Naslovna » Keratinsko ispravljanje kose, trajno ravna kosa
Kosa

Keratinsko ispravljanje kose, trajno ravna kosa

keratinsko ispravljanje kose

Keratinsko ispravljanje kose je tretman za tebe, ukoliko želiš trajno ravnu kosu. Radi se u frizerskom salonu, a možeš da se okušaš i da probaš kod kuće.

Toliko te iscprljuje često feniranje, i desi ti se da frizer baš ne radi tog dana, a tebi treba dobra fizura i isfenirana kosa.

Uvek imaš utisak da zavisiš od frizerke, da mora da se uklapaš po vremenu kada njoj odgovara, da izlaziš ranije sa posla i sl. i ponekad ti se čini jako naporno sve to.

Tako bi volela da postoji nešto što može za duži vremenski period da ispravi tvoju kosu, i da tvoje kovrdže ne divljaju svaki put posle pranja kose.

Jednostavno, želiš trajno rešenje koje će tvoju kosu učiniti pravom i ravnom u svakom trenutku.

Sigurno si čula za keratinsko ispravljanje kose, ali se nikada nisi zainteresovala više i pitala se kako uopšte funkcioniše sam tretman.

Sada si čvrsto rešila da saznaš sve o keratinskom ispravljanju kose, jer želiš da budeš opuštena, uvek obezbeđena sa frizurom, i spremna za pokret u svakom momentu.

Onda si na pravom mestu.

Keratinsko ispravljanje kose predstavlja trajno ispravljanje kose – ne, ne to nije zauvek, ima svoj rok trajanja, ali o svim detaljima ovog načina ispravljanja kose, upoznaj se u nastavku teksta.

Dobićeš sve odgovore, kako funkcioniše keratin zakosu, da li je štetan, i ono što te sigurno najviše muči, kako utiče na kosu i koliko traje, naravno.

Kako izgleda ispravljanje kose keratinom?

Budi spremna za jedan vrlo, pre svega, vremenski zahtevan i ne tako prijatan tretman koji se sastoji iz nekoliko faza.

Keratinsko ispravljanje kose izvodi se u profesionalnom frizerskom salonu. Frizer će prvo dobro da opere tvoju kosu keratinskim šamponom i da je osuši.

Nakon pranja kose, nanosi se keratin na kosu. Keratin se nanosi na isti način kao da farbaš svoju kosu, dakle jedan po jedan pramen. Ovde sada postoje male cake, koje bi trebalo da zna svaki frizer, i to – keratin se ne stavlja od samog korena, jer će u suprotnom tvoja kosa uvek da bude masna.

Pravi frizer takođe treba da zna tačno da odredi pravu količinu, jer u suprotnom, nakon tretmana kosa će biti slepljena, ukoliko stavi previše.

Ono što treba da znaš jeste da česti tretmani kose dovode do oštećenja!

Vesna  je koristila jako dugo teške farbe za kosu, presa je bila omiljen alat, a onda je kosa postala kao slama suva.

Tragala je za rešenjem, sve dok ga nije otkrila. Sada joj je kosa san snova. O no što joj je pomoglo, može pomoći i tebi.  Saznaj o čemu je reč iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Keratinsko ispravljanje kose može da traje i do tri sata, a vreme pre svega zavisi od dužine tvoje kose – što je kosa duža, biće potrebno i više vremena da se cela kosa namaže keratinom.

Tokom keratinskog ispravljanja kose spremi se na veoma jak miris keratina koji štipa, tako da to mora da izdržiš. Ali sve za lepotu, zar ne?

Kada cela kosa bude prekrivena keratinom, onda je neophodno da se dobro zagreje – uglavnom pod haubu. Posle dela grejanja, kosa se fenira ili ispravlja presom, u zavisnosti od toga koji efekat želiš da dobiješ i nosiš na kraju.

Kada se završi ceo proces keratinskog ispravljanja kose, tri do četiri dana posle tretmana kosu ne smeš da pereš. Pranje kose nakon toga je isključivo sa šamponima koji ne sadrže sulfat, silikone i parabene. Možeš da koristiš šampon od belog luka, ili ukoliko voliš taj čarobni šampon od koprive.

baner

Koliko traje i deluje keratin na kosi

 

Da bi tretman što duže trajao na kosi, na prvom mestu neophodna je adekvatna nega.

 

Ukoliko koristiš šampone bez sulfata i slikona, mnogi frizeri tvrde da će keratinsko ispravljanje kose trajati mnogo duže, čak i do 9 meseci.

 

Međutim, neki optimalni rok i vreme kojem ćeš biti zadovoljna sa keratinom, jeste dva do dva i po meseca. Nakon ovog vremena možeš ponovo da odeš na novi tretman, ali imaj na umu da mnogi frizeri preporučuju da se keratinsko ispravljanje kose radi jednom godišnje.

Šta bi trebalo da izbegavaš kako bi tretman trajao što duže:

  • Trebalo bi da izbegavaš kvašenje vode u bazenu i moru, jer tretman nije dobar za hlor i so
  • Ne smeš da koristiš fen i presu za kosu
  • Nemoj da se farbaš dve nedelje nakon tretmana
  • Koristi šampone bez sulfata i parabena
  • Ne stavljaš šnale i ne vezuj kosu gumicom – lome kosu

 

Keratisnko ispravljanje kose kod kuće

Keratin za kosu možeš da koristiš i kod kuće. U specijalizovanim radnjama dostupni su preparati koji se koriste iskljucivo za kućnu upotrebu. Ovde vodi računa da tretman radiš strogo po uputstvu, kako bi bila sigurna da će keratin za kosu uspeti.

Kosu ćeš oprati dva puta  šamponom, ne stavljaj balzam posle pranja,  isperi kosu i osuši na kraju peškirom. Osuši kosu na ravno i dobro počešljaj. Podeli kosu na pramenove .

Četkom za farbanje nanesi keratin na kosu, deo po deo, na svaki pramen, baš kao što izgleda farbanje kose. Posle 20 minuta, osuši dobro svoju kosu i ispravi je presom.

Keratinsko ispravljanje kose će trajati približno isto , kao i u salonu, ali uzmi u obzir da će tebi trebati više vremena, obzirom da ti nisi profesionalac, i da nemaš potrebnu rutinu i brzinu za rad.

S druge strane, dobro razmisli pre nego što se odlučiš sama da radiš kod kuće, jer možda ćeš proći malo jeftinije, ali se zapitaj koliko si ti ipak stručna da izvedeš ovaj tretman ispravljanja kose keratinom.

 

Ko može da koristi trajno ispravljanje kose keratinom?

Keratinsko ispravljanje kose je pre svega veoma koristan tretman regeneracije kose. Ovaj tretman nadograđuje slojeve proteina koji kosu isrpavljaju, čine kosu lakšom za održavanje i opuštaju je.

Ukoliko si kosu nedavno farbala, keratinsko ispravljanje kose još bolje legne na kosu i novu boju čini trajnijom. Ukoliko imaš lokne, keratinsko ispravljanje kose je pravi izbor za tebe.

Ukoliko ti je kosa beživotna, takođe možeš da radiš keratinsko ispravljanje kose, jer će tretman efikasno vratiti izgubljeni sjaj i lepo je oblikovati.

Dakle, mogli bi da kažemo da bez obzira koji je tip tvoje kose, možeš da koristiš keratinsko ispravljanje kose. Jedino, kada keratin nema efekte, jeste ukoliko je tvoja kosa izuzetno masna i imaš problem sa peruti u kosi i može da izazove iritacije na koži glave.

Takođe, žene koje su u drugom stanju, ne treba da koriste keratinsko ispravljanje kose.

da li je štetno keratinsko ispravljanje kose

Da li je štetno keratinsko ispravljanje kose

 

Keratin je protein koji je prirodno u tvojoj kosi i koristi se za keratinsko ispravljanje kose, tretman za glatku i sjajnu kosu. Ako imaš suvu i oštećenu kosu , možda želiš da povratiš sjaj uz pomoć keratina. Međutim, glavno pitanje je da li je keratinsko ispravljanje kose štetan tretman?

Sam keratin ne oštećuje kosu, ali ono što može da šteti kosu, jeste samo ako se prilikom tretmana koristi formaldehid. Često izlaganje ovom tretmanu može biti opasno, jer sve vreme udišeš formaldehid. Zapravo, najviše je ugrožen sam frizer, ukoliko ima dosta mušterija sa ovim zahtevom. Neophodno je da nosi i naočare i masku za lice.

Frizer ne treba da upotrebljava proizvode sa više od 0,2 % formaldehida. Osim formaldehida, ono što oštećuje kosu jesu visoke temperature kojom se kosa izlaže i mogu uzrokovati veću štetu na kosi.

Tokom tretmana,  keratin se meša sa formaldehidom i nanosi na kosu. Mnogi frizeri će hvaliti i da sigurno tvrde, da sam tretman revitalizuje folikul dlake sa keratinom i  da nije štetan tretman.

Međutim, s druge strane, mnogi stručnjaci su protiv tretmana, jer je formaldehid surova i potencijalno opasna hemikalija koja je povezana sa rakom.

Osim toga, upotreba prese za kosu sa visokom temperaturom, može takođe oštetiti kosu, razbijajući prirodnu strukturu keratina u  kosi. Iz tih razloga, keratin i gubitak kose mogu ići ruku pod ruku, a sam tretman keratinskog ispravljanja kose može uticati na opadanje i proređivanje kose.

 

Savet:Ukoliko si već išla na keratinsko ispravljanje kose i ako je tretman oštetio tvoju kosu, tvoj najbolji lek u tom slučaju bi bilo šišanje.

 

Za  zdraviji izgled kose potrebno je da jedeš uravnoteženu ishranu bogatu vitaminima za kosu, mineralima i belančevinama.

Preporučuje se pregled kod dermatologa,  pre nego što odeš na keratinsko ispravljanje kose, ako imaš psorijazu ili seboreični dermatitis.

Ako ti je kosa oštećena, tradicionalni keratin za kosu, može biti u redu, ali imaj na umu da postoji određen nivo vidljivih oštećenja koja mogu da utiču na tvoju kosu.

U svakom slučaju tvoj frizer mora da bude otvoren i iskren i da ti pruži sve neophodne informacije oko samog tretmana keratina za kosu.

I za kraj, mnogo važnija je sama nega kose iznutra. S tim u vezi treba da vodiš računa o tome šta jedeš –  ključno je imati uravnoteženu ishranu, koja uključuje puno svežeg voća i povrća.  Osim toga, ishrana bogata proteinima sa hranom kao što su jaja, piletina i grčki jogurt, kao i gvožđe, koji se nalaze u chia semenkama i u lisnatom zelenom povrću, kao što je spanać.

opadanje-kose-zene

Keratinsko ispravljanje kose iskustvo

Iskustva žena koje su bile zadovoljne keratinom u kosi,  posebnu prednost keratinskog ispravljanja kose izdvojile su to što su dobile lepšu kosi i lakšu za oblikovanje.

Kod nekih žena tretman je trajao mnogo duže od dva meseca, kao što je neki optimalan rok trajanja, ali to sve zavisi od tebe i tvojih navika.

Zapravo, rekli smo ti da je neophodna dobra higijena, i adekvatan način tretiranja kose. Ukoliko je vezuješ, nosiš šnalu, brže ćeš da izlomiš kosu – to je i bila greška kod žena koje nisu bile zadovoljne tretmanom.

Takođe, i one žene koje su više puta radile bile su zadovoljne, jer su isključivo koristile šampon bez sulfata i parabena i slušale sve savete svog frizera.

Kod pojedinih žena keratinsko ispravljanje kose dok je trajalo bilo je u redu, ali vremenom posle kosa je postala izuzetno suva i vidljivo oštećena. To je onda zahtevalo šišanje i skraćivanje kose.

Iskustva je uvek dobro da pročitaš i da se informišeš, ali uvek radi onako kako ti misliš da je najbolje. Kao što vidiš uvek ima podeljenih mišljenja, a to sve zavisi od očekivanja.

Ono što ti je naš savet da se dobro informišeš kod svog frizera, da dobiješ sve informacje koje te zanimaju i da nakon toga budeš sasvim sigurna da ti to želiš da uradiš.

prednosti keratinsko ispravljanje kose

Keratinsko ispravljanje kose cena

Sada si informisana u potpunosti kako funkcioniše keratinski tretman kose. Sada te zanima koja je cena ovog tretmana i da li je isplativa investicija za tebe? Pa da vidimo onda.

Tretman traje od dva do dva ipo meseca – a košta oko 100 eura. Ovo je okvirna cena, a evo i iz kog razloga.

 

Cena u većini frizerskih salona određuje se po dužini tvoje kose.

Često ćeš kod mnogih salona naići na akcijske ponude, ali tu uvek treba da budeš posebno pažljiva, jer upravo može da se desi da je to jedini način da salon privuče mušterije, a da je kvalitet pod velikim znakom pitanja.

 

Evo jednog primera: u nekom salonu 20ml košta 30 eura, a za tvoju dužinu je potrebno 100ml – to znači da će tvoj tretman koštati 150 eura za ravnu kosu koju ćeš imati dva meseca. Pa da li se isplati, pitaš se ? Da li je bolje onda da radiš kod kuće tretman?

U specjalizovanim radnjama možeš da nađeš kompletno pakovanje za keratinsko ispravljanje kose koje košta otprilike do 90 eura, što je složićeš se ista cena kao i salonu, ako je kosa kraća, to smo već spomenuli.

Ovo pakovanje sadrži i keratin i šampon i češalj i balzam, dakle pakovanje je potpuno i sadrži sve neophodne proizvode za rad kod kuće.

Uz to, u salonu imaš profesionalni pristup, a kod kuće je sve to tvoj priučen rad uz pomoć uputstva.

Naš savet je da probaš neku masku za kosu koja ima efekat ravnanja kose, koju možeš sama da spremiš kod kuće i koja je svakako prirodnija. Takođe nećeš brinuti da li će tvoja kosa biti oštećena.

U svakom slučaju, sada si u potpunosti informisana o samom tretmanu keratinskog ispravljanje kose, a odluka za kraj je samo na tebi.

Jovana Jovanović

Jovana Jovanović

Bavim se pisanjem dugi niz godina. Počela sam da pišem o lepoti, zdravlju i sportu. Večiti ženski problemi su celulit, bore,bubuljice i višak kilograma.

Istražujem svaku temu detaljno, i traži način za najbolje rešenje, ne bi li pomogla ženama da budu što lepše.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test