Naslovna » Kako da rešiš difuzno opadanje kose?
Kosa

Kako da rešiš difuzno opadanje kose?

difuzno opadanje kose

Difuzno opadanje kose karakteriše pojačani gubitak dlaka? Saznaj kako da prepoznaš prve simptome i kako možeš da zaustaviš dalji gubitak vlasi.

Ko se nije uplašio gubitka kose? Svi se u nekom trenutku počnemo plašiti da ćemo možda izgubiti previše kose. Sama pomisao na proređenu i izgubljenu kosu nas prosto užasava. Ali činjenica je da se ovo jako često dešava – i to naročito kod žena. 

Ponekad pojačano opadanje kose može da bude samo lažni alarm, ali difuzno opadanje kose je u nekim slučajevima puno više od toga. Zato bi morala da znaš šta je to moglo da izazove ovaj neočekivani gubitak kose?

Ako si doživela proređivanje i opadanje kose -i imaš razloga da veruješ da to nije samo tvoj uobičajeni ciklus opadanja kose – prva stvar koju bi trebalo da učiniš je konsultacija sa lekarom.

Kada saznaš pravi uzrok za svoj problem, možeš da počneš da lečiš difuzno opadanje kose ili kako se često naziva difuzna alopecija. Jer zaslužuješ da imaš zdravu i jaku kosu! 

U ovom članku ću govoriti ukratko o fazama rasta kose, uzrocima difuznog opadanja kose i načinima kako možeš da rešiš ovaj problem.

Kako raste kosa?

Tvoja kosa ima životni ciklus koji traje 2-6 godina, nakon čega opada – kako bi nova kosa mogla da raste na njenom mestu.

 1. faza: Anagen

Ovo je faza u kojoj dlaka raste iz folikula, a njena osovina se kontinuirano gradi – povećavajući tako dužinu tvoje kose. Ova faza može da traje 2-6 godina.

 1. faza: Katagen

U ovoj fazi tvoja kosa se priprema da pređe u fazu mirovanja. Ova faza može da traje oko dve nedelje.

 1. faza: Telogen

Poslednja faza je faza mirovanja u kojoj kosa prestaje da raste i na kraju opada, da bi je nova kosa mogla zameniti. Ova faza traje oko 5-6 nedelja.

 1. faza: Neogen i egzogen

Neogen je faza regeneracije folikula dlake, gde na mestu starog raste novi folikul. Egzogen faza je oslobađanje starog anagena.

Vesna se jako mlada suočila sa problemom retke kose koja je opadala. Na sve načine je pokušavala da dođe do rešenja, ali nije uspevala. Sve dok nije otkrila ključnu stvar.

Sada Vesna ima GUSTU, SJAJNU I JAKU KOSU KOJA NE OPADA. 

Na ovom linku pročitaj o čemu se radi: https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Oko 10-20% tvoje kose je uvek u fazi mirovanja u bilo kojem trenutku. Opadanje kose nastaje kada ti tanka kosa opadne, bez da završi ovaj ciklus.

Gubitak kose može da postane trajan kada folikul prestane da stvara kosu, što dovodi do ćelavosti. 

Postoje dve vrste opadanja kose koje mogu dovesti do ćelavosti. Difuzno opadanje kose je jedna od njih.

baner

Šta je difuzno opadanje kose?

Ako si iskusila gubitak kose sa celog skalpa, verovatno je da imaš tzv. telogeno difuzno opadanje kose. Difuzno opadanje kose je drugi najčešći oblik gubitka kose. Karakteriše se difuznim stanjivanjem kose na skalpu, koje može ili ne mora biti ujednačeno.

Kaže se da osoba ima telogeno difuzno opadanje kose ako često ima periode propadanja kose duže od 6 meseci. Dakle, osoba sa ovim stanjem ne gubi svu kosu, iako ona može postati primetno proređena.

Telogeno difuzno opadanje kose nastaje kada više od 20% tvojih folikula iznenada pređe u telogenu fazu, te se stoga smanjuje broj folikula iz kojih aktivno raste kosa. To dovodi do gubitka volumena i, na kraju, ćelavosti. Difuzno opadanje ili difuzna alopecija se uglavnom indukuje određenim okidačima.

Stres i ishrana su vrlo česti uzroci difuznog opadanja kose. Nedostatak esencijalnih vitamina, minerala ili esencijalnih aminokiselina može doprineti nastanku ovog poremećaja. 

Srećom, telogeno difuzno opadanje kose se može preokrenuti i kosa može početi ponovo da se obnavlja.

 

 

difuzno opadanje kose

 

Koji su simptomi difuznog opadanja kose?

Difuzno opadanje se najpre pojavljuje kao proređivanje kose na sklapu. Ovo stanjivanje može biti ograničeno na jedno područje ili se može pojaviti na svim stranama skalpa. Ako se na više mesta kosa proređuje, možda ćeš primetiti da su neka područja pogođena više nego druga.

Najčešće je pogođen vrh glave. Ovaj tip opadanja kose retko uzrokuje da se linija kosa povuče. Takođe je malo verovatno da ćeš izgubiti svu kosu.

U nekim teškim slučajevima telogeno difuzno opadanje kose može prouzrokovati opadanje dlaka na drugim područjima, poput obrva i stidne regije.

Zašto se javlja opadanje kose na temenu glave?

Šta je uzrok?

Mnogo je faktora koji mogu da budu okidači za difuzni gubitak kose. Neki od najčešćih navedeni su u nastavku.

 • Zdravstvena stanja: problemi sa štitnom žlezdom, disfunkcije organa, pothranjenost, autoimune bolesti i nedostatak hranljivih sastojaka su samo od nekih zdravstvenih stanja koja mogu izazvati difuzno opadanje kose.
 • Stres: Emocionalna trauma, težak porođaj, izgladnjivanje, restriktivna dijeta, teške povrede i operacije.
 • Lekovi: antitiroidni lekovi, antikonvulzivi, oralni retinoidi, oralni kontraceptivi, beta blokatori, amfetamini, hipolipidemični lekovi, kaptopril i teški metali.
 • Lokalni okidači: Alergije na sredstva za farbanje kose ili druge teške hemikalije u proizvodima za kosu.

Difuzno opadanje kose kod žena

Ovaj tip opadanja kose kod žena je prilično česta pojava (javlja se češće nego kod muškaraca), pri čemu su uzroci uglavnom hormonske prirode. Isto tako, preterano stilizovanje i tretiranje kose može da izazove ovaj problem.

Prekomerno korišćenje hemijskih tretmana za kosu, toplotnih alata (poput fena, prese za kosu, figara i dr.) i proizvoda za kosu može dovesti do difuznog opadanje kose. Poznato je da neki proizvodi za kosu, poput šampona na bazi sulfata i spreja za kosu – sadrže hemikalije koje nisu dobre za tvoju kosu i skalp. 

Frizure koje zahtevaju zategnutost kose poput uske pletenice ili repa mogu takođe prouzrokovati difuzno opadanje kose.

Gubitak kose kod žena – rešenje ipak postoji!

Fizički i mentalni stres

Hronične bolesti, drastično i prekomerno mršavljenje i ekstremni fizički napor mogu dovesti do toga da se telo dehidrira i iscrpi. Ovo može učiniti da folikuli dlake budu pothranjeni i slabi, što izaziva gubitak kose.

Hormonske promene

Hormonske promene u telu povećavaju osetljivost folikula dlake, slabe koren kose i uzrokuju difuzno opadanje kose. Menopauza, cista na jajnicima, hipotireoza, hipertireoza – između ostalih – s ustanja koja dovode do promene hormonalne ravnoteže u telu žene, što može na kraju dovesti do gubitka kose.

Trudnoća

Većina žena iskusi hormonalnu neravnotežu tokom i nakon trudnoće. To izaziva povećanu osetljivost u folikulima kose. Takođe stvara nepovoljne uslove skalpa. Svi ovi faktori zajedno mogu dovesti do toga da se javi difuzno opadanje kose posle porođaja.

Infekcija skalpa

Gljivične, bakterijske i virusne infekcije poput seboroičnog dermatitisa i psorijaze na skalpu mogu oslabiti koren kose i oštetiti folikule dlake, uzrokujući stanjivanje, lomljenje i difuzno opadanje kose.

Poremećaji štitne žlezde

Poremećaji štitne žlezde i anti-tiroidni lekovi gotovo uvek dovode do gubitka kose. Kosa izgleda retko, a gubitak kose je ravnomerno raspoređen po celom skalpu. Uspešno lečenje ovih poremećaja često dovodi do vraćanja kose, ali u nekim slučajevima gubitak kose je trajan.

Difuzno opadanje kose kod muškaraca

Kao što možda već znaš, višak muških polnih hormona – androgena – negativno utiče na ciklus rasta kose. Ovo važi i za žene i za muškarce.

Fizička trauma, gubitak krvi, anemija ili operativni zahvat su neki od faktora koji mogu pokrenuti difuzno opadanje kose kod muškaraca. Izloženost toksima poput teških metala takođe može izazvati ovo stanje. To je zato što „šok“ promene iz okoline uzrokuje da folikuli kose pređu u stanje mirovanja. Kada su folikuli dlake u stanju mirovanja, ne rastu onako kako bi obično trebalo.

Takođe, muškarci koji ne unose dovoljno proteina, koji se izgladnjuju ili koriste steroide ili neke druge lekove – podložni su difuznom opadanju kose.

Mislim da sam te upoznala sa tim koji su najčešći uzroci za ovo opadanje kose. Hajde sada da vidimo ono što te najviše zanima – a to je kako ovaj problem možeš uspešno da rešiš.

Kako se leči difuzno opadanje kose?

Tretmani za ovaj tip gubitka kose mogu da se kreću od promene načina života, promene proizvoda za negu kose do isprobavanja nekih profesionalnih procedura za podsticanje rasta nove kose.

Najbolji način za lečenje ovog problema je da najpre probaš da shvatiš (uz konsultaciju sa svojim lekarom) šta pokreće difuzno opadanje kose kod tebe – da li nešto iz okruženja, hormoni ili način života. Samo na taj način ćeš moći uspešno da se izboriš sa ovim stanejm.

Izaberi pravi proizvod za kosu

Da li znaš da sve ono što staviš na svoju kosu utiče na to kako će ona izgledati, rasti i koliko će biti zdrava? Ako želiš da preokreneš difuzno opadanje kose, počni od toga da se prebaciš na prave proizvode za negu i čišćenje kose.

Ne znam kakve šampone za kosu si do sada koristila, ali znam da je većina komercijalnih šampona za kosu danas puna hemikalija poput sulfata, silikona, parabena i drugih – koje su dokazano loše za tvoju kosu.

Pokušaj da pređeš na šampone bez sulfata, silikona i parabena kako ne bi opteretila skalp i kosu oštrim hemikalijama koje je oštećuju, čineći je lomljivom i sklonijom opadanju.

Operi kosu najmanje jednom u tri dana blagim, prirodnim šamponom kako bi uklonila svu nakupljenu prašinu, prljavštinu, ulje i bakterije. 

Svi drugi proizvodi koje koristiš za negu kose, uključujući regenerator, sprej, masku ili bilo kakvo pakovanje za kosu – treba da budu na prirodnoj bazi. Prirodni sastojci su nežniji prema skalpu i kosi i čak imaju tendenciju da preokrenu proces opadanja kose.

Šta ima najbolji šampon protiv opadanja kose i kako ti može pomoći!

Laserska terapija

Laserska terapija niskog nivoa postaje sve popularnija kao efikasan tretman za rast kose. Bavi se gubitkom kose ili stanjivanjem kose pružajući oštećenim ćelijama skalpa dodatnu energiju za nastavak normalnog funkcionisanja. Ovo može pomoći u suzbijanju difuznog opadanja kose.

difuzno opadanje kose-2

Spa za kosu

Da li si čula da postoji profesionalni spa za kosu? Mnogi saloni nude ove spa tretmane za kosu koji su namenjeni njenom jačanju, obnavljaju i ishrani. Ovi tretmani su idealni za žene koje su zauzete i pod stresom. Oni ne samo da poboljšavaju zdravlje kose, već su i savršen način za opuštanje i uživanje. Ovo su prednosti spa tretmana za kosu:

 • Dubinsko regenerisanje kose, tretman ispucalih krajeva i popravljanje suve, oštećene i kose bez sjaja. Takođe pomaže da se oslobodiš peruti.
 • Spa tretman za kosu pruža tvojoj kosi i skalpu esencijalnu negu potrebnu za zdrav rast kose.
 • Pomaže da se ojačaju folikuli kose i revitalizuje skalp, stvarajući idealno okruženje za nesmetan rast kose.
 • Sprečava starenje skalpa i stimulišućim masažama poboljšava cirkulaciju krvi u koži glave.
 • Takođe pomaže u uklanjanju nečistoća sa tvoje kose i skalpa, sprečavajući začepljenje i nakupljanje, što rezultira boljim zdravljem tvoje kose.

Evo kako ojačati koren kose prirodnim putem!

Transplantacija kose

Transplantacija kose jedna je od restorativnih metoda za obnavljanje kose. To se postiže uzimanjem dlake sa donora i postavljanjem na mesto gubitka kose. U početku bi mogao postojati period efluvijuma, ali dlaka donora na kraju raste onako kako je to činila na mestu donora. Ova procedura je sve popularnija, daje dobre rezultate – a nosi rizik od vrlo malo komplikacija. 

Tehnike transplantacije kose se konstantno usavršavaju, pa pogledaj kako radi Elithairtransplant presađivanje kose

Ishrana za difuzno opadanje vlasi

Kada je u pitanju zdravlje kose, ono što staviš u svoje telo jednako je važno kao i ono šta stavljaš na svoju kosu. Održavanje zdrave i uravnotežene ishrane postaje presudno čim primetiš opadanje kose.

Budući da telogeno difuzno opadanje kose može često da nastane usled nedostataka u ishrani, što se pre svega odnosi na vitamine i minerale – povećanje unosa ovih esencijalnih elemenata može preokrenuti gubitak kose.

B vitamini

Nedostatak vitamina B grupe, naročito vitamina B6 i vitamina B12, može proizvesti brojne fiziološke neželjene efekte – uključujući difuzno opadanje kose. Rešavanje ovog nedostatka može efikasno lečiti gubitak kose. Prehrambeni izvori vitamina B6 su riba, džigerica, svinjetina, piletina, krompir, banane i suvi pasulj. Prehrambeni izvori vitamina B12 uključuju jaja, meso, meso živine, školjke i mleko.

Cink 

Ljudi koji imaju manjak cinka podložni su gubitku kose i telogen difuznom opadanju kose. Zato oni koji imaju ovaj problem zbog nedostatka cinka – mogu preokrenuti gubitak kose povećavajući prehrambeni unos cinka. Prehrambeni izvori cinka uključuju ostrige, krabe, indijski orah i švajcarski sir.

Lizin

Naučni dokazi su pokazali da difuzni gubitak kose može biti rezultat nedostatka aminokiseline lizina. Lizin je esencijalna aminokiselina, ali telo ne može da je proizvede, pa se mora uneti putem ishrane. Prehrambeni izvori lizina uključuju crveno meso, svinjetinu, meso živine, parmezan, sardine, orašaste plodove i jaja.

Pročitaj više o značaju svih vitamina za kosu.

Suplementi za difuzni gubitak 

Jedi pravilno, vežbaj, smanji stres, odmaraj se, spavaj dosta i na dobro msi putu da rešiš difuzno opadanje kose. Uz to, možeš da počneš da koristiš i neke dobre suplemente koji sadrže potrebne vitamine i minerale:

 • Vitamin B-kompleks – 50 mg glavnih B vitamina (uključujući folate, biotin i inozitol)
 • Vitamin B6 – 50 mg vitamina B6
 • Vitamin C sa bioflavonoidom – jedan do dva grama dnevno
 • Jedna preporučena dnevna doza magnezijuma, sumpora, cinka
 • Kopriva – 250 mg tri puta dnevno
 • Laneno ulje – jedna kašika dnevno ili jedna tableta
 • Vitamin E – 400 do 800 IU dnevno
 • Beta-karoten – 10.000 do 15.000 IU beta-karotena dnevno
 • Silicijum (iz rastavića) – 300 mg dnevno.

 

 

Dodatni saveti za rast kose

Evo još nekoliko važnih saveta za rast kose:

 • Izbaci ili smanji pušenje, kofein i gazirane sokove, koji slabe tvoj organizam.
 • Hrani se zdravo. Izbegavaj hranu bogatu šećerom ili masnoćom.
 • Tretiraj kosu poput komada stare čipke. Izbegavaj nepotrebno četkanje, češljanje ili bilo kakvo oblikovanje kose.
 • Izbegavaj upotrebu vruće vode, fena, pegli ili drugih alata za negu kose koji je mogu oštetiti.
 • Svakog dana radi masažu skalpa kako bi podstakla folikule dlaka.
 • Redovno primenjuj prirodne tretmane za kosu.
 • Redovno se šišaj kako bi uklonila ispucale krajeve i omogućila kosi da izgleda zdravije.

Difuzno opadanje kose jeste česta pojava, ali ne i nerešiva! Nadam se da su ti ove informacije pomogle da shvatiš da postoji rešenje za tvoj problem – na tebi je samo da ga prepoznaš i da budeš uporna.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test