Naslovna » Šta su slobodni radikali i kako se zaštititi od njih?
slobodni radikali
Lice

Šta su slobodni radikali i kako se zaštititi od njih?

Saznaj šta su slobodni radikali i kako slobodni radikali, kao veoma nestabilni molekuli utiču na tvoju kožu, ostavljajući je oštećenom i ranjivom. Uz to pročitaj i kako se zaštititi od slobodnih radikala i sprečiti stvaranje bora. 

Potrebno je svega nekoliko sati hodanja kroz veći grad da bi se shvatilo koliko smo izloženi zagađenju svakodnevno. Iako je lako oprati sve te ‘’dokaze’’ o zagađenju svojim omiljenim sredstvom za pranje lica i tela, ne možeš baš tako lako izbrisati efekte svih zagađivača.

Slično kao i zagađivači, slobodni radikali su svuda, ali šteta koju prouzrokuju može biti manje uočljiva – barem u početku. Istovremeno, šteta koju uzrokuju tvom zdravlju i koži nije za šalu.

Zato moraš da znaš kako da se zaštitiš od slobodnih radikala i tako odložiš starenje kože!

 

Šta su slobodni radikali?

Verovatno si čula za termin “slobodni radikali” dok si proučavala proizvode za negu kože, ali šta zapravo znači ovaj fensi termin? 

Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji mogu prouzrokovati oštećenja naših ćelija. Ono što ih čini nestabilnim je to što im nedostaju elektroni iz njihovog spoljašnjeg omotača.

To dovodi do toga da ‘’traže’’ druge atome ili molekule koji imaju ove nedostajuće elektrone, kako bi oni ponovo bili celi i postali stabilni.

Pre nego što saznaš kako se zaštititi pročitaj šta nam je Dragana ispričala. Uvek je važno da čuješ i druga iskustva koja mogu da ti pomognu u borbi protiv fleka i bora na licu.

Dragana više nema problem sa flekama i borama, a kako je uspela da ih se reši, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/blistavo-cisto-lice-bez-bora/

Oksidativni stres i slobodni radikali

Ukoliko se pitaš da li su su slobodni radikali štetni za telo i kožu, slede odgovori.

Zbog njihove reaktivne prirode, slobodni radikali mogu izazvati pustoš na tvojoj koži i drugim ćelijama, u njihovoj potrazi za elektronom koji im nedostaje kako bi se opet osećali potpuno. Da bi se stabilizovali, slobodni radikali pokušavaju da se vežu za druge atome ili molekule. Ovaj proces dovodi do oksidativnog stresa koji može oštetiti DNK i druge delove ćelije.

Oksidativni stres slabi ćelije i tkiva i može te ostaviti ranjivijom na određene zdravstvene probleme.

Kada ostaviš jabuku na pultu, a ona postane braon boje, to je primer oksidacije ili propadanja uzrokovanog slobodnim radikalima. Slobodni radikali su uključeni u bolesti kao što su rak, bolesti srca, Parkinsonova bolest i Alchajmerova bolest.

baner

Što se tiče DNK, šteta od slobodnih radikala može prouzrokovati ubrzano starenje kože. Ovo prerano starenje je najveći neprijatelj tvojoj koži. Pošto je naša koža naš najveći organ, takođe je jako osetljiva na slobodne radikale.

Kako bi sprečila stvaranje bora i kako bi sačuvala mladalački izgled lica – moraš znati kako se zaštititi od slobodnih radikala.

Slobodni radikali primeri

Ako su slobodni radikali potencijalno opasni za tvoju kožu, potpuno je normalno da želiš da se zaštitiš od njih. Ali gde uopšte mogu da se nađu slobodni radikali ?

Slobodni radikali postoje svuda u našoj okolini i mogu nastati iz supstanci u hrani koju jedemo, lekova koje uzimamo, vazduha koji udišemo i vode koju pijemo.

U suštini, slobodni radikali mogu biti bilo gde, a ti možeš biti izložena njima na više načina. Tvoje telo ih čak proizvodi kao nusprodukt metabolizma i kao deo prirodnog procesa starenja.

Ovo su neki uobičajeni uzroci nastanka slobodnih radikala:

 • zagađivači iz vazduha
 • sunčeva svetlost (UV zračenje)
 • pušenje
 • alkohol
 • pesticidi
 • loša i nezdrava ishrana.

 

Kako se zaštititi od slobodnih radikala?

Izbegavanje ukupne izloženosti slobodnim radikalima je gotovo nemoguće, ali možeš preduzeti nekoliko mera predostrožnosti kako bi održala kožu (ali i ostatak tela) zdravim. 

Izbegavanje gore navedenih glavnih aktivatora slobodnih radikala je odličan početak, ali i opterećenje, tj. pojačano korišćenje/konzumiranje antioksidanata može pomoći.

Antioksidansi su jedinjenja koja se mogu naći u hrani i proizvodima za negu kože – a koji zaustavljaju ili odlažu oštećenje naših ćelija usled štetnog dejstva slobodnih radikala. Oni rade tako što se vezuju za slobodne radikale, što ih sprečava da se vežu za zdrave ćelije i da ih oštećuju. 

Impresivno, zar ne?

Pokušaj da shvatiš antioksidanse kao ‘’hvatače’’ slobodnih radikala koji pomažu u usporavanju oksidacije na svom putu.

Na primer, da se vratim na pomenutu jabuku na pultu koja oksidira – stiskanje soka od limuna na jabuku može značajno da pomogne u smanjenju oksidacije, tj. pojave braon boje – to je snaga vitamina i antioksidanata u svojoj akciji. Kada uzimaš vitamine i antioksidanse interno i/ili ih primenjuješ spolja, možeš uspešno da se suprotstaviš štetnim efektima na isti način kao i stiskanjem limuna.

slobodni radikali-1

Slobodni radikali i antioksidansi

Uključivanje antioksidanasa u svakodnevnu rutinu ishrane i nege kože je prilično lako i jednostavno.

Za početak, trebalo bi da imaš ishranu koja obiluje borovnicama, arganovim uljem, zelenim čajem, tamnom čokoladom, pa čak i crvenim vinom – to te može zaštititi od negativnih efekata slobodnih radikala. U isto vreme, topikalni antioksidanti su ponekad pogodniji za sprečavanje oštećenja kože slobodnim radikalima. 

Tu pre svega mislim na proizvode za negu kože, odnosno kreme i serume obogaćene antioksidansima.

Kreme sa antioksidansima obično imaju veću koncentraciju aktivnih sastojaka i imaju tendenciju da lakše prodru u kožu.

Koje sastojke treba potražiti u antioksidantnim proizvodima za negu kože? Evo najboljih primera:

 • Vitamin C pomaže u suzbijanju oksidativnog stresa usled UV zračenja i zagađenja iz vazduha.
 • Resveratrol štiti kožu od UVB oštećenja.
 • Niacinamid se može koristiti za zapaljenje, crvenilo, smeđe fleke ili pigmentaciju.
 • Ostali sastojci kao što su vitamin E, kurkuma, ekstrakt zelenog čaja, pasji trn i astaksantin imaju takođe uobičajene antioksidativne moći.
 • Kombinovani tretmani koji uključuju višestruke antioksidanse su takođe česti.

Za najefikasniju zaštitu od slobodnih radikala, stručnjaci savetuju upotrebu antioksidantne kreme i seruma – i danju i noću. 

Nekada se preporučivalo da se antioksidanti koriste samo ujutro, jer bi to pomoglo u borbi protiv štete izazvane sunčevim UV zracima i zagađenjem tokom dana. Ali sada se zna da je i njihovo korišćenje noću obavezno, jer pomaže u borbi i popravljanju stalne štete koja je nastala tokom dana i pomaže da se stimulišu antioksidanti tela. 

To znači da krema protiv bora treba da se koristi i ujutru i uveče.

 

 

Neborela krema protiv bora

Kao što rekoh, krema obogaćena antioksidativnim sastojcima je jedan od najboljih i najefikasnijih načina da se koža zaštiti od slobodnih radikala i da se samim tim spreči, tj. odloži starenje kože i stvaranje bora.

Neborela je potpuno prirodna krema koja obiluje visokom koncentracijom aktivnih sastojaka, među kojima su i oni sa izraženim antioksidantnim dejstvom. 

Aktivni sastojci masline dokazano štite kožu od slobodnih radikala, dok ekstrakt rodopske haberlee sprečava oksidaciju proteina i stimuliše stvaranje elastina i kolagena. Shea buter, sadržan u ovoj kremi, deluje protivupalno i takođe podstiče produkciju kolagena. Vitamin E kao poznati antioksidant, sprečava starenje kože i stvaranje bora.

Zahvaljujući savršenoj kombinaciji aktivnih, prirodnih sastojaka, među kojima su neki i andioksidansi – Neborela krema protiv bora predstavlja idealno rešenje za negu i zaštitu kože od slobodnih radikala. Pročitaj šta još najbolje prirodne kreme protiv bora treba da sadrže.

 

Da li su antioksidansi bezbedni za sve?

Generalno, nema razloga da izbegavaš antioksidanse, ali neki ipak mogu izazvati iritaciju različitih tipova kože. Određeni antioksidansi, poput onih koji se nalaze u uljima, vitaminima C i E, ponekad mogu pogoršati stanja kao što su akne tako što začepljuju pore. L-askorbinska kiselina je još jedan potencijalno iritantan sastojak koji treba da izbegavaju oni sa osetljivom kožom ili rozaceom. 

 

Eliminacija slobodnih radikala i prednosti antioksidanata

Antioksidansi su moćne supstance koje pomažu u borbi protiv supstanci koje izazivaju zapaljenje u telu, poznate kao slobodni radikali. Slobodni radikali se emituju kada tvoje telo razgrađuje hranu ili se stvaraju kada je tvoje telo izloženo štetnim iritantima, kao što su dim cigareta, zagađenje ili zračenje. 

Antioksidansi kao što su vitamin C, vitamin E, vitamin A ili beta karoten mogu se nanositi na kožu kako bi se smanjila oštećenja od slobodnih radikala.

 

Povećana proizvodnja kolagena

Kada slobodni radikali naprave štetu u telu, oni posebno razgrađuju kolagenske proteine. Kolagen je odgovoran da pomogne koži da održi svoju elastičnost i snagu. On joj pomaže da izgleda više elastično i mlado. 

Primenom antioksidantne kreme koja može prodreti u dermalne slojeve kože. Antioksidanti mogu neutralizovati slobodne radikale i omogućiti nastavak proizvodnje kolagena.

 

Smanjenje finih linija i bora

Bore i fine linije su prirodni deo procesa starenja. Pojavljuju se kako opada proizvodnja kolagena i elastina, a gravitacija počinje da deluje dalje na kožu lica, uzrokujući da se koža opusti. Slobodni radikali poput prekomernog izlaganja suncu mogu ubrzati prirodne efekte starenja. 

Iz tog razloga, antioksidansi koji se nalaze u proizvodima za negu kože mogu pomoći u sprečavanju efekata slobodnih radikala, usporavajući pojavu sitnih linija i bora.

 

Smanjenje staračkih fleka na koži i licu

Starosne fleke, poznate kao solarne lentigine, su bezopasne fleke braon, sive ili crne boje koje se pojavljuju na koži. Ove fleke na koži i licu se mogu ukloniti, a nastaju kada izlaganje suncu ubrza proizvodnju melanina – pigmenta kože – u telu. Vremenom, ovaj melanin postaje sve više skupljen, što dovodi do staračkih fleka. 

Pokazalo se da antioksidansi u proizvodima za negu kože, posebno vitamin C, pružaju prednosti u smanjenju pigmentacije melanina. Ovo može da poboljša izgled kože.

Smanjenje akni

Vitamin A je snažan antioksidant. Kada se nanese na kožu, poznat je kao retinoid. Kada se nanese na kožu, vitamin A ulazi duboko u pore da bi uklonio keratinske čepove, što je jedan od glavnih uzroka bubuljica, mitisera i akni. 

Pošto oni koji imaju akne takođe imaju tendenciju da proizvode višak sebuma, vitamin A takođe pomaže da se smanji ukupan nivo sebuma u porama, jer su pore otvorenije za cirkulaciju ulja. U kombinaciji sa kvalitetnim režimom čišćenja kože, primena lokalnog antioksidativnog vitamina A može smanjiti akne.

baner

Eliminacija slobodnih radikala iz ishrane

Ishrana je važna za zdravlje kože i može biti pirodan izvor kolagena u hrani, pa je zbog svega toga ona je definitivno nešto na šta itekako možemo da utičemo kako bismo se zaštitili od slobodnih radikala. Toksini i slobodni radikali mogu se nakupiti u tvom telu, uzrokujući oštećenje ćelija i bolesti. 

Ishrana i izloženost toksinima iz okoline mogu oštetiti mitohondrije u tvojim ćelijama – vitalne organele koji pomažu u pretvaranju hrane u energiju.

Oštećene mitohondrije koje traže kiseonik stvaraju slobodne radikale – grupe atoma sa neparnim brojem elektrona koji se vezuju za zdrave ćelije i počinju negativnu lančanu reakciju. 

Slobodni radikali su odgovorni za oštećenje DNK, starenje i izazivanje određenih vrsta raka.

Zato treba da uklniš toksine koji mogu izazvati slobodne radikale i uz to dodaj još antioksidanata koji se bore protiv slobodnih radikala u svoju ishranu.

slobodni radikali

Jedi hranu bogatu antioksidantima

Najbolji način borbe protiv slobodnih radikala je konzumiranje antioksidanasa koji se nalaze hrani – u povrću, nekim žitaricama i nekoliko pažljivo odabranih životinjskih proizvoda. Potraži hranu bogatu vitaminima E, C i beta-karotenom – prekursorom vitamina A. To su:

 • Najbolji izvori vitamina E su orašasti plodovi, semena i riblje ulje, iako kajsije, pšenične klice i obogaćene žitarice sadrže i vitamin E. 
 • Vitamin C možeš naći u paprici, citrusima, jagodama i drugim bobicama, dinjama, brokoliju i spanaću. 
 • Žumance jajeta i džigerica su bogati beta-karotenom, kao i mnogo narandžastog povrća kao što su šargarepa i bundeva.

 

Konzumiraj organske proizvode da bi izbegla toksične pesticide

Možeš smanjiti potrošnju pesticida za skoro 4/5 tako što ćeš izbeći 12 najzagađenijih voća i povrća i umesto toga treba da jedeš najmanje kontaminirane proizvode. Najviše zagađeni pesticidima su celer, breskve, jagode i jabuke. Najčistija hrana u tom smislu je crni luk, avokado, kukuruz i ananas.

Kao što si videla, slobodni radikali nisu nimalo naivni i zato moraš da budeš oprezna. Ne samo što oštećuju tvoju kožu, već itekako utiču i na celokupno zdravlje. Zato je eliminacija slobodnih radikala neophodna, a to ćeš najbolje postići korišćenjem antioksidanasa. 

Krema obogaćena antioksidansima je jedan od najboljih i najefikasnijih načina da se spreče štetni efekti slobodnih radikala na kožu. Uz to se sprečava starenje kože i stvaranje bora.

Da li si se ti sretala sa antioksidansima u svojim proizvodima za negu kože?

Koje antioksidanse najviše koristiš?

Podeli svoje utiske sa nama!

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test