Naslovna » Otkrivamo: kako se rešiti peruti, brzo i efikasno!
Kosa

Otkrivamo: kako se rešiti peruti, brzo i efikasno!

rešenje za perut

Saznaj najbolje načine kako se rešiti peruti jednom zauvek i šta sve možeš da uradiš kako bi perut zauvek bila tvoja prošlost.

Perut je uobičajen problem kože glave koji se manifestuje kao ljuštenje mrtvih ćelija kože. Iako perut može biti samo estetski problem, ona često ima i dublji uticaj na samopouzdanje i kako se osećaš u svakodnevnim situacijama i u društvu.

Simptomi peruti nisu samo vidljive bele ili sivkaste ljuspice na tvojoj kosi i odeći, već i svrab, crvenilo i iritacija skalpa. Ovi simptomi mogu varirati od blagih do vrlo intenzivnih i ponekad zahtevaju ozbiljniji tretman.

Uzroci peruti mogu biti različiti, uključujući suvi ili previše masni skalp, reakcije na proizvode za negu kose, a često i gljivične infekcije. Razumevanje šta izaziva tvoju perut je prvi korak ka efikasnom rešenju problema. U nastavku teksta, detaljno ćemo objasniti kako možeš koristiti prirodne metode da ublažiš ili potpuno otkloniš perut, poboljšavajući time zdravlje tvoje kose i skalpa.

Uzroci peruti

 

Perut nije samo neugodna pojava, već i signal da nešto nije u redu sa zdravljem tvoje kože glave. Razumevanje uzroka koji stoje iza ovog problema može ti pomoći da nađeš najefikasniji tretman.

 

Evo nekoliko najčešćih uzročnika peruti i kako oni utiču na njen tip i težinu:

1. Gljivične infekcije

 

Gljivica po imenu Malassezia živi na skalpu skoro svake odrasle osobe. U normalnim uslovima, ova gljivica je bezopasna, ali kod nekih ljudi može izazvati iritaciju koja dovodi do prekomernog obnavljanja ćelija kože, stvarajući tako vidljive ljuspice peruti. Ova vrsta peruti često je praćena crvenilom i jakim svrabom.

2. Suva ili masna koža

 

Perut može biti posledica izuzetno suve kože glave, posebno u zimskim mesecima kada su vazduh i okruženje suvlji. Suva koža uzrokuje fine, suve ljuspice koje se lako osipaju. Nasuprot tome, masna koža može dovesti do seboreičnog dermatitisa, stanja koje uzrokuje crvene, masne ljuspice, naročito oko vlasišta, obrva i unutar ušiju.

3. Neadekvatna nega kose

 

Upotreba neprikladnih proizvoda za kosu, kao što su šamponi sa sulfatima,  ili preterano agresivni tretmani poput čestog feniranja, peglanja ili hemijskih tretmana mogu iritirati skalp i izazvati perut. Takođe, nepravilno prečesto ili retko pranje kose može doprineti nakupljanju masnoća i mrtvih ćelija kože, što dodatno pogoršava stanje.

4. Stres i hormonske promene

 

Stres može imati izražen uticaj na zdravlje tvoje kože, uključujući i skalp. Hormonske promene, kao što su one tokom puberteta, trudnoće ili menopauze, takođe mogu promeniti balans ulja na tvojoj koži i izazvati ili pogoršati perut.

5. Drugi zdravstveni problemi

 

Nekoliko zdravstvenih stanja može izazvati pojavu peruti. Na primer, osobe sa ekcemom, psorijazom ili drugim kožnim oboljenjima su sklonije razvoju peruti. Takođe, osobe sa oslabljenim imunim sistemom ili one koje pate od određenih neuroloških oboljenja (kao što je Parkinsonova bolest) mogu iskusiti teže forme peruti.

 

Tip i težina peruti zavise od uzroka. Na primer, gljivične infekcije i seboreični dermatitis obično rezultiraju masnijim, žutim ljuskicama, dok suva koža proizvodi sitne, bijele ljuspice. Stres i hormonski disbalans mogu izazvati povremena pogoršanja, čineći perut nepredvidivom.

Vrste peruti

 

Perut se može pojaviti u različitim oblicima, a svaki tip ima svoje karakteristike i razloge zbog kojih se javlja. Razumevanje ovoga može ti pomoći da efikasnije pristupiš njenom tretmanu i nađeš način kako se rešiti peruti.

 

kako se rešiti peruti

Evo dva glavna tipa peruti koje treba razlikovati:

1. Suva perut

 

Suva perut je najčešći tip i obično se manifestuje tokom hladnijih i meseci, kada je vazduh manje vlažan. Karakterišu je sitne, bele ili sive ljuspice koje se lako odvajaju od skalpa i padaju na ramena. Suva perut je obično praćena osećajem zatezanja i suvoće skalpa. Najčešći uzroci suve peruti uključuju suvu kožu, prečesto ili premalo pranje kose, korišćenje agresivnih šampona koji isušuju kožu glave, kao i izlaganje hladnom i suvom vazduhu.

2. Masna perut

 

Masna perut se javlja kada je koža glave izrazito masna i proizvodi više sebuma nego što je uobičajeno. Ovaj tip peruti karakterišu veće, žute ili sive ljuspice koje su masne na dodir i teže se odvajaju od skalpa. Masna perut može biti znak stanja poznatog kao seboreični dermatitis, koji nije samo estetski problem, već može izazvati crvenilo, iritaciju i jak svrab. Gljivice poput Malassezia mogu se hraniti viškom sebuma, što dovodi do upale i pojačanog ljuštenja kože. Masna perut često zahteva upotrebu specifičnih šampona ili tretmana koji regulišu proizvodnju sebuma i kontrolišu prisutnost gljivica.

Kako prepoznati i tretirati različite vrste peruti?

 

Prepoznavanje tipa peruti ključno je za odabir pravog tretmana. Ako imaš suvu perut, možda ćeš hteti da koristiš blage, hidratantne šampone i ida izbegavaš često pranje kose kako ti se ne bi dodatno isušivao skalp. Takođe, važno je koristiti proizvode koji ne iritiraju kožu glave.

Za masnu perut, cilj je regulisati proizvodnju sebuma i smanjiti prisutnost gljivica. Šamponi sa antifungalnim sastojcima kao što su pirokton olamin,  ketokonazol ili cink pirition mogu biti posebno korisni. Redovna upotreba ovih proizvoda može značajno poboljšati stanje skalpa i smanjiti simptome.

Pravilno upravljanje vrstom peruti koju imaš može učiniti veliku razliku u tvojoj svakodnevnoj rutini nege kose, povećati tvoje samopouzdanje i poboljšati kvalitet života.

Vesna se uverila u to. Ona je našla jednostavan način kako se rešiti peruti. Ne samo da nema više bele ljuspice po glavi i ramenima, nego joj je i kosa zdravija, manje opada i brže raste. Svoje lično iskustvo je podelila da i drugi znaju šta je rešenje, a tu njenu priču možeš naći na ovom linku: https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

A evo i onoga što te verovatno najviše zanima…

Kako se rešiti peruti?

 

Kada se suočavaš s peruti, važno je razumeti koje opcije tretmana stoje na raspolaganju. Evo nekoliko efikasnih tretmana koji mogu pomoći da se rešiš peruti:

1. Medicinski šamponi protiv peruti

 

Šamponi protiv peruti su jedan od najčešćih tretmana za perut i dostupni su bez recepta. Sadrže aktivne sastojke koji ciljaju osnovne uzroke peruti:

 • Ketokonazol: Antifungalni agens koji pomaže u borbi protiv gljivica, kao što je Malassezia, koja može uzrokovati perut. Ketokonazol je efektivan u smanjenju upala i simptoma povezanih s peruti.
 • Cink pirition: Ovaj sastojak deluje antimikrobno i antifungalno, što ga čini efikasnim u smanjenju broja gljivičnih organizama na skalpu.
 • Selen sulfid: Pomaže u smanjenju proizvodnje prirodnih ulja (sebuma) na koži glave i takođe smanjuje rast gljivica.
 • Pirokton olamin je antifungalni agens koji se često koristi u šamponima i drugim proizvodima za negu kose kako bi se tretirala perut. Deluje tako što smanjuje rast gljivica na koži glave, posebno one vrste Malassezia, koja se često povezuje s nastankom peruti. Osim svojstava protiv gljivica, pirokton olamin takođe ima antiinflamatorne osobine koje pomažu u umirivanju iritirane kože glave i smanjenju crvenila i svraba.

Pirokton olamin se smatra efikasnom alternativom drugim sastojcima poput cink piritiona i ketokonazola, te je dobar izbor za osobe koje traže pouzdano rešenje za perut u kosi.

 

baner

 

Pravilna upotreba ovih šampona je ključna. Preporučuje se da se šampon nanese na mokru kosu, umasira u kožu glave i ostavi da deluje nekoliko minuta pre ispiranja. Ovo omogućava aktivnim sastojcima da prodru u kožu i deluju efikasno. Za najbolje rezultate, treba ih koristiti dva do tri puta nedeljno na početku tretmana, a kasnije ređe, kako se simptomi poboljšavaju.

2. Lekovi na recept i specijalistički tretmani

 

Ako perut ne reaguje na tretmane dostupne bez recepta, vreme je da posetiš dermatologa. Dermatolog može prepisati jače tretmane, uključujući:

 • Topički steroidi: Mogu pomoći u smanjenju upale, crvenila i svraba.
 • Šamponi sa katranom: Deluju na usporavanje brzine rasta ćelija kože na skalpu, čime se smanjuje formiranje ljuspi.
 • Antifungalne kreme ili losioni: Specifično formulisani za teže slučajeve peruti ili seboreičnog dermatitisa.

Kako pravilno koristiti proizvode za tretman peruti?

 

Ključ uspešnog tretmana peruti leži u doslednoj i pravilnoj upotrebi proizvoda. Važno je slediti uputstva za upotrebu koja su navedena na proizvodu ili koja ti je dao tvoj dermatolog, kao i redovno koristiti proizvode čak i kada simptomi peruti nestanu, kako bi se sprečio njen povratak.

Kako se rešiti peruti kroz promene u životnom stilu

 

Perut može biti uporna i neprijatna, ali uz određene promene u životnom stilu, možeš značajno ublažiti njene simptome ili čak potpuno eliminisati problem. Evo nekoliko ključnih promena koje možeš uvesti:

1. Ishrana bogata vitaminima i mineralima

 

Zdrava koža glave počinje iznutra, a odgovarajuća ishrana igra ključnu ulogu. Nutrijenti kao što su B vitamini i cink su posebno važni za zdravlje kože:

 • B vitamini: Podstiču regeneraciju kože i pomažu u održavanju zdravog sebuma, što može sprečiti suvišno ljuštenje kože. Uvrsti u svoju ishranu namirnice kao što su integralne žitarice, mahunarke, meso, jaja, i mlečni proizvodi.
 • Cink: Ovaj mineral pomaže u regulisanju proizvodnje sebuma, smanjuje upale i podstiče obnavljanje kože. Dobre izvore cinka nalaziš u mesu, školjkama, semenkama bundeve, i orašastim plodovima.

2. Važnost hidratacije za zdravlje kože

 

Dovoljna hidratacija je ključna za održavanje elastičnosti i zdravlja kože, uključujući i skalp. Kada tvoje telo nije adekvatno hidrirano, koža postaje suva, što može dovesti do peruti. Pijenje dovoljno vode tokom dana pomoći će ti da održiš kožu hidriranom i zdravom.

3. Upravljanje stresom

 

Stres je značajan faktor koji može uticati na mnoge aspekte tvojeg zdravlja, uključujući i zdravlje kože. Visok nivo stresa može dovesti do hormonskih promena koje pogoršavaju stanje kože, uključujući i skalp. Nauči tehnike za upravljanje stresom kao što su:

 • Meditacija i duboko disanje: Ove tehnike pomažu u smanjenju nivoa stresa i imaju pozitivan uticaj na celokupno zdravlje.
 • Redovno vežbanje: Fizička aktivnost ne samo da pomaže u smanjenju stresa, već i poboljšava cirkulaciju, što može doprineti boljem zdravlju kože glave.
 • Dovoljno sna: Kvalitetan san je esencijalan za oporavak tijela i smanjenje stresa.

Implementacijom ovih promena u životnom stilu, ne samo da ćeš pomoći u rešavanju problema sa peruti, već ćeš unaprediti i svoje opšte zdravlje. Ove prirodne metode su blage, efikasne i mogu dovesti do dugoročnih poboljšanja stanja tvoje kože i kose.

Kako se rešiti peruti prirodnim putem

 

Ako se boriš s peruti i tražiš prirodne načine da je umanjiš ili eliminišeš, postoje brojni tretmani koje možeš isprobati. Ovi tretmani koriste prirodne sastojke koji su blagi za kožu i efikasni u ublažavanju simptoma peruti. Evo nekoliko opcija:

Esencijalna ulja

 

Esencijalna ulja nisu samo za aromaterapiju; ona mogu biti izuzetno efikasna u tretiranju peruti:

 • Ulje čajevca: Poznato po svojim antifungalnim i antibakterijskim svojstvima, ulje čajevca može pomoći u smanjenju gljivica koje uzrokuju perut. Razblaži nekoliko kapi ulja čajevca s nosačem ulja (kao što je kokosovo ulje) i masiraj u skalp pre pranja kose.
 • Ulje lavande: Osim što ima umirujući miris, ulje lavande može pomoći u smanjenju upale i umirivanju iritiranog skalpa.
 • Ulje eukaliptusa: Ovo ulje pomaže u čišćenju skalpa i ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u tretiranju peruti.

Biljni ekstrakti

 

Prirodni ekstrakti biljaka mogu umiriti skalp i smanjiti vidljivost peruti:

 • Aloe vera: Gel aloe vere je izuzetno hidratantni i umirujući, što ga čini idealnim za tretiranje suve i iritirane kože glave.
 • Neem: Ima snažna antibakterijska i antifungalna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv uzročnika peruti.
 • Bosiljak: Poznat po svojim umirujućim i protivupalnim svojstvima, bosiljak može pomoći u smirivanju skalpa i smanjenju peruti.
 • Kamilica: Bisabolol iz kamilice ima umiriujuća dejstva što je prekopotrebo skalppu koji svrbi

Jabukovo sirće

 

Jabukovo sirće je odlično za balansiranje pH vrednosti skalpa, što može pomoći u smanjenju rasta gljivica i bakterija. Nakon šamponiranja, isperi kosu razblaženim jabukovim sirćetom (mešavina jednog dela sirćeta s četiri dela vode) kako bi umirila skalp i smanjila perut.

Soda bikarbona i limun

 

Kombinacija sode bikarbone i limuna može pomoći u dubinskom čišćenju skalpa i smanjenju masnoće. Napravi pastu od sode bikarbone i vode, dodaj malo limunovog soka, i nanesi na vlasište. Ostavi nekoliko minuta pre ispiranja. Ovaj tretman pomaže u smanjenju masnoće i čišćenju mrtvih ćelija kože.

Pranje kose biljnim čajevima

 

Biljni čajevi kao što su kopriva i kamilica mogu umiriti skalp i smanjiti upalu, Koristi ohlađeni čaj od kamilice ili koprive kao završno ispiranje nakon šamponiranja da umiriš skalp i smanjio iritaciju.

Ovi prirodni tretmani su blagi, ali efikasni, i mogu biti odlična alternativa konvencionalnim proizvodima ako tražiš načine kako da smanjiš ili eliminišeš perut na prirodan način.

Ipak…

Najbolji način kako se rešiti peruti prirodnim putem jeste upotreba prirodnih šampona za kosu koji su bogati ovim i nekim drugim biljnim sastojcima.

Maske protiv peruti

 

Korišćenje maski za kosu može biti veoma efikasno u borbi protiv peruti, jer ove maske mogu dubinski nahraniti kožu glave, smanjiti iritaciju i umanjiti vidljivost ljuspi. Evo nekoliko recepata za maske protiv peruti koje možeš lako napraviti kod kuće:

1. Maska sa kokosovim uljem i uljem čajevca

 

Kokosovo ulje je poznato po svojim hidratantnim svojstvima, dok ulje čajevca deluje antifungalno i antibakterijski.

Sastojci:

 • 3 kašike kokosovog ulja
 • 5 kapi ulja čajevca

Priprema i primena:

 • Pomešaj kokosovo ulje sa uljem čajevca.
 • Nanesi smesu na skalp i kosu, fokusirajući se na koren kose.
 • Ostavi masku da deluje 30-60 minuta, a zatim temeljno isperi kosu šamponom.

2. Maska sa jogurtom i medom

 

Jogurt pomaže u umirivanju iritacije i smanjenju upala na koži glave, dok med pruža vlažnost i deluje antibakterijski.

Sastojci:

 • 1/2 šolje običnog jogurta
 • 2 kašike meda

Priprema i primena:

 • Dobro izmešaj jogurt i med dok ne dobiješ glatku pastu.
 • Nanesi masku direktno na skalp i kosu.
 • Ostavi da deluje 30 minuta, a zatim isperi kosu mlakom vodom.

3. Maska sa jabukovim sirćetom i bananom

 

Jabukovo sirće pomaže u balansiranju pH vrednosti skalpa, dok banana pruža hidrataciju i hranljivost.

Sastojci:

 • 1 zrela banana
 • 1 kašika jabukovog sirćeta

Priprema i primena:

 • Zgnječi bananu viljuškom i pomešaj je sa jabukovim sirćetom da dobiješ ujednačenu smesu.
 • Nanesi smesu na skalp i duž cele dužine kose.
 • Ostavi masku na kosi 20 do 30 minuta, zatim isperi toplom vodom i blagim šamponom.

4. Maska sa aloe verom

 

Aloe vera gel je izuzetno umirujući i hidratantni sastojak koji može pomoći u lečenju suve i iritirane kože glave.

Sastojci:

 • 1/4 šolje gela aloe vere
 • 1 kašika limunovog soka

Priprema i primena:

 • Pomešaj gel aloe vere sa limunovim sokom.
 • Nanesi na skalp i kosu, posebno obraćajući pažnju na koren kose.
 • Ostavi masku da deluje 20-30 minuta pre ispiranja.

Ove maske su ne samo efikasne u borbi protiv peruti, već i pružaju dodatnu negu koja može poboljšati opšte zdravlje tvoje kose i skalpa. Redovna primena ovakvih maski može značajno doprineti smanjenju peruti i poboljšanju izgleda tvoje kose

Kako se rešiti peruti uz piling skalpa?

 

Piling skalpa je postupak koji pomaže uklanjanju nakupljenih mrtvih ćelija kože, viška sebuma i ostataka proizvoda za kosu sa kože glave. Redovnim pilingom skalpa možeš poboljšati zdravlje kose i skalpa, smanjiti perut, i poboljšati cirkulaciju i rast kose.

 

kako ukloniti perut

 

Evo nekoliko saveta kako da izvedeš piling skalpa i nekoliko recepata koje možeš probati kod kuće:

Zašto je piling skalpa važan?

 1. Uklanja mrtve ćelije kože: Slično kao piling kože lica, piling skalpa pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože, sprečavajući time stvaranje peruti i začepljenje folikula dlake.
 2. Stimuliše cirkulaciju: Masiranje skalpa tokom pilinga poboljšava cirkulaciju krvi, što može podstaknuti rast kose.
 3. Pomaže proizvodima da bolje deluju: Čišćenjem skalpa od viška sebuma i ostataka proizvoda, tretmani za kosu mogu efikasnije prodirati i delovati.

Kako napraviti piling skalpa?

Možeš ga napraviti koristeći prirodne sastojke koje lako možeš naći kod kuće. Evo nekoliko recepata:

 1. Piling sa sodom bikarbonom:
  • Sastojci: 2 kašike sode bikarbone, 3 kašike vode.
  • Primena: Pomešaj sastojke da dobiješ pastu. Nanesi na mokar skalp i nežno masiraj kružnim pokretima nekoliko minuta. Isperi temeljno toplom vodom.
 2. Piling sa smeđim šećerom i maslinovim uljem:
  • Sastojci: 2 kašike smeđeg šećera, 1 kašika maslinovog ulja.
  • Primena: Pomešaj šećer i maslinovo ulje. Nanesi smesu na vlažan skalp i masiraj par minuta. Isperi šamponom kao obično.
 3. Piling sa morskom solju i lavandinim uljem:
  • Sastojci: 2 kašike fine morske soli, 1 kašika kokosovog ulja, 5 kapi lavandinog ulja.
  • Primena: Pomešaj sve sastojke. Nanesi na mokar skalp i lagano masiraj. Ostavi na nekoliko minuta, zatim isperi toplom vodom i nastavi sa svojom uobičajenom rutinom pranja kose.

Saveti za piling skalpa:

 • Nežno: Preterano agresivno trljanje može iritirati kožu glave. Uvek masiraj skalp blago i nežno.
 • Ne preteruj: Dovoljno je raditi piling skalpa jednom nedeljno, kako ne bi došlo do iritacije.
 • Hidratacija nakon pilinga: Nakon pilinga skalpa, važno je koristiti hidratantni tretman ili regenerator kako bi koža glave ostala hidrirana.

Redovnim pilingom skalpa možeš značajno poboljšati zdravlje svoje kose i skalpa, smanjiti pojavu peruti i podstaknuti zdrav rast kose.

Saveti kako se rešiti peruti za muškarace

 

Perut može biti posebno izazovna za muškarce koji često peru kosu svakodnevno, ponekad koristeći proizvode koji nisu specifično namenjeni za kosu, kao što su sapuni i gelovi za tuširanje. Ovi proizvodi mogu isušiti skalp i pogoršati perut. Evo kako muškarci mogu efikasno upravljati peruti:

 1. Prilagođeni šamponi za perut

Koristiti šampone formulisane za borbu protiv peruti koji sadrže aktivne sastojke poput ketokonazola, cink piritiona ili pirokton olamina. Ovi šamponi pomažu u kontroli gljivica i bakterija koje mogu uzrokovati perut.

 1. Umereno pranje kose

Izbegavanje prekomernog pranje kose koje može dodatno isušiti skalp. Idealno bi bilo prati kosu tri do četiri puta nedeljno, koristeći blage šampone koji su prikladni za tip kose i probleme sa skalpom.

 1. Hidratacija i nega skalpa

Redovno hidriraj i neguj svoj skalp koristeći blaga ulja poput jojobe ili kokosovog ulja koje možeš nanositi direktno na skalp. Ova ulja pomažu u održavanju vlage i smanjuju suvoću kože.

 1. Zdrave životne navike

Održavaj zdravu ishranu bogatu vitaminima i mineralima i smanjit stres aktivnostima koje ti prijaju, poput vežbanja ili hobija, jer stres može pogoršati perut.

Ako ove mere ne pomognu, ili ako primetite crvenilo, svrab ili gubitak kose, savetujemo da potražite mišljenje dermatologa. Oni mogu ponuditi specifičnije tretmane ili proizvode prilagođene vašim potrebama.

Kako se rešiti peruti kod dece?

 

Perut kod dece može biti neugodna i ponekad izazovna za lečenje zbog osetljive prirode dečje kože.

Problem je najčešće u šamponu, jer mnogi dečiji šamponi imaju sulfate. Zato,neka prvi korak bude prelzak na prirodne šampone bez sulfata.

Ovi šamponi su obično manje agresivni i ne sadrže jake hemikalije koje mogu iritirati kožu glave.

Perut se može pogoršati ako se kosa ne održava čistom. Perite detetovu kosu redovno, ali ne prečesto kako ne biste isušili kožu glave. Dva do tri puta nedeljno je obično dovoljno, osim ako drugačije nije preporučeno od strane pedijatra ili dermatologa.

Svakodnevne navike i prevencija peruti

 

Upravljanje peruti ne završava se samo na tretmanima; uključuje i razvijanje svakodnevnih navika koje mogu pomoći u prevenciji ovog problema. Evo kako možeš integrirati korisne prakse u svoju rutinu nege kose:

Pranje kose prirodnim sredstvima

 

Redovno i pravilno pranje kose je ključno za održavanje zdravlja skalpa i kontrole peruti. Koristi blage, prirodne šampone koji ne sadrže agresivne hemikalije poput sulfata i parabena:

 • Često pranje: Za one s masnom kožom glave, pranje kose svaki ili svaki drugi dan može pomoći u uklanjanju viška sebuma i mrtvih ćelija kože.
 • Prirodni šamponi: Biraj šampone koji sadrže prirodne sastojke kao što su ekstrakt čajevca, aloe vere ili jabukovog sirćeta koji mogu pomoći u kontroli peruti bez iritacije skalpa.

 

VLASILAN BANER

 

Saveti za četkanje i masažu skalpa

Redovno četkanje i masaža skalpa mogu poboljšati cirkulaciju i potaknuti zdraviji rast kose:

 • Četkanje: Koristi meku četku za kosu da nežno četkaš kosu, što pomaže u raspodeli prirodnih ulja duž dlake i uklanjanju mrtvih ćelija kože.
 • Masaža skalpa: Redovno masiraj skalp prstima ili pomoću masažera za glavu. Ovo ne samo da poboljšava cirkulaciju, već i opušta i smanjuje stres, koji može biti faktor u nastanku peruti.

Pri odabiru proizvoda za kosu, bitno je birati one koji su blagi i podržavaju zdravlje tvoje kose i skalpa.

Izbegavaj proizvode koji sadrže agresivne deterdžente kao što su sulfati koji mogu isušiti skalp i pogoršati perut.

Koristi hidratantne maske ili ulja redovno da održiš skalp hidriranim i sprečiš sušenje koje može dovesti do peruti.Traži proizvode koji sadrže prirodne antifungalne i antibakterijske komponente koje mogu pomoći u kontroli peruti, kao što su ulje čajevca, neem, bosiljak, ili lavanda.

Kada posetiti stručnjaka za probleme sa peruti

 

Iako je perut čest problem koji se često može efikasno tretirati kod kuće koristeći različite šampone i prirodne tretmane, postoje situacije kada je potrebno potražiti profesionalnu pomoć. Evo nekoliko okolnosti kada bi trebalo razmisliti o poseti dermatologu ili drugom stručnjaku za negu kose:

1. Perut se ne poboljšava ili se pogoršava

 

Ako si isprobao različite šampone i kućne tretmane za nekoliko nedelja, ali ne primećuješ nikakvo poboljšanje, ili ako tvoji simptomi peruti postaju sve izraženiji, vreme je da zatražiš stručni savet. Stručnjak može preciznije dijagnostikovati uzrok peruti i preporučiti specifične tretmane koji mogu biti efikasniji.

2. Intenzivan svrab, crvenilo ili iritacija

 

Ako doživiš jak svrab, crvenilo ili iritaciju skalpa, to može biti znak infekcije ili drugog dermatološkog stanja koje zahteva profesionalni tretman. Dermatolog može propisati topičke kortikosteroide ili druge medicinske šampone i tretmane koji su efikasniji u smanjenju upale.

3. Pojava bolnih ili osetljivih područja na skalpu

 

Bol ili osetljivost na dodir na određenim područjima skalpa mogu ukazivati na infekciju, upalu folikula ili druge zdravstvene probleme. Stručna ocena i tretman su ključni za rešavanje ovih simptoma.

4. Značajan gubitak kose

 

Ako primetiš da zajedno sa peruti dolazi do značajnog gubitka kose, to može biti znak ozbiljnijeg stanja skalpa ili osnovnog zdravstvenog problema. Dermatolog može pomoći u utvrđivanju uzroka gubitka kose i predložiti odgovarajuće tretmane.

5. Simptomi koji utiču na kvalitet života

 

Ako perut i prateći simptomi negativno utiču na tvoje samopouzdanje, socijalni život ili svakodnevne aktivnosti, potraži pomoć. Psihološki stres zbog peruti je validan razlog za konsultaciju sa stručnjakom koji može ponuditi rešenja koja mogu poboljšati tvoje stanje.

Poseta dermatologu može ti pružiti uvid u najbolje metode tretmana za tvoje specifično stanje, omogućiti pristup naprednijim medicinskim tretmanima i pomoći ti da se efikasno i sigurno izboriš sa peruti. Ne oklevaj da potražiš stručnu pomoć ako se suočavaš sa bilo kojim od gore navedenih problema.

Život s peruti: Saveti za upravljanje i motivaciju

 

Perut može biti frustrirajuće stanje, ali s pravim pristupom možeš  upravljati simptomima i održavati svoje samopouzdanje. Evo nekoliko saveta kako da se nosiš sa ovim problemom

Informiši se o peruti: Razumevanje da perut nije posledica loše higijene, već uobičajenog zdravstvenog stanja, može ti pomoći da se osećaš sigurnije u društvu.

Priprema: Pre izlaska ili važnih događaja, koristi odgovarajuće šampone i proizvode koji mogu smanjiti vidljivost peruti. Tamna odeća može učiniti perut upadljivijom, pa razmisli o odabiru svetlijih boja koje manje ističu ljuspice.

Otvorenost: Ako se osećaš udobno, razgovor o svom iskustvu s peruti s prijateljima i porodicom može umanjiti stres i povećati tvoju emocionalnu podršku.

Prati promene na koži glave: Ako primetiš da se tvoje stanje peruti menja (bilo da se pogoršava ili poboljšava), prilagodi svoju rutinu nege kose. Ovo može uključivati promenu proizvoda koje koristiš ili učestalost pranja kose.

Eksperimentiši s proizvodima: Neka rešenja možda neće odmah delovati. Nemoj se obeshrabriti ako prvi šampon protiv peruti koji probaš ne pruži očekivane rezultate. Ponekad je potrebno isprobati nekoliko različitih proizvoda ili tretmana.

Postavi realna očekivanja: Perut može varirati u intenzitetu i možda će biti dana kada je upadljivija. Postavljanje realnih ciljeva i očekivanja može pomoći u smanjenju frustracija.

Potraži podršku: Uključi se u online forume ili lokalne grupe podrške gde možeš razgovarati s drugima koji imaju slična iskustva.  Lečenje peruti može trajati neko vreme, i često je potrebno kontinuirano upravljanje. Održavanje pozitivnog stava pomoći će ti da se nosiš s izazovima koje perut može doneti.

Iako perut može biti dosadna i ponekad teška za kontrolu, mnoge osobe uspešno upravljaju svojim simptomima kroz kombinaciju pravilne nege, stručnih saveta i pozitivnog stava.

Sada znaš kako se rešiti peruti- vreme je da to i primeniš.

Avatar

Zorana Vuković

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test