Naslovna » Nega kovrdžave kose – najbolji saveti na jednom mestu!
Kosa

Nega kovrdžave kose – najbolji saveti na jednom mestu!

nega kovrdžave kose

Pitaš se kako treba da izgleda pravilna nega kovrdžave kose? Najbolji saveti za negu i oblikovanje loknaste kose su pred tobom! Zato pažljivo čitaj!

Kao što će ti reći svaka žena sa kovrdžavom kosom, oblikovanje i nega kovrdžave kose nije lak zadatak. Od borbe sa zamršenim pramenovima do divljih i suvih krajeva, loknasta kosa je definitivno priča za sebe. 

Međutim, vreme je da se prestaneš da se boriš protiv svoje kose jednom zauvek i naučiš kako se pravilno neguje kovrdžava kosa! 

Bilo da se radi o upotrebi hidratantnih proizvoda na kosi ili drugačijeg načina sušenja i oblikovanja kose, postoji nekoliko načina na koje možeš negovati svoje lokne, a da pritom ne žrtvuješ integritet svoje kose. Na kraju krajeva, prirodno kovrdžava kosa je prelepa i egzotična kosa i trebalo bi da si ponosna što je imaš. 

 

Kako se neguje kovrdžava kosa?

Da li i tebe krasi prirodno kovrdžava kosa? Pitaš se kako pravilno da neguješ svoje lokne? Čitaj dalje i naoružaj se potrebnim informacijama!

Pre svega, ovaj tip kose je osetljiviji na suvoću. Pramenovi kovrdžave kose sprečavaju lučenje sebuma ili ulja sa kože glave, i tako sprečavaju hidriranje čitave dužine tvoje kose. 

Ali ako si lepotica sa kovrdžavom kosom, ne moraš da oduzmeš sebi pravo na zdravu kosu! Nekoliko promena u rutini kada je u pitanju nega kovrdžave kose mogu da ti pomognu da uvek imaš sjajnu i besprekornu kosu!

Zato ću sa tobom u narednim redovima podeliti neke najvažnije savete kako se neguje kovrdžava kosa. Treba imati u vidu da je loknasta kosa često isušena i oštećena i da nega kovrdžave kose mora biti usmerena protiv ovih problema. A uz to treba negovati i definisati prirodne lokne.

 

Saveti za negu kovrdžave kose

Vreme je da dobro razmisliš o svojoj rutini za negu kovrdžave kose. Tvoj šampon i regenerator su ono što je osnov za izgled tvoje kose. 

Da bi svojim loknama omogućila najbolju negu, posegni za proizvodima za negu kose koji su ujedno hidratantni i popravljajući. Takođe – i da su bez sulfata i teških hemikalija.

Upotreba pravih proizvoda i najboljih frizura od suštinskog je značaja za efikasnu negu kovrdžave kose. Zato čitaj dalje i pogledaj šta sve treba da radiš.

Ali pre toga, pročitaj šta nam je Vesna ispričala!

Vesna je imala beživotnu kosu, punu peruti i vremenom je počela da opada. Dok nije našla pravi tretman za sebe, mnogo se namučila. 

Sada je njena kosa blistava, sjajna, puna lokni i raste kao luda. A šta je u pitanju? Na ovom linku saznaj o čemu se radi: https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Ograniči upotrebu šampona za kosu

Ako imaš kovrdžavu kosu, ne bi trebalo da je pereš i šamponiraš svaki dan. Obzirom da je prirodno kovrdžava kosa obično takođe i suva, nije je potrebno prati toliko često kao u slučaju ravne kose. Prečesto šamponiranje može isušiti tvoju kosu i prouzrokovati da se ošteti.

Zato operi kosu šamponom ne više od dva puta nedeljno. I fokusiraj se na koren kose, izbegavaj krajeve – da ih ne bi dodatno isušila i oštetila.

Nakon pranja kovrdžave kose, svakako možeš očekivati zapetljanost. Kovrdžava kosa je vrlo sklona tome da se puno umrsi. Zato je očešljaj nežno da ne bi oštetila kosu. U tome može da ti pomogne posebno dizajniran sprej-balzam za raščešljavanje zamršene kose koji se ne ispira.

Koristi maske za dubinsko hidriranje kose

Balzami i maske napravljeni za kovrdžavu kosu idealni su za otklanjanje zapetljanosti i suvoće. Kada ti se kosa osuši do tačke da postane veoma krhka, vreme je da svoje pramenove kovrdžave kose obradiš hidratantnom maskom. 

Većina formula treba da se ostavi da deluje najmanje 15 minuta, ali i duže. Pojačaj efekte ove dubinske maske ostavljajući proizvod na kosi sat vremena pod kapom za tuširanje. Koristi ovaj tretman do dva puta nedeljno.

Saznaj razliku između maske i regeneratora za kosu!

baner

Primeni hranljivi serum za kovrdžavu kosu

Ako je tvoja prirodno kovrdžava kosa sklona tome da se umrsi, hranljivi serum je tvoj prijatelj! Nanesi serum na vlažnu ili suvu kosu i nežno ga rasporedi po celoj kosi. Samo vodi računa – manje je više! 

Koristi vrlo malo proizvoda i rukama rasporedi po celoj dužini kose. Tako će tvoja kosa biti instant nahranjena i glatkija.

 

Promeni stilizovanje kovrdžave kose

U idealnom slučaju kosu treba šišati svakih šest do osam nedelja. Zanemarivanje šišanja može brzo postati problematično za kovrdže. Ako su ti krajevi izbledeli i suvi, odseci nekoliko centimetara kose za poboljšanje zdravlja svoje loknaste kose. 

Drži kosu kratkom ili ne dužom od ramena. Težina duge kose povlači kosu, što otežava upravljanje njom. 

Takođe, odloži toplotne alate – fen, difuzor za oblikovanje kose dok se tvoja kosa ne vrati u normalu.

 

Smanji četkanje kose

Četkanje je previše agresivno za kovrdžavu kosu – povući će prirodne lokne i izgubiće definiciju i izazvati zamršenost. Ako moraš da razmrsiš kosu, učini to kada ti je kosa vlažna (izbegavaj češljanje kose kada je suva) koristeći češalj sa širokim zupcima. 

Počni na krajevima kose i poduži da ne dođe do lomljenja kose. Dakle, četkaj kosu odozdo prema gore.

 

Zašto se kovrdžava kosa ispravlja?

Neki imaju ravnu kosu i žele kovrdžavu kosu. Neki imaju kovrdže i ispravljaju ih. Ali za nekolicinu njihova kosa zapravo sama menja oblik i teksturu – i to ne samo zbog vremenskih prilika. 

Ne zna se tačno zašto se to dešava, ali verovatno ima veze sa kombinacijom genetike, hormona i hemije tela.

Na primer, ako ti tvoja mama da ‘’kovrdžavu’’ verziju gena, a isto tako i tvoj otac, onda završiš sa prirodno kovrdžavom kosom. Ako oba roditelja daju ‘’pravu’’ verziju gena, na kraju ćeš imati ravnu kosu. A ako ti jedan roditelj pruži kovrdžavu, a drugi ravnu – mogli bi da završiš sa nečim između.

Uostalom, kosa se menja na razne načine tokom adolescencije ili nakon rođenja bebe, dva događaja koji stvaraju najveće hormonske promene u telu. Tako da se smatra i da hormoni imaju ulogu u ovom procesu ispravljanja kovrdžave kose. 

Tu su i neki unutrašnji faktori, vezani za hemiju tela i tvoju ishranu. No, ovo je još uvek polje intenzivnog istraživanja.

nega kovrdžave kose saveti

 

Šampon i regenerator za kovrdžavu kosu

Prirodno kovrdžava kosa je suvlja od obične kose i zbog toga je sklonija oštećenju. Ako imaš kovrdžavu kosu, dobro je lagano oprati kosu tokom šamponiranja. 

Šampon za kovrdžavu kosu treba da bude namenjen pre svega za oštećenu kosu. To znači da treba da uključuje blaže, prirodne sastojke koji su manje teški za kosu. 

Šampon i balzam za kovrdžavu kosu treba da budu lišeni sulfata, parabena, silikona i drugih sastojaka koji utiču negativno na kosu. Umesto toga, prednost daj potpuno prirodnim sastojcima, koji uključuju ekstrakte biljaka i prirodna ulja. 

Takođe izbegavaj klasične drogerijske proizvode. Oni em što uglavnom sadrže ozloglašene sulfate i druge štetne hemikalije, takođe su i veoma razređeni. Stoga ne ispoljavaju željeno dejstvo kada je u pitanju nega kovrdžave kose.

Sulfati/sulfiti su najsuroviji deterdženti i površinski aktivne materije. Izuzetno isušuju kosu, i treba ih izbegavati.

Silikoni su plastika. Njihov posao je oblaganje kose kako bi izgledala sjajno. Zvuči dobro dok ne shvatiš da, pošto su sintetički, mogu ih ukloniti samo sulfati. Prirodna sredstva za čišćenje jednostavno ne mogu skinuti plastiku. 

Pored toga, iako čine tvoju kosu sjajnom, premaz silikonima sprečava da zdrava ulja i vlaga dođu do pramenova tvoje kovrdžave kose. Zato izbegavaj parabene (sintetičke konzervanse), jer su veoma štetni.

Predlažem da isprobaš nove proizvode za kosu najmanje nedelju dana pre nego što isprobaš nešto drugačije. Ponekad će tvoja kosa morati da se detoksikuje ili da se navikne na određeni proizvod. 

Ako ne možeš da pronađeš šampon bez sulfata za suvu ili oštećenu kosu, onda potraži šampone specijalno dizajnirane za kovrdžavu kosu. Formula u ovim šamponima za suvu kosu slična je formuli u većini proizvoda koji se prodaju za oštećenu kosu. Isto važi i kada je u pitanju balzam za kovrdžavu kosu. Treba da bude dizajniran za suvu i oštećenu kosu, da duboko hidrira, hrani i regeneriše kosu. Takođe treba da olakšava raščešljavanje guste, loknaste kose. Povedi računa i da regenerator bude na prirodnoj bazi i da nadopunjuje šampon koji koristiš.

Krema za kovrdžavu kosu

Krema za kovrdžavu kosu je veoma važna za nadoknadu vlage u prirodno kovrdžavoj kosi koja se isušila. Ako primećuješ da tvoja loknasta kosa počinje da se isušuje i postaje osetljivija, obavezno uradi ovaj dubinski tretman za regenerisanje kose i proveri da li pomaže. U tome ti najviše pomaže posebno dizajnirana krema za kovrdžavu kosu.

Sada su veoma popularni balzami za kovrdžavu kosu u vidu kreme. Oni imaju puno izraženije dejstvo od klasičnih balzama, budući da se koriste i deluju kao kreme za kosu. Deluju dubinski, tako što ishranjuju i regenerišu dlaku, a da pritom ne učine tvoju kosu masnom i opterećenom. To duguju svom savršeno izbalansiranom sastavu, koji treba da uključuje prirodna ulja i biljne ekstrakte.

Nanesi kremu ili balzam na kosu pre nego što uđeš pod tuš. Postavi tuš kapu preko glave, potpuno pokrivajući kosu. Toplota i para iz tuša pojačavaju hidratantni efekat ove kreme/balzama.

Kad završiš sa tuširanjem, samo isperi kremu i dalje neguj kosu kao i obično. Naravno, i ovde važi zlatno pravilo da krema za negu kovrdžave kose treba da bude na prirodnoj bazi. Obično sadrži ulja, uključujući i esencijalna ulja – koja dubinski hidriraju i neguju kovrdžavu kosu.

Sušenje kovrdžave kose

Nije najbolje rešenje da se kovrdžava kosa osuši peškirom. Peškir može da nadraži kosu, uzrokujući da se kosa dodatno zamrsi. 

Umesto toga, koristi čistu, laganu pamučnu majicu da blago obrišeš kosu – bukvalno upijajući višak vlage. U idealnom slučaju bi trebalo da koristiš majicu napravljenu od lakših materijala, najbolje od pamuka.

Kovrdžava kosa treba da se prirodno osuši. To je najbolja opcija, jer toplota dodatno isušuje i oštećuje kosu. Međutim, ako baš moraš da koristiš fen – onda koristi i tzv. difuzor. 

Difuzori pomažu da ravnomerno rasprše protok vazduha iz fena, a takođe postavljaju i proređuju kovrdže. Postavi difuzor na fen za kosu pre nego što počneš da sušiš kosu.

Uvek treba da naneseš zaštitni proizvod od toplote pre sušenja kose. Prebaci kosu preko glave. Započni da sušiš kosu u korenu i zaustavi se na sredini tačke između svoje kose i korena. Ovo bi trebalo da doda volumen tvojoj kosi.

Koristi najniže moguće temperature na svom fenu za sušenje kovrdžave kose. Ograniči sušenje fenom na svega dva puta nedeljno da ne bi isušila i oštetila svoju kosu. 

 

Frizure za kovrdžavu kosu

Postoje neke frizure koje naročito pristaju kovrdžavoj kosi. I zato hajde da pogledamo kako možeš da oblikuješ svoje lokne!

Ombre pramenovi

Kovrdžava kosa je tako teška za kontrolisanje, ali s pravom frizurom može biti spektakularna! Označi svoje kovrdže predivnim ombreom i dobićeš fenomenalan izgled.

 

Neuredne lokne

Slojevita frizura srednje dužine idealna je za prirodne kovrdže jer je tako jednostavna za nošenje i oblikovanje. Izgledaćeš spektakularno iz dana u dan! 

baner

Elegantni niski updo 

Ako se spremaš za večeru u nekom restoranu, možeš odabrati nisku neurednu ‘’updo’’ punđu zbog koje ćeš izgledati čudesno. Svima će se svideti! 

 

Velike vazdušaste lokne

Ne možeš prestati da se diviš ovim teksturnim, savršenim loknama! Svaka kovrdža sjaji, a pramenovi su zaista fascinantni! Poprskaj malo laka za kosu da zadržiš svoje lokne na mestu.

 

Niski rep od francuske pletenice

Ova frizura se kreće u dodiru sa laganom, elegantnom francuskom pletenicom i umotanim niskim, umotanim konjskim repom koji neće ispadati na svakom koraku.

nega kovrdžave kose-2

 

Kovrdžava kosa sa šiškama 

Tamna boja kose u kombinaciji sa šiškama može sjajno uokviriti tvoje lice. Ako želiš nešto da dodaš svom izgledu, nabaci šiške. Ovo je baš šik frizura – kovrdžave šiške! 

Pre svega, kovrdžava kosa mora da bude savršeno ošišana kako bi ova frizura izgledala prirodno i opušteno. Šiške bi trebalo da budu dužine do obrva. U idealnom slučaju, trebalo bi da se šišaju dok je kosa mokra, kako ne bi na kraju bile previše kratke. Ostatak kose poželjno treba da bude dužine do ramena kada je kosa mokra i zatim stanjena. 

Posebno obrati pažnju da sloj kose na vrhu bude duži nego slojevi ispod. To je važno za volumen i elastičnost lokni. 

Za oblikovanje će ti biti potrebno svega par minuta. Kada opereš kosu, nanesi malo pene u kosu, protrljaj kosu i osuši na vazduhu ili fenom uz pomoć difuzora, kao što rekoh.

Naprskaj i malo vode na šiške i po dužini kose, te umasiraj nekoliko kapi seruma za kovrdžavu kosu.

 

Kao što si videla, nega kovrdžave kose nije nikakav bauk. Ako ispoštuješ ova pravila i odabereš prave proizvode za svoju kosu – puno si učinila! Kovrdže su zaista egzotične, ali bez pravilne nege – sve pada u vodu. Zato vodi računa o svojim loknama – na vreme!

Da li bi ti dodala još nešto na temu nege kovrdžave kose?

Da li znaš nekog sa loknama ili možda i sama imaš lokne?

Kako neguješ svoju kosu?

 

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test