Naslovna » Suvo pranje kose: da li je to zaista dobar izbor?
Kosa

Suvo pranje kose: da li je to zaista dobar izbor?

suvo pranje kose

Saznaj da li je sve popularnije suvo pranje kose zapravo dobro za tvoju kosu! Sve informacije na jednom mestu.

Zamisli da nikada više nećeš morati da trošiš vreme za pranje i sušenje kose. Ne, ne bi trebalo da se ošišaš do glave.

Šampon za suvo pranje kose je proizvod u obliku spreja koji se intenzivno reklamira. Za ovaj proizvod proizvođači tvrde da može potpuno da zameni običan šampon u pojedinim trenucima – kada baš nemaš vremena da opereš kosu.

Međutim, da li je suvo pranje kose pravi izbor?

Ovi sprejevi na bazi alkohola ili skroba navodno uklanjaju masnoću i ulja u tvojoj kosi dok dodaju volumen. Čini se da se ovo uklapa u trend manje čestog pranja kose šamponom. Tvrdi se da su šamponi za suvo pranje kose sigurni za sve tipove kose, ali da li ovo održava tvoju kosu i kožu glave zdravom?

Ako ne znaš,evo odgovora koliko često treba da pereš kosu!

Dermatolozi tvrde da je za kosu mnogo bolje rešenje prirodni šampon, budući da su šamponi za suvo pranje kose najčešće na bazi nekih hemijskih supstanci koje nisu dobre za kosu i kožu glave.

Možeš da napraviš i sama svoj domaći šampon za suvo pranje kose koji će ti u pojedinim trenucima, kada si u stisci sa vremenom, biti od prave pomoći. Znaćeš tada da su sastojci u njemu prirodni i potpuno bezbedni.

 

Šampon za suvo pranje kose

Šampon za suvo pranje kose je pozitivna alternativa tečnom šamponu ako si na putu ili želiš češće da pereš kosu – a nemaš baš vremena za to.

 

Kao što rekoh, na tržištu je on najčešće dostupan u obliku spreja, koji su na bazi alkohola ili skroba uz pomoć kojih upijaju masnoću i prljavštinu iz kose.

 

suvo pranje kose-1

 

Međutim, veoma su popularni i praškasti šamponi za suvo pranje kose, a neke možeš čak i sama da napraviš kod svoje kuće (o tome ću nešto kasnije).

Poenta je da izabereš pravi šampon za kosu: određene vrste su bolje ako imaš suvu kosu, neki šamponi su bolji za masnu kosu i dr.

Saznaj konačno koji je najbolji šampon za masnu kosu

 

Suvo pranje kose bebi puderom

 

Mnoge devojke praktikuju suvo pranje kose bebi puderom, jer smatraju da je to zdravija alternativa klasičnom šamponu za suvo pranje u obliku spreja.

To donekle jeste istina. Mada bebi puder svakako nije predviđen za pranje kose, pored toga što može da ostavi neugledne bele fleke – a i talk koji ulazi u sastav većine bebi pudera nije baš zdrav sastojak. No, to je za drugu temu.

 

Poenta je da bebi puder može da posluži za suvo pranje kose, ali ne treba ga koristiti često i u velikim količinama.

 

Prirodni šampon za kosu

 

Uvek je bolja opcija da se odlučiš za neki prirodni šampon za suvo pranje kose, jer je prirodna kozmetika uvek bolji izbor. Takvi šamponi bi trebalo da budu bazirani na 100% prirodnim sastojcima koji su potpuno neškodljivi za kožu i kosu, koji neće izazvati iritacije, alergije niti bilo kakve neželjene reakcije.

Sa biljnim šamponom za kosu sigurno nećeš pogrešiti

 

Prirodni šampon za kosu nikako ne sme da sadrži sulfate, parabene, silikone niti bilo kakve druge teške hemikalije koje zapravo samo dodatno oštećuju kosu.

Ukoliko ne znaš, evo šta je šampon bez sulfata

Možeš da napraviš i sama svoj domaći šampon za suvo pranje kose, koristeći pre svega praškaste supstance – poput kukuruznog skroba. Ovo je mnogo bezbednija opcija.

Neke zanimljive recepte ću ti navesti kasnije u tekstu.

Vesna je imala beživotnu kosu, punu peruti i vremenom je počela da opada. Dok nije našla pravi tretman za sebe, mnogo se namučila. Sada je njena kosa blistava, sjajna i raste kao luda. O čemu je reč, Vesna je podelila sa nama, i možeš da pročitaš ovde.

Pranje kose bez šampona – prednosti i mane

 

Jasno je da pranje kose bez šampona može da ima svoje ‘’za’’ i ‘’protiv’’ razloge. Činjenica je da im je najveća prednost to što ti štede vreme, ali da li to vredi u odnosu na njihove mane?

 

Suvo pranje kose prednosti

 

Većina šampona za suvo pranje kose, razvijenih od strane velikih kozmetičkih kuća, je u principu prilično sigurna i napravljeni su tako da ih možeš koristiti bez problema. Najvažnije pitanje koje se postavlja je da li je važno očistiti kožu glave i kosu, a taj odgovor je da.

Šamponi za suvo pranje kose dolaze u različitim formulama, uključujući šampone protiv peruti ili šampone protiv masne kose. Svi ostali šamponi, u većini slučajeva, jesu deterdženti koji rastvaraju ulja i druge ostatke u tvojoj kosi. To znači da ti šamponi mogu da sadrže sulfate, parabene i druge sastojke koji su štetni za tvoju kosu i kožu glave – a njih definitivno treba da izbegavaš!

Koji je stvarno najbolji šampon protiv peruti, saznaj u tekstu!

 

Šampon za suvo pranje kose radi jednostavno: alkohol ili skrob u proizvodu upijaju višak ulja i masti u kosi, dajući joj čistiji, svežiji izgled. Alternativno, potresanje samog kukuruznog skroba u kosi postiže isti efekat.

 

Ipak, postoje neki slučajevi gde je suvi šampon poželjna opcija. Na primer, ako putuješ i kada nemaš vremena ili mogućnosti da opereš kosu običnim šamponom i vodom. Ili ako si u bolnici i ne možeš da se okupaš – pranje kose bez šampona je definitivno ono što može da te spase – ali, samo na kratko.

 

Suvo pranje kose mane

 

Kosu i kožu glave treba oprati i isprati povremeno da bi bila potpuno čista. Naime, skalp sakuplja hemikalije i zagađivače iz vazduha i iz kozmetičkih proizvoda, a ako koristiš samo šampon za suvo pranje kose, čišćenje je samo minimalno, dok zaista osvežava kosu uklanjanjem ulja.

Pranje kose bez šampona, ne samo da dovodi do nakupljanja ostataka na skalpu, već takođe može i da isuši kosu, čineći je krhkom ili lomljivom. Ako je kosa suva i nema dodatnu hidratantnu supstancu, vlakna kose će se slomiti.

Pročitaj kako možeš da se rešiš suve kose u tom slučaju

Šampon za suvo pranje kose takođe može da ostavi ostatke na koži glave. To može da dovede do perutanja, iritacije i osipa – koji dovode do zapaljenja koje smanjuje rast kose i čak u ekstremnim slučajevima može da dođe i do opadanja kose!

Pročitaj najbolji vodič šta treba da sadrži šampon protiv opadanja kose.

 

Dakle, pranje kose bez šampona može u izuzetnim situacijama – ali nikako ne svaki dan i ne duže od nekoliko meseci u kontinuitetu!

 

Kako se koristi šampon za suvo pranje kose

 

Odvoj kosu na delove pre nanošenja, a šampon stavi u kosu prstima i četkom za kosu. Koristi šampon za suvo pranje kose štedljivo, kako bi izbegla nagomilavanje njegovih ostataka na koži glave!

Razdvajanje kose na sekcije će ti pomoći da ravnomerno naneseš šampon za suvo pranje kose u prahu. Neka svaka ta sekcija bude oko 5 cm. Utrljaj šampon duž kože glave.

Suvi šampon prvo primeni u blizini korena kose. Naprskaj šampon u spreju na udaljenosti od oko 15 cm od kose. Počni od korena kose i idi prema dole, duž prirodnog dela kose. Prskaj slobodno od korena do vrhova dok šampon ne bude vidljiv, ali ne gusto prekrivajući kosu.

U redu je ako kosa izgleda ‘’kredasto’’ odmah nakon nanošenja. Višak ostatka treba da nestane kada ga iščetkaš.

Ostavi šampon da deluje 5-10 minuta. Suvom šamponu je potrebno vreme da apsorbuje ulje na korenu kose. Što duže čekaš, šampon će isušiti više ulja.

Koristi vrhove prstiju da umasiraš šampon u kosu. Počni od korena, gde si prvo primenila šampon, pa zatim prolazi prstima kroz kosu dok se šampon postepeno ne utopi u kosu. Znaćeš da si gotova kada vidiš malo šampona koji je ostao na tvojoj glavi.

Očisti višak šampona. Koristi krutu četku (dobro se pokazala stara četka od pudera ili rumenila, naravno prethodno oprana i osušena!) za raspodelu šampona po kosi i uklanjanje viška praha.

 

suvo pranje kose-2

 

Izbegavaj korišćenje šampona za suvo pranje kose dva dana uzastopno. Rekla sam zbog čega ga nije dobro često koristiti. Ograniči upotrebu na 2-3 puta nedeljno.

Možeš da koristiš većinu proizvoda za negu kose nakon upotrebe suvog šampona. Međutim, lak za kosu je izuzetak, jer sadrži hemikalije koje mogu da prouzrokuju gubitak kose kada se pomešaju sa suvim šamponom.

Ovo su svi uzroci kod gubitka kose

 

Domaći šampon za suvo pranje kose

Postoji mnogo različitih supstanci koje možeš da koristiš kao bazu za domaći šampon za suvo pranje kose. Mogu se koristiti kukuruzni skrob (kukuruzno brašno), ovseno brašno, kakao prah, cimet i razni drugi fini, apsorpcioni prahovi.

 

Šampon za suvo pranje kose od kukuruznog skroba

 

Sastojci:

  • ½ šolje kukuruznog skroba,
  • po želji možeš dodati 3-4 kapi nekog eteričnog ulja za miris.

Ovom bazičnom receptu treba dodati još i:

  • 2 kašike nezaslađenog kakao praha,
  • 2 kašike cimeta.

Pomešaj sve navedene sastojke i čuvaj svoj prirodni, domaći šampon za suvo pranje kose u posudi po tvom izboru (najbolje da to bude staklena posuda).

Nanesi ovaj suvi šampon na koren kose i umasiraj ga u okolnu kosu i ostavi da odstoji oko 2 minuta – što je dovoljno vremena da apsorbuje ulje! Na kraju samo iščetkaj šampon iz kose.

Napomena:

Za one sa svetlom kosom je dovoljno dodati kukuruzni skrob i eterično ulje po izboru. Za one sa tamnijom kosom preporučuje se dodavanje kakao praha; a za one sa crvenom ili riđom kosom cimet.

Za nešto što je jednostavno i jeftino napraviti, potpuno prirodan šampon za suvo pranje kose je veoma efikasan, a pritom zdrav!

 

Suvo pranje kose iskustva

 

Listajući forume i slušajući iskustva svojih drugarica, naišla sam na oprečna mišljenja na temu suvog pranja kose. Dok se neko kune u njih kao spas u zadnji čas kada kosa treba da bude čista, a nema se vremena za pranje, sušenje i sve to – drugi tvrde suprotno. Tvrde da ga koriste samo u ekstreminm slučajevima i da smatraju da nije dobar, pogotovo ne često.

Aerosol šamponi za suvo pranje kose se obično prodaju u sprejevima, koje možeš da nosiš u svojoj torbici i vrlo su lagani. U poređenju sa šamponima u prahu, aerosoli se mogu lakše primenjivati u pokretu ili kada nemaš baš puno vremena da se bakćeš sa kosom. Šamponi u spreju su takođe obično bolji za masnu kosu.

Saznaj i još neke savete kako da se kosa manje masti

Šampon u prahu je bolja opcija za one koji su osetljivi na mirise. Šamponi u spreju oslobađaju više čestica u kosi. Ako imaš problema sa jakim mirisima, šampon u prahu je onda definitivno bolja opcija za tebe.

 

Kako da izabereš šampon za suvo pranje kose?

 

Zato je dobro da pomirišeš šampon pre nego što ga kupiš. Suvi šamponi dolaze u raznim mirisima. Neki mirisi više liče na bebi puder, dok drugi mogu da imaju cvetne ili druge osvežavajuće note. Baš kao što bi testirala parfem koji tako jako želiš da kupiš, naprskaj šampon za suvo pranje kose lagano ispred sebe i oseti kakav mu je miris i da li ti prija.

Miris šampona je posebno važan ako si sklona alergiji. Šamponi bez mirisa ili prirodni šamponi su opcija za tebe u tom slučaju.

Još nešto moram da ti napomenem, izbegavaj šampone na bazi butana. Neki šamponi za suvo pranje kose sadrže hemikalije kao što su butan ili izobutan, koje mogu uzrokovati oštećenje kose ako se koriste u prekomernim količinama. Takođe, šamponi na bazi butana su generalno lošiji za životnu sredinu.

Na primer, kukuruzni skrob se može koristiti kao alternativa za kupovni suvi šampon.

Neke devojke koriste bebi puder u ove svrhe i potpuno su zadovoljne.

Suvo pranje kose definitivno može da ti pomogne kada nemaš vremena da opereš i osušiš kosu na klasičan način.

Poenta je da ti kosa bude sveža i čista, zar ne?

Međutim, nikako ne smeš preterivati sa šamponima za suvo pranje kose. Ponekad su u redu, ali nikako svaki dan ili čak češće od 2-3 puta nedeljno.

Uvek potraži šampone za suvo pranje kose napravljene od prirodnih, ekoloških sastojaka ili one koje sama napraviš.

 

Prirodni šamponi su najbolja moguća opcija za tvoju kosu i kožu glave, jer ne izazivaju neželjene reakcije, alergije ili iritacije (u većini slučajeva). Ne oštećuju kožu glave i kosu čak i nakon nešto češće upotrebe.

 

Ako ti znaš možda neki zanimljiv recept za prirodni šampon za suvo pranje kose, bilo bi baš lepo da ga podeliš sa nama.

 

Pratite nas!