Naslovna » Kako se rešiti suve kose u par koraka?
Kosa

Kako se rešiti suve kose u par koraka?

kako se rešiti suve kose

Saznaj napokon kako se rešiti suve kose. Ne boj se, rešenje nije da je odsečeš celu. Ima nešto mnogo bolje. O čemu se radi, saznaćeš upravo sada!

Verovatno ne moramo mnogo da pričamo o tome kada je kosa suva.

To se zna, ne samo na dodir, već se vidi i po izgledu, a jednostavno se i oseća.

Kada imaš osećaj da ti je suva kosa kao slama, vreme je da nešto preduzmeš po tom pitanju.

Prvo, treba da znaš da suva kosa nije nužno neki veliki razlog za zabrinutost.

Spisak faktora koji dovode do suve kose (od genetike, sunca, zagađenog vazduha, preparata tid.) toliko je dugačak da je prosto čudo kako danas svi ne hodamo okolo sa suvom kosom.

Ono što, međutim, treba da te brine je to šta može da postane od suve kose.

Suva kosa je ujedno kosa koja se lako lomi i puca, a takva oštećenja mogu učiniti da dođe i do opadanja kose pre vremena.

Suva kosa uzrok

Da bi znala kako se rešiti suve kose, treba da znaš i zašto je takva. Kao što već rekoh, uzroka je mnogo. Nemoguće je da se od svih zaštitiš, pa svakako ne treba da se opsesivno čuvaš svega, ali treba da znaš koji su glavniji razlozi zbog kojih se kosa isušuje.

Za početak, problem često zna da bude genetika.

Nasleđivanje suve kose od roditelja davno je dokazana činjenica. Kada je to genetska odlika, najčešće će je pratiti i suva koža, posebno koža glave.

Zatim, tu su vremenske prilike i neprilike. Ljudska kosa ne trpi ekstremne prilike, a naročito ne preveliku toplotu.

Ukoliko živiš u delu sveta koji redovno ima dosta visoke temperature, ne treba da tražiš krivca za suvu kosu dalje. Osim toga, dobro je da znaš i kako da neguješ kosu kada si na moru.

Međutim, suva kosa može da se javi i u predelima sa 4 standardna godišnja doba. Problem nastaje kada se temperature drastično javljaju uz nagle promene vremena. Tada kosa treba da se navikne na česte promene u temperaturi i prelaze iz suvog vazduha u vlažni (i obratno), što zna da isušuje kožu i kosu.

Uf koliko je uzroka, a ima ih još! A pazi sad ovo!

Da ne bi više lupala glavom šta je dobro za oporavak kose, pročitaj šta nam je Vesna rekla!

Ona je otkrila kako na jednostavan i prirodan način da oporavi svoji kosu. Njena kosa se toliko proredila od opadanja, da više nije znala kako da to sakrije. Onda je našla prirodno rešenje i sada joj je kosa hidrirana, sjajna, zdrava i ponovo bujna i duga. I tebi može pomoći ono što je pomoglo njoj. O čemu je reč? Saznaj iz njene lične priče na ovom linku: https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Ni prevelika hladnoća nije pogodna za kosu, jer ona zna da potpuno izvuče svu vlagu iz dlake, baš kao što jako sunce za da natera sva prirodna ulja iz kose da praktično ispare.

Ono što se u ovim slučajevima javlja je suva kosa na krajevima koji često znaju da pucaju i da se rascvetaju.

Isto tako, suva kosa bez sjaja može da se javi i zbog nepravilne nege. To znači da ili previše pereš kosu ili je ne pereš dovoljno. Drugim rečima, caka je u tome kako i koliko koristiš šampon, kao i u tome kakav mu je sastav.

Neki optimalni ritam jeste da pereš kosu 2-3 puta nedeljno i maksimalno 2 šamponiranja. To mu dođe pranje kose svaki drugi ili treći dan.

Sve preko toga čini da se tvoje teme isuši, odnosno da sa prljavštinom spereš i zaštitni sloj sebuma sa kože glave. A svaka suva kosa kreće od suvog temena.

Ni suprotni scenario ti ne odgovara ništa više. Ako pereš kosu ređe od ovog ritma, na temenu i korenu dlake se gomilaju ulja i masnoće, postaju tvrdi i skoreli i time blokiraju nove količine prirodnih ulja da izađu na površinu. Vremenom, proizvodnja ulja zbog ove blokade opada, a dlaka se isušuje.

I sam kvalitet šampona može da utiče na to da tvoja kosa postane suva. Ukoliko koristiš prejake šampone, oni mogu da oštete kožu glave i da praktično sprže sloj kože.

To onda remeti proizvodnju ulja i pre ili kasnije javlja se suva kosa.Preporučujem ti da se prebaciš na blage, biljne šampone, kao i da potražiš specijalan šampon za suvu kosu koji ne sadrži agresivne hemikalije.

baner

Tako ćeš zaštititi kožu glave a ono će sprečiti da se pojave suva kosa i perut. Pročitaj i zašto je šampon od koprive tvoj dobar saveznik.

Perut je i inače čest pratilac suve kose i najčešće ga izaziva pogrešna nega.

Generalno, hemikalija treba da se kloniš i u ostalim proizvodima, ne samo u šamponu. Kada koristiš preterano jaka sredstva za stilizovanje kose (ili sve one čudotvorne preparate za volumen, sjaj i druge bajke), ti zapravo opterećuješ dlaku i kožu glave i remetiš prirodni proces mašnjenja.

Nije retko i da se javi i suva kosa posle farbanja, naročito ako koristiš jake farbe i agresivna sredstva za posvetljavanje kose.

Suva kosa bez sjaja javiće se i zbog preteranog korišćenja fena i drugih aparata za oblikovanje kose koji rade na toplotu, ali i kao reakcija na pojedine lekove (antibiotici, antidepresivi, lekovi za bubuljice, gljivične infekcije, visok pritisak i drugi izazivaju isušivanje kose).

Uzroka ima još dosta, ali preostali značajniji su hormonski disbalans i loša ishrana.

suva kosa

Kako se rešiti suve kose? 

Kako onda da oporaviš svoju suvu kosu? Pre svega, moram ti saopštiti brutalnu istinu: moraćeš da odsečeš dobar deo kose.

Ma koji problem sa kosom da imaš, teško da ćeš moći nešto da uradiš da ispraviš problem dok se prvo ne ošišaš. Znam , nije ono što si olekivala kada si tražila način kako se rešiti suve kose. Ali shvati -najbitnije je ukloniti one dlake koje su oštećene i kojima nema spasa, pa spasavati ono što se spasti može.

Jesi se ošišala? Sad možemo dalje.

Pažljivo sa pranjem suve kose

Suva kosa je izuzetno krhka, pa sa njom moraš pažljivo. Najpre moraš da odrediš sebi ritam na nedeljnom nivou kada ćeš prati kosu. Drži se rasporeda pobožno, a ako ti nekad baš treba vanredno pranje, bolje probaj da iskorištiš suvi šampon.

Zatim, pronađi odgvarajući šampon za suvu kosu i dobar hranljivi regenerator.

Šampon ionako ne treba da koristiš u prevelikim količinama, ali 2-3 puta nedeljno dobrog pranja je neophodno da bi se kosa oporavila. Kada pereš kosu, odvoji dovoljno vremena za to. Brzo pranje nije luksuz koji sebi možeš da dozvoliš.

Kada peremo kosu na brzaka, obično u žurbi budemo malo grublji. A to ne smemo sa suvom kosom. Svaki nagli potez, svako čupanje, pa i mršenje može dovesti do toga da se dlake prelamaju i slamaju.

Lagano nasapunjaj, pa isperi, i obavezno hladnijom vodom. Topla voda je i doslovno pakao za suvu kosu, pa to opuštanje otpiši. Kada je opereš, iskoristi neki dobar regenerator i ostavi ga na kosi nekoliko minuta da deluje. Treba ti balzam koji je uljan i sadrži hranljive sastojke specijalno za suvu kosu.

Kada i to ispereš, vodi računa kako cediš kosu.

Ako si kao ja, verovatno cediš kosu kao krpu, tako što je uvrćeš dok ne izađe višak vode. Greška! Suva kosa tako puca i lomi se. Treba da je što manje uvrćeš, a i što laganije sušiš peškirom. Strplejnje je ključ. Samo polako sa kosom i bez naglih pokreta.

Za kraj možeš da iskoristiš neko dobro ulje za kosu koje će nahraniti dlaku, ali i sprečiti kosu da se elektriše, i da podivlja. U obzir dolaze masna ulje, poput arganovog, kokosovog, jojobinog ili maslinovog ulja.

Ipak, i s njima ne preteruj. Stavi par kapi i utrljaj vrhovima prstiju na vrhove kose. Nikako ne nanosi ulje na koren kose. Za taj deo, koža će se pobrinuti sama.

Stilizovanje suve kose

 

Onog momenta kad završiš sa pranjem, počinje stilizovanje kose, pa taman ništa i ne radila s njom. Štaviše, toplo ti preporučujem da ništa i ne radiš ako želiš naći način kako se rešiti suve kose.

Za početak, istina, treba da uradiš jedno ‒ da je raščešljaš. Međutim, opet ponavljam, strpljenje treba da bude glavno u tvom rečniku.

Pošto se suva kosa često i mrsi, moraš pažljivo da otpetljaš čvor po čvor, sve dok vodiš računa da što manje kose počupaš.

Dobra ideja je da pređeš sa četke na češalj, jer četka zna da prenosi ulja sa korena na telo dlake, ali i da preterano čupa kosu. Naročito ti preporučujem češalj sa širokim zupcima kako bi što usprešnije izbegla oštećenja dlake.

Suva kosa koja opada će ti posebno biti zahvalna za ovo, jer svako oštećenje i čupanje još više ubrzava opadanje kose. A onda završiš kao onaj iz reklame.

Sledeći korak je sušenje, i tu stupa na snagu naređenje: odstupi! Već sam ti rekla da suva kosa ne trpi toplotu, pa je fen njen arhineprijatelj. Umesto toga, pusti kosu da se sama osuši. Već za oko mesec dana videćeš prve rezultate. Kosa će biti mekanija i sjajnija, jer sama kontroliše svoju vlažnost.

Isto važi i za spravice za kovrdžanje ili ispravljanje kose. Dok je ne oporaviš, nosićeš grivu koju ti je priroda dala. Jednostavno, rizik od lomljenja suve kose je prevelik.

Ne samo da ne treba da uvijaš i peglaš kosu, treba i da paziš kako je i koliko vezuješ. Odmah da ti kažem, suva kosa ne miriše baš ni traku za kosu. Što znači da kosa treba da ti bude što više puštena jer će se tako najmanje lomiti i čupati.

Ako baš moraš da je vežeš, učini to što bezbolnije, što rekli na filmu. Ne, ozbiljna sam, svi jako zategnuti repovi i punđe su ti zabranjeni ako želiš da oporaviš suvu kosu.

I konačno, proizvodi koje koristiš za oblikovanje i stilizovanje kose moraju da sadrže što manje hemikaljia. Kako postoji šampon za suvu kosu, tako postoje i preparati za suvu kosu koji ti mogu pomoći da je ukrotiš i oblikuješ, a da je ujedno i hraniš i štitiš.

Svi bolji preparati za suvu kosu su bazirani na prirodnim sastojcima, pa potraži sebi takve. Izbegavaj sulfate, silikone i alkohol u širokom luku jer svi oni ili isušuju dlaku, ili je, uslovno rečeno, zatvaraju tako da niti hranljivi sastojci mogu do dlake, niti prirodna ulja mogu na površinu.

Šta još možeš da uradiš za oporavak suve kose?

Bogami, svašta nešto.

Možeš povremeno da masiraš kožu glave i to tako da pomeraš čitav koren kako bi stimulisala rast kose. Pored toga ti ovako podstičeš cirkulaciju i regulišeš normalno funkcionisanje ćelija koje će učiniti da se rešiš suve kose.

Zatim, možeš da obratiš pažnju na zaštitu kose od spoljašnjih uticaja, pre svega od vremenskih prilika. Sklanjaj kosu od sunca, ali i od velike hladnoće. Drugim rečima, trk po šešire i kape, u zavisnosti od sezone.

Ako ideš na plivanje u bazenu (drugim rečima dolaziš u kontakt sa hlorom koji ekstremno isušuje kosu), obavezno nabavi kapicu za plivanje. Kosa mora da ostane skrivena od ovih štetnih agenasa po svaku cenu.

 

nega suve kose

Nega suve kose

Pre svega, navikni se da u dogledno vreme moraš sve što se tiče nege da podrediš svom tipu kose. Znači, nema eksperimentisanja sa proizvodim ako želiš da se rešiš suve kose. Kupi šampon za ovaj tip kose, a trebaće ti i svi preparati za suvu kosu, nikako pola onih za masnu ili neki drugi.

Moraš biti istrajna i nemoj da očekuješ da suva kosa za mesec dana postane umereno masna. To tako jednostavno ne ide. Dok se suva kosa dovede do nekog optimalnog ritma gde ona može sama da kontroliše masnoću i vlažnost treba da prođe dosta marljive nege.

A čak i kad uspeš da je dovedeš u red, to ne znači da ćeš moći da prestaneš da koristiš specijalne proizvode za suvu kosu. Zapamti, kosa može začas ponovo da se isuši, a onda opet sve iznova.

Suva kosa kao slama vreba iz svakog ugla. Kad je se jednom rešiš, ne daj joj da se vrati.

Za pravilnu negu suve kose (ili kose koja je nekad bila suva) bitno je sledeće:

  1. Da se redovno šišaš (tj. kratiš krajeve kako bi osvežila dlaku i podstakla rast kose)
  2. Da redovno pereš kosu (ali da ne preteruješ s pranjem)
  3. Koristi šampon za suvu kosu
  4. Da joj redovno pružaš hranljive sastojke kako bi dlaka bila jaka i zdrava.
  5. Koristi masku za oštećenu kosu

Prva dva smo uglavnom već pokrile, nego šta ćemo s ovom trećom stavkom?

OK, postoje ti silni preparati za suvu kosu koji je hrane, a tu su i ulja. Ipak, to nije jedini način da nahraniš svoju kosu. Zdravlje ume povremeno da uđe i na usta, znaš?

Dakle, vreme je i da u ishranu uvedeš one namirnice koje će ti pomoći da kosa bude jaka i zdrava. A šta ti to od namirnica tačno treba? Pa, za početak, sve što sadrži dosta proteina, gvožđa i omega 3 masnih kiselina.

Na primer, jedi više lososa i ribe generalno (tuna i sardine najbolje), koštunjavog voća, lanenog semena, avokada, brokolija, borovnica i pradajza.

Takođe ti trebaju i antioksidanti, pa treba da unosiš što više vitamina za kosu,kao što su C A i H (koji je još poznat i kao biotin).

Suvoj kosi ćeš pomoći i ako usvojiš neke zdrave navike (poput toga da piješ što više vode), a izbaciš one loše (poput pušenja).

opadanje-kose-zene

Suva kosa prirodni lek

Ako tražiš alternativni i prirodni lek za suvu kosu, ne traži dalje od prirodnih ulja. Tu pre svega mislim na kokosovo ulje. Iako se tradicionalno koristi za kojekakve lekovite svrhe, ovo ulje čini čuda za kožu i kosu.

Kokosovo ulje ima to svojstvo da ume da zakrpi oštećenja na kosi, nastala najčešće od sunca ili hladnoće, pa može usporiti pucanje dlake. Istina je da je ono prilično teško i masno, ali ga kosa neverovatno brzo upija, pa ti kosa neće izgledati prljavo dok ga koristiš.

Što je najbolje, nije zahtevan tretman, pa će biti dovoljno i da ga koristiš jednom nedeljno.

Osim kokosovog, možeš da koristiš i arganovo ulje. Svojstva su mu slična kao i kokosovom ulju, bar što se kose tiče. Toliko su oba dobra da se vodi debata koje je bolje. I još nikako da odluče pobednika.

Konačno, možeš s vremena na vreme sebi da napraviš i hranljivu masku za suvu kosu. Trebaju ti ovi sastojci:

  • 2 kašike meda
  • 2 kašike jogurta
  • 1 jaje
  • 1 banana ili avokado.

Sve ove sastojke umuti dobro dok ne dobiješ jednaku smesu, pa nanesi na kosu. Masku ne moraš da držiš dugo, nekih 15-20 minuta, a idelano je ako to uradiš pre redovnog pranja kose. Tako ćeš nahraniti kosu, a uspeti i da ispereš miriš jaja iz kose.

Ja sam ti dala savete kako se rešiti suve kose. Probaj i videćeš da je moguće!

Avatar

Katarina Anđelić

Bavim se pisanjem dugi niz godina. Počela sam da pišem o temama koje se tiču zdravlja, Kasnije sve više o lepoti, nezi tela, kose i lica.

Istražujem svaku temu detaljno, i tražim način za najbolje rešenje, ne bi li pomogla devojkama da budu što privlačnije i zadovoljne svojim izgledom.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test