno je i šta nema – a tu mislimo da trea da bude bez sulfata i parabena.

Ruski šampon protiv opadanja kose

Ruska kozmetika uživa veliko poštovanje zahvaljujući svojim prirodnim sastojcima koji su često retki, budući da potiču iz oblasti Rusije (Sibira).

Ruski šampon protiv opadanja kose je prirodan šampon koji sadrži sledeće aktivne sastojke:

 • Koren iđirota (odličan u slučaju intenzivnog opadanja kose, sadrži veliku količinu vitamina C i deluje antimikrobno)
 • Linolenska nezasićena masna kiselina (ulazi u sastav lanenog ulja i jača zaštitne funkcije kože)
 • Keratin (protein koji ulazi u sastav kose i sprečava dehidrataciju kože glave i kose)
 • Sapunski koren (prirodno i blago sredstvo za pranje kose).

Šampon protiv opadanja kose pantenol

Mnogi ga znaju i kao Bojanin šampon. Ako na primer u svoj šampon dodaš pantenol, dobila si recept protiv opadanja kose! Pantenol deluje pozitivno na kožu glave i podstiče njenu regeneraciju. Naime, rastvor pantenola je vrlo praktičan za upotrebu, budući da se može koristiti u receptima za domaći šampon za opadanje kose ili se jednostavno može dodati u običan šampon.

Šampon protiv opadanja kose iskustva

Iskustva sa ovim šamponima koji rešavaju problem gubitka kose je zaista mnogo. Uglavnom se ljudi, najviše žene, okreću konkretnoj preporuci brenda. Na prvom mestu, to su šamponi na biljnoj bazi, čak oni koji su sa naših prostori, dakle, domaći proizvođači, što je, složićeš se super stvar.

Domaće, a pruža sjajan kvalitet. Od svih se najviše izdvojio Vlasilan, pa je najviše simpatija upravo dobio ovaj sampon za kosu.

Alternativni tretmani i dodaci šamponu

 

Dok su šamponi protiv opadanja kose često prva linija odbrane, postoji niz alternativnih tretmana koji mogu doprineti zdravlju kose i vlasišta.

Dijetetski suplementi poput biotina, cinka, gvožđa i omega-3 masnih kiselina mogu poboljšati kvalitet kose i stimulisati rast.

Terapije svetlom, posebno niskonaponski laseri, mogu podstaći cirkulaciju i aktivnost u folikulima dlake, što može voditi ka jačanju kose.

Promene u načinu života, kao što su redovno vežbanje i dovoljno sna, takođe igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja kose.

Integrativni pristup koji uključuje ove metode, zajedno sa upotrebom šampona, može pružiti sveobuhvatno rešenje za probleme sa opadanjem kose.

Saveti za prevenciju opadanja kose

 

Prevencija opadanja kose počinje sa zdravim životnim navikama.

Pravilna ishrana bogata proteinima, vitaminima i mineralima ključna je za održavanje zdrave kose. Vitamini A, C, D, E, kao i gvožđe i cink, posebno su važni.

Upravljanje stresom kroz meditaciju, jogu ili druge tehnike relaksacije može smanjiti nivo hormona stresa koji mogu doprineti opadanju kose.

Takođe, izbegavanje agresivnih hemijskih tretmana, preteranog stilizovanja i zaštita kose od ekstremnih vremenskih uslova može ti pomoći u očuvanju njene snage i zdravlja.

Redovno šišanje krajeva i korišćenje blagih proizvoda za negu kose mogu sprečiti lomljenje i oštećenja, doprinoseći ukupnom zdravlju kose.

Nadam se da sam ti pomogla da izabereš pravi i odgovarajući šampon za svoju kosu! Takođe se nadam da ćeš uz pomoć ovih šampona, rešiti sve svoje probleme sa kosom! Biće mi drago, ukoliko svoje iskustvo podeliš sa mnom. Nadam se da će rezultati biti odlični!

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test