Naslovna » Šampon za suvo pranje kose: dobar izbor ili ne?
Kosa

Šampon za suvo pranje kose: dobar izbor ili ne?

šampon za suvo pranje kose

Saznaj da li je sve popularniji šampon za suvo pranje kose zapravo dobar izbor za tvoju kosu! Sve informacije u nastavku teksta.

Zamisli da nikada više nećeš morati da trošiš vreme za pranje i sušenje kose. Ne, ne bi trebalo da se ošišaš do glave.

Šampon za suvo pranje kose je proizvod u obliku spreja koji se intenzivno reklamira. Za ovaj proizvod proizvođači tvrde da može potpuno da zameni običan šampon u pojedinim trenucima – kada baš nemaš vremena da opereš kosu. Ipak treba da znaš da on ne treba u potpunosti da zameni tvoj šampon za kosu. Sampon za suvo pranje kose koristi samo u slučajevima nužde. 

Međutim, da li je suvo pranje kose pravi izbor?

Ovi sprejevi na bazi alkohola ili skroba navodno uklanjaju masnoću i ulja u tvojoj kosi dok dodaju volumen. Čini se da se ovo uklapa u trend ređeg pranja kose šamponom. Tvrdi se da su šamponi za suvo pranje kose sigurni za sve tipove kose, ali da li ovo održava tvoju kosu i kožu glave zdravom?

Ako ne znaš, evo odgovora koliko često treba prati kosu!

Dermatolozi tvrde da je za kosu mnogo bolje rešenje prirodni šampon, budući da su šamponi za suvo pranje kose najčešće na bazi nekih hemijskih supstanci koje nisu dobre za kosu i kožu glave.

Možeš da napraviš i sama svoj domaći šampon za suvo pranje kose koji će ti u pojedinim trenucima, kada si u stisci sa vremenom, biti od prave pomoći. Znaćeš tada da su sastojci u njemu prirodni i potpuno bezbedni.

 šampon za suvo pranje kose

Šampon za suvo pranje kose

Šampon za suvo pranje kose je pozitivna alternativa tečnom šamponu, ako si na putu ili želiš češće da pereš kosu – a nemaš baš vremena za to.

 Kao što rekoh, na tržištu je on najčešće dostupan u obliku spreja, koji su na bazi alkohola ili skroba uz pomoć kojih upijaju masnoću i prljavštinu iz kose.

 Međutim, veoma su popularni i praškasti šamponi za suvo pranje kose, a neke možeš čak i sama da napraviš kod svoje kuće (o tome ću nešto kasnije).

Poenta je da izabereš pravi šampon za kosu: određene vrste su bolje ako imaš suvu kosu, neki šamponi za masnu kosu su opet bolji i dr.

 Šampon za suvo pranje kose danas je neizostavni deo kozmetičke torbice svake moderne žene. Iako zaista, priznaćeš u nekim momentima zlata vredi, nije preporučljivo da se njime zameni regularni šampon bez sulfata

A pročitaj ovo sada!

Vesna je imala beživotnu kosu, punu peruti i vremenom je počela da opada. Dok nije našla pravi tretman za sebe, mnogo se namučila. Sada je njena kosa blistava, sjajna i raste kao luda. O čemu je reč, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Sampon za suvo pranje kose je odlično rešenje za aktivne dame, koje žele da im kosa izgleda čisto i kada nakon treninga žure na važan sastanak. On se takođe, preporučuje ženama koje imaju problem sa masnom kosom. Obično, ako imaš problem sa masnom kosom, kosu pereš svakodnevno.

To nije dobro, jer ćeš tako ukloniti prirodnu masnoću sa svog vlasišta, a ono će to prepoznati kao znak da treba da proizvodi još više masnoće. Tako ulaziš u začarani krug iz koga te može izvući baš šampon za suvo pranje kose. Proredi svakodnevno pranje kose upotrebom šampona za suvo pranje kose.

Na taj način, daćeš vremena svom vlasištu i uspostaviti balans u proizvodnji sebuma. 

Zato je sampon za suvo pranje kose odličan za osobe sa masnom kosom i one koje su često izložene fizičkim naporima koji podrazumevaju znojenje.  

baner

Šampon za suvo pranje kose prednosti

 Većina šampona za suvo pranje kose, razvijenih od strane velikih kozmetičkih kuća, je u principu prilično sigurna i napravljeni su tako da ih možeš koristiti bez problema. Najvažnije pitanje koje se postavlja je da li je važno očistiti kožu glave i kosu, a taj odgovor je da.

Šamponi za suvo pranje kose dolaze u različitim formulama, uključujući šampone protiv peruti ili šampone protiv masne kose. Svi ostali šamponi, u većini slučajeva, jesu deterdženti koji rastvaraju ulja i druge ostatke u tvojoj kosi. To znači da ti šamponi mogu da sadrže sulfate, parabene i druge sastojke koji su štetni za tvoju kosu i kožu glave – a njih definitivno treba da izbegavaš!

Šampon za suvo pranje kose radi jednostavno: alkohol ili skrob u proizvodu upijaju višak ulja i masti u kosi, dajući joj čistiji, svežiji izgled. Alternativno, potresanje samog kukuruznog skroba u kosi postiže isti efekat.

 Ipak, postoje neki slučajevi gde je suvi šampon poželjna opcija. Na primer, ako putuješ i kada nemaš vremena ili mogućnosti da opereš kosu običnim šamponom i vodom. Ili ako si u bolnici i ne možeš da se okupaš – pranje kose bez šampona je definitivno ono što može da te spase – ali, samo na kratko.

Ima li možda mane suvo pranje kose?

 Kosu i kožu glave treba oprati i isprati povremeno da bi bila potpuno čista. Naime, skalp sakuplja hemikalije i zagađivače iz vazduha i iz kozmetičkih proizvoda, a ako koristiš samo šampon za suvo pranje kose, čišćenje je samo minimalno, dok zaista osvežava kosu uklanjanjem ulja.

Pranje kose bez šampona, ne samo da dovodi do nakupljanja ostataka na skalpu, već takođe može i da isuši kosu, čineći je krhkom ili lomljivom. Ako je kosa suva i nema dodatnu hidratantnu supstancu, vlakna kose će se slomiti.

Šampon za suvo pranje kose takođe može da ostavi ostatke na koži glave. To može da dovede do perutanja, iritacije i osipa – koji dovode do zapaljenja koje smanjuje rast kose i čak u ekstremnim slučajevima može da dođe i do opadanja kose!

Pročitaj najbolji vodič šta treba da sadrži šampon protiv opadanja kose.

 Dakle, pranje kose bez šampona može u izuzetnim situacijama – ali nikako ne svaki dan i ne duže od nekoliko meseci u kontinuitetu!

 Kako se koristi šampon za suvo pranje kose?

 Odvoj kosu na delove pre nanošenja, a šampon stavi u kosu prstima i četkom za kosu. Koristi šampon za suvo pranje kose štedljivo, kako bi izbegla nagomilavanje njegovih ostataka na koži glave!

Razdvajanje kose na sekcije će ti pomoći da ravnomerno naneseš šampon za suvo pranje kose u prahu. Neka svaka ta sekcija bude oko 5 cm. Utrljaj šampon duž kože glave.

Sampon za suvo pranje kose prvo primeni u blizini korena kose. Naprskaj šampon u spreju na udaljenosti od oko 15 cm od kose. Počni od korena kose i idi prema dole, duž prirodnog dela kose. Prskaj slobodno od korena do vrhova dok šampon ne bude vidljiv, ali ne gusto prekrivajući kosu.

U redu je ako kosa izgleda ‘’kredasto’’ odmah nakon nanošenja. Višak ostatka treba da nestane kada ga iščetkaš.

Ostavi šampon da deluje 5-10 minuta. Šamponu za suvo pranje kose je potrebno vreme da apsorbuje ulje na korenu kose. Što duže čekaš, šampon će isušiti više ulja.

Koristi vrhove prstiju da umasiraš šampon u kosu. Počni od korena, gde si prvo primenila šampon, pa zatim prolazi prstima kroz kosu dok se šampon postepeno ne utopi u kosu. Znaćeš da si gotova kada vidiš malo šampona koji je ostao na tvojoj glavi.

Očisti višak šampona. Koristi krutu četku (dobro se pokazala stara četka od pudera ili rumenila, naravno prethodno oprana i osušena!) za raspodelu šampona po kosi i uklanjanje viška praha.

Izbegavaj korišćenje šampona za suvo pranje kose dva dana uzastopno. Rekla sam zbog čega ga nije dobro često koristiti. Ograniči upotrebu na 2-3 puta nedeljno.

Možeš da koristiš većinu proizvoda za negu kose nakon upotrebe suvog šampona. Međutim, lak za kosu je izuzetak, jer sadrži hemikalije koje mogu da prouzrokuju gubitak kose kada se pomešaju sa suvim šamponom.

Prirodni šampon za kosu

Uvek je bolja opcija da se odlučiš za neki prirodni šampon za suvo pranje kose, jer je prirodna kozmetika uvek bolji izbor. Takvi šamponi bi trebalo da budu bazirani na 100% prirodnim sastojcima koji su potpuno neškodljivi za kožu i kosu, koji neće izazvati iritacije, alergije niti bilo kakve neželjene reakcije. Sa biljnim šamponom za kosu sigurno nećeš pogrešiti!

 Prirodni šampon za kosu nikako ne sme da sadrži sulfate, parabene, silikone niti bilo kakve druge teške hemikalije koje zapravo samo dodatno oštećuju kosu.

Postoji mnogo različitih supstanci koje možeš da koristiš kao bazu za domaći šampon za suvo pranje kose. Mogu se koristiti kukuruzni skrob (kukuruzno brašno), ovseno brašno, kakao prah, cimet i razni drugi fini, apsorpcioni prahovi.

Šampon za suvo pranje kose od kukuruznog skroba

Sastojci:

  • ½ šolje kukuruznog skroba,
  • po želji možeš dodati 3-4 kapi nekog eteričnog ulja za miris.

Ovom bazičnom receptu treba dodati još i:

  • 2 kašike nezaslađenog kakao praha,
  • 2 kašike cimeta.

Pomešaj sve navedene sastojke i čuvaj svoj prirodni, domaći šampon za suvo pranje kose u posudi po tvom izboru (najbolje da to bude staklena posuda).

Nanesi ovaj suvi šampon na koren kose i umasiraj ga u okolnu kosu i ostavi da odstoji oko 2 minuta – što je dovoljno vremena da apsorbuje ulje! Na kraju samo iščetkaj šampon iz kose.

Napomena:

Za one sa svetlom kosom je dovoljno dodati kukuruzni skrob i eterično ulje po izboru. Za one sa tamnijom kosom preporučuje se dodavanje kakao praha; a za one sa crvenom ili riđom kosom cimet.

Za nešto što je jednostavno i jeftino napraviti, potpuno prirodan šampon za suvo pranje kose je veoma efikasan, a pritom zdrav!

suvo pranje kose

 Najbolji šampon za suvo pranje kose

 Sada kada znaš sve o šamponu za suvo pranje kose, verovatno se pitaš kako da izabereš najbolji. Zato je dobro da pomirišeš šampon pre nego što ga kupiš. Suvi šamponi dolaze u raznim mirisima. Neki mirisi više liče na bebi puder, dok drugi mogu da imaju cvetne ili druge osvežavajuće note. Baš kao što bi testirala parfem koji tako jako želiš da kupiš, naprskaj šampon za suvo pranje kose lagano ispred sebe i oseti kakav mu je miris i da li ti prija.

Miris šampona je posebno važan ako si sklona alergiji. Šamponi bez mirisa ili prirodni šamponi su opcija za tebe u tom slučaju.

Još nešto moram da ti napomenem, izbegavaj šampone na bazi butana. Neki šamponi za suvo pranje kose sadrže hemikalije kao što su butan ili izobutan, koje mogu uzrokovati oštećenje kose ako se koriste u prekomernim količinama. Takođe, šamponi na bazi butana su generalno lošiji za životnu sredinu.

Na primer, kukuruzni skrob se može koristiti kao alternativa za kupovni šampon za suvo pranje kose.

Neke devojke koriste bebi puder u ove svrhe i potpuno su zadovoljne.

Sampon za suvo pranje kose definitivno može da ti pomogne kada nemaš vremena da opereš i osušiš kosu na klasičan način.

Poenta je da ti kosa bude sveža i čista, zar ne?

Međutim, nikako ne smeš preterivati sa šamponima za suvo pranje kose. Ponekad su u redu, ali nikako svaki dan ili čak češće od 2-3 puta nedeljno.

Najbolje je da ih koristiš između redovnog pranja kose, ako je tvoja kosa masna ili ako si aktivnija tokom dana. U slučaju da je tvoja kosa suva i oštećena, možda bi ipak trebalo da izabereš dobar šampon sa aktivnim, prirodnim sastojcima koji će regenerisati tvoju kosu i temeljno je očistiti. Onda svakako nećeš imati potrebe za šamponom za suvo pranje kose. 

Uvek potraži šampone za suvo pranje kose napravljene od prirodnih, ekoloških sastojaka ili one koje sama napraviš.

 Prirodni šamponi su najbolja moguća opcija za tvoju kosu i kožu glave, jer ne izazivaju neželjene reakcije, alergije ili iritacije (u većini slučajeva). Ne oštećuju kožu glave i kosu čak i nakon nešto češće upotrebe.

Šampon za suvo pranje kose iskustva

 Listajući forume i slušajući iskustva svojih drugarica, naišla sam na oprečna mišljenja na temu šampona za suvo pranje kose. Dok se neko kune u njih kao spas u zadnji čas kada kosa treba da bude čista, a nema se vremena za pranje, sušenje i sve to – drugi tvrde suprotno. Tvrde da ga koriste samo u ekstreminm slučajevima i da smatraju da nije dobar, pogotovo ne često.

Aerosol šamponi za suvo pranje kose se obično prodaju u sprejevima, koje možeš da nosiš u svojoj torbici i vrlo su lagani. U poređenju sa šamponima u prahu, aerosoli se mogu lakše primenjivati u pokretu ili kada nemaš baš puno vremena da se bakćeš sa kosom. Šamponi u spreju su takođe obično bolji za masnu kosu.

 Šampon u prahu je bolja opcija za one koji su osetljivi na mirise. Šamponi u spreju oslobađaju više čestica u kosi. Ako imaš problema sa jakim mirisima, šampon u prahu je onda definitivno bolja opcija za tebe.

 Ako ti znaš možda neki zanimljiv recept za prirodni šampon za suvo pranje kose, bilo bi baš lepo da ga podeliš sa nama.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test