Naslovna » Balzam za kosu sa UV zaštitom kao čuvar kose preko leta!
Kosa

Balzam za kosu sa UV zaštitom kao čuvar kose preko leta!

balzam za kosu sa uv zaštitom

Saznaj kako ti balzam za kosu sa UV zaštitom pomaže da zaštitiš svoju kosu preko leta i sprečiš da sunce ostavi svoj danak na tvojim pramenovima!

Leto je tu i vreme je da povedeš malo računa da tvoja kosa izgleda apsolutno najbolje. Ali da li si ikada razmišljala o tome kako sunce utiče na tvoju kosu?

Kao što može oštetiti tvoju kožu, sunce takođe može oštetiti i tvoju kosu i kožu glave! Zato je vreme da naučiš kako pravilno da zaštitiš kosu od sunca, toplote i vlage.

U ovome ti svakako može pomoći balzam za kosu sa UV zaštitom – koji treba da bude na prirodnoj bazi.

Zato ostani sa mnom do kraja ovog teksta i saznaj kako se pravilno koristi i kako deluje balzam za kosu sa UV zaštitom.

 

Zašto je važna zaštita kose od sunca?

Tokom letnjeg vremena tvoja kosa se može oštetiti na više različitih načina: prekomerna izloženost štetnim sunčevim zracima, znoju, morskoj soli i hlorisanoj vodi iz bazena. Opasnost vreba sa svih strana i ti prosto moraš da zaštitiš svoju kosu – ako želiš da ostane zdrava i sjajna.

Možda imaš zdravu, živahnu kosu tokom cele godine, ali dođe leto i kosa ti postane nekako beživotna. Više nema znakova one divne, sjajne kose? To se dešava zato što se visok udeo vlage u atmosferi taloži na tvojoj kosi i izdiže je, a rezultat je neukrotiva kosa.

Zatim, znoj i prašina povećavaju probleme sa kosom i kožom glave, poput peruti, ispucalih krajeva, zamršene kose i pojačanog opadanja kose.

Vruće letnje sunce ne pokazuje milost prema tvojoj kosi, zaista. Zamisli još da svoju kosu podvrgneš peglanju, uvijanju ili drugim tretmanima koji uključuju toplotu u takvom trenutku. Užas, zar ne?

Leto može biti oštro i po tvom vlasištu, uzrokujući suvoću i opekotine od sunca. Zato treba da se čuvaš od sunca i da pravilno neguješ kosu kako bi ojačala njen koren. Uobičajeno je mišljenje da kosa štiti vlasište, ali to zapravo nije slučaj. Suvo vlasište donosi svoj niz problema i može dovesti do oštećenja korena tvoje kose.

Ma koliko to bilo primamljivo, pranje kose svaki dan NIJE opcija. Slično tome, dugotrajno pranje kose je zapravo sredstvo za povećano opadanje kose. Kosa ima tendenciju izgaranja na vrućem suncu i može postati smeđa. Obojena kosa  previše bledi ako predugo ostaješ na otvorenom.

Da li ti se kosa stalno oseća masnom? To je zbog prekomernog znojenja, a možda čak i zbog krema za sunčanje u blizini tvoje kose.

Sada delim sa tobom Vesnino iskustvo. Ona je dugo imala problem sa opadanjem kose.

Dok nije našla pravi tretman za sebe, mnogo se namučila.

Sada je njena kosa blistava, sjajna i raste kao luda. 

Pročitaj kako je uspela da oporavi svoje vlasi na linku https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Vidiš li koja noćna mora može biti efekat sunca na kosi? Stoga je važno izbegavati prekomerno izlaganje suncu i preduzeti odgovarajuće mere zaštite kose dok si na otvorenom.

Leto je vreme kada se tvoja kosa može osetiti suvom i kada joj nedostaje vlaga.

Pa šta na kraju možeš da radiš? Treba ti pravilna nega kose tokom leta, a to uključuje da koristiš balzam za kosu sa UV zaštitom!

baner

Kako se koristi balzam za kosu sa UV zaštitom?

Ono što želim da ti napomenem, to je da treba da koristiš balzam za kosu sa UV zaštitom koji se ne ispira (mada postoje i opcije koje se ispiraju). Tako je zbog toga što je njegovo zaštitno dejstvo dugotrajnije, budući da je prisutan na kosi. 

Ovakvi balzami su danas u većini slučajeva u vidu spreja (o čemu ću detaljnije malo kasnije) i stoga se vrlo jednostavno koriste.

Pre izlaska na sunce, potrebno je da poprskaš svoju suvu kosu ovim balzamom i ostaviš da se osuši. 

balzam za kosu sa uv zaštitom-1

Dakle, ne treba da ga ispiraš! Nakon toga samo raščešljaj kosu i to je to. U slučaju korišćenja balzama za kosu koji se ispira, on se obično nanosi na peškirom prosušenu kosu i ispira se nakon par minuta. Može da se koristi i nakon izlaganja kose suncu.

Ako odlučiš da u moru ili bazenu kvasiš kosu, savetujem ti da ne vezuješ kosu –  nego neka ti bude puštena. Čim izađeš iz vode, gledaj da što pre ispereš so ili hlor pod tušem. Potom odmah nanesi balzam za kosu sa UV zaštitom i raščešljaj kosu, koristeći češalj sa širokim zupcima.

Ovaj zaštitini balzam bi trebalo da staviš čim izađeš iz vode, barem negde oko 3-4 puta tokom dana. Tako obezbeđuješ sigurnu i dugotrajnu zaštitu svoje kose!

Obavezno neka bude prirodni regenerator za kosu!

Balzam za kosu kako deluje

Ako ne zaštitiš kosu, sunce ti zapravo može promeniti boju kose i takođe može promeniti teksturu tvoje kose isušivanjem. Brinetama sunce može doneti neželjenu toplinu kosi. Plavušama, sunce može učiniti da boja izbledi brže i stvori ozbiljnu suvoću kose. Kako ne bi bila suva kosa mora redovno da se neguje i pere kvalitetnim prirodnim šamponom.

I one devojke koje nisu farbale kosu nisu pošteđene. Neobojena kosa se svakako oštećuje od sunca, hlora i soli. Oštećuje se spoljašnji sloj, kutikula, kose – stvarajući grubu, lomljivu kosiu.

Obavezno treba da koristiš balzam za kosu koji je hranjiv i kvalitetan. Nabavi onaj koji odgovara tvom tipu i teksturi kose.

Ako se kupaš u bazenu ili moru, uvek nanesi tanak sloj balzama na kosu pre nego što skočiš u vodu. Posebne zaštitne materije u balzamu će hlor i druge hemikalije držati dalje od tvoje kose! 

Balzam za kosu sa UV zaštitom, ne samo da štiti tvoju kosu od oštrih sunčevih zraka, već i hidrira i regeneriše vlasi od korena do vrha! A uz to i olakšava raščešljavanje. Ma, ovo je maltene proizvod za kosu ‘’sve u 1’’!

Pročitaj više o pravilnoj nezi kose na moru ukoliko želiš da se vratiš sa letovanja sa zdravom i lepom kosom.

Dakle, balzam za kosu deluje tako što obavija tvoje vlasi i štiti ih od štetnog uticaja UVA/UVB zraka, kao i od uticaja negativnih faktora poput soli, hlora i drugih hemikalije iz vode u kojoj se preko leta kupaš. Balzam zapravo stvara zaštitnu barijeru koja blokira UV zrake i štiti tvoju kosu od efekta sušenja sunca.

Takođe treba da bude otporan na vodu, što ga čini idealnim za dane provedene na plaži ili bazenu. Pritom hrani i hidrira tvoju kosu, podstičući njen oporavak i vraća joj prirodni sjaj.

Prirodni balzam za kosu sa UV zaštitom

Moj savet ti je da uvek gledaš da koristiš prirodni balzam za kosu sa UV zaštitom. Prosto, kosa ne voli teške i agresivne hemikalije. Kosa voli prirodne, blage sastojke koji su nežni prema njoj i koji je štite bez izazivanja neželjenih efekata. 

Kud je sunce već dovoljna pretnja tvojoj kosi, samo joj fali još koja hemikalija iz balzama ili već kog preparata za kosu!

Antioksidanti deluju protiv slobodnih radikala koji su izazvani oštećenjem od UV zračenja i mogu sprečiti stvaranje oštećenja koja mogu dovesti do raka kože. Neki od najpoznatijih antioksidanasa su vitamini E, C i A – koji su često prisutni u balzamima za kosu sa UV zaštitom. Naravno, to mogu biti i razni neki biljni ekstrakti.

Prirodni balzam za kosu sa UV zaštitom je baziran na takvim prirodnim sastojcima koji blokiraju UV zrake i koji istovremeno neguju i hidriraju kosu. Antioksidanti i prirodna ulja ili ekstrakti dobijeni iz biljaka mogu se pokazati korisnim u zaštiti i smirivanju kože glave i kose od štetnih sunčevih zraka. 

Prirodna ulja, poput kokosovog, suncokretovog, maslinovog, ricinusovog, arganovog, lanenog, shea butera i dr. mogu posebno pomoći. Ona sadrže masne kiseline koje mogu pomoći kod suvoće koja je povezana sa kosom koja je izložena oštrim sunčevim zracima.

Pročitaj više o nekom od ovih ulja i preparata za kosu:

Balzam za kosu u spreju

Danas je sve više zastupljen balzam za kosu u spreju. Prosto, mnogo lakše i brže se nanosi, a raspršuje se po čitavoj kosi – tako da može da pokrije veliku površinu. Ovo je svakako tečni balzam za kosu, ali je smešten u takvoj bočici koja omogućava njegovo rasprskivanje po kosi.

Balzam za kosu u spreju je vrlo praktičan za upotrebu i nošenje, jer se može nositi bukvalo u torbici koju nosiš kada izađeš iz kuće. Po potrebi možeš na licu mesta da ga izvadiš i naprskaš. Ništa jednostavnije!

 

Da li se ispira balzam za kosu u spreju?

Ovakav balzam je vrlo praktičan za upotrebu i u većini slučajeva ne zahteva ispiranje. To je tzv. balzam koji se ostavlja da stoji na kosi. Na taj način može duže da deluje i da postigne taj svoj željeni efekat. Pritom, budući da se ne ispira – jasno je da pruža dugotrajnu zaštitu.

Ovaj balzam u spreju treba da bude otporan na vodu, znoj i ulje. Odličan je za upotrebu na kosi kada si u pokretu (na plaži, bazenu ili već bilo gde napolju tokom leta) za potpuno pokrivanje i zaštitu tvoje kose.

Prvo ga promućkaj, pa prskaj direktno po kosi od korena do krajeva i budi sigurna da ga slobodno ponovo naneseš čim izađeš iz vode! Važno je da zaštitiš svoju kosu koja zbog visokih temperatura brzo posvetli.

baner

Nega kose na letovanju

Nega kose na letovanju mora da bude pravilna, ako želiš da sprečiš oštećenje svoje kose. Pre svega, treba da izbegavaš previše kozmetike na svojoj kosi. Ako i koristiš neki preparat, onda on treba da bude sa UV zaštitom. Naravno, ne zaboravi da koristiš lagane, prirodne proizvode prema svom tipu kose, tj. kože glave.

Dok ćeš možda biti u iskušenju da pereš kosu šamponom svaki dan, to će naneti više štete nego koristi! Previše šampona može još više osušiti tvoj skalp i kosu. Ako imaš tendenciju da se znojiš više na skalpu i ako ti se kosa lako masti i znoji, idi na opciju blagog, prirodnog šampona bez sulfata koji je posebno dobar za leto.

Šamponiraj samo skalp, a ne i kosu, a dok pereš kosu, kapi će isprati i očistiti tvoju kosu. Stavljanje šampona odvojeno na kosu i vrhove kose će ih definitivno isušiti.

Kad kreneš na plivanje, zapamti da NE treba da šamponiraš kosu pre nego što odeš na kupanje – jer ćeš na taj način ‘’opljačkati’’ kosu od svih zaštitnih ulja i učinićeš je dodatno ranjivom na hemikalije i so u vodi.

Ako se kupaš u bazenu, čim izađeš iz bazena – brzo se istuširaj i koristi šampon koji sadrži etilen tetra sirćetnu kiselinu. Ovo će ukloniti sve štetne efekte hlora koje voda može imati.

Sunce već stavlja previše toplote na tvoju kosu, pa izbegavaj dodatnu toplotu koliko možeš. Uvek suši kosu na vazduhu. Izbegavaj upotrebu pegla za oblikovanje i uvijača za kosu i neka tvoja kosa bude prirodna koliko može!

balzam za kosu sa uv zaštitom-2

Ostali preparati za zaštitu kose od UV zračenja 

Pored balzama za kosu sa UV zaštitom, danas postoji čitava paleta proizvoda namenjenih istoj ovoj svrsi. To su sada čitave linije preparata namenjene za letnju negu kose ili za zaštitu kose od sunca.

Postoje razlike između svih. Regenerator i maska za kosu nisu isto – imaju različite namene, ali podjednako dobro štite kosu.

Dakle, to mogu biti razne maske za kosu, kreme, pakovanja, ulja, losioni, sprejevi, pene, pa čak i šamponi. Neki se ispiraju, neki se ne ispiraju. Često se savetuje upotreba više proizvoda iz jedne linije, npr. regeneratora i maske ili šampona i balzama – kako bi efekat UV zaštite bio potpuniji.

Navešću neke najpopularnije preparate za zaštitu kose od UV zračenja (sunca) kod nas:

  • Phytoplage voile – ulje za  zaštitu kose od sunca
  • Carroten sprej za zaštitu kose
  • Dikson ArgaBeta maska za kosu
  • Dikson Keiras active protect šampon sa UV zaštitom
  • Redken Curvaceous CCC Spray
  • L`Oréal Professionnel Techni Art Anti Frizz sprej
  • Revlon Eksperience Sun Pro Keratin sprej za kosu 
  • Schwarzkopf Professional BC Sun Protect Conditioning Cream
  • Wella Professionals Sun Care Express kondicioner.

Kao što si videla, zaštita kose od sunca je preko potrebna. Korišćenje zaštitnog faktora ne treba da se završi na liniji kose – već mora da se nanese i na kosu! 

U ove svrhe je naročito popularan balzam za kosu sa UV zaštitom – koji treba da bude na prirodnoj bazi i da nije štetan za tvoju kosu i kožu glave. Moraš malo više da povedeš računa o svojoj kosi preko leta, kako bi ona bila lepa i zdrava čitave godine!

Da li si možda koristila (ili koristiš) neki balzam za kosu sa UV zaštitom?

Kakva su tvoja iskustva?

Da li bi nam preporučila neki poseban proizvod?

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test