Naslovna » Najbolji šampon za kosu birajte na ovaj način
Kosa

Najbolji šampon za kosu birajte na ovaj način

najbolji šampon za kosu

Najbolji šampon za kosu je ključan je za održavanje zdravlja i kvaliteta tvoje kose i kože glave. Kako se bira šampon prema tipu kose i stanju kože glave?

Odlaziš u prodavnicu i hvataš se za prvi šampon koji ti padne pod ruku? Gledaš da ti se svidi ambalaža ili se jednostavno oslanjaš na prihvatljivu cenu? Nemaš vremena da baciš pogled na listu sastojaka i zalećeš se. Velika greška!

Ovim si sebi načinila veliku štetu, a videćeš i kako.

Znam da želiš samo najbolje svojoj kosi, ali moraš imati i određeno znanje o tome kako odabrati najbolji šampon za kosu, i to baš za tvoju kosu!! Nije svaki šampon dobar za svakoga i tačka!

Nemoj da slušaš savete drugarica, ako ona ima drugačiji tip kose (i kože glave) od tebe. Ne mora da znači da šampon koji kod nje radi, jeste dobar i za tebe. Zato su tu saveti u ovom tekstu.

Reši veliko pitanje u vezi pravilne nege kose. I ne samo to, nekada ćeš birati šampon prema stanju kose, npr. šampon protiv peruti ili šampon protiv opadanja kose ili prema tipu kose, šampon za masnu kosu, šampon za oštećenu kosu.

Informiši se kako odabrati najbolji šampon za kosu, a najbolje je da to bude prirodni, biljni šampon za kosu. Ovim ćeš sebi osigurati uvek čistu, zdravu i sjajnu kosu!

Najbolji šampon za kosu krije tajnu u sastojcima!

Šampon na prvom mestu obezbeđuje čišćenje kože glave i kose, što je svakako njegova primarna funkcija. Pored toga najbolji šampon za kosu služi i za oplemenjivanje i ulepšavanje kose i deluje kao dodatak u lečenju različitih poremećaja skalpa. 

Da bi se to postiglo, koriste se različiti sastojci u određenoj proporciji, kako bi se zadovoljile određene potrebe kose i kože glave.

Među sastojcima koji ulaze u sastav šampona za kosu su: deterdženti, regeneratori, zgušnjivači, podešivači pH, konzervansi, specijalni aditivi i dr. I to onda nisu prirodni šamponi.

Dakle, ovo je uobičajen sastav šampona za kosu dostupnih na tržištu. Međutim, veliki problem je što su ovo teške hemikalije koje mogu da oštete tvoju kosu i kožu glave, ali i opšte zdravlje!

Istina je! Tako je malo potrebno da svoje vlasi uništiš. Ali, bukvalno!

Ne zaboravi da se veliki deo onoga što nanosiš na svoju kožu (uključujući i kožu glave) apsorbuje u krvotok i tako sprovodi širom tela.

Nisi o ovome razmišljala, zar ne?

Nije ni Vesna, dok nije bezmalo ostala bez kose. Njena kosa počela je da se jako masti, zatim da opada sve više i više. Bila je toliko retka da joj se plakalo kada se pogleda u ogledalo. Rešila je da tome stane na put i našla je jednostavno rešenje koje joj je preporodilo kosu. Sada joj kosa više ne opada, gusta je i zdrava. O čemu je reč? Saznaj iz njene lične priče na ovom linku: https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Ne želim da ulazim u dublju priču o tome zašto se ovi navedeni sastojci koriste, jasno je da imaju funkciju da očiste kožu glave i kosu i da zadovolje njene ostale potrebe. Umesto toga, želim da ti kažem da za sve u životu postoji alternativa, pa tako i za šampone za kosu na bazi hemikalija!

Što je naravno super vest!!

Ako se mučiš sa pitanjem – kako odabrati najbolji šampon za kosu – odmah ću ti reći da gledaš da on bude na prirodnoj bazi. Postoji toliko divnih biljaka, ulja i drugih potpuno prirodnih sastojaka koji mogu da čine tvoj prirodni šampon za kosu pravim izborom.

Zato sastav prirodnog šampona za kosu treba da izgleda ovako:

 • Hidrirajuća ulja: maslinovo ulje, bademovo ulje, kokosovo ulje, kakao buter, ulje pšeničnih klica, babasu ulje, makadamija ulje i dr.
 • Biljni ekstrakti koji jačaju koren kose i eliminišu višak sebuma: kopriva za kosu, arnika, hajdučka trava, rastavić, beli luk i dr.
 • Sastojci koji deluju protiv bakterija i gljivica na koži glave: ulje čajevca, beli luk i dr. 
 • Sastojci koji regenerišu dlaku i kožu glave: aloe vera, alantoin, hamamelis.
 • Sastojci koji umiruju iritirani skalp i neguju kožu glave: kamilica, menta i dr.

Dakle, zaključaj je jasan – biraj šampone bez sulfata, parabena i silikona!

Pa da vidimo i zašto!

Šamponi bez sulfata i parabena

Sulfati su ti koji prave penu i zahvaljujući kojima imamo taj osećaj čišćenja kose. Ali, da li je to zapravo dobro za našu kosu? 

Ono što možda nisi znala jeste da izlaganje kose toj hemijskoj supstanci zapravo dugoročno uništava tvoju kosu. Hemikalije deluju tako što uklanjaju esencijalna ulja koja su kosi potrebna da bi ostala zdrava, razbijajući proteine i sprečavajući zdrav rast kose. 

Proizvodi koji sadrže sulfate imaju snagu čišćenja koja je previše agresivna i isušujuća – što oštećuje kosu i čini da ona vremenom počne da opada! Zato su prirodni i šamponi bez sulfata imperativ u savremenom svetu kozmetike za kosu.

 

Parabeni se koriste za produženje roka trajanja prosečnog proizvoda za negu kose. To su hemikalije koje se koriste kao konzervansi zbog njihovih jakih antibakterijskih i antifungalnih svojstava. 

Parabeni kao što su metilparaben i propilparaben su hemikalije koje su poznate po svojoj toksičnoj prirodi. Parabeni ne samo da iritiraju kožu – što može učiniti skalp nezdravim – oni takođe mogu da utiču na hormonsku ravnotežu, što može dovesti do gubitka kose. 

Zato treba da odabereš šampon bez parabena!

baner

Izbegavaj ove sastojke!

Većina nas ima svoj omiljeni šampon. Možda nam se sviđa kako miriše ili je jednostavno savršen za našu kosu. Međutim, verovatno ne znamo šta je u našem omiljenom proizvodu za negu kose, jer čitanje etikete šampona je ponekad kao čitanje stranog jezika. 

Na primer, hemijski dimetikon (koji čini kosu sjajnom i olakšava raščešljavanje) je u mnogim šamponima, ali po nekim istraživanjima može biti toksičan. Pored toga, na snazi je mnogo rasprava o bezbednosti natrijum lauril sulfata (SLS) i natrijum lauret sulfata (SLES). Iz ovoga jasno proizilazi da kako odabrati najbolji šampon za kosu treba da se zasniva i na sastavu šampona. 

Kao što sam već naglasila, uvek treba odabrati najbolji šampon za kosu bez sulfata i parabena. Ali, nažalost, tu se spisak ne završava.

Koji su štetni sastojci u šamponu? 

 • Amonijum lauril sulfat, natrijum lauret sulfat, natrijum-lauril-sulfat (SLS). Potraži šampone koji ne sadrži ove sastojke, jer su surovi deterdženti. 
 • Natrijum hlorid. Koristi se kao zgušnjivač u šamponima i sredstvima koja sadrže natrijum lauril sulfat. Uzrokuje suvoći i svrab kože glave.
 • Polietilen glikol. PEG/polietilin ili polioksietilin, koristi se kao sredstvo za zgušnjavanje. Lišava kosu prirodne vlage. 
 • Dietanolamin (DEA) i trietanolamin (TEA).  Može izazvati iritaciju vlasišta i alergijske reakcije, a takođe uništava sve dobre stvari u tvojoj kosi (kao što je keratin), čineći vašu kosu suvom, lomljivom i beživotnom.
 • Parabeni.  Objasnila sam već zašto treba da ih zaobiđeš u širokom luku!
 • Formaldehid.  Prekomerna izloženost formaldehidu, koji se nalazi u nekim šamponima, može izazvati gubitak kose.
 • Alkohol.  Gotovo svi proizvodi za negu kose sadrže neki oblik alkohola, koji može osušiti kosu ako je u visokim koncentracijama. Drži se podalje od šampona sa alkoholom navedenim kao jednim od prva četiri sastojka, jer to znači da ga ima u većoj količini.
 • Sintetički mirisi ili parfemi. Obično predstavljaju složenu mešavinu desetine hemikalija. Oko 3.000 hemikalija se koristi u samo jednom mirisu! Mnogi mirisi su iritanti i mogu uzrokovati nadraženost vlasišta.
 • Sintetičke boje. Ovi sastojci se često pojavljuju kao FD&C ili D&C praćeni bojom i brojem. Pigmenti u boji mogu izazvati osetljivost kože zajedno sa iritacijom skalpa.
 • Propilen glikol.  Sprečava zamrzavanje proizvoda tokom transporta i skladištenja. Može iritirati kožu, izaziva alergijske reakcije, a i menja strukturu kože.
 • Lanolin, vazelin i mineralno ulje. Ovi sastojci zapravo opterećuju kosu i sprečavaju da prirodna ulja proizvedena od strane vlasišta budu apsorbovana od strane kose. 
 • Dimetikon. Dimetikon je sintetički polimer i oblik silikona sa dve vezane metil grupe. Obično se koristi za zaključavanje vlage u kosi i deluje kao aditiv za izglađivanje teksture kose. Njegova bezbednost je dovedena u pitanje, jer postoje izveštaji o ljudima koji reaguju na ovaj derivat silikona, jer može izazvati iritaciju kože i vlasišta, što dovodi do ispucale kože, osipa, pečenja i svraba. Takođe izaziva i cistične akne, jer dimetikon ima tendenciju da začepljuje pore. Ne dozvoljava vlasištu da diše, što dovodi do povećane pojave akni i iritacije folikula kose, što može inicirati opadanje kose. 

Prirodni šamponi u svom sastavu nemaju štetne dodatke, konzervanse i druge hemijske dodatke.

Saveti kako odabrati najbolji šampon za kosu!

Prvo i osnovno na šta treba da obratiš pažnju prilikom odabira pravog šampona – jeste kakvog tipa je tvoja koža glave. Kao i koža lica, tako i koža glave može biti suva, masna, mešovita ili normalna. Upravo time treba da se vodiš.  

Ali u svim ovim slučajevima je bolja varijanta da šampon bude na prirodnoj bazi. Poenta kod šampona za kosu je da deluješ na skalp, jer na kraju krajeva, iz njega izlazi kosa.

Skalp je taj koji može da bude isušen ili da luči previše sebuma.

To se svakako odražava i na tip i kvalitet kose. Kada ustanoviš kog tipa je tvoja koža glave, onda je pitanje kako odabrati prirodni i najbolji šampon za kosu puno lakše.

šampon za kosu

Najbolji šampon za oštećenu kosu

Suvu kosu je lako dijagnostikovati zbog očiglednog odsustva hidratacije, što je čini oštrom i oštećenim. Ovakva kosa ima tendenciju da bude ‘’slamasta’’ i neukrotiva. To može biti zbog različitih razloga, među kojima se može naći i višak kozmetičkih i hemijskih proizvoda za negu i tretmane kose. 

Prirodni šamponi za suvu kosu sa hidrirajućim i omekšavajućim sastojcima su najefikasniji u tretiranju suve kose. Gledaj da to budu šamponi na bazi prirodnih, hidrirajućih ulja – maslinovo, bademovo, kokosovo, šea puter i dr. Ovi proizvodi podstiču zadržavanje vlage i mogu biti korisni za tvoju suvu kožu glave.

Ako je tvoj skalp veoma suv, i muče te i svrab glave i perut, razmisli o prirodnim šamponima koji su posebno formulisani za suvo vlasište. Sastojci, kao što su mentol i ulje čajevca, mogu pomoći u dubinskoj hidrataciji.

Zaobiđi u širokom luku šampone koji sadrže sulfate, koji su poznati po tome da isušuju skalp!

Suva kosa zahteva posebne proizvode za njegu, koja pogoduju hidrataciji, ali koji istovremeno osiguravaju vitamine i hranjive supstance za ovako beživotnu kosu.

Najbolji šampon za masnu kosu

Ukoliko je tvoja koža glave masna, onda se sigurno mučiš i sa masnom kosom. Verujem da si probala desetine šampona i da možda nisi imala sreće. Moguće da nisi koristila pravi šampon za masnu kosu. Zato poslušaj ove savete:

 • Izbegavaj šampone na bazi ulja, koji su previše hidratantni i imaju tendenciju da zaglađuju kosu. Ulje ili vlaga definitivno nisu nešto što želiš da dodaš svojoj već masnoj kosi.
 • Koristi samo prirodne šampone na bazi zdravih i lekovitih prirodnih sastojaka koji imaju sposobnost dubinskog čišćenja kose, kože glave i odmašćivanja skalpa. Svakako nemoj da preteruješ sa ovakvim šamponom i da pereš kosu prečesto. Ako previše isušiš kožu glave, to zapravo može stimulisati više proizvodnje sebuma i tako se stvara začarani krug. Preporuka je da se pere kosa na dva do tri dana.
 • Nakon pranja kose odgovarajućim prirodnim šamponom, izbegavaj da koristiš regenerator, naročito na korenu kose. Možeš eventualno da ga staviš na krajeve kose, posebno ako su oni suvi, ali gledaj da to bude prirodni regenerator za kosu.

opadanje-kose-zene

Šampon za normalnu kosu

Kada tvoj skalp nije preterano suv ili mastan, odnosno ako imaš normalan tip kose – možeš da izabereš prirodni šampon koji odgovara tvojim željenim rezultatima.

 • Hidratantni šampon: odličan je za dodavanje vlage, sjaja i glatkoće kosi. Dobar je za gustu ili kovrdžavu kosu kojoj fali vlage.
 • Najbolji šampon za farbanu kosu: odličan izbor ako kosu često farbaš. Njoj je potrebno dosta tretmana za oporavak.
 • Prirodni šampon za jačanje/učvršćivanje kose: dobar je za oštećenu, oslabljenu ili lomljivu kosu. Obično sadrži dodatne proteine za poboljšanje stanja kose.
 • Balansirajući šampon: zlatna sredina. Niti previše vlaži kosu, niti je isušuje.
 • Prirodni šampon za ispravljanje kose: tipično je bogat dodatnim hidratantnim sredstvima i sredstvima za zaglađivanje kose, koji pomažu pri zatvaranju kutikule i pružaju odličnu osnovu za ispravljanje kose.
 • Najbolji šampon za kovrdžavu kosu: vrlo hidratantan i sadrži sastojke koji ‘’smiruju’’ kovrdže bez da ih ‘’liši života’’ i da one padnu.

Kao što si videla, kako odabrati najbolji šampon za kosu ponekad može da se pretvori u pravu malu naučnu disciplinu. Međutim, nije to baš tako. Kada usvojiš ove savete i naučiš da ih primenjuješ u praksi, stvari se mnogo pojednostavljuju. 

Počni od toga da budeš svesna koji je tvoj tip kože glave i da šampon treba da bude na prirodnoj bazi, uz obavezno izbegavanje navedenih štetnih sastojaka – i obavila si skoro čitav posao!

Koji šampon za kosu ti koristiš? Da li se tvoj izbor uklapa sa mojim savetima? 

Da li imaš još nešto da dodaš na temu kako odabrati najbolji šampon za kosu, a da nisam ovde pomenula?

Test