Naslovna » Botoks lica! Najpopularniji tretman protiv bora!
Lice

Botoks lica! Najpopularniji tretman protiv bora!

botoks lica

Zašto botoks lica nikada neće biti prevaziđen tretman podmlađivanja? Iako postoje predrasude o botoksu, ovo su  najvažnije stvari koje treba da znaš.

Ako si na internetu pretraživala pojam „botoks“, onda si sigurno bila šokirana činjenicom da je u pitanju otrov. Bez panike, botoks je tu da te prolepša i ne koristi se kao takav, naravno! Radi se o Botulinum toxin-u, nastalom iz bakterije Clostridium botulinum. Ovako pročišćeni protein je otrov u slaboj koncetraciji, a u tretmanima se upotrebljava u vrlo malim količinama.

Da li znaš da je botoks lica veoma cenjen u medicini? Upotreba botoksa je poznata već 40 godina unazad, a u svrhu smanjenja grčenja mišića, putem blokiranja nervnih signala mišića. Ovo svojstvo botoksa je iskorišćeno u lečenju migrene, multiple skleroze i brojnih drugih neuroloških i oftalmoloških oboljenja.

Botoks protiv bora počinje da se koristi od 1987. godine, i od tada izaziva pravu revoluciju u podmlađivanju žena širom sveta. Da li se sećaš svetskih zvezda koje su u magazinima odjednom osvanule deset godina mlađe? Bile smo radoznale kako je to moguće, a danas je ista vrsta “podmlađivanja” dostupna svima.

Na licu postoje 43 mišića i svaki ima svoju ulogu u održavanju tonusa. Starenjem, njihova čvrstina i elastičnost se postepeno gube, a mišići se opuštaju. Ovde na scenu stupa botoks i njegovo magično dejstvo na bore.

Botoks je uspešan u tretmanima za podmlađivanje regija lica – čela, oko nosa, između obrva i bora oko očiju.

Koliko će se efekat botoksa zadržati na tvom licu, veoma je individualno. Ova metoda nije trajna. Postoje brojni faktori koji na to utiču. Pre svega godine, odnosno starost kože. Na licu mlađe osobe efekti će biti trajniji. Struktura lica, tipična facijalna ekspresija (mimika), navike u ishrani, posvećenost u nezi lica određuju uspeh i trajnost metode. Ipak, smatra se da botoks lica ne traje duže od 6 meseci.

Bilo da su bore na licu nastale zbog mimike ili prirodnim starenjem kože, svi koji žele da produže elastičnost i sjaj svog lica, mogu slobodno da se oslone na ovaj tretman.

Ubrizgavanjem botoksa, mišićima se delimično onemogućava prirodno grčenje, odnosno, ono koje je izazvalo nastanak vertikalnih i horizontalnih bora u gornjem delu lica.

Na ovaj način se “glača” deo lica sa borama i lice momentalno dobija zategnut i podmlađen izgled.

Zbog prirode mišića lica, botoks se ne primenjuje u donjem delu lica, oko usta jer su ovi mišići predodređeni da nesmetano obaljaju sve svoje funkcije. 

Ne, to ne znači da će ti mimika biti onemogućena u onom delu lica koje je tretirano. Naprotiv, nema nikakvih promena u tvom običajenom izražavanju grimasa, ali sa vidno osveženim licem.

Koje vrste botoksa lica postoje?

Kako je medicina napredovala, pojavile su se i varijacije botoksa lica. U pitanju je nova generacija botoksa i zove se – Dysport. Uz pomoć ovog proteina, rezultati će biti trajniji, mimika lica još prirodnija, a rezultati brži. Smatra se da efekti upotrebe Dysport-a traju čak i do 6 meseci.

Ukoliko se ti ipak okrećeš prirodi i rešenjima koja dolaze iz prirode, saznaj šta je Dragana otkrila kao ključnu stvar koja briše bore sa lica.

Pronašla je BRZO, EFIKASNO I PRIRODNO REŠENJE ZA BORE NA LICU!

Ona je sada srećna žena sa savršeno čistim licem bez vidljivih bora.

Kako je uspela da se reši bora, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/blistavo-cisto-lice-bez-bora/

Odluka o vrsti botoksa koji će biti primenjen u tvom slučaju, zavisi isključivo od odluke stručnjaka i njegove procene stanja lica, odnosno bora.

botoks lica

Kako izgleda tretman botoksa lica?

Odlučila si da podmladiš svoje lice botoksom! Prvo je potrebno da se obratiš estetskoj klinici od poverenja, odnosno stručnjaku sa iskustvom.

Ovo ti naglašavamo, jer su ovo ključni faktori za dobijanje željenih efekata. Ili da ti bude jasnije, stručna osoba će znati kako da postigne da budeš zadovoljna svojim izgledom nakon intervencije, a ne jedna u nizu onih „zamrznutih“ lica koja su na meti podsmeha.

Nažalost, te osobe se nisu dovoljno raspitale pri izboru lekara, a postoji mogućnost i da je korišćeni botoks bio vrlo sumnjivog sastava. Šta to znači?

Kada se odlučiš za tretman, veoma je važno da te lekar upozna sa poreklom botoksa koji će koristiti za tvoje lice.

Nesertifikovane bočice, koje potiču iz Koreje ili Kine (kako brojni stručnjaci tvrde) treba izbegavati i ne prihvatati u tretmanu.

baner

Tretman botoksom započinje pregledom kod lekara. Otvoreno ćeš reći lekaru šta želiš da postigneš ovim tretmanom i koje bore te najviše muče. Svaki stručnjak će proceniti šta je moguće postići na tvom licu i da li je botoks pravi izbor za to.

Nakon konsultacija, sledi zakazivanje intervencije. Da bi ceo proces bio bezbolan, lekar će ti naneti lokalnu anesteziju u obliku kreme, na deo lica koji će biti tretiran. Iglice kojima se pod kožu nanosi botoks su veoma tanke, što još više ohrabruje one koji su osetljivi na bol. Bola nema! Trajanje bockanja je svega 10ak minuta.

Cela intervencija, od pripreme do samog kraja, traje svega 20ak minuta.

Nakon što je lekar uneo botoks u regiju lica koja se podmlađuje, slobodna si i možeš da ideš kući. Ipak, postoje neke preporuke kojih bi trebalo da se pridržavaš, da bi efekti botoksa bili drugotrajniji.

Posle tretmana:

  • Ne masiraj lice jer tako može doći da „razlivanja“ botoksa i po drugim delovima lica
  • Izbegavaj spavanje. Preporuka je da bar 3-4 sata budeš u budnom stanju
  • Izbegavaj fizičku aktivnost u naredna 24 časa
  • Izbegavaj izlaganje suncu, solarijumu ili sauni dve nedelje nakon tretmana
  • Isto veče, probaj da spavaš na leđima, odnosno nemoj spavati „na licu“
  • Možeš se lagano našminkati, ali bez korišćenja grubih pokreta pri nanošenju

Samo 2 nedelje nakon tretmana botoksa lica, možeš očekivati konačne rezultate.

Već za 3-4 dana, primetićeš promene na svom licu, odnosno lice će postati zategnutije. Ipak, konačna veza između mišića i nerava koje formira botoks, vidljiva je za 2 nedelje.

Iako lekari tvrde da ne postoje neželjena dejstva, nakon intervencije se mogu javiti blagi otok, crvenilo ili modrica. U izuzetno retkim slučajevima, javlja se suvoća usta, vrtoglavica, glavobolja ili bol u predelu vrata.

Kome je namenjen botoks lica?

Tretman botoksa lica je namenjen svima koji primećuju prve tragove starenja kože ili žele da podmlade lice sa već nastalim borama. Dakle, ukoliko imaš preko 30 godina, i primećuješ prve bore ili si u zrelim godinama, pa želiš da ublažiš bore, botoks lica je prava stvar za tebe.

Botoks će ti pomoći ako:

  • ti smetaju prve bore na licu i želiš da ih preventivno izglačaš
  • primećuješ duboke bore na čelu, oko očiju ili između obrva i želiš da ih izglačaš
  • želiš da smanjiš bore na vratu
  • želiš da koriguješ asimetrije na licu – kapci, obrve

Botoks lica primenjuje se na koži osoba starosti između 30 i 70 godina.

I ne samo to, botoks je odličan izbor za sve one koji se bore sa tamnim i natečenim podočnjacima ili imaju umoran izraz lica. Stručnjaci smatraju da je botoks protiv bora odličan izbor kada su one još uvek jedva primetne. Tako se produžava mladost lica i odlaže starenje.

Da li si čula da se botoks primenjuje i u tretiranju hiperhidroze, ili prekomernog znojenja? Ako spadaš u kategoriju koju čini 35% svetske populacije, a koja se bori sa prekomernim znojenjem šaka, pazuha ili stopala, botoks može biti tvoj spas.

Ono što karakteriše ovaj tretman je ubrizgavanje botoksa u regije gde se nalaze nervi koje bi trebalo blokirati radi deaktiviranja znojnih žlezda, zaduženih za prekomerno znojenje.

Dobra vest je što su efekti primetni već posle jednog tretmana. To znači da je potrebno samo dva puta godišnje ubrizgati botoks i tako održavati optimalno stanje.

Kome botoks lica nije namenjen?

Ako si od onih koji smatraju da botoks u potpunosti briše godine sa lice, trebalo bi da razmisliš da li je ovaj tretman za tebe. Botoks lica nije svemoćan za sve bore! Ako si se odlučila za botoks protiv dubokih bora,  možeš se razočarati jer ovaj tretman za zatezanje ne može dati potpune efekte.

U određenim stanjima nije preporučljiva upotreba botoksa. Pored toga što se trudnicama i porodiljama ne preporučuje ubrizgavanje botoksa, ni osobe koje su alergične na ovaj preparat ili su trenutno pod infekcijom, ne bi smele da se izlažu ovoj intervenciji. Tretman će biti odložen ukoliko si trenutno pod terapijom sa antibioticima.

Ubrizgavanje botoksa na delove kože koja je oštećena ili bila preterano izložena suncu nije dozvoljeno.

baner

Koji su rizici nanošenja botoksa lica?

Ukoliko ovaj tretman izvodi stručna osoba, rizici praktično, ne postoje. Nakon 6 meseci možeš ponoviti tretman, kako bi efekat bio produžen.

Ukoliko i odustaneš od obnavljanja botoksa, neće se pojaviti nikakve kontraindikacije.

Jovana (40 godina): “Botoks je za mene pravo otkrovenje!”

“Prve bore su mi se pojavile oko 35. godine, i tada je nastala prava panika. Odmah sam prionula na pronalaženje najefikasnije metode za brisanje bora na čelu i oko očiju. Vrlo detaljno sam se raspitala u vezi sa metodama koje su mi na raspolaganju i koje daju momentalne rezultate. Izbor nije slučajno pao na botoks lica. 

Čula sam da je uspešnost ove metode na zavidnom nivou. Moj lekar me je uputio u celu proceduru i očekivane rezultate. Najviše me je plašilo da će moje čelo izgledati kao zamrznuto i da će se moj karakterističan izraz lica promeniti. Ipak, kada ste u rukama dobrog stručnjaka, bojazni nema.

Za samo pola sata, koliko sam se zadržala na tretmanu, moje bore su bukvalno nestale. Otoka nije bilo, a ja sam izgledala kao naspavana, osvežena i regenerisane kože lica. Ali, ovde želim da dodam i to, da botoks nije trajna opcija. Iz tog razloga ja redovno koristim svoju prirodnu kremu protiv bora i ja sam presrećna svojim izgledom.”

botoks protiv bora

Botoks lica – cena

Sad kad si saznala sve o botoksu protiv bora, logično je da te upoznamo i sa cenom ove intervencije.

Ona je određena regijom u koju se ubrizgava botoks, pa samim tim i količinom materijala koji će biti upotrebljen.

Cena botoksa za lice se kreće između 100 i 400 eura, a ako želiš da tretiraš čelo, predeo oko očiju i predeo oko obrva, biće potrebno da izdvojiš do 300 eura.

Ako ipak imaš neke svoje razloge za izbegavanje “igle” i medicinskog botoksa, imamo za tebe odlična prirodna rešenja za zatezanje kože, kao prirodni botoks, kako kažu mnoge dame.

U osnovi većine krema za odlaganje starenja ili za glačanje već nastalih bora, nalaze se kolagen, poznate su kreme sa kolagenomhijaluronska kiselina.

Kolagen je belančevina i osnovni deo vezivnog tkiva u organizmu.

Hijaluronska kiselina vezuje vodu u organizmu. Udruženo, kolagen i hijaluronska kiselina doprinose elastičnosti i sjaju kože. Starenjem, nivo kolagena i hijalurona u organizmu opada, što se manifestuje kroz gubitak tonusa mišića i pojavu bora. Dakle, potrebno ih je obnoviti.

Već dobro znaš da se krema protiv bora podrazumeva kao neizostavni deo nege lica koje počinje da stari i da je mi često spominjemo. Među brojnim na tržištu, šansu zaslužuju one koje sadrže prirodne aktivne sastojke kao što su ekstrakt sladića, masline, shea butera, vitamina E itd.  Ove prirodne komponente vraćaju elastičnost i vlažnost koži što je i najvažnije za njeno regenerisanje.

Isto važi i za sve aktivne sastojke koje ti može pružiti kvalitetna botoks maska za lice. Pa zašto ne bi probala neke prirodne maske za dubinsko čišćenje lica?!

Botoks lica je i dalje vrlo popularna, ali ne i jedina metoda podmlađivanja koju zagovaraju svetski stručnjaci. Kao što smo i naveli,  jedna od njenih prednosti se odnosi na prevenciju starenja, dakle pojavu prvih bora.

Tada je preporuka da se, uz botoks lica, kombinuju i druge kozmetičke metode, kao što je mezoterapija ili korišćenje hijalurona. U tom slučaju, efekti postaju dugotrajniji, a starenje lica se maksimalno odlaže.

Ukoliko si probala botoks lica, piši nam i podeli svoje iskustvo sa našim čitateljkama.

Test