Naslovna » Strije na grudima nestaju samo na ovaj način!
Telo

Strije na grudima nestaju samo na ovaj način!

strije na grudima

Strije na grudima nestaju brzinom svetlosti, samo ukoliko se budeš pridržavala važnih saveta koje ćemo podeliti sa tobom!Veruj mi na reč!

Za početak, ne brini, strije na grudima su česta pojava i zaista mnoge žene dele tvoju muku. U ovom tekstu su sve informacije koje te sigurno zanimaju, a tu pre svega mislim na uzroke i načine lečenja strija na grudima.

Na tvom telu postoji samo nekoliko mesta na kojima možeš da razviješ strije – a grudi su definitivno jedno od njih! Žene su te koje obično pre dobijaju strije, pre svega zbog uticaja hormonskih promena, variranja telesne težine i trudnoće.

Da li si nedavno primetila crvene i ljubičaste linije na grudima? One su bezopasne, ali znam da sigurno želiš da ih ukloniš jer su estetski potpuno neprihvatljive! 

Postoji puno faktora koji mogu rezultirati strijama na grudima. Srećom, postoje načini da ove neugledne pruge ukloniš! 

U ovom članku ću te izvestiti o svemu što je povezano sa strijama na grudima i načinima njihovog lečenja.

Otkud strije na grudima?

Strije nastaju kada se gornji sloj kože širi ili isteže brže nego sloj ispod. Ove promene uzrokuju razbijanje vezivnog tkiva, poput kolagenih i elastinskih vlakana, i ostavljaju strije na grudima za sobom.

Većina strija na grudima ima venski ili razgranati oblik, otkrivajući područja gde se koža stanjivala i gde su oštećena tkiva.

Koža koja pokriva grudi je tanja nego na mnogim drugim delovima tela, što je čini ranjivijom na istezanja i oštećenja.

Kako izgledaju strije na grudima?

Strije su sasvim normalna i krajnje uobičajena pojava – mada definitivno ne i poželjna. Svako može da ima strije. Uobičajeno je da se strije javljaju na grudima, kao i na ostalim delovima tela.

Strije su često ružičaste, ljubičaste ili crvene boje kada se formiraju prvi put. One obično izblede do svetlije ili bele boje s vremenom.

A pročitaj sada šta Aleksandra kaže!

Ona je tokom trudnoće primetila da joj se javljaju strije i krenula je odmah u potragu za rešenjem. Imala je sreće i pravu stvar za strije je brzo našla. Strije se više nisu ni primećivale. Saznaj odmah kako se rešila strija tokom trudnoće na linku: https://onaportal.com/kako-sam-se-resila-strija-tokom-trudnoce-bez-ikakvih-napora/

Postoje različite vrste strija koje se mogu javiti na grudima. One su kategorisane po tome koliko dugo ih imaš i koji uzroci su u pozadini. Tipovi strija na grudima mogu da uključuju:

 • Striae atrophica – Ovo su vrlo česte strije na grudima i uzrokuje ih razlaganje elastina ili kolagenskih komponenti u koži.
 • Striae distensae – One se javljaju najčešće tokom puberteta, kada se dešava naglo povećanje veličine grudi kod devojčica. Obično uključuju linearne linije koje mogu ličiti na pruge.
 • Striae gravidarum – Ova vrsta strija na grudima se javlja samo tokom trudnoće.
 • Vergetures – To su duge strije koje se javljaju u obliku definisanog obrasca, a podsećaju na vezice biča.

Crvene strije na grudima

Crvene strije na grudima su zapravo oni početni znaci rastezanja kože. Crvena boja se odnosi na popucale krvne sudove. Crvene strije su uobičajena pojava na samom početku, a kasnije obično izblede do bele boje.

Treba reći da se ove ‘’početne’’ strije mnogo lakše leče od belih strija koje zapravo predstavljaju rezultat dugog perioda rastezanja kože.

Ljubičaste strije

Ljubičaste strije na grudima su takođe početni stadijum i ukazuju na promene u krvnim sudovima usled rastezanja kože. Kao i crvene strije, i one će izbledeti do bele boje.

Takođe je primećeno da se ljubičaste strije na grudima često javljaju u sklopu nekih zdravstvenih stanja, poput Kušingovog sindroma (o čemu ću nešto kasnije).

Ovo je posledica povećanog nivoa kortizola – hormona stresa – koji doprinosi nastanku strija.

Kada se jave bele strije, to su već ožiljci koje je teško ukloniti!

kako ukloniti strije na grudima

Zašto se javljaju strije na grudima?

Obično se javljaju strije na stomaku i nogama, ali se mogu pojaviti i na grudima. Ako primetiš strije na grudima,znaj da one mogu biti rezultat mnogo različitih faktora, a zaista retko znače da imaš neku bolest ili bilo kakav problem sa zdravljem.

Hormonske promene, uključujući one u trudnoći i pubertetu, dovode do brzog širenja tkiva dojke. Mnoge žene se podvrgavaju operaciji na grudima, iz estetskih ili medicinskih razloga – što takođe može da doprinese nastanku strija. Operacije na grudima često iznenada menjaju oblik dojke, primoravajući kožu da se brzo prilagodi i tako se povećava rizik od novih ožiljaka.

Slede neki od najčešćih razloga zašto se javljaju strije na grudima:

1.Dobijanje na težini

Strije su obično rezultat brzih promena veličine grudi. Grudi su sastavljene uglavnom od masnog tkiva, a povećano konzumiranje kalorija može povećati veličinu tvojih grudi. Povećanje grudi povezano sa težinom češće je kod žena, ali se može javiti i kod muškaraca. 

Ako si nedavno dobila na težini, znaj da je verovatno to prouzrokovalo tvoje strije na grudima. Čak i nakon gubitka viška kilograma, ostaju tragovi strija, ali će one svakako biti manje uočljive.

2.Strije na grudima u trudnoći

Tokom trudnoće, grudi žene rastu i ostaju uvećane i nakon porođaja sve dok majka aktivno doji svoju bebu. Zato su strije u trudnoći tako česta pojava.

Inače, treba da znaš i da mnogi oblici kontraceptivnih pilula uzrokuju da žensko telo reaguje kao da je u drugom stanju – pa može da se javi povećanje grudi čak i ako nisi zaista trudna. 

Povećanje grudi povezano sa trudnoćom se obično brzo događa, što dovodi do strija kako se koža širi. Otprilike u periodu oko 6. nedelje trudnoće, grudi će početi da rastu jer povećani nivo estrogena pokreće rast dojke i rast mlečnih kanala. Neke žene mogu primetiti povećanje dojke čak do dve veličine brusa. Ovaj brzi rast može rezultirati strijama na grudima u trudnoći.

3.Pubertet

Strije mogu da se pojave još u pubertetu. Naime, normalan proces puberteta podrazumeva hormonalne promene i skokove rasta – što može prouzrokovati promene u veličini grudi. Takođe, razvoj grudi se dešava nezavisno od skokova rasta kod devojčica. Čak se smatra da 7 od 10 devojčica doživi strije na grudima tokom puberteta.

4.Genetika

Strije na grudima ili bilo gde na telu ne mogu da se nasleđuju same po sebi. Međutim, ako tvoji roditelji imaju strije, veća je verovatnoća da ćeš ih i ti takođe razviti.

Utvrđeno je da tzv. ELN gen, koji određuje elastin, može da odredi da li će neko razviti strije ili ne.

5.Dehidracija i nedostatak vežbanja

Kao što si videla, većina strija na tvojim grudima nastaje zbog povećane veličine grudi. Međutim, u određenim slučajevima, strije na tvojim grudima mogu da nastanu usled dehidracije i nedostatka vežbanja. 

Naime, dobro hidrirana osoba ima mekšu kožu za koju je manje verovatno da će razviti strije. Pored toga, svakodnevno vežbanje će pomoći koži da se prirodno regeneriše i oslobađa tvoje telo toksina. Ako primetiš naglu pojavu strija bez primetnog povećanja veličine grudi – možda bi trebalo da preispitaš svoj dnevni unos vode i režim vežbanja.

6.Zdravstvena stanja

Kušingov sindrom takođe može izazvati strije bez naglog povećanja veličine grudi. Prema stručnim navodima, Kušingov sindrom nastaje kada telo prekomerno proizvodi hormon koji se zove kortizol, ili kada se prekomerno koriste kortikosteroidni lekovi. 

Uz višak sadržaja kortizola, tvoje telo će razviti tamno ružičaste i ljubičaste strije. Ova bolest takođe izaziva visok krvni pritisak, gubitak kostiju i dijabetes.

U nekim slučajevima, tretmani koje ljudi koriste za rešavanje drugih stanja mogu povećati rizik od nastanka strija na grudima. Čest primer su oni koji koriste kortikosteroide. Ovi lekovi se koriste za lečenje širokog spektra stanja, od astme do autoimunih bolesti.

Treba da znaš da većina strija na grudima ipak nije rezultat Kušingovog sindroma ili ostalih bolesti, ali obrati se lekaru ako si zabrinuta i sumnjaš da možda imaš neki zdravstveni problem.

Kako ukloniti strije na grudima?

Postoji nekoliko različitih tretmana koje možeš koristiti da ukloniš ili makar učiniš manje vidljivim strije.

Kućni tretmani i hirurške terapije su svakako dostupni – ali za sada se najboljom opcijom na duge staze pokazala krema za strije. 

Zapamti da ovde treba da budeš brza i efikasna! Mnogi tretmani će biti najefikasniji kada se primenjuju na novoformiranim strijama. Dok su strije još crvene ili ljubičaste (početna faza) – najlakše se mogu ukloniti. 

Zato nemoj da čekaš da one potpuno poprime belu boju – jer to znači da je koža pretrpela hronična oštećenja i da će lečenje biti otežano.

1.Krema za strije na grudima

Krema za strije se pokazala kao najbolja opcija za trajno uklanjanje strija na grudima. Ona deluje na dva nivoa: uklanja postojeće strije i neguje kožu radi sprečavanja ponovnog nastanka strija. 

Obično su dostupne sledeće vrste krema za strije na grudima:

 • gelovi na bazi silicijuma ili kolagena
 • kreme koje sadrže hijaluronsku kiselinu
 • kreme sa najmanje 20% glikolne kiseline
 • kreme sa najmanje 10% askorbinske kiseline
 • kreme sa najmanje 0,05% retinoične kiseline.

Lokalni tretinoin, oblik sintetičkog vitamina A, se prepisuje za tamne strije. Pokazalo se da tretinoinske kreme sa koncentracijama većim od 0,05% mogu da pomognu kod strija. Međutim, zbog neželjenih efekata retinoida, ovakve kreme za strije se danas zaista jako retko koriste – dok se u trudnoći ne savetuje primena retinoida!

Grudi su jako osetljiv deo tela i zato moraš da vodiš računa kakvu kremu za strije koristiš – naročito ako si trudna ili dojiš bebu! Zapamti dobro da se svaki sastojak iz kreme apsorbuje u krvotok, zato sigurno želiš da zaobiđeš bilo kakve hemikalije i potencijalno štetne sastojke.

Najbolje da se odlučiš za kremu za strije na prirodnoj bazi.

Najbolja krema za strije deluje stimulišući proizvodnju kolagena i rast ćelija, kao i poboljšanje elastičnosti i hidratacije kože. Prirodna krema za strije se smatra sigurnom čak i za dužu upotrebu. Za razliku od komercijalnh krema za strije na bazi hemikalija – kod prirodne kreme nisu primećene iritacije, alergijske reakcije i druge štetne nuspojave.

Krema za strije na grudima treba da sadrži sastojke prirodnog porekla koji rade na:

 • povećanju hidratacije i ishrane kože
 • smanjenju upale
 • pružanju antioksidanata 
 • podsticanju stvaranja kolagena i elastina
 • poboljšanju mikrocirkulacije kože.

Neki od najboljih prirodnih sastojaka koji treba da se nađu u kremi za strije su:

 • bademovo ulje
 • ricinusovo ulje
 • vitamin E
 • vitamin C
 • maslinovo ulje
 • kakao puter
 • kokosovo ulje 
 • shea puter
 • ulje šipka 
 • kora hrasta
 • morski kolagen i elastin
 • ulje semenki grožđa
 • aloe vera ekstrakt
 • ulje pšeničnih klica
 • hijaluronska kiselina

Krema koja sadrži barem neki od ovih sastojaka – definitivno je najbolja opcija za koju možeš da se odlučiš!

Uvek se prvo konsultuj sa lekarom pre upotrebe kreme za strije na grudima – naročito ako si trudna ili dojiš bebu!

strije na grudima

Kako sastojci u proizvodima protiv strija deluju na kožu?

Različiti sastojci u kremama i uljima za tretman strija mogu imati značajan uticaj na izgled i zdravlje kože. Ovde ćemo objasniti kako neki od najpopularnijih sastojaka deluju na kožu, uz podršku naučnih dokaza o njihovoj efikasnosti.

Retinol (Vitamin A)

Retinol je derivat vitamina A, poznat po svojim sposobnostima obnavljanja kože. Deluje tako što ubrzava proces obnavljanja ćelija kože, što može pomoći u smanjenju izgleda strija. Studije pokazuju da retinol može poboljšati izgled strija tako što povećava proizvodnju kolagena, što koži daje veću elastičnost i čvrstoću. 

Međutim, retinol se preporučuje samo za osobe koje nisu trudne ili koje ne doje, jer visoke doze vitamina A mogu biti štetne za fetus.

Vitamin E

Vitamin E je moćan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Takođe, pomaže u održavanju elastičnosti kože i hidratacije. Njegova uloga u prevenciji i tretmanu strija nije potpuno jasna, ali mnogi proizvodi protiv strija ga sadrže zbog njegovih općih blagodati za zdravlje kože.

Aloe Vera

Aloe vera je poznata po svojim umirujućim i antiinflamatornim svojstvima. Gel dobijen iz biljke aloe vere može pomoći u smirivanju iritirane kože i promovisanju zarastanja. Iako direktni dokazi o njenoj efikasnosti u tretmanu strija nisu definitivni, aloe vera je čest sastojak u proizvodima za kožu zbog svoje sposobnosti da hidrira i umiri kožu.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je još jedan sastojak koji se često nalazi u proizvodima za tretman strija. Ona može privući i zadržati značajne količine vode, što pomaže u održavanju hidriranosti kože. Vlažna koža je manje sklonija stvaranju strija, jer je elastičnija i bolje može podneti pritisak i istezanje bez pucanja.

Korišćenjem proizvoda koji sadrže ove sastojke, možeš pomoći u održavanju zdravlja i izgleda kože, kao i potencijalno smanjiti vidljivost postojećih strija. Iako je teško potpuno eliminisati strije, pravilna nega i odabrani tretmani mogu značajno poboljšati njihov izgled

Kućni tretmani za strije na grudima

Ako te zanima kako se rešiti strija na grudima, znaj da postoji nekoliko različitih kućnih tretmana koje možeš koristiti. Mnogi od njih dolaze sa smanjenim rizikom od neželjenih efekata koji mogu biti povezani sa hirurškim procedurama. I oni su često mnogo pristupačniji i jednostavniji za primenu.

Ovi tretmani uključuju:

 • Masaža kože. Smatra se da masaža pomaže da povećaš protok krvi i proizvodnju kolagena, što može pomoći da strije izblede. Da bi to učinila, uradi masažu grudi najmanje 30 sekundi. Za najbolje rezultate, možeš koristiti kremu za strije tokom masaže.
 • Piling kože. Koristi četkicu sa mekim čekinjama za piling kože grudi, kako bi ubrzala proces stvaranja kolagena i poboljšala izgled kože grudi. Odaberi blag piling proizvod, koji je na biljnoj bazi. Ako koristiš agresivan piling na bazi hemikalija, to može iritirati tvoju kožu. Sprovodi piling za telo svaki drugi dan. 

Korišćenje jednostavnih piling smeša kod kuće, poput maslinovog ulja i belog šećera, može ti pomoći da polako ukloniš slojeve oštećene kože i podstakneš ponovni rast zdravog tkiva.

 • Kakao maslac ili shea puter. Ove vrste prirodnih putera možeš kupiti u čistom obliku ili još bolje, u kremama koje ih sadrže. I kakao puter i shea puter su izuzetno hranljivi i sadrže vitamin E, koji je dobar za zdravlje kože. Koriste se vrlo jednostavno, tako što uzmeš malu količinu butera (koji je obično u čvrstom stanju), protrljaj malo između dlanova – jer će ga toplota tvojih dlanova otopiti. Zatim nežno umasiraj u kožu grudi kružnim pokretima. I to je to, ne treba da ispiraš, samo ostavi da se osuši. Primenjuj ovo jednom dnevno, najbolje uveče pred spavanje. Po potrebi možeš ponoviti postupak i ujutru.

Profesionalni tretmani za strije

Ako kućni tretmani ne deluju ili imaš jako ozbiljne strije, postoje medicinski tretmani koje ti može preporučiti dermatolog. Oni su često efikasni kod tvrdokornih strija, a uključuju sledeće:

 • Laserska terapija. Dermatolog će upotrebiti laser za kožu da razbije ožiljno tkivo strija, stimuliše oštećena tkiva da se saniraju i poveća protok krvi u dotično područje.
 • Tretmani pilinga uz pomoć kiseline. Ovi jači pilinzi posredstvom kiseline uklanjaju gornji sloj kože. Ovo može pomoći u smanjenju pojave strija na grudima.
 • Mikrodermabrazija. Kao jača metoda pilinga, ovaj tretman može poboljšati proizvodnju kolagena i smanjiti vidljivost strija na grudima.
 • Injekcije kolagena: Ovo je popularna opcija lečenja za poboljšanje izgleda ožiljaka, uključujući i strije na grudima. Ovaj kozmetički postupak se vrši ubrizgavanjem kolagena tačno ispod kože.
 • Radiofrekvencija: Ova tehnika takođe koristi laser za lečenje strija i smatra se da je prilično efikasna.

Međutim, zapamti da su grudi veoma osetljivo područje i da kod uklanjanja strija na grudima moraš biti naročito obazriva! Dakle, vodi računa šta primenjuješ u oblasti grudi. Složićeš se da je prirodna opcija ipak najbezbednija i najbolja.

Kako sprečiti strije na grudima

Strije su fine linije koje se pojavljuju na koži kada se ona prebrzo rasteže. Iako su potpuno bezopasne, mnoge žene teže da ih izbegnu zbog estetskih razloga. Evo nekoliko saveta kako možeš sprečiti njihovo pojavljivanje tokom perioda kao što su trudnoća ili brze promene telesne težine:

 1. Hidratacija je ključna: Održavanje kože hidriranom je jedan od najvažnijih koraka u prevenciji strija. Pij dosta vode svakog dana, jer hidrirana koža ostaje elastična i manje je podložna pucanju. Preporučuje se unos od najmanje 8-10 čaša vode dnevno.
 2. Zdrava ishrana: Ishrana bogata vitaminima C, E, cinkom i silicijumom može pomoći u održavanju zdravlja kože. Vitamin C je važan za proizvodnju kolagena, dok vitamin E štiti ćelije kože. Hrana kao što su citrusi, jagode, avokado, orašasti plodovi i integralne žitarice treba da bude redovan deo tvoje ishrane.
 3. Redovno vežbanje: Vežbanje poboljšava cirkulaciju krvi, što može pomoći koži da ostane zdrava i elastična. Fokusiraj se na blage do umerene vežbe koje će podržati tvoje opšte zdravlje, a posebno zdravlje kože.
 4. Korišćenje hidratantnih krema i ulja: Proizvodi koji sadrže sastojke kao što su kakao puter, shea puter, bademovo ulje ili vitamin E mogu biti korisni. Nanesi ih na područja koja su najpodložnija strijama, kao što su stomak, grudi, bokovi i butine. Koristi ih dva puta dnevno za najbolje rezultate.
 5. Kontrola telesne težine: Izbegavaj nagli dobitak ili gubitak težine. Polagane i postepene promene u težini daju tvojoj koži vreme da se prilagodi bez pucanja.
 6. Nosi odgovarajući donji veš tokom trudnoće: Specijalizovani donji veš za trudnice može pružiti dodatnu podršku tvojim grudima i stomaku, smanjujući pritisak na kožu.

Prateći ove savete, možeš znatno smanjiti šansu za pojavu strija. Imaj na umu da je genetika takođe faktor, i ponekad, bez obzira na sve napore, strije se ipak mogu pojaviti. U tom slučaju, budi blaga prema sebi i zapamti da su strije normalan deo mnogih života i ne umanjuju tvoju lepotu.

Nadam se da su ti moji saveti bili korisni. Topla preporuka ako imaš strije – nabavi kvalitetnu prirodnu kremu i budi uporna. Počni sa lečenjem strija na vreme i sigurno ćeš videti pozitivan rezultat!

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test