Naslovna » Kako oporaviti oštećenu kosu potpuno prirodnim metodama!
Kosa

Kako oporaviti oštećenu kosu potpuno prirodnim metodama!

kako oporaviti oštećenu kosu

Ako želiš da znaš odgovore na pitanje kako oporaviti oštećenu kosu sasvim prirodno, na pravom si mestu da saznaš sve! Konačno možeš da uživaš u predivnoj kosi kao sa reklame!

Suvi krajevi, ispucala kosa, beživotna kosa i lako lomljiva kosa su sve sinonimi koji opisuju oštećenu kosu. Dobra vest je da kako oporaviti oštećenu kosu nije zapravo teško.

Sve što treba da znaš jeste kako treba da izgleda pravilna briga o kosi.

 

Nema potrebe da posežeš za hemijskim tretmanima i preparatima, koji su zapravo vrlo agresivni i štetni za tvoju kosu. Priroda nudi najbolje rešenje.

 

Istraživala sam sve na temu kako oporaviti oštećenu kosu i evo šta sam saznala.

 

Zašto mi je kosa oštećena i suva?

 

Prvo je važno da razumeš sastav kose kako bi mogla da shvatiš uzroke i pravi tretman za svoje stanje.

Kosa je izdanak poput niti koji raste iz folikula. Uglavnom se sastoji od keratina i podeljena je u tri morfološka regiona: kutikula, medula i korteks.

Kutikula je spoljašnji sloj kose, dok je medula srednji sloj kose. Korteks je najdublji sloj kose i kosa je vezana za skalp kroz korteks.

Šta je oštećena kosa?

 

Za kosu se kaže da je oštećena kada se bilo koji od slojeva kose fizički ili hemijski promeni. Ova promena u slojevima kose takođe uzrokuje suvoću kose.

Keratin, koji je glavna komponenta kose, rastvara se, uzrokujući da kosa oslabi. I tu se javlja problem.

Ovaj problem nije nerešiv! Upoznaću te sa tim kako oporaviti oštećenu kosu.

Za početak, pročitaj Vesnino iskustvo i kako je to ona uradila. Rešila je problem sa prekomernim opadanjem kose i peruti na jednostavan način  i to kod kuće. Ipak, imala je adekvatan tretman za to za koji mnogi ne znaju. Zato ona o njemu priča na sav glas, jer je oduševljena. O čemu je reč? Pročitaj i ti i oporavi svoju kosu. Njeno iskustvo naći ćeš na ovom linku: https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Uzroci za oštećenje kose

 

Razlozi za oštećenje kose su različiti i mogu varirati od uobičajenih mera za negu kose koje uzrokuju oštećenje kose, pa sve do ekstremnih procedura koje uzrokuju ova oštećenja.

Tretmani za kosu i agresivno četkanje

 

Agresivno četkanje kose se smatra nekim od fizičkih uzroka oštećenja kose. Kada je kosa previše agresivno i jako četkana, češljana, isušena ili oblikovana – može doći i do mehaničkih oštećenja.

Fizička manipulacija koja podrazumeva čak i najmanje povlačenje kose uzrokuje oštećenje kose.

Sušenje kose fenom, korišćenje figara, prese, uvijača za kosu i druge metode koje podrazumevaju primenu toplote na kosi izazivaju osiromašenje nivoa vlažnosti kose.

Izlaganje toploti tokom upotrebe opreme za oblikovanje oštećuje kutikulu kose. Zbog toga, često oblikovanje kose može dovesti do ekstremnog oštećenja kose!

 

Izlaganje UV zracima  

 

Izlaganje štetnim ultraljubičastim zracima sunca može uzrokovati da se slojevi u kutikuli kose spoje jedan s drugim. To dovodi do gubitka elastičnosti kose, što ih čini podložnim mehaničkom lomljenju.

 

Hemijski tretmani kose

 

Trajna ili česta bojenja kose, blanširanje, trajno ravna kosa i drugi tretmani mogu prouzrokovati promenu hemijskih veza kose i gubitak čvrstoće. Ovo takođe uzrokuje da vlaga ispari iz kose.

 

kako oporaviti oštećenu kosu-1

 

Preterano šamponiranje kose

 

Preterano šamponiranje je jedan od glavnih razloga za oštećenje kose! Tokom procesa šamponiranja, kada se dlake trljaju jedna o drugu, uzrokuju eroziju prirodnih ulja – što može dovesti do deformacije kose.

To takođe može iscrpiti prirodna ulja prisutna u kosi.

 

Još ako šampon koji se koristi za pranje kose sadrži sulfate, parabene, silikone i druge štetne sastojke – utoliko je šteta još veća! Zato je jedan od osnovih koraka kako oporaviti oštećenu kosu odabir pravog šampona, pre svega na prirodnoj bazi.

baner

Nedostaci u ishrani

 

Nedostaci u ishrani su možda jedan od najozbiljnijih faktora kod oštećene kose i gubitka kose. Naučna istraživanja sugerišu da je nedostatak esencijalnih elemenata u ishrani jedan od razloga za oštećenje kose i gubitak kose kod inače zdravih osoba!

Nedostatak proteina, vitamina, antioksidanata i minerala često uzrokuje oštećenu kosu i na kraju gubitak kose!

 

Nega oštećene i suve kose

 

Oštećena kosa može biti frustrirajuća za tebe, ali uz malo vremena, ljubavi i brige – možeš je pravilo negovati i učiniti lakšom za rukovanje.

Jedan od prvih koraka za negu oštećene i suve kose je da je održavaš hidratizovanom.

 

Suva kosa je često veoma krhka, što dovodi do oštećenja kose. Zato je pravilna hidratacija kose od vitalne važnosti kada pričamo o tome kako oporaviti oštećenu kosu.

 

Pravilno četkaj kosu

 

Nemoj četkati kosu od korena ravno ka krajevima, to izaziva još više oštećenja i čvorova. Umesto toga, četkaj male odeljke kose, počevši od krajeva. Četka koju koristiš treba da ima mekane, fleksibilne čekinje.

Nemoj četkati kosu dok je još mokra, osim ako imaš prirodno kovrdžavu kosu.

Ako imaš kovrdžavu kosu, očešljaj kosu dok je još mokra pomoću češlja sa širokim zubcima. Ako je moguće, uradi ovo pre nego što ispereš regenerator.

 

 

Izbegavaj pranje kose svaki dan

 

Čista kosa je imperativ. Ali, prečesto pranje kose može lišiti kosu prirodnih ulja. Bez tih ulja, tvoja kosa će postati suva, lomljiva i sklonija oštećenjima.

Koliko često treba prati kosu je veoma važno da znaš. Umesto čestog pranja, razmisli o pranju kose dva puta nedeljno.

Da bi tvoja kosa ostala sveža između ispiranja, koristi suvo pranje kose. Ovo neće u potpunosti zameniti pranje, ali će pomoći da se izboriš sa tim masnim izgledom kose.

 

Ako moraš češće prati kosu, onda je operi svaki drugi dan.

 

Koristi šampon na korenu i skalpu

 

To su najosetljiviji delovi tvoje kose i potrebno ih je najviše očistiti. Nežno umasiraj šampon u kožu glave i koren kose pomoću prstiju. Pokušaj da koristiš malo ili nimalo šampona na krajevima kose.

 

Osuši kosu mekim peškirom

 

Nagni se napred i pokrij kosu peškirom. Lagano istisni višak vode. Ne trljaj kosu peškirom, jer to može uzrokovati da ti kosa postane još više oštećena.

Razmisli o upotrebi peškira od mikrovlakana. Ovi peškiri su mekši od tipičnog pamučnog peškira, tako da uzrokuju manje trenje koje šteti kosi.

Jednostavno umotaj kosu u peškir od mikrovlakana i pusti da peškir upije višak vlage.

 

Kako oporaviti oštećenu kosu

 

Kako oporaviti oštećenu kosu nije moguće zamisliti bez ovih koraka.

 

Izbegavaj hemijske tretmane za kosu

 

Na ovaj način daješ svojoj kosi dovoljno vremena za oporavak i sprečavaš dalje oštećenje.

 

Koristi odgovarajući aksesoar za kosu

 

Izbegavaj upotrebu gumenih traka ili bilo čega što ima oštre ili metalne ivice. Umesto toga, posegni za aksesoarom za kosu od tkanine, plastičnim kopčama za kosu i elastičnim vezicama za kosu.

 

Koristi svilenu jastučnicu

 

Pamučne jastučnice ne samo da isušuju kosu, već uzrokuju i previše trenja, što rezultira oštećenjem kose. Ako nemaš baš svilenu jastučnicu, umesto toga možeš zamotati kosu sa svilenim šalom pre nego što odeš u krevet.

 

Zaštiti kosu od oštrih vremenskih uslova

 

Možeš koristiti šešir, kapuljaču ili šal. Sunce može biti veoma štetno za tvoju kosu, ali i ekstremna hladnoća. I ekstremna vrućina i ekstremna hladnoća mogu lišiti tvoju kosu od vlage, ostavljajući je krhkom i suvom. To dovodi do oštećenja kose.

 

Pravilno se hrani

 

Pokušaj da jedeš više hrane koja sadrži masne kiseline, proteine i vitamine. Namirnice koje sadrže značajne masne kiseline uključuju avokado, losos i maslinovo ulje.

Hrana koja sadrži proteine uključuje jaja, ribu i meso. Protein pomaže da tvoja kosa postane jača.

Hrana bogata vitaminom C uključuje brokoli, citruse i spanać.

Hrana bogata vitaminom B uključuje bobičasto voće, jaja, orašaste plodove, ribu i drugo povrće.

 

Spavaj dovoljno i smanji nivo stresa

 

Ako imaš mnogo stresa u životu i ne spavaš dovoljno, tvoja kosa će izgledati nezdravo. Nezdrava kosa je sklonija oštećenju od zdrave kose.

 

Preparati za oporavak oštećene kose

 

Kako oporaviti oštećenu kosu nije moguće zamisliti bez korišćenja odgovarajućih preparata.

Uveri se da koristiš proizvod namenjen za suvu ili oštećenu kosu. Ovi proizvodi će uključivati hidratantni ili hranjivi sastojak, kao što je arganovo ulje, kokosovo ulje ili šea puter.

 

Koristi dubinske maske za kosu

 

Ove vrste maski su slične regeneratorima, osim što tvojoj kosi daju još više vlage i hranljivih sastojaka. Pošto su toliko bogate, ne moraš ih koristiti svaki put kada pereš kosu. Nekoliko puta mesečno je dovoljno. Možeš koristiti homemade ili kupljenu masku.

 

Kako obnoviti ispucalu kosu

 

Postoje potpuno prirodne metode kako da oporaviš ispucalu kosu. Sledi naredne savete.

 

Osuši kosu na vazduhu i koristi što manje fen za kosu

 

Iako je najbolje da se tvoja kosa osuši sama, moguće je koristiti fen za kosu bez oštećenja.

Neka tvoja kosa počne da se suši prirodno sama. Kada je suva oko 70% do 80%, možeš koristiti fen za kosu. Obavezno ga drži oko 15 cm dalje od kose i koristi najnižu moguću temperaturu. Previše toplote iz fena za kosu može oštetiti kosu.

 

Izbegavaj toplotno oblikovanje kose i koristi sprej za zaštitu od toplote kada to radiš

 

Pegle za kosu mogu biti primamljive za upotrebu, posebno ako je tvoja kosa kovrdžava. Iako mogu da pomognu da ukrotiš kovrdže, mogu još više oštetiti kosu.

Zbog toga, kada god je to moguće, treba izbegavati oblikovanje kose uz pomoć toplote.

 

Ako već moraš ispraviti kosu, onda koristi toplotno-zaštitne kreme i sprejeve. Jednostavno ih nanesi na kosu pre nego što upotrebiš peglu ili ispravljač za kosu.

 

Kako oporaviti suve krajeve

 

Nega suve kose, pre svega suvih krajeva je jasna – obezbediti što više hidratacije.

 

Izbegavaj frizure koje stežu kosu

 

Uske pletenice, visok konjski rep i slične frizure koje stežu kosu mogu vremenom oslabiti dlaku, uzrokujući da postane krhka i lomljiva.

 

Skraćuj kosu svakih šest do osam nedelja

 

Šišanjem kose oslobađaš se suvih i procvetalih krajeva.

 

Koristi regenerator na krajevima kose

 

Ovo je najsuvlji deo tvoje kose i treba mu najviše vlage, koju obezbeđuje sredstvo za čišćenje. Prvo nanesi prirodni regenerator na krajeve kose i lagano se probijaj prema koži glave. Trebalo bi da koristiš malo ili nimalo balzama na skalpu i korenu kose.

 

kako oporaviti oštećenu kosu-2

 

Šampon za oštećenu kosu

 

Kako oporaviti oštećenu kosu je nemoguće zamisliti bez korišćenja odgovarajućeg šampona za kosu.

Izbegavaj klasične šampone za kosu koje možeš kupiti u drogerijama. Možda su jeftini i laki za tvoj novčanik, ali će biti grubi na tvojoj kosi.

Mnogi šamponi i regeneratori dostupni na tržištu sadrže sulfate, parabene, silikone i druge agresivne hemikalije koje mogu osušiti i oštetiti kosu.

Ono što uštediš na šamponu i regeneratoru ćeš kasnije potrošiti na kupovinu maski i tretmana! Takoreći, ko ne plati na mostu, plati na ćupriji.

 

Umesto toga, razmisli o kupovini kvalitetnog prirodnog šampona za kosu. On zaista može da oporavi kosu, pomaže u rebalansu pH vrednosti tvoje kose i vraća joj vlagu.

 

Potraži šampon za kosu koji sadrži ovlaživače, kao što su:

Takođe, većina fino mirišljavih šampona na tržištu sadrži alkohol i hemikalije koje su loše za tvoju kosu. One će uzrokovati da ti kosa postane krhka i suva, što može dovesti do veće štete.

 

Ako moraš da koristiš šampon koji lepo miriše, potraži onaj sa prirodnim mirisom, kao što je eterično ulje ili kokosovo ulje.

 

Maske za oporavak oštećene kose

 

Ako se pitaš kako oporaviti oštećenu kosu uz pomoć dubinskih maski za kosu – čitaj dalje.

 

Hidriraj kosu jednostavnom medenom maskom

 

Trebaće ti šoljica (90 grama) sirovog meda i dovoljno vode da razrediš med. Nanesi masku na vlažnu kosu i ostavi je na 30 minuta. Operi kosu šamponom i regeneratorom.

 

Med i jabukovo sirće

 

Trebaće ti šoljica (90 grama) sirovog meda i 10 kašika jabukovog sirćeta. Nanesi masku na vlažnu kosu i ostavi je 15 minuta. Operi kosu šamponom i regeneratorom.

Jabukovo sirće će takođe osloboditi čvorove u kosi i učiniti kosu sjajnijom.

Ultra hidratantni tretman medom i kokosovim uljem

 

Trebaće ti šoljica (90 grama) sirovog meda i 3 kašike zagrejanog kokosovog ulja. Nanesi masku na vlažnu kosu i ostavi je 10 minuta pre ispiranja šamponom i regeneratorom.

 

Tretiraj kosu maskom za kosu na bazi jogurta

 

Pomešaj 1 kašičicu maslinovog ulja, 1 kašičicu sirovog meda i šoljicu (65 grama) običnog jogurta u posudi. Nanesi masku na vlažnu kosu i ostavi je da stoji 15 do 20 minuta. Operi kosu toplom vodom, šamponom i regeneratorom.

Maslinovo ulje i med će zajedno raditi na obnavljanju sjaja i mekoće, dok će jogurt dodati proteine koji su neophodni za jaku, zdravu kosu.

 

Oporavi kosu vrhunskom prirodnom maskom za kosu

 

Zagrej oko 3 kašike ulja i nanesi na vlažnu kosu. Obavezno umasiraj ulje u vlasište. Stavi kosu pod kapu za tuširanje. Ovo će ti pomoći da zadržiš vlagu i toplotu.

Neka maska odstoji na kosi 30 minuta do 2 sata pre nego što skineš kapu i ispereš je toplom vodom. Operi kosu šamponom, a zatim je ponovo isperi hladnom vodom. Obavezno isperi i vrat i ramena.

Evo liste ulja koje možeš koristiti za oporavak kose i šta može učiniti za tvoju kosu:

  • Koristi ulje avokada ako imaš suvu ili kovrdžavu kosu.
  • Ricinusovo ulje može da ojača lomljivu kosu i povrati nešto gustine ako se tvoja kosa proredila.
  • Koristi kokosovo ulje za dodatnu vlagu, mekoću i sjaj. Ovo ulje je takođe dobro za uklanjanje peruti.
  • Jojoba ulje je odlično za one sa masnom kosom.
  • Susamovo ulje će vratiti sjaj beživotnoj kosi.

Razmisli o kombinovanju bilo kojih od gore navedenih ulja.

opadanje-kose-zene

Proteinska maska od jaja i maslinovog ulja

 

Napravi sopstvenu preteinsku masku za kosu mešanjem jednog sirovog jajeta i jedne kašike maslinovog ulja. Umasiraj masku u vlažnu kosu i stavi je pod kapu za tuširanje.

Pusti da odstoji 30 minuta pre ispiranja hladnom vodom. Operi kosu šamponom i regeneratorom kao i obično nakon upotrebe ove maske.

Žumance će dati tvojoj kosi dodatnu količinu proteina, dok će belance pomoći u uklanjanju viška ulja. Maslinovo ulje će hidrirati tvoju kosu.

 

Iskustva

 

Listajući forume, primetila sam da zaista veliki broj žena muči muku sa oštećenom i ispucalom kosom. Među najčešćim uzrocima su upravo oni koje sam ti pomenula na samom početku ovog teksta.

 

Neadekvatni preparati za negu kose zaista sve više uzimaju danak. Zato se sve više žena okreće potpuno prirodnim preparatima za negu kose, uključujući šampon za kosu na biljnoj bazi. 

 

Uz ovo i odgovarajuće prirodne metode, kako oporaviti oštećenu kosu je zaista pravi mačji kašalj.

Nadam se da su ti ovi saveti kako oporaviti oštećenu kosu pomogli da shvatiš značaj nege i zaštite kose. Budi uporna i pridržavaj se svega navedenog, a rezultati će doći sami po sebi.

Podeli sa nama neko svoje iskustvo na temu oporavka oštećene kose.

 

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test