Naslovna » Top 11 metoda kako posvetliti kosu potpuno prirodnim putem!
Kosa

Top 11 metoda kako posvetliti kosu potpuno prirodnim putem!

kako posvetliti kosu

Pitaš se kako posvetliti kosu bez teških tretmana i hemikalije? Postoji rešenje! Saznaj kako izgleda potpuno prirodan način i zablistaj ovog leta.

Mislim da danas i ptice na grani dobro znaju koliko je farbanje štetno za kosu. I ne samo za kosu, već i za tvoje zdravlje! Zato se devojke sve više okreću raznim alternativama u bojenju i izbeljivanju kose. 

Ovo em je sigurno, em je zdravstveno bezbedno, em donosi super rezultate – i pritom su sastojci vrlo dostupni! 

Možda mi sada ne veruješ da je moguće izbeliti kosu prirodnim sastojcima – ali ja ću te svojim savršenim receptima kako posvetliti kosu prirodnim putem demantovati. Ove prirodne metode pritom neće oštetiti koren tvoje kose!

Ostani sa mnom do kraja ovog teksta i saznaj kako možeš konačno da imaš svetliju kosu bez blanša i drugih teških hemikalija!

 

Zašto je farbanje kose štetno?

Bez obzira da li ćeš sama obojiti kosu ili otići u profesionalni salon, apsolutno moraš da pribegneš izbeljivanju kose ako želiš da je obojiš svetlijom bojom. Međutim to je štetnija varijanta nego posvetljivanje kose prirodnim putem!

Čak i kada se profesionalno primenjuju sredstva za izbeljivanje izazivaju oštećenje, pucanje i kidanje kose, znog čega joj je potrebah hitan opotavakProfesionalci, ja se barem nadam, znaju koje sredstvo za izbeljivanje je najbolje i najbezbednije koristiti, kako ga najbolje koristiti i kako smanjiti štetu.

Ali ne svetujem ti! Sigurije je da posvetliš svoju kosu prirodnim putem!

Da bi uklonio prirodni pigment u kosi, izbeljivač mora u potpunosti prodreti kroz osovinu kose. To radi tako što podiže ili otvara kutikulu vlasi. Podizanje, tj. otvaranje ovog zaštitnog ‘’premaza’’ dovodi kosu do stalnog gubitka vlage, ostavljajući je suvom i lomljivom. 

Kosa koja je oštećena izbeljivačem je i suva, pa se lakše oštećuje od drugih hemikalija koje se koriste na kosi. Kosa oslabljena izbeljivanjem takođe je verovatnije da će biti oštećena fenom, peglom za kosu i drugim alatima za oblikovanje kose.

Pisali smo tekst o tome kako treba suva i oštećena kosa da se neguje. Više o tome u tekstu o kako se rešiti suve kose.

Izbeljivanje kose je najštetnije! 

Od svih metoda bojenja kose, izbeljivanje je potencijalno najštetnije, pa je stoga preporučljivo da se u te svrhe ipak koriste prirodni sastojci. Kao što rekoh, izbeljivanje kose podiže spoljašnju kutikulu kose, omogućavajući da sredstvo za izbeljivanje potpuno prodre u dlaku.

Pročitaj Vesnino iskustvo!

Vesna je imala beživotnu kosu, punu peruti i vremenom je počela da opada. Dok nije našla pravi tretman za sebe, mnogo se namučila. Sada je njena kosa blistava, sjajna i raste kao luda. 

A kako joj je to pošlo za rukom?

Na ovom linku saznaj više o čemu se radi: https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Ono tako ulazi u osovinu kose i reaguje sa stabilnim pigmentnim molekulima, razbijajući ih na komponente koje će isprati pigmente direktno iz tvoje kose. Zbog toga je posvetljivanje kose prirodnim putem bez blanša – izbeljivača, odnosno prirodnim boljama mnogo bolja opcija za tvoju kosu.

kako posvetliti kosu-1

Izbeljivanje takođe razlaže prirodne masne kiseline kose, slabeći tako vlasi.

Ovo je trajno oštećenje i što duže izbeljuješ kosu, to se šteta samo pogoršava. Takođe, ponovljeno izbeljivanje može trajno da podigne kutikulu i tako omogući brz i stalan gubitak vlage. 

Šteta od izbjeljivanja kose hemikalijama je kumulativna jer je trajna, a tvoja kosa će biti sve manje pripremljena da se izbori sa novim napadima na nju.

U najgorem slučaju, izbeljivanje kose može izazvati gubitak kose, i to u ovim slučajevima:

 • izbeljivač je izazvao hemijske opekotine i te opekotine mogu prouzrokovati oštećenje vlasišta i folikula dlake, a to može dovesti do gubitka kose 
 • kosa je bila u lošem stanju pre izbjeljivanja, što takođe može uzrokovati lomljenje kose  
 • izbjeljivač/boja je uzrokovao upalu i oštećenje u vlasištu, što može da dovede do opadanja kose.

Takođe, sredstva za izbeljivanje mogu izazvati alergijsku reakciju i oštetiti kožu i oči ako se nepravilno koriste!

baner

Kako posvetliti kosu kod kuće i priprema kose

Uvek je bolje i savetujem ti da prvo pripremiš kosu posvetljivanje prirodnim putem, a to ćeš najbolje postići nanošenjem tretmana za dubinsko regenrisanje pre šamponiranja kose. Koristi ovaj tretman tri dana pre nego što izbeliš svoju kosu, tri dana posle i jednom nedeljno.

Obavezno koristi masku za kosu ili još bolje regenerator za kosu (ovde pročitaj koje su razlike između maske i regeneratora) svaki put kada je pereš i koristi proizvode za negu kose osmišljene tako da minimiziraju oštećenja. Restaurativni i hidratizirajući proizvodi za negu kose su dobar izbor, kao i oni koji se posebno odnose na obojenu kosu. 

Pisali smo preparatima za oporavak oštećene kose, a o tome više možeš pročitati u tekstu kako oporaviti oštećenu kosu.

Hemijski bazirani proizvodi za bojenje (izbeljivanje) kose sadrže neke teške hemikalije, od kojih neke imaju i kancerogeno dejstvo! Srećom, ima savršeno dobrih i potpuno prirodnih zamena kako posvetliti kosu – koje ne nose sa sobom tako opasne rizike.

Možeš izbeći bilo kakve potencijalne zdravstvene rizike povezane sa bojenjem kose odabirom proizvoda koji nisu samo sigurniji, već su i ekološki prihvatljivi. To je najbolje prirodno rešenje koje donosi sve! Prirodno posvetljivane kose neće oštetiti koren tvoje kose jer ne koristiš u ovim domaćim farbama hemikalije i blanš.

Ovde pročitaj kako ojačati koren kose

Kako posvetliti kosu prirodno?

Postoji način da svoju kosu sama posvetliš, a najbolje je što je to kod kuće.

Profesionalni i tretmani za posvetljivanje kose kod kuće možda mogu brzo da ti pomognu da svoju kosu učiniš svetlijom – ali rezultati možda neće izgledati prirodno koliko želiš. Posvetljivanje kose prirodnim putem ti toplo preporučujem!

Boja za kosu takođe sadrži jake hemikalije koje mogu oštetiti kosu! Ako više voliš nežniji, suptilniji efekat, koristi neka prirodna sredstva na temu kako posvetliti kosu bez oštećenja.

Određene biljke mogu ti efikasno pomoći i posvetliti plavu kosu ili ti pomoći da zadržiš svetlu boju. Ove biljke uključuju neven, različak, kurkumu, hajdučku travu, kamilicu i crvenu detelinu. Ruzmarin, žalfija, kopriva i zova mogu npr. potamniti kosu, pa ih izbegavaj ako želiš da posvetliš kosu!

Na primer, sok od limuna i snaga sunca čine čuda za posvetljivanje kose. Naravno, moram da napomenem da ovi trikovi za posvetljenje kose najbolje funkcionišu ako već imaš plavu ili svetlu kosu. Ako imaš tamnu boju kose, znaj da će ovi prirodni trikovi za posvetljavanje kose dati tvojim vlasima karamel nijansu.

 

Kako posvetliti kosu limunom

Izreži jedan veliki limun na kriške, a zatim iscedi 1/2 šolje soka u posudu. Pomešaj limunov sok sa 2 šolje vode. Dobro promešaj. Napuni bocu sa rasprskivačem sa ovom mešavinom limun-voda. Poprskaj kosu limunovom vodom, ali je ne prskaj direktno na vlasište. Za potpuno pokrivanje, rasprši kosu. Kako bi naglasila određene delove kose, poprskaj samo te određene delove kose. Koristi češalj ili četku da raširiš sok od limuna kroz čitavu kosu. Zatim sedi napolju na suncu dok ti kosa ne bude svetla koliko želiš (1-2 sata)! Primenjuj ovo jednom nedeljno dok ne dobiješ željene rezultate.

Sok od limuna za kosu je jedan od najboljih prirodnih izbeljivača za kosu. Pomaže da se osvetli boja kose sve dok ima dovoljno topline sunca da otvori kutikulu kose i dopusti limunovom soku da prodre u tvoje vlasi.

Posvetljivanje kose sirćetom

Sastojci:

 • 1/2 šolje jabukovog sirćeta
 • 1/2 šolje vode
 • flašica sa rasprskivačem

Sipaj vodu i jabukovo sirće u bocu za prskanje i protresi da bi kombinovala sastojke. Poprskaj razblaženi sirćetni rastvor po celoj kosi dok ne bude potpuno zasićena u tečnosti. Pričekaj da sirće deluje oko 30 minuta. Isperi hladnom vodom. Primenjuj ovo jednom nedeljno dok ne postigneš željene rezultate.

Jabukovo sirće ima svojstva izbeljivanja koja će kosi dati crvenkasto presijavanje dok je posvetljuje.

Med i jabukovo sirće za prirodno svetliju boju

Sastojci za posvetljivanje kose medom i jabukovim sirćetom:

 • 1 šolja jabukovog sirćeta
 • 1/2 šolje meda
 • 1 kašika kokosovog ulja

Pomešaj sastojke u posudi dok ne dobiješ glatku smešu. Nanesi ovu smesu na kosu dok ne bude potpuno zasićena. Zamotaj kosu u čist peškir i ostavi smešu da uardi svoje preko noći. Ujutro operi kosu šamponom. Završi sa regeneratorom. Primenjuj ovaj prirodni tretman kako posvetliti kosu jednom nedeljno dok ne postigneš željene rezultate.

I med i jabukovo sirće imaju svojstva izbeljivanja koja posvetljavaju tvoju kosu. Koristeći ovaj tretman, kosa će ti postati svetlija barem za jednu nijansu. Preporučujem ti da koristiš  balzam za kosu sa UV zaštitom, posebno tokom leta.

Med i maslinovo ulje za svetliju boju kose

Sastojci:

 • 1/4 šolje meda
 • 1/4 šolje maslinovog ulja

Pomešaj sastojke u posudi da dobiješ glatku smešu. Nanesi ovu smešu na kosu i izađi na sunce. Sačekaj na suncu oko sat vremena. Na kraju operi kosu šamponom i regeneratorom. Primenjuj ovaj prirodni tretman kako posvetliti kosu dva puta nedeljno dok ne postigneš željene rezultate.

Med je odličan emolijens kao i sredstvo za izbeljivanje. Kada se koristi u kombinaciji sa maslinovim uljem za kosu, pomaže pri regenerisanju tvoje kose dok je posvetljuje.

Kako posvetliti kosu kamilicom?

Pripremi šolju čaja od kamilice na uobičajen način i ostavi da se ohladi dok ne postane prijatan za kožu. Sipaj čaj od kamilice u bočicu za prskanje i poprskaj kosu. Zasiti svu kosu ili pojedine delove i izađi na sunce. Sačekaj oko 30 minuta sa rastvorom kamilice u kosi. Isperi kosu šamponom i završi sa regeneratorom. Primenjuj ovo 1-2 puta nedeljno dok ne dobiješ željene rezultate.

Čaj od kamilice za kosu je dobro prirodno sredstvo za posvetljenje kose. Zasićivanje kose čajem od kamilice će ti efikasno posvetliti kosu i dodati suptilne svetle nijanse.

Kako posvetliti kosu cimetom?

Sastojci:

 • 1/2 šolje regeneratora za kosu
 • oko 1/2 šolje cimeta

Pomešaj pola šolje regeneratora za kosu sa dovoljno cimeta da dobiješ gustu pastu. Nanesi ovu smesu na kosu i ostavi je da uardi svoje oko 3-4 sata. Ako želiš, možeš ostaviti smešu da odstoji preko noći. Ujutro operi kosu šamponom. Primenjuj ovaj tretman kako posvetliti kosu jednom nedeljno dok ne dobiješ željene rezultate.

Cimet osvetljava kosu potpuno prirodno, čineći da izgleda bogato i dimenzionalno. Takođe štiti kosu od sunca i sadrži antioksidanse koji sprečavaju oštećenje kose. Za ovu prirodnu kućnu masku koristi prirodni regenerator za kosu.

Kana za posvetljivanje kose

Sastojci:

 • 3 kašike praha kane
 • 1/2 šoljice tople vode

Pomešaj kanu sa toplom vodom da dobiješ glatku smešu. Neka smeša odstoji preko noći, kako bi se boja aktivirala. Ujutro nanesi smešu kane na kosu i ostavi je da deluje oko 2-3 sata. Operi kosu šamponom. Primenjuj kanu za posvetljivanje kose 1-2 puta mesečno.

Dok kana potamnjuje svetlu kosu, ona može dodati crvenkastu boju kosi koja je veoma tamna. Ovo pomaže da tamna boja kose postane nešto svetlija i bogatija.

Posvetljivanje kose sodom bikarbonom

Sastojci:

 • 1/2 šolje sode bikarbone
 • 1/2 šolje tople vode

Pomešaj sodu bikarbonu sa toplom vodom da dobiješ glatku i konzistentnu pastu. Nanesi ovu pastu na kosu i pusti je da deluje oko 15-20 minuta. Povremeno proveravaj kosu da vidiš da li se posvetljuje. Posle 20 minuta, isperi sodu bikarbonu sa vodom, ako si zadovoljna rezultatima. Ako nisi, ostavi onda ovu pastu da deluje još malo. Operi kosu  biljnim šamponom za kosu. Radi ovo jednom nedeljno dok ne dobiješ željene rezultate.

Soda bikarbona je jedan od najsvestranijih sastojaka koji možeš naći u svojoj kuhinji. To je efikasno sredstvo za izbeljivanje koje posvetljuje kosu. Koristi se i kao blago sredstvo za čišćenje kose i kao izbeljivač za zube.

baner

So za posvetljivanje kose

Sastojci:

 • 1 kašika kuhinjske soli
 • 1/2 šolje tople vode
 • flašica sa rasprskivačem

Rastvori kašiku soli u pola šolje tople vode. Sipaj dobijeni rastvor u bočicu za prskanje i prskaj kosu dok ne bude potpuno zasićena. Ostavi rastvor slane vode da učini svoje oko 15 minuta. Za bolje rezultate, izloži kosu suncu dok čekaš. Na kraju samo isperi kosu. Primenjuj ovaj tretman kako posvetliti kosu jednom nedeljno dok ne dobiješ željene rezultate.

Pitaš se kako to so posvetljuje kosu? 

Pitaću te – da li si ikada primetila da je tvoja kosa izgledala svetlije nakon što si otišla ​​na plažu? So u morskoj vodi, u kombinaciji sa toplotom sunca, posvetljuje kosu. Iste rezultate možeš dobiti kod kuće sa kašikom soli.

kako posvetliti kosu-2

Posvetljivanje kose pivom

Pivo, i to svetlo pivo, je idealno za posvetljivanje kose! Zahvaljujući svom sastavu vitamina B, pivo neguje i hrani tvoju kosu – a ako izađeš na sunce nakon nanošenja piva na kosu – ono može i da posvetli tvoju kosu!

Možeš jednostavno da naneseš svetlo pivo na kosu ili samo ubaci malo piva u svoj šampon i ovim operi kosu. Nakon toga izađi na sunce barem sat vremena. Uživaćeš u svojoj novoj, prirodno svetloj kosi!

Pisali smo detaljan tekst o koliki je značaj vitaminima za kosu.

Kako posvetliti kosu vitaminom C?

Sastojci:

Prilikom pranja kose, uzmi svoju redovnu količinu prirodnog šampona i dodaj joj 10-15 drobljenih tableta vitamina C. Isperi kosu i umasiraj ovu mešavinu šampona i vitamina C u skalp i kosu. Temeljno peri svoju kosu oko 5 minuta, a zatim isperi šampon. Na kraju koristi regenerator za kosu. Radi ovo jednom nedeljno dok ne dobiješ željene rezultate.

Limunska kiselina u tabletama vitamina C posvetljuje kosu. Ovaj tretman daje tvojoj koži i dodatnu dozu vitamina C, koji pomaže u kod ubrzanog rasta kose.

Nadam se da sam ti pomogla da shvatiš koliko je farbanje i uopšte upotreba hemikalija u bojenju i izbeljivanju kose štetna. 

Tačno je da izbeljivanje oštećuje kosu. Međutim, pošto su svi ovi tretmani kako posvetliti kosu bez oštećenja i potpuno prirodno – oni nemaju iste efekte na tvoju kosu kao hemijski izbeljivači! Ali svakako pružaju neverovatno dobre i brze rezultate! 

Uz malo dodatne nege, tvoja kosa će izgledati kao da je nikad nisi ni posvetljivala – u smislu da će delovati prirodno i zdravo.

Možeš li da dodaš još neki prirodan način kako posvetliti kosu ovom mom spisku? Podeli sa nama u komentaru svoja iskustva!

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test