Naslovna » Opadanje i gubitak kose: svi uzroci na jednom mestu!
Kosa

Opadanje i gubitak kose: svi uzroci na jednom mestu!

gubitak kose

Gubitak kose te muči u poslednje vreme? Saznaj koji su najčešći uzroci opadanja u okviru ovog teksta i na najbolji način reši svoj problem. Prati pažljivo.

Gubitak kose zaista može da nas izbaci iz ravnoteže. Uvek se prvo pitamo zašto nam se to dešava.

Odmah ću ti reći da ne treba da očajavaš, jer su uzroci za opadanje kose vrlo često privremeni i izlečivi.

Korišćenjem odgovarajućih proizvoda za kosu i promenom životnih navika u 99.9% slučajeva možeš da se rešiš gubitka kose i ponovo uživaš u svojoj gustoj i dugoj kosi!

Kod većine ljudi se javlja samo delimični gubitak kose, koji može imati sijaset potencijalnih uzroka. Potpuni gubitak kose je prilično retka pojava i svakako je indicija da se javiš lekaru, kako bi odradila sve neophodne analize i saznala zašto se to desilo.

Češća je pojava da se javi potpuni gubitak vlasi kod muškaraca, i to usled tzv. muškog tipa ćelavosti. Zato srećeš (a možda i poznaješ) muškarce koji su potpuno ćelavi. Ovo se dešava usled dejstva muških polnih hormona, a malo je začinjeno i genetikom. Ženski tip ćelavosti (o kojem ću nešto kasnije) ipak izaziva delimični gubitak kose.

Sprečite ćelavost na vreme! Ovo je način!

Stanje koje se zove alopecija areata je najčešći uzročnik za delimični gubitak kose u pečatima. Ovo izgleda vrlo karakteristično, a može da zahvati bilo koji deo glave, pa tako može da se javi i gubitak kose na potiljku.

Međutim, alopecija areata u ozbiljnim slučajevima može da izazove i potpuni gubitak vlasi (kao i dlaka na telu i licu). Ovo je autoimuna bolest i nije joj poznat uzrok.

Hajde da pogledamo koji su to sve potencijalni uzroci  gubitka kose, od kojih ćete neki možda i iznenaditi.

Gubitak i opadanje kose uzrok

Istina je da je gubitak kose kod muškaraca mnogo češći nego opadanje kose kod žena – pre svega zbog tzv. muškog tipa ćelavosti (o čemu ću nešto kasnije).

Međutim, gubitak kose kod žena je sve češća pojava, pri čemu razlozi za to mogu varirati od jednostavnih i privremenih – poput nedostatka vitamina – do složenijih, kao što je neko osnovno zdravstveno stanje u pozadini problema opadanja kose.

Ako se javi opadanje kose na temenu, reaguj odmah!

Bilo kako bilo, gubitak vlasi je ozbiljan estetski (i potencijalno zdravstveni) problem koji mora biti tretiran, pri čemu najpre treba otkriti osnovni uzrok za to, kako bi tretman bio potpun i  delotvoran.

Navešću nekoliko osnovnih uzroka za gubitak kose kod žena i kod muškaraca.

Ali pre nego što pređemo na uzroke, pročitaj šta nam je Vesna otkrila!

Vesna je imala problem opadanja kose. Dugo je tražila spas u pogrešnim tretmanima, a onda se pojavio pravi preparat.

Sada je njena kosa blistava, sjajna i raste kao luda. Kako je Vesna zaustavila gubitak kose, saznaj na ovom linku https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Fizički stres

Bilo kakva fizička trauma – operacija, saobraćajna nesreća ili teška bolest, čak i grip – može izazvati privremeni gubitak kose. Ovo može pokrenuti gubitak vlasi pod nazivom telogen effluvium. Kosa ima programirani životni ciklus: faza rasta, faza odmora i faza rasipanja.

Kada imaš neki stresan životni događaj, to može da blokira ciklus rasta kose, potencirajući više fazu rasipanja kose. Gubitak i proređivanje kose u ovom slučaju često postaje primetan tek za 3-6 meseci nakon određene traume.

Trudnoća

Gubitak kose kod žena se možda najviše javlja tokom trudnoće i nakon porođaja. Trudnoća je zapravo jedan primer vrste fizičkog stresa koji može izazvati opadanje kose kod žena, i to pre svega pod uticajem hormona.

Proređivanje kose zbog trudnoće se češće javlja nakon što se beba rodi, a ne zapravo tokom same trudnoće. Naime, porođaj je prilično traumatičan događaj za ženu, zar ne?

U svakom slučaju, kosa bi trebalo ponovo da počne da raste nakon nekoliko meseci od porođaja, kada se stabilizuje nivo hormona. 

gubitak kose-1

Preterano tretiranje kose i neadekvatni proizvodi za kosu

Jaki i agresivni tretmani za kosu tokom više godina mogu prouzrokovati gubitak vlasi. Često vezivanje i stezanje kose takođe može da izazove ovaj problem. Primeri uključuju čvrste pletenice i konjski rep, hemijsko ispravljanje kose, blanširanje, tretmane toplim uljem ili primenu bilo kakve vrste jakih hemikalija ili visoke temperature na kosi. Pošto sve ovo može da utiče na koren kose, može da izazove i proređivanje kose.

Evo kako da ojačaš koren kose prirodnim putem

Pored toga što definitivno treba da izbegavaš ove agresivne tretmane i da smanjiš primenu toplote na kosi što je više moguće, proveri i kakve proizvode za kosu koristiš. Šampon za kosu ne sme da sadrži sulfate, parabene i silikone, niti bilo kakve druge štetne sastojke koji nakon dugotrajne primene mogu da oštete koren kose i izazovu gubitak i proređivanje kose.

Uvek koristi šampone sa prirodnim sastojcima, od kojih su protiv opadanja kose najbolji: kopriva, arnika, kakao buter, ulje makadamije, babasu ulje, hajdučka trava, rastavić i dr.

Dobar stari šampon od koprive za kosu zaista čini čuda! Ne zaboravi da koristiš adekvatan šampon prema svom tipu kose, a pogledaj koji je najbolji šampon za masnu kosu. Takođe, uvek koristi neki prirodni regenerator nakon pranja kose šamponom, ovo pomaže u zaštiti i regeneraciji kose.

Šampon od belog luka za rast kose takođe daje dobre rezultate!

opadanje-kose-zene

Seboreja i perut

Seboreja na glavi, pored peruti, predstavlja jedan od najčešćih uzroka za gubitak dlaka. Budući da je u pozadini ovog problema često gljivična infekcija (preteran rast gljivica prisutnih na skalpu), ova upala utiče na koren dlake i vremenom izaziva opadanje kose.

Često trljanje i češanje kože glave usled svraba, koji se često javlja u slučaju seboreje i peruti, takođe dodatno oštećuje folikule dlake i podstiče opadanje kose. Seboreja sa sobom nosi i preterano mašćenje kože skalpa, što zapušava pore i svakako šteti rastu kose.

Pogledaj kako možeš da se rešiš seboreje, a isto tako pogledaj i kako možeš da se rešiš peruti – nakon čega ponovo možeš da uživaš u svojoj bujnoj kosi.

Šampon za seboreični dermatitis tvoje rešenje za seboreju

 

Previše vitamina A

Prekomerno korišćenje suplemenata ili lekova koji sadrže vitamin A može izazvati gubitak i proređivanje kose. Preporučeni dnevni unos vitamina A za odrasle i decu stariju od 4 godine je 5.000 internacionalnih jedinica (IU); pri čemu suplementi mogu sadržati od 2.500 do 10.000 IU. Zato povedi računa o tome da ne preteraš sa unosom vitamina A. U svakom slučaju, kada se stabilizuje unos vitamina A, kosa treba da počne ponovo da raste.

 

Nedovoljan unos proteina

Ako ne dobijaš dovoljno proteina u svojoj ishrani, tvoje telo može da počne da zadržava proteine tako što će ‘’isključiti’’ rast kose, jer kao što znaš kosa se sastoji od proteina keratina. To se može dogoditi oko dva do tri meseca nakon drastičnog pada unošenja proteina.

Postoji mnogo načina da pojačaš unos proteina, pre svega kroz jedenje mesa, ribe i jaja. Među biljkama su mahunarke najbolji izvori proteina.

 

Ćelavost muškog tipa

Kada je u pitanju opadanje kose kod muškaraca, smatra se da čak dva od tri muškarca doživljava opadanje kose do 60. godine, a najviše upravo zbog tzv. muške ćelavosti. Ovaj tip gubitka kose, uzrokovan kombinacijom gena i muških polnih hormona, obično sledi klasičan obrazac u kojem se kosa povlači u predelu slepoočnica, ostavljajući liniju kose u obliku slova M.

 

Genetika

Ženski oblik gubitka kose, poznat kao androgena alopecija, u osnovi je ženska verzija malo pre pomenutog muškog tipa ćelavosti. Ako dolaziš iz porodice u kojoj su žene počele da doživljavaju opadanje kose u određenom dobu, onda ćeš verovatno i ti biti sklona tome. Za razliku od muškaraca, žene u ovom slučaju imaju tendenciju da imaju primetno proređivanje kose.

Gubitak kose zbog hormona

Kao što rekoh, muški tip ćelavosti je najčešće uzrokovan kombinacijom disbalansa muških polnih hormona i genetike, dok kod žena ulogu mogu da igraju i ženski polni hormoni. Baš kao što promene hormona tokom trudnoće mogu prouzrokovati proređivanje kose kod žena, ovaj problem se takođe može javiti ukoliko žena koristi kontraceptivne pilule ili ima hormonski disbalans.

Ovo takođe može uzrokovati tzv. telogen efluvium, a puno je verovatnije da će se javiti ako postoji porodična istorija gubitka kose.

Promena hormonske ravnoteže koja se javlja kod žena u menopauzi takođe može imati isti rezultat. Naime, tada se akiviraju receptori za androgeni (muški polni hormon) na skalpu, a folikuli dlake se smanjuju, a onda se javlja gubitak kose u menopauzi.

Zašto se gubitak kose kod muškaraca ipak češće javlja? Naime, DHT ili dihidrotestosteron, je androgen, odnosno proizvod muškog polnog hormona testosterona i glavni uzrok u čak 95% gubitka kose kod muškog tipa ćelavosti. Muškarci imaju više DHT-a prisutnog u telu nego žene. DHT prosto ubija folikule dlake, blokirajući da primaju hranljive materije koje su im potrebne da bi preživele.

Kosa bi trebalo da počne ponovo da raste kada se stabilizuje nivo hormona.

 

Opadanje kose od stresa

Kao što rekoh, fizički stres je jedan od vodećih razloga za iznenadni gubitak kose kod muškaraca i kod žena. Međutim, šta je sa emocionalnim stresom? Emocionalni stres možda ima manju verovatnoću da izazove opadanje kose u odnosu na fizički stres, ali se nikako ne sme zanemariti. To se može desiti, na primer, u slučaju razvoda, nakon smrti voljene osobe ili nekog drugog jakog emocionalnog stresa.

Međutim, stručnjacitvrde da emocionalni stres neće stvarno usporiti opadanje, nego će zapravo pogoršati problem koji već postoji.

 

Opadanje kose i anemija

Skoro jedna od 10 žena starosti od 20 do 49 godina pati od anemije zbog nedostatka gvožđa (najčešća vrsta anemije). Zato je ovo jedan od najčešćih uzroka za opadanje kose kod žena. Međutim, takođe se može lako ispraviti, pre svega pojačanjem unosa gvožđa.

Osim gubitka kose, drugi simptomi anemije uključuju umor, glavobolju, vrtoglavicu, bledu kožu i hladne ruke i stopala.

 

Hipotiroidizam

Hipotiroidizam je medicinski izraz za smanjenu aktivnost štitne žlezde. Ova mala žlezda, smeštena u vratu, proizvodi hormone koji su od presudne važnosti za metabolizam, kao i za rast i razvoj i mnoge druge vitalne funkcije. Kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno svojih hormona, to može doprineti gubitku kose. Kada se nivo funkcionisanja štitne žlezde vrati u normalu, tako i tvoja kosa treba da počne sa ponovnim rastom.

Opadanje kose usled nedostatka vitamina B

Niski nivoi vitamina B predstavljaju jedan od čestih uzroka za gubitak kose. Kao i u slučaju anemije, jednostavno korišćenje suplemenata vitamina B treba da pomogne da se ovaj problem reši. To možeš postići i promenama u ishrani. Prirodni vitamin B možeš naći u hrani poput ribe, mesa, skrobnog povrća, žitarica i nekog voća.

Autoimuni gubitak kose -opadanje kose u pečatima

Gubitak kose u pečatima najčešće aludira na autoimuni uzrok opadanja kose, koji se medicinski zove alopecija areata. Ovo je u suštini rezultat prenaglašenog odgovora imunog sistema. Telo se zbunjuje, iz nepoznatog razloga, i imuni sistem ‘’vidi’’ kosu kao strano telo i pogrešno je napada – uzrokujući opadanje kose u pečatima.

Budući da je u pitanju autoimuna bolest, kojoj nije poznat uzrok, lečenje je obično simptomatsko – što znači da se opadanje može smanjiti upotrebom određenih preparata.

 

Iznenadni gubitak težine

Iznenadni gubitak težine je oblik fizičke traume koji može dovesti do proređivanja ili opadanja kose. Ovo se može dogoditi čak i ako je gubitak težine dobar za tvoje zdravlje. Moguće je da je sam gubitak težine izazvan time da ne jedeš dovoljno hrane, uključujući i hranu bogatu esencijalnim vitaminima i mineralima koji su neophodni za rast kose. Takođe, gubitak kose uz primetan gubitak težine takođe može biti znak poremećaja ishrane, kao što je anoreksija ili bulimija.

 

Hemoterapija

Neki od lekova koji se koriste za lečenje raka nažalost takođe mogu uzrokovati gubitak dlaka na glavi. Hemoterapija je kao nuklearna bomba, jer uništava brzo deljive ćelije, uključujući ćelije raka, ali i brzo deljive ćelije poput kose. Kada se hemoterapija zaustavi, kosa treba da počne ponovo da raste, iako će se često vratiti sa drugačijom teksturom ili bojom.

 

Opadanje kose posle korone

Sve više slučajeva dovodi u vezi gubitak vlasi sa koronom. Ono što je važno spomenuti jeste da se posle izvesnog vremena kosa vraća u normalu i vraća svoju gustinu.

Koristite preventivno šampon protiv opadanja kose.

Sindrom policističnih jajnika

Policistični jajnici su jedan od razloga za gubitak kose kod žena. Sindrom policističnih jajnika je još jedan primer disbalansa ženskih i muških polnih hormona. Višak androgena ili muških polnih hormona kod žena može dovesti do cista na jajnicima, povećanja telesne težine, većeg rizika od dijabetesa, promene u menstrualnom ciklusu, neplodnost, kao i gubitak vlasi. U ovom slučaju žene takođe mogu doživeti pojačan rast dlaka na licu i telu.

Adekvatno tretiranje policističnih jajnika može da ispravi hormonsku neravnotežu i pomogne u ponovnom rastu kose. Tretmani uključuju promenu ishrane, fizičku aktivnost i određene lekove.

 

Lekovi (antidepresivi, razređivači krvi i drugi)

Neke klase lekova takođe mogu podstaći opadanje kose. Najčešći među njima su određeni razređivači krvi i lekovi za krvni pritisak poznati kao beta-blokatori. Ostali lekovi koji mogu izazvati gubitak kose uključuju određene lekove koji se koristi za lečenje određenih stanja kože, lekove za lečenje bipolarnog poremećaja poput litijuma, nesteroidne antiinflamatorne lekove (uključujući ibuprofen i aspirin) i eventualno antidepresive.

opadanje-kose-zene

Anabolički steroidi

Ako koristiš anaboličke steroide – vrstu suplemenata koju neki sportisti zloupotrebljavaju da bi ‘’napunili’’ mišiće – možeš da se suočiš sa gubitkom kose. Naime, ovi anabolički steroidi mogu imati isti uticaj na telo kao i policistični jajnici, jer je mehanizam njihovog dejstva isti kao u slučaju kada žena pati od policističnih jajnika.

 

Trihotilomanija

Trihotilomanija, klasifikovana kao “poremećaj kontrole impulsa”, uzrokuje da ljudi impulsivno i nevoljno čupaju sami sebi kosu. To je kao tik, osoba se stalno igra i povlači kosu. Nažalost, ova konstantna ‘’igra’’ i čupanje kose mogu zapravo da izazovu opadanje kose. Trhotilomanija često počinje pre 17. godine i četiri puta je češća kod žena nego kod muškaraca.

 

Gubitak kose forum

Listajući forume, primećujem da se sve veći broj žena žali na proređivanje kose i da ovo više nije problem rezervisan pretežno za muškarce. I muškarci i žene podjednako traumatično doživljavaju ovo, i potežu za svim mogućim sredstvima kako bi ponovo podstakli rast svoje kose.

Prvo i osnovno, mora se ustanoviti osnovni uzrok koji stoji iza gubitka kose. Na taj način možeš da ga tretiraš i uz korišćenje adekvatnih preparata za rast i obnavljanje kose možeš da potpuno rešiš svoj problem.

Kod većine žena je to samo preterano korišćenje agresivnih tretmana za kosu, stilizovanje kose i korišćenje neadekvatnih preparata (čitaj šampona i regeneratora) za kosu. Da li si znala da su šamponi sa sulfatima na ‘’crnoj’’ listi proizvoda za kosu?

Ako hoćeš zdravu i jaku kosu, odmah ih izbaci iz upotrebe. Verovala ili ne, mnoge žene su primetile ponovni rast kose samo zato što su izbacile iz upotrebe klasične šampone sa sulfatima i parabenima. Danas kada postoji toliko divnih prirodnih sastojaka koji neguju i jačaju tvoju kosu, suludo je da i dalje ‘’posipaš’’ svoju kosu kojekakvim hemikalijama.

 

gubitak kose-2

Mnoge žene imaju problem u ishrani koji je doveo do gubitka kose. Pre svega, to su neke stroge i rigorozne dijete kojima smo mi žene često sklone, jer za lepotu sve. Tako imamo tendenciju da lišimo svoje telo važnih vitamina za kosu, minerala i proteina koji su od presudne važnosti, ne samo za naše zdravlje, već i za rast kose.

Perut ne sme da se zanemari! Mnoge žene muče muku sa seborejom i peruti, a samo ignorišu ovaj problem, misleći da će da se reši sam od sebe. Neće. Postoje adekvatni načini da se rešiš seboreje i peruti i zato vodi računa o tome.

Primetila sam da se hormoni i stres sve više povezuju sa gubitkom kose. To mi je i prilično logično, jer danas je stres zastupljeniji nego ikada. Svi njegovi efekti više ne mogu ni da se predvide, a gubitak kose je svakako jedan od njih.

Hormonski disbalans je takođe vodeća ‘’bolest’’ današnjice, a razlozi za to su brojni, pre svega zbog nezdravog načina života koji većina nas vodi. Hormoni itekako mogu da izazovu gubitak kose i mnoge žene doživljavaju upravo ovaj slučaj.

Alopecija areata ili gubitak kose u pečatima je sve češći, kako kod žena, tako i kdo muškaraca. Uzrok za ovu bolest, gde imuni sistem pogrešno napada sopstvene folikule kose, nije do dan danas poznat. Svakako možeš da minimiziraš ovaj efekat korišćenjem odgovarajućih losiona koji podstiču rast kose (ali i drugih preparata) i promenom režima ishrane i uopšte životnih navika.

Vidim da dosta hvale Bojanin šampon za kosu.

Bilo kako bilo, gubitak i proeđivanje kose je češći nego što možeš i da zamisliš, zato nisi sama u ovom problemu. Uzroci su brojni, ali ipak u većini slučajeva nisu opasni i mogu da se reše. Kada rešiš osnovni uzrok, kosa ponovo počinje da raste.

Bilo da je u pitanju genetika, stres, hormoni, autoimuna bolest kao alopecija ili bilo šta od navedenih uzroka – primenom određenih mera (čitaj preparata za kosu) i promenom životnih navika, uz obavezno lečenje osnovnog uzroka – ti ponovo možeš da uživaš u svojoj prelepoj i bujnoj kosi.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test