Naslovna » Evo kako možeš da napraviš svoje prirodne lokne!
Kosa

Evo kako možeš da napraviš svoje prirodne lokne!

prirodne lokne možeš sama da napraviš

Ako misliš kako nije moguće da imaš prirodne lokne, postoji šansa da nisi u pravu. Saznaj kako možeš da imaš savršeno prirodne i lepe lokne.

Kao što je već opšte poznato za ženski rod, to je da su uglavnom devojke i žene često nezadovoljne svojom kosom. Više je nego jasno da mi žene stalno želimo neku promenu.

One koje imaju prirodno ravnu kosu, volele bi da imaju kovrdžavu i obrnuto. Koje imaju loknastu i kovrdžavu, žele da imaju ravnu kosu.

Ravna kosa je češća pojava i zbog toga kovrdžava kosa je prava egzotika za oči.

Ali ipak ima i onih koje vole svoju kosu kakva god da je, ravna ili kovrdžava.

Shodno tome u daljem tekstu moći ćeš da otkriješ par trikova i saveta za održavanje prirodne kovrdžave kose. Ili pak ako si osoba koja želi da ima kovrdže, dobićeš par saveta kako da napraviš i imaš prirodne lokne.

Nemoj da te mrzi i odvoji koji minut za sebe. Ostani sa nama do kraja i nastavi sa čitanjem daljih redova.

Upijaj i primeni.

Kako napraviti prirodne lokne?

?E  sada, mislim da je red na one žene koje žele da promene nešto na sebi, a obično je to frizura. Smatram da nema pripadnice lepšeg pola koja ne voli ili nije probala da napravi prirodne lokne i talase u kosi.

Sada, ti želiš da napraviš prirodne lokne (blage, krupne ili sitne) koje će ti dati drugačiji izgled.

Postoje razni načini kako bi došla do prirodnih lokni. Obično se u te svrhe koriste figaro, pegla ili četka i fen, kako bi to bilo na brzinu. Ali to nisu prirodni načini za prirodne lokne, jer su štetni, gore i isušuju kosu.

Vesna je imala suvu kosu, punu peruti i vremenom je počela da opada. Dok nije našla pravi tretman za sebe, sve se odmah promenilo.

Sada je njena kosa blistava, sjajna i raste kao luda. 

Pročitaj o čemu je reč na ovom linku https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Moraš biti svesna da će sa ovim metodama vremenom tvoja kosa postati užasno oštećena, jer ona trpi toplotu i sva štetna dejstva ovakvih tehnika, pa posle puca.

Zaista postoje bezbedni i prirodni načini da se dobije željena frizura i naprave prirodne lokne.

baner

Kako napraviti lokne prirodno?

Saznaj kako da sa što manje oštećenja, tj prirodnim putem, ostvariš efekat blagih, krupnih i sitnih – blesavih prirodnih lokni. Tvoje lokne biće još lepše ako imaš dugu kosu.

Naše bake kada je kosa u pitanju nisu mogle ni da zamisle figaro ili presu kojim bi oblikovale kosu i pravile zanosne lokne. Ali žene se uvek snađu, pa su i tada pronalazile načine.

Dobra stvar je da postoji način da i ti napraviš lokne na svojoj glavi i to bez upotrebe toplote ili nekog agresivnog proizvoda za oblikovanje, koji bi dodatno oštećivalo kosu. Da bi efekat bio boli najbolje je da koristiš samo prirodne šampone za rast kose, jer će tvoje lokne tako izgledati prirodnije.

 

Prirodne lokne uz pomoć krpica

Potreban materijal:

 • češalj za kosu,
 • komadi tkanine koji su isečeni na trakice,

Kosa treba biti vlažna. Nakvašene krajeve kose odvajaj pramen po pramen i krajeve uvrći oko krpice sve do mesta odakle želiš da krenu tvoje prirodne lokne. I na to mesto veži krpicu u čvor. Prespavaj slobodno sa krpicama na kosi.

Kada ustaneš odveži krpice i pusti kosu, malo je protresi i nikako se ne češljaj. Dobićeš sitne definisane lokne.

 

Prirodne lokne pomoću olovke

Ovo je vrlo jednostavan i pomalo čudan način da napraviš lokne i svoju super frizuru kod kuće. Postupak je sledeći.

Uzmi olovku i odvoji manji pramen, pa ga uvrni oko olovke i drži što duže. Kada pustiš olovku stvoriće se nežna definisana lokna. Poprskaj je lakom kako bi duže stajala. Ovaj način se može primeniti i kod kraće kose, a može ostvariti i efekat prirodne lokne na kosi.

 

prirodne lokne

Prirodne lokne pomoću trake za kosu

Lokne pomoću trake za kosu možeš vrlo lako sama napraviti od običnog lastiša. Ovaj metod je efikasan za kosu srednje dužine i dužu kosu. I vrlo je jednostavno.

Uzmeš jedan pramen kose sa jednog kraja glave i kreneš da uvijaš oko trake ili lastiša. Kada uviješ jedan pređi na naredni pramen i tako sve do kraja druge strane glave.

Ovako sa trakom u kosi imaćeš frizuru kao iz 80-tih godina. Drži par sati ili prespavaj sa njima, pa ujutru pusti kosu. Kosa može da bude vlažna, jer sigurno ne želiš da trošiš vreme za sušenje. I na ovaj način dobijaju se blage lokne.

 

Prirodne lokne pravljenjem  pletenica

 

Pre nego što podeliš kosu na dva dela možeš je blago nakvasiti (ovo je efekat vlažne kose). Doboljno je i da samo krajeve nakvasiš. Zatim podeli kosu u dva dela i od svakog napravi čvrstu pletenicu, pa što duže drži. Čak i da prespavaš sa njom nije strašno. Prirodne lokne koje dobiješ će te oduševiti, a tvoje blage i talasaste lokne izgledaće božanstveno.

 

Prirodne lokne pravljenjem čvora od kose

 

Blage prirodne lokne možeš dobiti još jednostavnijim putem. Kao da se igraš sa kosom. Opet podeli kosu na dva dela, pa svaki uvrni oko svoje ose, a zatim jedan oko drugog i napravi pletenicu. Nakon toga pletenicu podigni na gore i zakači je šnalama. Drži što duže i poprskaj je lakom za kosu, prirodne lokne duže trajale.

 

Prirodne lokne uz pomoć visoke punđe

 

Ovo je sjajan način da preko noći dobiješ definisane lokne. Punđa će stajati visoko na glavi i neće ti smetati niti  žuljati dok spavaš.

 

Slamčica za prirodne lokne

 

Plastične slamčice za sok su odlična alatka za pravljenje sitnih prirodnih loknica. Odvoji kosu na pramenove i svaki deo obmotaj oko slamčice. Zatim zategni pa slamčicu veži u čvor. Ostavi da stoji što duže.

 

Prirodne lokne maramom

 

Prirodne lokne moguće su uz pomoć marame. Uzmi pamučnu maramu i pokupi kosu u rep. Veži je maramom tako da krajevi ostanu slobodni, pa sve zajedno (kosu i maramu) ispleti u čvrstu pletenicu. Kada pustiš kosu dobićeš zanimljlive talase.

 

Saveti za održavanje prirodne kovrdžave kose

 

Hajde odmah da ti kažem nešto korisno za prirodne lokne, koji su to saveti za održavanje iste i kako sve možeš da ih napraviš.

Kada imaš kovrdžavu kosu situacija je mnogo složenija jer takva kosa zahteva dosta održavanja i pažnje. Postoje različiti kvaliteti dlaka, zbog čega se razlikuju i njene specifičnosti. Pored toga , kovrdžava kosa je gusta i zato joj treba posebna nega.

Lakše se odžava kosa koja ima blage lokne, a najzahtevnije je onda kada raste prirodno talasasta ili kovrdžava kosa. 

E kod takvog tipa kose caka je u načinu njenog sušenja. Najveći deo vremena odnosi se na doterivanje i uređivanje dok je kosa još mokra, kao i posle na popravke na vlažnoj ili čak potpunoj suvoj kosi.

Pa hajde da vidiš koji su to saveti.

 

Izbegavaj sušenje fenom

 

Kada završiš pranje kose izbegavaj fen, jer vruć vazduh koji izlazi tokom sušenja zapravo isušuje pramenove kose i oštećuje dlaku.

 

Izbegni trenje od peškira

 

Takođe ne treba trljati peškirom kosu, jer samo trenje peškirom može da je ošteti. Kada bude čista kosadovoljno je samo da se ona uvije oko 10 – 15 minuta u peškir, kako bi isti upio višak vode.

 

Koristi adekvatan češalj

Koristi češalj širokih zuba da bi se oslobodili nastalih čvorova. Kovrdžava kosa ima tendenciju da raste u grupama, tj da se svaka linija prepliće sa drugom. Ako ih razdvajate četkom, mogu da se osuše i samim tim i slome.

Češljaj prvo krajeve, a zatim polako koren i to kada ti je vlažna kosa, jer kod kovrdžave kose češljanje na suvo nije ni malo prijatno.

 

prirodne lokne

 

Koristi prirodno ulje za kosu

 

Ulje se najbolje apsorbuje kod vlažne kovrdžave kose. Tako da, preporuka je da kada opereš kosu, naneseš maslinovo ili bademovo ulje. Najbolje je da se fokusiraš na krajeve, jer su oni uvek manje ili više suvi.

Pažljivo češljaj kosu jer ovo je dobra prirodna metoda. Kada je lepo očešljaš isperi je. To može samo vodom ili sa još bolje prirodnim, biljnim šamponom za kosu, a zatim pustiš da se prirodno osuši.

 

Tretman toplim uljem

 

Serum, odnosno ulje i masnoća iz lojnih žlezdi ne dospeva da dođe do vrhova dlake jer kovrdžava kosa raste u nagnutom pravcu. Dobra ideja je da zagreješ npr. kokosvo ulje za kosu. Nanesi na kosu kada je mlako, pa drži 20 minuta kosu tako uvijenu.

Kokosovo ulje je korisno za kosu zbog toga što poseduje antioksidantska, antigljivična, antibakterijska i hranljiva svojstva. Dobro je  jer oporavlja oštećenu kosu, ubrzava rast, dobro je protiv peruti i obikuje kosu. Osim ovog ulja, odlično je i bademovo ulje za kosu.

 

Gel od Aloe Vera

Gel za kosu na bazi Aloja Vere pomaže u davanju sjaja i mekoće kosi tvojoj kovrdžavoj kosi. Sok i gel iz listova same aloje su bogati mineralima (kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe), vitaminima ( A,C,E I B kompleks), aminokiselinama i enzimima. I zbog svega navedenog ona je neizostavan sastojak u kozmetici.

 

Laneno seme

 

Laneno seme zbog bogatih dobrih masti je super za tvoju kosu (laneno ulje za kosu je izvrsno). Bogato je omegom – 3 masne kiseline i vitaminom B i iz toga razloga čini kosu sjanijom, jačom i otpornom na spoljni uticaj.

Postupak za negu kose izleda ovako:

 • skuvaj laneno seme sa malo vode,
 • nanesi na kosu,
 • drži oko 30 minuta i potom isperi.

Rezultati će biti vrlo brzo vidljivi. 

 

Prirodna krema za lokne

 

Nakon što si držala kosu u peškiru (trebalo bi da je vlazna) izvadi je i stavi kremu za lokne. Kreni od korena ka vrhovima nežno je gnječeći rukama. Ovim ćeš je dodatno učvrstiti, dati joj definiciju i kontrolu kovrdžama.

 

Maske za suvu kovrdžavu kosu

Pošto je kovrdžava kosa vrlo suva kosa sama po sebi evo par prirodnih maski za suvu kosu i ispucalu.

Maska sa bananom

 

Pored jela ovu voćku možemo iskoristiti i za našu kosu. Banana u sebi sadrži magnezijum, cink, gvožđe, jod, kalijum, i vitamine:i A, B ( B6), E, F i C. Može da se koristi kao hranljivi sastojak u maskama za oporavak kose, naročito suve i oštećene od farbanja.

Tako da ćeš već posle nekoliko tretmana primetiti da ti je kosa sjajnija, lepša , bujnija i elsatičnija. 

Postoji puno maski za kosu sa bananom. Ja sam za tebe izdvojila nekoliko zanimljivih za koje mislim da će ti se dopasti.

baner

Maska za lokne od banane, jaja i meda

 

Za prvi recept potrebno ti je sledeće:

 • 1 banana,
 • 1 jaje,
 • 3 kašike meda i
 • 5 kašika maslinovog ulja ( ili kokosovo ulje)

Dobro izgnječi bananu i dodaj ostale sastojke. Sve to dobro mešaj, dok ne dobiješ gustu homogenu masu. Nanesi je na čitavu kosu i ostavi da odstoji oko pola sata. Zatim isperi kosu mlakom vodom, pa je operi blagim prirodnim šamponom. Nakon toga opet isperi mlakom vodom.

 

Maska za lokne od banane, jaja i limuna

 

Za drugi recept trebaće ti isto nekoliko sastojaka:

 • 2 banane,
 • 1 žumance,
 • kašika soka od limuna.

Napravi smesu i nanesi na kosu, pa obmotaj glavu plastičnom kesom ili peškirom. Ostavi da deluje oko 30 do 40 minuta, a nakon toga isperi kosu.

 

Maska za procvetale krajeve

Ako ti je kosa veoma suva i imaš procvetale krajeve, umesto šišanja probaj ovu masku.

Sastojci su:

 • 2 kašike meda,
 • 1 kašika bademovog ulja,
 • 1 kašika jabukovog sirćeta.

Pomešaj i nanesi na oštećene delove kose, pa pusti neka odstoji 30 minuta i isperi. 

Eto, ako si ikada poželela da imaš blage, talasaste ili čak sitne i čupave prirodne lokne, primeni jedan od ovih saveta.

Možda ti izgleda komplikovano ili kao dug proces, ali jednom kada pronađeš omiljeni način za brzo stilizovanje i pravljenje prirodnih lokni, uvežbaćeš se i samim tim postaćeš mnogo brža.

Meni se ovo čini kao super plan. Spremanje za grad, izlazak, biće bez nerviranja, a ti ćeš izgledati nesvakidašnje  – drugačije, sjajno i izazovno.

 

Kada napraviš svoje egzotične prirodne lokne obavezno prati i ostale savete koje sam ti gore navela, a ima par saveta koji su jako korisni za suvu kosu. Zaista ti može olakšati svakodnenve peripetije oko tvoje kose.

 

Budi lepa, sređena i uvek spremna!

Ako znaš možda još neki savet kako napraviti prirodne lokne budi slobodna da ga podeliš sa nama. Pošalji ovaj tekst nekom za koga znaš da joj možda treba slična pomoć.

 

Test