Naslovna » Šampon za oštećenu kosu biraj na ovaj način!
Kosa

Šampon za oštećenu kosu biraj na ovaj način!

šampon za oštećenu kosu

Šampon za oštećenu kosu daje dobre rezultate, ali ne svaki.Kako da prepoznaš najbolji i da tvoja kosa povrati sjaj i mekoću? Prati savete i nećeš pogrešiti.

Oštećena kosa je nešto što muči veliki broj devojaka, a nije ni čudo – kada se osvrneš na to kakvim sve uticajima je naša kosa konstantno izložena. Počev od neadekvatnih preparata i agresivnih tretmana za kosu, upotrebe toplotnih alata, loše ishrane, vremenskih uslova, načina stilizovanja kose…i spisak bi tako mogao da ide u nedogled.

Neću ti ovde sada govoriti kako su tvoje loše navike uzrokovale da ti se kosa ošteti, naprotiv – nudim ti rešenje za nastali problem. U pitanju je šampon za oštećenu kosu.

Ako si ikada maštala o tome da postoji jedan preparat koji će tvoju oštećenu kosu preporoditi, onda su se tvoje želje ostvarile.

Kada spojiš najbolje moguće sastojke u jednom proizvodu – dobiješ pravi eliksir za obnovu svoje kose, i to u vidu šampona.

 Pomažem ti kako da izabereš pravi šampon za oštećenu kosu, na koje sastojke treba da obratiš pažnju i kako pravilno treba da ga koristiš za najbolje rezultate.

Kako da prepoznaš oštećenu kosu?

Veoma je važno da budeš svesna zdravlja svoje kose. Ukoliko si nezadovoljna izgledom i kvalitetom svoje kose, dobro pogledaj njeno trenutno stanje i proceni kako tvoja rutina nege utiče na to. Ako budeš bila dovoljno obazriva prema znakovima oštećenja kose, možeš na vreme da preduzmeš prave korake i svoju kosu vratiš na pravi put!

Neke vrlo jednostavne promene u rutini nege kose će ti se isplatiti u vidu zdravih, bujnih pramenova. Ono od čega prvo treba da pođeš svakako jeste šampon koji redovno koristiš za pranje kose.

Ovo je preparat koji se najviše koristi u nezi i čišćenju kose i tu ne smeš da napraviš grešku. Svaka greška koštala bi te zdravlja tvoje kose. A to definitivno ne želiš.

Vesna je upravo odabirom pravog šampona promenila svoju kosu od neugledne, retke koja opada do kose koja je gusta bujna i zdrava. Kako? I ne slutiš koliko je lako! I ti možeš na isti način da vratiš život svojoj kosi. Pročitaj njeno lično iskustvo da saznaš o čemu je reč, na ovom linku: https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Hajde prvo da te upoznam sa tim kako možeš da prepoznaš znakove oštećenja kose.

 • Ispucali i zamršeni krajevi kose – obmotaj neki pramen kose oko prsta ili olovke. Svi mali i neravni pramenovi ukazuju na to da imaš ispucale krajeve, koji su često prvi znak oštećene kose 
 • Gruba tekstura kose – kosa oštećena usled upotrebe toplotnih alata se vrlo lako prepoznaje, obično je vrlo suva, gruba, beživotna, tekstura joj je krhka i verovatno ćeš imati ispucale krajeve.
 • Ekstremno lomljenje i rasipanje kose – kosa ti je definitivno oštećena ako redovno primećuješ kako velike količine kose ispadaju kada se češljaš ili stilizuješ kosu.
 • Nedostatak sjaja – zdrava kosa je i sjajna kosa, ako tvojoj kosi nedostaje sjaja, znači da je ona oštećena. Dlaka prestaje da se sjaji kada je kutikula oštećena. Kod oštećene kose primetićeš da nema sjaja ni nakon tretmana dubinskog regenerisanja.
 • Previše zamršena kosa – ukoliko ti se kosa često zamrsi toliko da jedva možeš da je raščešljaš, sigurno je oštećena; upotreba jeftinih, plastičnih četki i češljeva samo doprinosi ovom problemu.

baner

 • Nedostatak vlage – zdrava kosa je mekana i hidrirana, a ne lomljiva i suva. Ako imaš izrazito suvu kosu bez obzira na to što koristiš adekvatne preparate za hidrataciju kose – onda ti je kosa oštećena.
 • Nedostatak elastičnosti – kosa se može protegnuti do određene tačke pre nego što počne da puca. Elastičnost oštećenih pramenova kose mnogo je manja od zdravih.

Saznaj kako oporaviti oštećenu kosu potpuno prirodnim metodama!

Kako izabrati šampon za oštećenu kosu?

Teško je izbeći suvoću i oštećenje kada prema kosi postupaš kao prema predmetu eksperimentisanja. Ako si potvrdila većinu gore navedenih znakova oštećene kose kod sebe – onda je tvoja kosa oštećena.

Svaki tvoj pramen kose ima tri sloja. Unutrašnji sloj se naziva medula, koja je okružena srednjim slojem, korteksom. Spoljašnji sloj se naziva kutikula. Kutikula je sloj koji štiti tvoju kosu, a kada je oštećena, tvoja kosa postaje suva i krhka. 

Dakle, kada kažemo da je kosa oštećena, tu pre svega mislimo na oštećenu kutikulu dlake. Zato moraš da pronađeš odgovarajući šampon za suvu i oštećenu kosu koji će ‘’popraviti’’ kutikulu i nahraniti dlaku iznutra.

Svaki proizvod koji naneseš na svoju kosu, u kombinaciji sa faktorima kao što su zagađenje, toplota i sunce – imaće posledice u obliku oštećene kose. Znam, spoljašnje faktore poput zagađenja, vremenskih uslova i sunca ne možeš baš da izbegneš i kontrolišeš – ali zato vrlo možeš da kontrolišeš šta ćeš stavljati na svoju kosu. Pa zašto ne bi krenula od toga?

Ne znam kakav šampon za kosu si koristila do sada. Da li si ikada obraćala pažnju na njegove sastojke?

Da li sadrži sulfate? Parabene? Silikone? Bilo kakve hemikalije? Ako je tvoj odgovor potvrdan, onda znaj da si ovim šamponom samo doprinela oštećenju svoje kose.

Znam, mnogi šamponi se reklamiraju kao odlični za oštećenu kosu – pa posegneš za njima i ne čitajući šta sve sadrže. Greška. 

Uvek pročitaj šta šampon za oštećenu kosu sadrži. Jer ukoliko sadrži previše hemikalija ili ozloglašene sulfate, džaba mu sve ostalo. Ovi štetni sastojci uvek će poništiti dejstvo bilo kog dobrog sastojka u nekom šamponu. I tako se samo vrtiš u krug, koristiš sve više i više šampona u nadi da ćeš rešiti svoj problem – a ono ništa. Iz tog razloga uvek treba da se okreneš prirodnim sastojcima.

Izbor pravog šampona za oštećenu kosu je upravo ono što ti treba da konačno rešiš svoj problem. Znaš da pravilna nega i čišćenje kose i kože glave najviše zavise od odabira šampona, zato ovde ne smeš da pogrešiš.

Potrebe tvoje kose moraju biti zadovoljene korišćenjem adekvatnog preparata!

Zašto je šampon bez sulfata dobar za tebe?

šampon za oštećenu kosu

Prirodni šampon za oštećenu kosu

Sigurno si toliko puta čula izreku ‘’prirodno je najbolje’’. Kao neka mantra. Ovo može da se primeni na svaki sferu života, pa tako i na kozmetiku. Ako se pitaš koji šampon za oštećenu kosu je najbolji, onda je moj odgovor (ali i odgovor stručnjaka za kosu) – prirodni šampon za oštećenu kosu. Ovde ne možeš da pogrešiš.

Kada je u pitanju šampon za oštećenu kosu, nema sumnje da treba da se odlučiš za prirodni proizvod koji ne sadrže oštre hemikalije poput sulfata, alkohola, parabena, silikona i drugih hemikalija. 

Možda misliš da proizvodi sa hemikalijama mogu dobro da očiste tvoju kosu, ali oni takođe uklanjaju vlagu i izuzetno su oštri na već oštećenoj kosi. Da bi izbegla nagomilavanje hemikalija i dalje oštećenje svoje kose – izaberi najbolji šampon za suvu i oštećenu kosu koji ne sadrže oštre hemikalije.

Pročitaj zašto treba da koristiš biljni šampon za kosu!

Šampon za oštećenu kosu sastojci

Gledaj da tvoj šampon za oštećene vlasi sadrži što više prirodnih sastojaka. To mogu biti razni biljni ekstrakti, prirodna ulja, vitamini, minerali, antioksidanti, omega masne kiseline, aminokiseline i dr.

Danas se naročito cene šamponi za oštećenu kosu koji su obogaćeni prirodnim uljima poput arganovog, ricinusovog, ulja semenki grožđa, pirinča i dr. Ovo su prirodna ulja koja odgovaraju oštećenoj kosi, na taj način što je efikasno hidriraju i obnavljaju – a da je pritom ne maste i ne opterećuju.

Pored toga, navedena ulja sadrže UV inhibitore koji štite kosu od štetnog dejstva UV zračenja.

Poput sapuna, neki šamponi su oštriji od ostalih. Oni sa blažim površinski aktivnim materijama imaju tendenciju da budu nežniji, baš kao što bi nežni sapun trebao da bude nežno sredstvo za čišćenje lica. To znači da je prirodni šampon za oštećenu kosu po pravilu blaži i stoga je bolji za negu kose – jer je ne lišava prirodnih ulja.

 • Ekstrakt koprive je odličan prirodni sastojak za jačanje korena kose, koji pospešuje površinsku cikrulaciju kože glave i time sprečava opadanje i proređivanje tvoje kose.
 • Arganovo ulje se s punim pravom smatra tečnim zlatom za negu kože i kose, jer prodire u samu dlaku i dubinski je regeneriše, čineći je mekom, elastičnom i sjajnom.
 • Ricinusovo ulje je poznato po tome da podstiče rast nove, zdrave kose – zahvaljujući tome što dubinski hrani dlaku.
 • Protein pšeničnih klica direktno pomaže da se oštećena kosa obnovi, pružajući joj neophodne proteine koji jačaju strukturu dlake. Uz to čini kosu sposobnijom da zadrži prirodnu vlažnost.
 • Ulje semenki grožđa je moćan antioksidant koji štiti tvoju kosu od spoljašnjih uticaja i oštećenja, a pritom je dubinski hidrira.
 • Ulje pirinča možda nije do sada bilo tako čest sastojak u šamponima za kosu, ali je neverovatan sastojak koji dubinski hrani dlaku neophodnim vitaminima, mineralima i omega 6 masnim kiselinama. Pored toga, snabdeva kosu i zadovoljavajućom količinom proteina i stoga je čini jačom i otpornijom.
 • D-Pantenol je neprikosnoveni sastojak za omekšavanje i popunjavanje oštećene kose. Na taj način olakšava raščešljavanje i oblikovanje kose. 

Zašto je šampon od koprive džekpot za tvoju kosu?

Koje kriterijume treba da zadovolji šampon za oštećenu kosu?

Šampon za oštećenu kosu treba da:

 • bude na prirodnoj bazi
 • ne sme da sadrži sulfate, parabene, silikone, alkohole i druge oštre hemikalije
 • bude pogodan za sve tipove kose
 • bude hipoalergen
 • obnavlja, popravlja i hrani dlaku iznutra
 • popravlja oštećenu kutikulu dlake
 • jača koren dlake i samu strukturu dlake
 • dubinski omekšava kosu
 • dubinski hidrira i pomaže kosi da zadrži prirodnu vlažnost 
 • hrani dlaku neophodnim vitaminima, mineralima, proteinima, masnim kiselinama i drugim korisnim sastojcima
 • štiti dlaku od uticaja spoljašnje sredine i propadanja
 • vraća kosi elastičnost i sjaj
 • sprečava opadanje kose i podstiče rast nove kose
 • čini kosu punjom, poslušnijom i lakšom za oblikovanje.

Kako oporaviti ispucalu kosu na prirodan način?

Kako se koristi šampon za oštećenu kosu?

Šamponiranjem treba da očistiš kožu glave i kosu, kao i da ukloniš višak ulja i prljavštine s njih. Kada previše često pereš kosu, šampon počinje da uklanja prirodna ulja (sebum) sa tvog skalpa. Ne zaboravi da sebum neguje i štiti kutikulu dlake. Kada se kosa liši prirodnih ulja usled previše čestog pranja kose šamponom, ona postaje suva, krhka i oštećena.

To znači da šampon za oštećenu kosu ne treba da koristiš svakog dana. Biće dovoljno da ga koristiš svaki drugi dan ili jednom u svaka tri dana.

Još jedna bitna napomena je da nikako ne koristiš vruću vodu za pranje oštećene kose – jer toplota dodatno oštećuje. Dovoljno je da voda bude mlaka i prijatna.

Kada je u pitanju pravilno korišćenje šampona za oštećenu kosu – prilikom pranja kose treba nežno masirati kožu glave i prstima stimulisati dublje prodiranje aktivnih sastojaka.

Ukoliko imaš masni tip kose, savetujem ti da koristiš tzv. ‘’tehniku otvorenih dlanova’’ umesto prstiju. To znači da kožu glave treba da masiraš otvorenim dlanovima. Naime, ova metoda manje izaziva dodatno lučenje sebuma.

Kada umasiraš šampon u vlažnu kosu, sačekaj da odstoji nekih 2-3 minuta, a zatim normalno isperi kosu. Na kraju možeš isprati kosu hladnom vodom, da zatvoriš kutikule.

Nakon korišćenja šampona je jako važno da dobro ispereš kosu, kako bi izbegla nakupljanje proizvoda – što pogoduje oštećenju kose.

Nakon ovoga, poželjno je i da koristiš adekvatan prirodni regenerator za oštećenu kosu – samo ga nemoj stavljati suviše blizu kože glave. Regenerator takođe treba dobro da ispereš. 

Saznaj kako ojačati koren kose prirodnim putem?

šampon za oštećenu kosu-2

Najbolji šampon za oštećenu kosu

Sigurno se pitaš koji je najbolji šampon za oštećenu kosu? Sigurno je to onaj koji zadovoljava sve one kriterijume koje sam ti navela – stoga uvek traži takav proizvod.

Tragala sam za šamponima za oštećenu kosu prisutnim na našem tržištu, i izdvojili su se sledeći brendovi: Garnier Fructis Sos Repair šampon za oštećenu kosu, FITOVAL šampon za oštećenu kosu, Pantene Oil Theraphy – šampon za slabu i oštećenu kosu, L’oreal Elseve total REPAIR – šampon za izuzetno oštećenu suvu kosu i mnogi drugi.

Od svih, po komentarima i iskustvima izdvojio se Vlasilan šampon. Zapravo, to je set od 2 formule koji na poseban način tretira tvoju oštećenu kosu i krajeve.

Odgovarajući šampon za oštećene vlasi koji treba da zadovoljava sve gore navedene kriterijume – jeste tvoj najbolji saveznik u preporodu tvoje kose – ali i tvog samopouzdanja! Zato budi na pravoj strani – na strani prirode.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test