Naslovna » Zašto je obavezna maska za dubinsko čišćenje lica?
Lice

Zašto je obavezna maska za dubinsko čišćenje lica?

Maska za dubinsko čišćenje lica

Želela bi da dubinski očistiš svoje lice i učiniš ga glatkim i osveženim? U tome ti može pomoći efikasna maska za dubinsko čišćenje lica! 

Svi želimo savršeno čisto i negovano lice, tu nema sumnje. Prosto, ovo je preduslov za lepotu i zdravlje tvog lica. Redovno čišćenje lica na dnevnoj bazi je stvar moranja, a ne luksuza – ali povremeno je potrebno uvrstiti i neke proizvode za dubinsko čišćenje lica. U tom slučaju ti definitivno pomaže maska za dubinsko čišćenje lica!

 

Naša koža svakodnevno skuplja i taloži sebum, prljavštinu, mrtve ćelije kože i druge nečistoće – u svojim najdubljim slojevima. Tako da je potrebno s vremena na vreme koristiti masku za dubinsko čišćenje lica, koja bi doprla do najdubljih slojeva kože i očistila ih!

 

Evo zašto bi trebalo da koristiš ovu masku, šta ona treba da sadrži i kako se pravilno koristi.

Šta je maska za dubinsko čišćenje lica i čemu služi?

Maska za dubinsko čišćenje lica, kao što i sam naziv kaže, jeste kozmetički proizvod koji ima za cilj da očisti tvoju kožu do dubokih slojeva (a ne samo površinski). Ove maske deluju tako što uklanjaju višak sebuma i prljavštine zajedno sa mrtvim ćelijama kože – kako bi koži pružile glatku teksturu i zdrav sjaj. Samo dubinski čista koža je zdrava koža!

Postoje dve vrste maski za dubinsko čišćenje lica kod kuće: one koje se ispiraju sa vodom (obično na bazi gline) i tzv. peel-off maske (tečni film koji se suši i zatim se ljušti sa kože kao papir).

Maja je mlada devojka koja se jako dugo mučila da svoj problem sa mitiserima reši. Maske joj nisu pomogale i mislila je kako za nju leka nema.

Pokušavala je na sve načine, ali rezultati bi izostali. U trenutku kada joj se učinilo da leka nema i da treba da odustane, pojavio se JEDINI PRAVI TRETMAN KOJI BRIŠE BUBULJICE SA LICA.

Kako je Maja uspela da se reši bubuljica, SAZNAJ VIŠE na ovom linku https://onaportal.com/cisto-lice-bez-ijedne-bubuljice/

Šta treba da sadrži maska za dubinsko čišćenje lica?

Najprostije rečeno, maska za dubinsko čišćenje lica treba da sadrži sastojke koji imaju sposobnost da dubinski čiste kožu. Podsećam te, ovi sastojci bi trebalo da izvuku višak sebuma, prljavštine, toksina, mrtvih ćelija kože i svega onog lošeg što tvoju kožu čini prljavom, a pore zapušenim.

 

Budući da su maske na bazi gline ili aktivnog uglja efikasan apsorber ulja, najbolje su za masnu ili kombinovanu kožu. Žene sa mešovitom kožom, s druge strane, trebalo bi da nanose ovu masku samo na područje T zone. 

 

Mislila si da je maska za dubinsko čišćenje lica namenjena samo za masnu kožu? Varaš se! Tačno je da je masna koža zahtevnija za čišćenje, pre svega jer ima više sebuma koji treba izvući – ali svaki tip kože zahteva upotrebu maske za dubinsko čišćenje lica! Pa tako i suva i osetljiva koža.

Naravno, poenta je u tome da se sastojci razlikuju shodno tvom tipu kože.  

Ako je tvoja koža suva ili normalna, pokušaj da koristiš masku za dubinsko čišćenje lica koja manje isušuje kožu. Ona bi trebalo da bude obogaćena hidratantnim sastojcima, poput nekih prirodnih i esencijalnih ulja ili putera (bademovo ulje, maslinovo ulje, šea puter i dr.). Dok s druge strane,  ako je tvoja koža suva ili osetljiva, isprobaj hidratantnu peel-off masku.

 

Naravno, na tržištu su dostupne mnoge maske za dubinsko čišćenje lica koje su na bazi hemikalija – ali one mogu jako da isuše tvoju kožu i mogu biti prilično agresivne. Zato uvek biraj prirodne sastojke.

 

Zašto treba da koristiš masku za masno lice?

maska za dubinsko čišćenje lica-1

Prirodna maska za dubinsko čišćenje lica

Kao što rekoh, prirodni sastojci su uvek najbolja i najsigurnija opcija. Ovde ne možeš da pogrešiš! Budući da se radi o sastojcima koji treba dubinski da deluju i da dopru do najdubljih slojeva tvoje kože – veoma je važno da budu zdravstveno bezbedni –  i da ne izazivaju nikakve neželjene reakcije, iritaciju ili crvenilo.

 

Ako imaš masnu kožu ili kožu sklonu aknama, trebalo bi da koristiš masku sa glinom, aktivnim ugljem, zeolitom ili sumporom kako bi izvukla sebum i sve nečistoće. 

 

Ako imaš suvu kožu, s druge strane, gledaj da koristiš masku za dubinsko čišćenje sa prirodnim hidratantnim sastojcima (poput biljnih ulja). U ovom slučaju maska mora dodatno da hidrira tvoju suvu kožu, pored toga što će je očistiti.

Iz navedenih razloga, neka tvoj izbor uvek bude prirodna maska za dubinsko čišćenje lica.

 

Domaća maska za dubinsko čišćenje lica

Naravno, ako voliš home made varijante – uvek može da ti priskoči u pomoć i domaća maska za dubinsko čišćenje lica. Poenta je da su sastojci prirodni.

 

Pa evo nekih primera:

 

  • Pomešaj 1/2 kašike avokada, 1/2 kašike meda, 1/2 kašike jogurta, 1/8 kafene kašičice pivskog kvasca i 1/2 kašike brusnice, soka od jabuke ili kombuhe u blenderu. Blendaj ovo dok se dobiješ ujednačenu, kremastu smesu. Tvoja domaća maska za dubinsko čišćenje lica je spremna!
  • Za normalnu ili suvu kožu: pomešaj zajedno 1/3 šoljice kakaa u prahu, 1/2 šoljice meda, 3 kašike pavlake i 3 kašike ovsenih pahuljica.
  • Za normalnu do masnu kožu: pomešaj zajedno 1/2 šoljice očišćenih malina, 1/2 šoljice ovsenih pahuljica i 1/4 šoljice meda.

 

Svi ovi sastojci su prirodni i dobri za dubinsko čišćenje lica, a verujem da mnoge od njih sigurno već imaš u svojoj kuhinji. Naravno, ako te smara da se bakćeš sa ovim receptima – uvek možeš da kupiš dobru prirodnu masku za dubinsko čišćenje lica i čitav ovaj proces skratiš!

 

Ovde se podseti koje su najbolje prolećne maske za lice za svaki tip kože.

 

Maska za dubinsko čišćenje lica upotreba

 

Kada je u pitanju maska za dubinsko čišćenje lica – upotreba ne podrazumeva samo da je naneseš na svoje lice i ispereš posle određenog vremena. U redu, to je grubo rečeno – ali kako bi iskoristila njen maksimalni efekat – trebalo bi da slediš još neke korake.

 

Dakle, za primenu maske za dubinsko čišćenje lica bi trebalo da ispoštuješ i neke korake pre  i posle samog nanošenja maske. Na taj način će ona delovati najbolje što može – a to je da dubinski očisti tvoje pore. Pogledaj koje to korake treba da ispoštuješ..

 

Prvo očisti i napari lice

 

Maska za dubinsko čišćenje lica se uvek nanosi na prethodno čisto lice, u smislu da se podrazumeva da ćeš se prvo umiti sredstvom za čišćenje lica. 

 

Nakon toga sledi parenje lica. Para otvara i dubinski čisti pore, jer u tom procesu se gubi mnogo nečistoća. Uz to se otvaraju pore – koje će kasnije maska za dubinsko čišćenje lica očistiti. 

 

Kako bi naparila lice, skuvaj malo vode. Kada se voda malo prohladi (kako ne bi spržila svoje lice), prebaci tečnost u odgovarajuću posudu i postavi lice preko te posude na 2-5 minuta (stavi peškir preko glave). E sada, uvek možeš da dodaš još nešto u ovu vodu za parenje lica, poput zelenog čaja ili esencijalnih ulja – ali budući da kasnije svakako nanosiš masku na lice – ovo nije obavezno. Poenta je da će ti para otvoriti pore na licu i tako pripremiti kožu za predstojeću masku.

 

Nanošenje maske za dubinsko čišćenje lica

 

Maska za dubinsko čišćenje lica ima za cilj da dubinski očisti tvoje pore i ukloni sve moguće nečistoće sa tvoje kože. 

 

Nanesi masku na lice prema priloženom uputstvu. Obično to izgleda ovako: treba da umasiraš masku u kožu, izbegavajući područje oko očiju i usta. Ostavi masku da odstoji 10-15 minuta (ili već kako piše na uputstvu) kako bi delovala. Nikada nemoj da čekaš da se maska previše osuši na tvom licu – odnosno, nemoj da prelaziš preporučeno vreme držanja maske na licu. To će em otežati njeno skidanje, em će biti agresivno za kožu.

 

Skini masku sa lica tako što ćeš se umiti sa toplom vodom i mekanom krpom.

Ako osetiš peckanje ili preterano zagrevanje lica tokom držanja maske, ukloni je. To može biti znak da je tvoja koža iritirana.

 

Kada uklanjaš masku, nemoj je abrazivno očistiti, već pusti da topla voda uradi svoj posao ispiranja maske sa tvoje kože.

 

Ne zaboravi da izbegavaš nanošenje maske oko očiju i usta – jer to može irititrati ove osetljve delove! Maska za dubinsko čišćenje lica treba najviše da se nanese u oblasti T-zone (jer tu se luči najviše sebuma).

 

Hidriraj lice

 

Maska za dubinsko čišćenje lica je obično prilično ‘’jaka’’ (budući da treba da obavi važan posao), tako da ona može da isuši tvoju kožu. Zato je veoma važno da je slediš sa odgovarajućom hidratantnom kremom.

 

Hidratacija lica je ključni deo svake rutine nege kože. Budući da hidratantna krema hidrira kožu, pomaže tvom licu da izgleda zdravo, glatko i sveže. Zato odmah nakon uklanjanja maske sa lica, nanesi svoju hidratantnu kremu, naravno na osnovu svog tipa kože. Ako imaš masnu kožu, potraži gelove umesto kreme. Ako imaš suvu kožu, potraži kremu u kojoj se nalazi više ulja. 

 

Tvoja koža je upravo duboko očišćena i trebaće joj vlage. U suprotnom, nedostatak vlage u koži uzrokovaće da ona prekomerno proizvodi ulje i začepljuje pore, što će zauzvrat dovesti do pucanja kože. Zato nikako nemoj da zaboraviš na ovaj korak nakon korišćenja maske za dubinsko čišćenje lica.

 

maska za dubinsko čišćenje lica-2

Koliko često treba da se koristi maska za dubinsko čišćenje lica?

Ovde preporuke mogu da variraju. Međutim, stručnjaci za negu kože se u principu slažu da je potrebno da ovaj tretman odradiš jednom u nedelju dana.

 

Budući da maska za dubinsko čišćenje lica često sadrži vrlo efektivne sastojke (jer treba da obavi tako važan posao) – njena previše česta upotreba bi bila previše agresivna i isušujuća za tvoju kožu. Prosto, nije ni potrebno da se preteruje sa čišćenjem lica u tom smislu. Podrazumeva se da ti svakodnevno čistiš i neguješ svoje lice odgovarajućim proizvodima, a maska je tu da obavi važan posao dubinskog čišćenja jednom u nedelju dana.

 

U svakom slučaju, proizvođači obično uvek navedu koliko često treba koristiti masku, tako da možeš da poslušaš taj savet.

 

Maska za dubinsko čišćenje lica cena

Kada je u pitanju maska za dubinsko čišćenje lica, cena može dosta da varira – zavisno od proizvođača i naravno količine proizvoda. Pre svega, ukoliko se odlučiš za masku za jednokratnu upotrebu, odnosno pakovanje koje podrazumeva masku za samo jednu upotrebu – ovde je cena obično u rangu od par stotina dinara (počev od nešto preko 200 dinara).

 

Ukoliko želiš da kupiš masku za dubinsko čišćenje lica koja se prodaje u većim pakovanjima (npr. u tubi ili u posudici kao za kremu) – onda je cena ovde i do par hiljada dinara. To može biti 1000 dinara, 2000 dinara i kod ozbiljnih i skupih brendova to može biti zaista nekoliko hiljada dinara. 

 

Međutim, ovde dobijaš gotov proizvod koji je namenjen za više upotreba. Obično je cena srazmerna i kvalitetu proizvoda, tako da uvek prvo obrati pažnju na listu sastojaka – nemoj da ti niska cena bude glavni vodič.

 

Maska za dubinsko čišćenje lica je vrlo važan kozmetički proizvod i korak u nezi kože koji ne smeš da preskočiš! Tvoja koža zaista zahteva dubinsko čišćenje i sastojke koji će je preporoditi – tako da ne smeš to da joj uskratiš. Zapamti da je samo dubinski očišćena koža – zdrava i lepa koža!

 

Da li ti imaš neko iskustvo sa maskom za dubinsko čišćenje lica?

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test